"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#526 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:Jes', al' nije problem, recimo, hafiza Imama Homeinija k.s. i sve iranske hafize ogovorit', potvorit, protekfirit, jer - bez obzira na sve - oni su praljave "rafidije" (naziv koji se u vehabitskom vokabularu koristi generalno za sve sije, iako su u stvarnosti rafidije minorna otpadnicka sekta unutar sijizma). Nije problem ni nase hafize, a pogotovo one koji naginju sufizmu, te imaju lijep odnos i postovanje prema sijskoj braci, proglasiti murtedima, fasicima, zabludjelim, ovakvim, onakvim...Ali, nemoj slucajno sta prigovoriti ovima sto bi redom tekfirili, jer - Boze moj - oni su hafizi :roll:
a šta vi radite, niko od svjetski poznatih učenjaka ehlu-sunneta vam ne valja, sve vehabije, Svjetska unija islamskih učenjaka vam ne valja, na čelu sa Karadavijem, ni jedan saudijac ne valja jer je automatski vehabija, priznajete ove manje bitne, lokalne imame
i vi bi navodno neko jedinstvo, kakvo je to jedinstvo, prihvati homeinije, a odbaci našu ulemu?!
salik79

#527 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote:Jes', al' nije problem, recimo, hafiza Imama Homeinija k.s. i sve iranske hafize ogovorit', potvorit, protekfirit, jer - bez obzira na sve - oni su praljave "rafidije" (naziv koji se u vehabitskom vokabularu koristi generalno za sve sije, iako su u stvarnosti rafidije minorna otpadnicka sekta unutar sijizma). Nije problem ni nase hafize, a pogotovo one koji naginju sufizmu, te imaju lijep odnos i postovanje prema sijskoj braci, proglasiti murtedima, fasicima, zabludjelim, ovakvim, onakvim...Ali, nemoj slucajno sta prigovoriti ovima sto bi redom tekfirili, jer - Boze moj - oni su hafizi :roll:
a šta vi radite, niko od svjetski poznatih učenjaka ehlu-sunneta vam ne valja, sve vehabije, Svjetska unija islamskih učenjaka vam ne valja, na čelu sa Karadavijem, ni jedan saudijac ne valja jer je automatski vehabija, priznajete ove manje bitne, lokalne imame
i vi bi navodno neko jedinstvo, kakvo je to jedinstvo, prihvati homeinije, a odbaci našu ulemu?!
Svako ko ne tekfiri druge muslimane valja! Sije i njihova ulema (ne ovi placenicki ublehasi, o kojima smo pisali) nikada, ali nikada i ni u kom slucaju ne tekfiri bilo kojeg suniju, a pogotovo ne sunije kao pravac u Islamu. Daj mi jedan jedini video prilog u kojem neki od velikana, najpriznatije sijske uleme danasnjice, tekfiri sunije!? A uporedo, daj mi jedan jedini video dokaz saudske zvanicne (priznate) uleme, u kojem govori o sijama afirmativno, odnosno da ih ne tekfiri!

Uostalom, lik se pozivao na hafize i instituciju hivza, u odbrani neodbranjivog - na sta sam reagovao.
Smrcak15

#528 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote: "najveći dokaz" da je islam istina je to što su muslimani vladali svijetom, to je glavni adut, pa čak i bosnjacima, kao da su ga i oni osvajali. ovaj covjek kaze pa sta ako su vladali, vladali su i rimljani i perzijanci, pa cak i hitler. eto sad muslimana nema ni na mapi, a imaju islam, do koga je sada? pa do jevreja, amerike, europe...
apsolutno to nije tako, niti ikad ikakav musliman nije ubrajao vladanje islama svijetom kao neki dokaz da je islam istina

islam je istina radi drugih stvari a ne radi vladanja svijetom, islam je istina zato sto ima neiskrivljenu knjigu, ne kosi se sa zdravim razumom, logican je, dozvoljava sto je dobro, zabranjiva sto je lose za covjeka i drustvo, podstice na dobre osobine covjeka upozorava na lose osobine covjeka, nema gresaka u Kur'anu, imamo neiskrivljenu knjigu od pocetka objave koja je puna dokaza da dolazi od Boga a isto tako imamo puno dokaza iz zivota poslanika da je on poslanik a nikakav sharlatan i ludjak.
salik79

#529 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

oridjidji wrote:
salik79 wrote:@Oridjidji, reci mi, onako posteno - sta mislis cija se pika, ovog ublehasa, ili sejha Nasrullaha, odnosno, posto je to njegov merdza, ajetullaha Hameneia?!

Kazem ti, vidi sta vele takvi za Imama Homeinija i Hameneija! Jos su ova trojica "dobro prosla" gdje su njih "strpali".

Pogledaj onaj citat vezan za posjetu Iranu, te obrati paznju na boldirano.
Zna se cija se pika, ali ovakvi koje kritikujemo su kao fitnicari iz bitke za devu, pobi u dva tabora muslimana na spavanju, pa medju njima zakuhaj. Nije svak vodja Hezbollaha, niti tatica u Iranu.
Naravno da se zna, jer oni uvijek imaju svoje merdze, vrhovne autoritete, cija je glavna po pitanju svih stvari vezanih za vjeru, a koje se odnose na danasnji vakat. Ovi sto valjaju ove gadosti su samo druga strana iste placenicke medalje kod sunita. To svi trebamo spoznati, anatemizirati i odreci ih se! Ne u moje ime!
Sto se tabora tice, dok svi ne rijesimo u svojim glavama da su Ummejevici ti spletkarosi, to zlo koje je zadesilo muslimane kao cjelinu, nema nam napretka. Benu Ummeje su bili i ostali eksperti za fitnu, od samog svoga nastanka, kako prije - tako i nakon Objave! Obavezno pogledaj:

Al-Azharski Sejh:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L5Cr0Db0f9k [/youtube]

