Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gamer4ever

#526 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by gamer4ever »

julisiz es grant wrote:
Ajatolah_ wrote:Mislim da je pelet OK što se tiče zagađenja...
Pa od svih čvrstih goriva sigurno najčišći. Ali, eto, nekima i to smeta. Da li zbog cijene ili čega, ne znam.
Rekoh da nisam upoznat tacno sta najvise zagadjuje. Pa eto ako je pelet najbolji, ostavit njega kao opciju ljudima koji se ne mogu grijati na plin, struju ili centralno, a zabraniti grijanje na ugalj i drvo.
ilkbahar

#527 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ilkbahar »

Dok plin nije poskupio ovakvih dana smo imali tri u pet godina!
To je jedini problem!
Ci-Nick

#528 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Hakiz wrote:
julisiz es grant wrote: Kakav bi ti meni drugi način grijanja, koji živim u kući i grijem se na pelet, ponudio?
Centralno grijanje.

Znam čovjeka koji je u zgradi, ne u privatnoj kući, nego u zgradi, u Sarajevu, Austorugarska gradnja, nakon decenija korištenja termoakumulacionih peći ugradio centralno grijanje. Dobio sve dozvole, u podrum instalisao kotao, razvukao cijevi do stana, po stanu i stavio radijatore. Ne znam koliko ga je koštalo postavljnaje i koliki su troškovi eksploatacije.

Ima rješenje. Naravno, ako ne želiš ili ne možeš uloziti novac, to je druga priča, ali ako novac nije problem, ima rješenje.
A to centralno je na ?... Na ugalj.

U Zenici svi po Mitalu a da se izvrši detaljno ispitivanje došli bi do podataka da Mittal učestvuje u zagađenju sa 15%, ostali industrijski pogoni sa 15%, automobili sa 20% i kućna ložišta sa 50%. Ljudi napravili kuće po gradu od 500 do 1000 m2 i sad spale u tim svojim kotlovnicama po 20 tona najlošijeg uglja.
mg

#529 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Mislim da je nekvalitetan ugalj trenutno najveci problem. Pa onda ostalo.

Juce je direktor nekok gasa u avazu rekao da su zbog poskupljenja izgubili 20000 domacinstava u sarajevu.

I da planiraju gas u narednoj godini sniziti jos 25%.

I to je za mene jedno od brzopoteznih rjesenja, a to je natjerati sve koji imaju mogucnost gasa da se na njega i griju. A prije toga ga dovesti na konkurentne cijene.

A ne da se svako ugradjuje, bh gas, sarajevo gas...energoinvest....
Njanjavi

#530 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Njanjavi »

Vala kad bi crkavo od zime ne bi se na gas grijao, kroz zidove da mi cjevi plina idu, pa nema bogove shamse, neka meni mog sporeta na drva, ne dam ga za pedeset radijatora na plin :roll:
Bloo
Globalna šefica

#531 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Bloo »

koliko platiš pelete mjesečno, to jeste kad si počeo ložiti, koliki ti je trošak mjesečno
red evil

#532 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by red evil »

