Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#526 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:'Poslanicima su se i prije tebe rugali, pa je one koji su im se rugali stiglo baš ono čemu su se rugali.' (Kur'an: Al-An'am 10.)
Ibn Abbas nam je ispricao:
"Cetvrtak! Kakav cetvrtak je to bio!! Poslanikov bol je postao ostar kada je rekao:
Dodjite ovamo! Napisacu vam nesto sto ce vas sprijeciti da skrenete sa pravog puta.
Ali, Omer nam je rekao da je Poslanik pod uticajem zestokog bola (doslovno, da bunca, yahjur, literal translation: "talking nonsense) i da imamo Kur'an dovoljan za uputstvo. Neki od prisutnih se nisu slagali dok su drugi podrzavali Omera, tako da se pocese prepirati. Kada je prepirka postala glasna i svadja se pocinjala nazirati, Allahov Poslanik je rekao: "Ostavite me samog"!
Ibn Abbas je rekao: "Velika je tragedija sto su ashabi sprijecili poslanika Muhammeda (s) da im napise uputstvo"
Sahih Muslim
HardcoreMX

#527 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by HardcoreMX »

@zagortenej

'Pa ko je veći nasilnik od onoga koji izmišlja laži o Allahu da bi ljude u zabludu doveo a da oni toga svjesni nisu.' (Kur'an: El-En'am; 144)
zagortenej

#528 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:@zagortenej

'Pa ko je veći nasilnik od onoga koji izmišlja laži o Allahu da bi ljude u zabludu doveo a da oni toga svjesni nisu.' (Kur'an: El-En'am; 144)
Vjerski predstavnici.
HardcoreMX

#529 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by HardcoreMX »

Nisam znao da si ti vjerski predstavnik.
zagortenej

#530 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:Nisam znao da si ti vjerski predstavnik.
Ja samo navodim šta su oni rekli. I kako su odvodili i odvode u zabludu.
HardcoreMX

#531 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by HardcoreMX »

Pa i ja samo navodim na ono što si ti naveo.
zagortenej

#532 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:Pa i ja samo navodim na ono što si ti naveo.
To je to :thumbup:
Dope_Man

#533 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Dope_Man »

zagortenej wrote:
Ibn Abbas nam je ispricao:
"Cetvrtak! Kakav cetvrtak je to bio!! Poslanikov bol je postao ostar kada je rekao:
Dodjite ovamo! Napisacu vam nesto sto ce vas sprijeciti da skrenete sa pravog puta.
Ali, Omer nam je rekao da je Poslanik pod uticajem zestokog bola (doslovno, da bunca, yahjur, literal translation: "talking nonsense) i da imamo Kur'an dovoljan za uputstvo. Neki od prisutnih se nisu slagali dok su drugi podrzavali Omera, tako da se pocese prepirati. Kada je prepirka postala glasna i svadja se pocinjala nazirati, Allahov Poslanik je rekao: "Ostavite me samog"!
Ibn Abbas je rekao: "Velika je tragedija sto su ashabi sprijecili poslanika Muhammeda (s) da im napise uputstvo"
Sahih Muslim
Eto covjek htio napisati nesto, a opet se mnogi vjernici slomise objasnjavajuci da je bio potpuno nepismen.. me confused :(
HardcoreMX

#534 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by HardcoreMX »

zagortenej wrote: To je to :thumbup:
Koje?
zagortenej

#535 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

Dope_Man wrote:
Eto covjek htio napisati nesto, a opet se mnogi vjernici slomise objasnjavajuci da je bio potpuno nepismen.. me confused :(
Dobro si primjetio, još jedna bajka o tome da je Muhamed bio nepismen. To je kao dokaz da je Kur'an od Allaha.
Ne znam da li je Isus bio pismen.
HardcoreMX

#536 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by HardcoreMX »

znači ti ne vjeruješ u Kur'an, dakle nije da ti 'samo navodiš'?
dadinjo33

#537 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

zagortenej wrote:
Dope_Man wrote:
Dobro si primjetio, još jedna bajka o tome da je Muhamed bio nepismen. To je kao dokaz da je Kur'an od Allaha.
Ne znam da li je Isus bio pismen.
Ma jok, Omer je bio u pravu. Shvatio je da je Muhamed u tolikom bunilu da je umislio da zna pisati :lol:
dadinjo33

#538 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

HardcoreMX wrote:@zagortenej

Taj ajet govori o zalimima i tome da ih Allah nece uputiti na pravi put, a u Kur'anu Allah neke poslanike naziva zalimima. :o
arzuhal

#539 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

Iv. 14, 5-7

Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?«
Odgovori mu Isus:
»Ja sam Put i Istina i Život:
nitko ne dolazi Ocu osim po meni.
Da ste upoznali mene,
i Oca biste moga upoznali.
Od sada ga i poznajete
i vidjeli ste ga.«

Mevlud po Salihu Gaševiću

"Kazivo sam, Muhammede, Ja tebi:
nagledat se Mene nećeš moći ti.

