Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
statixx

#526 Re: Sloboda govora

Post by statixx »

m_l wrote:Jer, vrijedjanje nacionalnih simbola, vjerska osjecanja necu spominjati, je kaznjivo djelo.
Trebate se prvo zapitati da li djelovanje i ucenje vjerskih zajednica u BiH vrijedja necija osjecanja.

Da bismo stekli uvid u materiju, analizirat ćemo udžbenike vjeronauke koje su pripremale same vjerske zajednice i koji su bili u upotrebi prije nego što je država inicirala prvi krug revizije udžbenika. Iako su trenutni udžbenici bili predmet analize i često opravdane kritike (npr. Smajić 2008, Trbić 2007), čini se da su svi zaboravili kako su oni izgledali prije revizije i da su prethodni udžbenici bili pravo ogledalo vjerske poruke koja se odašilje unutar vjerskih zajednica. Pogledajmo primjere materijala koji je uklonjen u procesu revizije. Prethodni udžbenik islamske vjeronauke za drugi razred osnovne škole na str. 41 djecu je učio da zahvale Bogu što se ne zovu Spasoje (nemuslimansko ime u bosanskom kontekstu). Navedeno je i da samo muslimani mogu biti iskreni prijatelji (str. 49). U udžbeniku za treći razred nalazila se slika djeteta koje čita knjigu, a puška je naslonjena na zid pored njega (str. 100). Udžbenik za sedmi razred pripisivao je Isusu netačnu izjavu (str. 73). Bivši udžbenik pravoslavne vjeronauke za peti razred (objavljen 2001.), umjesto islam koristio je pogrdan termin “muhamedanizam” (str. 30, 43, 55). Islam je opisan kao fatalistička religija (str. 30). Navedeno je da je za razliku od kršćanstva islam ljubav prema Bogu zamijenio strahom od Njega (str. 31). Tekst je pun činjeničnih grešaka, kao što je ona da muslimani poste na Bajram (str. 31). Primjera je obilje. Udžbenik za šesti razred pravoslavne vjeronauke, također objavljen 2001. godine, podstiče “svijest o potrebi osvete Kosova...” (str. 35). Na str. 50 je navedeno da su muslimani “pekli žive ljude na ražnju, sjekirama i maljevima prebijali im kosti i još na razne načine mučili...”. Udžbenik za sedmi razred ponavlja navode o islamskom fatalizmu (str. 20)

Na osnovu kvalitativne analize udžbenika za versku nastavu tri dominantne konfesije, došlo se do sledećih zaključaka.

Udžbenici islamske veronauke su usko konfesionalni. Ovaj zaključak baziran je na pažljivoj analizi verskih udžbenika islamske veronauke od 1. do 9. razreda osnovne škole. Udžbenici su pisani sa pozicije posedovanja apsulutne istine, a cilj im je kako se navodi stvaranje vernih i praktičnih sledbenika Muhameda a.s. (Omerdić & Haljdžisilahović, 2004: 5). Islam je opisan kao savršena religija, a jevrejski i hrišćanski proroci su samo pripremili put za dolazak poslednjeg i najsavršenijeg proroka Muhameda. Dete je predstavljeno u kontekstu homogenog muslimanskog okruženja. U udžbeniku za šesti razred se čak tvrdi da se svako dete rodi u prirodi islama, ali ga njegovi roditelji učine Jevrejinom ili hrišćaninom (Ćatović, 2004: 22). Šta veruju drugi od kojih su muslimani navodno superiorniji nije, međutim, nigde spomenuto. Iz proste činjenice da “veće” i tradicionalnije konfesije nisu mogle da nađu mesto u udžbenicima islamske veronauke, logično sledi da i “manje” zajednice ostaju nevidljive.

