Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#526 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

animals wrote: I iza svega stoji jedna stvar koju svi presucuju..
vezanje Bosnjaka, sa Arapima u svakom smislu..
od ratnika uvezeni u toku rata, preko prodavanja zemljista, do prodavanja zena..
iza svega stoji religija, kao glavni sponzor svega..
nijedan Evropski narod ne trazi srecu u povezivanju sa Arapima kao Bosnjaci..
Ma svi traže povezivanje. Ne samo sa Arapima, nego i sa Kinezima. ALi, dok se drugi u Evropi sa Arapima povezuju zbog nafte i plina, mi se povezujemo na temeljima religije. A to nas dovodi do onog vica kada je neki Arapski emir dolazio u naše krajeve i priča telefonom sa Vučićem "Ma, evo, dolazim da završimo taj biznis, samo ću malo zakasniti, zadržao me Bakir na kafi".

Dok kod nas dolaze na kafu i grade džamije, i "žene" naše žene, u ostatku Evrope rade biznis. Tako da se svi u Evropi povezuju sa Arapima, ali na različite načine.
Hakiz

#527 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

supercali wrote: Mozda nema finansijsku pomoc od drzave kao samohrana al ima neku bar pravnu u nekim slucajevima
Nije pomoc samo finansijska
E u tom slucaju varaju drzavu
Ljubavnik i ova sto je druga zena ne mogu u istu recenicu
Mogu. Pred zakonom, ova druga je ljubavnica. A pred bogom, kako ko vjeruje.

Sve dok ona, kao i bilo koja druga žena, prima pomoć od države, i nema prihode koji joj po zakonu uskraćuju tu pomoć, ne krši zakone.

Pravda, a naročito moral sa jedne i pravo sa druge strane nisu isto. A za zakone je bitno pravo, ovo dvoje je nebitno. Ako se poklope svo troje, to je super, ali za zakon, u sukobu pravde i prava, pobjeđuje pravo, ne pravda. I to je osnov svakog pravnog sistema.
supercali

#528 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by supercali »

Hakiz wrote:
supercali wrote: Mozda nema finansijsku pomoc od drzave kao samohrana al ima neku bar pravnu u nekim slucajevima
Nije pomoc samo finansijska
E u tom slucaju varaju drzavu
Ljubavnik i ova sto je druga zena ne mogu u istu recenicu
Mogu. Pred zakonom, ova druga je ljubavnica. A pred bogom, kako ko vjeruje.

Sve dok ona, kao i bilo koja druga žena, prima pomoć od države, i nema prihode koji joj po zakonu uskraćuju tu pomoć, ne krši zakone.

Pravda, a naročito moral sa jedne i pravo sa druge strane nisu isto. A za zakone je bitno pravo, ovo dvoje je nebitno. Ako se poklope svo troje, to je super, ali za zakon, u sukobu pravde i prava, pobjeđuje pravo, ne pravda. I to je osnov svakog pravnog sistema.
Ne mogu bas pred zakonom jer je prva prekrsila zakon a druga nije
animals

#529 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by animals »

Hakiz wrote:
od ratnika uvezeni u toku rata, preko prodavanja zemljista, do prodavanja zena..
Ma svi traže povezivanje. Ne samo sa Arapima, nego i sa Kinezima. ALi, dok se drugi u Evropi sa Arapima povezuju zbog nafte i plina, mi se povezujemo na temeljima religije. A to nas dovodi do onog vica kada je neki Arapski emir dolazio u naše krajeve i priča telefonom sa Vučićem "Ma, evo, dolazim da završimo taj biznis, samo ću malo zakasniti, zadržao me Bakir na kafi".