Mome zatu ogledalo tvoj je zat,
ti si sa Mnom, milosniče, opisat!

Na put pravi zovi Moje robove!
Kad Me vide, pa i njima dobro je."
dadinjo33

#540 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Muslimani oponasaju Muhamedov sunnet cak i u tako banalnim stvarima poput nacina hoda, tako da se ne bih bas slozio da njegov sunnet obuhvatq samo "stvari vere".
Tako je druže moj, i to pripada tajnama ljubavi. Muhamed Eslem, kažu, nikada u životu nije okusio lubenicu jer nije saznao kako ju je, na koji način jeo Poslanik, alejhi-selam.

A jedan čovjek, vodeći grupu tab'iina, odjednom skrenu na jednom dijelu puta, spusti se u dolinu, malo zdarža, pa se vrati. Kada su ga upitali zašto je skrenuo u tu dolinu, rekao je:

- Jednom sam putovao s Allahovim poslanikom ovim putem, pa je on ovdje skrenuo ovako s puta, na istom mjestu. Zato sam to učinio.

Primjere ovakvog budalasanja, nerazumnosti i iracionalnosti možeš očekivati samo od zagledanog srca koje voli. Ovome se ljudi smiju.

A Allah kaže: Oni se smiju, a ti se diviš!
Tajna ljubavi je skrivena imitatorima, a imitatori neskriveni od pogleda zrelih, jer je u osnovi imitiranja uvijek nekakav prizemni interes i ambicija tih robota-idolopoklonika koji se ponose svojim imitiranjem i robotskim podanistvom i ritualima lazne ljubavi. Kao sto je sacuvana prica o Omerovom ponosu sto je imitator koji ljubi crni kamen samo zato sto je vidio Muhameda da to radi, a nije razumio zasto. Vidjela zaba da se konji potkivaju...'Medznun' nije oblacio zensku odjecu niti bogatstvo trosio na ugradnju silikonskih implantata ili operaciju promjene pola. Inace, Muhamed se svakako divio autenticnoj magarestini, jer je samo autentican magarac-divljenja vrijedan magarac ;)
lijepa u dusi

#541 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

patriot_1 wrote:
lijepa u dusi wrote:Da si kakav prijatelj, ne bi petljao s bivsom od svojih jarana, jel :D

Smrcak, sta ako zena sehida takodjer udje u dzennet? Hoce li onda on i dalje imat sex sa hurijama ili ce mu zena biti dovoljna? Sta ako on pozeli i te hurije, a zena mu tu? Ok, nema negativnih osjecanja, dakle ni ljubomore. Nije li malo nastrano da te zena gleda i divi se prizoru dok ti odradjujes hurije? :D

Zar nije logicnije skontat da se ovo ne smije bukvalno shvatati?
Lipa,simpatčna si,biš bila jedna od 72-meni kad odem u raj?Uvjet je da si nevina!(i da nisi obrijana,nekako mi je lipše ,ono,kak Izet fazlinović reče"muf!" :-D
Radije u dzehenem, fala poyy
Smrcak15

#542 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
Nebi vjeruj mi .

U ostalom, sta bi ti dobila kao zensko u raju, pa sigurno zgodnog i finog muskarca sa kojim bi bila sretna.

Da zivis u lijepoj prirodi, u romanticnoj kuci, sa covjekom kojeg volis i on tebe, da su ti i familija blizu tebe itd itd

I ti bi radije na mucenje , klanja , patnje nesnose u dzehenemu prije ovog gore spomenutog....onda si zestoko ograjisala
lijepa u dusi

#543 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Smrcak15 wrote:
lijepa u dusi wrote:
Nebi vjeruj mi .

U ostalom, sta bi ti dobila kao zensko u raju, pa sigurno zgodnog i finog muskarca sa kojim bi bila sretna.

Da zivis u lijepoj prirodi, u romanticnoj kuci, sa covjekom kojeg volis i on tebe, da su ti i familija blizu tebe itd itd

I ti bi radije na mucenje , klanja , patnje nesnose u dzehenemu prije ovog gore spomenutog....onda si zestoko ograjisala
Tako ti Jedinog, de nekad procitaj sve sto pise, ali sa razumijevanjem.

Edit: znaci imam dzennet na dunjaluku :wink:
Smrcak15

#544 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
Smrcak15 wrote:
lijepa u dusi wrote:
Nebi vjeruj mi .

Tako ti Jedinog, de nekad procitaj sve sto pise, ali sa razumijevanjem.

