Znači, prošli smo put od Andrića koji priprema kristalne noći Albancima do toga da nije dovoljno merhametli u svom protivljenju podjeli Albanije.seln wrote:Da se ne osvrcem opet na aroganciju: mozes li mi, srece ti, objasniti sta je to merhametli u ovoj izjavi:ExNihilo wrote:
Izvor koji je Drvosječa postavio je tačan. Nijednog trenutka nisam doveo u pitanje izvor. Nijednog trenutka nisam "tvrdio da je neispravan", kako kažeš. Rekao sam, a to je valjda jasno svakome ko zna čitati, da je citirani paragraf potpuno maliciozno izvađen iz konteksta, te sam ga dopunio citatom koji pojašnjava Andrićev stav na datu temu.
Ukoliko, pak, želiš pročitati cijeli članak, sve što trebaš uraditi je koristiti Google. Gdje je, onda, problem? Trebam ti ja linkati, ili šta? Ne razumijem gdje je problem, pa te molim da mi pojasniš.
Evo, dozvoli da citiram jos jednu benevolentnu izjavu:S obzirom na sve što smo rekli napred, za nas bi podela Arbanije mogla doći u obzir samo kao jedno nužno i neizbežno zlo kome se ne može odupreti, i kao jedna velika šteta iz koje treba izvući onoliko koristi koliko se da, tj. od dva zla izabrati manje.
Vrlo merhametli. Nece covjek genocid (kasnije se ispostavilo da ipak hoce), vec trazi da se ljudi ljubazno pozovu da pristupe velikoj Srbiji.”Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo tako da samo ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo"
I postedi me prenemaganja tipa "ne moze se uporedjivati ovog i onog"... ne uporedjujem ljude, vec dvije "merhametli" izjave, koje su izvadjene iz konteksta vremena i okolnosti, dakle, bas ono sto ti zamjeras @Drvosjeci.
Ivo Andrić
- ExNihilo
#526 Re: Ivo Andrić
- seln
#527 Re: Ivo Andrić
Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.ExNihilo wrote:
Znači, prošli smo put od Andrića koji priprema kristalne noći Albancima do toga da nije dovoljno merhametli u svom protivljenju podjeli Albanije.
- ExNihilo
#528 Re: Ivo Andrić
Korkut i nije bio mufesir.seln wrote:Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.ExNihilo wrote:
Znači, prošli smo put od Andrića koji priprema kristalne noći Albancima do toga da nije dovoljno merhametli u svom protivljenju podjeli Albanije.
- Challenger__
#529 Re: Ivo Andrić
Citat dana:
Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno, nego daj —
pošto od Tvoje volje sve zavisi — da uvek želimo i da se
nadamo, i da to što želimo bude dobro i stvarno i da naša nada
ne bude isprazna. Daj da predmet naših želja bude viši i lepši od
našeg života i da se dobroj nadi nikad ne izneverimo zbog
kratkih i varljivih ostvarenja koja zaklanjaju vidik i lažno
obećavaju odmor. Daj nam prav put, sa prolaznim posrtanjima a
sa mirom i slavom na kraju. I daj nam mudrosti i hrabrosti,
kad nam daješ iskušenja. I ma kuda išli i lutali, ne daj da na kraju
ostanemo izvan Tvoje sveobimne harmonije, jer to svake
sekunde, na svakom mestu, svakim delićem bića želimo
- Ned071
#530 Re: Ivo Andrić
sto bi kazao vic, dobih knjigu nekog ive andrica. bezveze, sve prepisao sa fejsbuka...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#531 Re: Ivo Andrić
Izvini, ali ti si ovdje onaj koji treba traziti...Ned071 wrote:pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
Hajde da vidimo dokaz za tvrdnju koju si iznio.
- seln
#532 Re: Ivo Andrić
Vjerovao ili ne, kladio sam se sam sa sobom da ces komentirati na temu kako Korkut nije bio mufesir.ExNihilo wrote:Korkut i nije bio mufesir.seln wrote:Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.ExNihilo wrote:
Znam da nije, ali je pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kurana, zato sam ga i naveo.
A tvoj odgovor govori mnogo o tebi.
- Kikibombona
#533 Re: Ivo Andrić
Fakat Ned, daj da vidimo, na tebi je teret dokazivanja._BataZiv_0809 wrote:Izvini, ali ti si ovdje onaj koji treba traziti...Ned071 wrote:pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
Ako ne ponudis dokaz za tvrdnju mozemo slobodno zakljuciti da lazes ili trolas.
- ExNihilo
#534 Re: Ivo Andrić
Šta tačno govori? Da se radije držim činjenica nego mahalskog šupljiranja i odokativnih ocjena? Prevod Kur'ana nije isto što i tumačenje Kur'ana, makar svaki prevod imao element tefsira u sebi.seln wrote:Vjerovao ili ne, kladio sam se sam sa sobom da ces komentirati na temu kako Korkut nije bio mufesir.ExNihilo wrote:Korkut i nije bio mufesir.seln wrote: Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.
Znam da nije, ali je pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kurana, zato sam ga i naveo.
Iako nije tema, ali hajde da se i to kaže, Korkutov prevod definitivno nije "pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kur'ana".