Dok kod nas dolaze na kafu i grade džamije, i "žene" naše žene, u ostatku Evrope rade biznis. Tako da se svi u Evropi povezuju sa Arapima, ali na različite načine.
O tome ti i govorim..
ako je vec dosao Arap, onda nek otvori tvornicu i zaposli 200 ljudi, a ne finansira dzamiju
od koje malo ko ima materijalne koristi..
piupiu

#530 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by piupiu »

animals wrote:
piupiu wrote:
Ma, to je posljedica površnog gledanja na stanje u Bosni, da oprosti animals.
Mozda..
Iako Bosna nikada nece imati ekonomiju kao Njemacka,
da se na glavu nasade..ali niko i ne radi na tome, da je barem kao u Sloveniji..
Pa, i to povezivanje sa Arapima je prvenstveno ekonomskog karaktera. Kako ćeš privući investitore iz zemalja gdje postoji pisano ili nepisano pravilo da ne rade sa 'korumpiranim sistemima'? Imaš multinacionalki pun kofer kojima je to jedan od osnovnih zakona poslovanja. Itd... I onda ulažu prijateljske zemlje... po raznim linijama.

A, drugo ... što reče Chmoljo, ovaj članak jeste senzacionalistički. Suštinski, mi i ne znamo da li se radi o 5 brakova ili 10 ili 100. No, činjenica je da imamo dovoljno indikatora u društvu da znamo da se ljudi snalaze kako znaju i umiju, jer državu nije briga. I to je stvarni problem.
insomnia78

#531 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by insomnia78 »

eluna wrote:
lijepa u dusi wrote:Halo, zena je PRISTALA na takav brak! Sva dalja prica o tome, sto se mene tice, tu zavrsava.
i Mladić je pristao da pobije 10.000 Srebreničana. Sva dalja priča se bogami tu ne završava.
Genijalno
Hakiz

#532 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

animals wrote:
Hakiz wrote:

O tome ti i govorim..
ako je vec dosao Arap, onda nek otvori tvornicu i zaposli 200 ljudi, a ne finansira dzamiju
od koje malo ko ima materijalne koristi..
Ali, pitaj musimane, dugoročno a i inače, važnija je džamija od fabrike. Komunistima su važnije fabrike. Zato su i gušile slobodu religija i rušili džamije, a podizali fabrke. Sada je sloboda i sada ponosno gradimo džamije, a ne kao prokleti komunisti, fabrike.

Na kraju, kada se umre i bude odlučivalo ide li se u džennet ili džehenem, neće niko biti pitan da li je išao u fabriku, ali će biti pitan da li je išao u džamiju.

Vidiš da su džamije važnije.

A to znači da nam Arapi donose samo dobro. Uostalom, oni nam daju ne šta želimo, nego šta nam treba. Čak i kada sami nismo svjesni da je baš to šta nam daju ono šta nam stvarno treba.

I zato neka Arapa i neka na uzimaju žene kao 2. 3. ili 4. To je sve za naše dobro.
insomnia78

#533 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by insomnia78 »

Pa ka'e
Iz Harema jednog dana
pobjegla je od Sultana
niz carsiju bez nanula
Seherezada lijepa bula

Seherezada, Seherezada
ti si uzrok mojih jada
moras jednom to da shvatis
dajem carstvo da se vratis
HAVANA

#534 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by HAVANA »

Ja se najezio.
piupiu

#535 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by piupiu »

Chmoljo wrote:
eluna wrote:
lijepa u dusi wrote:Halo, zena je PRISTALA na takav brak! Sva dalja prica o tome, sto se mene tice, tu zavrsava.
i Mladić je pristao da pobije 10.000 Srebreničana. Sva dalja priča se bogami tu ne završava.
Bože dragi, kako neprimjeren komentar...

:-)
Baš.
supercali

#536 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by supercali »

Hakiz wrote:
Ali, pitaj musimane, dugoročno a i inače, važnija je džamija od fabrike. Komunistima su važnije fabrike. Zato su i gušile slobodu religija i rušili džamije, a podizali fabrke. Sada je sloboda i sada ponosno gradimo džamije, a ne kao prokleti komunisti, fabrike.

Na kraju, kada se umre i bude odlučivalo ide li se u džennet ili džehenem, neće niko biti pitan da li je išao u fabriku, ali će biti pitan da li je išao u džamiju.

