po tvome bi armenci trebali imati dva propagandna staba. jedan za svoje gubitke gdje rade najposteniji i najcasniji armenci sto se mogu naci i jedan za protivnicke gubitke gdje rade najveci armenski lazovi sto su ih mogli naci.AleksoMKD wrote:Pouzanije sto se tice svojih gubitaka, iskreno malo mi je tesko verovati da su Azeri izgubili preko 300 vojnika i 20ak tenkova.sinuhe wrote:Informacije sa armenske strane su pouzdanije jer se ratuje na njihovoj teritoriji pa vec zbog stanovnistva moraju biti objektivniji.
Azeri gube na vremenu.
Nego, izgleda da su Azeri malo stegnumi sto se tice objavljivanja slika po socijalnim medijima. Secenje usiju, noseva i glava sa mrtvih vojnika je ocigledno los PR.
Nagorno Karabah
-
155_mm
#526 Re: Nagorno Karabah
- sinuhe
#527 Re: Nagorno Karabah
Nista pumpadzije nisu uzeli.pici wrote:imal dje mapa kolko su im sela azeri uzeli...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#528 Re: Nagorno Karabah
meni nekako i jedni i drugi djeluju ko HVO ukopali se i cekaju humanitarnu i lanc pakete... de malo akcije vishe
-
155_mm
#529 Re: Nagorno Karabah
i ja sam pomislio da si to rekao ali sam ipak htio da provjerim.sinuhe wrote:Da, upravo sam to rekao155_mm wrote:znaci da su srpske informacije za vrijeme oluje pouzdanije od hrvatskih. jer se ipak ratovalo na njihovoj teritoriju. pa zbog stanovnistva. isto bi trebalo da vazi i za albance na kosovu. ili?sinuhe wrote:Informacije sa armenske strane su pouzdanije jer se ratuje na njihovoj teritoriji pa vec zbog stanovnistva moraju biti objektivniji.
Azeri gube na vremenu.
- Co0l
#530 Re: Nagorno Karabah
Kad vec spominjete te enklave,mislim da je u Evropi najpoznatija Kalinjingrad.
Puca l' se danas u NK?
Puca l' se danas u NK?
- sinuhe
#531 Re: Nagorno Karabah
Drugi rat i drugi ljudi. Nema tamo ni UNPROFOR-a ni sverca.pici wrote:meni nekako i jedni i drugi djeluju ko HVO ukopali se i cekaju humanitarnu i lanc pakete... de malo akcije vishe
- pici
#532 Re: Nagorno Karabah
pa i armeni tvrde da su nesta zauzeli... jebemu obadvije strane ko rista djogosinuhe wrote:Nista pumpadzije nisu uzeli.pici wrote:imal dje mapa kolko su im sela azeri uzeli...
- bh.tornjak
#533 Re: Nagorno Karabah
strpljenja malo...pici wrote:imal dje mapa kolko su im sela azeri uzeli...
Klix-ovi experti za sve i svasta bi mapirali detaljne karte i u slucaju rata izmedju galaksija Andromede i NGC 1300 a kamo li tu zajebanciju u komsiluku
- pici
#534 Re: Nagorno Karabah
gdje god je rat tu je sverc nema rata brez sverca... mora neki merhamet il karitas bitnutsinuhe wrote:Drugi rat i drugi ljudi. Nema tamo ni UNPROFOR-a ni sverca.pici wrote:meni nekako i jedni i drugi djeluju ko HVO ukopali se i cekaju humanitarnu i lanc pakete... de malo akcije vishe
- AleksoMKD
#535 Re: Nagorno Karabah
Pa ako se ne varam tako to ide uglavnom kod svih.155_mm wrote: po tvome bi armenci trebali imati dva propagandna staba. jedan za svoje gubitke gdje rade najposteniji i najcasniji armenci sto se mogu naci i jedan za protivnicke gubitke gdje rade najveci armenski lazovi sto su ih mogli naci.
I Azeri su do sada izgubili 20-30 vojnika a pobili 200-300 Jermena sa par oficira i barem jednim generalom. Po njihovom ministarstvu odbrane.
Najverojatnije ce se tocne brojke znati za godinu - dve.
Last edited by AleksoMKD on 05/04/2016 12:05, edited 1 time in total.
- jao_situacije
#536 Re: Nagorno Karabah
pucaCo0l wrote:Kad vec spominjete te enklave,mislim da je u Evropi najpoznatija Kalinjingrad.
Puca l' se danas u NK?
imamo i mi u srbiji
selo sastavci
- cyprus
#537 Re: Nagorno Karabah
Kalinjingrad je eksklava, ali ne i enklavaCo0l wrote:Kad vec spominjete te enklave,mislim da je u Evropi najpoznatija Kalinjingrad.
Puca l' se danas u NK?
