Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

ABH017

#526 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Još se ponose ovom izjavom pa su je uokvirili :? :-?
Možda ovi pripadnici novog pokreta, koji se svrstava u Islam, a zove se selefizam, vehabizam ili kako već. Ovaj lik se obrušava i na Islamsku Zajednicu, vrijeđa Bošnjake itd.itd. To su sljedbenici kulture i običaja Saudijske Arabije, pa su i tumačenje vjere preuzeli od njih.
Nije mi jasno... zasto Bosnjaci idu u Saudijsku Arabiju da izucavaju Islam. Kada je Muhamed bio bosnjo, I Bosna je kolijevka islama. A i Kuran je pisan na bosanskom a ne na arapskom... zar nije bolje ovdje uciti o Islamu?
Stvarno?
A piše tamo da svi trebaju pričati arapski, oblačiti se kao arapi, jesti nacionalna arapska jela, igrati arapska kola, prepisati arapsku kulturu i običaje, a sve ostale ukinuti.. :-) :-)
How yes no!!!

Bolje da si šutio, ako si mislio da ispadneš pametan.
MyTao

#527 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote: Stvarno?
A piše tamo da svi trebaju pričati arapski, oblačiti se kao arapi, jesti nacionalna arapska jela, igrati arapska kola, prepisati arapsku kulturu i običaje, a sve ostale ukinuti.. :-) :-)
How yes no!!!

Kuran je napisan na arapskom jeziku... ako iko zna pravilno tumaciti taj jezik to su valjda arapi, a ne Bosnje iz Europe.

Jedini razlog zasto su arapi zaostali za ostatkom svijeta jedno bar 100 godina, a Bosnje samo nekih 50-60 je upravo zbog toga sto jedni Kuran tumace onako kakav jeste, a drugi ne.

Da Kuran tumacis onako kako treba, i kako je to Muhamed zelio, ja i ti sada nebi pricali, vec bi me ti proganjao da me ubijes... jer to je kazna za one koji napuste islam. A ti se do sutra mozes praviti kako to nije tako i kako ljudi koji su to napisali ne znaju ko ti koji nemas pojma o arapskom.

Btw... da ti odgovorim na pitanje... PISE, upravo sve to sto si naveo. Sunnet je imati duzu bradu kao Muahmed, omrsiti se hurmama, oblaciti odjecu kakvu je Muhamed oblacio itd....
ABH017

#528 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote: Stvarno?
How yes no!!!

Kuran je napisan na arapskom jeziku... ako iko zna pravilno tumaciti taj jezik to su valjda arapi, a ne Bosnje iz Europe.

Jedini razlog zasto su arapi zaostali za ostatkom svijeta jedno bar 100 godina, a Bosnje samo nekih 50-60 je upravo zbog toga sto jedni Kuran tumace onako kakav jeste, a drugi ne.

Da Kuran tumacis onako kako treba, i kako je to Muhamed zelio, ja i ti sada nebi pricali, vec bi me ti proganjao da me ubijes... jer to je kazna za one koji napuste islam. A ti se do sutra mozes praviti kako to nije tako i kako ljudi koji su to napisali ne znaju ko ti koji nemas pojma o arapskom.

Btw... da ti odgovorim na pitanje... PISE, upravo sve to sto si naveo. Sunnet je imati duzu bradu kao Muahmed, omrsiti se hurmama, oblaciti odjecu kakvu je Muhamed oblacio itd....
To nigdje u Kur'anu ne piše. Pogriješio si.
A ne piše ni u hadisu ništa, osim brade, a i o tome se može nadugo i naširoko.
To što ti želiš nešto prikazati što nazadnijim, ukazuje na tvoju opterećenost sa tim. Naravno, u negativnom smjeru.
I ništa više.
Mohamad Sissoko

#529 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

Vec sam pisao, uz isis i slicne najveci islamski fundamentalisti su ovakvi forumski ateisti.Sreca pa su ateisti, tumace Islam ko al kaida. :D
Jos vole govorit kao uvazeni ateisti sta je islam svakom vjerniku i kako on treba da ga tumaci...zvuce mi bas ko prosjecan fundamentalista...ko bi reko da su po rezonovanju vjerskih objava tako slicni.
ABH017