Islamski i pravoslavni udžbenici samo mestimično navode svoju orijentaciju ka verskoj toleranciji, međutim stil kojim su pisani i različite izjave koje se u njima daju, ukazuju da se radi o čisto deklarativnom pristajanju na toleranciju. Vlastita religija se posmatra kao sveobuhvatan i savršen sistem, iz čega implicitno sledi da su drugi religijski sistemi manje vredni. Takav koncept ne promoviše poštovanje i razumevanje između rezličtih konfesija, i otežava socijalnu koheziju. U oba nastavna plana i programa izražena je jaka netolerancija prema ateistima. Ateisti su opisani kao dezorijentisani, nestabilni i grešni ljudi, bez smisla života (Ćatović, 2005: 95; Vrhovac, 2004). Islamski i pravoslavni udžbenici stoga ne doprinose razvoju našeg društva kao pluralnog i tolerantnog. Imaju tendenciju da simplifikuju složena pitanja i predstavljaju drušvene probleme i međureligijske odnose “crno - belo”.
Religija i školovanje u otvorenom društvu
Preispitivanje modela religijskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini
aratet

#527 Re: Sloboda govora

Post by aratet »

slavonskilola wrote:
irac300 wrote:
slavonskilola wrote:Frljić ništa drugo i ne radi nego kroz svoje predstave konstantno napada vjerske institucije i vjernike na vrlo neprimjeren način .Ovdje ga je ministar Hasanbegović uspio prilično reducirati prvenstveno mu skresati subvencije za Sorošov prljavi posao pa se sada šepuri po Bosni i tamo na isti način bez obraza i morala lovi u mutnom .
Nisam gledao predstavu, niti me zanima, ali čim je ovaj ustaša protiv režisera iste te predstave, ja sam na strani režisera. :bih:
Pa i etiketiranje bez razloga i dokaza ide u slobodu govora.Što se mene tiče alal mu(Hasanbegoviću) svaka kuna koju sam dao u proračun RH a mogla je poslužiti Frljiću da blati vrijednosti do kojih mi je stalo.
Hasanbegovic i nije neko s cijim stavovima i djelima se treba slagati.
Connaisseur Karlin

#528 Re: Sloboda govora

Post by Connaisseur Karlin »

tranquil wrote:Nekoliko stvari vezano za predstavu i halabuku oko nje:

- vrijeđanje nije krivično djelo tako da kukanje "vrijeđaju se osjećaji" možete okačiti mačku o rep.

- bogohuljenje (ili za one koji znaju samo jednu riječ za svaku pojavu: "blasfemija") ovdje takođe nije krivično djelo, jer koliko god smo zaostali, ipak smo u jednom trenutku imali minimum civilizacije da takve zakone ostavimo gdje im je i mjesto: u srednjem vijeku

- ako vam predstava smeta, ne gledajte, ali ne možete zabraniti drugima da gledaju; pogotovo ne "pozatvarati" samo zato što ste čuli da je uvredljivo

- agresivni ateizam koji pominju Velić i njegovi replikanti na forumu je nepostojeća pojava; po mom znanju niti jedna vjerska manifestacija nije imala oznaku "učestvujete na vlastitu odgovornost zbog prijetnje agresivnih ateista"; po mom znanju zadnjih decenija niti jedan vjerski obred koji je predvodio Muhamed Velić ili bilo koje drugo vjersko lice nije prekidan zbog nasrtanja agresivnog ateiste (što se ne može reći za agresivne pripadnike nekih drugih svjetonazora); agresivni ateisti u BiH nisu ubijali policiju i pucali po ambasadama; trenutno u svijetu ne postoji agresivna "ateistička država" u ratu sa svim ostalim svjetonazorima, u koju dobrovoljno idu da se bore agresivni ateisti sa svih strana svijeta; ono što nazivate "agresivnim" ostatak svijeta naziva "postavljanjem predstave".

- "vrijeđanje osjećaja", na stranu što nije krivično djelo, ali pozivati se na to - pa šta je vama, koliko godina imate, 6? Neko vas uvrijedi i plačete i zovete policiju? Odrasli ljudi kojima predstava na kojoj nisu bili vrijeđa osjećaje? Pa i zaslužujete da budete izloženi ruglu i ismijani.

