respektDrvosjeca iz Dejcica wrote:Je li teško ovo prevaliti preko usta i da okrenemo drugi list, prije svega odnosa Hrvata i Bošnjaka?
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... zlo/283401Fra Ivo Marković: Pokajmo se, napravili smo zlo
Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
-
L u c i f e r
#526 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
- nadInsan
#527 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Tako je fra Ivo, dobri Bošnjače.
-
smijesni_ste
#528 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Uvrede i prijetnje indexovim novinarima su strašne, ali ne tako davno se slično dešavalo i izvjesnoj Lejli uz prešutno odobravanje dijela foruma i javnosti
Nećemo biti licemjerni
Nećemo biti licemjerni
- Muhamed Đakmić
#529 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Treba uvesti ban za "Ali" rečenice.
-
L u c i f e r
#530 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Muhamed Đakmić wrote:Treba uvesti ban za "Ali" rečenice.
- fakat
#531 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
"A sta su oni radili nama?"L u c i f e r wrote:Muhamed Đakmić wrote:Treba uvesti ban za "Ali" rečenice.![]()
-
L u c i f e r
#532 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
ali nase zrtvefakat wrote:"A sta su oni radili nama?"L u c i f e r wrote:Muhamed Đakmić wrote:Treba uvesti ban za "Ali" rečenice.![]()
![]()
ali ww2
ali naser
ali islamska deklaracija
ali ne prodaje se krmetina u sa
ali turci 500g
ali šbbkbb
ali ali ali
- Drvosjeca iz Dejcica
#533 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Objavljeni rezultati obdukcije: Praljak se ubio cijankalijem
Cijankalij ili kalijev cijanid (KCN), sol cijanovodične kiseline, izuzetno otrovan, miriše po bademu, lako topiv u vodi. Cijankalij je otrov koji zbog visoke toksičnosti i izuzetne reaktivnosti sa želučanom kiselinom – izaziva brzu smrt. Često je korišten kao bojni otrov, sredstvo za ubojstva, ali i za samoubojstva. Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, spor rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava, gubitak svijesti. Zatim nastupa srčani ili respiratorni arest — smrt. Do letalnog ishoda može doći u samo jednoj minuti od trovanja visokom koncentracijom otrova. U niskoj koncentraciji cijankalij prvo uništava osjetljiva tkiva kao što je tkivo ploda.
-
smijesni_ste
#534 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Ja pričam o konkretnoj stvari koju je neko postirao ovdje, dakle o prijetnjama indexovim novinarima, kao eto svi su šokirani, a nedavno se curi prijetilo silovanjem zbog par rečenica o islamu...tada se dobar dio krivice na nju prebacivao od "neutralnih" forumaša
Ponavljam, pričam o prijetnjama, a ne o historiji, ratu, politici itd
- bosan
#535 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Evo vidimo dva dana nakon presude sta se desava . Nista osim sto se Hrvatska digla na noge ne bil kako ovu presudu pod tepih gurnula . Nigdje trunke pokajanja , nigdje trunke saosjecanja sa zrtvama strasne hrvatske politike koja se ni do dan danas nije promijenila . Ne postavlja se pitanje zasto su se dogodili ti strasni zlocini nego je goruce pitanje kako su ti dokumenti dosli u ruke Haskog suda , jebo Bosnjake trebalo ih je jos pobit al da se ne zna . Zlocini nisu problem vec je problem sto su zlocini otkriveni i sad definitivno na sudu potvrdjeni . Umjesto da se hrvatski politicari dignu i u najmanju ruku izvinu Bosnjacima oni se dizu da na sve moguce nacine ospore presudu i da se uklone putevi naplate ratne odstete . Ako hrvatska politika ubrzo na okrene svoj stav prema Bosni nasi politicari trebaju razmatrat opciju tuzbe i naplacivanja ratne odstete a privatna lica ce to podnijeti u svakom slucaju jer ce biti stvarno budale ako to ne urade . Za zlocine treba platiti pa nek se sledeci put dobro zapitaju kad im takva ideja padne na pamet . Krivousti skot je zaboravio koliko je Bosnjaka poginulo braneci Hrvatsku .
