Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#526 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

https://zimo.dnevnik.hr/clanak/glavni-p ... 98375.html
Sve zanimljivije,.. potrošeno 1,5 milijardi $ električne energije za rudarenje (imaginarnih) 7,2 milijarde $ u bitconima. Ne može se reći da su tvorci bitcoina ekološki osvješćeni.
Počinje i terminska trgovina bitcoinima, pakovanje u derivate a derivati kredita su doveli do krize 2008. godine.
Glavni prigovor zagovornika bitcoina su bankarske provizije, kamate,..
Zanimljivo bi bilo saznati koliko su u zadnjih godinu dana kasirali svi posrednici u trgovini digitalnim valutama?
Vjerovatno preko 10 milijardi $.
Da li su zaradu pretvorili u digitalnu valutu ili su ipak ostali konzervativci pa se naplatili u dolarima i eurima. :cry:
victom

#527 Re: Bitcoins

Post by victom »

upravo.
1) "provizija" za jednu BTC transakciju nije ispod 4 € !!!
2) Ako nisam na listi odstrijela američke vlade, a nisam, mogu onda koristiti i regularni bankovni račun. Jeftinije mi dođe.
3) Ako pošalješ pogrešno, nema refund.
4) Troše se enormne količine struje.
5) Meni miriše ovo kao da je prevara već odrađena. Na samom početku. Ovo sada liči ne jahanje mrtvog konja.
6) Situacija liči na krizu 2007, kada su ljudi dizali kredite da kupe dionice.
7) Mediji stvaraju hajp, da izvuku i zadnji novac od malog naivnog čovjeka.
8. Po meni najbitniji argument: wall street moze uvijek kreirati "Bitcoin 2", sa boljom tehnologijom, promovirati ga maximalno i profitirati.
9) Suština je da se ima gdje konvertovati kriptovaluta u papirnu. A bitcoina djelomično to ima. Zato je i uspio.
Sve ostalo kriptovalute samo jašu na bitcoinu.

lp
Last edited by victom on 01/03/2021 04:40, edited 2 times in total.
toure123

#528 Re: Bitcoins

Post by toure123 »

victom wrote:upravo.
2) Ako nisam na listi odstrijela američke vlade, a nisam, mogu onda koristiti i regularni bankovni račun. Jeftinije mi dođe.
5) Meni miriše ovo kao da je prevara već odrađena. Na samom početku. Ovo sada liči ne jahanje mrtvog konja.
8. Po meni najbitniji argument: wall street moze uvijek kreirati "Bitcoin 2", sa boljom tehnologijom, promovirati ga maximalno i profitirati.
9) Suština je da se ima gdje konvertovati kriptovaluta u papirnu. A bitcoina djelomično to ima. Zato je i uspio.

lp
Ti onda ocito ne razumijes svrhu bitcoina, posmatras ga kao prosjecan lik koji nema pojma. Sjedi 1 :wink:
victom

#529 Re: Bitcoins

Post by victom »

toure123 wrote:
victom wrote:upravo.

lp
Ti onda ocito ne razumijes svrhu bitcoina, posmatras ga kao prosjecan lik koji nema pojma. Sjedi 1 :wink:
svrha bitcoina je da kroz trenutni hype uzme lovu naivcima.
Početna intencija je da omogući globalno plaćanje. U tom polju je pao kao kruška.
A ti ga promatraš korz neku svoju prizmu. Daj ba molim te :)
Ci-Nick

