Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Zokipfc

#526 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Zokipfc »

Gojeni H wrote:
Regrut 2 - sin ocevog radnog kolege, poznavali smo se ali nismo se druzili. Bio tenkista, nakon obuke poslat na Vukovar. U jednom od napada JNA i cetnika na VUkovar, hrvatski branioci su pogodili njegov tenk. Tesko ranjen, neko se vrijeme lijecio, posljedice su ostale, ali hvala Allahu ziv je.
Gdje se lijecio?

I ja sam cuo takvih prica. Bosnjak koji je bio u JNA... Dosli Seseljevci da kolju 'zle Turke' :roll: Spasio ga jedan oficir JNA, iz Srbije lik. Kasnije se ovaj Bosnjak prikljucio HOSu.
Gojeni H

#527 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Zokipfc wrote:
Gojeni H wrote:
Regrut 2 - sin ocevog radnog kolege, poznavali smo se ali nismo se druzili. Bio tenkista, nakon obuke poslat na Vukovar. U jednom od napada JNA i cetnika na VUkovar, hrvatski branioci su pogodili njegov tenk. Tesko ranjen, neko se vrijeme lijecio, posljedice su ostale, ali hvala Allahu ziv je.
Gdje se lijecio?

I ja sam cuo takvih prica. Bosnjak koji je bio u JNA... Dosli Seseljevci da kolju 'zle Turke' :roll: Spasio ga jedan oficir JNA, iz Srbije lik. Kasnije se ovaj Bosnjak prikljucio HOSu.
Na VMA. Mislim da je kasnije bio neko vrijeme i u bolnici u Tuzli.

Mog skolskog druga su iz Pristine izvukli ljudi Srbi i krili ga kod sebe u stanu u Srbiji dok nije mogao preko grane u Madjarsku.
Ali Kemal

#528 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:Mog skolskog druga su iz Pristine izvukli ljudi Srbi i krili ga kod sebe u stanu u Srbiji dok nije mogao preko grane u Madjarsku.
Krili ga od koga i kako je presao u Madjarsku, odakle mu pasos?

Sa ovim primjerima se zeli dokazati sta?
Da se rat nije mogao izbjeci, da je politicko vodjstvo nevino i cisto, eto tak'a nam sudbina, bozja volja ili se zeli jasno kazati da je nemoguc zivot Bosnjaka sa Srbima. Onako djuture :oops:

Ova bi tema mogla biti dobra da se odgovori na ovo pitanje, zivot Bosnjaka i Srba u zajednickoj drzavi i zasto to ne moze da funkcionise normalno, kako je funkcionisalo u bivsoj drzavi SFRJ?
Da odmah odgovorim da ja mislim da moze, kako u SFRJ, tako i u BiH. Nema nikakvog razloga da narodi koji govore istim jezikom i zive na istom prostoru ne mogu da zive zajedno, samo zato sto su im religije razlicite.
Gojeni H

#529 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote: Sa ovim primjerima se zeli dokazati sta?
Da se rat nije mogao izbjeci, da je politicko vodjstvo nevino i cisto, eto tak'a nam sudbina, bozja volja ili se zeli jasno kazati da je nemoguc zivot Bosnjaka sa Srbima. Onako djuture :oops:

Ova bi tema mogla biti dobra da se odgovori na ovo pitanje, zivot Bosnjaka i Srba u zajednickoj drzavi i zasto to ne moze da funkcionise normalno, kako je funkcionisalo u bivsoj drzavi SFRJ?
Da odmah odgovorim da ja mislim da moze, kako u SFRJ, tako i u BiH. Nema nikakvog razloga da narodi koji govore istim jezikom i zive na istom prostoru ne mogu da zive zajedno, samo zato sto su im religije razlicite.
Ovim primjerima zelim pokazati, ne dokazati, sta se vec desavalo djeci u JNA, a sta bi cekalo sve vojno-sposobne Bosnjake - bili bi ucesnici agresije na Hrvatsku i ginuli bi za velikosrpske ciljeve. Jednostavnije ne mogu.

Bosnjaci pored Srba moraju zivjeti, a kao nekada u SFRJ vise nikada. Nismo se igrali klikera, nisu pobijeni kukci vec nas narod nad kojim je izvrsen genocid.
Poslije onoga sto se Bosnjacima desilo u Drugom svjetskom i odbrambeno-oslobodilackom ratu, i mrtav bi se dohavizao.
Nista vise nije isto.