Ahmed Al Kubaisi - jedan od najvecih sunijskih autoriteta Iraka, bivsi dekan Fakulteta za serijatske studije u Bagdadu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZZphou3rVis [/youtube]
oridjidji wrote:
salik79 wrote:U vezi ovoga bih postavio i sljedeci citat:
Domaćini su istakli da su trajno podržavali saradnju i razumijevanje Šiija i Sunija, te da je nedopustivo razjedinjavanje pripadnika IZ-e u BiH na mezhebskoj i akaidskoj osnovi. Iznijeli su stav svojih vrhovnih vjerskih autoriteta da treba poštovati tradiciju muslimana Bosne i Hercegovine i regiona, te goste upoznali sa činjenicom da u Iranu postoji opće obavezujuća fetva i zakon o zabrani proklinjanja ashaba i pokudnog govora o njima.
http://www.islamskazajednica.ba/index.p ... Itemid=457
Mislis na ovo? Nije mi promaklo. Pogotovo ovaj dio za ovu fetvu o vrijedjanju ashaba. Vjerujem da i Iran ima svoja dostignuca po pitanju prava sunijske manjine u toj zemlji, kao sto opet u nekim drugim dominantno sunitskim arapskim zemljama postoje dostignuca po pitanju prava siitskih manjina. Hvala bogu, pa neke od tih zemalja nisu, kao Irak, Sirija i Jemen, gdje nazalost rivalske politike Irana i Saudijske Arabije nisu rezultirali nicim dobrim u tim zemljama i gdje je politika bacila kost medju sljedbenicima ova dva pravca islama.

Ovu fetvu je izdao Imam Homeini k.s., a obnovio Ajetullah Hamenei. Saudiju i Iran ni po kojem osnovu ne mogu staviti u istu recenicu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hP9LilmutZ8 [/youtube]
perfekcionista1

#530 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by perfekcionista1 »

ABH017 wrote:Auh.. Još kad bi tvoje mišljenje bilo važnije od mačijeg kašlja, hafiz bi svetac postao. U Islamu nema svetaca i bezgriješnih ljudi. Allah ljude mjeri po bogobojaznosti i samo On dž.š. zna šta je u čijem srcu. To što si uzeo sebi za pravo da sudiš i ocjenjuješ, da je hafizov nokat vrijedniji od mene, moći ćeš objasniti Njemu dž.š. kad te upita.
Svojim postom si samo pokazao koliko si, zapravo, zalutao i zaslijepljen.
Pokušaj se pronaći u hadisu, koji si postirao. Ako uspiješ, dobro je, ima nade za tebe. Ako ne uspiješ, onda nema nade za tebe, žao mi je.
Upravo sam sebi presudjes i potvrdjujes nebuloze koje govoris. Kazes ja sebi uzeo za pravo da sudim i ocjenjujem pa cu to NJemu objasniti a upravo si ti taj koji je hafiza Mrkonjica ocijenio na osnovu par sekundi klipa i onako zlobno punih usta ga ogovarao. Govoris ocigledno o sebi ali ti jos sufijski ponos ne da to priznati pa kritiku sebi preusmjeravas na mene.

Ja sam samo reagovao u zastitu brata hafiza protiv jezika zulumcara. Mrkonjic je clan islamske zajednice, deklarisani sljedbenik hanefijskog mezheba koji je dobio i dozvolu IZ da djeluje unutar IZ. A koji si ti faktor u bosnjacko-muslimanskoj zajednici*?
perfekcionista1

#531 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by perfekcionista1 »

ABH017 wrote:
De se dogovori sa ovim Gološem, pa mi javi ko su hafizi i smiju li se oni komentarisati.
Ili imaju vaši i naši hafizi, pa se naši smiju ogovarati, a vaše ne smijemo ni spomenuti?

https://m.youtube.com/watch?v=29pvw0J3ZFA

A može bit da se i ovaj Gološ pogrešno izrazio u šali. Biće da je to.
Ti ih sigurno ne smijes komentarisati. Mislim, smijes ti sve ali ja bi se bojao Allahove srdzbe. Doktori komentarisu rad doktora, pravnici rad pravnika, pa bi trebalo i ulema da ukaze ulemi na propuste koje naprave jer logicno niko nije bezgrijesan. Ali ti da komentarises hafiza...ustvari, kako hoces. Razumom obdarena osoba bi mi se zahvalila jer ti cinim dobro svim ovim rijecima, pokusavam te sacuvati harama u koji zapadas ogovaranjem.. Ja cist pred Allahom, pokusao sam.

Inace sto se tice Bugarija duboko sam se razocarao u njega jos u ono vrijeme kad je bio aktuelan Meki Torabi gdje ga je Bugari podrzao i nazvao iskrenim i istinitim ono sto on radi. :?
Smrcak15

#532 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

perfekcionista1 wrote:
ABH017 wrote:
De se dogovori sa ovim Gološem, pa mi javi ko su hafizi i smiju li se oni komentarisati.
Ili imaju vaši i naši hafizi, pa se naši smiju ogovarati, a vaše ne smijemo ni spomenuti?

https://m.youtube.com/watch?v=29pvw0J3ZFA

A može bit da se i ovaj Gološ pogrešno izrazio u šali. Biće da je to.
Ti ih sigurno ne smijes komentarisati. Mislim, smijes ti sve ali ja bi se bojao Allahove srdzbe. Doktori komentarisu rad doktora, pravnici rad pravnika, pa bi trebalo i ulema da ukaze ulemi na propuste koje naprave jer logicno niko nije bezgrijesan. Ali ti da komentarises hafiza...ustvari, kako hoces. Razumom obdarena osoba bi mi se zahvalila jer ti cinim dobro svim ovim rijecima, pokusavam te sacuvati harama u koji zapadas ogovaranjem.. Ja cist pred Allahom, pokusao sam.

