Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.Škobo Habu wrote:Vjerovatno misli na onaj "historijski" dogovor Filipovića, kao Alijinog emisara, sa Čosićem u Beogradu. To"saveznštvo" je bilo na staklenim nogama i kao ideja, a ne kamo li moguće na terenu.Fudo387 wrote:Odbio saveznistvo, prvo sa Hrvatskom pa onda sa Srbijom?madner wrote:Mene samo zanima kako ljudi objasnjavaju to sto mu je Fikret ustupio mjesto, ako je vec tada bio igrac Beograda.
Inace kratko da se posjetimo velikog mislioca, diplomate, stratega, vodje, ideologa, idola:
1. Napisao pamflet koji je Seselj objavio i tiskao.
2. Uspjesno odbio saveznistvo prvo sa Hrvatskom, pa nakon toga sa Srbijom.
3. Strategija je bila da do rata niposto ne smije doci, te da se mora doci do dogovora po svaku cijenu. Shodno tome, pripreme za plan B su bile takve da se niko previse ne uzrujava, te je dzentlmenski prepustio incijativu drugoj strani, kako niposto ne bi imao sto bolje pozicije prije pocetka rata.
4. Krajnje uspjesno sjebao sve institucije drzave, jer istima nije vjerovao. Zamjenio ih paralelnim neformalnim kanalima.
5. Nije se nikad odlucio, cak i antikomunisticka crta nije dosljedna, shodno tome je i stranka pokupila sve negativne odlike partije.
6. Od svih atributa, prvi je jedini koji je ostao.
O kakvim se to ponudama za saveznistvo radilo?
Što se tiče savezništva sa Hrvatima, to savezništvo je postojalo u okviru OS BiH, no svi znamo da je Boban jednostrano odbacio taj sporazum nakon zaključaka HZ HB u Grudama, u proljeće '92. godine, kada ne priznaju komandu TO BiH, i proglašavaju samo HVO legitimnom vojnom formacijom na području HZ HB.
Alija Izetbegović - Odabrani citati
- madner
#526 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
-
Fudo387
#527 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Kad mu je to nudjeno, i kad je on odbio?madner wrote:Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.
- orinoco
#528 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
-
Hamolj
#529 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Da je prihvatio Kuteljerov plan koji je takođe predviđao podjele ispao bi pizda, ko bi ba vama ugodio, odvadite više.orinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
- orinoco
#530 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
A ovako je ispao heroj?Hamolj wrote:Da je prihvatio Kuteljerov plan koji je takođe predviđao podjele ispao bi pizda, ko bi ba vama ugodio, odvadite više.orinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
-
palermo
#531 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
opet......ima onaj film u kojem proživljavaš uvijek isti dan......ovaj forum baš liči na to.......znaš u nekom trenutku će netko iskočii sa Kutiljerovim planomorinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
-
Fudo387
#532 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Amerikanci ga nagovorili da bi kasnije dobili izgovor da bombarduju Beograd i otmu rudnike na Kosovu.orinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
-
palermo
#533 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Moj Fudo, nikako da upamte, a tako je, što bi braća Hrvati rekli, bjelodano da je to razlogFudo387 wrote:Amerikanci ga nagovorili da bi kasnije dobili izgovor da bombarduju Beograd i otmu rudnike na Kosovu.orinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
-
Hamolj
#534 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Kako god okreneš ne bi valjao.orinoco wrote:A ovako je ispao heroj?Hamolj wrote:Da je prihvatio Kuteljerov plan koji je takođe predviđao podjele ispao bi pizda, ko bi ba vama ugodio, odvadite više.orinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
- orinoco
#535 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Svaka priča o Aliji Izetbegoviću završava na Kutiljerovom planu. Kome to nije jasno, mora se preispitati ili prestati saginjati glavu bježeći pred istinom.palermo wrote:opet......ima onaj film u kojem proživljavaš uvijek isti dan......ovaj forum baš liči na to.......znaš u nekom trenutku će netko iskočii sa Kutiljerovim planomorinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
Ako ništa, pitaj 8.000 porodica da li bi više voljeli da je prihvatio Kutiljera.
-
Škobo Habu
#536 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Koja razlika između savezništva sa HVO, koji je u lancu komandovanja HV-a, i čiji je zapovjedni stan u Zagrebu i onoga što ti impliciraš, pošto nemam pojma na koji sporazum misliš?madner wrote:
Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.
Splitski nije sigurno, a niti ni jedan od onih iz 92. godine.