Njanjavi wrote:Vala kad bi crkavo od zime ne bi se na gas grijao, kroz zidove da mi cjevi plina idu, pa nema bogove shamse, neka meni mog sporeta na drva, ne dam ga za pedeset radijatora na plin :roll:
Ja ba, još da strahujem da pukne to. Ne treba mi i to u životu još. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#533 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Je li ovo zvanično da su zabranila kretanje vozilima ispod Euro3? Ako jeste bilo je i krajnje vrijeme. :thumbup: Još ako ispoštuju ovu najavau da će plin pojefitniti od 1. januara dodatnih 10% onda zaista treba reći da se pomaklo nešto sa mrtve tačke. :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#534 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Njanjavi wrote:Vala kad bi crkavo od zime ne bi se na gas grijao, kroz zidove da mi cjevi plina idu, pa nema bogove shamse, neka meni mog sporeta na drva, ne dam ga za pedeset radijatora na plin :roll:
Cijevi od plina ne idu kroz zidove već po zidovima, odnosno od vanjskog plinskog seta fasadom do mjesta gdje stoji kotao na plin/bojler. Kroz zid se probija jedna rupa i onda ulazi u objekat na to mjesto gdje je kotao/bojler. Plin je vrlo karakterističnog mirisa pa i najmanje količine se odmah osjete tako da nema opasnosti od neke havarije ako je sve urađeno po propisu. Bojler na plin/kotao imaš dvije varijante, tzv. fasadni ili dimnjačni, sama riječ govori da dimnjačni ide na dimnjak koji mora ispunjavati određene standarde i preduslove ili fasadni gdje se probija odvod za bojler/kotao na fasadi i gasovi se odvode vani putem posebne cijevi. Možda pomenuti da fasadni kisik za sagorijevanje uzimaju iz vana putem te cijevi dok dimnjačni iz prostorije pa ta prostorija mora imati neku propisnu ventilaciju. Takvi kotlovi su danas vrlo sofisticirani sa senzorima pa i na najmanju grešku prestaju sa radom te tako spriječavaju najgore ako se desi curenje plina ili pregrijavanje. Generalno svaki energent nosi svoje opasnosti pa tako i struja. LKoliko se puta desilo da se ljudi poguše u kući od peći iili kamina na čvrsto gorivo jer odvodi ili dimnjak nisu bili OK. :roll: Ako ti struja u kući nije urađena po propisu može se desiti, ne daj bože, najgore. U ovim vremenima je bitno da se svi malo osvjestimo radi dobrobiti svih nas a ne samo da gledamo sebično samo sebe i svoju guzicu. Ako već postoji toliki strah od plina onda se kupi jedan senzor za plin koji registruje i najmanu količinu plina i/ili CO2 te tako upozorava na vrijeme a košta nekih 20-50KM u prodavnici.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/12/2015 11:19, edited 1 time in total.
Njanjavi

#535 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Njanjavi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Cijevi od plina ne idu kroz zidove već po zidovima, odnosno od vanjskog plinskog seta fasadom do mjesta gdje stoji kotao na plin/bojler. Kroz zid se probija jedna rupa i onda ulazi u objekat na to mjesto gdje je kotao/bojler. Plin je vrlo karakterističnog mirisa pa i najmanje količine se odmah osjete tako da nema opasnosti od neke havarije ako je sve urađeno po propisu. Bojler na plin/kotao imaš dvije varijante, tzv. fasadni ili dimnjačni, sama riječ govori da dimnjačni ide na dimnjak koji mora ispunjavati određene standarde i preduslove ili fasadni gdje se probija odvod za bojler/kotao na fasadi i gasovi se odvode vani putem posebne cijevi. Možda pomenuti da fasadi kisik za sagorijevanje uzimaju iz vana putem te cijevi dok dimnjačni iz prostorije pa ta prostorija mora imati neku propisnu ventilaciju. Takvi kotlovi su danas vrlo sofisticirani sa senzorima pa i na najmanju grešku prestaju sa radom te tako spriječavaju najgore ako se desi curenje plina ili pregrijavanje. Generalno svaki energent nosi svoje opasnosti pa tako i struja. LKoliko se puta desilo da se ljudi poguše u kući od peći ikamina na čvrsto gorivo jer odvodi ili dimnjak nisu bili OK. :roll: Ako ti struja u kući nije urađena po propisu može se desiti, ne daj bože, najgore. U ovim vremenima je bitno da se svi malo osvjestimo radi dobrobiti svih nas a ne samo da gledamo sebično samo sebe i svoju guzicu. Ako već postoji toliki strah od plina onda se kupi jedan senzor za plin koji registruje i najmanu količinu plina i/ili CO2 te tako upozorava na vrijeme a košta nekih 20-50KM u prodavnici.
Pricas o sebicnosti a likujes sto su zabranili voznju auta bez euro 3 norme.
Jel kontas koliko voznog parka u bosni nema euro 3, ljudi koji hrane familije danas, i kojima hljeb ovisi o autu, jel kontas sa tom odlukom koliko njih jebu u mozak.
I pricas mi o sebicnosti nesto.
Piskite jos malo po sirotinji, de de krenulo vas fino.
A plin meni druze vazda smrdi, da mi je prazna boca od plina u kuci meni plin smrdi jer imam super fckin njuh.
A te price oko sigurnosti tih sistema objesi macku o rep druze, nisam jednom cuo da je stan otiso u zrak zbog tih stvari.
Plin vozdra :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#536 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Njanjavi wrote:
Jel kontas koliko voznog parka u bosni nema euro 3, ljudi koji hrane familije danas, i kojima hljeb ovisi o autu, jel kontas sa tom odlukom koliko njih jebu u mozak.
A plin meni druze vazda smrdi, da mi je prazna boca od plina u kuci meni plin smrdi jer imam super fckin njuh.
A te price oko sigurnosti tih sistema objesi macku o rep druze, nisam jednom cuo da je stan otiso u zrak zbog tih stvari.
Ne likujem već mi je drago prvo zbog zdravlja moje porodice, mene i ostalih sugrađana. Ne može tvoje pravo da voziš Euro2 ili 3 biti ispred mog ili bilo čijeg PRAVA na zdravlje, pogotovo zdravlja male djece. Kontaš? Tvoje i moje pravo se proteže samo dotle dok ne počne ugrožavati prava drugih. Ako voziš Euro2 ili 3 jebiga ugržavaš druge i tu tvoje pravo, kunjava i socijala prestajujer ugrožavaju tuđe zdravlje.