Inace sto se tice Bugarija duboko sam se razocarao u njega jos u ono vrijeme kad je bio aktuelan Meki Torabi gdje ga je Bugari podrzao i nazvao iskrenim i istinitim ono sto on radi. :?
i meni je Bugari opao u ocima od tog trenutka kad je podrzao ublehu sarlatana Mekia Torabija
ABH017

#533 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

perfekcionista1 wrote:
ABH017 wrote:Auh.. Još kad bi tvoje mišljenje bilo važnije od mačijeg kašlja, hafiz bi svetac postao. U Islamu nema svetaca i bezgriješnih ljudi. Allah ljude mjeri po bogobojaznosti i samo On dž.š. zna šta je u čijem srcu. To što si uzeo sebi za pravo da sudiš i ocjenjuješ, da je hafizov nokat vrijedniji od mene, moći ćeš objasniti Njemu dž.š. kad te upita.
Svojim postom si samo pokazao koliko si, zapravo, zalutao i zaslijepljen.
Pokušaj se pronaći u hadisu, koji si postirao. Ako uspiješ, dobro je, ima nade za tebe. Ako ne uspiješ, onda nema nade za tebe, žao mi je.
Upravo sam sebi presudjes i potvrdjujes nebuloze koje govoris. Kazes ja sebi uzeo za pravo da sudim i ocjenjujem pa cu to NJemu objasniti a upravo si ti taj koji je hafiza Mrkonjica ocijenio na osnovu par sekundi klipa i onako zlobno punih usta ga ogovarao. Govoris ocigledno o sebi ali ti jos sufijski ponos ne da to priznati pa kritiku sebi preusmjeravas na mene.

Ja sam samo reagovao u zastitu brata hafiza protiv jezika zulumcara. Mrkonjic je clan islamske zajednice, deklarisani sljedbenik hanefijskog mezheba koji je dobio i dozvolu IZ da djeluje unutar IZ. A koji si ti faktor u bosnjacko-muslimanskoj zajednici*?
Eto sam i zulumćar. Ma ša Allah. Samo nastavi.
arzuhal

#534 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

(...)Također je upoznao domaćine sa amandmanima na Ustavu IZ-e u BiH i činjenicom da Ustav definira pripadnike Zajednice kao muslimane koji slijede hanefijski mezheb i maturidijski akaid, te da je cilj Islamske zajednice da na tim principima očuva jedinstvo muslimana na svom području naučavanjem i primjenom tradicionalnog islama u Bosni i Hercegovini koji je slijedio Sunnet časnog Poslanika Muhammeda a.s. i srednji put Ehli Sunneta.

(...)Domaćini su istakli da su trajno podržavali saradnju i razumijevanje Šiija i Sunija, te da je nedopustivo razjedinjavanje pripadnika IZ-e u BiH na mezhebskoj i akaidskoj osnovi. Iznijeli su stav svojih vrhovnih vjerskih autoriteta da treba poštovati tradiciju muslimana Bosne i Hercegovine i regiona, te goste upoznali sa činjenicom da u Iranu postoji opće obavezujuća fetva i zakon o zabrani proklinjanja ashaba i pokudnog govora o njima. Istakli su da u cijelosti podržavaju jedinstvo naših muslimana na temeljima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida.

:thumbup:
CaneBos

#535 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by CaneBos »

ABH017 wrote:Prema Kur'anu, dakle prema Allahu dž.š., razbijanje džemata i ummeta je strogo zabranjeno, dakle haram.
Strogo je naređeno držanje Allahovog užeta. Dakle fard.

To brate, jedini aksiom je to. Sve drugo, od mezheba do razlicitih tumacenja, hadisa spram kojih se kroje pravila ponasanja itd..je udaljavanje od centra.
Al muslimanu je lakse ucerat kroz gu#icu nego kroz glavu!
zagortenej

#536 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

perfekcionista1 wrote:
i meni je to bilo čudno, možda hafiz zna nešto što mi ne znamo:
Da se To­ra­bi­jev rad ne ko­si s islam­skim uče­njem sma­tra i ha­fiz Su­lej­man Bu­ga­ri ko­ji je ju­čer, izme­đu os­ta­lih, do­če­kao ovog is­cje­li­te­lja.

- Nje­gov dar je bo­ži­ji dar i on nji­me po­ma­že lju­di­ma. To je za­pra­vo sa­mo do­da­tni be­rekt tom čo­vje­ku - ka­že ha­fiz Bu­ga­ri.
http://vijesti.ba/clanak/13701/torabi-u ... et-planeta
kritichar

#537 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote: Svako ko ne tekfiri druge muslimane valja! Sije i njihova ulema (ne ovi placenicki ublehasi, o kojima smo pisali) nikada, ali nikada i ni u kom slucaju ne tekfiri bilo kojeg suniju, a pogotovo ne sunije kao pravac u Islamu. Daj mi jedan jedini video prilog u kojem neki od velikana, najpriznatije sijske uleme danasnjice, tekfiri sunije!? A uporedo, daj mi jedan jedini video dokaz saudske zvanicne (priznate) uleme, u kojem govori o sijama afirmativno, odnosno da ih ne tekfiri!

Uostalom, lik se pozivao na hafize i instituciju hivza, u odbrani neodbranjivog - na sta sam reagovao.
A što bi govorili o šijama afirmativno, šta ako nema puno toga afirmativnog, ne branim saudijsku ulemu, samo Svjetsku uniju islamskih učenjaka, njene članove i simpatizere.
I niko nije potekfirio sve šije, samo one koji su se istakli sa određenim stavovima.
Šejh el-Karadavi: “Približavanje sa šijama je omalovažavanje sunneta”
http://islam-iman.com/sejh-el-karadavi- ... e-sunneta/

Šejh je istakao da je u pripremi njegova nova knjiga et-Tekfir el-džedid (Novi tekfir) u kojem tretira tekfir koji proizilazi od šija, a koje je opisao kao “ljudi na vrhuncu pristrasnosti.” U knjizi će tretirati pitanja tekfira najboljih ashaba, poput Ebu Bekra, Omera, Osmana i majke pravovjernih Aiše, r.a., koje su šije proglasili nevjernicima.
kritichar

#538 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Nusret ef. Abdibegović: Učenje Kur'ana za novac nije put islama
https://www.youtube.com/watch?v=LHDnPX12b4A

Polako IZ ispravlja devijacije koje se guraju pod našu tradiciju, IZ se vraća pravoj bosankoj islamskoj tradiciji.
Svaka čast i radio BIR-u, ovo je već druga emisija u par dana koju sam čuo, a koja obrađuje upravo teme na koje već godinama upozoravaju omražene "vehabije".
asurbanipal

#539 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: Polako IZ ispravlja devijacije koje se guraju pod našu tradiciju, IZ se vraća pravoj bosankoj islamskoj tradiciji.

