Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#526 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

U kompletima se standardno nalazi 3 kao najtanji borer za drvo. Za drvo je teško da će ti trebati tanji borer od 3, barem se meni do sada nije desilo da mi je zatrebao.

Ako treba tanji, slobodno koristi borer za metal. Ja često za ivericu i ne koristim borer za drvo nego borer za metal. Standardne bušilice (i one akumulatorske) imaju 1,5 ili 1 kao najtanji borer koji mogu prihvatiti. Ako ti treba tanji, moraćeš kupiti one alate za graviranje, koštaju oko 50 KM pa naviše.

Image

Ili neku sajlu-nastavak za glavu bušilice koja ima glavu za prihvatanje borera tanih od 1.

Image

Ryoba je super. Ja imam nekoliko ručnih pila, među njima Ryoba od Black and Decker. I u posljednju godinu, kada koristim ručnu pilu, koristim samo nju :)

U Pennyju je koštala 15 KM. Kome treba neka povremeno tamo pogleda, jer sljedeća koju sam vidio je u OBI-ju i košta ne manje od 30 KM, možda čak i 50 (OBI ima nekoliko tipova japanskih pila i raspon cijena im je od oko 30 do oko 50 KM, pa se ne sjećam koliko je Ryoba tačno).

Ako neko slučajno ne zna, japanske pile režu kada se pila povlači prema sebi, dok evropske režu kada se pila gura od sebe, tako je smjer zubaca na pili postavljen. Da ne bude iznenađenja tipa ispadanja pile sa linije rezanja i slično.

Ryoba ima zupce na jednoj ivici sitnije, finije i gušće a na drugoj ivici krunije, grublje i rjeđe. Sitni zupci služe za rezanje drveta preko vlakana, a krupnija za rezanja u smjeru vlakana. Praktično to znači da se sitniji zupci njačešće koriste kada se daska reže po širini, a krupniji kada se reže po dužini daske.
majstor.yoda

#527 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

@Hakiz, hvala na savjetima. Pogledat ću neki bolji set borera, a kao što kažeš, za tanje ću koristiti one za metal.

Ova moja Ryoba je poklon iz Njemačke, možda neki Lidl brend ili nešto. Sreća da si ranije objašnjavao da se njom reže na povlačenje umjesto na guranje, inače bih se napatio :) ali stvarno fina stvarka.
majstor.yoda

#528 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Ima li iko ikakvog iskustva sa Parkside alatom, koji se prodaje po Lidlu? Vidim da imaju svega, od borera i slicno, u nekim pravo povoljnim kombinacijama, do raznog elektricnog alata? tipa, potezna stolna pila za 100 eura i slicno.
Maraschino

#529 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Maraschino »

majstor.yoda wrote:Ima li iko ikakvog iskustva sa Parkside alatom, koji se prodaje po Lidlu? Vidim da imaju svega, od borera i slicno, u nekim pravo povoljnim kombinacijama, do raznog elektricnog alata? tipa, potezna stolna pila za 100 eura i slicno.
Sve dobro za hobi poslove.
Za te pare moze posluziti. Imam par tih stvarcica i normalno funkcionisu(bormasina sa cekicem, slajfarica, jedna kruzna zaga je od njih...).
eltroxin

#530 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

Maraschino wrote:
majstor.yoda wrote:Ima li iko ikakvog iskustva sa Parkside alatom, koji se prodaje po Lidlu? Vidim da imaju svega, od borera i slicno, u nekim pravo povoljnim kombinacijama, do raznog elektricnog alata? tipa, potezna stolna pila za 100 eura i slicno.
Za te pare moze posluziti. Imam par tih stvarcica i normalno funkcionisu(bormasina sa cekicem, slajfarica, jedna kruzna zaga je od njih...).
Joj od kada nisam cuo žaga :D :thumbup:
majstor.yoda

#531 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Maraschino wrote:
fakat cu se morati zaroviti, pa vidjeti sta se sve nudi. hebe me sto ne znam njemacki, da vidim na njemackom Lidu sta i kako to fercera. pa da mi jaran nekad nesto dovuce. kontam krenuti sa sitnicama, ona razna svrdla i to, nesto sto mi nije toliko bitno trenutno, a sto moze posluziti za zezanciju.
majstor.yoda

#532 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

znam da saram s pitanjima dibidus, ali sta cu, mora se covjek raspitati o svemu :) da li neko ima poteznu preklopnu pilu? koliki list treba biti? vidim neke u ponudi, vani, a uvjetno receno povoljno, ali je list 210mm. to mi je nesto malo, ali cisto da provjerim. ako imate neki savjet generalno, bio bih zahvalan :)
Hakiz

#533 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Pogledaj karakteristike pile. Kod jednog proizvođača se može desiti da sa 210 mm oštricom bi mogao rezati i 300 mm široke daske, kod drugog 250 mm širokke daske.

Dakle, pogledaj tehničke karakteristike pila koje te interesuju.

