skupljac_zeljeza wrote:
Ti bar koji si redovan na Politici znaš da su sve te sekte bazirane više na politici i interesima nego na tefsiru. Zavisi koliko je ko otišao daleko i uspješno u proučavanju gore navedenih oblasti jezika, a poznavati dobro samo arapski jezik opet nije dovoljno.
Mislim da nijednu vjeru i sektu ne mozes odvojiti od politike. Ili je nastala radi politike ili je iskoristena za potrebe politike.
Recimo da zelis postati vjernik, kako bi izabrao vjeru i sektu unutar vjere?
Zasto bi monoteisticke religije imale prednost u odnosu na druge? Zato sto logika vecine ljudi prihvata monoteizam? To ne bi bio dobar odgovor. Zasto je nemoguce da su 'vise sile' kreirale budizam, hinduizam, zoroastrijanizam? Da li covjek ima kapacitet proniknuti u logiku takvih inteligencija?
Al' evo, suzim si izbor i opredjelim se za monoteizam.
Moj prvi izbor bi bio judaizam (ocekujem da ce neko cjepidlaciti i iscackati neku drugu vjeru koja je nastala prije a ima elemente monoteizma). To je prva nama poznata monoteisticka religija. Opet bih se zapitao, zasto da uzmem judaizam kada je prije njega bilo toliko drugih vjera. Zasto je nemoguce da je neka od tih bila jedina prava? Ipak, ako sam vec odlucio prihvatiti monoteizam, biram judaizam koji je nastao prvi. Veoma je izgledno da su krscanstvo, islam, mormonizam i dr. religije plagijat judaizma.
Nekakvom logickom vratolomijom pomislim da su mozda krscanstvo i islam prave vjere. Mozda je Bog zaista prokleo Zidove, razocarao se u njih. Mozda je judaizam zaista iskrivljen. Moze se tu nategnuti nekakva logika koja opet ne mora biti logika 'vise sile', vec obicna ljudska logika.
Od krscanstva najvise lajkam protestantizam. Nekako mi blizi ljudima a dalji vladajucim strukturama.Opet ne bih bio siguran u izbor, jer ko garantuje da 'visa sila' ne favorizuje autoritativno katolicanstvo ili pravoslavlje. Mozda je to za ljude najbolje. Ima logike.
Onda dodjem do islama. Kao u slucaju krscanstva postoji realna sumnja da se radi o plagijatu judaizma. Cista kradja! Prenategnuta je ta logika koja treba apsorbovati tvrdnju da je Bog poslao mali milion poslanika za svaki narod i onda odlucio da Arapima posalje jednu vjeru za sve ljude. Pitam se kako u Juznoj Americi nema tragova monoteizma? Nije valjda taj narod nedostojan poslanstva? Al' evo, islam je bolje koncipiran od judaizma i krscanstva pa cu nekako izvuci zakljucak da se radi o finanlonom Bozijem proizvodu. Kako odabrati sektu? Sunizam mi skripi na slucaju Muavije i Jezida. Ti ljudi su vodili borbu protiv toliko hvaljene poslanikove porodice. Ne mogu biti ispravni jedni i drugi!? Neku tu nije dobar. U siitskom vjerovanju ima vise logike. Logika u slucaju sija puca na prici o hadisima. Prosto je nemoguce dokazati vjerodostojnost istih sa 100%-tnom sigurnoscu. Zato na kraju biram sektu Kuranije.
Na kraju stigoh do mormonizma i Jozefa Smita. Ipak cu biti mormon.
Izbor vjere izgleda kao odabir cackalice iz snopa koji broji 100 000. Kada bi covjek gledao u cakcalice, za oko bi mu zapela jedna u gomili i pomislio bi da je to ta. A da li bi bila...
Zato je ateizam najlogicniji izbor.