Sve u duhu tradicije :mrgreen:

ABH017

#540 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

CaneBos wrote:
ABH017 wrote:Prema Kur'anu, dakle prema Allahu dž.š., razbijanje džemata i ummeta je strogo zabranjeno, dakle haram.
Strogo je naređeno držanje Allahovog užeta. Dakle fard.

To brate, jedini aksiom je to. Sve drugo, od mezheba do razlicitih tumacenja, hadisa spram kojih se kroje pravila ponasanja itd..je udaljavanje od centra.
Al muslimanu je lakse ucerat kroz gu#icu nego kroz glavu!
Ma druže, baš me briga ko je hafiz, ko je profesor, magistar, doktor. Ako lažeš ti si lažov, ako jedno misliš, a drugo govoriš, ti si licemjer. Allahemanet, prijatno. Meni je Allah Bog i Gospodar. Svi ostali su robovi.
Ako neko ne može da obožava Allaha, bez nekog posrednika, kojem će se usput diviti i obožavati ga, on ne može ni biti musliman. Allah se obožava bez posrednika i ne može se obožavati ni preko koga, taman to bio i Njegov poslanik Muhammed a.s.
Jedno je Allahova Knjiga i Uputa, a sve ostalo, nekakva robovska tumačenja, su slama.
Mene impresioniraju ljudi, bez obzira na pripadnost, koji znaju koristiti ono što im je Bog dao, po čemu ih je razdvojio od hajvana.
Da nam Kur'an nije dovoljan, Allah bi nam poslao i Buhariju i Muslima i Nehdžul belagu itd.
Norman

#541 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Norman »

perfekcionista1 wrote:Ti ih sigurno ne smijes komentarisati. Mislim, smijes ti sve ali ja bi se bojao Allahove srdzbe. Doktori komentarisu rad doktora, pravnici rad pravnika, pa bi trebalo i ulema da ukaze ulemi na propuste koje naprave jer logicno niko nije bezgrijesan. Ali ti da komentarises
ABH017 wrote: Ma druže, baš me briga ko je hafiz, ko je profesor, magistar, doktor. Ako lažeš ti si lažov, ako jedno misliš, a drugo govoriš, ti si licemjer. Allahemanet, prijatno.
Upravo tako ABH017.

Naravno da je pravnik pozvaniji da ukazuje na greške drugog pravnika, ali to vrijedi za teme iz oblasti prava. Ako je pravnik upario čarape različite boje, ne znači da mu samo pravnik može ukazati na grešku, to može uočiti svako ko nije daltonista. Ako je pravnik ukrao, ne traže se dva svjedoka pravnika da ga se proglasi lopovom, nego dva poštena čovjeka.

U prikazanom videu hafiz sam kaže da jedno misli, ali kad se uključe kamere onda priča potpuno suprotno od onoga što misli. Ne treba ti hafiz Kur'ana da kaže šta je to. Treba samo biti pošten i nazvati stvari pravim imenom.
ABH017

#542 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

arzuhal wrote:
(...)Također je upoznao domaćine sa amandmanima na Ustavu IZ-e u BiH i činjenicom da Ustav definira pripadnike Zajednice kao muslimane koji slijede hanefijski mezheb i maturidijski akaid, te da je cilj Islamske zajednice da na tim principima očuva jedinstvo muslimana na svom području naučavanjem i primjenom tradicionalnog islama u Bosni i Hercegovini koji je slijedio Sunnet časnog Poslanika Muhammeda a.s. i srednji put Ehli Sunneta.

(...)Domaćini su istakli da su trajno podržavali saradnju i razumijevanje Šiija i Sunija, te da je nedopustivo razjedinjavanje pripadnika IZ-e u BiH na mezhebskoj i akaidskoj osnovi. Iznijeli su stav svojih vrhovnih vjerskih autoriteta da treba poštovati tradiciju muslimana Bosne i Hercegovine i regiona, te goste upoznali sa činjenicom da u Iranu postoji opće obavezujuća fetva i zakon o zabrani proklinjanja ashaba i pokudnog govora o njima. Istakli su da u cijelosti podržavaju jedinstvo naših muslimana na temeljima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida.

Evo i od mene. :bih:
oridjidji

#543 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Kikibombona wrote:
oridjidji wrote:
Hmm, pa mogu ponavljati sta god su culi, ulema oko mnogo cega gradi koncenzus, isto tako ima svoj nacin utvrdjivanja istinitosti pomenutih hadisa, nije to mrtvo slovo na papiru, pa sve sto ulema kaze, mora po obicaju biti tacno.

Spomeni neku Aleksandrovu bitku gdje je omjer vojske bio slican 3000 naspram 70 000? Ne rekoh da su bili super ljudi, ali da su bili geniji ratovanja, svakako jesu. Za nekoga ko vjeruje, sve ima veze s Bogom, za nekoga ko nevjeruje nema nista, pa ni Mongoli ni Rimljani.

Malo o Arapima, Rimu i Italiji kroz historiju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Italy

Neki smijeliji su rekli da su Rim muslimani i osvojili na kratak period, ja o tome necu, ja to ne potvrdjujem. Znam da su ga opsjedali par puta.
http://www.n-um.com/?q=node/4277

Ako nisu osvojili Pariz i Bec, to ne znaci da nekoga nije bilo prpa na stolicama tamo i da neki dijelovi tih zemalja nisu pali pod vlast muslimana.