Plin u boci i zemni gas nisu jedno te isto. Zemni gas se ne osjeti jer nema isticanja iz cijevi ili bojlera/kotla kao kod plinske boce. Čim tako pričaš vidi se da nikada nisi imao dodira sa zemnim gasom i grijanjem na zemni gas putem kotlova.
mg

#537 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Prema sirotinji koja me jebe u napretku glasajuci po nacionalnom kljucu nemam apsolutno nikakvih altruistickih motiva. Bez obzira iz kojeg tabora dolaze.

Nek im Bakir, Milorad ili Dragan ugrade euro 3 ili plate plin. Ako nemaju, nek idu pjeske. Ako nemaju da jedu, nek crknu.

Jer su oni ta masa tupavih i lijenih koja se ne pomjera sa mjesta godinama dok ih na oci kradu.

Pa kad mogu da trpe zbog politicara, nek sad trpe sto voze grobove od auta koji nas svaki dan truju.

Pa mozda kad bude glasanje ili protest mucnu glavom.
mg

#538 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Njanjavi wrote:
Ne likujem već mi je drago prvo zbog zdravlja moje porodice, mene i ostalih sugrađana. Ne može tvoje pravo da voziš Euro2 ili 3 biti ispred mog ili bilo čijeg PRAVA na zdravlje, pogotovo zdravlja male djece. Kontaš? Tvoje i moje pravo se proteže samo dotle dok ne počne ugrožavati prava drugih. Ako voziš Euro2 ili 3 jebiga ugržavaš druge i tu tvoje pravo, kunjava i socijala prestajujer ugrožavaju tuđe zdravlje.

Plin u boci i zemni gas nisu jedno te isto. Zemni gas se ne osjeti jer nema isticanja iz cijevi ili bojlera/kotla kao kod plinske boce. Čim tako pričaš vidi se da nikada nisi imao dodira sa zemnim gasom i grijanjem na zemni gas putem kotlova.
Citava prica tukne na primitivizam, sadaku, i nepoznavanje elementarnih stvari u materiji o kojoj se prica!
Drvosjeca iz Dejcica

#539 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mg wrote:Prema sirotinji koja me jebe u napretku glasajuci po nacionalnom kljucu nemam apsolutno nikakvih altruistickih motiva. Bez obzira iz kojeg tabora dolaze.

Nek im Bakir, Milorad ili Dragan ugrade euro 3 ili plate plin. Ako nemaju, nek idu pjeske. Ako nemaju da jedu, nek crknu.

Jer su oni ta masa tupavih i lijenih koja se ne pomjera sa mjesta godinama dok ih na oci kradu.

Pa kad mogu da trpe zbog politicara, nek sad trpe sto voze grobove od auta koji nas svaki dan truju.

Pa mozda kad bude glasanje ili protest mucnu glavom.
Da, ima istine. Što se tiče glasanja tu im ne osporavam da glasaju za koga žele prema svojim subjektivnim kriterijima kao i svi ostali. Kada je pitanje opšte zdravje onda tu nema mjesta kuknjavi i socijali, javno zdravlje mora biti ispred svega. isto mišljenje imam i po pitanju pasa lutalica. Javno zdravlje MORA biti ispred sviju i svakoga bez izuzetka. Tako je svugdje u uređenim državama. :oops: Moramo se jednom odlijepiti od nafaka države i nafaka mentaliteta, beskrajne priče o socijalnim kategorijama koje se naravno moraju zaštiti unutar sistema i zakona ali ne može cijelo društvo trpiti zbog takvih.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/12/2015 11:33, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#540 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mg wrote:
Njanjavi wrote:

Citava prica tukne na primitivizam, sadaku, i nepoznavanje elementarnih stvari u materiji o kojoj se prica!
Meni se obraćaš? Obrazloži! :oops:
julisiz es grant

#541 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by julisiz es grant »

Hakiz wrote:
julisiz es grant wrote: Kakav bi ti meni drugi način grijanja, koji živim u kući i grijem se na pelet, ponudio?
Centralno grijanje.