#530 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Bitcoin sve više miriše na lale iz 17. stoljeća kad je cijena tulipana nagurala do 200 mjesečnih plaća.
Skoro dvadeset godina rada dati za lukovicu koja već sutra može biti trula.
Ljudi koji se klade na bitcoin (jer realno to se ne može nazvati investicijom), vjeruju da razumiju nešto što drugi ne razumiju, a ne vide da je dva plus dva četiri i da nikako ne može biti pet. Kuća koja vrti rulet je dobra svaki put kad okrene. Za dva mjeseca, ukoliko sve ne vrisne do tada, postojat će već preko 2000 digitalnih valuta. Do kraja 2018. godine bi to moglo biti preko 5000 valuta.
Potrošnja električne energije bi mogla dostići već neku ozbiljniju ekonomiju.
Proizvođači kompjuterskih komponenti će biti zadovoljni, trgovci el. energije također posrednici koji uzimaju proviziju posebno.
Nema praktične primjene, nema stvaranja nikakve nove vrijednosti. Živi od ponude i potražnje, od pohlepe i straha.
Ogromne mašine vrte teške algoritme i troše struju a koliko kontam moguće je izvršiti samo 5 transakcija u sekundi.
Jako niska "produktivnost".
Onaj ko odluči da iziđe na nekom iznosu npr. 5000 $ ( sve i da bude kupaca ) neće stići jer neće doći na red zbog ograničenog broja transakcija.
KAMI666

#531 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Izvinite momci, ali pojma nemate o ovom.
Recite mi sta je svrha novca, zar iza vrijednosti novca ne stoji samo prazna prica, balon, stampaju ga kako hoce i koliko hoce. Vec odavno kolicinu novca ne pokriva zlato, sto je nekad bilo.
Sada upravo vama prodaju razne price, dugova ima 4 puta vise nego koliko je novca u opciji. Vi zivite u balonu, a pokazujete prstom na drugog.

Kod kripto valuta, ne mozes da kopiras tu istu valutu kada ti hoces, tacno se zna koliko ga ima i nemoguce je da ga falisfikujes.

Vrijednost kripto valuta je onolika kolika je potraznja. Jednostavna racunica. Sto eto zlato nije 1 dolar po kili? Upravo jer ga nem ozes kopirati, jer ima odredjena kolicina na svijetu. Tako vam je i sa kripto valutom - digitalno zlato.
victom

#532 Re: Bitcoins

Post by victom »

KAMI666 wrote:Izvinite momci, ali pojma nemate o ovom.
Recite mi sta je svrha novca, zar iza vrijednosti novca ne stoji samo prazna prica, balon, stampaju ga kako hoce i koliko hoce. Vec odavno kolicinu novca ne pokriva zlato, sto je nekad bilo.
Sada upravo vama prodaju razne price, dugova ima 4 puta vise nego koliko je novca u opciji. Vi zivite u balonu, a pokazujete prstom na drugog.

Kod kripto valuta, ne mozes da kopiras tu istu valutu kada ti hoces, tacno se zna koliko ga ima i nemoguce je da ga falisfikujes.

Vrijednost kripto valuta je onolika kolika je potraznja. Jednostavna racunica. Sto eto zlato nije 1 dolar po kili? Upravo jer ga nem ozes kopirati, jer ima odredjena kolicina na svijetu. Tako vam je i sa kripto valutom - digitalno zlato.
imamo mi dovoljno pojma. ne brini. :)
vrijeme će pokazati.
Ci-Nick

#533 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Šta sam maloprije rekao, misliš da razumiješ nešto što ja ne razumijem a zanemario si da je dva plus dva.
Kažeš ne može se kopirati i upoređuješ sa zlatom.
Ima li ikakve prepreke da stignemo do 7 milijardi kriptovaluta ?
A zlata je jako malo.
Zlato je bilo to što bi trebao da bude bitcoin ali je plan propao.
Iza svake valute stoji zemlja, regulator, kakav god da je.
Postoje određene garancije,.. ovdje ne znaš ni tvorca.
KAMI666

#534 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Ci-Nick wrote:

Šta sam maloprije rekao, misliš da razumiješ nešto što ja ne razumijem a zanemario si da je dva plus dva.
A zlata je jako malo.
Druze, uopste nije vazno ko je tvorac bitcoina, vidis da ne razumijes.
Nije u pitanju uoste Bitcoin, koji je samo jedan obicni coin kao i svaki drugi,s ta vise, losiji od mnogih drugi koji su u tehnologiji ipsred njega.
Ali je bitcoin mama i tata svih kripto valuta, bio je tu prvi, zato se etablirao i zato najvise i kosta, a i mnogo je igraca tu da ostane na prvom mjestu.

