Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hrasno38 wrote:
Opet ti ponavljam ima katolika i pravoslavaca u BiH koji nisu Hrvati i Srbi i tu se borili u ratu na strani A BiH s tim da ih je bruka na ovaj ili onaj nacin otjerano islamiziranjem A BiH. Pa negdje nekakav podatak kaze da je u prvih 6 mjeseci rata u A BiH bilo 12% Srba i 18% Hrvata sto je sigurno vrlo priblizno istini a onda je "vrhunska" politika SDA odradila posao da se ti procenti zestoko smanje jer bolje je bilo imati arape u A BiH nego njene gradjane prave patriote koji nisu muslimani.
U ratu su se povlacili histericni potezi.
Bosnjacima muslimanima je bio momenat opstanka. Vecina je bila relativno nereligiozna i to opet nije sprecavalo neprijatelja da ih ubija samo zbog zvuka njihovog imena.
To je prouzrokovalo gnjev kod muslimana koji je ocitavao u jos vecom religioznom prihvatanju.
Razumi malo i muslimansku stranu u tim momentima.
Znam da tebi kao nemuslimanu nije bilo lako kad te starjesina odjednom pozdravlja sa selam alejkum.
hrasno38 wrote:
Opet ti ponavljam ima katolika i pravoslavaca u BiH koji nisu Hrvati i Srbi i tu se borili u ratu na strani A BiH s tim da ih je bruka na ovaj ili onaj nacin otjerano islamiziranjem A BiH. Pa negdje nekakav podatak kaze da je u prvih 6 mjeseci rata u A BiH bilo 12% Srba i 18% Hrvata sto je sigurno vrlo priblizno istini a onda je "vrhunska" politika SDA odradila posao da se ti procenti zestoko smanje jer bolje je bilo imati arape u A BiH nego njene gradjane prave patriote koji nisu muslimani.
U ratu su se povlacili histericni potezi.
Bosnjacima muslimanima je bio momenat opstanka. Vecina je bila relativno nereligiozna i to opet nije sprecavalo neprijatelja da ih ubija samo zbog zvuka njihovog imena.
To je prouzrokovalo gnjev kod muslimana koji je ocitavao u jos vecom religioznom prihvatanju.
Razumi malo i muslimansku stranu u tim momentima.
Znam da tebi kao nemuslimanu nije bilo lako kad te starjesina odjednom pozdravlja sa selam alejkum.
Nigdje nisam napisao da ne razumijem i ne shvatam polozaj muslimana u tom trenutku i na kraju krajeva ja sam se borio u A BiH a ne u americkim marincima:) Ma mene boli kurac kako ce me ko pozdraviti to je njegov problem i njegova kultura....ja nikad u zivotu ne bi mogao da dodjem negdje medju muslimane pa da pozdravim sa hvaljen isus ili bog vam pomogao jer mi to kucni odgoj ne nalaze. Selamanje je najobicnije preseravanje kao i ova dva pozdrava sto sam napisao i evo danas 20 godina nakon rata konkretno u Sarajevu tacno mozes prepoznati ko je ko i odakle je ko upravo po "selamu". Rijetko gdje ces naci prijeratnog sarajliju da se "selami" ali zato papci na svakom koraku. Sarajevo je spicificna mahala i u njoj se nije nikad tisucalo, nogometalo, nije se kupovao kruh, cetvorka je bila "cvrka", nije se selamalo nego pozdravljalo sa "vozdra" ili "dobar dan" i onda ti odjednom negdje dodjose papcine u vojsku i pocese da selemaju....mislim mogli su oni svojoj materi selamati kad je pola moje jedinice bilo citav rat sastavljeno od nebosnjaka ali to je samo jedan mali dio postovanja prema tim ljudima koji se upravo moze prenjeti i na ime Bosnjak. Mene boli kurac i za Bosnjacima i za Srbima i Hrvatima jer i da mogu biti Bosnjak ja bi prije svega bio Bosanac i Hercegovac.
Ja znam desetine prijeratnih Sarajlija koje mene danas pozdravljaju sa selam.
Ne smijes imati toliku ljutnu prema tom nazivu. Da li bi bio toliko gnjevan da te jedan Zidov pozdravi sa 'shalom' ?
I jedno i drugo znaci "mir sa tobom".
Bosnjaci muslimani su postali vise homogeni jer su imali posebno pogan rat pogotovo onda kad im je i HVO okrenuo ledja.
A za to da bi se radije zvao Bosancem i kad bi imao opciju da budes Bosnjak , znam odavno. Zato i kazem da nije krivica kod onih koji se zovu Bosnjaci. Nego je to tvoj izbor.
emillio estevez wrote:Gdje pisem da je Bobovac hrvatski grad?