#530 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Mohamad Sissoko wrote:Vec sam pisao, uz isis i slicne najveci islamski fundamentalisti su ovakvi forumski ateisti.Sreca pa su ateisti, tumace Islam ko al kaida. :D
Jos vole govorit kao uvazeni ateisti sta je islam svakom vjerniku i kako on treba da ga tumaci...zvuce mi bas ko prosjecan fundamentalista...ko bi reko da su po rezonovanju vjerskih objava tako slicni.
Ja sam već više puta pisao kako ovi forumski ateisti i vehabije imaju IDENTIČNO RAZMIŠLJANJE.
Na isti način određuju i ko je vjernik, a ko nije.
MyTao

#531 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Vec sam pisao, uz isis i slicne najveci islamski fundamentalisti su ovakvi forumski ateisti.Sreca pa su ateisti, tumace Islam ko al kaida. :D
Ja sam već više puta pisao kako ovi forumski ateisti i vehabije imaju IDENTIČNO RAZMIŠLJANJE.
Auuu... ako si ti pisao onda mora da tu ima nesto :D

De mi objasnite sta je vama cudno i nazadno u tome sto kazem da Arapi bolje tumace kuran od Bosanaca? Sta je vama tu nelogicno?

Prvo ovdje pobijate sve nelogicnosti u Kuranu na osnovu nepoznavanja arapskog jezika... a onda se okrenete 180 stepeni i tvrdite da vi koji ne poznajete arapski jezik tumacite bolje Kuran od samih arapa... how yes no?

To sto vi pricate bi imalo smisla samo ako zelite da neko vjeruje kako je bog objavio Kuran na jednom jako teskom i zahtjevnom jeziku, a moc za pravilno tumacenje tog jezika dao ljudima miljama daleko koji nemaju veze sa tim jezikom. Pravi islam nije ono u bosni. Dzuma pa piva... pravi islam je ono kako arapski ucenjaci kazu... zasto bi bogati ja uzeo vase tumacenje kao pravilno pored nekog arapa koji je cijeli zivot izucavao isti na svom maternjem jeziku???

Za vas je to fundametalno, meni logicno... Al vi i logika eh...
skupljac_zeljeza

#532 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

MyTao wrote: Prvo ovdje pobijate sve nelogicnosti u Kuranu na osnovu nepoznavanja arapskog jezika... a onda se okrenete 180 stepeni i tvrdite da vi koji ne poznajete arapski jezik tumacite bolje Kuran od samih arapa... how yes no?
Esad Duraković poznaje bolje arapski jezik od najmanje 30% Arapa.
MyTao

#533 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote: Prvo ovdje pobijate sve nelogicnosti u Kuranu na osnovu nepoznavanja arapskog jezika... a onda se okrenete 180 stepeni i tvrdite da vi koji ne poznajete arapski jezik tumacite bolje Kuran od samih arapa... how yes no?
Naravno... jedini pravi i istinski islam je onaj u Bosni.
skupljac_zeljeza

#534 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Naravno... jedini pravi i istinski islam je onaj u Bosni.
Nije ni tako. U Bosni nas ima samo 2 miliona i koliko je to procenata u cca 1.600.000.000?
ABH017

#535 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Auuu... ako si ti pisao onda mora da tu ima nesto :D

De mi objasnite sta je vama cudno i nazadno u tome sto kazem da Arapi bolje tumace kuran od Bosanaca? Sta je vama tu nelogicno?

Prvo ovdje pobijate sve nelogicnosti u Kuranu na osnovu nepoznavanja arapskog jezika... a onda se okrenete 180 stepeni i tvrdite da vi koji ne poznajete arapski jezik tumacite bolje Kuran od samih arapa... how yes no?

