hadzinicasa wrote:ja se samo pitam sve vrijeme gdje je nestao onaj nas cuveni(?) merhamet.
gdje je nestao suzivot i razumijevanje i kako to da se: "moze al' ako ce po mom'" tumaci kao tolerancija, razumijevanje i dobronamjernost?
razumijem da u "jednonacionalnim" zajednicama ljudi mozda nisu imali priliku da se susrecu s drugim i drugacijim, ali ja sam odrasla u okolini gdje se islo drugacijima na slave, ljudi se zenili medjusobno i uspjevalo je da se svacije postuje. moja majka je u 80toj godini isla na pravoslavnu sahranu sa sve samijom i to njoj (a ni bilo kome od nas) nije bilo ni malo neobicno, niti se od toga pravilo neko cudo - isla na mise zadusnice u katolicku crkvu svijetla obraza i klanjala zena a.r. 105 godina svih 5 vakat namaza. ali valjda ona, kao ni ja nije bila "prava" muslimanka pa cemo je diskreditirati u ovoj argumentaciji. ovo sto sam napisala potvrdjuje onu da svak polazi od sebe. da. ja zaista ovdje, polazim od sebe.
sad ce se javiti oni koji kazu: zato nam se sve ovo i desilo. nije. prvo nije se desilo nego su uradili ljudi. i to oni kojima je ovakav nacin Zivota smetao.
ne mogu nikako da shvatim i nikada necu moci, kako i kada su mi braca postali neki Arapi ili Turci, a prestao mi brat biti prvi komsija. Jeste, strasne stvari su ucinjene i tesko je jal zatomiti, ali ja mislim da je najvece zlo ovo ubistvo ljudskosti.
pravno mozemo raspravljati o ovom cinu, o propustima ucinjenim prije ili kasnije, o nasljednicima pravnim i ovim krvnim, ali cinjenica je da ostaje gorak ukus u ustima i tuga u grudima kad covjek ovako nesto procita. to je to od mene na ovu temu.
Merhametom se moja hadžinice birvaktile smatralo kad gladnog nahraniš (bez obzira na vjeru, naciju i ostale klasifikacije), žednog napojiš, učiniš dobro djelo. Toga više nema, sad je Merhamet kad zavrćeš i kapom i šakom, glumiš turbo muslimana, svaki petak si u prvom safu na džumi a poslije toga na pivu i naveče u kurvaluk, guzit tuđe žene i djevojke koje ti u najmanju ruku mogu bit ćerke, bavit se privatlukom, i s vremena na vrijeme ubacit petobu il stoju u onu kutiju za sergiju, e onda si MERHAMETLI I VELIKI MUSLIMAN..... I da zaboravio sam .... NEMOJ SLUČAJNO DA NE PLATITE IZ .... Nećete imat gdje na onaj svijet

.... ja bruke i sramote majko moja draga....
Tvojoj majci hadzinice da Allah podari najljepše džennetske ljepote, jer tvoja majka a.r. je živjela život isto ko i moje dvije nane a.r., isto kao što žive moji roditelji, isto kao što živim ja i isto kao što će živjeti i moja djeca aBd, neće biti ograničeni k'o balkon i zatrovani ovim glupostima koje svaki dan slušam i kojima se ne mogu načuditi, nego će biti naučeni da imaju dvije vrste ljudi, DOBRI I LOŠI bez obzira na vjerski i nacionalni predznak, da u jeziku kosti nema, i da ti neće kapa s glave pasti, ili ćeš biti manji musliman ako pružiš ruku i pomogneš onome kome pomoć treba, jer ne živi se SAM na ovom svijetu, i ne moraš biti u prvom safu na džumi da budeš dobar čovjek, ne mjeri se ljudstvo hodžarinom i uplaćenim sergijama, mjeri se nečim drugim što veliki broj ljudi ovdje haman ne razumije, ili neće da razumije .....
@Sarafina .... ti si svoju ljudskost na ovoj temi dokazala, mislio sam da si drugačija osoba, nemaš ti ljudskosti ni sekunde u sebi. Eto tebi tvoja IZ, pa ti živi s njima i po njihovim principima, a mene si fakat razočarala svojim stavom, i to jako si me razočarala.....