Jes vala sjetili su se Evropljani da izdominiraju muslimane, iako su bili pusa realno od 7 st. do 19 st.. Koliko je interesantan arapski svijet, Arapi su narod koji broji skoro pola milijarde ljudi razasutih u 22 zemlje arapske lige, a manjina su u jos bruku njih. Slucajnost? Prije ce biti da je to plod njihove dominacije. Mozda bi da su se sluzili malo krizarskim modelom vladanja i danas trajali nekim prostorima Evrope, a Evropa bi na dosta drugaciji nacin svijedocila toj velicanstvenoj historiji. Reci mi kojom arapskom zemljom su Evropljani vladali kao Arapi muslimani Spanijom skoro pa 8 vijekova?

Vidi po Islamu Allah je njih ucinio uzrokom dobrih stvari, pocasceni da budu predvodnici Islama i muslimana prvih generacija, mnoga njihova dijela su trajna sadaka koje svoje rezultate vraca i danas, zato njihovo dobro traje i nadogradjuje se i to je Allahova odredba, Ebu Bekr r.a., Omer r.a., Osman r.a. i Alija r.a su cetvorica halifa koji se smatraju pravovjernim vladarima i zbog toga su oni bolji od onih koji su dosli kasnije. Kakvi bi oni nekome danas bili i da li bi ljudima neko drugi bio bolji, to nije pitanje ove emisije jer mjere kojim ljudi ljude ocjenjuju nisu uvijek relevantne.
Joj Djidji, dogmaaaa... :sad:

Gdje bas da porodis te cifre sa Aleksandrom? :D
U proleće 334. godine prelazi Helespont i stiže u Malu Aziju. Njegova vojska brojala je tada četrdeset hiljada vojnika. Do prvog sukoba Grka i Persijanaca došlo je u rano leto 334. godine na reci Graniku. Po Aristobulu, Aleksandar je izgubio samo tridesetičetiri vojnika a Pesijanci 22 500. Pobeda kod Granika otvarala je Aleksandru put u Malu Aziju.
Već u prvom naletu Makedonci su uneli pometnju u persijske redove. Darije je pobegao i tad je nastalo rasulo u njegovoj vojsci. Bitka se završila u korist Makedonaca. Aleksandar je gonio Darija do dubako u noć ali je on uspeo da utekne, međutim njegova porodica je ostala u logoru i pala u ruke pobedniku. Bitka kod Isa odigrala se meseca majmakteriona (15.11-15.12) 333. godine. Žrtve na persijskoj strani bile su ogromne: Arijan kaže da je palo oko sto hiljada vojnika a kod Makedonaca svega četristopedeset.
34 - 22 500
450 - 100 000

Kakvi su tek ovo procenti, a? :D

Odmah da se razumijemo, ne vjerujem u ove cifre, kao ni u one iz arapsko-perzijskog rata.

Jedno je sigurno, Aleksanar je daleko uspjesniji vojskovodja od svih arapskih. Na vojnom planu je napravio neuporedivo vise od Muhameda, pa i sve cetvorice halifa zajedno. Dzingis Kan je isto tako visestruko uspjesniji od svakog islamskog vojskovodje.

Arapi su bili odlicni ratnici. Dobra ideologija i organizacija, izuzetna motivacija. Medjutim, ipak nisu najbolji, nisu nikakvi 'super ljudi'... Bilo je i bolji od njih.

Okrsaji sa Evropom?

Imali su znacajne uspjehe. Bizant su dobro nacepili. Imali su uspjehe protiv Rimljana i na jugu Prineja protiv Vizigota. Medjutim, NIKOGA nisu uspjeli do kraja poraziti. Ostvarili su uspjehe, dobijali su bitke, ali rat na evropskom tlu nikada nisu dobili.

1. Bizant nikada nisu porazili. Dozivjeli su teske poraze u Carigradu.
2. Rimljane nikada nisu porazili. Dozivjeli su teske poraze u Rimu.
3. Franke nikada nisu porazili. Oni su im zadali najteze poraze.

Arapi nisu nikada imali kontrolu nad Evropom. Kontrolisali su male i rubne dijelove Evrope u jednom periodu. Svaki napad na velike evropske centre je zavrsio katastrofalno po njih.

S druge strane, nema ko nije vladao Arapima, nema ko ih nije porazio i kome nisu sluzili. I sada su sluge zapada. Amerika (plus sateliti) je najmocnija imperija ikada. Imaju uticaj na svaki kutak planete. To nikada niko nije imao. Britanci su ranije isto tako imali uticaj na veliki dio BI.

Poenta je da Muhamed, cetiri halife, Emevije i Abasidi nisu bili nista impresivniji od nekih drugih vojskovodja i carstava... stavise...
Ti poredis omjer ubijenih iz bitke, a ne poredis omjer vojnika suocenih u bitkama.

Kako nisi nasao slican podatak ovome, zakacio si se za podatak o broju poginulih u pomenutoj bitci. Posto si koristio podatak sa domace vikipedije
https://sh.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Veliki necu ulaziti u to koliko je relevantan.

Evo ti podatak o pomenutoj bitci sa englekse wikipedie, kako to da su podatci o broju vojnika toliko razliciti u koloni desno?
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Granicus

Aleksandar je uspjesan vojskovođa, međutim njegovo carstvo nije bilo prostorno veliko, kao recimo treceg halife Osmana r.a.. Doduse jedan je ratovo prije nove ere, a drugi u novoj eri.

http://www.ancient.eu/uploads/images/13 ... 1431030503

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... -close.PNG

Valjda se vidi iz prilozenog. Cak ni na listi najvecih carstava nije ispred pomenutog. A dinastija Umejida i Abasida ih je u svemu prekucala.

Jedino veće carstvo toga doba je bilo Mongolsko.