-
Škobo Habu
#537 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Hamolj wrote: Mi smo gornju klasu izgubili sa dolaskom Austrougara kad je skoro cjelokupna bošnjačka intelektualna elita spakovala kofere i produžila za Tursku jer im AU ne bi dala ni da budu konjušari. Mi smo od 1878. do 1945. imali intelektualaca da ih možeš na prste jedne ruke nabrojati.
Šta čovjek ovdje neće sve pročitati.
Koja "intelektualna elita" je spakovala kofere i otišla u Tursku? Znaš li nabrojati par tih imena i jesu li nastavili svoje djelovanje iz Stambola!?
Paradoksalno, ali istinito - upravo je pod AU pokrenuto najviše listova i udruženja koja su promovisale nacionalnu ideju bošnjaštava. I to su većinom sve bili sami Hercegovci.
Ovaj zaključak je identičan primjer zaglupljivanja naroda u posljednjih dvadeset godina "bošnjačke renesanse". Sve same patriote sa beretkom nabijenom do po' čela mrka, a žive veze nemaju o, recimo, Mehmed - begu Kapetanoviću - Ljubušaku.
Last edited by Škobo Habu on 10/08/2017 20:56, edited 1 time in total.
- General War
#538 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Hamolj wrote:Mi smo gornju klasu izgubili sa dolaskom Austrougara kad je skoro cjelokupna bošnjačka intelektualna elita spakovala kofere i produžila za Tursku jer im AU ne bi dala ni da budu konjušari. Mi smo od 1878. do 1945. imali intelektualaca da ih možeš na prste jedne ruke nabrojati.Prpa.ba wrote:Recimo da jeste. To ne mijenja cinjenicu da smo izgubili skoro kompletnu gornju i srednju klasu, i ne samo to vec smo izgubili i kakvo-takvo institucionalno iskustvo koje je posebno znacajno s obzirom na tradicionalno skromne intelektualne kapacitete ovdasnjeg drustva. Amaterizam i diletantizam, pustosenje privrede i generalni kolaps drustvenih institucija onda nimalo ne cudi. To je logicna posljedica kada amateri dodju u poziciju planirati od strategije odbrane do analize kvartalnih finansijskih izvjestaja i planiranja sistema javnog saobracanja.Hamolj wrote:A čekaj, ta viša klasa iz doba komunizma je i prije komunizma bila viša klasa ili je tek tad postala lizanjem komunjarskih guzova ?
Alija je samo lice te pojave koja nas je nazalost zadesila kao kombinacija nacionalisticke polarizacije, pada socijalizma i agresije.
Drustvo ce samo vremenom stvoriti novu srednju i gornju klasu i institucionalno iskustvo, to je proces koji je vec i poceo, samo je pitanje koliko ce nas ostati zivjeti u BiH da ga i docekamo.
Kako je " dosla" austrougarska u BiH?
Bolje ne spominji to, ispasce da dva puta bosnjacki intelektualci cim dobiju vlast brzo je raskrcme.
- General War
#539 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
...ma spominjala se i konfederacija, mazohizam do balcaka....Škobo Habu wrote:Koja razlika između savezništva sa HVO, koji je u lancu komandovanja HV-a, i čiji je zapovjedni stan u Zagrebu i onoga što ti impliciraš, pošto nemam pojma na koji sporazum misliš?madner wrote:
Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.
Splitski nije sigurno, a niti ni jedan od onih iz 92. godine.
-
Škobo Habu
#540 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Glupost.orinoco wrote:Ma nebitno je vrijeme Jugoslavije, Alija svakako Titu nije ni do nožnih zglobova. Mene zanima zašto je u Lisabonu prihvatio Kuteljerov plan, a u Sarajevu ga poništio, i time državu odveo u rat, u uništenje BiH društva, privrede, ekonomije, u genocid...Da li je ovu odluku donio svjesno, sam, ili pod nečijim pritiskom, što bi značilo da on nije ni upravljao državom u tom periodu
Šta da je Alija prihvatio Kutiljerov plan? To bi se HV, preko noći, povukao iz Bosanske Posavine, a Užički i Niški korpus iz Istočne Bosne!?
U doba Kutiljerovog plana upravo započinju najžešće borbe između HV u Posavini i Srba. Alija na to nije mogao ni uticati.
To se najbolje moglo vidjeti kada je poslana specijalna jedinica MUP-a BiH u Bosanski Brod da smire tenzije. Razoružani su i poslani u autobusima nazad u Sarajevo.
