Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Ommadawn

#526 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Ommadawn »

kiligonzales wrote:
Ommadawn wrote:
:thumbup:
Nema opravdanja za fašizam, nacizam i apartheid.
A apartheid i rasizam sam osjetio na vlastitim leđima i znam dobro šta pričam.
Jebo ih i Aćif i Nedić i Luburić sve zajedno sa Breivikom!
Niste realni ni sekunde, objektivnost nula bodova. Argumente podastrijet, pa lijepo pricati.

Eto cim ne dijelis jednako misljenje o proslosti, odmah etiketa.

Jel to konstruktivna debata sa elementima demokratija ili komunisticka sa metkom u potiljku?
Ukoliko postoje (a postoje) podatci da je Acif bio dio nacisticko-fasistickog projekta i za potrebe istog deportovao oko 200-njak Jevreja u Sajmiste (poznati koncentracioni logor) te pobio nekoliko muslimana koji se nisu slagali sa njegovim misljenjem - podrzavanje i velicanje iste licnosti za mene je jednako podrzavanje fazisma. Ista licnost se moze poistovjetiti sa Maksom Luburicem, Juretom Franceticem, Nedicem, Breivikom, Kvislingom, Drazom i inim drugim dupeuvlakacima Adolfu Hitleru.
I ne mora to dokazivati nijedan propali srbijanski profesor istorije ciji su svjetonazori bolesni - postoje dokazi od pametnijih historicara zdrave pameti no sve zavisi kako ces ih kategorisati, po naciji ili cinjenicama. Do tebe je.

No nije tema. Tema je serija o Aliji Izetbegovicu. Turska sapunica.

Over and out.
kiligonzales

#527 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

Ommadawn wrote:
kiligonzales wrote:
Ommadawn wrote:
:thumbup:
Nema opravdanja za fašizam, nacizam i apartheid.
A apartheid i rasizam sam osjetio na vlastitim leđima i znam dobro šta pričam.
Jebo ih i Aćif i Nedić i Luburić sve zajedno sa Breivikom!
Niste realni ni sekunde, objektivnost nula bodova. Argumente podastrijet, pa lijepo pricati.

Eto cim ne dijelis jednako misljenje o proslosti, odmah etiketa.

Jel to konstruktivna debata sa elementima demokratija ili komunisticka sa metkom u potiljku?
Ukoliko postoje (a postoje) podatci da je Acif bio dio nacisticko-fasistickog projekta i za potrebe istog deportovao oko 200-njak Jevreja u Sajmiste (poznati koncentracioni logor) te pobio nekoliko muslimana koji se nisu slagali sa njegovim misljenjem - podrzavanje i velicanje iste licnosti za mene je jednako podrzavanje fazisma. Ista licnost se moze poistovjetiti sa Maksom Luburicem, Juretom Franceticem, Nedicem, Breivikom, Kvislingom, Drazom i inim drugim dupeuvlakacima Adolfu Hitleru.
I ne mora to dokazivati nijedan propali srbijanski profesor istorije ciji su svjetonazori bolesni - postoje dokazi od pametnijih historicara zdrave pameti no sve zavisi kako ces ih kategorisati, po naciji ili cinjenicama. Do tebe je.

No nije tema. Tema je serija o Aliji Izetbegovicu. Turska sapunica.

Over and out.
Ne govorim o Acifu. Acif je kolaborirao sa fasistima, opet da bi se prvenstveno borio protiv fasista (cetnika) koji su Novom Pazaru spremali sudbinu Foce, Rudog, Visegrada, Sjenice i nekih drugih mjesta gdje su muslimani poklani masovno od strane cetnika. To nije opravdanje njemu sto je kolabirao sa fasistima tada, medjutim gdje su partizani sav rat? Ono u cemu sam se sporio sa pomenutima jeste politicka moc Bosnjaka tada i izboru kome se prikljuciti tada da se spasi goli zivot, nekome ko je vodio frontalnu borbu i bio stalno prisutan na pomenutom prostoru citaj (ustase) ili partizanima koji su vodili gerilski rat, bili non stop u pokretu i te je za ljude u ocaju bilo svojevrsni bingo naletiti na njih u prvim godinama rata negdje u sumi.