- umjetnost ne mora nužno da bude lijepa; provokacija i subverzija su često normalan dio umjetnosti; umjetnost često nije ni kvalitetna, svaki djelo može dobiti loše kritike, ali ne treba biti zabranjeno zbog toga, nego ako je gledalište prazno - skidaj sa repertoara; ovdje se presuda donijela prije gledanja premijere, i da se ne lažemo, bez obzira da li je u pitanju najgore smeće ili predstava sa najboljim kritikama ikada, reakcija bi bila ista. Nije "ulaženje na vlastitu odgovornost" bilo zbog straha od razjarenih pozorišnih kritičara i kritika sa 0 zvjezdica.

- mali papak Dino (koga plaćamo svi mi) sinoć prijeti nekom istragom, ne znam čega, rušenja javnog morala ili koje već srednjovjekovne gluposti, umjesto da se pozabavi time što je, za vrijeme njegovog mandata, jedan umjetnički događaj imao oznaku "ulaziti na vlastitu odgovornost" jer on nije mogao da stane iza kulturnog festivala u svom gradu i obezbijedi njegovo sigurno održavanje, bez obzira na to da li mu se sviđa sadržaj ili ne. Njega ne brine sigurnost učesnika festivala, on se sikira oko golotinje na pozorišnim daskama (vidi se da je rijetko u pozorištu). Dino papčino, radi svoj posao, a to nije zaštita javnog morala, nego da upitaš onog svog Mulabdića zašto juče nije imao potpunu kontrolu nad sigurnošću u kantonu. Ako ćeš se već uplitati u nečiji rad, pitaj gazde kafančuga na tvom kantonu zašto diskriminiraju ljude sa Down-ovim sindromom, a pusti da se za kulturu brine neko ko je pročitao broj knjiga veći od broja cipela.
:thumbup: a vecina kukaju koji niakd nisu ni usli u pozoriste :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#529 Re: Sloboda govora

Post by KatarinaKosaca »

slavonskilola wrote: Pa i etiketiranje bez razloga i dokaza ide u slobodu govora.Što se mene tiče alal mu(Hasanbegoviću) svaka kuna koju sam dao u proračun RH a mogla je poslužiti Frljiću da blati vrijednosti do kojih mi je stalo.
E, pa ovdje ti je jos tamni vilajet jednoumlja, a idol drug Tito kojeg se ne smije vrijedjati. Apsurd je da se Sarajevo otima.biti otok netolerancije prema vjernicima, cega se, kao sarajka i ateista duboko sramim. Replika na tvoj post dovoljno govori o tom i takvom stanju duha. U Sarajevu zive privilegirani iz onog sistema. Cice i cvrce za velikim privilegijama kad su sve mogli. Njih je i razumjeti. One koji ih slijede iz ciste gluposti, nikako
statixx

#530 Re: Sloboda govora

Post by statixx »

"Vjera u Boga je uslov sreće i spasenja. Čovjek bez vjere je sličan lađi bez kompasa. I kao što lađa bez kompasa ne može sigurno da plovi željenom pristaništu, tako i čovjek bez vjere ne može dostignuti tiho pristanište spasenja. Gubitak vjere je najveća nesreća za čovjeka. Taj grijeh protiv vjere zove se ateizam ili bezboštvo. Ovaj grijeh je veliki i neoprostiv a njega mogu kod čovjeka prouzrokovati razne okolnosti kao, npr. rđavo vaspitanje, zli primjeri u mladosti, jednostrana i površna učenost." (Pravoslavna vjeronauka za 9. razred osnovne škole, S. Vrhovac, Katihetski odbor; Banja Luka, 2004)

"Ateizam znači bezboštvo, dakle odgajanje bez Boga. Tvrde da je to izraz napretka. Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez Boga i protiv Boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve koji su stvorili Ošiviecim." (S Kristom u život, vjeronaučni udžbenik za 8. razred osnovne škole, Skupina autora, Kršćanska sadašnjost; Zagreb-Sarajevo, 2005)

