BIH -ZEMLJA ISELJENIKA
-
peepeep
#526 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nego, primaju li ovi Norvežani nas Bosance. Nit sam lijep, nit sam posebno famozan ali radim ko konj i znam nešto.

-
prog321
#527 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
More than half of U.S. workers have no disability coverage and that percentage is dropping, an insurance company survey shows.
https://www.bls.gov/opub/btn/volume-4/d ... -plans.htm
-
Fudo387
#528 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ok.prog321 wrote:More than half of U.S. workers have no disability coverage and that percentage is dropping, an insurance company survey shows.
Nadjes posao da budes u onoj polovici koja ima.
- uglavnomja
#529 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
nema toga, ali besplatno zdravstvo znaci da za svaku posjetu doktoru das 25-50 eurjeza u ledja wrote:A cekaj, nema progresivne takse, tj. ako je veca plata - veci porez?
Je li 36% jedini izdatak ili ima nesto dodatno tipa "socijalno" ili "zdravstveno"?
i jos sva snimanja, nalaze, laboratorije ... lijekovi
a bolnicko lijecenje je besplatno, bar su mi tako rekli
-
Gigatron
#530 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
dajte ljudi ,ja mislim da je i sam naslov ovve teme presmjesan,raje odlazi ali ne toliko koliko mediji govore kao i sami ljudi.Covjece da je tako lako odtici iz ove vukojebine vjerujte vec u roku od godine ova bi zemlja um,jesto 3 mliona ima milion ipo.ljudi jednsotavno vole neku paznju pa i s takvom pricom.Ne kazem da nije poveca procenat odlaska ljudi iz bihali to je jos uvije smijesno
-
TRANCE
#531 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
TakoeGigatron wrote:dajte ljudi ,ja mislim da je i sam naslov ovve teme presmjesan,raje odlazi ali ne toliko koliko mediji govore kao i sami ljudi.Covjece da je tako lako odtici iz ove vukojebine vjerujte vec u roku od godine ova bi zemlja um,jesto 3 mliona ima milion ipo.ljudi jednsotavno vole neku paznju pa i s takvom pricom.Ne kazem da nije poveca procenat odlaska ljudi iz bihali to je jos uvije smijesno
Ali zato ako kad uđemo u EU, ostat će samo babe i dede ovdje, ako se šta bitnije ne promijeni na bolje, a neće.
- jeza u ledja
#532 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ovdje u Americi mos komotno bankrotirat,uglavnomja wrote:nema toga, ali besplatno zdravstvo znaci da za svaku posjetu doktoru das 25-50 eurjeza u ledja wrote:A cekaj, nema progresivne takse, tj. ako je veca plata - veci porez?
Je li 36% jedini izdatak ili ima nesto dodatno tipa "socijalno" ili "zdravstveno"?nesto kao vlastiti udio u besplatnom lijecenju
![]()
i jos sva snimanja, nalaze, laboratorije ... lijekovido cifre od 200 eur (za jednu bolest) i onda ti je sve besplatno
- uglavnomja
#533 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
znam, kad mi je buraz rekao koliko je platio kad mu je zena rodilajeza u ledja wrote:Ovdje u Americi mos komotno bankrotirat,uglavnomja wrote:nema toga, ali besplatno zdravstvo znaci da za svaku posjetu doktoru das 25-50 eurjeza u ledja wrote:A cekaj, nema progresivne takse, tj. ako je veca plata - veci porez?
Je li 36% jedini izdatak ili ima nesto dodatno tipa "socijalno" ili "zdravstveno"?nesto kao vlastiti udio u besplatnom lijecenju
![]()
i jos sva snimanja, nalaze, laboratorije ... lijekovido cifre od 200 eur (za jednu bolest) i onda ti je sve besplatno
-
Fudo387
#534 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nije to toliko strasno kako ljudi govore.
Ako je imao osiguranje, pa i ono losije, sve je ga kostalo par hiljada.
Vecina ne plati nista, ili se na kraju radi o simbolicnim sumama.
Ima mali milion nacina da se to pokrije.
Ako je imao osiguranje, pa i ono losije, sve je ga kostalo par hiljada.
Vecina ne plati nista, ili se na kraju radi o simbolicnim sumama.
Ima mali milion nacina da se to pokrije.
- animals
#535 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne razumijes..Gigatron wrote:dajte ljudi ,ja mislim da je i sam naslov ovve teme presmjesan,raje odlazi ali ne toliko koliko mediji govore kao i sami ljudi.Covjece da je tako lako odtici iz ove vukojebine vjerujte vec u roku od godine ova bi zemlja um,jesto 3 mliona ima milion ipo.ljudi jednsotavno vole neku paznju pa i s takvom pricom.Ne kazem da nije poveca procenat odlaska ljudi iz bihali to je jos uvije smijesno
nije to samo uracunato u zadnji 10 god..
vec mozda zadnji 50 god..
oni koji su rodjeni u BiH a zive vani..
zato bolje procitaj , prije zakljucaka..
