Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
invincible1921

#526 Re: Migranti

Post by invincible1921 »

Ekonomskim migrantima kakvih je 90% ne duguje niko nista. Ne znam zbog cega bi oni trebali dobit azil i zvijeti u njemackoj, svedskoj, a recimo ja, srbin, albanac i ostali ne bi? Sto su oni u prednosti nad nama ostalim?

Znaci ja se moram je.abavt papirologija, rad, viza, obrazovanje gluposti i opet mi je tesko doc do papira, a on ode sator razapne, bude stoka, i na samilost dobija azil i boravak?

Nazovite me kako hocete, ali dosta afirkanca i ovih "islamske brace" kasne za evropom bar 100 godina u moralnoj svijesti i nacinu zivljenja.
triconja

#527 Re: Migranti

Post by triconja »

invincible1921 wrote:Ekonomskim migrantima kakvih je 90% ne duguje niko nista. Ne znam zbog cega bi oni trebali dobit azil i zvijeti u njemackoj, svedskoj, a recimo ja, srbin, albanac i ostali ne bi? Sto su oni u prednosti nad nama ostalim?

Znaci ja se moram je.abavt papirologija, rad, viza, obrazovanje gluposti i opet mi je tesko doc do papira, a on ode sator razapne, bude stoka, i na samilost dobija azil i boravak?

Nazovite me kako hocete, ali dosta afirkanca i ovih "islamske brace" kasne za evropom bar 100 godina u moralnoj svijesti i nacinu zivljenja.
Eee, spik engrišh :lol: :thumbup:
vjesticanametli

#528 Re: Migranti

Post by vjesticanametli »

biscanka2 wrote:
stakasa wrote:
Nisrin wrote:
Meni se cini da si ti najzabrinutija da ne dodu prije tebe
I sta i kad dodju? Ja svakako ne idem na socijalu, vec LEGALNO, SA PAPIRIMA DA RADIM :D

Druga stvar, puna ih je Evropa, ali su barem zbrinuti, dobili su stanove/kuce, novac, nisu ni gladni ni zedni,,,ima svega istina, ali ima i postenih koji zele da rade i integriraju se u drustvo, a sta je kod nas stiglo?!
Pa zasto si tako sigurna da oni idu na socijalu? Zivit na socijali se ne isplati, zasto ne raditi za pet puta vece pare.
Ma bezveze prica. Jadni su i zato ih se i mrzi i prezire
Radi poredjenja :)
Kod moje prijateljice u komsiluku (kuca do kuce) komsija petoroclanoj izbjeglickoj porodici izdao cetvorosobni stan. Hladna kirija 1200 €, plus dodatni troskovi (voda,grijanje,smece...), 200€. Po osobi od grada dobiju (neznam tacno koliki je
exsistencioni minimum) oko 340€.
Znaci ova porodica grad-drzavu oko 3.100,-€ + socijalno osigaranje za 5 clanova, kosta.
Gazda prica, kad je usred zime vidio kako otac djece u sorcu i potkosulji iznosi smece,presto se cuditi koliko samo grijanja potrosi ( da ga sam placa boravio bi on u treneki a ne u sorcu).
Da negdje radi (nije vise obrazovan) ako je bolja firma imao bi nekih 1800€ netto.
I sta mislis da ce ovakvi potrcati da posao traze (cast izuzetcima ali malo ih je).
U Njemackoje postoje socijalne radnje gdje prodavnice prehrambene artikle par dana prije isteka roka trajanja, tim radnjama doniraju.
Te radnje su uglavnom za socijalno ugrozene poput pemzionera, samohrani majki... .
Radi boljeg uvida moram dodati da je masa pemzionera koji sa svojom pemzijom nemogu svoje osnovne zivotne potrebe podmiriti.
U Njemackoj su bile ,mislim, dvije pemzijske reforme tako da pemzije nisu kao nekad,pogotovo kad se standard zemlje pogleda.
Primjera radi,oni koji su 40 godina radili imaju pemziju izmedju 800 do 1200 € (najgore prolazi zenska populacija).Znaci oni koji su radili izgradjivali i svojoj zemlji doprinosili, sa svojom pemzijom nemogu osnovne zivotne potrebe pokriti. :cry:
Tek sad ova vlada je na izborima obecala da ce se sa aktuelnim problemom Rentnerarmmut- Pemzionerko (siromastvo) pozabaviti.
Izbjeglice su i za te radnje saznali i maksimalno to koriste tako da ponude tih prodavnica nemogu potraznju zadovoljiti.
Uz to i guranje u redu ili prodavnicama, dovelo je do toga da najcesce pemzioneri prazne korpe kuci odu.
U jednoj pokrajini (nesjecam se tacno gdje) uskratili su izbjeglicama koristenje tih prodavnica.Bilo je medijskih halatutmi..., tako da su sad poceli razmisljati da im se umjesto novcano pocne materijalno pomoc davati.
Ovakvo stanje i situcije naravno da kod naroda gnjev prouzrokuje (a to nebih mrznjom nazvala).
I sigurno da sve izbjeglice nisu ovakve ali nazalost jeste vecina. :)[/quote]
Zabraniöi su im ici u te radnje...skoro bilo na tv....cijeli grad se bunio hahahhah kakve ba izbjeglice...stoka
animals

