Alfons Kauders wrote:vivaldi wrote:Alfons Kauders wrote:Zasto mislis da ce to biti na moju stetu?
nisam mislio licno na tebe vec na tvoju zajebanciju da ces glasat za sda iz inata. od lose vlasti najvise trpi narod, pa sam na to mislio "vlastitu stetu".
Ali nas narod ima problem, ima losu naviku koju ja ne namjeravam finansirati, i koju vidim kao tesku formu ovisnosti
Primjera radi, slazes li se da horsasi trebaju ici na lijecenje? E pa, ja idem korak dalje i smatram da i narodu treba koja godina u komuni ili bijedi. Takodjer smatram da narkomanima ne treba kupovati drogu ukliko ih se kani izlijeciti.
Opozicija je u ovoj usporedbi metadonska terapija, a ja zagovaram "cold turkey" skidanje kroz zavrtanje pipe, odnosno onemogucavanje SDA da narodu pred izbore spremi jos jedan šut.
Lud jesam, ali morate priznati da iza mog ludila ima neke logike.

ma mogu ja tebe naravno razumiti u bijesu, ali hladne glave ni ti to ne mislis. situacija kad je teska pogadja sviju, bez obzira da li si i koliko kao pojedinac situiran, ali ne moze te bolit kurac kolka ti je penzija starcima, hoce li biti na vrijeme, niti te boli cuna za uzom i sirom familijom (bar za neke od njih

). tu je naravno i pitanje buducnosti tvojih potomaka.
ja ne mislim da je narod kriv jer kolicina stetnosti i pogubnosti politickih partija u bosni se mjeri samo po duzini vladanja i ni po cemu drugome. sda i hdz su najdogovrnije samo zato sto najduze vladaju. ali sdp nije nista bolji. samo se sjeti proslog mandata kojeg su pola potrosili na sastavljanje vlasti, a drugu polovinu na rastavljanje. u cemu je razlika izmedju lopine lijana ko ministra poljorpivrede i kolko se sjecam damira ljubica prije njega? u cemu je razlika izmedju amira zukica i damira hadzica?
zlaja je svojevremeno maho ispruzenom sakom ko onaj stecak sa bosnologovog avatara i kenjo o famoznih 5 politika, a onda su sjebali fond pio povecanjem penzija bez pokrica i to 2 puta.
sta tek reci za df? zeljko kad je poslije 8 godina izgubio mogucnost dobrog placenog populizma i napravio stranku je usao u ginisovu knjigu rekorda po brzini njenog totalnog raspada. pa ako covjek nije u stanju da drzi pod kontrolom vlastitu stranku i ljude koje je sam birao, pa zar njemu da das drzavu na upravljanje? fahro? mali derivati sda i sdp-a, kojjekvi a-sda i sl? nasa stranka? simpaticno udruzenje gradjana?
u rs-u isto. ne zna se koje veca stetocina snsd ili sds koji se pritom sad i raspada. Ivanic? i on je bio premijer, prodavo banke za marku. ostali su samo trabanti koji nisu vrijedni spomena.
sta tu moze narod? revolucija? pa koga bi mogla iznjedrit ta revolucija? svaki nas leh valensa je isti parazit ko i politicari. svi predsjednici sindikata tuku hiljade mjesecno, a djecu su takodje uvalili na budzete. jel mislis da oni mogu donjet promjene cak i da je to izvodivo?
ne moze se od nijednog naroda na svijetu ocekivati toliki nivo kolektivne svijesti i znanja, a pogotovu sto mu se nigdje tako i toliko pamet ne razvlaci ko kod nas.
imas danas novi primjer, tekst na klixu
https://www.klix.ba/biznis/privreda/gdj ... /170609015
dva metra teksta, hrpa tablica i opet nikome nista nije jasno. ili ovaj sto je pisao nije znao ili nije htio. jedino gore od toga je sto mu to nisu objasnili ni ovi koje je pitao.
Još uvijek ostaje nepoznato kako su vlasti iz administrativno-teritorijalnih jedinica (bh. entiteta i distrikta) raspoređivale prikupljena sredstva na osnovu postojećih akciza na gorivo i sredstava za putarine i zbog čega ova sredstva nisu korištena za infrastrukturne projekte. Analitičari sumnjaju kako je dobar dio iskorišten za isplate plaće uposlenicima u državnim institucijama, odnosno za krpljenje budžetskih rupa
zbog ovakvih recenica imas onda ovakve izjave
"Za šest godina je potrošeno 8 milijardi maraka, a prvobitna cijena izgradnje koridora je pet milijardi KM. Mi danas nemamo ni koridora ni puteva", kazao je Ahmetović. "Da je odgovorne politike, izgradili bismo za taj novac i koridor i brze ceste i asfalte do svakog sela u BiH. Ovo je odgovor liderima koji tvrde da smo mi zaustavili razvoj. Mi zaustavljamo pljačku građana", rekao je Ahmetović.
ne zna se ko je gori, dal analiticari dal sadik.
kakvih bolan 8 milijardi?
akcize na gorivo
nisu namjenska sredstva. namjenska sredstva su putarine!!!
najbitnije stvari nisu istaknute i protumacene u ovolikom tekstu
Iz UIO su odgovorili da je u periodu od 2006. do 2016. godine od postojećih akciza na naftu i naftne derivate prikupljeno ukupno 4.828.733.578,70 KM. U istom periodu ukupno prikupljena sredstva za putarine iznosila su 2.951.979.419,53 KM.
ne radi se o 8 vec o 3 milijarde u proteklih 10 godina. "sitnica" koju niko ziv ne spominje danima.
ostatak para, odnosno cista akciza na gorivo kao i akciza na cigare predstavljaju pojedinacno 2 najvaznija poreza u drzavi ne samo kada su pitanju indirektni vec svi porezi u drzavi!!!
ali to sadik i zaim ne znaju. boli njih kurac odakle su hiljade koje im lijezu na racun svakog mjeseca. Oni nemaju pojma od cega dobijaju plate prosvjetari, policija..i sve budzetlije. kantoni i opstine bukvalno zive od prihoda koji im po zakonu slijeduju od UIO, a glavni prihodi UIO su cigare i nafta.
da su htjeli pravit pricu, zarovili bi se u finansijske i revizorske izvjestaje cesta i autocesta fbih i cesta i autocesta rs koje su dobile najvise sredstava od te 3 milijarde u tih 10 godina.
putarine su im najvazniji prihodi, ali nisu jedini. tu su i pare od registracije, kredita, grantova..
onda fino sjest pa vidjet kolko para je svake godine prikupljeno, koliko je potroseno za gradnju novih puteva, koliko za rekonstrukciju starih, koliko je potroseno na exprorijaciju, na izradu studija, saniranje klizista, vracanja dugova, koliko su potrosili na plate svojih zaposlenih, i sve druge troskove. e onda izaci sa nekim smislenim komentarom.
ali jebiga, to podrzaumijeva da se moraju odreci malo kafa po bbi-u i alti, zavrsavanju privatnih obaveza u random vremenu i malo se posvetiti onome za sta su placeni. i to debelo.
ali nece to da rade.lakse je 100 puta pokupit neki bombastican naslov (iako nemas pojma nista oko toga) i preko njega fol branit interes naroda i rusit vlast da bi sam zasjeo