- Ned071
#535 Re: Ivo Andrić
naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...Kikibombona wrote:Fakat Ned, daj da vidimo, na tebi je teret dokazivanja._BataZiv_0809 wrote:Izvini, ali ti si ovdje onaj koji treba traziti...Ned071 wrote:pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#536 Re: Ivo Andrić
Ali te opet nista od toga nije sprijecilo da tvrdis da se to cuva u biblioteci u Friburgu.Ned071 wrote:
naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...
- ¤ jelena ¤
#537 Re: Ivo Andrić
Sreća Mikina što u navedenoj namjeri nije uspio. Ne do mu bog dragi da se neđe našo s njim i da ih je neko usliko....arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."
Dakle, **pak, ne terorista![]()
Hej, propustiti šansu da upozna velikog Miku Antića!
spao bi veliki Mika na veličinu š*pka dok si reko.... čuperak plavi.
- seln
#538 Re: Ivo Andrić
Dobro je, kapak... ti si u pravu, ti si sultan, car, kralj, nobelovac.ExNihilo wrote:Šta tačno govori? Da se radije držim činjenica nego mahalskog šupljiranja i odokativnih ocjena? Prevod Kur'ana nije isto što i tumačenje Kur'ana, makar svaki prevod imao element tefsira u sebi.seln wrote:Vjerovao ili ne, kladio sam se sam sa sobom da ces komentirati na temu kako Korkut nije bio mufesir.ExNihilo wrote:
Korkut i nije bio mufesir.
Iako nije tema, ali hajde da se i to kaže, Korkutov prevod definitivno nije "pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kur'ana".
Je li ti sad bolje?
- seln
#539 Re: Ivo Andrić
A garant i mrzi Kurde.Kikibombona wrote:Fakat Ned, daj da vidimo, na tebi je teret dokazivanja._BataZiv_0809 wrote:Izvini, ali ti si ovdje onaj koji treba traziti...Ned071 wrote:pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#540 Re: Ivo Andrić
seln, ne sjebaji temu prizemnim doskocicama 
- seln
#541 Re: Ivo Andrić
jelena, izvini, ali seres.¤ jelena ¤ wrote:Sreća Mikina što u navedenoj namjeri nije uspio. Ne do mu bog dragi da se neđe našo s njim i da ih je neko usliko....arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."
Dakle, **pak, ne terorista![]()
Hej, propustiti šansu da upozna velikog Miku Antića!
spao bi veliki Mika na veličinu š*pka dok si reko.... čuperak plavi.
Je li i Mesa supak zbog ove fotografije?

- seln
#542 Re: Ivo Andrić
Leba ti? Pa pogledaj ostale "argumente", bog ti pamet odrzao._BataZiv_0809 wrote:seln, ne sjebaji temu prizemnim doskocicama
- ExNihilo
#543 Re: Ivo Andrić
Nije, Meša je šupak jer se izjasnio Srbinom. To smo davno apsolvirali.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#544 Re: Ivo Andrić
Argument, pa makar i najgluplji, mi je zanimljiviji od prepucavanja na licnoj osnovi. Molim te da prestanes sa ad hominemom, onako ljudski.seln wrote:Leba ti? Pa pogledaj ostale "argumente", bog ti pamet odrzao._BataZiv_0809 wrote:seln, ne sjebaji temu prizemnim doskocicama
- Kikibombona
#545 Re: Ivo Andrić
Dokaz da se pismo nalazi u biblioteci u Friburgu?Ned071 wrote:naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...
Otkud ti ta informacija?
Rekla ti tetka?
Ili lazes?
-
hAZNADAR
#546 Re: Ivo Andrić
Colakovic je u svom dnevniku dana 1. XI 1953. g. zapisao: ”Sta da pisem? O cemu? O nenapisanim romanima, o mnogim jalovim odlukama da opisem stvarnost nase danasnjice, ili da dokazem Ivi Andricu, kako on ne poznaje dusu Bosne, koju tako majstorski falcificira...”
- Ned071
#547 Re: Ivo Andrić
_BataZiv_0809 wrote:Ali te opet nista od toga nije sprijecilo da tvrdis da se to cuva u biblioteci u Friburgu.Ned071 wrote:
naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...
svi mi ovdje raspravljamo na osnovu necega sto smo procitali... pa tako i ta tvrdnja nastaje...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#548 Re: Ivo Andrić
Onda se tako i napise. "Negdje sam procitao da se to pismo cuva u biblioteci u Friburgu".Ned071 wrote:
svi mi ovdje raspravljamo na osnovu necega sto smo procitali... pa tako i ta tvrdnja nastaje...
- seln
#549 Re: Ivo Andrić
A vi ostali ste naravno licno pricali sa Andricem i ne pozivate se na nesto sto ste procitali._BataZiv_0809 wrote:Onda se tako i napise. "Negdje sam procitao da se to pismo cuva u biblioteci u Friburgu".Ned071 wrote:
Sto ne mogu na rende kora...
- seln
#550 Re: Ivo Andrić
Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin._BataZiv_0809 wrote:Argument, pa makar i najgluplji, mi je zanimljiviji od prepucavanja na licnoj osnovi. Molim te da prestanes sa ad hominemom, onako ljudski.seln wrote:Leba ti? Pa pogledaj ostale "argumente", bog ti pamet odrzao._BataZiv_0809 wrote:seln, ne sjebaji temu prizemnim doskocicama