To sto vi pricate bi imalo smisla samo ako zelite da neko vjeruje kako je bog objavio Kuran na jednom jako teskom i zahtjevnom jeziku, a moc za pravilno tumacenje tog jezika dao ljudima miljama daleko koji nemaju veze sa tim jezikom. Pravi islam nije ono u bosni. Dzuma pa piva... pravi islam je ono kako arapski ucenjaci kazu... zasto bi bogati ja uzeo vase tumacenje kao pravilno pored nekog arapa koji je cijeli zivot izucavao isti na svom maternjem jeziku???

Za vas je to fundametalno, meni logicno... Al vi i logika eh...
Lupetaš kao i obično. Od kad je muslimanima u Bosni dozvoljen alkohol?
Nisi odgovorio ni na prethodnje tvrdnje.
Dakle, gdje u Kur'anu piše da muslimani moraju nositi bradu, arapsku odjeću, slijediti arapske običaje, tradiciju itd.???
Tvoja logika je lupi neku laž, pa se ušuti, pa poslije par postova, lupi neku drugu budalaštinu, itd..
Baš me briga koje tumačenje ćeš ti uzeti za sebe. Zašto si opterećen toliko?
MyTao

#536 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
Naravno... jedini pravi i istinski islam je onaj u Bosni.[/quote]

Nije ni tako. U Bosni nas ima samo 2 miliona i koliko je to procenata u cca 1.600.000.000?[/quote]

Da, ali Bosna ima Esada Durakovica :thumbup: Samo on zna pravilno tumaciti Kuran. Ta ce arapi... Znam da jos uvijek zive onako kako je Muhamed zivio, pricaju istim jezikom, u mogucnosti su i da posjete i istraze mjesta po kojim je Muhamed hodao, predavao... ali ESADDD BAAA... nema ESADAAAA!!! sve djaba.
ABH017

#537 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Auuuuuuu...
Boga mi sam te ozbiljno doživljavao.
Sad si me zabrinuo pravo.
skupljac_zeljeza

#538 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote: Da, ali Bosna ima Esada Durakovica :thumbup: Samo on zna pravilno tumaciti Kuran. Ta ce arapi... Znam da jos uvijek zive onako kako je Muhamed zivio, pricaju istim jezikom, u mogucnosti su i da posjete i istraze mjesta po kojim je Muhamed hodao, predavao... ali ESADDD BAAA... nema ESADAAAA!!! sve djaba.
Hvala Bogu što ga imamo. Napisao je mnogo korisnih studija i uradio korisnih prijevoda. BH akademik.
kakavdanakneiskustvu

#539 Re: Svijet bez religija

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kikibombona

#540 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote:
Zar su bitni obicni Arapi za tumacenje obimnog i kompleksnog gradiva sto se islam zove?

Da li Esad Durakovic poznaje bolje arapski od arapskih ucenjaka, sejhova, daija, alima i kako se jos zovu ti ljudi koji tumace vjeru?
skupljac_zeljeza

#541 Re: Svijet bez religija

Kikibombona wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Zar su bitni obicni Arapi za tumacenje obimnog i kompleksnog gradiva sto se islam zove?

Da li Esad Durakovic poznaje bolje arapski od arapskih ucenjaka, sejhova, daija, alima i kako se jos zovu ti ljudi koji tumace vjeru?
Nije Esad teolog niti mufesir, ali da li je dao doprinos boljem razumijevanju islamske misli, svakako jeste.