A to znači da nam Arapi donose samo dobro. Uostalom, oni nam daju ne šta želimo, nego šta nam treba. Čak i kada sami nismo svjesni da je baš to šta nam daju ono šta nam stvarno treba.

I zato neka Arapa i neka na uzimaju žene kao 2. 3. ili 4. To je sve za naše dobro.
Koji mentalni sklop jbt
Hakiz

#537 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

supercali wrote:
Hakiz wrote:

Koji mentalni sklop jbt
Oprostite Freude, nisam Vas prepoznao.
Margita81

#538 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Margita81 »

Mislim da je sarkastican samo ;)
Hakiz

#539 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

Margita81 wrote:Mislim da je sarkastican samo ;)
Margita, ako još sviraš klavijature, ženim te. Kao 1. ženu. Jedinu.
supercali

#540 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by supercali »

Hakiz wrote:
supercali wrote:
Hakiz wrote:

Koji mentalni sklop jbt
Nek nam arapi uvale i karine za nase dobro je to necemo imati problema sa probavom
Izlazice i balvani koliko ce nas prosiriti
Sve za nase dobro
A to da je gusena sloboda religija za vrijeme juge je najobicnija laz koja se lako moze provjeriti
supercali

#541 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by supercali »

Hakiz wrote:
Ona svira u becu ne u rijadu
Hakiz

#542 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

supercali wrote:
Hakiz wrote:
Nek nam arapi uvale i karine za nase dobro je to necemo imati problema sa probavom
Izlazice i balvani koliko ce nas prosiriti
Sve za nase dobro
A to da je gusena sloboda religija za vrijeme juge je najobicnija laz koja se lako moze provjeriti
Mislim da govorimo različitim jezicima. Pa kako nemamo prevodioca, da ne dođe do nesporazuma. Pozdrav.
broj dva

#543 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by broj dva »

piupiu wrote:
Chmoljo wrote:
uglavnomja wrote:
ne radi se o licnom svjetonazoru
radi se o tome da su u bosni i bi- poligamija kao i prostitucija nelegalne stvari.
pa jeste tako što ne možeš biti vjenčan za dvoje pred državom.

šta je sa ljubavnicama? nema brakova gdje je on više sa priležnicom nego sa ženom, iako cijela mahala to zna? kako država to misli regulisati? kamenovanjem? :D

hoće li to neko zvati poligamijom, prostitucijom ili nekako treće, bogami je to stvar svjetonazora...
Vidi Chmolje što šilji, :lol:.

Sad se to modernim jezikom zove ... sponzoruša, n'est pas? :D

Samo čekam kad će na forumu osvanuti tema: "Poligamija je ljudsko (ili, još bolje, žensko) pravo!" :D

A, rasprava se ne dotiče jedne vrlo obične stvari - u uredjenim i razvijenim društvima, žena nije prepuštena sama sebi ako ostane bez muža, jer bilo da radi ili ne ... u njoj postoje mehanizmi socijalne zaštite da joj se pomogne. Poanta je, dakle, u tome da se ne normaliziraju običaji koji su negdje tamo važili (ili još uvijek važe) prije pojave države socijalne pravde, već da se u Bosnu vrati koncept države socijalne pravde. Taj 'drugi/treći/peti' brak sa strancima je samo malo bolji od sex turizma po Tajlandu. I ima dobru priču da bi se žena (i društvo) mogli osjećati bolje zbog jednog ponižavajućeg trenda iza kojeg stoji društveni nemar za žene i djecu.
-----
A zasto ne bi bilo ? Mislim ozbiljno, zasto odrasle osobe ne mogu da prave zivotne zajednice po svojoj volji, u ime slobode izbora ?
Licno nije za mene, nekad mi je prvise i ova jedna zena ali ako neko zeli i moze zasto zabraniti ?
Normalno,da vrjedi i za muskarce i za zene, necemo sada dopustiti muskarcima vise zena a zene ograniciti za jednog muskarca.
I apsolutno legalizovati gay brakove.
Ko prvi spomene pedofiliju kao kontraargument ima cestitku od mene...
supercali

#544 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by supercali »