Te četri eslije što spominješ su ubili šakama. Doduše nisu ih porazili. Al su im svo carstvo skoro osvojili. Zapeli Arapi negdje u Anadoliji.
Sto se tice ovih Rimljana, samo su im par puta onako opsjedali bezuspjesno Rim, ono popale okolicu i vrate se nazad na jug Italije kojom su vladali skoro pa tri vijeka.Franci su bili mange, al eto trebalo im je 800 godina da otjeraju iz Spanije Arape.

Pa majka mu stara nije Spanija mala. Arapi su tada gospodarili najvecim carstvom do pojave Mongola. Zivjeli su svoje najbolje doba. Nije se u Evropi citav srednji vijek zvao mracnim dobom, upravo zbog toga sto ni u cemu nije imala primat. Pala kurcu za usi. Mnogo historijskog naslijeđa Evrope, baštinjenog po osvojenim riznicama nekadašnjeg Rimskog, Bizantijskog, pa i Perzijskog carstva sačuvali su upravo Arapi muslimani i njihovi nasljednici. Zna se kad krece novi uspon Evrope i kolonijalizam od 16 st. i to sa otkricem Novog Svijeta, prvo po S. i J. Americi se poceli siriti, Aziji, juznim dijelovima Afrike, da bi na kraju kolektivno presli na lomljenje kicme Osmanskom carstvu sa 19. st. i lomili su ga do 20. st., a stanje Arapa tek tada klizi u ovo sto imamo danas. Tad su mange postali Britanci i Francuzi prvenstveno, pa neke druge zemlje zapadne Evrope. I opet im je trebao skoro vijek da Osmanlije slome.

Britanci su imali najveci kopnenu imperiju, pa Rusi koji je imaju i danas. Ameri su danas definitivno najaca imperija ikada po svome uticaju, ali svijet nekada i danas se ne poredi. Svako doba ima svoje obiljezje. Mongoli su na konjima prejahali svijet, danas je vec neko drugo vrijeme, nema potrebe da se jase.

Pa sudeci po tvome poimanju historije ispade Muhamed a.s., cetri halife, Emevije i Abasidi truba, a svi drugi impresivniji. Djesi sta ima, nisam te Kiki prepozno? Ne znam kako da komentarisem to.
sandromen

#544 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sandromen »

oridjidji wrote:
Kikibombona wrote:
oridjidji wrote:
Hmm, pa mogu ponavljati sta god su culi, ulema oko mnogo cega gradi koncenzus, isto tako ima svoj nacin utvrdjivanja istinitosti pomenutih hadisa, nije to mrtvo slovo na papiru, pa sve sto ulema kaze, mora po obicaju biti tacno.

Spomeni neku Aleksandrovu bitku gdje je omjer vojske bio slican 3000 naspram 70 000? Ne rekoh da su bili super ljudi, ali da su bili geniji ratovanja, svakako jesu. Za nekoga ko vjeruje, sve ima veze s Bogom, za nekoga ko nevjeruje nema nista, pa ni Mongoli ni Rimljani.

Malo o Arapima, Rimu i Italiji kroz historiju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Italy

Neki smijeliji su rekli da su Rim muslimani i osvojili na kratak period, ja o tome necu, ja to ne potvrdjujem. Znam da su ga opsjedali par puta.
http://www.n-um.com/?q=node/4277

Ako nisu osvojili Pariz i Bec, to ne znaci da nekoga nije bilo prpa na stolicama tamo i da neki dijelovi tih zemalja nisu pali pod vlast muslimana.

Jes vala sjetili su se Evropljani da izdominiraju muslimane, iako su bili pusa realno od 7 st. do 19 st.. Koliko je interesantan arapski svijet, Arapi su narod koji broji skoro pola milijarde ljudi razasutih u 22 zemlje arapske lige, a manjina su u jos bruku njih. Slucajnost? Prije ce biti da je to plod njihove dominacije. Mozda bi da su se sluzili malo krizarskim modelom vladanja i danas trajali nekim prostorima Evrope, a Evropa bi na dosta drugaciji nacin svijedocila toj velicanstvenoj historiji. Reci mi kojom arapskom zemljom su Evropljani vladali kao Arapi muslimani Spanijom skoro pa 8 vijekova?

Vidi po Islamu Allah je njih ucinio uzrokom dobrih stvari, pocasceni da budu predvodnici Islama i muslimana prvih generacija, mnoga njihova dijela su trajna sadaka koje svoje rezultate vraca i danas, zato njihovo dobro traje i nadogradjuje se i to je Allahova odredba, Ebu Bekr r.a., Omer r.a., Osman r.a. i Alija r.a su cetvorica halifa koji se smatraju pravovjernim vladarima i zbog toga su oni bolji od onih koji su dosli kasnije. Kakvi bi oni nekome danas bili i da li bi ljudima neko drugi bio bolji, to nije pitanje ove emisije jer mjere kojim ljudi ljude ocjenjuju nisu uvijek relevantne.
Joj Djidji, dogmaaaa... :sad:

Gdje bas da porodis te cifre sa Aleksandrom? :D
U proleće 334. godine prelazi Helespont i stiže u Malu Aziju. Njegova vojska brojala je tada četrdeset hiljada vojnika. Do prvog sukoba Grka i Persijanaca došlo je u rano leto 334. godine na reci Graniku. Po Aristobulu, Aleksandar je izgubio samo tridesetičetiri vojnika a Pesijanci 22 500. Pobeda kod Granika otvarala je Aleksandru put u Malu Aziju.
Već u prvom naletu Makedonci su uneli pometnju u persijske redove. Darije je pobegao i tad je nastalo rasulo u njegovoj vojsci. Bitka se završila u korist Makedonaca. Aleksandar je gonio Darija do dubako u noć ali je on uspeo da utekne, međutim njegova porodica je ostala u logoru i pala u ruke pobedniku. Bitka kod Isa odigrala se meseca majmakteriona (15.11-15.12) 333. godine. Žrtve na persijskoj strani bile su ogromne: Arijan kaže da je palo oko sto hiljada vojnika a kod Makedonaca svega četristopedeset.
34 - 22 500
450 - 100 000

Kakvi su tek ovo procenti, a? :D

Odmah da se razumijemo, ne vjerujem u ove cifre, kao ni u one iz arapsko-perzijskog rata.