Tema je ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji. MOj je stav da je to bila najgora opcija koja bi zauvijek zapecatila sudbinu Bosne i Bosnjaka, a mislim da sam u ranijem postu iznio dovoljno dogadjaja koji su prethodili samom ratu, da bih potkrijepio ovu tvrdnju.
Ali Kemal

#530 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:Bosnjaci pored Srba moraju zivjeti, a kao nekada u SFRJ vise nikada.
Moram priznati da ne razumijem zasto moraju Bosnjaci da zive pored Srba?
Koja je to ocigledno mazohisticka logika :oops:
Zokipfc

#531 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Zokipfc »

@ Gojeni,

Kako mislis, Bosnjaci pored Srba.. Kakav model drzave bi po tebi bio dobar? Ovaj, post-dejtonski?
Ali Kemal

#532 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Sa takvim pristupom je nemoguce napraviti dobar model drzave.
PM72

#533 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Gojeni H wrote:

Ovim primjerima zelim pokazati, ne dokazati, sta se vec desavalo djeci u JNA, a sta bi cekalo sve vojno-sposobne Bosnjake - bili bi ucesnici agresije na Hrvatsku i ginuli bi za velikosrpske ciljeve. Jednostavnije ne mogu.

Bosnjaci pored Srba moraju zivjeti, a kao nekada u SFRJ vise nikada. Nismo se igrali klikera, nisu pobijeni kukci vec nas narod nad kojim je izvrsen genocid.
Poslije onoga sto se Bosnjacima desilo u Drugom svjetskom i odbrambeno-oslobodilackom ratu, i mrtav bi se dohavizao.
Nista vise nije isto.

Tema je ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji. MOj je stav da je to bila najgora opcija koja bi zauvijek zapecatila sudbinu Bosne i Bosnjaka, a mislim da sam u ranijem postu iznio dovoljno dogadjaja koji su prethodili samom ratu, da bih potkrijepio ovu tvrdnju.
Srećom,ovo sada je "bolja" opcija.Ostali smo bez naroda,zemlje,budućnosti...satjerani smo u tri fildžana ali je to "naš" fildžan pa nam plaho lijepo.Onaj nekadašnji sa polumjesecom i zvjezdom.Narod zna...
LBVIEW

#534 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

Ali Kemal wrote:
LBVIEW wrote:narod nije htio sa koljacima i cetnicima i to je jasno porucio bosnjackom rukovodstvu koje,sve i da je htjelo,nije moglo drugacije postupiti.
Fakat jel ti vjerujes u ovo sto si napisao. Da je narod jasno porucio svom rukovodstvu te ono nije moglo drugacije cak i da je htjelo :-)
Shvatas li ti da time skidas svu mogucu odgovornost za sve sto je jadnom narodu potureno, da ne kazemo koliko je to netacna i besmislena tvrdnja.
Da ti nesto pokusam objasniti, kada vlast preuzme medije u svoje ruke i onda bombarduje 24/7 vijestima, komentarima i slicno, narod je kao plastelin, napravis od njega sta hoces, pogotovu u drustvu gdje je nacija centar svijeta i gdje je pojedinac beznacajan. Sve se svodi u brojeve i procente.
Pokusaj biti objektivan sam sa sobom, da li je tako ili nije.
LBVIEW wrote:
Ali Kemal wrote:Sad svakako vise za devedesete nema veze, proso voz sto bi se reklo, ali je vazno pobiti teoriju da se nije moglo drugacije, da je rat morao da bude i slicne nebuloze zbog buducnosti, da se ne ponavlja populizam koji nigdje nista dobroga nije donio, da se stvara drzava sa pojedincom kao nekim osnovnon jedinicom, a ne narodom, vjeroispovjesti i slicno.
Prava naroda su nesto totalno iracionalno, podlozno manipulacijama, dok je pravo pojedinca konkretno, mjerljivo u standardu, slobodi, pa cak i parama.
Prica o narodu se uglavnom svodi na pljackanje pojedinaca :izet:
Svjestan sam ja da vecina ne prihvata ovo sto ja pisem, ali ako su ljudi kalibra Muhameda Filipovica i Adila Zulfikarpasica smatrali da je to pametan potez, onda makar da razmisle o tome, da li je pametnije prihvatati ideje obrazovanih i pametnih ljudi ili klerikalno-populisticke ideje zrtvovanja pojedinaca zarad stvaranja feudalno plemenskih familija koje prebacuju vlast sa oca na sina.
Cuj ti samo salonske konstrukcije:"klerikalno-populisticka ideja zrtvovanja pojedinaca..."
Nego,potrci u Hag,mozda te uzmu u momcad koja brani one sto su planirali i spoveli genocid.
Potrci ti, sta mene u to petljas, tako da umjesto sto spinujes, kazi konkretno sta to nije tacno u prostoj cinjenici da imamo familiju koja vlada vec 25 godina i da je vlast presla sa oca na sina koji je se provlacio kroz gimnaziju, kao neki pokazatelj kvaliteta naseg predsjednika. (kakva je to poruka mladim ljudima)
Kazi da li znas kako su se obogatile pojedine familije i ko je podnio zrtvu njihovog bogacenja.
Kazi mi sta je to lose u ideji da se drzava gradi oko pojedinca, a ne oko naroda i vjere?
Umjesto ociglednog nacionalizma, mozes li nesto vise da kazes?
De bolan "Kemo",mani se suplje,eto te k'o kakva ucesnica Miss Earth kad krene drvit o miru u svijetu. :D
O kakvoj drzavi "pojedinaca" ti pricas i s kim bi je pravio,mozda sa onima koji mentalno nisu izisli iz srednjeg vijeka i kojima je ideoloska osnova mit?K'o biva svi drugi nabrijani na narod i vjeru,a oni koji na kraju 20-tog stoljeca propagiraju teoriju krivi i tla, "djeca cvijeca",sta li?Ljudi ti fino objasnili zasto niko s gramom mozga nije htio ostati s tim ludacima u nekoj "krnjoj" Jugoslaviji,a ti i po starom,trolas li trolas. :-)
KENJAC