Ne lupajte gluposti koje su omiljeno jelo bobanovsko-karadžićevske medijske kuhinje.
-
Hamolj
#541 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Jarane, imaš i danas ekonomiste, pravnike, građevince koji dobro rade svoje posao pa nikad nisi čuo za njih. Znači školovan i sposoban čovjek je za tebe intelektualac samo ako je poznat ? U Bosni i Hercegovini je situacija baš suprotna. Najviše se ističu oni koji sa svojim zvanjem nemaju nikakve veze. Činjenica je da su Bosnu i Hercegovinu 1878. napustili mnogi profesori medresa, kadije, oficiri. Ostali su uglavnom poljoprivrednici, ljudi koji nisu imali gdje. Obrazovani su se sa znanjem turskog jezika mogli u Turskoj ponovo snaći.Škobo Habu wrote:Hamolj wrote: Mi smo gornju klasu izgubili sa dolaskom Austrougara kad je skoro cjelokupna bošnjačka intelektualna elita spakovala kofere i produžila za Tursku jer im AU ne bi dala ni da budu konjušari. Mi smo od 1878. do 1945. imali intelektualaca da ih možeš na prste jedne ruke nabrojati.
Koja "intelektualna elita" je spakovala kofere i otišla u Tursku? Znaš li nabrojati par tih imena i jesu li nastavili svoje djelovanje iz Stambola!?
Paradoksalno, ali istinito - upravo je pod AU pokrenuto najviše listova i udruženja koja su promovisale nacionalnu ideju bošnjaštava. I to su većinom sve bili sami Hercegovci.
Ovaj zaključak je identičan primjer zaglupljivanja naroda u posljednjih dvadeset godina "bošnjačke renesanse". Sve same patriote sa nabijenom nabijenom do po' čela mrka, a žive veze nemaju o, recimo, Mehmed - begu Kapetanoviću - Ljubušaku.
-
RatRodRob
#542 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ovaj narod i država zaslužuju SDA
-
Škobo Habu
#543 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Sam si sve objasnio, ali nešto nisam siguran da kontaš poentu.Hamolj wrote:
Činjenica je da su Bosnu i Hercegovinu 1878. napustili mnogi profesori medresa, kadije, oficiri. Ostali su uglavnom poljoprivrednici, ljudi koji nisu imali gdje. Obrazovani su se sa znanjem turskog jezika mogli u Turskoj ponovo snaći.
Da ti pomognem: otiš'o turkofilni esnaf jer nije moga sa živi u zemlji kaura, a ostala raja na vjetrometini. Kao i sto puta do sada.
-
palermo
#544 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
de bolan, predugo sam ja na ovom forumu da ne bih znao da već spominjanje Kutiljerova plana nije i legitimiranje samoga forumaša.orinoco wrote:
Svaka priča o Aliji Izetbegoviću završava na Kutiljerovom planu. Kome to nije jasno, mora se preispitati ili prestati saginjati glavu bježeći pred istinom.
Ako ništa, pitaj 8.000 porodica da li bi više voljeli da je prihvatio Kutiljera.
A sa pričom o žrtvama odjebaus....
-
Mohamad Sissoko
#545 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Juče baš lik piše kako je izdao sve nas potpisivanjem Daytona, ja rekoh da nije potpisao svaka naredna žrtva bi išla mu na račun a ev dole već ide kritika kako oko ne potpisivanja kutiljerovog plana i naknadnih žrtava....Hamolj wrote:
Kako god okreneš ne bi valjao.
Lik šta god da je uradio bio bi mu isti racku.Ko ga ne gotovi naci ce nacin da ga popljuje a vidim imas dvije struje pljuvanja ...ebo ti majku sto ne potpisa i...ebo ti majku sto potpisa
-
jefferson
#546 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Poslije bitke? Jaro moj kome nije bilo jasno gdje stvari idu kada je postrojio Mudzahedine u Zenici, tome nece biti jasno taman kada bi umro od gladi zbog Izetbegovica.mO k3 wrote:znas sta , lako je se praviti pametan poslije bitke mogu ti to samo reci ....jefferson wrote:Ne, ali se u rat ne ide bez vojske, a Alija nije imao vojsku. Alija nije imao ni TO a ne vojsku.jesi ti stvarno imao predpostavku u ono vrijeme da ce crna gora napustiti "zajednicu " sa srbijom??
Mi smo bili zatvoreni, sve je radilo protiv nas, a povrh toga budala je kontala eto da rata nece biti.