Jedno je sigurno, Aleksanar je daleko uspjesniji vojskovodja od svih arapskih. Na vojnom planu je napravio neuporedivo vise od Muhameda, pa i sve cetvorice halifa zajedno. Dzingis Kan je isto tako visestruko uspjesniji od svakog islamskog vojskovodje.

Arapi su bili odlicni ratnici. Dobra ideologija i organizacija, izuzetna motivacija. Medjutim, ipak nisu najbolji, nisu nikakvi 'super ljudi'... Bilo je i bolji od njih.

Okrsaji sa Evropom?

Imali su znacajne uspjehe. Bizant su dobro nacepili. Imali su uspjehe protiv Rimljana i na jugu Prineja protiv Vizigota. Medjutim, NIKOGA nisu uspjeli do kraja poraziti. Ostvarili su uspjehe, dobijali su bitke, ali rat na evropskom tlu nikada nisu dobili.

1. Bizant nikada nisu porazili. Dozivjeli su teske poraze u Carigradu.
2. Rimljane nikada nisu porazili. Dozivjeli su teske poraze u Rimu.
3. Franke nikada nisu porazili. Oni su im zadali najteze poraze.

Arapi nisu nikada imali kontrolu nad Evropom. Kontrolisali su male i rubne dijelove Evrope u jednom periodu. Svaki napad na velike evropske centre je zavrsio katastrofalno po njih.

S druge strane, nema ko nije vladao Arapima, nema ko ih nije porazio i kome nisu sluzili. I sada su sluge zapada. Amerika (plus sateliti) je najmocnija imperija ikada. Imaju uticaj na svaki kutak planete. To nikada niko nije imao. Britanci su ranije isto tako imali uticaj na veliki dio BI.

Poenta je da Muhamed, cetiri halife, Emevije i Abasidi nisu bili nista impresivniji od nekih drugih vojskovodja i carstava... stavise...
Ti poredis omjer ubijenih iz bitke, a ne poredis omjer vojnika suocenih u bitkama.

Kako nisi nasao slican podatak ovome, zakacio si se za podatak o broju poginulih u pomenutoj bitci. Posto si koristio podatak sa domace vikipedije
https://sh.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Veliki necu ulaziti u to koliko je relevantan.

Evo ti podatak o pomenutoj bitci sa englekse wikipedie, kako to da su podatci o broju vojnika toliko razliciti u koloni desno?

Aleksandar je uspjesan vojskovođa, međutim njegovo carstvo nije bilo prostorno veliko, kao recimo treceg halife Osmana r.a.. Doduse jedan je ratovo prije nove ere, a drugi u novoj eri.

Valjda se vidi iz prilozenog. Cak ni na listi najvecih carstava nije ispred pomenutog. A dinastija Umejida i Abasida ih je u svemu prekucala.

Te četri eslije što spominješ su ubili šakama. Doduše nisu ih porazili. Al su im svo carstvo skoro osvojili. Zapeli Arapi negdje u Anadoliji.
Sto se tice ovih Rimljana, samo su im par puta onako opsjedali bezuspjesno Rim, ono popale okolicu i vrate se nazad na jug Italije kojom su vladali skoro pa tri vijeka.Franci su bili mange, al eto trebalo im je 800 godina da otjeraju iz Spanije Arape.

Pa majka mu stara nije Spanija mala. Arapi su tada gospodarili najvecim carstvom do pojave Mongola. Zivjeli su svoje najbolje doba. Nije se u Evropi citav srednji vijek zvao mracnim dobom, upravo zbog toga sto ni u cemu nije imala primat. Pala kurcu za usi. Mnogo historijskog naslijeđa Evrope, baštinjenog po osvojenim riznicama nekadašnjeg Rimskog, Bizantijskog, pa i Perzijskog carstva sačuvali su upravo Arapi muslimani i njihovi nasljednici. Zna se kad krece novi uspon Evrope i kolonijalizam od 16 st. i to sa otkricem Novog Svijeta, prvo po S. i J. Americi se poceli siriti, Aziji, juznim dijelovima Afrike, da bi na kraju kolektivno presli na lomljenje kicme Osmanskom carstvu sa 19. st. i lomili su ga do 20. st., a stanje Arapa tek tada klizi u ovo sto imamo danas. Tad su mange postali Britanci i Francuzi prvenstveno, pa neke druge zemlje zapadne Evrope. I opet im je trebao skoro vijek da Osmanlije slome.

Britanci su imali najveci kopnenu imperiju, pa Rusi koji je imaju i danas. Ameri su danas definitivno najaca imperija ikada po svome uticaju, ali svijet nekada i danas se ne poredi. Svako doba ima svoje obiljezje. Mongoli su na konjima prejahali svijet, danas je vec neko drugo vrijeme, nema potrebe da se jase.

Pa sudeci po tvome poimanju historije ispade Muhamed a.s., cetri halife, Emevije i Abasidi truba, a svi drugi impresivniji. Djesi sta ima, nisam te Kiki prepozno? Ne znam kako da komentarisem to.
"If you gather all the suffering of the Muslim world today, it does not compare with a fraction of what the Muslim Ummah went under the Mongols."

Pogani Mongoli koji su vjerovali u šamane i Tengrija su nanijeli naviše zla muslimanima i Islamu.
Kikibombona

#545 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

oridjidji wrote:

Pa te cifre prenose historicari koji su pratili Aleksandra. Te cifre su impresivnije od ovih koje si ti ponudio.