#529 Re: Migranti

Post by animals »

To za penzije ste u pravu, vecina ima oko 1000 €..
a njima placen stan i 800 €..
pa kako da ljudi ne popizde..
vjesticanametli

#530 Re: Migranti

Post by vjesticanametli »

I onda neko kaze nacisti hahhaha pa nek su .....kako ne bi bio kad vidis sve to....sto rece neko iznad mi se handrimo skola viza posao. Moze i samo sator :mrgreen: i stipaj svabice
triconja

#531 Re: Migranti

Post by triconja »

Evo jos jednom, pozicija na socioekonomskoj ljestvici utice na mnogo toga, od kriminala pa do krkanluka :lol: :lol: :lol: . Tesko je ocekivati da neko ko je odrasto na selu (prije rata, jelte) izbjegne nedje (za vrijeme rata) i zivi ko becko plemstvo. Isto i ovo za ove migrante, ne mozes ocekivat da se ponasaju ko da znaju bonton napamet ako su iz najnizeg sloja :lol:
Thorgerson

#532 Re: Migranti

Post by Thorgerson »

Prije 20-ak dana ih je bilo 20 i nesto...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/grupa-m ... 0418073#14

Danas ih je 400.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/satorsk ... /180507060

I dolaze konstantno novi.
- U BiH dnevno ulazi stotinjak migranata - dramatični su podaci koje je za Avaz.ba rekao Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.
Dakle, dok je vladajuca stoka rostiljala i zabavljala se u grad im uslo 400 ljudi o kojima pojma nemaju ni ko su ni sta su.

Ako vlasti grada, drzave misle da ce ovaj problem tek tako nestati, grdno se varaju. Ali eto...vidjet cemo. Mislim da se pod hitno ti ljudi moraju prvo legitimisati koliko god je to moguce, ko nema licnu dodjeliti mu neki broj, nesto jbmu, mora imati neki ID, karticu znaju reci kako se zovu, nisu mutavi. I fino im objasnit ida bez te kartice ne mogu imati nikakva prava, ni na hranu ni vodu. Obaviti zdravstveni pregled sve i jednog i smjestiti ih u normalne uslove. Toplo je vrijeme, nije valjda problem neko satorsko naselje organizovati, obezbjediti im tekucu vodu i WC?
krofnaa*

#533 Re: Migranti

Post by krofnaa* »

