Ivo Andrić

Locked
ExNihilo

#526 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

seln wrote:
ExNihilo wrote:
Izvor koji je Drvosječa postavio je tačan. Nijednog trenutka nisam doveo u pitanje izvor. Nijednog trenutka nisam "tvrdio da je neispravan", kako kažeš. Rekao sam, a to je valjda jasno svakome ko zna čitati, da je citirani paragraf potpuno maliciozno izvađen iz konteksta, te sam ga dopunio citatom koji pojašnjava Andrićev stav na datu temu.

Ukoliko, pak, želiš pročitati cijeli članak, sve što trebaš uraditi je koristiti Google. Gdje je, onda, problem? Trebam ti ja linkati, ili šta? Ne razumijem gdje je problem, pa te molim da mi pojasniš.
Da se ne osvrcem opet na aroganciju: mozes li mi, srece ti, objasniti sta je to merhametli u ovoj izjavi:
S obzirom na sve što smo rekli napred, za nas bi podela Arbanije mogla doći u obzir samo kao jedno nužno i neizbežno zlo kome se ne može odupreti, i kao jedna velika šteta iz koje treba izvući onoliko koristi koliko se da, tj. od dva zla izabrati manje.
Evo, dozvoli da citiram jos jednu benevolentnu izjavu:
”Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo tako da samo ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo"
Vrlo merhametli. Nece covjek genocid (kasnije se ispostavilo da ipak hoce), vec trazi da se ljudi ljubazno pozovu da pristupe velikoj Srbiji.
I postedi me prenemaganja tipa "ne moze se uporedjivati ovog i onog"... ne uporedjujem ljude, vec dvije "merhametli" izjave, koje su izvadjene iz konteksta vremena i okolnosti, dakle, bas ono sto ti zamjeras @Drvosjeci.
Znači, prošli smo put od Andrića koji priprema kristalne noći Albancima do toga da nije dovoljno merhametli u svom protivljenju podjeli Albanije. :lol:
seln

#527 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

ExNihilo wrote:
Znači, prošli smo put od Andrića koji priprema kristalne noći Albancima do toga da nije dovoljno merhametli u svom protivljenju podjeli Albanije. :lol:
Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.
ExNihilo

#528 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

seln wrote:
ExNihilo wrote:
Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.
Korkut i nije bio mufesir. :D
Challenger__

#529 Re: Ivo Andrić

Post by Challenger__ »

Citat dana:
Image

Bože, ne dopusti da srce naše ostane prazno, nego daj —
pošto od Tvoje volje sve zavisi — da uvek želimo i da se
nadamo, i da to što želimo bude dobro i stvarno i da naša nada
ne bude isprazna. Daj da predmet naših želja bude viši i lepši od
našeg života i da se dobroj nadi nikad ne izneverimo zbog
kratkih i varljivih ostvarenja koja zaklanjaju vidik i lažno
obećavaju odmor. Daj nam prav put, sa prolaznim posrtanjima a
sa mirom i slavom na kraju. I daj nam mudrosti i hrabrosti,
kad nam daješ iskušenja. I ma kuda išli i lutali, ne daj da na kraju
ostanemo izvan Tvoje sveobimne harmonije, jer to svake
sekunde, na svakom mestu, svakim delićem bića želimo
Ned071

#530 Re: Ivo Andrić

Post by Ned071 »

sto bi kazao vic, dobih knjigu nekog ive andrica. bezveze, sve prepisao sa fejsbuka...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#531 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

Ned071 wrote:pa rekoh ti... friburg... pa trazi dalje...
Izvini, ali ti si ovdje onaj koji treba traziti...

Hajde da vidimo dokaz za tvrdnju koju si iznio.
seln

#532 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

ExNihilo wrote:
seln wrote:
ExNihilo wrote:
Vjerovao ili ne, kladio sam se sam sa sobom da ces komentirati na temu kako Korkut nije bio mufesir.
Znam da nije, ali je pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kurana, zato sam ga i naveo.
A tvoj odgovor govori mnogo o tebi.
Kikibombona

#533 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote:

Fakat Ned, daj da vidimo, na tebi je teret dokazivanja.

Ako ne ponudis dokaz za tvrdnju mozemo slobodno zakljuciti da lazes ili trolas.
ExNihilo

#534 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

seln wrote:
ExNihilo wrote:
seln wrote: Sve je tako kako si razabrao. Ti bi trebao tumaciti Kur'an, rahmetli Korkut je haklama za tebe.
Vjerovao ili ne, kladio sam se sam sa sobom da ces komentirati na temu kako Korkut nije bio mufesir.
Znam da nije, ali je pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kurana, zato sam ga i naveo.
Šta tačno govori? Da se radije držim činjenica nego mahalskog šupljiranja i odokativnih ocjena? Prevod Kur'ana nije isto što i tumačenje Kur'ana, makar svaki prevod imao element tefsira u sebi.

