Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

It_is_a_Leclerc

#526 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Michigan je pirova pobjeda za Sandersa koja mu je dala nešto vazduha za nastavak kampanje u kojoj sve više zaostaje za Clintonovom. O superdelegatima da ne govorim. Clinton vrlo neodmjereno težište kampanje pomjera prema afroameričkoj populaciji.

Kod Republikanaca je sve spremno da GOP na konvenciji sve ovo pošalje o sto materinih, i delegira Romneya za drugi pokušaj.
prog321

#527 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Kod Demokrata je sve.otvoreno.
Nije Bernie tako bezopasan ali i ledena lady ima svoje šanse.
Ovo sa crncima je ljigavo odigrala. Vidjet cemo hoce li voda drżati ili brod skroz potonuti.
Ništa još nije riješeno kod njih.
Poslije Floride znat ce se mnogo više.
SkyLimit

#528 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by SkyLimit »

Za kog glasaju ovakvi???

Image

jeza u ledja

#529 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote: Ovo sve zvuci kao da se vadis.... Drugacije si blebetao ranije.....
Ucini mi uslugu i opali si samar kad ovo procitas.

I prije nego sto razmislis sta ces odgovoriti, opali si samar opet.

Djaba ti mrljanje po internetu kad ti fale osnovne stvari. Shvatam da te uzbudjuje sto si otkrio cari americkih predizbora, ali samo zato sto ti je bog dao sposobnost razumijevanja jezika i funkcionalne prste, ne znaci da si sposoban sastaviti smislenu argumentaciju.

Znaci kad procitas ovo, ugasi kompjuter, ugasi svjetlo, duboko udahni, i opali si samar.

Tek onda, mozda, mozemo dalje razgovarati.
relativno84

#530 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Steta sto svaku debatu ne vode ovi latinosi :D dosta je zivlje haha :fight:
Ja_Ja

#531 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Ma meni ova dvojezicna debata bas bezveze. Demokrate se prave budale sa ovim pokusajima da se dodvore latinosima.
ljevoruki

#532 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ljevoruki »

Jako zavrsilo u Miami. Po meni - nerijeseno.
Hillary morala odgovorati na pitanja moze li joj se vjerovati :( i je li lagala za Bengazi.
Bernie dobar ali star, vidi se na njemu da je vec iscrpljen i umoran.
Sinoc Trump kod Jimmy Fallon, cirkus zivi. Iako je malo smanjio dozivljaje jos uvijek je za psihijatrije.
Dernek tek pocinje.
sigh

#533 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Berniu je ovo bila daleko najbolja debata. Konacno je napadao Hillary na efekivan nacin. Bila bi savrsena noc za njega da nisu pokazali onaj video iz 85 gdje hvali zdravstveni sistem Kube. Tu su ga malo peglali oko Kastra. :)

Ali CNN je cudo ovaj izborni ciklus, jbt-e dok je zavrsila debata njihov panel u dvorani proglasava pobjedu Hillary dok u istom trenutku Bernie dobija stojece ovacije od publike koja skandira njegovo ime. :lol:
It_is_a_Leclerc

#534 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

https://twitter.com/TheBriefing2016/sta ... 07169?s=09

Kud ce suza nego na oko, sta ce socijalist nego lagati.
prog321

#535 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

CNN je čitavo vrijeme navijao za Hillary ali danas prvi put izjaviše da Bernie ima veće šanse pobjediti Trumpa na državnim izborima od Hillary.

Zašto Bernie bolji protiv Trumpa? Volio bih da čujem objašnjenje nasih PhD ista ovdje :-D
Idriz

#536 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

prog321 wrote:CNN je čitavo vrijeme navijao za Hillary ali danas prvi put izjaviše da Bernie ima veće šanse pobjediti Trumpa na državnim izborima od Hillary.

Zašto Bernie bolji protiv Trumpa? Volio bih da čujem objašnjenje nasih PhD ista ovdje :-D
Hillary je Phony sto se kaze a gospodin Sanders ima integritet.