- Co0l
#538 Re: Nagorno Karabah
Kako za kogacyprus wrote:Kalinjingrad je eksklava, ali ne i enklavaCo0l wrote:Kad vec spominjete te enklave,mislim da je u Evropi najpoznatija Kalinjingrad.
Puca l' se danas u NK?
- cyprus
#539 Re: Nagorno Karabah
Vratit ću se malo na ovaj post, sa kojim se uglavnom slažem, osim u jednoj stvari, i to ovoj o 'Staljinovim' granicama... OK, jasno je i da su ove čudne granice, enklave i ekslave i slično plod njegove strategije 'zavadi pa vladaj'... I, ako bi ih posmatrali izolovano, bilo bi nekog utemeljenja da kažeš: ne treba ih uzimat previše ozbiljno... Međutim, stvar je u tome što se one jednostavno ne mogu posmatrati izolovano, bez povlačenja i drugih više ili manje sličnih pitanja na svim stranama globusa, čime se otvara Pandorina kutija... Nije bivši SSSR jedino područje gdje su se granice povlačile na čudan način i mimo nečije volje... Pa koliko bi takvih krivih Drina trebalo ispraviti samo u Africi... I koliko bi miliona ljudi trebalo proliti krv samo da bi se one 'ispravile'... I opet je teško da bi došli do nekih granica koje bi bile potpuno 'ispravljene' i svima zadovoljavajuće... Jer bez obzira na podjelu granica na bona fide i fiat, opet kad uzmeš, sve političke granice su u svojoj suštini fiat... Tako da nije bezveze to što se nakon Drugog svjetskog rata jako insistira na nepovredivosti vanjskih granica, bez obzira na njihovu genezu...jeza u ledja wrote:Cekaj stani. Ti ovo sto je Haznadar napisao projiciras kroz pricu iz nekih drugih tema i onda i mene ubacujes u tu neku pricu ovih sto su kao s druge strane?
Ja nisam ni na kojoj "strani". Samo govorim ono sto znam i mislim. Poptuno si pogresno shvatio. Jesu Armenci prvi poceli, i koliko vidim ponasali su se poprilicno bahato, dok su Azeri kao drzava bili zbunjeni. Istovremeno se "desavao se narod" na ulicama vecih azerskih gradova na istoku (gdje su pocinjeni zlocini nad lokalnim Armencima). Slicno se desavalo sa Azerima koji su zivjeli u Armeniji ili NK. Medjutim, NK je vecinski armenski i koliko vidim historijski je bilo tako i mislim da tako treba i ostati. Upravo zato i jesu bili posebna oblast u okviru Azerbejdzana (status kojeg im je pak Azerbejdzan prvobitno ukinuo).
Po meni, previse se tezine daje na politicke granice nacrtane od strane Staljinovog SSSRa, u trenutku kad su radili tolike inzerenjinge sa raznim narodima iz te regije, preseljenja, ubistva, dodjeljivanje zemlje negdje u picki materinoj i slicno. Nema sta nije radjeno dole. Neki narodi su potpuno nestali. Neki prisilno spojeni s drugima. Neki rusificirani. Neki premjestani iz jednog coska u drugi. Pa ove politicke granice, to je smijesno. To nije radjeno s namjerom da ubuduce te regije postanu drzave. Pogedajte sve male enklavice i eksklavice tu.
Stoga, ne treba pridavati previse paznje tome. Nije to Jugoslavija. Trebalo se fino dogovoriti kako ce se spojiti Nahicevan sa ostatkom Azerbejdzana i kako spojiti Nagorno-Karabah sa ostatkom Armenije, i cao. A ne povuci-potegni, hocemo sve ili nista, sto na kraju ispada - zakon sile pa ko sta osvoji.
Trenutno Armenija van NKa kontrolise nesto oko 10% azerbejdzanske teritorije. Vjerovatno prvo to trebaju dogovoriti kako i sta pa ostalo, ako ikad dodje do dogovora.
Inace cijeli taj region, tj. bivsa SSSR je puna nerazrijesenih politickih razgranicenja, konflikata zamrznutih u vremenu, a ti narodi de facto zive u razlicitim drzavama nego sto pise na papiru i tako vec decenijama. Juzna Osetija i Abhazija - de facto nezavisni ili ruski, de jure gruzijski. Nagorno Karabah. Cecenija. Ovamo Krim sad ruski, ne znam je li ko priznaje? Gore Donbass ne znam sta se desava. Gore Moldavija, dio zemlje Transdnjistrija. Itd. Ruska politika mrljavljenja i nista ni s cim.
