Ommadawn wrote:kiligonzales wrote:Ommadawn wrote:
Nema opravdanja za fašizam, nacizam i apartheid.
A apartheid i rasizam sam osjetio na vlastitim leđima i znam dobro šta pričam.
Jebo ih i Aćif i Nedić i Luburić sve zajedno sa Breivikom!
Niste realni ni sekunde, objektivnost nula bodova. Argumente podastrijet, pa lijepo pricati.
Eto cim ne dijelis jednako misljenje o proslosti, odmah etiketa.
Jel to konstruktivna debata sa elementima demokratija ili komunisticka sa metkom u potiljku?
Ukoliko postoje (a postoje) podatci da je Acif bio dio nacisticko-fasistickog projekta i za potrebe istog deportovao oko 200-njak Jevreja u Sajmiste (poznati koncentracioni logor) te pobio nekoliko muslimana koji se nisu slagali sa njegovim misljenjem - podrzavanje i velicanje iste licnosti za mene je jednako podrzavanje fazisma. Ista licnost se moze poistovjetiti sa Maksom Luburicem, Juretom Franceticem, Nedicem, Breivikom, Kvislingom, Drazom i inim drugim dupeuvlakacima Adolfu Hitleru.
I ne mora to dokazivati nijedan propali srbijanski profesor istorije ciji su svjetonazori bolesni - postoje dokazi od pametnijih historicara zdrave pameti no sve zavisi kako ces ih kategorisati, po naciji ili cinjenicama. Do tebe je.
No nije tema. Tema je serija o Aliji Izetbegovicu. Turska sapunica.
Over and out.
Ne govorim o Acifu. Acif je kolaborirao sa fasistima, opet da bi se prvenstveno borio protiv fasista (cetnika) koji su Novom Pazaru spremali sudbinu Foce, Rudog, Visegrada, Sjenice i nekih drugih mjesta gdje su muslimani poklani masovno od strane cetnika. To nije opravdanje njemu sto je kolabirao sa fasistima tada, medjutim gdje su partizani sav rat? Ono u cemu sam se sporio sa pomenutima jeste politicka moc Bosnjaka tada i izboru kome se prikljuciti tada da se spasi goli zivot, nekome ko je vodio frontalnu borbu i bio stalno prisutan na pomenutom prostoru citaj (ustase) ili partizanima koji su vodili gerilski rat, bili non stop u pokretu i te je za ljude u ocaju bilo svojevrsni bingo naletiti na njih u prvim godinama rata negdje u sumi.
Historiji se treba pristupiti objektivno. Bosnjaci su bili mizeran politicki faktor, narod bez drzave, s nametnutim identitetima i opredjeljenjima, sa nikakvom politickom moci, bez jake jedinstvene politicke elite, ni sposobnosti da se politicki ni vojno brani pred Cetnicima i Ustasama. Posto se na historiju toga vremena gleda jednostrano, zbog nekih 80 hiljada pripadnika bosnjackog naroda u ustasama kojim se dio uleme u BiH priklonio, a dio ustaske zlocine osudio i usprotivio se politici NDH, te se Bosnjacima namecu politicki razlozi i ideologija zasto su bili u njima, a zaboravlja se cinjenica da su isti bili i u Cetnicima (mahom pojedini hercegovacki begovi), a u partizanima mnogi Bosnjaci Krajisnici, do onih koji su samostalno pokusali organizovati otpor praveci tadasnje muslimanske milicije. E kada imas takvu sliku naroda i politike, onda se tome narodu ne moze pripisati ideologija. To je slika Bosnjaka u BiH tada. Za razliku od Srbije, gdje su Cetnici prvo bili zajedno s Partizanama protiv Svaba, da bi kasnije kolaborirali sa istima, a bili prvi koji ce protjerati Partizane iz Srbije i slomiti Uzicku republiku Isto tako je i sa Hrvatskom, kojoj su obraz spasavali Dalmatinci koje je NDH prepustila Talijanima, a koji su spas od ustaskog rezima vidjeli u Partizanima i svoju borbu za Dalmaciju. Tako je i u Bosni neko spasavao obraz sva tri naroda.
Naravno slazem se da to nije tema emisije, ali eto smatro sam se duznim da ti odgovorim. Da se nebi opet tumacio pogresno.