#535 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by KENJAC »

Moze li neko od profesionalnih Bosnjaka meni odgovorit na jedno jednostavno pitanje ? Hoce li Bosnjaci da zive u istoj drzavi sa Srbima ili ne ?
LBVIEW

#536 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

PM72 wrote:
Gojeni H wrote:

Nista vise nije isto.

Srećom,ovo sada je "bolja" opcija.Ostali smo bez naroda,zemlje,budućnosti...satjerani smo u tri fildžana ali je to "naš" fildžan pa nam plaho lijepo.Onaj nekadašnji sa polumjesecom i zvjezdom.Narod zna...
A ko nam je to priredio,da nisu mozda oni koji su prijetili "autostradom pakla" i nestankom?
I nakon sto su prijetnje sproveli u djelo,ti i dalje vjerujes kako bi bilo bolje zivjeti s "glavom na panju" ucijenjen od raznoraznih pacijenata poput Slobe i Radovana?Sto nisu tu jebenu Jugoslaviju pravili tamo gdje su vlast uzeli bez rata,te primjerom pokazali kako su Bosnjaci pogrijesili, umjesto logora i masovnih zlocina. :oops:
PM72

#537 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Nije trolanje ako neko napiše da smo mogli bolje proći da smo imali pametnije rukovodstvo.Pošli smo u rat kao bez qrca u svatove zahvaljujući glupom Aliji.On nije bio u stanju da vodi mjesnu zajednicu a dalo mu da odlučuje o državi i dva miliona Muslimana.Mogu sad u cugu nabrojati bar 1000 stvari koje ne valjuju zahvaljujući njemu i njegovoj "mudroj" politici.Da me ubiješ ne mogu naći deset da valja.
Mohamad Sissoko

#538 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Mohamad Sissoko »

Mnogo guslanja od uobicajenih guslara, a vidim ima jos uvijek naivnih. :izet: Pored uz uzajamno postovanje al ipak samo pored.
PM72

#539 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

KENJAC wrote:Moze li neko od profesionalnih Bosnjaka meni odgovorit na jedno jednostavno pitanje ? Hoce li Bosnjaci da zive u istoj drzavi sa Srbima ili ne ?
Profesionalnim Bošnjacima su puna usta multi-multi sranja i fraza a u zbilji...
PM72

#540 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

A ko nam je to priredio,da nisu mozda oni koji su prijetili "autostradom pakla" i nestankom?
I nakon sto su prijetnje sproveli u djelo,ti i dalje vjerujes kako bi bilo bolje zivjeti s "glavom na panju" ucijenjen od raznoraznih pacijenata poput Slobe i Radovana?Sto nisu tu jebenu Jugoslaviju pravili tamo gdje su vlast uzeli bez rata,te primjerom pokazali kako su Bosnjaci pogrijesili, umjesto logora i masovnih zlocina. :oops:
Mani se šuplje.Kosovo i Albanci su svima očitali lekciju kako se pravi država kad si slabiji...samo lagano,složno,sve po dogovoru.Kad sve konce povežeš onda se podigni pa udri.Šipaca ukupno nije stradalo koliko je poginulo Bošnjaka na Žuči za godinu dana.
Ali Kemal

