...ili dodajemo tu i tebe kao primjer: samim svojim postojanjem, koja je Njegova volja, i zavisnošću tvog postojanja o svim zakonima kakve je On uspostavio ti Njega veličaš budući da si tek mogući bitak koji svoje izvođenje iz ničeg u nešto zahvaljuje samo Njemu, svejedno kako tvoja upojedinačena svijest imala stav o tome...dadinjo33 wrote:"Allaha veliča sve što postoji...", "Allaha hvali sve na nebesima i zemlji..."
Može li mi neki musliman pojasniti kako Ratko Mladić ili svinja ili svinjski izmet, koji su na zemlji, veličaju i hvale Allaha?
drugi pogled na religiju
- arzuhal
#526 Re: drugi pogled na religiju
-
kerima1
#527 Re: drugi pogled na religiju
Ajet o Allhovom prijestolju i to da ga osmorica drze je cudan.Nije valjda da ce pasti ako ga ne drze?!
I ko su ti osmorica?
Drugo da se nalazi iznad sedam nebesa,gdje iznad.. u svemiru nema gore dole, tam' vam'.
I ko su ti osmorica?
Drugo da se nalazi iznad sedam nebesa,gdje iznad.. u svemiru nema gore dole, tam' vam'.
- arzuhal
#528 Re: drugi pogled na religiju
Niti znanja i muda, ali te to ne sprečava u koječemu. Obično važi da svako od sebe može dati samo što ima, dok je kod tebe iznimka: daješ ono što nemaš, pa ću te razumjeti kada jednom poželiš da se zaustavišdadinjo33 wrote:Nemam voljearzuhal wrote:Gdje u tom ajetu piše istovremeno? Ako nije šta, prevedi i ajet koji mu prethodi.dadinjo33 wrote: Nema ništa da vi hoćete, a da to nije nešto što istovremeno hoće i Allah.
Nekako je čudno formulisan taj ajet. Čitajući ga, dođe mi da se zapitam postoji li išta što hoće Klark Kent, a da to neće Supermen.
- Connaisseur Karlin
#529 Re: drugi pogled na religiju
ali pricate kategoricnim tonomarzuhal wrote:E ovo si dobro rekla, mi samo uslovno možemo govoriti o Bogu kroz spominjanje kategorija vezanih za čovjeka, samo aludiranjem, ne i kategorično. A ne možemo korisititi "bolje izraze" od onih kojih možemo biti svjesni, koji su za nas prikladni, koji mogu doprijeti do nas. Da li mi s našim spoznajnim aparatom možemo istinski spoznati Boga? Ne. Pa šta onda možemo? Pa najviše što možemo je doći do tačke da priznamo to...Connaisseur Karlin wrote:Da li postoji bolja rijec za volju i zadiviljstvo, jer to su ljudske osobine, a ne Bozije osobine , to vas Bog nije nikad direktno reako za sebe
Ja znam da vi pricate na osnovu vlastite percepcije o Bogu, ali vi uvjeravate ostatak svijeta "da je to tako, i ne moze biti drugacije"
- arzuhal
#530 Re: drugi pogled na religiju
Jesi li dugo razmišljala o ovim ajetima ili?kerima1 wrote:Ajet o Allhovom prijestolju i to da ga osmorica drze je cudan.Nije valjda da ce pasti ako ga ne drze?!
I ko su ti osmorica?