-
L u c i f e r
#536 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
i tad se brate većinom osuđivalo mojne zajebavatsmijesni_ste wrote:Ja pričam o konkretnoj stvari koju je neko postirao ovdje, dakle o prijetnjama indexovim novinarima, kao eto svi su šokirani, a nedavno se curi prijetilo silovanjem zbog par rečenica o islamu...tada se dobar dio krivice na nju prebacivao od "neutralnih" forumaša
i pusti babe i žabe
-
stari grad Visegrad
#537 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
01.12.2017. / 21:37h Intervjui - Kenneth Scott - Tužilac koji je dokazao UZP
Vrijeme je da se hrvatski političari pomire s činjenicama o zločinima, poput Njemačke nakon Drugog svjetskog rata
Vrijeme je da se hrvatski političari pomire s činjenicama o zločinima, poput Njemačke nakon Drugog svjetskog rata
Kenneth Scott / Vijesti.ba Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je morala prihvatiti ono što se dešavalo tokom rata i Holokausta. Oni su poduzeli vrlo konkretne korake da to prihvate i da to priznaju. Nažalost mnoge hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj odbijaju da to urade. Oni konstantno negiraju zločine. To je jako loše, kazao je u svom prvom komentaru nakon presude Prliću I ostalima tužilac koji je napravio optužnicu u ovom predmetu i dokazao krivicu optuženih Kenneth Scott.
U nastavku prenosimo intervju koji je ekskluzivno dao za Dnenvik TV1:
TV1: Koji je Vaš prvi komentar na presudu Prliću i ostalima?
SCOTT: Ja sam vrlo zadovoljan, sveukupno. Mi smo oduvijek smatrali da je naš slučaj zasnovan na vrlo snažnim dokazima i na pravilnom tumačenju zakona. Presuda Prliću i ostalima u potpunosti to potvrđuje.
Moja prva misao jeste da sam sretan zbog žrtava. Pravda je zadovoljena, pravda za hiljade žrtava, muškaraca, djece, žena, Bošnjaka, Hrvata, i ostalih koji su pretrpjeli strašne zločine i teške situacije.
TV1: Što je ono u presudi što se promijenilo u odnosu na prvostepenu, a što je po Vašem mišljenju od posebnog značaja?
SCOTT: Mi smo vrlo zadovoljni konačnom presudom jer je ona u osnovi potvrdila sve najvažnije dijelove prve presude. Neki manji dijelovi slučaja su izgubljeni na neki način, ali to su vrlo mali detalji . Postoji jedna iznimka, o kojoj ću govoriti kasnije. Ja razumijem ako neko u BiH gleda presudu i ako je slušao suca Aguisa kako je rekao da su različiti nalazi presude iz prve odluke revidirani, ljudi mogu steći utisak da su to neki značajni dijelovi u optužnici, međutim, to zaista nije tako.
Sve ono najvažnije je potvrđeno, a sve revidirane odluke odnose se na male detalje. Uključujući presudu za učešće Hrvatske u međunarodnom sukobu i udruženi zločinački poduhvat. Sve najvažnije optužnice protiv svih šestorice su potvrđene, tako da smo ukupno vrlo zadovoljni rezultatom.
Jedina stvar koja nas je zaista razočarala jeste odluka vezana za uništenje Starog mosta, što ta osuda nije potvrđena, ali sa druge strane mi smo znali zbog dokaza da se most koristio tokom rata u vojne svrhe od strane ABiH, znali smo da se tu može pojaviti problem, tako da smo razočarani rezultatom ali nismo iznenađeni.
Ipak, vrlo je važno da ljudi razumiju da je sada jasno izvan svake sumnje i izvan svake mogućnosti negiranje da je HVO uništio most i sada znamo, izvan svake, sumnje da je HVO namjerno uništio most.
TV1: Tokom nedavne posjete govorili ste na koji ste način dokazivali UZP i međunarodni konflikt. Koliko je važno što je to potvrđeno i u konačnoj presudi?
SCOTT: To je ekstremno važno. Drugostepena presuda je jasno rekla da je Hrvatska bila umiješana u međunarodni oružani sukob na teritoriji Bosne i Hercegovine protiv bosanske strane. Hrvatska je jasno kontrolisala i podržavala HVO i Herceg Bosnu i u to nema nikakve sumnje.