Naravno da ga usporedujem sa zlatom, dobrodosao u digitalni svijet. Kada budes shvatio zasto ce recimo bitcoin imati vecu vrijednost od zlata, shvatices o cemu pricam.

7 milijardi kripto valuta? Pa normalno da svako sada misli sa "shit coins" da zaradi brzu lovu, sad su se pojavile i lending pages, nekada HYIP programi, koji tvrde za sebe da su kripto valuta ali to nisu. Znaci ima mnogo i losig igraca, koji ce se obogatiti od neznaja ljudih u sta ulaze (hastag: onecoin)

Tvorca ne trebas u ovom uopste. Neko je jednostavno bio dovoljno pametan da izmisli algoritam za blockchain na kojem se svaki coin zasniva kao protokol za transakcije. U tome i jeste sustina da ne trebas regulatora ili nekog treceg da on tebi odobrava koliko ces is ta ces poslati sa A na B, pa da ti odobri ili ne, ne trebas posrednika ni za sta, ne trebam davati informacije ko sam i sta sam ili koem saljem i zbog cega. To je sloboda koju smo prije uzivali u stvaranju interneta, kad je stvarno bila prava sloboda.
Ono sto je u 90tim bio internet, danas je blockchain. A prije su se isto takos vi smijali internet tehnologiji, sta ce kome email, nasao curu preko chata, sta visis na internetu... takva je spika bila. E to se danas desava sa ovim.
Naravnod a ce biti uspona i padova, ali sam ubjedjen da ce ovo biti nesto veliko. Polako se prikljucuju i velik iigraci. Prije neki dan Microsoft je usao u kooperaciju sa IOTA coin, ocekuje se da ove godine Mc Donalds i Amazon omoguce placanje sa Bitcoinom, ali prije toga mora se transakcija svesti na minimum (sa lightning networkom).

Sta reci, bumo vidjeli za godinu dana ko je bio u pravu a ko ne. Samo hrabro :bih:
Ci-Nick

#535 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

KAMI666 wrote:
Ci-Nick wrote:

A zlata je jako malo.
Druze, uopste nije vazno ko je tvorac bitcoina, vidis da ne razumijes.
Nije u pitanju uoste Bitcoin, koji je samo jedan obicni coin kao i svaki drugi,s ta vise, losiji od mnogih drugi koji su u tehnologiji ipsred njega.
Ali je bitcoin mama i tata svih kripto valuta, bio je tu prvi, zato se etablirao i zato najvise i kosta, a i mnogo je igraca tu da ostane na prvom mjestu.

Naravno da ga usporedujem sa zlatom, dobrodosao u digitalni svijet. Kada budes shvatio zasto ce recimo bitcoin imati vecu vrijednost od zlata, shvatices o cemu pricam.

7 milijardi kripto valuta? Pa normalno da svako sada misli sa "shit coins" da zaradi brzu lovu, sad su se pojavile i lending pages, nekada HYIP programi, koji tvrde za sebe da su kripto valuta ali to nisu. Znaci ima mnogo i losig igraca, koji ce se obogatiti od neznaja ljudih u sta ulaze (hastag: onecoin)