A ti vrlo 'ambiciozni' šejhovi i daije zaborave osnovno....
Da bi se moglo razumjeti značenje Kur’ani kerima prvo se trebaju dobro naučiti grane kao što su ilm-i lugat, ilm-i metn-i lugat, ilm-i bedi’, ilm-i bejan, ilm-i me’ani, ilm-i belagat, ilm-i usul-i tefsir, biti duboko učen u komplementarnim granama kao što su sarf i nahv (gramatika arapskog jezika) i logika, dobro znati jasna značenja (ma’na-ji zahiri), uključujuća značenja (ma’na-ji zimni), divinski usmjerujuća značenja (ma’na-ji muradi), značenja koja oni trebaju (ma’na-ji iltizami) ajeti kerima, gdje, zašto i za koga je svaki ajeti kerim objavljen, i sa kojim hadisi šerifima i kako je ajeti kerim objašnjen. Samo jedan tako duboko učen alim islama može tumačiti (tefsiriti) Kur’ani kerim. To znači: On iz Allahovih dželle-šanuhu riječi (kelam-i ilahi) razumije Allahovo dželle-šanuhu značenje (murad-i ilahi). Onaj ko nema ovo znanje, a pokušava da protumači Kur’ani kerim, je kao učenik prvog razreda osnovne škole koji nastoji da shvati fakultetske knjige i izvede hemijske eksperimente. Mi smo često pročitali u novinama da su mnogi ovakvi "stručnjaci" bili žrtve svojih eksperimenata.
Kikibombona

#542 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote:
Nije Esad teolog niti mufesir, ali da li je dao doprinos boljem razumijevanju islamske misli, svakako jeste.

Ne sporim nista...

Samo te pitam da li bosanski teolozi razumiju bolje arapski od arapskih teologa?

Uopste nije cudo da u islamu ima toliko sekti. Svi misle da znaju bolje.
MyTao

#543 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Kikibombona wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Ne sporim nista...

Samo te pitam da li bosanski teolozi razumiju bolje arapski od arapskih teologa?

Naravno da razumiju... 'Ta znaju arapi o Islamu...
skupljac_zeljeza

#544 Re: Svijet bez religija

Kikibombona wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Ne sporim nista...

Ti bar koji si redovan na Politici znaš da su sve te sekte bazirane više na politici i interesima nego na tefsiru. Zavisi koliko je ko otišao daleko i uspješno u proučavanju gore navedenih oblasti jezika, a poznavati dobro samo arapski jezik opet nije dovoljno.
Kikibombona

#545 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote: Ti bar koji si redovan na Politici znaš da su sve te sekte bazirane više na politici i interesima nego na tefsiru. Zavisi koliko je ko otišao daleko i uspješno u proučavanju gore navedenih oblasti jezika, a poznavati dobro samo arapski jezik opet nije dovoljno.
Mislim da nijednu vjeru i sektu ne mozes odvojiti od politike. Ili je nastala radi politike ili je iskoristena za potrebe politike.

Recimo da zelis postati vjernik, kako bi izabrao vjeru i sektu unutar vjere?

Zasto bi monoteisticke religije imale prednost u odnosu na druge? Zato sto logika vecine ljudi prihvata monoteizam? To ne bi bio dobar odgovor. Zasto je nemoguce da su 'vise sile' kreirale budizam, hinduizam, zoroastrijanizam? Da li covjek ima kapacitet proniknuti u logiku takvih inteligencija?

Al' evo, suzim si izbor i opredjelim se za monoteizam.

Moj prvi izbor bi bio judaizam (ocekujem da ce neko cjepidlaciti i iscackati neku drugu vjeru koja je nastala prije a ima elemente monoteizma). To je prva nama poznata monoteisticka religija. Opet bih se zapitao, zasto da uzmem judaizam kada je prije njega bilo toliko drugih vjera. Zasto je nemoguce da je neka od tih bila jedina prava? Ipak, ako sam vec odlucio prihvatiti monoteizam, biram judaizam koji je nastao prvi. Veoma je izgledno da su krscanstvo, islam, mormonizam i dr. religije plagijat judaizma.

Nekakvom logickom vratolomijom pomislim da su mozda krscanstvo i islam prave vjere. Mozda je Bog zaista prokleo Zidove, razocarao se u njih. Mozda je judaizam zaista iskrivljen. Moze se tu nategnuti nekakva logika koja opet ne mora biti logika 'vise sile', vec obicna ljudska logika.