Ovaj sarkastican?
Jedino ako i mladic kaze ja se zajebavo za srebrenicu (pade mi napamet jer se pomenulona temi)
Hakiz

#545 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

supercali wrote:
Hakiz wrote:
Još bolje. Idem okupirati imperijalističku Austrougarsku. Gdje sultan stade, ja ću produžiti.
supercali

#546 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by supercali »

Hakiz wrote:
supercali wrote:
Hakiz wrote:
Još bolje. Idem okupirati imperijalističku Austrougarsku. Gdje sultan stade, ja ću produžiti.
A Zdravko colic porucuje produzi dalje idi od mene jer jos si djete
Hakiz

#547 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

broj dva wrote:
piupiu wrote:
Chmoljo wrote:
pa jeste tako što ne možeš biti vjenčan za dvoje pred državom.

šta je sa ljubavnicama? nema brakova gdje je on više sa priležnicom nego sa ženom, iako cijela mahala to zna? kako država to misli regulisati? kamenovanjem? :D

hoće li to neko zvati poligamijom, prostitucijom ili nekako treće, bogami je to stvar svjetonazora...
Vidi Chmolje što šilji, :lol:.

Sad se to modernim jezikom zove ... sponzoruša, n'est pas? :D

Samo čekam kad će na forumu osvanuti tema: "Poligamija je ljudsko (ili, još bolje, žensko) pravo!" :D

A, rasprava se ne dotiče jedne vrlo obične stvari - u uredjenim i razvijenim društvima, žena nije prepuštena sama sebi ako ostane bez muža, jer bilo da radi ili ne ... u njoj postoje mehanizmi socijalne zaštite da joj se pomogne. Poanta je, dakle, u tome da se ne normaliziraju običaji koji su negdje tamo važili (ili još uvijek važe) prije pojave države socijalne pravde, već da se u Bosnu vrati koncept države socijalne pravde. Taj 'drugi/treći/peti' brak sa strancima je samo malo bolji od sex turizma po Tajlandu. I ima dobru priču da bi se žena (i društvo) mogli osjećati bolje zbog jednog ponižavajućeg trenda iza kojeg stoji društveni nemar za žene i djecu.
-----
A zasto ne bi bilo ? Mislim ozbiljno, zasto odrasle osobe ne mogu da prave zivotne zajednice po svojoj volji, u ime slobode izbora ?
Licno nije za mene, nekad mi je prvise i ova jedna zena ali ako neko zeli i moze zasto zabraniti ?
Normalno,da vrjedi i za muskarce i za zene, necemo sada dopustiti muskarcima vise zena a zene ograniciti za jednog muskarca.
U stvari, poligamija je muško pravo. Poliandrija je žensko.
broj dva

#548 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by broj dva »

Vrlo korektna terminologija :D
Hakiz

#549 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Hakiz »

supercali wrote:
Hakiz wrote:
A Zdravko colic porucuje produzi dalje idi od mene jer jos si djete
Vidim ja da ću morati...

Dakle, supercali, Margita81 je u pravu, ono je bio sarkazam.

Naime, ja sam ti ateista, ljevičar, socijalista, u stvari, ako skrenem desno postaću komunista, toliko sam lijevo.

Da te ne zbuni.

Riješeno?
piupiu

#550 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by piupiu »

broj dva wrote:A zasto ne bi bilo ? Mislim ozbiljno, zasto odrasle osobe ne mogu da prave zivotne zajednice po svojoj volji, u ime slobode izbora ?
Dobro pitanje. Stvar društvenih konvencija i civilizacijskog konteksta, pretpostavljam. Mislim da Deklaracija o ljudskim pravima zapravo ne precizira da li u braku može biti više od dva lica. :? :D

Article 16, Universal Declaration of Human Rights (UDHR): Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.

Koja bi to bila pravna noćna mora - kad se razvode muškarac i tri žene, na primjer. :lol:

Na referendum! Pa ako više od 50% žena kaže može poligamija, a više od 50% muškaraca da može poliandrija, nek ide život! :mrgreen:
Post Reply