Gdje sam napisao da je Katarina hrvatska kraljica?
Slika koja prikazuje zenitovog oca sa djecom je primitivna ,osim zenitu koji uziva sa ocem.
Đikane, nepismeni,ja ti tu sliku nisam postavio, druga je stvar kad nemaš argumenata pa počneš sa niskim uvredama, ali ni sa tim ne možeš poreć činjenice koje sam ti naveo.
hAZNADAR wrote:Ali Bobovac nije samo hrvatski, bosanska srednjovjekovna drzava nije hrvatska, Kotromanici nisu Hrvati, I napose Katarina nije bila Hrvatica.
A za imena sam vec objasnio i znao sam da ces krenuti po nekim nepisanim pravilima o koja su imana narodna a koja nisu. Nemoguce je sa zatucanim Balkancem razgovarati jer je uvjereniji u svoje vizije negoli doktor te nauke.
Bobovac nije nikada bio niti malo Hrvatski niti iciji osim Bosanski
Srednjovjekovna Bosna kako joj i samo ime kaze nije bila Hrvatska ali jeste krscanska
Kotromanici su najvecim djelom Bosanci mada se negdje spominje mogucnost da su porijeklom i iz Kutine
Katarina je kcer Stjepana Kosace koji je po zapisima rodjen u Foci sto znaci da BH kadar 100%, doduse malo vise je Hercegovka jer je rodjena u Blagaju.
I zašto onda se nose rvatske zastave po Bobovcu, izgleda u ovih bolesnika je mantra ko je god nekad bio katolik, onda je samim time i rvat
Tom bolesnom logikom i papa je rvat jer je katolik
itekako wrote:
to se nikada nece desiti na ovim prostorima zahvaljujuci katastrofalnim potezom, danas bosnjackog politickog establismenta i intelektualne elite.
zelja da se sto prije rijesi vlastito nacionalno pitanje je dovela do kardinalne greske kojom su prisvojili termin bosnjak vezujuci ga iskljucivo za muslimane sa ovih prostora. do tog termina su trebali doci zajedno, katolici, pravoslavci, jevreji i muslimani sa prostora BiH. tada bi imali drugu sliku na terenu.
Da ima volje jos uvijek se to moze postici.
Napraviti zajednicki memorandum svih vjera i etnija. Jedan multikulturalni bosnjacki kongres.
Ali ne postoji volja kod vecine aktera. Pogotovo kod pravoslavnih i katolickih jer im 200 godina indoktrinacije ne bi onda uspio.
hAZNADAR wrote:Ali Bobovac nije samo hrvatski, bosanska srednjovjekovna drzava nije hrvatska, Kotromanici nisu Hrvati, I napose Katarina nije bila Hrvatica.
A za imena sam vec objasnio i znao sam da ces krenuti po nekim nepisanim pravilima o koja su imana narodna a koja nisu. Nemoguce je sa zatucanim Balkancem razgovarati jer je uvjereniji u svoje vizije negoli doktor te nauke.
Srednjovjekovna Bosna kako joj i samo ime kaze nije bila Hrvatska ali jeste krscanska
Kotromanici su najvecim djelom Bosanci mada se negdje spominje mogucnost da su porijeklom i iz Kutine
Katarina je kcer Stjepana Kosace koji je po zapisima rodjen u Foci sto znaci da BH kadar 100%, doduse malo vise je Hercegovka jer je rodjena u Blagaju.
I zašto onda se nose rvatske zastave po Bobovcu, izgleda u ovih bolesnika je mantra ko je god nekad bio katolik, onda je samim time i rvat
Smiješna je ta novokomponovana potreba da se "katolike" distancira od spomena hrvatskog imena. Kao sto je vec receno i cini mi se, presutno potvrdjeno - hrvatski etnicki prostor i bosanski se teritorijalno nadopunjuju i samo budala moze reci da tu nije moglo doci do veza, preseljavanja i slicno.
Ovo je plan Sarajeva iz 1905. Cijeli jugoistocni dio grada ima naziv "Hrvatin":
DŽAMIJA HRVATIN ## Mosque HRVATIN ## (sagrađena 1558.godine)
Zato sto je to zastava jesdnog konstitutivnog naroda u BiH i sto je zastava jedne od tri komponente oruzanih snaga BiH....hos da ti nacrtam?????
Kitrona wrote:
Smiješna je ta novokomponovana potreba da se "katolike" distancira od spomena hrvatskog imena. Kao sto je vec receno i cini mi se, presutno potvrdjeno - hrvatski etnicki prostor i bosanski se teritorijalno nadopunjuju i samo budala moze reci da tu nije moglo doci do veza, preseljavanja i slicno.
zenit dozic wrote:
Zato sto je to zastava jesdnog konstitutivnog naroda u BiH i sto je zastava jedne od tri komponente oruzanih snaga BiH....hos da ti nacrtam?????