Od krscanstva najvise lajkam protestantizam. Nekako mi blizi ljudima a dalji vladajucim strukturama.Opet ne bih bio siguran u izbor, jer ko garantuje da 'visa sila' ne favorizuje autoritativno katolicanstvo ili pravoslavlje. Mozda je to za ljude najbolje. Ima logike.

Onda dodjem do islama. Kao u slucaju krscanstva postoji realna sumnja da se radi o plagijatu judaizma. Cista kradja! Prenategnuta je ta logika koja treba apsorbovati tvrdnju da je Bog poslao mali milion poslanika za svaki narod i onda odlucio da Arapima posalje jednu vjeru za sve ljude. Pitam se kako u Juznoj Americi nema tragova monoteizma? Nije valjda taj narod nedostojan poslanstva? Al' evo, islam je bolje koncipiran od judaizma i krscanstva pa cu nekako izvuci zakljucak da se radi o finanlonom Bozijem proizvodu. Kako odabrati sektu? Sunizam mi skripi na slucaju Muavije i Jezida. Ti ljudi su vodili borbu protiv toliko hvaljene poslanikove porodice. Ne mogu biti ispravni jedni i drugi!? Neku tu nije dobar. U siitskom vjerovanju ima vise logike. Logika u slucaju sija puca na prici o hadisima. Prosto je nemoguce dokazati vjerodostojnost istih sa 100%-tnom sigurnoscu. Zato na kraju biram sektu Kuranije.

Na kraju stigoh do mormonizma i Jozefa Smita. Ipak cu biti mormon.

Izbor vjere izgleda kao odabir cackalice iz snopa koji broji 100 000. Kada bi covjek gledao u cakcalice, za oko bi mu zapela jedna u gomili i pomislio bi da je to ta. A da li bi bila...

Zato je ateizam najlogicniji izbor.
_drunken_santa_

#546 Re: Svijet bez religija

Post by _drunken_santa_ »

buduci da bebe nemaju religiju, nije istina da se ljudi rađaju u "vjeri".

roditelji su ti koji peru djeci mozak ili dozvoljavaju nekom strancu koji je pohađao religijske skole da im indoktrinira dijete.

to je klasicno zlostavljanje, ali nije tema ovog upisa.

tema je, kako to da (relativno) inteligentni (tj, bar nisu u potpunosti retardirani) ljudi, gotovo uvijek prihvate vjeru roditelja i istovremeno tvrde da su duhovni i da je to njihov slobodni izbor?

izvini, ako si duhovan ti ides trazit i onda moze ali i ne mora da "istinu" nađes u vjeri kojom su ti prali mozak dok si bio mali. ali da si ti sad neki duhovan covjek a u identicnoj vjeri kao i familija ti, to bas moras biti budala pa da povjerujes da je autenticno.
Jack Be Nimble

#547 Re: Svijet bez religija

Post by Jack Be Nimble »

Ah da nema religije sigurno bi vec 1256 godine otisli na mjesec.
skupljac_zeljeza

#548 Re: Svijet bez religija

Kikibombona wrote: Recimo da zelis postati vjernik, kako bi izabrao vjeru i sektu unutar vjere?
....
Ako su ti ovo razlozi i argumenti za ne/izbor onda me ne čudi izbor. Drugačije i nisi mogao uz ovakav spoznajni put.
Kikibombona

#549 Re: Svijet bez religija

Post by Kikibombona »

skupljac_zeljeza wrote:
Kikibombona wrote: Recimo da zelis postati vjernik, kako bi izabrao vjeru i sektu unutar vjere?
....
Ako su ti ovo razlozi i argumenti za ne/izbor onda me ne čudi izbor. Drugačije i nisi mogao uz ovakav spoznajni put.
Ma to je samo mali djelic...

Ima par ljudi kojima vjerujem na rijec, ali opet ono sto kazu uzimam sa blagom rezervom. Muhamedu, Isusu i Mojsiju ne vjerujem. Ne poznajem ih. A dokaze neoborive nemaju.
Ludzak

#550 Re: Svijet bez religija

Post by Ludzak »

Najčešći razlozi za ratove:
-religije,
-novac i
-moć
Locked