"Jedan filozof, gledajući vjernike kako izlaze iz džamije, priznao je da je vjernicima najlakše - oni uvijek znaju kojim će putem krenuti, dok filozofi čitav život traže svoj put i na kraju, kada ga nađu, vide da su unatoč svemu pogriješili." (Vjeronauka za 7. razred osnovne škole, Omerdić i Kalajdžisalihović, El Kalem; Sarajevo, 2005)

U “modernom svijetu” ljudi žive godinama jedni do drugih u istoj zgradi, a ne poznaju se. To je navika uvezena sa bezbožničkoga Zapada. Rezultat takvog ponašanja je depresija, najrasprotranjenija bolest na Zapadu. Ona najčešće proizilazi iz osjećaja usamljenosti i bespomoćnosti. Usamljenost i bespomoćnost idu jedno uz drugo. U svijetu gdje žive muslimani ovakve bolesti skoro da nema, a samoubistva su rijetka..." (Vjeronauka za 6. razred osnovne škole, M. Čatović, El Kalem; Sarajevo, 2003)

"Čovjek se spasava samo vjerom, dobra djela nisu potrebna." (Pravoslavna vjeronauka za 8. razred osnovne škole, V. Stojanović, Katihetski odbor, Banja Luka, 2005)

Moja su osjecanja povrijedjena... :thumbup:

Treba uzeti u obzir da je predstava namijenjena odraslim osobama, a ovo se servira djeci...
bluesjunior

#531 Re: Sloboda govora

Post by bluesjunior »

KatarinaKosaca wrote:
slavonskilola wrote: Pa i etiketiranje bez razloga i dokaza ide u slobodu govora.Što se mene tiče alal mu(Hasanbegoviću) svaka kuna koju sam dao u proračun RH a mogla je poslužiti Frljiću da blati vrijednosti do kojih mi je stalo.
E, pa ovdje ti je jos tamni vilajet jednoumlja, a idol drug Tito kojeg se ne smije vrijedjati. Apsurd je da se Sarajevo otima.biti otok netolerancije prema vjernicima, cega se, kao sarajka i ateista duboko sramim. Replika na tvoj post dovoljno govori o tom i takvom stanju duha. U Sarajevu zive privilegirani iz onog sistema. Cice i cvrce za velikim privilegijama kad su sve mogli. Njih je i razumjeti. One koji ih slijede iz ciste gluposti, nikako
Ma u kojem se to Sarajevu ne smije vrijedjat Tito,Kardelj...?
Connaisseur Karlin

#532 Re: Sloboda govora

aratet wrote:
KatarinaKosaca wrote:Kako bi svi ovi zastitnici «umjetnicke slobode» zapjenili i trazili hapsenja da se napravi predstava ili dokumentarac o yugokomunistickim zlocinima. Jako bi im povrijedilo osjecanja :D . Ne bi bilo ni umjetnika ni slobode ni razlicitosti misljenja :D
Takva predstava je vec napravljena, 1990.godine u reziji SDA-SDS-HDZ, jos traje.
aratet :D :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#533 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

Cuj ne smije se vrijedjati Tito. Vrijedjaj ga ko ti brani. Nikom normalnom to ne smeta.

Cinjenica da ga se bojite i mrtvog dovoljno govori za sebe.
irac300

#534 Re: Sloboda govora

Post by irac300 »

bluesjunior wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ma u kojem se to Sarajevu ne smije vrijedjat Tito,Kardelj...?
Ma pusti Katarinu, lupeta kao i uvijek. Odavno je postala sprdnja foruma. :D
KatarinaKosaca

#535 Re: Sloboda govora

Post by KatarinaKosaca »

bluesjunior wrote: Ma u kojem se to Sarajevu ne smije vrijedjat Tito,Kardelj...?
Moja asistentica redovno pocne plakati kad u bilo kom super light i neobaveznom kontekstu kazem dabje Tito bio diktator. U mojoj mahali se djeca.bivsih politicara i dalje gledaju sa strahopostovanjem. A , evo ti primjer sa foruma, svi akterka je sarajka, koja je prijavila post za vrijedjanje druga Tita kad je netko usporedio fizicku slicnost sa Geringom :D
KatarinaKosaca