Ovo je najbolji momenat debate. Hillary za polusatni govor dobije stitine hiljada dollara od wall streeta a ljudima prodaje suplju da se bori za njih

http://www.realclearpolitics.com/video/ ... right.html
Ja_Ja

#537 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

prog321 wrote:CNN je čitavo vrijeme navijao za Hillary ali danas prvi put izjaviše da Bernie ima veće šanse pobjediti Trumpa na državnim izborima od Hillary.
Neupitno je da je Bernie bolji od Trumpa. Cak sta vise zadnjih mjesec dana se barata anketama i po nekim (mozda i vecini, ne pratim ankete tako detaljno) on ima vece sanse da pobjedi Trumpa. Naravno, kako smo vidjeli iz primjera Michigana ankete se na kraju mogu macku o rep objesiti (sto ne umanjuje Sandersovu mogucnost da pobjedi Trumpa). Istovremeno, Sanders bi tek nakon uspjesne nominacije dosao na tapet republikanaca poput Karla Rova, i njihovih konzervativnih medija predvodjenih Rush Limbaughom, Sean Hannity-em, Michael Savage, Mark Levinom i ostalim, koji bi ga razapeli ko Isusa zbog i na osnovu komentara poput onog sinoc iz 1985 godine.

Na ovoj temi ljudi prilaze pitanju izbora kao i u Bosni, navijacki i sa upitnim znjanjem i razumjevanjem materije. Linija izmedju Sandersa i Clintonove je veoma tanka po pitanju reformi (zalazu se za reforme istih stvari), ali se i bitno razlikuju u nacinu na koji to treba da se desi. Korjenite reforme vs. nadogradnja i postepene reforme. Zbog toga je Hillary bolji kandidat, jer ima dokazanu sposobnost kompromisa. A vi koji mislite da kompromis nije potreban, molim vas pogledajte sastav kongresa i trebalo bi vam biti sve jasno. Nista, apsolutno nista se ne moze desiti bez neke vrste kompromisa. A samim tim mogucnost korijenitih reformi je ravna NULI.

Ukoliko se izbori nastave ovim intezitetom ja ne vidim da on ima neke sanse. Sandersu treba nekoliko drzava sa vecim brojem delegata koje ce dobiti jednakom razlikom kao sto je Hillary dobijala drzave na jugu. U igri je jos 2968 kandidata, za nominaciju je potrebno 2383, a Hillary vec ima 1223 u poredjenju sa Sendersovih 574.
prog321

#538 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Gdje ti nabroja sve te delegate ?
Zaboravljas da su superdelegati fickle fuckers. Oni mijenjau strane onako kako vjetar puse. :-D
Ja_Ja

#539 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Imas na google: https://www.google.com/search?q=preside ... /m.09c7w0/

Upravu si, oni mjenjaju svoje misljenje i kandidate onako kako njima odgovara. Ja sam misljenja da nece biti velikih promjena osim u onim mjestima u kojim bi Hillary izgubila stranacke izbore sa velikom razlikom. Znaci ako je pomete negdje sa 20-30 posto ili vise tu moze doci do promjene misljenja super delegata jer ce se bojati za svoju stolicu. Sve dok su razlike ispod 10% oni nece mjenjati svoje misljenje i ostat ce sa njom.
prog321

#540 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Latinos ce biti odlucujuci. Pogotovo u Floridi i Kaliforniji.
Ko njih pridobije vjerovatno uzima sve. Hilarini duboki dzepovi ce igrati veliku ulogu.

A broj delegata je sad nebitan. Ako Bernie nekako motivira Gauchose, moze tu biti svasta. :-D
relativno84

#541 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Berine kao papagaj, nema teme u koju nije ugurao wall street :lol: od prve debate do ove sinoc samo ponavlja. Gledam onaj video iz 1985 pa i tad je bio mator :D samo je promijenio retoriku, slicno ovim nasim ljevicarima. Kako vjetar puse tako se povijaju :-)

Dobro rece Hillary sve sto zvuci predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i nije istina. Bernie lijepo vazi ali kad to treba provesti u djelo e onda ide demagogija da umrtvi celije :D
Ja_Ja

#542 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

relativno84 wrote:Bernie lijepo vazi ali kad to treba provesti u djelo e onda ide demagogija da umrtvi celije :D
To i jeste najveci problem Bernieve politike, ona je neprovodiva.
Idriz