- arzuhal
#531 Re: drugi pogled na religiju
Ja nikog ne uvjeravam, ja kažem kako vjerujem ili kako vjeruju muslimani (da sad ne idemo u: ehli sunnet...) kada me neko pita ili kada me neko, iz nekog svog razloga, uvjerava da ja pogrešno, eto, vjerujemConnaisseur Karlin wrote:ali pricate kategoricnim tonomarzuhal wrote:E ovo si dobro rekla, mi samo uslovno možemo govoriti o Bogu kroz spominjanje kategorija vezanih za čovjeka, samo aludiranjem, ne i kategorično. A ne možemo korisititi "bolje izraze" od onih kojih možemo biti svjesni, koji su za nas prikladni, koji mogu doprijeti do nas. Da li mi s našim spoznajnim aparatom možemo istinski spoznati Boga? Ne. Pa šta onda možemo? Pa najviše što možemo je doći do tačke da priznamo to...Connaisseur Karlin wrote:Da li postoji bolja rijec za volju i zadiviljstvo, jer to su ljudske osobine, a ne Bozije osobine , to vas Bog nije nikad direktno reako za sebe![]()
Ja znam da vi pricate na osnovu vlastite percepcije o Bogu, ali vi uvjeravate ostatak svijeta "da je to tako, i ne moze biti drugacije"
-
dadinjo33
#532 Re: drugi pogled na religiju
arzuhal wrote:...ili dodajemo tu i tebe kao primjer: samim svojim postojanjem, koja je Njegova volja, i zavisnošću tvog postojanja o svim zakonima kakve je On uspostavio ti Njega veličaš budući da si tek mogući bitak koji svoje izvođenje iz ničeg u nešto zahvaljuje samo Njemu, svejedno kako tvoja upojedinačena svijest imala stav o tome...dadinjo33 wrote:"Allaha veliča sve što postoji...", "Allaha hvali sve na nebesima i zemlji..."
Može li mi neki musliman pojasniti kako Ratko Mladić ili svinja ili svinjski izmet, koji su na zemlji, veličaju i hvale Allaha?
Ako sam te dobro shvatio, hoćeš reći da recimo ti i pasji izmet ili Ratko Mladić ili ja na (nekom levelu) na isti način veličamo Allaha?
Možeš li koju o tom levelu?
-
kerima1
#533 Re: drugi pogled na religiju
Nisam..arzuhal wrote:Jesi li dugo razmišljala o ovim ajetima ili?kerima1 wrote:Ajet o Allhovom prijestolju i to da ga osmorica drze je cudan.Nije valjda da ce pasti ako ga ne drze?!
I ko su ti osmorica?
Mozes sad dati neki svoj odgovor na moja pitanja?
- Bloo
- Globalna šefica
#534 Re: drugi pogled na religiju
zašto ne promijenite naslov teme?
Umjesto Drugi pogled na religiju u možda
- Kako sam ja shvatio/shvatila hadise/ajete
- Da li smo previše bukvali ili metaforični?
- Da li u svemiru ima inteligentnih oblika života jer to mi nismo i da li na Zemlji postoje druge religije osim islama?
- Tisuću pitanja, 5 Arzuhalovih odgovora
- Da li u svemiru ima inteligentnih oblika života jer to mi nismo i da li na Zemlji postoje druge religije osim islama?
- Tisuću pitanja, 5 Arzuhalovih odgovora
- arzuhal
#535 Re: drugi pogled na religiju
Svako na svoj način. Ja drukčije, ti, pasji izmet ili Mladić - na svoj način. Ibn Arebi, kadasallahu sirrehu, je to (veličanje minerala, bilja, životinja) objašnjavao u jednom govoru o evlijanskim mertebamadadinjo33 wrote:
Ako sam te dobro shvatio, hoćeš reći da recimo ti i pasji izmet ili Ratko Mladić ili ja na (nekom levelu) na isti način veličamo Allaha?
- arzuhal
#536 Re: drugi pogled na religiju
Nema potrebe da ti ja dajem odgovore.kerima1 wrote:Nisam..arzuhal wrote:Jesi li dugo razmišljala o ovim ajetima ili?kerima1 wrote:Ajet o Allhovom prijestolju i to da ga osmorica drze je cudan.Nije valjda da ce pasti ako ga ne drze?!
I ko su ti osmorica?
-
dadinjo33
#537 Re: drugi pogled na religiju
arzuhal wrote:
Niti znanja i muda, ali te to ne sprečava u koječemu. Obično važi da svako od sebe može dati samo što ima, dok je kod tebe iznimka: daješ ono što nemaš, pa ću te razumjeti kada jednom poželiš da se zaustaviš
Pa preveo sam ti ajet vrlo precizno prije par dana na temi o Korkutovom prevodu, pročitao si prevod.