Znam čovjeka koji je u zgradi, ne u privatnoj kući, nego u zgradi, u Sarajevu, Austorugarska gradnja, nakon decenija korištenja termoakumulacionih peći ugradio centralno grijanje. Dobio sve dozvole, u podrum instalisao kotao, razvukao cijevi do stana, po stanu i stavio radijatore. Ne znam koliko ga je koštalo postavljnaje i koliki su troškovi eksploatacije.

Ima rješenje. Naravno, ako ne želiš ili ne možeš uloziti novac, to je druga priča, ali ako novac nije problem, ima rješenje.
Pa imam centralno grijanje. Tačno tako kako si opisao.
Na pelet.
julisiz es grant

#542 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Bloo wrote:
koliko platiš pelete mjesečno, to jeste kad si počeo ložiti, koliki ti je trošak mjesečno
Tona 230-250 KM van sezone...+ 10-20 KM za prevoz po toni. Osam tona za zimu (a pošto su zadnje zime blage, nikad se sve ne potroši).
Nero Histrion

#543 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Slabo ce se doci do valjanog rjesenja, jer oni koji bi ga trebali naci stanuju tamo gdje je zrak cist, te kao takvi, potpuno "opijeni" cistim zrakom, ispali su iz okvira realnog zivota i potreba o-siramasenog pucanstva.
mg

#544 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mg »

Meni se obraćaš? Obrazloži! :oops:[/quote]

Referisao sam na spot koji si i ti citirao. ;-)
Drvosjeca iz Dejcica

#545 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

mg wrote:Meni se obraćaš? Obrazloži! :oops:
Referisao sam na spot koji si i ti citirao. ;-)[/quote]

OK, oprosti onda.
Nero Histrion wrote:Slabo ce se doci do valjanog rjesenja, jer oni koji bi ga trebali naci stanuju tamo gdje je zrak cist, te kao takvi, potpuno "opijeni" cistim zrakom, ispali su iz okvira realnog zivota i potreba o-siramasenog pucanstva.
Zajebano kako god okreneš, slažem se da kvalitetnog rješenja za par dana neće doći jer je za takvo jedno rješenje potrebno djelovati preventivno i sistematski od dna ka vrhu a to znamo da nije odlika ovih vlasti u BiH.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/12/2015 12:14, edited 1 time in total.
preludezalude

#546 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by preludezalude »

Cijevi od plina ne idu kroz zidove već po zidovima, odnosno od vanjskog plinskog seta fasadom do mjesta gdje stoji kotao na plin/bojler. Kroz zid se probija jedna rupa i onda ulazi u objekat na to mjesto gdje je kotao/bojler. Plin je vrlo karakterističnog mirisa pa i najmanje količine se odmah osjete tako da nema opasnosti od neke havarije ako je sve urađeno po propisu. Bojler na plin/kotao imaš dvije varijante, tzv. fasadni ili dimnjačni, sama riječ govori da dimnjačni ide na dimnjak koji mora ispunjavati određene standarde i preduslove ili fasadni gdje se probija odvod za bojler/kotao na fasadi i gasovi se odvode vani putem posebne cijevi. Možda pomenuti da fasadni kisik za sagorijevanje uzimaju iz vana putem te cijevi dok dimnjačni iz prostorije pa ta prostorija mora imati neku propisnu ventilaciju. Takvi kotlovi su danas vrlo sofisticirani sa senzorima pa i na najmanju grešku prestaju sa radom te tako spriječavaju najgore ako se desi curenje plina ili pregrijavanje. Generalno svaki energent nosi svoje opasnosti pa tako i struja. LKoliko se puta desilo da se ljudi poguše u kući od peći iili kamina na čvrsto gorivo jer odvodi ili dimnjak nisu bili OK. :roll: Ako ti struja u kući nije urađena po propisu može se desiti, ne daj bože, najgore. U ovim vremenima je bitno da se svi malo osvjestimo radi dobrobiti svih nas a ne samo da gledamo sebično samo sebe i svoju guzicu. Ako već postoji toliki strah od plina onda se kupi jedan senzor za plin koji registruje i najmanu količinu plina i/ili CO2 te tako upozorava na vrijeme a košta nekih 20-50KM u prodavnici.
Opet lupetas gluposti. Meni neki dan pricas o auto plinu kako se ugradjuje nekvalitetno i da treba biti testirano i sl. Pojma nemas. Sad pricas kako je sigurno imati u kuci grijanje na plin. Sad ja tebe pitam, koliko je bilo havarija plina u autima a koliko u kucama. Popravlja i prepravlja u kucama kako ko hoce. Opet mlatis praznu slamu sa ovim euro 3- vozilima. Apsolutno nista se nece napraviti sa tim potezom. Ostaje na cestama ogroman broj vozila kojima u saobracajnoj pise veca euro norma a ne zadovoljavaju ni euro 3 normu ukljucujuci vjerovatno i tvoj automobil. Rjesavati probleme treba krenuti od najveceg zagadjivaca, a automobili to nisu.
Drvosjeca iz Dejcica