Historiji se treba pristupiti objektivno. Bosnjaci su bili mizeran politicki faktor, narod bez drzave, s nametnutim identitetima i opredjeljenjima, sa nikakvom politickom moci, bez jake jedinstvene politicke elite, ni sposobnosti da se politicki ni vojno brani pred Cetnicima i Ustasama. Posto se na historiju toga vremena gleda jednostrano, zbog nekih 80 hiljada pripadnika bosnjackog naroda u ustasama kojim se dio uleme u BiH priklonio, a dio ustaske zlocine osudio i usprotivio se politici NDH, te se Bosnjacima namecu politicki razlozi i ideologija zasto su bili u njima, a zaboravlja se cinjenica da su isti bili i u Cetnicima (mahom pojedini hercegovacki begovi), a u partizanima mnogi Bosnjaci Krajisnici, do onih koji su samostalno pokusali organizovati otpor praveci tadasnje muslimanske milicije. E kada imas takvu sliku naroda i politike, onda se tome narodu ne moze pripisati ideologija. To je slika Bosnjaka u BiH tada. Za razliku od Srbije, gdje su Cetnici prvo bili zajedno s Partizanama protiv Svaba, da bi kasnije kolaborirali sa istima, a bili prvi koji ce protjerati Partizane iz Srbije i slomiti Uzicku republiku Isto tako je i sa Hrvatskom, kojoj su obraz spasavali Dalmatinci koje je NDH prepustila Talijanima, a koji su spas od ustaskog rezima vidjeli u Partizanima i svoju borbu za Dalmaciju. Tako je i u Bosni neko spasavao obraz sva tri naroda.

Naravno slazem se da to nije tema emisije, ali eto smatro sam se duznim da ti odgovorim. Da se nebi opet tumacio pogresno.
Stari_demagog

#528 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Stari_demagog »

Ma Bošnjaci su zbog toga da sutra ne bi bili proglašeni fašistima trebali odustati od oružane odbrane i dopustiti da ih četnici sve pokolju. Bolje da si dozvolio da vas sve pobiju nego što si nam ovakvu ljagu nanio Aćife. :roll:
Kejn

#529 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Kejn »

Stari_demagog wrote:Ma Bošnjaci su zbog toga da sutra ne bi bili proglašeni fašistima trebali odustati od oružane odbrane i dopustiti da ih četnici sve pokolju. Bolje da si dozvolio da vas sve pobiju nego što si nam ovakvu ljagu nanio Aćife. :roll:
Pa to je to trebali smo svi leći da nas pokolju da nas FGR ne bi nazivala fašistima :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#530 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Chmoljo »

:lol:

je 'l vas stid nekada?
Bloo
Globalna šefica

#531 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Bloo »

Chmoljo wrote::lol:

je 'l vas stid nekada?
Mene je nekad stid za njih, sumnjam da je njih stid njih samih :D
pirpa

#532 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by pirpa »

Miladin Popović, delegat Centralnog komiteta za Kosmet, obraćajući se 1946. godine na jednom „partijskom skupu“ u Kosovskoj Mitrovici je kazao: Albanci su za vrijeme stare Jugoslavije bili ugnjetavani, ekonomski pljačkani, duhovno negirani, pa čak i fizički istrjebljivani, i nemojte da se čudite što su oni rado dočekali Nijemce, jer su za njih bili kao oslobodioci, od one bivše vlasti. Ista tvrdnja se može primjeniti i na Bošnjake. To svakako nije značilo slaganje s ideologijom nacističke Njemačke. Naprotiv!

Bošnjaci su prvi, okupljeni oko Islamske zajednice javno osudili zločine nacista nad Jevrejima, Srbima i ostalim narodima. U tom smislu, poznate su Sarajevska, Mostarska, Banjalučka, Tuzlanska i druge deklaracije. Nikada nije usvojena niti jedna deklaracija o osudi zločina nad muslimanima tog perioda, od strane pripadnika onih u čije ime je počinjen zločin. 1942. godine, bošnjački prvaci izražavaju javni protest protiv hapšenja Jevreja iz Novopazarskog kraja, uputivši pritom delegaciju u sjedište Gestapo-a.

O tome kakva je priroda odnosa između „Muslimanske milicije“ i partizanskog pokreta vidi se na osnovu nekoliko dokumenata iz tog perioda. U izvještajima Oblasnog komiteta KPJ za Sandžak ističe se: “Muslimanske vođe iz Komarana, u nekoliko mahova su pisali našim štabovima da nemaju nikakvih neprijateljskih namjera prema partizanima, a da daju besu dok i jedan njihov čovjek traje neće dozvoliti da četnička noga prekorači na njihovu teritoriju.“ Postoji sličan dokument vezan i za Sjenicu.
sinuhe

#533 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by sinuhe »

sunceKOtepsija

#534 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by sunceKOtepsija »

dlfo wrote:
sunceKOtepsija wrote:
dlfo wrote: Napusti zivot.