#536 Re: Sloboda govora

Post by KatarinaKosaca »

irac300 wrote: Ma pusti Katarinu, lupeta kao i uvijek. Odavno je postala sprdnja foruma. :D
Rece pnaj o kome se vicevi pisu....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#537 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

Nemoj zaboraviti vilu Milke Planinc :D

Heller

#538 Re: Sloboda govora

Post by Heller »

KatarinaKosaca wrote:
bluesjunior wrote: Ma u kojem se to Sarajevu ne smije vrijedjat Tito,Kardelj...?
Moja asistentica redovno pocne plakati kad u bilo kom super light i neobaveznom kontekstu kazem dabje Tito bio diktator. U mojoj mahali se djeca.bivsih politicara i dalje gledaju sa strahopostovanjem. A , evo ti primjer sa foruma, svi akterka je sarajka, koja je prijavila post za vrijedjanje druga Tita kad je netko usporedio fizicku slicnost sa Geringom :D
To što je tvoja asistentica idiot, ne znači da nemoš jebavat Tita ako ti se prohtije.
irac300

#539 Re: Sloboda govora

Post by irac300 »

slavonskilola wrote:
irac300 wrote:
slavonskilola wrote:Frljić ništa drugo i ne radi nego kroz svoje predstave konstantno napada vjerske institucije i vjernike na vrlo neprimjeren način .Ovdje ga je ministar Hasanbegović uspio prilično reducirati prvenstveno mu skresati subvencije za Sorošov prljavi posao pa se sada šepuri po Bosni i tamo na isti način bez obraza i morala lovi u mutnom .
Nisam gledao predstavu, niti me zanima, ali čim je ovaj ustaša protiv režisera iste te predstave, ja sam na strani režisera. :bih:
Pa i etiketiranje bez razloga i dokaza ide u slobodu govora.Što se mene tiče alal mu(Hasanbegoviću) svaka kuna koju sam dao u proračun RH a mogla je poslužiti Frljiću da blati vrijednosti do kojih mi je stalo.
Veliš etiketiranje bez razloga? :D
Image

Možda se mali Zlaja samo šalio, ko će ga znati.
Last edited by irac300 on 10/10/2016 16:03, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#540 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

Ako je Tito bio diktator, sta je onda bila Katarina Kosaca (ne ova forumasica, nego bosanska kraljica, jelte) :D
KatarinaKosaca

#541 Re: Sloboda govora

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:Nemoj zaboraviti vilu Milke Planinc :D

ne, sjor Sime je reka da su samo u Istri vile, nema ni u Dubrovniku. :D Milkina je mala, mala kucica dok je nama vosak sa.svijeca padao na citanku.. a ti ces je braniti svojim tijelom hrabro, junacki, partizanski
Hakiz

#542 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:
Mislim da je tu veći problem bio Gering nego Tito.

Hoću reći ne što se pokušalo uvrijediti Tita, nego od svih uvreda koje su bille na raspolaganju izabran je Gering.
Last edited by Hakiz on 10/10/2016 16:07, edited 1 time in total.
omar little

#543 Re: Sloboda govora

Post by omar little »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ali, u sekularnoj državi sa pozicije vjerskog autoriteta pozvati da država zabrani predstavu, i još uz to perfidno igrati na kartu da iako je država sekularna većina su vjernici, kada treba mogu djelovati i kao radikalni vjernici, pa će organizatori nečega što se vjernicima ne sviđa morati odustati ne zato što ono šta organizatori rade stvarno nema smisla, nego zato što se plaše za život, e to je nešto čemu se treba suprotstaviti i izvesti tu predstavu koliko god sranje ona bila ili ne.
Kad publiku navikneš - i to sistemskim radom i smišljeno, odmah da pojasnimo - da je vrh teatra Ja, mahaluša, Tarik nije dio tala ili u najboljem slučaju Hasanaginica, onda je logično da palanka skače na zadnje čim u Narodno pozorište - koje inače bez problema pruža gostoprimstvo narodnjacima i narodnim iventima pa niko ne kmeči zbog toga - dovedeš bilo šta angažirano i provokativno.
U Plivadon nam je, ciljano, umetnuta samo jedna linija, i kako sad očekivati da djelujemo kao da smo nešto kompleksno.
Čestitke još jednom svima, spasili ste nam obraz. :thumbup:
eto te k'o sabina cudic. pobogu.