Ok je dok ih je bilo 100, sada kad se taj broj ucetverostrucio, situacija postaje sve napetija. Prvenstveno za gradjane koji žive u okolnim zgradama, prljavština, smeće na sve strane, pa gdje ide kanalizacija? Počeli su pljačkati i turiste, a nije ugodno proći tim dijelom grada u prvi mrak, stvore se ispred tebe dvojica-trojica i taže novac, a većina ih izgleda ko kakvi prosječni gilipterčići iz švrakinog sela, samo malo tamnije puti
:run:
pustopoljina

#534 Re: Migranti

Post by pustopoljina »

animals wrote:To za penzije ste u pravu, vecina ima oko 1000 €..
a njima placen stan i 800 €..
pa kako da ljudi ne popizde..
logika je ekonomska.

penzioner je samo trosak, a migrant moguca investicija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#535 Re: Migranti

Post by Truba »

problema nema
panzer

#536 Re: Migranti

Post by panzer »

Sad ćeš vidjet cirkusa kada dođe ljeto.

Arapi migranti i arapi turisti. Ko će koga otjerati.
PeppermintSA

#537 Re: Migranti

Post by PeppermintSA »

Aktivirati oružane snage, kampanjole, Neum, smjestiti ih na čamc i vozdra
triconja

#538 Re: Migranti

Post by triconja »

PeppermintSA wrote:Aktivirati oružane snage, kampanjole, Neum, smjestiti ih na čamc i vozdra
I poslat ih u italiju? :lol: :lol: :lol:
splinter

#539 Re: Migranti

Post by splinter »

Invazija pred vratima a ono raspravlja o roštilju
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mektic- ... /180508098
triconja

#540 Re: Migranti

Post by triconja »

splinter wrote:Invazija pred vratima a ono raspravlja o roštilju
Hajde ba, bilo kakav nacin zaustavljanja ili evidencije da predlozis ispadas fasista, jaro ima da sarajevo postane ko harlem a fgr da pobjegne po okolnim selima :D
O'zone
Globalni moderator

#541 Re: Migranti

Post by O'zone »

triconja wrote:
Hajde ba, bilo kakav nacin zaustavljanja ili evidencije da predlozis ispadas fasista, jaro ima da sarajevo postane ko harlem a fgr da pobjegne po okolnim selima :D
Ja ne znam da je ikad iko od ljudi koji je imao nesreću da bude izbjeglica imao mogućnost da bira gdje će biti smješten.

Meni je ne zamislivo da neko u tuđoj zemlji bez papira za boravak zahtjeva gdje će da bude smješten.... nonsens.

Mektić ko prava pizda već napravio alibi mjesto da su organizovane snage sigurnosti i da su izbjeglice prebačene u centre koji su za to namjenjeni.
emmir1

#542 Re: Migranti

Post by emmir1 »

Juće su u BBI krali po radnjama.
Hakiz

#543 Re: Migranti

Post by Hakiz »

emmir1 wrote:Juće su u BBI krali po radnjama.
Došlo vrijeme da Gama, Sword i ostale sigurnosti počnu raditi i da zarade ono šta naplaćuju od objekata koje "čuvaju" umjesto da samo uzimaju reket.
triconja

#544 Re: Migranti

Post by triconja »

O'zone wrote:
triconja wrote:
Ja ne znam da je ikad iko od ljudi koji je imao nesreću da bude izbjeglica imao mogućnost da bira gdje će biti smješten.

Meni je ne zamislivo da neko u tuđoj zemlji bez papira za boravak zahtjeva gdje će da bude smješten.... nonsens.