Što se tiče međunarodnog oružanog sukoba želim vrlo jasno reći da, iako smo u ovih nekoliko dana čuli mnogo netačnih tvrdnji vezano za međunarodni oružani sukob, u stvarnosti Haški tribunal je ustanovio da je Hrvatska bila umiješana u međunarodni oružani sukob u BiH, protiv Bošnjaka. Prvi put je sud takvu odluku donio 2000. godine u slučaju protiv Blaškića i ta optužba je potvrđena više puta tokom ovih 17 godina. To je sud ustanovio nekoliko puta.
20 različitih sudija Haškog tribunala bilo je u sudskom ili u žalbenom postupku, koji su ustanovili da je Hrvatska bila umiješana u međunarodni sukob. Dvadeset sudija u najmanje četiri slučaja su se složili s tim. Ljudi koji kažu da to nije tačno i koji negiraju tu činjenicu jednostavno nisu upravu.
Što se tiče Udruženog zločinačkog poduhvata dokazi su bili vrlo jaki. Imali smo predsjedniče transkripte iz ureda predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana koji su bili jako važan dokazni materijal. Imamo unose iz ličnog dnevnika Ratka Mladića u kojima on spominje komunikaciju, sastanke i razgovore sa vođstvom Herceg Bosne, i iz toga se potvrđuje njihova namjera da uvedu hrvatsku državu u BiH, da etnički očiste muslimane Bošnjake sa tog prostora i to je vrlo jasno.
TV1: Pojedini hrvatski zvaničnici i u Hrvatskoj i u BiH rekli su da je presuda neprihvatljiva i negiraju zločine. Kako to komentirate?
SCOTT: Oni jednostavno ignorišu činjenice. Nažalost, uvijek će biti ljudi koji će negirati ovakve sudske zaključke, ali oni nisu upravu. Kada razgovaram sa ljudima o ovom slučaju i o presudi, i kada čujem da govore kako je odluka pogrešna, ti ljudi nikada nisu pročitali presudu, nikada nisu pogledali dokazne materijale, oni ne znaju, pogrešno su ili nikako informisani. Dokazni materijali su vrlo jaki. Ja ih pozivam pročitaju predsjedničke transkripte, Mladićev dnevnik, dokazni materijal iz slučaja Prlića. Oni ne znaju o čemu govore i govore iz neznanja.
Postoji vrlo snaži dokazi da je postojao udruženi zločinački poduhvat u kojeg su bili uključeni vodeći ljudi Herceg Bosne, koji će također uključivao vođe Republike Hrvatske uključujući Franju Tuđmana, Gojka Šuška i druge. Dokazi su vrlo jasni.
TV1: Pokušava se nametnuti teza kako je ovo kolektivna presuda jednom narodu. Kako na to gledate?
SCOTT: To jednostavno nije tačno. Ova presuda i zaključci suda se odnose na konrektne pojedince i konkretna djela koja su počinjena. Niko ne mora odgovarati za djela drugih ljudi. Vođstvo Herceg Bosne je proglašeno krivima za njihovu ličnu ulogu i doprinos UZP-u. Jednostavno je pogrešno reći da iko odgovara za ta djela koja su počinili ti pojedinci. Optuženici koji su osuđeni za UZP osuđeni su na osnovu njihovih vlastitih djela.
TV1: Koliko će po Vašem mišljenju ova presuda doprinijeti budućnosti i može li se kada se sve presude za Herceg Bosnu slože, od Kordića, Blaškića do šestorke, doći do konačne slike o onome što se dešavalo?
SCOTT: Ako su ljudi voljni da budu intelektualno pošteni i ako pogledaju slučajeve bosanskih Hrvata, počevši sa Blaškićem, slučajevima sa Kordićem i Naletilićem i sada sa slučajem Prlić i ostali, ako se pogledaju ti slučajevi, vidjet će se kompletna slika priče u kojoj su vođe Herceg Bosne i zvaničnici Hrvatske bili uključeni u poduhvat sa ciljem da se odvoji dio BiH i da se iz tog dijela etnički očiste Bošnjaci muslimani i da se kreira mini hrvatska država na teritoriji BiH.