Ali ako insistiraš, prethodni ajet govori o tome da je Kur'an samo za bolesne i zabludjele, tj. one koji bi htjeli biti na pravom putu, a nisu. Lijek je potreban bolesnim, a ne zdravim. Vi vjernici volite reći da je Kur'an lijek, bez da vidite mudrost iliti vic u tome.
I Isus je istu priču pričao, kaže "ja sam došao samo bolesnim i vakim-nakim".
Last edited by dadinjo33 on 11/02/2018 20:49, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#538 Re: drugi pogled na religiju
arzuhal wrote:Nema potrebe da ti ja dajem odgovore.kerima1 wrote: Nisam..

- arzuhal
#539 Re: drugi pogled na religiju
Nastavljaš pričati mimo Kur'ana...dadinjo33 wrote:arzuhal wrote:
Niti znanja i muda, ali te to ne sprečava u koječemu. Obično važi da svako od sebe može dati samo što ima, dok je kod tebe iznimka: daješ ono što nemaš, pa ću te razumjeti kada jednom poželiš da se zaustaviš![]()
Pa preveo sam ti ajet vrlo precizno prije par dana na temi o Korkutovom prevodu, pročitao si prevod.
Ali ako insistiraš, prethodni ajet govori o tome da je Kur'an samo za bolesne i zabludjele, tj. one koji bi htjeli biti na pravom putu, a nisu. Lijek je potreban bolesnim, a ne zdravim. Vi vjernici volite reći da je Kur'an lijek, bez da vidite mudrost iliti vic u tome.![]()
-
dadinjo33
#540 Re: drugi pogled na religiju
A sad si kao čitao i razumio Arebija?arzuhal wrote:Svako na svoj način. Ja drukčije, ti, pasji izmet ili Mladić - na svoj način. Ibn Arebi, kadasallahu sirrehu, je to (veličanje minerala, bilja, životinja) objašnjavao u jednom govoru o evlijanskim mertebamadadinjo33 wrote:
Još i sad se sjećam da si po forumu pisao kako laže ko god kaže na Ibn Arebija da je rekao da hadis kaže da je Adem stvoren na sliku Milostovog i da to samo tvrde lažovi i oni koji ne znaju arapski.
Ništa sramota kako sam te prije par dana provalio "dokazom jasnim" i direktnim citatom "direktno u glavušu" da nemaš pojma ni šta je Arebi pisao, ni o arapskom? Prošlo par dana, a ti se već opet kitiš Arebijevim perjem, ono vi stara raja.
Dno ti nekako uvijek izmakne.
Last edited by dadinjo33 on 11/02/2018 20:56, edited 1 time in total.
-
dadinjo33
#541 Re: drugi pogled na religiju
A ja mislio da u Kur'anu nije ništa izostavljeno, pa ni ova moja pričaarzuhal wrote: Nastavljaš pričati mimo Kur'ana...
- arzuhal
#542 Re: drugi pogled na religiju
Opet se raspadaš, opet prenaglašeno veseli smajlići, editovanja i to 
-
riverflow
#543 Re: drugi pogled na religiju
Bloo wrote:zašto ne promijenite naslov teme?
Ali dobro hajde, nek' se plese
-
dadinjo33
#544 Re: drugi pogled na religiju
Ah, na pitanje o smislu života, svako odgovori pričom o svom životu (ili stanjuarzuhal wrote:Opet se raspadaš, opet prenaglašeno veseli smajlići, editovanja i to
Svako iz sebe, što neko reče.
-
kerima1
#545 Re: drugi pogled na religiju
A jbg i tebe zbunjuje ko i mene ovo sa osmoricom ko su .Nema potrebe da ti ja dajem odgovore.
-
dadinjo33
#546 Re: drugi pogled na religiju
Sedmorica mladih i njihov šejh. Šejh znači "starac"kerima1 wrote:A jbg i tebe zbunjuje ko i mene ovo sa osmoricom ko su .Nema potrebe da ti ja dajem odgovore.