-
Gigatron
#536 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
animals wrote:Ne razumijes..Gigatron wrote:dajte ljudi ,ja mislim da je i sam naslov ovve teme presmjesan,raje odlazi ali ne toliko koliko mediji govore kao i sami ljudi.Covjece da je tako lako odtici iz ove vukojebine vjerujte vec u roku od godine ova bi zemlja um,jesto 3 mliona ima milion ipo.ljudi jednsotavno vole neku paznju pa i s takvom pricom.Ne kazem da nije poveca procenat odlaska ljudi iz bihali to je jos uvije smijesno
nije to samo uracunato u zadnji 10 god..
vec mozda zadnji 50 god..
oni koji su rodjeni u BiH a zive vani..
zato bolje procitaj , prije zakljucaka..
znam jarane al opet kolko se radja djece ,vazda je bilo da ce ljudi iici ,dolaziti radajti se umirati ,to je normalno pola stoljeca sta hoces nije samo kod nasm migracije manje vece svugdje se u svjetu desavaju ,cak i u najrazvijenijim zemljama jednostavno ljudima dosadno hoce da promjene sredinu a pri tome su naravno finacijski.situirani.pricajte sta hocete istina je ljudi odlaze norvi se radjaju neki dolaze tako u krug ,ali ta prica to fol masovno odlazenje bar tako izgleda kako mediji prezentiraju svojim izjavama je smijesno, covjek bi pomislilo da ljudi dolaze u masama kao izbjeglce iz sirje i ostatka b.istoka.
Da se moze tek tako otici opcenito govorim pola bosne bi otislo u roku od pola godine ,-ali ne MOZE.pravo realno odlaze samooni koji su jako uspjesni u strukama tehnike medicine ,evenutalno ekonomije ovo ostalo meda ne moze .ti uglavnom ljudi zasnuju tamo zivot jer im je dobro .a takvih nema puno to je minoran broj
ostali ako ih kakva luda sreca krene pa nekim cudom imaju priliku za zasn. normal zivota negdje u inostr.ti su jos rijedji
- Connaisseur Karlin
#537 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
insomnia78 wrote:Imam traumu od onog a nikad u zivotu ga nisam vidio. Sve zahvaljujuci filmovima
ja to nikad nisam koristila, meni je odvratno, gadi mi se, kanalizacija u sudoperu
- Connaisseur Karlin
#538 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
https://www.virtualvienna.net/working-i ... /salaries/
13 i 4 plata su najcesce 50% ili malo vise,al nisu ista suma od prethodnih 12 plata
Evropa rulz , US bullshit
13 i 4 plata su najcesce 50% ili malo vise,al nisu ista suma od prethodnih 12 plata
- animals
#539 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nemas ti pojma..Connaisseur Karlin wrote:https://www.virtualvienna.net/working-i ... /salaries/
13 i 4 plata su najcesce 50% ili malo vise,al nisu ista suma od prethodnih 12 plata![]()
one su iste ko i plata..
- Connaisseur Karlin
#540 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
dali ti znas ljubazno komuniciratianimals wrote:Nemas ti pojma..Connaisseur Karlin wrote:https://www.virtualvienna.net/working-i ... /salaries/
13 i 4 plata su najcesce 50% ili malo vise,al nisu ista suma od prethodnih 12 plata![]()
one su iste ko i plata..
ako je tako, to znaci: tokom sklapnja ugovora znas koliko ces zaraditi godisnje sa 13om,14om ili cak i 15tom platom godisnje ; jednom rijeci, doticne plate su izmisljene da narod bolje ustedi novac
doticne "ekstra plate" stvaraju irracioanlnu srecu i radost
- Šveđanin
#541 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Koliko je istina da je radni tempo u Svicarskoj najjaci u Evropi?
Da se u prosjeku dosta vise radi nego u Njemackoj, a pogotovo nego u Austriji.
- animals
#542 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Ne godpodicna..Connaisseur Karlin wrote:dali ti znas ljubazno komuniciratianimals wrote:Nemas ti pojma..Connaisseur Karlin wrote:https://www.virtualvienna.net/working-i ... /salaries/
one su iste ko i plata..![]()
ako je tako, to znaci: tokom sklapnja ugovora znas koliko ces zaraditi godisnje sa 13om,14om ili cak i 15tom platom godisnje ; jednom rijeci, doticne plate su izmisljene da narod bolje ustedi novaca u prinipu, ti mozes dobijes istu sumu novca u sklopu 12 godisnjih plata
![]()
doticne "ekstra plate" stvaraju irracioanlnu srecu i radostpred Bozic i godisnje odmore
svaki radnik u Austriji, je zasticen, i zakonski mora dobti Urlaub i Weihnacht geld..
znaci ako ja zaradim 2000 mjesecno,onda imam za Bozic i godisnji duplo..
dobijem na konto 4000 minimalno..nekad i vise..
Bozicnica je izmisljena da se ekonomija pogura--
znaci firma ti isplati 14 platu, a ti je trosis i time podupires ekonomiju..
svi imaju koristi..