Kralj gluposti.
sreca tvoja pa sam, zbog Novogodisnje proslave, relativno dobre volje, medutim, vidjevsi da si sa istim ponasanjem nastavio i na ovaj zadnji dan 2017. godine, moram priznati da sam poprilicno razocaran...-citiram tvoj danasnji, sramni,post
dlfo wrote:Kralj gluposti.
nadam se da ces u novoj godini doci pameti i da nece biti potrebe za radikalnim mjerama...idem sad polako, a kad se otrjeznim i vratim slijedece godine iskreno se nadam da ces se i ti, u meduvremenu preispitat i doci tobe :thumbup: SRETNA TI NOVA I SVE NAJBOLJE U NOVOJ 2018. GODINA ZALUTALI KOLEGA-ZELIM TI ZDRAVLJA SRECE I STO BEZBOLNIJI POVRATAK U ZDRAV RAZUM-JA CU BITI PRVI KOJI CE TE; BEZ OBZIRA NA SVE DOCEKATI; ISKRENO STISNUTI RUKU; ZAGRLITI I POZELITI DOBRODOSLICU ;-)
p.s. preispitaj se, radi samog sebe,-ovo ti najiskrenije govorim
Bla, bla, nisam ni citao ovu gomilu rektalnog isprtka.

Kralj gluposti.
citaj, bices pametnij :wink: inace dobre vijesti iz TRT-a novi trailer-i crno na bijelo-Alija u pismu pise (na Bosanskom-da ga vascio dunjaluk shvati) "Dajem Vam Bosnu u Emanet" (nek vam ne bude mrsko nakrivit malo ekran, meni nije bilo :wink: ), te na kraju udara rezolutno TACKU ili TOCKU i polaze desnu ruku na tursku zastavu :thumbup:
https://twitter.com/alijadizi/status/948649322597535744
Image
Image
koliko iscekivanje vlada u svijetu, pa i u samoj turskoj pokazuje ovaj nas brat Bilal Göregen koji je u cast pocetka emitovanja prve epizode ove, sada vec legendarne serije o legendarnom lideru, posljednjem bedemu islama spjevao stih ;-)

"HEEEEEEEEEEJ ALIJAAAAAAAA" :tooo: silovo sam replay button :izet: ovo ima da mi svira na svadbi za prvi ples :plesu: , Bilal Göregen licno ima da mi pjeva, pa sta kosta -nek kosta :gunjastajl:
Kejn

#535 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Kejn »

Ovo je stvarno uvreda za svakog Bošnjaka koji drži do sebe. Pogotovo ovo stavljanje na Tursku zastavu što predstavlja totalnu gluposti i laž.
Gnušam se ovog. Izgleda je serija napravljena radi hranjenja Turske taštine i ega ali preko patnji našeg naroda.

Odvratno fuj!
insomnia78

#536 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by insomnia78 »

Ne gnusas se vjere preuzete od istih tih Turaka?
Kejn

#537 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Kejn »

insomnia78 wrote:Ne gnusas se vjere preuzete od istih tih Turaka?
Koliko ja znam ta vjera je nastala među Arapima... gnušaš li se ti 8000 Turcizama koje si preuzeo od Turaka ili se boriš protiv Turaka iz Francuske hurmašicama sarmama i baklavama kad ti ih žena napravi?
Last edited by Kejn on 05/01/2018 16:35, edited 1 time in total.
insomnia78

#538 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by insomnia78 »

A kako dodje do tebe?
megaman4

#539 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by megaman4 »

Da znas da je Islam dosao na ove prostorije prije Osmanlija. Toliko.
insomnia78

#540 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by insomnia78 »

megaman4 wrote:
Jasta je. :lol:I svi skontali e ovo je prava stvar. Prelazimo
PM72

#541 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

megaman4 wrote:
:lol: :lol: :lol:

To danas na džumi tumačili?
dlfo

#542 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by dlfo »

sunceKOtepsija wrote:
dlfo wrote: Bla, bla, nisam ni citao ovu gomilu rektalnog isprtka.