To je zaključak koji se može izvesti iz ovog slučaja. Ne samo iz slučaja Prlić i ostali nego iz svih ovih slučajeva. Ako žele biti intelektualno pošteni to je zaključak koji će izvući.
TV1: Na kraju, imate li neku poruku za građane BiH, za preživjele žrtve i za politiku na ovim prostorima ?
SCOTT: Imam. Ja bih podržao izjavu koja je vrlo zanimljiva, izjavu koju je dala nećakinja Jadranka Prlića, koliko ja znam njeno ime je Lana Prlić. Ona je u proteklih nekoliko dana govorila da je vrijeme za sve, uključujući i hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj, da prestanu sa negiranjem i prihvate historiju sukoba, prihvatajući odgovornost.
Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je morala prihvatiti ono što se dešavalo tokom rata i Holokausta. Oni su poduzeli vrlo konkretne korake da to prihvate i da to priznaju. Nažalost mnoge hrvatske vođe i u BiH i u Hrvatskoj odbijaju da to urade. Oni konstantno negiraju zločine. To je jako loše. Ja se slažem sa gospođicom Prlić. Krajnje je vrijeme za hrvatske vođe i u Hrvatskoj i u BiH da napuste stavove negiranja jer to ne može biti od pomoći i to je suprotno činjenicama.
Potrebno je da se suoče, pomire sa onim što se dešavalo kao što je to Njemačka učinila. Balkan se mora pokrenuti naprijed, sa većim prosperitetom i sretnijim životima za sve, a negiranje prošlosti i zločina nije od pomoći i to ne može dovesti do prosperiteta i sreće za bilo koga.
-
kiligonzales
#538 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
nema jer je priroda ucinila svoje napunila prazne bazene vodovoda.horkesh wrote:Meni je, lično, daleko bitnije da u Sarajevu više nema redukcija jer to vidim kao korak ka jednom normalnijem životu.GandalfSivi wrote:Slazemo se generalno, ne kazem ja ni da trebamo zaboraviti, niti da ne trebamo pominjati. Ali isto tako, moramo se prestati okretati svijetu koji nam kao nesta duguje, moramo prestati razmisljati o nekim svjetskim urotama i shvatiti da smo sami odgovorni za svoju buducnost. Evo ti najbanalniji primjer, da ljudi uloze vremena i energije u razvijanje prvo sebe pa onda i drzave i drustva koliko ulazu u bespotrebne rasprave ko je kriv za sta (uzmi samo ovaj forum za primjer), gdje bi nam kraj bio. Argumenat "ali na nama je bio genocid" je odlican za istorijske gradje i treba da se spominje i da se knjige pisu, ali ne moze se zivjeti od toga...
Vrlo sam zadovoljan presudom, bitno je da istina ostane zapisana za pokoljenja iza nas, ali ne mogu s njom ruke oprati uveče.
sacekaj da kise stanu, pa to malo potraje. eto belaja opet.
-
kiligonzales
#539 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
To je jedna strana Hrvatske olicena u HDZ, druga strana Hrvatske je upozoravala na ovaj tok stvari, ali zvanicna politika je to odbijala da prizna, sve do Mesica i Josipovica koji su zeljeli da se Hrvatska unutar sebe obracuna sa Tudjmanovom ostavstinom. Mesic i Josipovic nisu trgovali sa Hagom, kao srbijanski lideri.bosan wrote:Evo vidimo dva dana nakon presude sta se desava . Nista osim sto se Hrvatska digla na noge ne bil kako ovu presudu pod tepih gurnula . Nigdje trunke pokajanja , nigdje trunke saosjecanja sa zrtvama strasne hrvatske politike koja se ni do dan danas nije promijenila . Ne postavlja se pitanje zasto su se dogodili ti strasni zlocini nego je goruce pitanje kako su ti dokumenti dosli u ruke Haskog suda , jebo Bosnjake trebalo ih je jos pobit al da se ne zna . Zlocini nisu problem vec je problem sto su zlocini otkriveni i sad definitivno na sudu potvrdjeni . Umjesto da se hrvatski politicari dignu i u najmanju ruku izvinu Bosnjacima oni se dizu da na sve moguce nacine ospore presudu i da se uklone putevi naplate ratne odstete . Ako hrvatska politika ubrzo na okrene svoj stav prema Bosni nasi politicari trebaju razmatrat opciju tuzbe i naplacivanja ratne odstete a privatna lica ce to podnijeti u svakom slucaju jer ce biti stvarno budale ako to ne urade . Za zlocine treba platiti pa nek se sledeci put dobro zapitaju kad im takva ideja padne na pamet . Krivousti skot je zaboravio koliko je Bosnjaka poginulo braneci Hrvatsku .