Tvorca ne trebas u ovom uopste. Neko je jednostavno bio dovoljno pametan da izmisli algoritam za blockchain na kojem se svaki coin zasniva kao protokol za transakcije. U tome i jeste sustina da ne trebas regulatora ili nekog treceg da on tebi odobrava koliko ces is ta ces poslati sa A na B, pa da ti odobri ili ne, ne trebas posrednika ni za sta, ne trebam davati informacije ko sam i sta sam ili koem saljem i zbog cega. To je sloboda koju smo prije uzivali u stvaranju interneta, kad je stvarno bila prava sloboda.
Ono sto je u 90tim bio internet, danas je blockchain. A prije su se isto takos vi smijali internet tehnologiji, sta ce kome email, nasao curu preko chata, sta visis na internetu... takva je spika bila. E to se danas desava sa ovim.
Naravnod a ce biti uspona i padova, ali sam ubjedjen da ce ovo biti nesto veliko. Polako se prikljucuju i velik iigraci. Prije neki dan Microsoft je usao u kooperaciju sa IOTA coin, ocekuje se da ove godine Mc Donalds i Amazon omoguce placanje sa Bitcoinom, ali prije toga mora se transakcija svesti na minimum (sa lightning networkom).

Sta reci, bumo vidjeli za godinu dana ko je bio u pravu a ko ne. Samo hrabro :bih:
Nije važan tvorac bitcoina ?
Ako se radi o sistemskom pljačkanju nije bitno ko je napravio sistem da te pokrade ?
Kažeš nije važan bitcon nego je važna tehnologija, blockchain ? Ali ti ne kupuješ tehnologiju niti polažeš pravo na tehnologiju nego kupuješ proizvod koji nema ozbiljnu funkciju.
Priznajem da se ne razumijem u tehnologiju ali se dovoljno razumijem u ekonomiju da kažem da je sve iluzija, utopija.
Sretno vam bilo !
KAMI666

#536 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Objasni prvo kakvo sistematsko pljackanje i sta mislis po tom pitanju, ne razumijem o kakvom pljackanju mislis? Bankarskom, drzavnom :shock:

Nije vazan tvorac, kao sto nije vazno ko je izmislio da je 2+2=4 jer je to istina, svakom prihvacena, dokazana. Tako ni ti ne mozes da napravis bitcoin koji je unikatan i slican drugom u blockchainu, niti da ga "uguras" u mrezu. Svaki dio u blockchainu je izracunat, mukotrpno napravljen i izracunat. Struktura i blockchain niko ne posjeduje (decentrilizovan sistem), sam mozes sebi da ga napravis, mozes na osnovu vec postojeceg Coina da napravis svoj sopstveni token.

Upravo to kupujes, ako cemo tehnicki, jedan dio koji je negdje tamo jedan ili vise racunara izracunao, kupujes taj dio tehnologije. A iza tog racunanja blocka stoji mnogo sati i mnogo tehnike, mnogo potrosene struje da bi se doslo do toga. Zato i jeste skupo i zato ce biti jos skuplje dok se izracuna i zadnji block u protokolu Bitcoina (uzimam samo njega kao primjer).

Kakva tehnologija stoji iza papirnatih novcanica? Pa printaju ih i kriminalci, obican papir, kao stoje banke iza toga jer ga oni i printaju kad im treba. Bezobrazluk na kvadrat. Ko vjeruje bankama koji ni sami ne posjeduju taj novac, sistem te je naucio da tako razmisljas, jer cijeli zivot ti je u kreditima i dugovanju. Upravo je to bubble ili balon koji ce puci, to ako si ekonomista, treba i sam da znas i fijasko je neizbjezan u financijskom svijetu. Pitanje je godine. Cak i blockchain sa svojim coinsima nudi rijesenje da se takav bezobrazlluk vise ne radi i da se stavi granica tome.
Mozda to svijetu tako i pase, da zmure i da sanjaju da je sve u redu.
TRANCE

#537 Re: Bitcoins

Post by TRANCE »

Jedina je nepoznanica do koje će cijene dogurati prije nego padne na vrijednost od 500 dolara, a možda i manje :mrgreen:

Image

Image

Ovdje objasnio CEO JPMorgan banke: jedina vrijednost bitcoina je zasnovana na očekivanju da će ga kupiti i drugi "average Joe", te da će zbog toga cijena rasti i dalje. Jednom kad dovoljan broj ljudi počne prodavati, pa zavlada panika i svi počnu prodavati, pad će biti ogroman. Ima bitcoin i realnu vrijednost: za kriminalce i narko dilere, wannabe tinejdžere revolucionare koji kao neće da im finansije kontroliše država, te u državama poput Venecuele, Sjeverne Koreje, Kube i sličnih koje imaju kontrole kapitala i nestabilnu valutu, ali takva potražnja nije dovoljna da se opravda ovolika cijena.