#543 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Ja_Ja wrote:Imas na google: https://www.google.com/search?q=preside ... /m.09c7w0/

Upravu si, oni mjenjaju svoje misljenje i kandidate onako kako njima odgovara. Ja sam misljenja da nece biti velikih promjena osim u onim mjestima u kojim bi Hillary izgubila stranacke izbore sa velikom razlikom. Znaci ako je pomete negdje sa 20-30 posto ili vise tu moze doci do promjene misljenja super delegata jer ce se bojati za svoju stolicu. Sve dok su razlike ispod 10% oni nece mjenjati svoje misljenje i ostat ce sa njom.
Ako Bernie ima popularnu podrsku superdelagati ce morati promjeniti stranu. Naravno, oni to ne moraju i uprkos tome mogu dati glas Hillary jer su superdelegati, ali ako to urade outcry unutar stranke zbog takve nedemokraticnosti ce biti toliki da bi lako mogao stvoriti nepopravljiv razdor i raspad same stranke na dva dijela.
It_is_a_Leclerc

#544 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Socijalist zaostaje u svim segmentima, pa mu ne preostaje drugo nego se uzaludno nadati podršci superdelegata.
prog321

#545 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ja_Ja wrote:
relativno84 wrote:Bernie lijepo vazi ali kad to treba provesti u djelo e onda ide demagogija da umrtvi celije :D
Ko vam je to rekao ? CNN ili Fox News ? :-D

Glas naroda ne moze se lako zanemariti. Ako dobije ubjedljivo vodstvo sve je moguce. Bernie nista ne trazi sto nema u Zapadnoj Evropi. A oni su sto se tice zivotnog standarda u svemu ispred USA.
Idriz

#546 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

It_is_a_Leclerc wrote:Socijalist zaostaje u svim segmentima, pa mu ne preostaje drugo nego se uzaludno nadati podršci superdelegata.
Kakvo izvrtanje logike. Kandidat treba da bude onaj ko dobije najvecu popularnu podrsku u preliminarnom procesu i ko ima najvece sanse da bude izabran na generalnim izbirima. Pripisivanje superdelegata unaprijed zacrtanom kandidatu koji je kupljen i podoban samo pokazuje ko ustvari zaostaje u svim segmentima i ko se nada podrsci superdelegata. Ako cemo tako nominovati kandidate cemu uopste preliminaries.
Idriz

#547 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

prog321 wrote:
Ja_Ja wrote:

Glas naroda ne moze se lako zanemariti. Ako dobije ubjedljivo vodstvo sve je moguce. Bernie nista ne trazi sto nema u Zapadnoj Evropi. A oni su sto se tice zivotnog standarda u svemu ispred USA.
U tome je i fazon. Peru im mozak kako se uopste ne bi usudili raditi razumne stvari. Ljudi iz straha i kalkulacije ne smiju glasati za normalne ideje. Utoliko je bitnije probiti led.
relativno84

#548 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

prog321 wrote: Ko vam je to rekao ? CNN ili Fox News ? :-D

MTV Igman je bas imao detaljnu analizu i ne slazu se s tobom :D Glas naroda je bitan, i do sada nam govori da zele Hillary jer ipak je dobila ne samo vise delegata nego i vise glasova ako je vec u tome problem :D

Bernie sve sto trazi je ok ali postavlja se pitanje kako to moze ostvariti i s kim.
prog321

#549 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Hillary ako pobjedi nominaciju to ce biti na leđima crnaca i Latinosa.
Znamo kako je prljavo odigrala sa crncima na Jugu. Ako sa Latinosima provuče istu taktiku gotovo sigurno ce je bijelci kazniti kad stane pred Trumpa. :-D
Ja_Ja

#550 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

prog321 wrote:
Ja_Ja wrote:

Ja sam voljan da slusam/citam ako si ti u stanju da objasnis kako bi to on mogao da uradi u danasnjoj konstalaciji snaga?

Nema on ni "popular vote" a ni superdelegate. Kad bude imao jedno ili drugo o njemu ce se moci ozbiljnije pricati, do tada on kaska za Hillary i to podaleko (i bez superdelegata).
Post Reply