Kada si u takvoj poziciji onda moras mudro igrati i cekati svoj trenutak.
Pocetak rata dovoljno govori kakav je drzavnik bio, a tok rata je samo potvrdio da je je treabo ostati pravnik, a da je prava tragedija sto je imao musko dijete.
-
Mohamad Sissoko
#547 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Boksit Milići.Rajko Dukić. Raspitaj se.Et sad oplaci jos.Kad malo skontam boli me racku hoces li ti vjerovat ili ne.GandalfSivi wrote:Ima "lik" u RS-u, oplakah. Ima i "lik" u Visokom, aerodrom htio praviti...Mohamad Sissoko wrote: Ja samo navodim gdje je dio para zavrsio i te pare olimpijade nisu vidjele.
Nikakve zavjere eno lika i da danas lokalni baja u RS-u.
To što ti ne želiš na povjeruješ u te stvari to je do tebe.
Da ne govorim kako je taj isti lik ucjenjivao radnike da mu prodaju dionice.
Last edited by Mohamad Sissoko on 10/08/2017 21:05, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#548 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Dobro sad, uopste nije daleko od istine, ko je god dosao da nam ga je i pristavio.Škobo Habu wrote:Hamolj wrote: Mi smo gornju klasu izgubili sa dolaskom Austrougara kad je skoro cjelokupna bošnjačka intelektualna elita spakovala kofere i produžila za Tursku jer im AU ne bi dala ni da budu konjušari. Mi smo od 1878. do 1945. imali intelektualaca da ih možeš na prste jedne ruke nabrojati.
Ovaj zaključak je identičan primjer zaglupljivanja naroda u posljednjih dvadeset godina "bošnjačke renesanse". Sve same patriote sa nabijenom nabijenom do po' čela mrka, a žive veze nemaju o, recimo, Mehmed - begu Kapetanoviću - Ljubušaku.
Turci, za njima vlaska plemena koja su se kasnije srbizirala, Svabe, unprofor...svak' nas jebo.
I nek' nas jebu kad smo budale.
Tradicionalno bosansko gostoprimstvo i merhametluk, ustvari, teske pizde.
Sam' kenjamo i pametujemo a nismo u stanju dva slaufa spojiti da nam voda ne curi.
Malo to onaj bandit Broz uredio da bar malo lici na nesta, a i to realno nije bilo nista ni sa cim.
-
Hamolj
#549 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Kako da stručnjak za šerijatsko pravo pronađe zaposlenje u AUŠkobo Habu wrote:Sam si sve objasnio, ali nešto nisam siguran da kontaš poentu.Hamolj wrote:
Činjenica je da su Bosnu i Hercegovinu 1878. napustili mnogi profesori medresa, kadije, oficiri. Ostali su uglavnom poljoprivrednici, ljudi koji nisu imali gdje. Obrazovani su se sa znanjem turskog jezika mogli u Turskoj ponovo snaći.
Da ti pomognem: otiš'o turkofilni esnaf jer nije moga sa živi u zemlji kaura, a ostala raja na vjetrometini. Kao i sto puta do sada.
Sad mu je po tebi vjerovatno grijeh što je stručnjak za šerijatsko, a ne za kršćansko. Ko mu je kriv, što nije učio i jedno i drugo, ha ya. I da je turkofilni esnaf i dalje je inteligentniji od stočara koji ne može biti ni turkofilni esnaf.
-
Hamolj
#550 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Broz silom uredio i dok je bilo sile funkcionisalo je. To je jedini razlog zašto je ona država bila funkcionalnija.Fudo387 wrote:Dobro sad, uopste nije daleko od istine, ko je god dosao da nam ga je i pristavio.Škobo Habu wrote:Hamolj wrote: Mi smo gornju klasu izgubili sa dolaskom Austrougara kad je skoro cjelokupna bošnjačka intelektualna elita spakovala kofere i produžila za Tursku jer im AU ne bi dala ni da budu konjušari. Mi smo od 1878. do 1945. imali intelektualaca da ih možeš na prste jedne ruke nabrojati.
Turci, za njima vlaska plemena koja su se kasnije srbizirala, Svabe, unprofor...svak' nas jebo.
I nek' nas jebu kad smo budale.
Tradicionalno bosansko gostoprimstvo i merhametluk, ustvari, teske pizde.
Sam' kenjamo i pametujemo a nismo u stanju dva slaufa spojiti da nam voda ne curi.
Malo to onaj bandit Broz uredio da bar malo lici na nesta, a i to realno nije bilo nista ni sa cim.