#541 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

LBVIEW wrote:De bolan "Kemo",mani se suplje,eto te k'o kakva ucesnica Miss Earth kad krene drvit o miru u svijetu. :D
O kakvoj drzavi "pojedinaca" ti pricas i s kim bi je pravio,mozda sa onima koji mentalno nisu izisli iz srednjeg vijeka i kojima je ideoloska osnova mit?K'o biva svi drugi nabrijani na narod i vjeru,a oni koji na kraju 20-tog stoljeca propagiraju teoriju krivi i tla, "djeca cvijeca",sta li?Ljudi ti fino objasnili zasto niko s gramom mozga nije htio ostati s tim ludacima u nekoj "krnjoj" Jugoslaviji,a ti i po starom,trolas li trolas. :-)
Ti si onda sretan covjek po tom pitanju, sve se odvijalo i odvija bas onako kako i zelis, nacionalne stranke, vjera u prvom planu, interesi nacije i slicno.
Bosnjaci zive pored Srba, nikako jedni sa drugima, ko sto rece tvoj istomisljenik.
Dinastija na vlasti, pojedinac nije vazan, ko ne misli tako salonac i slicno.
Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu. :bih:
Razmisljajuci tako pitanje je zasto se uopste potpisao i Dejtonski sporazum, nema nikakve logike, ako bi dijelio tvoje misljenje. :oops:
Danguba

#542 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

PM72 wrote:
KENJAC wrote:Moze li neko od profesionalnih Bosnjaka meni odgovorit na jedno jednostavno pitanje ? Hoce li Bosnjaci da zive u istoj drzavi sa Srbima ili ne ?
Sta?
Isti kao i oni koji su etnicki ocistili svoje prostore. To hoces reci?
Danguba

#543 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

PM72 wrote:
Mani se šuplje.Kosovo i Albanci su svima očitali lekciju kako se pravi država kad si slabiji...samo lagano,složno,sve po dogovoru.Kad sve konce povežeš onda se podigni pa udri.Šipaca ukupno nije stradalo koliko je poginulo Bošnjaka na Žuči za godinu dana.
:jbt:

Pa kako ce stradati kada su 95% njih prebjeglo u Albaniju dok je NATO radio posao.
Fudo387

#544 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Ti kako ho's, ja medju njima ne bih zivio bez dva tenka u garazi. :D
PM72

#545 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

pa mogli smo im i mi platiti da odrade posao za nas.Alija i njegova banda su pokrali dovoljno da smo im mogli keširati Oluju.Šta ja imam od toga što sam dobrovoljac i izbušen ko sir a 500 metara od moje kuće tabla sa kokardom.
Danguba

#546 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote: Ti si onda sretan covjek po tom pitanju, sve se odvijalo i odvija bas onako kako i zelis, nacionalne stranke, vjera u prvom planu, interesi nacije i slicno.
Bosnjaci zive pored Srba, nikako jedni sa drugima, ko sto rece tvoj istomisljenik.
Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu. :bih:
Razmisljajuci tako pitanje je zasto se uopste potpisao i Dejtonski sporazum, nema nikakve logike, ako bi dijelio tvoje misljenje. :oops:

Ljudi zive u ulici jedni pored drugih(cesto nemaju nikakvog kontakta) pa im opet ista ulica.
PM72

#547 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:
Ti kako ho's, ja medju njima ne bih zivio bez dva tenka u garazi. :D

Ti imaš pasoš koji je jači od T55.Ti si pametan.
Fudo387

#548 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Ti imaš pasoš koji je jači od T55.Ti si pametan.
Eno sad, odmah me dijasporom po nosu. :D

Bez zeze, da li bi ti zivio, haj sad lupamo, u Vlasenici a trenutne okolnosti su kakve jesu?
Ali Kemal

#549 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:
Ali Kemal wrote: Ti si onda sretan covjek po tom pitanju, sve se odvijalo i odvija bas onako kako i zelis, nacionalne stranke, vjera u prvom planu, interesi nacije i slicno.

Ljudi zive u ulici jedni pored drugih(cesto nemaju nikakvog kontakta) pa im opet ista ulica.
Ima ljudi zive u istoj kuci, a ne govore medjusobno. Mislim ima svasta :D
Fudo387

#550 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:Medjutim duboko sam uvjeren da ce vecina naroda jednoga dana shvatiti da je vrlo lako moglo mnogo bolje, da je bio na vlasti neko mudriji, manje vjerski zatucan, liberalniji i napredniji u svakom pogledu
Tesko da ce se to desiti. Toliko zla, patnje, nesrece i vi nakon svega izaberete vucica i tomu da vas vode.
Locked