#547 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

preludezalude wrote:
Opet lupetas gluposti. Meni neki dan pricas o auto plinu kako se ugradjuje nekvalitetno i da treba biti testirano i sl. Pojma nemas. Sad pricas kako je sigurno imati u kuci grijanje na plin. Sad ja tebe pitam, koliko je bilo havarija plina u autima a koliko u kucama. Popravlja i prepravlja u kucama kako ko hoce. Opet mlatis praznu slamu sa ovim euro 3- vozilima. Apsolutno nista se nece napraviti sa tim potezom. Ostaje na cestama ogroman broj vozila kojima u saobracajnoj pise veca euro norma a ne zadovoljavaju ni euro 3 normu ukljucujuci vjerovatno i tvoj automobil. Rjesavati probleme treba krenuti od najveceg zagadjivaca, a automobili to nisu.
Baš sam se sjetio tebe kada su objavili ovo za još ne potvrđenu zabranu, kako će reko preludezalude voziti 5000 kubika sa Euro2 ili 3. :mrgreen: Šalu na stranu. Kako god bude bilo ima izvršna vlast koja će valjda provoditi to što zakonodavac naloži i to ne zavisi od mene ili tebe. Sa druge strane ja ne znam što si se ti nadovezao mene? Rekao sam ti već da svoj bijes i ljutnju usmjeriš u nešto produktivno ili da se žališ na pravu adresu jer ljudi koji voze Euro5 to sigurno nisu. Ja ti ne mogu pomoći.

Naravno da je plin ekološki najprihvatljiviji energent, to nisam ni sporio, niti sam sporio tvoje pravo da voziš na plin. Međutim ti imaš problem percepcije generalno. Ako te zaustavi policija sutra i isključi iz saobraćaja, jer ti u saobraćajnoj piše lupam Euro2 ili Euro3, iako voziš na plin i objektivno imaš Euro4 ili 5 vjerovatno ćeš sutra mene okriviti za to a ne vlast i zakonodavca. :roll: Dakle tvoja ljutnja na ljude sa Euro5 je neosnovana jer ti država a ne ja sa fabričkim Euro5 nije omogućila da tu normu upišeš zakonski u saobraćajnu. Eto nadam se da je jasnije.
Bloo
Globalna šefica

#548 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Bloo »

julisiz es grant wrote:
Bloo wrote:
Tona 230-250 KM van sezone...+ 10-20 KM za prevoz po toni. Osam tona za zimu (a pošto su zadnje zime blage, nikad se sve ne potroši).
Lijepi moji konvektori...
julisiz es grant

#549 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Koliko ti struje dođe mjesečno zimi, ukupno? I kolika je kvadratura stana?
Hakiz

#550 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote:
Hakiz wrote:
Centralno grijanje.

A to centralno je na ?... Na ugalj.

U Zenici svi po Mitalu a da se izvrši detaljno ispitivanje došli bi do podataka da Mittal učestvuje u zagađenju sa 15%, ostali industrijski pogoni sa 15%, automobili sa 20% i kućna ložišta sa 50%. Ljudi napravili kuće po gradu od 500 do 1000 m2 i sad spale u tim svojim kotlovnicama po 20 tona najlošijeg uglja.
U slučaju koji sam opisao struja je energent.
Post Reply