Medjutim, kako rekoh, ne vjerujem u njih. Isto tako ne vjerujem da je omjer Arapa i Prezijanaca bio 3 000 - 70 000. Ti vidim vjerujes? :mrgreen: :mrgreen:

Battle of Yamama, Halid ibn Velid

13 000 - 40 000

Battle of River

17 000 - 30 - 50 000

Battle of Dawmat al-Jandal, Halid ibn Velid

10 000 - 12 000

Dakle, imali su desetine okrsaja! Arapi su krv propisali dok nisu unistili Sasanidsko carstvo. Aleksandar je puno lakse i puno brze unistio Perzijance. Arapi nisu nikakvi super ljud, shvati. Bili su jaci od Perzijanaca i to je to.

Dalje, Aleksandar je osvojio veci teritorij od Osmana i svakog islamskog vladara pojedinacno. Halifa Osman je dobio neke male bitke. Njegov pravi doprinos je bio na polju drzavnog uredjenja, ideoloskog profiliranja itd. Sa Aleksandrom kada su u pitanju osvajanja ne moze u istu recenicu, ni on ni bilo koji drugi islamski vladar pojedinacno.

Mozes pricati sta hoces ali ostaje cinjenica da Arapi nisu mogli dobiti pokoriti Evropu. Zasto nisu pravedne halife uz Alahovu pomoc pokorili Evropu? Daj bolan Djidji... Nisu iskoristili 'mracno doba' o kojem govoris, razjedinjenost Evropljana. S druge strane, u trenucima slave, Arapi nisu bili nikakav protivnik za Evropljane. Nisu ni sada. Amerika je Irak odradila bez ikakvih problema. Saudiju bi pojeli u jednom zalogaju, kao i sve druge arapske zemlje zajedno. Britanci su isto tako bili bog i batina na tom podrucju u svoje vrijeme.

Nisu truba Djidji. Arapsko carstvo je bilo impresivno. Muhamed, Ebu Bekr, Halid ibn Velid, Muavija... Sve su to veliki politicki i vojni lideri. Hocu reci da nisu nikakvi 'super ljudi', da nisu nista bolji od drugih vojskovodja i da nisu nista jace i vece carstvo od nekih drugih.
Mašinac

#546 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Mašinac »

ABH017 wrote: Ma druže, baš me briga ko je hafiz, ko je profesor, magistar, doktor. Ako lažeš ti si lažov, ako jedno misliš, a drugo govoriš, ti si licemjer. Allahemanet, prijatno. Meni je Allah Bog i Gospodar. Svi ostali su robovi.
Ako neko ne može da obožava Allaha, bez nekog posrednika, kojem će se usput diviti i obožavati ga, on ne može ni biti musliman. Allah se obožava bez posrednika i ne može se obožavati ni preko koga, taman to bio i Njegov poslanik Muhammed a.s.
Jedno je Allahova Knjiga i Uputa, a sve ostalo, nekakva robovska tumačenja, su slama.
Mene impresioniraju ljudi, bez obzira na pripadnost, koji znaju koristiti ono što im je Bog dao, po čemu ih je razdvojio od hajvana.
Da nam Kur'an nije dovoljan, Allah bi nam poslao i Buhariju i Muslima i Nehdžul belagu itd.
Zbog ovih riječi teško tebi.

Bez Njegovih Poslanika a naročito Muhameda s.a.w.s. nikad nećeš stići u Njegovu blizinu, niti zadobiti Njegovo zadovoljstvo.
Zaboravio si da su na ista mubarek usta objavljeni i Kur*an a.š a i Hadis.
Bog je mogao objaviti sve Kitabe bez Poslanika ali je mudrost božija u posredništvu.
ABH017

#547 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Čuj to?
Teško meni veliš.
Pa ja da se plašim ljudi i njihovih riječi, davno bih umro od straha. Ne boj se ti za mene.
Ja znam ko mi je Bog. :wink:
sandromen

#548 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sandromen »

ABH017 wrote:Čuj to?
Teško meni veliš.
Pa ja da se plašim ljudi i njihovih riječi, davno bih umro od straha. Ne boj se ti za mene.
Nego preko čijih riječi došao si do Riječi Boga nego do riječi Poslanika? Oni su ih prenijeli do tebe. Bez njih nikada ne bi znao "tko ti je Bog".
Ili želiš nama ovdje kazati kako primaš same obznane poput Poslanika?

U najmanju ruku ovdje nam se uzidižeš kao sam neki Prorok, Poslanik odabran širiti Riječ, obznanu od strane Allaha.
salik79

#549 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Teško meni veliš.

@ABH017, drag si mi i zato ti ovo pisem, @Masinac je u pravu...Bez Pejgambera s.a.v.a. nas nema ni na mapi. Na kraju krajeva, bez njegovog a.s. sefata nam je mrka kapa. Razmisli jos jednom o ovome.

Nemoj pomislit da sam zaboravio na Allahovu dz.s. milost, ali je to sve zajedno itekako povezano. :)
ABH017

#550 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

salik79 wrote:
Teško meni veliš.

@ABH017, drag si mi i zato ti ovo pisem, @Masinac je u pravu...Bez Pejgambera s.a.v.a. nas nema ni na mapi. Na kraju krajeva, bez njegovog a.s. sefata nam je mrka kapa. Razmisli jos jednom o ovome.

Nemoj pomislit da sam zaboravio na Allahovu dz.s. milost, ali je to sve zajedno itekako povezano. :)
Ma jasno k'o dan.
Nemoj ni pomisliti da ja ne volim Muhammeda a.s. Samo ga smiještam tamo gdje mu je mjesto.
Ne može jedna izreka Muhammeda a.s. biti preča od ajeta iz Kur'ana. Ne mogu sve skupa.
Ako ti nije jasno zbog čega sam ovo napisao pročitaj moje postove na zadnje 2-3 stranice ove teme, pa će ti valjda biti jasno.
Ne može se najprije gledat u hadise i usklađivat se prema njima.
Da ne govorim o razlozima zašto sam to napisao, a to je veličanje jednog hafiza u nebesa, a kad je neki drugi hafiz u pitanju (ovaj što nije "brat") onda se može reći bilo šta.
Poštujem i ja tebe. Zato bih volio da pročitaš i ostale moje postove pa onda doneseš sud.
Post Reply