Ci-Nick wrote:KAMI666 wrote:Izvinite momci, ali pojma nemate o ovom.
Recite mi sta je svrha novca, zar iza vrijednosti novca ne stoji samo prazna prica, balon, stampaju ga kako hoce i koliko hoce. Vec odavno kolicinu novca ne pokriva zlato, sto je nekad bilo.
Sada upravo vama prodaju razne price, dugova ima 4 puta vise nego koliko je novca u opciji. Vi zivite u balonu, a pokazujete prstom na drugog.
Kod kripto valuta, ne mozes da kopiras tu istu valutu kada ti hoces, tacno se zna koliko ga ima i nemoguce je da ga falisfikujes.
Vrijednost kripto valuta je onolika kolika je potraznja. Jednostavna racunica. Sto eto zlato nije 1 dolar po kili? Upravo jer ga nem ozes kopirati, jer ima odredjena kolicina na svijetu. Tako vam je i sa kripto valutom - digitalno zlato.
Šta sam maloprije rekao, misliš da razumiješ nešto što ja ne razumijem a zanemario si da je dva plus dva.
Kažeš ne može se kopirati i upoređuješ sa zlatom.
Ima li ikakve prepreke da stignemo do 7 milijardi kriptovaluta ?
A zlata je jako malo.
Zlato je bilo to što bi trebao da bude bitcoin ali je plan propao.
Iza svake valute stoji zemlja, regulator, kakav god da je.
Postoje određene garancije,.. ovdje ne znaš ni tvorca.
Druze, uopste nije vazno ko je tvorac bitcoina, vidis da ne razumijes.
Nije u pitanju uoste Bitcoin, koji je samo jedan obicni coin kao i svaki drugi,s ta vise, losiji od mnogih drugi koji su u tehnologiji ipsred njega.
Ali je bitcoin mama i tata svih kripto valuta, bio je tu prvi, zato se etablirao i zato najvise i kosta, a i mnogo je igraca tu da ostane na prvom mjestu.
Naravno da ga usporedujem sa zlatom, dobrodosao u digitalni svijet. Kada budes shvatio zasto ce recimo bitcoin imati vecu vrijednost od zlata, shvatices o cemu pricam.
7 milijardi kripto valuta? Pa normalno da svako sada misli sa "shit coins" da zaradi brzu lovu, sad su se pojavile i lending pages, nekada HYIP programi, koji tvrde za sebe da su kripto valuta ali to nisu. Znaci ima mnogo i losig igraca, koji ce se obogatiti od neznaja ljudih u sta ulaze (hastag: onecoin)
Tvorca ne trebas u ovom uopste. Neko je jednostavno bio dovoljno pametan da izmisli algoritam za blockchain na kojem se svaki coin zasniva kao protokol za transakcije. U tome i jeste sustina da ne trebas regulatora ili nekog treceg da on tebi odobrava koliko ces is ta ces poslati sa A na B, pa da ti odobri ili ne, ne trebas posrednika ni za sta, ne trebam davati informacije ko sam i sta sam ili koem saljem i zbog cega. To je sloboda koju smo prije uzivali u stvaranju interneta, kad je stvarno bila prava sloboda.
Ono sto je u 90tim bio internet, danas je blockchain. A prije su se isto takos vi smijali internet tehnologiji, sta ce kome email, nasao curu preko chata, sta visis na internetu... takva je spika bila. E to se danas desava sa ovim.
Naravnod a ce biti uspona i padova, ali sam ubjedjen da ce ovo biti nesto veliko. Polako se prikljucuju i velik iigraci. Prije neki dan Microsoft je usao u kooperaciju sa IOTA coin, ocekuje se da ove godine Mc Donalds i Amazon omoguce placanje sa Bitcoinom, ali prije toga mora se transakcija svesti na minimum (sa lightning networkom).
Sta reci, bumo vidjeli za godinu dana ko je bio u pravu a ko ne. Samo hrabro