Ali sigurno nećeš naći poteznu pilu koja reže dasku širu od 350, u stvari 330 mm. Barem ne među ovima o kojima mi govorimo.

Ima industrijskih, ali nekoliko hiljada ili prije desetina hiljada eura za industrijsku pilu bi ti bilo malo previše, zar ne?
majstor.yoda

#534 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

iskreno, zagledao sam ovu: https://www.lidl.de/de/parkside-kapp-un ... a1/p297229

znam da nije neki name, i vjerovatno ima dosta nedostataka u odnosu na brandename proizvode. ali kako bi mi trebala da uglavnom trimujem palete i daske, te štafle i slično (dakle, stvari za klasičnu hobi zezanciju), djeluje mi zanimljivo. doduse, ne bih mogao licno da je vidim prije kupovine, nego bi mi je dovukli iz njemacke. gledao sam par testova, izgleda da dosta precizno reze, u granici onog sto meni treba.
Hakiz

#535 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ali, lijepo ti piše u opisu proizvoda:

"Doppelt gelagerte Auszugsschiene für Schnitte bis 340 mm Länge (240 mm bei 45°)"

Dakle, reže dasku širine do 34 cm. U realnosti to bi vjerovatno bilo koji milimetar ili čak i centimetar manje, ali ko zna, možda ide stvarno do 34.

Što je fantastično za pilu te cijene.

Čudi me da nisu napisali maksimalnu debljinu daske i pod 90 i pod 45 stepeni.

Samo se nadam da joj zaštitna obloga nije pričvršćena plastičnim pinovima kao ona Einhelova...

Na papiru izgleda odlično. Kakva je u u praksi, sam ćeš vidjeti :)
majstor.yoda

#536 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

vidio sam taj detalj za tih 340mm. ali, iskreno, ne znam je li to dosta. problem s vecinom videa na YT, koji su meni zanimljivi, jeste sto ih rade amerikanci, koji uglavnom koriste 10" listove, sto je nekih 25+cm :D vidjet cu, probat cu nesto organizovati, pa mozda nabavim ovo. valjda je dosta za neke hobi zezancije. gledam na ovom linku, na cirka 14. minuti, lik fin komad odreza. sumnjam da bi mi trebalo ista deblje od ovog.

https://www.youtube.com/watch?v=1PiKAj6VjEg
Hakiz

#537 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Vjeruj mi, skoro nemoguće je naći pilu tog tipa koja reže šire od 340 mm. Ako ti treba šire, onda se koristi ili stona ili ručna kružna pila. Ja se ne sjećam da sam vidio poteznu koja reže šire daske od 350 mm. Čak i one sa 12" oštricom. Ako ih ima, ja ih nisam vidio.

Osim, naravno, industrijske, ali one su i preskupe i prevelike i troše previše struje.
majstor.yoda

#538 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Mislim da mi šire neće trebati. A izgleda da može i finu debljinu rezati.

Iskreno, nisam razmišljao o ovome, ali sam ovih dan, dva napokon počeo da nešto raduckam, da se malo zezam. Kako imam samo neku jeftinu cmi ubodnu, nikako nisam mogao ravan poprečni rez napraviti. Em nedostatak znanja em loša pila. List nije najbolje centriran, blago zakrenut na stranu, što se primjeti kod malo dužeg reza. Vuče ukoso. Ali će poslužiti dok se malo štelim, poput toga da mi pila fino leži na drvetu,, a ne da je odižem, što mi se dešava. Doduše, nemam još radni sto, nego koristim panj :)

Napokon sam uzeo i ekscentričnu pilu, malu Metabo. Fino radi, međutim, brzo mi se izlizao šmirgl papir, koji sam koristio. Neki koji su stajali u garaži odavno. Jeste da sam šmirglao palete, ali se opet nešto brzo potroši. Da li kupujete taj potrošni materijal nekih poznatijih proizvođača ili prvi koji naletite? Ne znam ima li to veze. A koristio sam 80 granulaciju.. Morat ću pogledati ima li i grublja, za prvo skidanje sloja sa paleta.
Hakiz

#539 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ja kupim brusni papir koji nađem u radnji u koju uđem. Uglavnom je to Lux jer najčešće idem u OBI. Ali kada uđem u Penny ili Fis, kupim i tamo šta imaju. Nekada je to Bosch, nekada neki kojem i ne znam ime. Dok radi šta treba i dok je promjera koji odgovara mojoj brusilici, dobar je.

Za ručno šmirglanje kupim šta god mi padne pod ruku, samo da je gradacije koja mi treba. Uopšte ne gledam brand.

Ali zato oštrice za pile, glodala ili borere gledam da budu kvalitetniji. A s obzirom na to koliko sam tankih borera za drvo i metal slomio u materijalu i patio se da ih izvadim, neće mi biti žao sljedeći put dati veliki novac za borere koji se ne mogu slomiti tako lako.

