Altair_SA wrote:costacurta wrote:Altair_SA wrote:Ma joj i sa tim stanom na Zapadu se pretjeruje. Jeste to stavka, ali sta sad, kad se zaradi fino, sve se to moze pokriti.
Bio sam prije negdje kod rodjaka u Svedskoj i oni su kupili stan. Manje ih tako sve izadje nego kad su bili u stanu pod kirijom. Znam da za cetvorosiban stan od skoro 100 kvadrata, placaju sve oko 800 eura. Ima tu i kredit i jos neke takse za stan. Njih dvoje moze bez problema da izadje oko 5 milja eura. Pa jarane ne da zive fino, nego vidim da zive i vise nego dobro. Oboje imaju po auto, namjestaj vidim super, ovi svi moderni gedzeti i oni i djeca, skupa markirana garderoba puni ormari, pa se i ja tu ofajdim

Putuju kad mogu ovako, uglavnom, fin zivot hebat ga. Ali oni su gore jako dugo, tako da bi bilo malo tuzno da nije tako kako im je sada.
Nejse, uglavnom kako sam ih shvatio, u Svedskoj je sada bolje kupiti stan, a ko ima posao, pa jos dvoje, moze bez problema dobiti kredit od banke za kupovinu.
Bogati, imaju li oni LCD?
I gdje to neko ovdje rekao da je "zapad karina u odnosu na moćnu Bosnu"? Šta lupaš?
Znaš li ti kakve sirotinje i fukare kod njih ima? Glamoč je London. Al ti si očigledno vrlo mlad, sve i da ti počnem objašnjavati o prevarama i zaćerima koji se dešavaju na tom istom zapadu ti ne bi vjerovao jer si bio u posjeti rođacima i u Glamoču pa znaš bolje situaciju, svjetski si čovjek još si IN jer mrziš Dinu i Sandžaklije, Bakira i Sebiju taman toliko da budeš kompetentan.
Bosna je qarina, ali moja poenta priče je da raja masovno ide vani nošeni nekim optimizmom i ne baš toliko tačnim info o bajkovitom zapadu na kojem euri rastu uz cestu.
Oćeš da ti pričam o haosu i skupoći u zdravstvenom sistemu? Naručivanju i čekanju na termin kod ljekara? Jadna ti majka ako nemaš osiguranja ili imaš neko jeftino ČDžŠ osiguranje?
Kamate na kredite?! Grohotom se smijem. Kontaš ako uzmem 100000, 3% kamate na 10 godina vratiću 103000. Jest al u qrcu.
Al jbga. Ako izgubiš posao naći ćeš drugi relativno lako i to je prednost zapada.
Da je nama 500€ plata ne bi trebali nigdje ići. Al imam osjećaj da bi i tada svijet išao. Nekako imam osjećaj da je to jer "otišao rodjo, ima LCD. moram ići i ja da sebi kupim 2. Moram biti bolji od njega. Ha ja"
Cuj GlOmOc je London ahahahaha

De ba, zar u Njemackoj postoji fakat mjesto za koje je GlOmOc London?

A reci mi Bosansko Grahovo? Sigurno dodje ko Pariz za mnoge gradove u Dojclandu, pretpostavljam
Pa Bosna jeste karina od drzave realno. Mislim, jedno je domovina, voljeti domovinu je nesto drugo, ali drzava kao drzava, sa svim ovim lopovima na vlasti, sa svim uhljebima, sa svim kriminalcima, je teska karina hebiga
A da mrzim Bakira i hanumu mu mrzim, jebem im sve lopovsko, i njima i ovim prije LagumDJinim i onim Covicevim Herceg cetnicima i onim pravim Dodikovim cetnicima iz genocidne
A to da raja ide samo zato jer misle da je zapad bajkovit gdje Euri rastu na drvetu je totalna glupost. Kao da eto ljudi kad krenu nisu svjesni da idu u neizvjesnost i kao da ne znaju da ce biti jedno vrijeme tesko. Svi koji ozbiljno planiraju odlazak znaju da ce pocetak biti tezak.
Prijatelju,
Preko 12M Nijemaca (samo govorimo o Njemačkoj) živi ispod granice siromaštva. U npr Minhenu imaš najviše bogataša ali je i grad sa najvećim brojem narodnih kuhinja.
U Berlinu preko 20% građana zivi u siromaštvu, čak se o Berlinu raspravlja u Bundestagu jer kažu da ima dijelova grada u koji policija ulazi sa strahom.
Duisburg, Bremen i većina Istočne Njemačke je i dan danas teret ostatku Njemačke. 1.5M Nijemaca se hrani u narodnim kuhinjama, dobro sad ćeš ti reći da su to praziti koji neće da rade npr jedan 75godišnji penzioner sa 600€ može ladno u McDonaldsu da radi honorarno, što šta mu fali?! Kak vi kažete, nek se stisne i ne jede meso, nek zavrne grijanje šta mu fali u jakni hodat po kući, ustvari po šupi ta će mu stan i eto mu 200€ ustede.
I većina ovih što ide ne konta da će biti teško naprotiv, svi pričaju samo da se ispale i snaćiće se. Na početku plata milja ipo al za godinu firma ti digne platu na dvijeipo milje

Za par godina zarade, ustede za kuću i stan i eto ih nazad.
Ono što je meni krivo je sto bježe. Ništa uradili nisu da promijene ovdje stanje. Ima u ovoj zemlji para i može se pristojno živjeti samo što smo generalno piizde koje samo znaju kafe ispijati i kukati. Uzimam primjer proteste 2014. i broj građana koji su učestvovali na istim, na kraju su nas ubijedili da je sve ispolitizovano. A mi povjerovali a qrcem mrdnuli nismo jer lakše se grijati uz hanumine guzove ispred LCDa i pljuvat po onoj djeci kako su huligani i teroristi nego dignut guzičurinu i izaći dići svoj glas, valja dobiti pendrekom po leđima. Ili ne do bog na izbore izać. Ma j e b o Bosnu. Odoh ja u Njemačku
Tu je život, rahat ko auslender sto, sta fali. bolje i Njemačko goFno nego bosanska šeftelija. Mi smo Beskičmenjaci.
Jesil sad shvatio poentu?
I da,
500€ je fin iznos i da npr dvoje rade u porodici mogu se pokriti troškovi života i da ostane neka kinta pristojno da se živi. Ali šta je po našem shvatanju "pristojan" život?,
sad je moderno da svi u porodici imaju smart tehnologiju, da se ide na more, milion registrovanih vozila je u BiH, javni prevoz koriste samo ucenici, valja i na planinu otići. Još ako nemaš stan, vikendicu sa voćnjakom i kuću onda stvarno nemaš pristojan život i moraš otići iz ove vukoJebine iako i u toj istoj u Njemačkoj samo 40% stanovništva koji su tu od svog rođenja posjeduje svoju nekretninu. I Samo mene čekaju da dođem da mi daju ključeve stana.. Itd itd itd