U Srbiji nijedna stranka na vlasti nije napravila ovakve pomake sama od sebe i bez pritisaka, svaka se zabavila negiranjem pa i demokratska, tek par opozicionih stranaka i njenih lidera napravilo zaokret od takve politike, ali one su nikakav faktor u srbijanskom drustvu. Postavih ovdje Djindjicevo pismo Sratku i njegovo velicanje njegove slobodarske vojske. Kasnije su i te demokrate skontale da je bolje Sratka nazvati zlocincem pod pritiskom Zapada.
Ova slika mozda najvise govori i o trenutnom srbijanskom rukovodstvu.

-
lijepa u dusi
#540 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Jedno naivno pitanje s moje strane:
Ko ce odgovarati za "dostavu" otrova Praljku?
Nemam veze s pravom ali zdrav razum mi kaze da neko treba odgovarati za to. Ne naletih nigdje da se vrsi istraga i trazi krivac, samo se spominje obdukcija.
Ko ce odgovarati za "dostavu" otrova Praljku?
Nemam veze s pravom ali zdrav razum mi kaze da neko treba odgovarati za to. Ne naletih nigdje da se vrsi istraga i trazi krivac, samo se spominje obdukcija.
- muha_sa
-
kiligonzales
#542 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Sacekaj sta ce se desiti sa Simatovicem i Stanisicem, ako budu krivi, to otvara neka nova sudska poglavlja. Ko je kriv nama sto smo bili nesposobni predociti u Hagu svako lice srpske politike, pa i ono koje je nekadasnje jugoslovensko rukovodstvo imalo u procesu raspada Jugoslavije neposredno pred same ratove. Recimo interesantna licnost toga doba mi je bio Borisav Jovic, ko ne zna koje on, nek pogleda neke dokumentarce i skontace koliko je bio bitan i Milosevicu kao politicar i partner saoucesnik u realizaciji nekih velikosrpskih planova pocetkom 90-tih, tu treba ugurati jos Blagoje Adzica i Veljka Kadijevica i brkicu mutavog Momu Bulatovica.mO k3 wrote:horkesh wrote:Antagonistički stil na stranu, kiki zaista jeste ukazao na neke bolne tačke moderne bošnjačke mitologije (mitomanije).
Već sam citirao službeni sažetak ICTY-a (kojeg bi se naročito Bošnjaci inače trebali držati kao svetog slova) u kojem stoji da su se bosanski Srbi pobunili uz pomoć JNA i Srbije. Agresiju (još) nismo dokazali ni pred Međunarodnim sudom pravde ni pred ICTY-em.
Treba se držati presuđenih činjenica i početi ostavljati mitologiju iza sebe. I Rasim Delić je bio ratni zločinac, na Vozući jesu počinjeni zločini.
Caco je isto zločinac, a leži na mezarju na Kovačima. Ne možemo stalno drugima spočitavati da neće da osude sopstvene zločince, a ponašati se istovjetno.
Kad stvaraš mitomaniju oko nekih stvari, to se kasnije itekako vrati.
O onome sto se desilo na Vozucoj dobar je dokumentarac napravila B92 po imenu "Bosanski lonac", istina Rasim Delic je odgovorao za nesprecavanje nehumanog postupanja sa srpskim i hrvatskim zarobljenicima, to je tacka po kojoj je dobio 3 godine zatvora, preispitivala se odgovornost vodja odreda El Mudzahid, neki su svjedocili u Hagu, ali se istima krivica za sve sto im se kacilo nije dokazala. Zlocini koji su se desili nisu ni su se mogli zakaciti ni samome odredu, na kraju se svelo na pojedinacnu odgovornost. Inace da se takvo sto uspijelo dokazati, zar bi mnogi pripadnici toga odreda bili na slobodi? Sigurno ni sami Delic nebi dobio 3 godine, vec puno vise od toga.