Mektić ko prava pizda već napravio alibi mjesto da su organizovane snage sigurnosti i da su izbjeglice prebačene u centre koji su za to namjenjeni.
Novi dan, nesto novo za naucit, znaci tacna je ona covjek citav zivot uci :thumbup:
pirmin

#545 Re: Migranti

Post by pirmin »

Da imamo hrabre i sposobne ljude u politici, jedino rjesenje je smjestiti do 1000 ljudi koji hoce ostati i o njima da se drzava brine kako umije a ostale bez ikakve griznje savjesti poslati na granicu i traziti od EU da ih prime.
Ona je ta koja je zajedno sa Amerikom i Rusijom izazvala ovu lavinu i dalje je drzi aktivnom.
Sanjarko

#546 Re: Migranti

Post by Sanjarko »

invincible1921 wrote:Pisete gluposti. Kad je kod nas bio rat bar koliko ja znam svaka drzava je rekla koliko ce primit izbjeglica, svaki covjek koji je bio u kampu i kasnije se nastanio u nekoj drzavi je bio uredno zaveden ko je, sta je, odakle je, vako nako.

Vecina ovih haj sto nemaju dokumente znaci nemas pojma ko su likovi nego sto ih 99% dolazi iz drzave u kojoj nije rat uopste(pakistan, tunis, itd)i jos pored svega dolaze bespravno, nelegalno bez da im je drazavva uopste dozvolila. Sad ce mi neko puc moralnu vertikalu u smislu idu za boljim zivotom. Ok , ali sta da ih sad neka drzava primi znaci pravis opasan presedan jer ako moze ovaj pakistanac hajmo se i mi iz bosne pokupit i pravac njemacka, svedska. Eo mi migranti ugrozeni dajte azil i drzavljanstvo? Po cemu su oni u prednosti nad nama :-? :-?
Sve ratovi u tim drzavama. Pakistan rat sa Talibanima, u Tunisu sa pobunjenicima itd. Znaci Alzir, Libija, Tunis, Egipat, Sirija, Irak, Afganistan, Pakistan pa cak i Maroko sve u nekakvim ratovima ili sukobima ili pobunama i pod diktatorima. Slicna stvar u ostatku Afrike, dijelu Azije, a u Amerikama sa mafijom i neimastinom. Jos na to sve udarile klimatske promjene i mozda nesto u vezi Sunca ili sto je uzrokovalo da Sunce sada bude bijelo. Pa nije ni cudo da se desava seoba naroda.
Šunj

#547 Re: Migranti

Post by Šunj »

Image
EU vise ne prima izbjeglice i migrante, a ovi ce jako tesko uci u Hrvatsku ili Sloveniju. Svakog kojeg uhvate na svojoj teritoriji, vratice nazad u BiH.
Image
Last edited by Šunj on 08/05/2018 16:43, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#548 Re: Migranti

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» Connaisseur Karlin

7 dana
O'zone
Globalni moderator

#549 Re: Migranti

Post by O'zone »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-r ... /180508111

Odjednom svi raspravljaju o migrantima
Hakiz

#550 Re: Migranti

Post by Hakiz »

Šunj wrote:Image
EU vise ne prima izbjeglice i migrante, a ovi ce jako tesko uci u Hrvatsku ili Sloveniju. Svakog kojeg uhvate na svojoj teritoriji, vratice nazad u BiH.
Image
Nema veze direktno sa migrantima, ali kada vidim da neko nosi odjeću sa maskirnim uzorkom, pozli mi.

Treba ih smjestiti u organizovane centre, obezbijediti im osnovne potrebe i napraviti ostale uslove takve da sami požele da se vrate odakle su došli. EU ih neće, neće ih ni drugi, a mi ne možemo sami sebi obezbijediti šta treba a kamoli većoj količini ljudi sa ko zna kolikim razlikama u mentalitetu, obrascima ponašanja i sistemima vrijednosti od našeg. A još kada se na to doda potpuno ljudski strah koji ih navodi da se organizuju u grupe koje prije ili poslije počnu da prave probleme.

Ne bi migranti bili toliki problem da ovo nije BiH, dakle jedna apsolutno nesposobna država sa nesposobnim i nezainteresovanim vlastima koje ništa osim lične koristi ne intereuje.
Locked