predstavu nisu zabranili ni islamska zajednica ni vjerske grupacije ni islamski koljaci lejle colak sto ordiniraju po nasim ulicama nego bona fide gracki gospodin i fina raja. direktor festivala. uzduz i poprijeko pajdas svih nasih najliberalnijih i drustveno najprogresivnijih kceri i sinova. da je on nije zabranio ovi bi svirali kurcu, kao sto obicno na sve sviraju, i to bi bio kraj price. ovako se digla prasina, super pr za frljica, za mess, fgr se probudila jutros puna zadovoljstva i ponosa jer su, eto, pokazali kako se bori. za sta nije mi bas najjasnije. sjesti na stolicu za koju su platili kartu? usli na vlastitu odgovornost, pa mislim jebote, daj odvadite. nagazne mine postavljene u sali. :roll:

a, bosnjo je po n-ti put pokazao da je najtupaviji i da niti jedan, jedini, volej ne znam smiriti, pustiti da odskoci, nego se zalijece k'o sivonja i promasuje komplet fudbal. ispada predmet sprdnje. svaki trol, provokator i attention whore kod bosnje dobije tacno ono sto zeli, trazi i ocekuje. zagarantirano. na stranu sto ni nakon 25 godina nije naucio osnovne pojmove demokracije a jos manje naucio rukovati najjednostavnijim alatkama demokratskog mehanizma. reci o predstavi sta hoces, pljuj, hraci, pisi tekst na portalu i fejsbuku kako si razocaran, zali se festivalu u zvanicno srocenom protestnom pismu, stavi oglas u oslobodjenje, ne daji im pare za kartu, stajaznam, u tom fonu mozes sta hoces i do zore. zabraniti nesto ne osnovu tvojih svjetonazora (ne samo vjerskih nego i obicnih konzervativnih koji se, prft, zgrazaju gole guzice) ne mozes u slobodnoj, sekularnoj, drzavi.

nisam vidjela ni frljicevu ni predstavu one mahaluse, a mislim da su sranje. njegovo tinejdzersko buntovnistvo mi nije zanimljivo i preferiram da me redatelj/pisac tretira kao odraslu i zrelu osobu a ne bubuljicavog adolescenta kojeg odusevljava predstavljanje gole picke kao simbols otpora ucmaloj i konzervativnoj sredini. njh. ne pada mi na pamet ici gledati. ides gledas ono sto te zanima, ono sto te ne zanima zaobidjes. ne zabranjujes. jednostavno. al' bosnji to utuviti u glavu, da ga jebes, ne ide.

edit:

naknadna kvalifikacija, meni vazna pa dodajem sa debelim zakasnjenjem. prala ves. :D stvari se u slobodnoj i demokratskoj drzavi ne mogu zabranjivati i to se ne odnosi samo na vjerske i konzervativne svjetonazore nego i na one kvaziintelektualce sa gospodskim ukusom (prft) koji bi zabranjivali zvezde grande i koncerte zorice brunclik.
Last edited by omar little on 10/10/2016 20:58, edited 1 time in total.
tranquil

#544 Re: Sloboda govora

Post by tranquil »

Probudio se Tito jednog novembarskog jutra, skontao da je pao prvi snijeg i izašao ispred ulaznih vrata vile na Dedinju da udahne miris prvog snijega. I tako se on proteže i uživa, kad odjednom, primjeti u snijegu, ispisano pišom: "TITO ŠUPAK". Skoči njemu pritisak, sav crven u licu zove sve službe, OZNU, UDBU, traži da mu se pronađe krivac, hoće analizu urina, hoće prepoznavanje rukopisa, sve. I tako se razišli jugoslovenski obavještajci na sve strane da pronađu počinioca.