S Cacom se ratno rukovodstvo obracunalo, pojedincima i samom brigadom koju je vodio vrlo rano. Pravda je dosla po svoje, premlacen je i ubijen ko zadnje pseto. Ostalim se sudilo jos u ratu, a sudilo im se ponovo nakon rata.
-
Mirza007
#543 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Glede pomirenja i pravde, ovo mi se cini interesantnim:
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/664 ... zrtve.html
Ivanic, cini mi se, navodi podatke M. Tokace iz Bosanske knjige mrtvih.
Evo i 26,000 srpskih zrtava. Dobar pocetak.
Kada se od tog broja oduzmu vojnici i civili poginuli u granatiranju Sarajeva od strane VRS doci ce se do preciznijeg broja civilnih zrtava srpske nacionalnosti, zrtava ratnih zlocina. Medjutim, tesko da ce se u tom broju naci mjesta za 3,500 zrtava samo u Bratuncu, 10,000 samo u Sarajevu + nepoznat broj onih sto su ih pojeli lavovi iz Pionirske. Dok se malo saberu, mislim da ce brzo odustati od ovakve analize jer im istina nece ici u prilog.
Kada se od tog broja oduzmu vojnici i civili poginuli u granatiranju Sarajeva od strane VRS doci ce se do preciznijeg broja civilnih zrtava srpske nacionalnosti, zrtava ratnih zlocina. Medjutim, tesko da ce se u tom broju naci mjesta za 3,500 zrtava samo u Bratuncu, 10,000 samo u Sarajevu + nepoznat broj onih sto su ih pojeli lavovi iz Pionirske. Dok se malo saberu, mislim da ce brzo odustati od ovakve analize jer im istina nece ici u prilog.
- horkesh
#544 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Ta neka nova brojka Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS-a je oko 29.000 srpskih žrtava. Srpski političari su to odmah zaokružili na 30.000.Mirza007 wrote:Glede pomirenja i pravde, ovo mi se cini interesantnim:
Tu brojku nisu još službeno iznijeli u javnost, barem na svojoj stranici, ali i dalje se licitira brojem vojnih žrtava. Tačnije, niko ne spominje da je 24.000 poginulo noseći uniformu VRS-a. Što će reći - ukupno 5.000 civilnih žrtava tokom cijelog rata.
Još prošle godine je taj isti Centar davao drugu informaciju:
Znači, ponavljam, ovo su prošlogodišnji podaci službene institucije RS-a. Svakako, za skoro 5.000 stradalih civila neko treba odgovarati - ali fiksacija da to bude Naser Orić tome nije doprinijela.U periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH je poginulo 26 714 Srba.
Od ukupnog broja poginuli Srba u periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH, 21 751 su vojnici, 4658 civili, dok 305 osoba ima nepoznat status.
Od početka do kraja rata u BiH na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići, Kalesija, Osmaci i Šekovići poginulo je 2.385 Srba. Ukupno je stradalo 387 srpskih civila, dok se 24 lica vode pod "nepoznat status".
S druge strane, po Tokači, Bošnjaci su imali 31.107 civilnih žrtava.
- Sanjarko
#545 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?
Pa Mladic i VRS za vecinu. Eno na indeksu neki dan bila tema kako su Mladic i VRS pobili 1.500 Srba u Sarajevu koji nisu otisli iz Sarajeva, koji su sa nama ostali u ratu. Naravno bilo je i zlocinaca iz redova ARBiH i trebaju ih kazniti i procesuirati ali ih vecina naroda ne slavi kao heroje kao u Srba i Hrvata, cak pljuju i ove koji nisu bili zlocinci, koji su vlast ili ih smatraju kontraveznim licnostima u najmanju ruku.horkesh wrote: Znači, ponavljam, ovo su prošlogodišnji podaci službene institucije RS-a. Svakako, za skoro 5.000 stradalih civila neko treba odgovarati - ali fiksacija da to bude Naser Orić tome nije doprinijela.
Sto bi mi narodski rekli s-pci.