Edit: znaci imam dzennet na dunjaluku :wink:
to je kratkotrajno i napustit ces to, dok onaj drugi se nenapusta kad se jednom u njega udje vise se iz njega ne izlazi.
a dok ti sad mozes odleprsati na onaj svijet sad dok citas ovaj tekst i ostaviti taj tvoj dzennet na ovom svijetu. u tome je problem sa tim tvojim dzennetom.
lijepa u dusi

#545 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

To je bio najnebitniji dio mog posta, smrle. Hajd opet procitaj :D
arzuhal

#546 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

Od Vatre je gori Zaborav.
patriot_1

#547 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

lijepa u dusi wrote:
patriot_1 wrote:
lijepa u dusi wrote:Da si kakav prijatelj, ne bi petljao s bivsom od svojih jarana, jel :D

Smrcak, sta ako zena sehida takodjer udje u dzennet? Hoce li onda on i dalje imat sex sa hurijama ili ce mu zena biti dovoljna? Sta ako on pozeli i te hurije, a zena mu tu? Ok, nema negativnih osjecanja, dakle ni ljubomore. Nije li malo nastrano da te zena gleda i divi se prizoru dok ti odradjujes hurije? :D

Zar nije logicnije skontat da se ovo ne smije bukvalno shvatati?
Lipa,simpatčna si,biš bila jedna od 72-meni kad odem u raj?Uvjet je da si nevina!(i da nisi obrijana,nekako mi je lipše ,ono,kak Izet fazlinović reče"muf!" :-D
Šalim se,meni nije do mufa(tuđeg) i tuđih žena,imam svoju,vjeran sam joj i sretni brak imamo!
Ovo oko 72 junferice mi se čini kao:"Oš 72 junferice ili raj".
Raj izaberem odmah!Sex mi nije nešto najvažnije u životu!Al da je nešto dobro,je!
Nocty

#548 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nocty »

patriot_1 wrote:

Kad smo kod žaljenja,,zašto žalite ovog"Noctya" pa ga ne banirate,ubacuje se na svaku temu i piše nebuloze koje uopće nisu uz istu vezane,gasi teme jer nitko gotovo ne želi s njim debatirati!Spamuje !
Npr na temi"Nepoznati Bog" piše"
Postby Nocty » 17/04/2017 16:45

kako ne postoji?
jel ti mislis da su nule i jedinice samo brojevi il ih trenutno gledas preko ekrana?
ajd otvori prozor malo pa vidi trojke sestice i devetke

a na jedanesci mashi dovidjenja"
Ne smiješ direktno da mi se obratiš
Nisi znači zaboravio kako braco mariše.
OŠ se i popu žalit sljedeće?
HardcoreMX

#549 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by HardcoreMX »

dadinjo33 wrote:
HardcoreMX wrote: 'Pa ko je veći nasilnik od onoga koji izmišlja laži o Allahu da bi ljude u zabludu doveo a da oni toga svjesni nisu.' (Kur'an: El-En'am; 144)
Taj ajet govori o zalimima i tome da ih Allah nece uputiti na pravi put, a u Kur'anu Allah neke poslanike naziva zalimima. :o
Dakle, nasilnik koji izmišlja laži, posebna vrsta zalima, dakle oni koji lažu. Ti takodjer širiš laži,upravo gore na poslanike, dakle i ti ispadaš zalim. Istina postoji jer samo se laž izmišlja kaže jedna poslovica, upravo tako Kur'an detaljira opisujući lažove sa riječima 'oni koji izmišljaju laži'. Istina postoji i kontrahent je laži. Obe strane ne mogu biti u pravu. Ako ovi izmišljaju laži na Muhammeda a.s.,onda suprotno njima fakat može biti samo istina, Poslanik sa istinom.
arzuhal

#550 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

Nocty wrote:
patriot_1 wrote:

Kad smo kod žaljenja,,zašto žalite ovog"Noctya" pa ga ne banirate,ubacuje se na svaku temu i piše nebuloze koje uopće nisu uz istu vezane,gasi teme jer nitko gotovo ne želi s njim debatirati!Spamuje !
Npr na temi"Nepoznati Bog" piše"
Postby Nocty » 17/04/2017 16:45

kako ne postoji?
jel ti mislis da su nule i jedinice samo brojevi il ih trenutno gledas preko ekrana?
ajd otvori prozor malo pa vidi trojke sestice i devetke

a na jedanesci mashi dovidjenja"
Ne smiješ direktno da mi se obratiš
Nisi znači zaboravio kako braco mariše.
OŠ se i popu žalit sljedeće?
Podavno je to bilo, na jedan medžlisi-zikir otišao ja u tekiju, pa nam poslije ljepote zikra govorio jedan stariji derviš o svačemu i ničemu (zavisi od prisutnih ili odsutnih), pa tako i o binarnom kodu učitanom u sve stvoreno i sve nestvoreno: sav svemir je zbir ili umnožak nula. vidiš i da računari rade na binarnom sistemu. i te nule u svemiru ne stoje u nekom grozdu nego su poredane jedna do druge. tako poredane one nemaju nikakvu vrijednost. no kada ispred njih staviš 1 tada one dobijaju vrijednost. tek s Jednim postaju značajne. najvrednija nula je ona najbliža Jednom...

Ja sam ovo vidio u @Nocty-jevom postu, nevezano za to šta je on htio da kaže ili šta je rekao. Ali mi ni sekunde nije bilo nebulozno.
Post Reply