- insomnia78
#543 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
U pravu si al dobro dodje kad pred godisnji, praznike ili tamo na jesen kad se placaju porezi dobijes ekstra kesConnaisseur Karlin wrote:dali ti znas ljubazno komuniciratianimals wrote:Nemas ti pojma..Connaisseur Karlin wrote:https://www.virtualvienna.net/working-i ... /salaries/
ako je tako, to znaci: tokom sklapnja ugovora znas koliko ces zaraditi godisnje sa 13om,14om ili cak i 15tom platom godisnje ; jednom rijeci, doticne plate su izmisljene da narod bolje ustedi novaca u prinipu, ti mozes dobijes istu sumu novca u sklopu 12 godisnjih plata
![]()
doticne "ekstra plate" stvaraju irracioanlnu srecu i radost [emoji38] pred Bozic i godisnje odmore [emoji38]
Kod mene je podjeljeno na cetiri trimestarska bonusa. Plus bozic
- Connaisseur Karlin
#544 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
ali taj Urlaub i Wiennacht geld je ukljuen u tvoj ugovor- u sumu tvoje godisnje plateanimals wrote:Ne godpodicna..Connaisseur Karlin wrote:dali ti znas ljubazno komuniciratianimals wrote: Nemas ti pojma..
![]()
doticne "ekstra plate" stvaraju irracioanlnu srecu i radostpred Bozic i godisnje odmore
svaki radnik u Austriji, je zasticen, i zakonski mora dobti Urlaub i Weihnacht geld..
znaci ako ja zaradim 2000 mjesecno,onda imam za Bozic i godisnji duplo..
dobijem na konto 4000 minimalno..nekad i vise..
Bozicnica je izmisljena da se ekonomija pogura--
znaci firma ti isplati 14 platu, a ti je trosis i time podupires ekonomiju..
svi imaju koristi..
u svakom slucjau 13 i 14 plata su dio tvoje gdisnje zarade , naravno, uzima se u ozbir tvoja satnica i broj sedmicnih sati i radno iskustvo
- Connaisseur Karlin
- animals
#546 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Nema godisnje zarade..Connaisseur Karlin wrote:
ali taj Urlaub i Wiennacht geld je ukljuen u tvoj ugovor- u sumu tvoje godisnje platenije to dobijeno, onako,dzabe
![]()
u svakom slucjau 13 i 14 plata su dio tvoje gdisnje zarade , naravno, uzima se u ozbir tvoja satnica i broj sedmicnih sati i radno iskustvo
imas brotto platu ili satnicu, kako kod koje firme..
i plus Urlaub i Weihnacht geld..
tako ti stoji u ugovoru..
ali zato je porez na platu do 50%..
znaci imas brutto 3000,a netto 2000..
ali zavisiod zarade..manje zaradis ,manji porez..i obratno..
- Connaisseur Karlin
#547 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
o,pa ti nemas , ugovorm planiranu mjescni iznos, tj. imas placenu satnicu, 40 sati plus prekovremeno,kad te trebaju,a ne fiksnu mejsecnu platuanimals wrote:Nema godisnje zarade..Connaisseur Karlin wrote:
ali taj Urlaub i Wiennacht geld je ukljuen u tvoj ugovor- u sumu tvoje godisnje platenije to dobijeno, onako,dzabe
![]()
ali zavisiod zarade..manje zaradis ,manji porez..i obratno..
ali, opet mozes procjenit svoju godisnju zaradu sa 12 + 2 dvje plate
znam da je porez visok, mora biti,jer porezom isti novac rotira "iz plate i nazad u platu za 13 i 14 platu,a pojedincima i 15 platu" , u ustini,nista nije dzabe ,nista nije neplanirano
Last edited by Connaisseur Karlin on 11/02/2017 23:47, edited 1 time in total.
-
svemirska_vjeverica
#548 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Tacno!Šveđanin wrote:Koliko je istina da je radni tempo u Svicarskoj najjaci u Evropi?
- animals
#549 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Pa dobro,iz tog poreza se financiraju svi moguci neradnici, a ne moje dvije dodatne plate..Connaisseur Karlin wrote:o,pa ti nemas , ugovorm planiranu mjescni iznos, tj. imas placenu satnicu, 40 sati plus prekovremeno,kad te trebaju,a ne fiksnu mejsecnu platuanimals wrote:Nema godisnje zarade..Connaisseur Karlin wrote:
![]()
ali zavisiod zarade..manje zaradis ,manji porez..i obratno..![]()
ali, opet mozes procjenit svoju godisnju zaradu sa 12 + 2 dvje plate![]()
znam da je porez visok, mora biti,jer porezom isti novac rotira "iz plate i nazad u platu za 13 i 14 platu,a pojedincima i 15 platu" , u ustini,nista nije dzabe ,nista nije neplanirano
razumijes li..ja svoje dodatne plate zaradim,plus 50% poreza mi uzimaju neradnici..
- animals
#550 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.
Al se vise i zaradi..svemirska_vjeverica wrote:Tacno!Šveđanin wrote:Koliko je istina da je radni tempo u Svicarskoj najjaci u Evropi?