Nekoliko dana poslije, dolazi Titi jedan visoki oficir sa izvještajem, sav se trese. Kaže Tito "jeste li analizirali sve što sam tražio" kaže oficir "Jesmo". Kaže Tito "jeste li identificirali krivca" ovaj opet govori "Jesmo". "Pa ko je, boga mu?!?"

"Pa druže stari, rezultati vam se možda neće svidjeti. Nalaz urina pokazuje da pripada Edvardu Kardelju, ali rukopis je - Jovanke Broz."

(očekujem fetvu centralnog komiteta)

(cvrčci)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#545 Re: Sloboda govora

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote: ne, sjor Sime je reka da su samo u Istri vile, nema ni u Dubrovniku. :D Milkina je mala, mala kucica dok je nama vosak sa.svijeca padao na citanku.. a ti ces je braniti svojim tijelom hrabro, junacki, partizanski
Opet lazes.

Vila je u Splitu i to je bila vila SIV-a, a ne Milke Planinc licno, jer nije ostala njenoj djeci nego gradu Splitu kao drzavna imovina.

Lako je to sve provjeriti, ali istina te zulja?

Spavas li mirno Kosaca Katarino :lol:
Hakiz

#546 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

omar little wrote:
Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ali, u sekularnoj državi sa pozicije vjerskog autoriteta pozvati da država zabrani predstavu, i još uz to perfidno igrati na kartu da iako je država sekularna većina su vjernici, kada treba mogu djelovati i kao radikalni vjernici, pa će organizatori nečega što se vjernicima ne sviđa morati odustati ne zato što ono šta organizatori rade stvarno nema smisla, nego zato što se plaše za život, e to je nešto čemu se treba suprotstaviti i izvesti tu predstavu koliko god sranje ona bila ili ne.
Kad publiku navikneš - i to sistemskim radom i smišljeno, odmah da pojasnimo - da je vrh teatra Ja, mahaluša, Tarik nije dio tala ili u najboljem slučaju Hasanaginica, onda je logično da palanka skače na zadnje čim u Narodno pozorište - koje inače bez problema pruža gostoprimstvo narodnjacima i narodnim iventima pa niko ne kmeči zbog toga - dovedeš bilo šta angažirano i provokativno.
U Plivadon nam je, ciljano, umetnuta samo jedna linija, i kako sad očekivati da djelujemo kao da smo nešto kompleksno.
Čestitke još jednom svima, spasili ste nam obraz. :thumbup:
eto te k'o sabina cudic. pobogu.

predstavu nisu zabranili ni islamska zajednica ni vjerske grupacije ni islamski koljaci lejle colak sto ordiniraju po nasim ulicama nego bona fide gracki gospodin i fina raja. direktor festivala. uzduz i poprijeko pajdas svih nasih najliberalnijih i drustveno najprogresivnijih kceri i sinova. da je on nije zabranio ovi bi svirali kurcu, kao sto obicno na sve sviraju, i to bi bio kraj price. ovako se digla prasina, super pr za frljica, za mess, fgr se probudila jutros puna zadovoljstva i ponosa jer su, eto, pokazali kako se bori. za sta nije mi bas najjasnije. sjesti na stolicu za koju su platili kartu? usli na vlastitu odgovornost, pa mislim jebote, daj odvadite. nagazne mine postavljene u sali. :roll:

a, bosnjo je po n-ti put pokazao da je najtupaviji i da niti jedan, jedini, volej ne znam smiriti, pustiti da odskoci, nego se zalijece k'o sivonja i promasuje komplet fudbal. ispada predmet sprdnje. svaki trol, provokator i attention whore kod bosnje dobije tacno ono sto zeli, trazi i ocekuje. zagarantirano. na stranu sto ni nakon 25 godina nije naucio osnovne pojmove demokracije a jos manje naucio rukovati najjednostavnijim alatkama demokratskog mehanizma. reci o predstavi sta hoces, pljuj, hraci, pisi tekst na portalu i fejsbuku kako si razocaran, zali se festivalu u zvanicno srocenom protestnom pismu, stavi oglas u oslobodjenje, ne daji im pare za kartu, stajaznam, u tom fonu mozes sta hoces i do zore. zabraniti nesto ne osnovu tvojih svjetonazora (ne samo vjerskih nego i obicnih konzervativnih koji se, prft, zgrazaju gole guzice) ne mozes u slobodnoj, sekularnoj, drzavi.