Imam i previše iskustva sa setovima borera koji koštaju 5 KM za set od 10 komada da bih to ponovio.

Ako ne sve, onda barem one tanje koji najčešće pucaju.
majstor.yoda

#540 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

@Hakiz, hvala druze.
hladan.preminger

#541 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by hladan.preminger »

majstor.yoda wrote:iskreno, zagledao sam ovu: https://www.lidl.de/de/parkside-kapp-un ... a1/p297229

znam da nije neki name, i vjerovatno ima dosta nedostataka u odnosu na brandename proizvode. ali kako bi mi trebala da uglavnom trimujem palete i daske, te štafle i slično (dakle, stvari za klasičnu hobi zezanciju), djeluje mi zanimljivo. doduse, ne bih mogao licno da je vidim prije kupovine, nego bi mi je dovukli iz njemacke. gledao sam par testova, izgleda da dosta precizno reze, u granici onog sto meni treba.

reže ona duplo toliko, odrežeš sa jedne strane 34, pa okreneš sa druge strane
majstor.yoda

#542 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

hladan.preminger wrote:
majstor.yoda wrote:iskreno, zagledao sam ovu: https://www.lidl.de/de/parkside-kapp-un ... a1/p297229

pravo da ti kazem, manje me brine sirina, koliko dubina reza :) kako necu se baviti nekim ozbiljijim konstrukcijskim radom, sirina i nije toliko bitna. a paneli i to se svakako ne rezu ovakvim alatom, ono ko za namjestaj i slicno.
Hakiz

#543 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

hladan.preminger wrote:

Samo da se razumijemo, ne govorimo o dužini daske govorio o rezanju po širini.

Dakle, staviš dasku široku 60 cm i počneš je rezati od sredine. Ako to uspiješ, kada okreneš dasku onda moraš pogoditi u djelić milimetra prethodni rez da bi nastavio i imao čist, precizan rez

Te pile nisu predviđene da im oštrica uranja u materijal, oštrica treba početi rezati od ivice i to tako da se pila spusti na cijelu dubinu materijala, pa se gura po širini.

Nije nemoguće, ali rizkuješ ne samo upropaštavanje materijala nego i ozbiljne povrede ako rotacija oštrice izbaci materijal iz pile.
Hakiz

#544 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote:
hladan.preminger wrote:

pravo da ti kazem, manje me brine sirina, koliko dubina reza :) kako necu se baviti nekim ozbiljijim konstrukcijskim radom, sirina i nije toliko bitna. a paneli i to se svakako ne rezu ovakvim alatom, ono ko za namjestaj i slicno.
Vjerujem da će rezati barem 5 cm dubine, obično te pile režu maksimalno od 5 do 7 cm debele daske. Govorim o rezu od 90 stepeni, koso rezanje smanjuje dozvoljenu debljinu daske koju je moguće rezati.

Opet ću reći, pogledaj tehničke karakteristike, neka oni koji bi ti je donijeli odu u Lidl ako ti ne možeš doći do informacija, pa neka na licu mjesta provjere.
majstor.yoda

#545 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Ma ja da sam siguran da nikad neću rezati nešto šire od 120mm, uzeo bih običnu preklopnu https://www.lidl.de/de/parkside-kapp-un ... ge/p293384 za 55 eura, sumnjam da se može naći jeftinija. A navodno su ljudi zadovoljni. Govorimo za hobi namjenu, naravno
mufa1

#546 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by mufa1 »

Nakon mjeseci trazenja ratan namjestaja za balkon, al da mi pasu dimenzije, bar priblizno, odlucim se sam napravit. Jos sutra da premazem i kupim jastuke, a na sto treba doci staklena ploča, a u ovaj udubljeni dio neko fino kamenje..

Image
Humljanin

#547 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Humljanin »

Odlicno izgleda! Haj opiši malo proces :thumbup:
Maraschino

#548 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Maraschino »

@mufa1, :thumbup:

samo konkretno...super ce to biti.
Hakiz

#549 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote:Ma ja da sam siguran da nikad neću rezati nešto šire od 120mm, uzeo bih običnu preklopnu https://www.lidl.de/de/parkside-kapp-un ... ge/p293384 za 55 eura, sumnjam da se može naći jeftinija. A navodno su ljudi zadovoljni. Govorimo za hobi namjenu, naravno
Ovako:

Kupi je i ne razmišljaj previše.

Nkad se nećeš odlučiti kako ja vidim.

Ako progriješiš, nećeš ostati gladan za 100 Eura.

Ali nemoj mene kriviti ako se zezneš. Veliki si dječak.
Hakiz

#550 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

mufa1 wrote:Nakon mjeseci trazenja ratan namjestaja za balkon, al da mi pasu dimenzije, bar priblizno, odlucim se sam napravit. Jos sutra da premazem i kupim jastuke, a na sto treba doci staklena ploča, a u ovaj udubljeni dio neko fino kamenje..
Bravo.
Post Reply