Hendrix

#538 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

E bas je nasao JP Morgan da prica o vrijednostima i padu cijena, likovi koji su izgubili milijarde dolara 2008 i svi njihovi pajdasi iz velikih banki. I dobise oni opet svoje bonuse...jer sva ekonomija se vrti oko njihovih bonusa i korupcije vlasti.

Unistili zamalo ekonomiju i dobili pomoc vlade da ih vrati na noge, najvisi nivo lopovluka i prevare otkako je nastao monetarni sistem...i naravno da im smeta BTC koji ne mogu da kontrolisu i manipulisu izmedju sebe. Iako to i pokusavaju, svi oni imaju udio u kupovini i prodaji BTC, pa nije niko lud da propusti zaradu par miliona tek tako.

I isti taj graf su postavljali i kad je BTC skako na 100$ pa na 1000$ i stavice ga opet kad bude 20000$. Zabrinuti bankari se brinu o novcu prosjecnog covjeka, pa to je vrhunska komedija.

Image

Image
Ci-Nick

#539 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

KAMI666 wrote:Objasni prvo kakvo sistematsko pljackanje i sta mislis po tom pitanju, ne razumijem o kakvom pljackanju mislis? Bankarskom, drzavnom :shock:

Nije vazan tvorac, kao sto nije vazno ko je izmislio da je 2+2=4 jer je to istina, svakom prihvacena, dokazana. Tako ni ti ne mozes da napravis bitcoin koji je unikatan i slican drugom u blockchainu, niti da ga "uguras" u mrezu. Svaki dio u blockchainu je izracunat, mukotrpno napravljen i izracunat. Struktura i blockchain niko ne posjeduje (decentrilizovan sistem), sam mozes sebi da ga napravis, mozes na osnovu vec postojeceg Coina da napravis svoj sopstveni token.

Upravo to kupujes, ako cemo tehnicki, jedan dio koji je negdje tamo jedan ili vise racunara izracunao, kupujes taj dio tehnologije. A iza tog racunanja blocka stoji mnogo sati i mnogo tehnike, mnogo potrosene struje da bi se doslo do toga. Zato i jeste skupo i zato ce biti jos skuplje dok se izracuna i zadnji block u protokolu Bitcoina (uzimam samo njega kao primjer).

Kakva tehnologija stoji iza papirnatih novcanica? Pa printaju ih i kriminalci, obican papir, kao stoje banke iza toga jer ga oni i printaju kad im treba. Bezobrazluk na kvadrat. Ko vjeruje bankama koji ni sami ne posjeduju taj novac, sistem te je naucio da tako razmisljas, jer cijeli zivot ti je u kreditima i dugovanju. Upravo je to bubble ili balon koji ce puci, to ako si ekonomista, treba i sam da znas i fijasko je neizbjezan u financijskom svijetu. Pitanje je godine. Cak i blockchain sa svojim coinsima nudi rijesenje da se takav bezobrazlluk vise ne radi i da se stavi granica tome.
Mozda to svijetu tako i pase, da zmure i da sanjaju da je sve u redu.
Cijelo vrijeme ti pričam kako sve to nema ekonomsku računicu jer se radi o sistemu: "Ono za ono".
99% ljudi ne zna šta je "ono" a i oni koji znaju šta je "ono" ne koriste ga za "ono" nego ga drže u računarima koji troše ogromne količine energije.
Da bi proizvod ili tehnologija bili kvalitetni i održivi moraju čovjeku riješiti neki problem, olakšati život. Mobilna telefonija je učinila to da smo dostupni na svakom mjestu. Internet bankarstvo da u svakom trenu možemo izvršiti plaćanje a bitcoin,..ko hranjenje tamagotchija.
To što pričaš o mukotrpnom računanju, to je isto kao da praviš projekte zgrada za gradova na Saturnu, koji se nikad neće izgraditi.
Rad bez efekta, bez korisnog proizvoda.
Jednostavno rečeno Bitcoin pada na prvim zakonima ekonomije.
A što se papirnatog novca tiče, uz sve njegove mane on je revolucionaran, da nije izmišljen taj odnos, povjerilac-dužnik, svijet bi trenutno bio na nivou sedamdesetih.
Tomahawk11
Globalni moderator