Kralj gluposti.
citaj, bices pametnij :wink: inace dobre vijesti iz TRT-a novi trailer-i crno na bijelo-Alija u pismu pise (na Bosanskom-da ga vascio dunjaluk shvati) "Dajem Vam Bosnu u Emanet" (nek vam ne bude mrsko nakrivit malo ekran, meni nije bilo :wink: ), te na kraju udara rezolutno TACKU ili TOCKU i polaze desnu ruku na tursku zastavu :thumbup:
Image
Image
koliko iscekivanje vlada u svijetu, pa i u samoj turskoj pokazuje ovaj nas brat Bilal Göregen koji je u cast pocetka emitovanja prve epizode ove, sada vec legendarne serije o legendarnom lideru, posljednjem bedemu islama spjevao stih ;-)

"HEEEEEEEEEEJ ALIJAAAAAAAA" :tooo: silovo sam replay button :izet: ovo ima da mi svira na svadbi za prvi ples :plesu: , Bilal Göregen licno ima da mi pjeva, pa sta kosta -nek kosta :gunjastajl:
Bla, bla, nisam ni citao tvoja sranja koja na usta izlaze.

Kao sto rekoh - kralj gluposti i debilizma.
kiligonzales

#543 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

sunceKOtepsija wrote:
dlfo wrote:
sunceKOtepsija wrote: sreca tvoja pa sam, zbog Novogodisnje proslave, relativno dobre volje, medutim, vidjevsi da si sa istim ponasanjem nastavio i na ovaj zadnji dan 2017. godine, moram priznati da sam poprilicno razocaran...-citiram tvoj danasnji, sramni,post

nadam se da ces u novoj godini doci pameti i da nece biti potrebe za radikalnim mjerama...idem sad polako, a kad se otrjeznim i vratim slijedece godine iskreno se nadam da ces se i ti, u meduvremenu preispitat i doci tobe :thumbup: SRETNA TI NOVA I SVE NAJBOLJE U NOVOJ 2018. GODINA ZALUTALI KOLEGA-ZELIM TI ZDRAVLJA SRECE I STO BEZBOLNIJI POVRATAK U ZDRAV RAZUM-JA CU BITI PRVI KOJI CE TE; BEZ OBZIRA NA SVE DOCEKATI; ISKRENO STISNUTI RUKU; ZAGRLITI I POZELITI DOBRODOSLICU ;-)
p.s. preispitaj se, radi samog sebe,-ovo ti najiskrenije govorim
Bla, bla, nisam ni citao ovu gomilu rektalnog isprtka.

Kralj gluposti.
Image
Image

Ocekujem preradu ove pjesme od strane Marine Tucakovic, a pjevace je ko da gledam Aca Lukas. haha
kiligonzales

#544 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

PM72 wrote:
megaman4 wrote:
:lol: :lol: :lol:

To danas na džumi tumačili?
Najstarija dzamija na Balkanu datira iz 13 stoljeca podigli su je Sirijci u selu Mlika na samom jugu Kosova. Prema Hermanu Dalmatinskom susret Arapa i Juznih Slavena desio se i ranije u 10 st. , prema nekim pisanim tragovima tih susreta nakon napada Mongola na tadasnje protore islamske civilizacije bilo je i vise, te zajednica koje su bile privremeno tu, te je o njima ostao pisani trag, najcesce u arapskim izvorima. Prema nekim navodima u 12. stoljecu je bilo i manjih zajednica muslimana oko Pešte, pa i na prostoru Srema, najpoznatiji pripadnik toga doba bio je arapski geograf Abu Hamid el Garnati koji je zivio upravo na tim prostorima.

Međutim posto tada muslimani nisu imali kontinuiranu historiju u jugoistocnoj Evropi, taj dio historije Islama na ovom prostoru Evrope nije bitan kao onaj koji je obilzezio dolazak Osmanlija...
sunceKOtepsija

#545 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
Image
dlfo wrote: Bla, bla, nisam ni citao tvoja sranja koja na usta izlaze.

ne cudi me sto nisi citao rijeci koje mi na usta izlaze, iako moram priznati da sam, najblaze receno donekle iznenaden, ali ne mogu da pojmim da ne osjecas bar neku dozu ushice nja sto ces za 15 dana imati priliku uzivati gledajuci i mozda usput n auciti nesto o zivotu naseg Prvog predsjednika, naseg bedema Islama i svjetskog Kralja mudrosti :thumbup: prelijep novi najavni klip serijala
https://twitter.com/alijadizi/status/951879946816847873
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kiligonzales wrote: Ocekujem preradu ove pjesme od strane Marine Tucakovic, a pjevace je ko da gledam Aca Lukas. haha
najava prve epizozde uz muziku iz serije Diriliş Ertuğrul (inace rijec je o seriji koju cak i sam Predsjednik preporucuje omladini, nazalost navedene srije Diriliş Ertuğrul jos uvijek nema na malim ekranima u BiH)
dlfo