- Connaisseur Karlin
#547 Re: drugi pogled na religiju
svojom spikom i stilom izrazavanja vi, misonarski, jer je Bog reako da sirite vjeru , zelite da drugi vjeruju poput vas , jer vam je to iskalkulirana vjerska duznost,arzuhal wrote:Ja nikog ne uvjeravam, ja kažem kako vjerujem ili kako vjeruju muslimani (da sad ne idemo u: ehli sunnet...) kada me neko pita ili kada me neko, iz nekog svog razloga, uvjerava da ja pogrešno, eto, vjerujemConnaisseur Karlin wrote:ali pricate kategoricnim tonomarzuhal wrote:
E ovo si dobro rekla, mi samo uslovno možemo govoriti o Bogu kroz spominjanje kategorija vezanih za čovjeka, samo aludiranjem, ne i kategorično. A ne možemo korisititi "bolje izraze" od onih kojih možemo biti svjesni, koji su za nas prikladni, koji mogu doprijeti do nas. Da li mi s našim spoznajnim aparatom možemo istinski spoznati Boga? Ne. Pa šta onda možemo? Pa najviše što možemo je doći do tačke da priznamo to...![]()
eto, ja tebe nisma nista uvjeravala, ja sam samo primjetila i tebi rekla, pravite gresku , i ti si priznao da si ti svijestan da je tvoja spoznaja Boga kao vjernika ipak ogrannicena , ali dovoljna za tebe. Znaci, vjernik koji se moli Vedskom Bogu ima jednako pravo i slobodu da ne vjeruje u tvog abrahamskog Boga.
ti si sad potvrdio: religije vode dijaloge, i sukobljavaju se u vezi nacina vjerovanja u Boga , to je tocno, zato danas imamo niz razlicith relgija i nejnih ogranaka
Last edited by Connaisseur Karlin on 11/02/2018 21:07, edited 1 time in total.
-
kerima1
#548 Re: drugi pogled na religiju
I ona koprena preko ociju koja se spominje odnosi se sa vjernike.dadinjo33 wrote:arzuhal wrote:
Niti znanja i muda, ali te to ne sprečava u koječemu. Obično važi da svako od sebe može dati samo što ima, dok je kod tebe iznimka: daješ ono što nemaš, pa ću te razumjeti kada jednom poželiš da se zaustaviš![]()
Ali ako insistiraš, prethodni ajet govori o tome da je Kur'an samo za bolesne i zabludjele, tj. one koji bi htjeli biti na pravom putu, a nisu. Lijek je potreban bolesnim, a ne zdravim. Vi vjernici volite reći da je Kur'an lijek, bez da vidite mudrost iliti vic u tome.![]()
-
kerima1
#549 Re: drugi pogled na religiju
Pusti se zaj..de mi ti kad nece Arzo daj odgovor ko su ti drzaci.dadinjo33 wrote:Sedmorica mladih i njihov šejh. Šejh znači "starac"kerima1 wrote:A jbg i tebe zbunjuje ko i mene ovo sa osmoricom ko su .Nema potrebe da ti ja dajem odgovore.
- arzuhal
#550 Re: drugi pogled na religiju
Dobro, popravit ću seConnaisseur Karlin wrote:
svojom spikom i stilom izrazavanja vi, misonarski, jer je Bog reako da sirite vjeru , zelite da drugi vjeruju poput vas , jer vam je to iskalkulirana vjerska duznost,no ako vam se kaze, da korsitite kategorican ton i primjeti da ja vas stav iskljuciv, tad, odjednom, priznajete da to jeste POGRESNO, ali ce te nastaviti sa svojom spikom , jer zaboga, inat, sujeta i kompeticija izmejdu zajednica su vam smisao zivota
![]()
eto, ja tebe nisma nista uvjeravala, ja sam samo primjetila i tebi rekla, pravite gresku , i ti si priznao da si ti svijestan da je tvoja spoznaja Boga kao vjernika ipak ogrannicena , ali dovoljna za tebe.
Tako je.Znaci, vjernik koji se moli Vedskom Bogu ima jednako pravo i slobodu da ne vjeruje u tvog abrahamskog Boga.