#540 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Deset godina progres BTC ide prema očekivanim, ali jok, u Bosni još uvijek imamo priču o balonu :mrgreen:
victom

#541 Re: Bitcoins

Post by victom »

drastic wrote:ja sam na coinbase mislim da je provizija oko 4% ako je uplata sa karticom
coinbase ne podržava plaćanje iz BiH
"Coinbase does not currently support buys in your country"

tako da zaključujemo da živiš u dijaspori :)
_Reds_

#542 Re: Bitcoins

Post by _Reds_ »

Ok da li neko nekoga tjera da ulaze u ovo??

Onaj ko vjeruje da je balon, super po njega.
Tomahawk11
Globalni moderator

#543 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

_Reds_ wrote:Ok da li neko nekoga tjera da ulaze u ovo??

:thumbup:
victom

#544 Re: Bitcoins

Post by victom »

_Reds_ wrote:Ok da li neko nekoga tjera da ulaze u ovo??

ne tjera nas niko, ali opet smijemo iznjeti svoje mišljenje. :D
Ci-Nick

#545 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Niko nikog ne tjera da ulaže, niti nam je namjera vas koji ste sigurni u uspjeh bitcoina odvraćati od ulaganja.
Ali ako je demokratija i sloboda mišljenja onda mora postojati pro i contra.
Neki ljudi su neodlučni i treba da čuju obe strane inače će biti ko na PDF-u religija kad nas vjernici pitaju šta tu radimo ako ne vjerujemo. :lol:
Dozer

#546 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ja par stranica ranije rekoh - odmaknite se od BTC-a i idite na neku novu i jeftinu valutu, tipa ADA-e.
To ce uraditi masa ljudi, a ADA trenutno kosta ispod 1$. S povecanjem broja ulagaca - i vrijednost ce ici gore.

Isto kao i sa BTC-om. Nece sigurno doci do vrijednosti BTC-a, ali za 2-3 godine bi moglo doci na 400-500$.

Ako se sada uzme po 1$, ili manje, recimo 100 komaTa - za 2-3 godine ce to biti 40-50.000$. Kod naos ovdje je to pristojan stan.
Ako i propadne - jbt ga. Gubitak 100$.
imperator01

#547 Re: Bitcoins

Post by imperator01 »

Napisah podug tekst da objasnim neke stvari, al izbrisah ga na kraju, jer ipak je bosnjo najpametnij.

Ja cekam btc na 50k, prodajem 90% i idem u penziju.

Za ostale bosnje, koji imaju vise od 10KM u dzepu, ulozite bar 10% ustedjevine, jos nije kasno, voz je tek krenuo.
Ci-Nick

#548 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Ja ću uložiti kad izmisle perpetuum mobile,..do tad sam zadovoljan prinosom od desetak procenata na uloženi kapital .
Tomahawk11
Globalni moderator

#549 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ci-Nick wrote:Ja ću uložiti kad izmisle perpetuum mobile,..do tad sam zadovoljan prinosom od desetak procenata na uloženi kapital .
Reci i nama u šta ulažeš, što si škrt :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#550 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Prica o bitcoinu a nema pojma sta je blockchain :) Bošnjo!

Eh kada naucite to, onda malo procitajte o drugim kriptovalutama, sta nude, gdje se vec upotrebljavaju, sta mogu unaprijediti. Zbog toga mozda i ulozite u neku od valuta, ne mora to biti BTC.
Post Reply