#546 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by dlfo »

sunceKOtepsija wrote:Image
Image
Image
dlfo wrote: Bla, bla, nisam ni citao tvoja sranja koja na usta izlaze.

ne cudi me sto nisi citao rijeci koje mi na usta izlaze, iako moram priznati da sam, najblaze receno donekle iznenaden, ali ne mogu da pojmim da ne osjecas bar neku dozu ushice nja sto ces za 15 dana imati priliku uzivati gledajuci i mozda usput n auciti nesto o zivotu naseg Prvog predsjednika, naseg bedema Islama i svjetskog Kralja mudrosti :thumbup: prelijep novi najavni klip serijala
https://twitter.com/alijadizi/status/951879946816847873
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kiligonzales wrote: Ocekujem preradu ove pjesme od strane Marine Tucakovic, a pjevace je ko da gledam Aca Lukas. haha
najava prve epizozde uz muziku iz serije Diriliş Ertuğrul (inace rijec je o seriji koju cak i sam Predsjednik preporucuje omladini, nazalost navedene srije Diriliş Ertuğrul jos uvijek nema na malim ekranima u BiH)
Bla, bla nisam ni citao gomilu sranja koja kapaju iz tebe.

Kralj gluposti.
sunceKOtepsija

#547 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by sunceKOtepsija »

jos 14 dana :lol: a ja ti jos rekoh da imas 15 dana da se preispitas :roll: ipak drago mi je da ces nam se vratiti za premijeru :kiss:
Krokodajl

#548 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Krokodajl »

Vidim da je Tepsija bločiće predao nadležnim službama, i da vjernost domovini nije ostala nezapažena, službe su odradile svoje, i gnjusni napadi na predsjednika (kojem je evo kao što vidimo i na ovom autentičnom događaju prerađenom za potrebe publike, predsjednik Izetbegović Bosnu ostavio u amanet) nisu prošli nekažnjeno :thumbup: Ko sada nakon ovih snimaka ima pravo da zaniječe te riječi ?

Što se serije Alija tiče, vjerujem da će to biti vrhunsko remek djelo europske kinematografije, i da je riječ o filmskoj ostvarenju (koje nije isključeno kada Turci shvate koliku će popularnost serija imati) možda bude kandidat a vjerovatno osvoji i Oskara za najbolji strani film.

O ovim kontinuiranim napadima na ustavno pravni poredak i predsjednika, mogu samo da kažem kao što je i red u ovakvim trenucima: Şehitler ölmez vatan bölünmez !
Hakiz

#549 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Hakiz »

Krokodajl wrote:Vidim da je Tepsija bločiće predao nadležnim službama, i da vjernost domovini nije ostala nezapažena, službe su odradile svoje, i gnjusni napadi na predsjednika (kojem je evo kao što vidimo i na ovom autentičnom događaju prerađenom za potrebe publike, predsjednik Izetbegović Bosnu ostavio u amanet) nisu prošli nekažnjeno :thumbup: Ko sada nakon ovih snimaka ima pravo da zaniječe te riječi ?

Što se serije Alija tiče, vjerujem da će to biti vrhunsko remek djelo europske kinematografije, i da je riječ o filmskoj ostvarenju (koje nije isključeno kada Turci shvate koliku će popularnost serija imati) možda bude kandidat a vjerovatno osvoji i Oskara za najbolji strani film.

O ovim kontinuiranim napadima na ustavno pravni poredak i predsjednika, mogu samo da kažem kao što je i red u ovakvim trenucima: Şehitler ölmez vatan bölünmez !
Sigurno neće osvojiti Oscar za najbolji strani film. Naprosto zato što nije film. Serija je.

Ali neki Golden globe bi mogao da se desi...
jefferson

#550 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by jefferson »

Dugo nisam svratio na podforum politika. Danas eto ka malo da zraknem, kad ovaj biser od teme.
Dugogodisnji predsjednik kucnog savjeta u mom ulazu je bio mudriji od Alije.
Post Reply