nisam vidjela ni frljicevu ni predstavu one mahaluse, a mislim da su sranje. njegovo tinejdzersko buntovnistvo mi nije zanimljivo i preferiram da me redatelj/pisac tretira kao odraslu i zrelu osobu a ne bubuljicavog adolescenta kojeg odusevljava predstavljanje gole picke kao simbols otpora ucmaloj i konzervativnoj sredini. njh. ne pada mi na pamet ici gledati. ides gledas ono sto te zanima, ono sto te ne zanima zaobidjes. ne zabranjujes. jednostavno. al' bosnji to utuviti u glavu, da ga jebes, ne ide.
Bravo.
KatarinaKosaca

#547 Re: Sloboda govora

Post by KatarinaKosaca »

omar little wrote:
Kad publiku navikneš - i to sistemskim radom i smišljeno, odmah da pojasnimo - da je vrh teatra Ja, mahaluša, Tarik nije dio tala ili u najboljem slučaju Hasanaginica, onda je

:thumbup: :thumbup:
Connaisseur Karlin

#548 Re: Sloboda govora

_BataZiv_0809 wrote:Ako je Tito bio diktator, sta je onda bila Katarina Kosaca (ne ova forumasica, nego bosanska kraljica, jelte) :D
Tito jeste bio diktator,a Katarina Kosaca,kao kraljica,nije nista znatno uradila za dobrobit tadasnje krscanske kraljevine :D Obe licnosti nisu narocito pozitivne u istoriji. :)
KatarinaKosaca

#549 Re: Sloboda govora

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:
KatarinaKosaca wrote: ne, sjor Sime je reka da su samo u Istri vile, nema ni u Dubrovniku. :D Milkina je mala, mala kucica dok je nama vosak sa.svijeca padao na citanku.. a ti ces je braniti svojim tijelom hrabro, junacki, partizanski
Opet lazes.

Vila je u Splitu i to je bila vila SIV-a, a ne Milke Planinc licno, jer nije ostala njenoj djeci nego gradu Splitu kao drzavna imovina.

Lako je to sve provjeriti, ali istina te zulja?

Spavas li mirno Kosaca Katarino :lol:
gradu splitu kazes :-) :lol: boze, boze dokle ide glupostvu dogmi....prestrasno
bluesjunior

#550 Re: Sloboda govora

Post by bluesjunior »

tranquil wrote:Probudio se Tito jednog novembarskog jutra, skontao da je pao prvi snijeg i izašao ispred ulaznih vrata vile na Dedinju da udahne miris prvog snijega. I tako se on proteže i uživa, kad odjednom, primjeti u snijegu, ispisano pišom: "TITO ŠUPAK". Skoči njemu pritisak, sav crven u licu zove sve službe, OZNU, UDBU, traži da mu se pronađe krivac, hoće analizu urina, hoće prepoznavanje rukopisa, sve. I tako se razišli jugoslovenski obavještajci na sve strane da pronađu počinioca.

Nekoliko dana poslije, dolazi Titi jedan visoki oficir sa izvještajem, sav se trese. Kaže Tito "jeste li analizirali sve što sam tražio" kaže oficir "Jesmo". Kaže Tito "jeste li identificirali krivca" ovaj opet govori "Jesmo". "Pa ko je, boga mu?!?"

"Pa druže stari, rezultati vam se možda neće svidjeti. Nalaz urina pokazuje da pripada Edvardu Kardelju, ali rukopis je - Jovanke Broz."

(očekujem fetvu centralnog komiteta)

(cvrčci)
mislim da sam isao jos u gimnaziju jad sam cuo taj vic....sto ce nazalost rec pravo davno....al ipak dobar :thumbup:
Post Reply