Iako nije tema, ali hajde da se i to kaže, Korkutov prevod definitivno nije "pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kur'ana".
Ned071

#535 Re: Ivo Andrić

Post by Ned071 »

Kikibombona wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#536 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

Ned071 wrote:
naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...
Ali te opet nista od toga nije sprijecilo da tvrdis da se to cuva u biblioteci u Friburgu.
¤ jelena ¤

#537 Re: Ivo Andrić

Post by ¤ jelena ¤ »

arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."

Dakle, **pak, ne terorista :mrgreen:

Hej, propustiti šansu da upozna velikog Miku Antića! :-)
Sreća Mikina što u navedenoj namjeri nije uspio. Ne do mu bog dragi da se neđe našo s njim i da ih je neko usliko....

spao bi veliki Mika na veličinu š*pka dok si reko.... čuperak plavi.
seln

#538 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

ExNihilo wrote:
seln wrote:
ExNihilo wrote:
Šta tačno govori? Da se radije držim činjenica nego mahalskog šupljiranja i odokativnih ocjena? Prevod Kur'ana nije isto što i tumačenje Kur'ana, makar svaki prevod imao element tefsira u sebi.

Iako nije tema, ali hajde da se i to kaže, Korkutov prevod definitivno nije "pojam za svakoga ko je ikad vidio prevod Kur'ana".
Dobro je, kapak... ti si u pravu, ti si sultan, car, kralj, nobelovac.
Je li ti sad bolje?
seln

#539 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

Kikibombona wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

A garant i mrzi Kurde.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#540 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

seln, ne sjebaji temu prizemnim doskocicama :-)
seln

#541 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

¤ jelena ¤ wrote:
arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."

Dakle, **pak, ne terorista :mrgreen:

Hej, propustiti šansu da upozna velikog Miku Antića! :-)
Sreća Mikina što u navedenoj namjeri nije uspio. Ne do mu bog dragi da se neđe našo s njim i da ih je neko usliko....

spao bi veliki Mika na veličinu š*pka dok si reko.... čuperak plavi.
jelena, izvini, ali seres.

Je li i Mesa supak zbog ove fotografije?

Image
seln

#542 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:seln, ne sjebaji temu prizemnim doskocicama :-)
Leba ti? Pa pogledaj ostale "argumente", bog ti pamet odrzao.
ExNihilo

#543 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Nije, Meša je šupak jer se izjasnio Srbinom. To smo davno apsolvirali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#544 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:
Argument, pa makar i najgluplji, mi je zanimljiviji od prepucavanja na licnoj osnovi. Molim te da prestanes sa ad hominemom, onako ljudski. :)
Kikibombona

#545 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

Ned071 wrote:naravno da neću ja istraživati biblioteke, niti sam historičar niti kritičar. a nit' imam diploma koliko nihilio... eno vam autora koji su o tome pisali, sumnjam da bi se iko usudio izreći takvu laž...
Dokaz da se pismo nalazi u biblioteci u Friburgu?

Otkud ti ta informacija?
Rekla ti tetka?

Ili lazes?
hAZNADAR

#546 Re: Ivo Andrić

Post by hAZNADAR »

Colakovic je u svom dnevniku dana 1. XI 1953. g. zapisao: ”Sta da pisem? O cemu? O nenapisanim romanima, o mnogim jalovim odlukama da opisem stvarnost nase danasnjice, ili da dokazem Ivi Andricu, kako on ne poznaje dusu Bosne, koju tako majstorski falcificira...”
Ned071

#547 Re: Ivo Andrić

Post by Ned071 »

_BataZiv_0809 wrote:
Ned071 wrote:
Ali te opet nista od toga nije sprijecilo da tvrdis da se to cuva u biblioteci u Friburgu.

svi mi ovdje raspravljamo na osnovu necega sto smo procitali... pa tako i ta tvrdnja nastaje...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#548 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

Ned071 wrote:

svi mi ovdje raspravljamo na osnovu necega sto smo procitali... pa tako i ta tvrdnja nastaje...
Onda se tako i napise. "Negdje sam procitao da se to pismo cuva u biblioteci u Friburgu". :)
seln

#549 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
Ned071 wrote:

Onda se tako i napise. "Negdje sam procitao da se to pismo cuva u biblioteci u Friburgu". :)
A vi ostali ste naravno licno pricali sa Andricem i ne pozivate se na nesto sto ste procitali.
Sto ne mogu na rende kora...
seln

#550 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:
Argument, pa makar i najgluplji, mi je zanimljiviji od prepucavanja na licnoj osnovi. Molim te da prestanes sa ad hominemom, onako ljudski. :)
Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
Locked