Nego, budimo realni. Znamo kako ovi konflikti obicno idu. Prvo malo zakuhavanje, onda pocne pravi rat. Nikakvi pregovori, dogovori, samo sila. Onda malo razaranja, onda malo zlocini, onda malo raseljavanja, i onda dodje neki veliki ciko i malo ih po prstima. Onda tek sjedaju za sto, pravi se neki kompromis, u stvari samo odgadjanje za neki drugi put. Konflikt se zavrsava, ko je jamio jamio. I hajmo dalje za iste pare. Nema veze sto je jos par hiljada, ili desetina/stotina hiljada zivota unisteno. Nema veze sto je jos par desetina hiljada kuca unisteno. Imovina, ekonomija, ma nema veze. Bitno je da se zapisavaju vjekovne teritorije.![]()
Najrazumnije rješenje u ovom slučaju bi se sastojalo u tome da Nagorno Karabah dobije najveći mogući stepen autonomije, ali da se sačuvaju vanjske granice Azerbejdžana... Ili alternativno, da se dvije države sporazumno dogovore o izmjeni granice, gdje bi Armenci vratili najveći dio područja koje ne spada u Nagorno Karabah, pa možda i prepuste ovaj koridor uz rijeku Araks do Nahčivana... Mada i taj dogovor bi bio svojevrsni presedan, ali opet, ako je sporazum, onda mu ne možeš kontrirat sa strane... Samo eto, razuma nema ni na Kakvazu, ko što nema ni na Balkanu, pa šta sad... Očigledno će se ovo riješiti ili vojnim putem, ili odugovlačenjem do u besvijest, pa kome prvo dosadi... A ako Azeri uspiju vojnim putem vratiti NK, to će neizbježno dovesti do novog etničkog čišćenja, a vrlo vjerovatno i do masovnih zločina...
@Co0l, za svakoga ko zna čitat geografsku kartu
- supercali
#540 Re: Nagorno Karabah
nije kako za koga jer ima slobodan izlaz na moreCo0l wrote:Kako za kogacyprus wrote:Kalinjingrad je eksklava, ali ne i enklavaCo0l wrote:Kad vec spominjete te enklave,mislim da je u Evropi najpoznatija Kalinjingrad.
Puca l' se danas u NK?
kao sto je dubrovnik i taj dole dio hr eksklava
ima bruku tih enklava posebno na jednom mjestu izmedju belgije i holandije
- Opetja033
#541 Re: Nagorno Karabah
Pa sami Ermeni su priznali gubitak 8 "pozicija" (sta god to znacilo). Samo ti tvrdis da nisu nista zauzeli.sinuhe wrote:Nista pumpadzije nisu uzeli.pici wrote:imal dje mapa kolko su im sela azeri uzeli...
- Co0l
#542 Re: Nagorno Karabah
Ma znam,zajebavam se malo.cyprus wrote:
@Co0l, za svakoga ko zna čitat geografsku kartu
- Vitezanin
#543 Re: Nagorno Karabah
Ako nećete u detalje, Wikipedija nam može dati mali prikaz o njihovom šaketanju svih ovih godina. Ovdje rat faktički nikad nije ni prestao.
https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian% ... r_conflict
https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian% ... r_conflict
- Co0l
#544 Re: Nagorno Karabah
Ima li neko, a da mu nije mrsko,da postavi mapu na kojoj je ucrtano sta su Azeri zauzeli od pocetka ovog napada?
- jao_situacije
#545 Re: Nagorno Karabah
ovo gornje crveno je zauzeto, za donje crveno nisam siguranCo0l wrote:Ima li neko, a da mu nije mrsko,da postavi mapu na kojoj je ucrtano sta su Azeri zauzeli od pocetka ovog napada?
gaze ih i po planinama, valjda helićima idu

- karanana
#546 Re: Nagorno Karabah
tankosava. treba zaobici te planine ako je moguce i probati povratiti ovu teritoriju koju su armenci zauzeli a nije nagorno. i izaci na svoju granicu sa armenijom.
a gdje tacno na mapi je ono sto legenda opisuje kao territory of armenia occupied by azerbeijani military force?
a gdje tacno na mapi je ono sto legenda opisuje kao territory of armenia occupied by azerbeijani military force?
Last edited by karanana on 05/04/2016 13:23, edited 1 time in total.
- Co0l
#547 Re: Nagorno Karabah
Hvala care.jao_situacije wrote:ovo gornje crveno je zauzeto, za donje crveno nisam siguranCo0l wrote:Ima li neko, a da mu nije mrsko,da postavi mapu na kojoj je ucrtano sta su Azeri zauzeli od pocetka ovog napada?
- jao_situacije
#548 Re: Nagorno Karabah
karanana kod ovog jezera ima tačka
- karanana
#549 Re: Nagorno Karabah
aha. znaci ta tacka unutar arezbejdzana je dio armenije?jao_situacije wrote:karanana kod ovog jezera ima tačka
- cyprus
#550 Re: Nagorno Karabah
Ovo crveno je, koliko se ja razumijem, teritorija koju je Azerbejdžan cijelo vrijeme do sada kontrolisao...jao_situacije wrote:ovo gornje crveno je zauzeto, za donje crveno nisam siguranCo0l wrote:Ima li neko, a da mu nije mrsko,da postavi mapu na kojoj je ucrtano sta su Azeri zauzeli od pocetka ovog napada?