Nemoj mi ti crtati života ti, pričaš o konstitutivnosti samo kad ti paše, tamo nije mjesto šahovnici već ljiljanima i kraj priče.
Tamo je mjesto šahovnici i HVO zastavi ko u Zadru ljiljanima i zastavi ARBIH.
Znaš pričat kako nije mjesto zastavi ARBiH na proslavi, a ovdje to isto samo s druge strane podržavaš. Licemjeran si kao i ovi paćenici što su se okupili gore da veličaju "rvacku kraljicu", a ne bosansku, u tome je poenta.
zenit dozic wrote:
Nemoj mi ti crtati života ti, pričaš o konstitutivnosti samo kad ti paše, tamo nije mjesto šahovnici već ljiljanima i kraj priče.
Tamo je mjesto šahovnici i HVO zastavi ko u Zadru ljiljanima i zastavi ARBIH.
Znaš pričat kako nije mjesto zastavi ARBiH na proslavi, a ovdje to isto samo s druge strane podržavaš. Licemjeran si kao i ovi paćenici što su se okupili gore da veličaju "rvacku kraljicu", a ne bosansku, u tome je poenta.
Ajde mi ti malo pricaj o svemu tome. Prvo ja nisam bio za ratnu zastavu sa ljiljanima a za zastavu sa ljiljanima sam uvijek bio i bicu. Taj kraj price moze svojoj kuci prosipati a ne ovdje. I ajde nadji mi pravi dokaz da je ovdje na ovom skupu neko zvanican rekao da je bilo sta od Bobovca hrvatsko. Nasjedate na price dvojice prekookeanskin govnara koji se kao zovu novinari i kuhaju po BiH i svoj patriotizam pokazuju sa vise nego pristojne distance. Eto ces ti i takvi kao ti odredjivati sta ce se nositi po BiH a sto je dozvoljeno zakonom i sto je dozvoljeno ustavom. Ocete al u kurcu!!!!
Kitrona wrote:
emillio estevez wrote:
Kakvo dokazivanje hrvatstva Bosne sa stovanjem zadnje bosanske kraljice , stoljecima je stuju jer je prvenstveno kao katolkinja umrla i pokopana u Rimu.
Franjevci su postigli da kult posljedne kraljice ostane prisutan u narodu .
Bitno je da je Katarina ostavila Bosnu u amanet Vatikanu, znaju li to oni koji se smatraju potomcima Turaka?
Kitrona wrote:
A što znače priče kako su neki "vaši" kmetovi?
Tko ste to "vi" u tim pričama?
ma jok.....
Ovdje samo možemo vidjeti da se okupio veliku broj ljudi koji vole Tursku. Niko od njih ne smatra sebe potomkom Turaka.
To što tebe iritira činjenca da veliki broj Bošnjaka voli Tursku nije ničiji problem nego isključivo tvoj. I svi okupljeni ti poručuju ko te šiša.
Opet, ako laže koza ne laže rog...
“Turska je naša mati, tako je bilo, tako ce i ostati”, izjavio je ne tako davno, prije tek nekoliko godina, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa efendija Ceric.
Kitrona wrote:
A što znače priče kako su neki "vaši" kmetovi?
Tko ste to "vi" u tim pričama?
Kmetovi, age i begovi su prošlost. To što ta prošlost tebe iritira nije moj problem.
Danas nema ni kmetova ni begova, imaju Bošnjaci koji sebe ne smatraju potomcima Turaka.
hrasno38 wrote:
ma jok.....
Ovdje samo možemo vidjeti da se okupio veliku broj ljudi koji vole Tursku. Niko od njih ne smatra sebe potomkom Turaka.
To što tebe iritira činjenca da veliki broj Bošnjaka voli Tursku nije ničiji problem nego isključivo tvoj. I svi okupljeni ti poručuju ko te šiša.
Slazem se 100% sa tobom i iskreno da ti kazem i zaboli me masite s cim god hocete ali muslimani BiH ne mogu pobjeci od turskog gena ni pomocu filmskih trikova. Samo par primjera.....
“Turska je naša mati, tako je bilo, tako ce i ostati”, izjavio je ne tako davno, prije tek nekoliko godina, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa efendija Ceric.
Jel znaš ti u kojem su odnosu "mati" i "djeca" i naslijeđuju li djeca svoju mati?
Ovo nam govori to da su Bošnjaci kulturološki potomci Turaka iz osmanskog perioda. Ovo, iako danas najprimjetnija, sigurno nije jedina komponenta u bošnjačkoj kulturi i tradiciji. Ovdje nema ama baš nikakvog govora o genetici, radi se samo o zlonamjernoj interpretaciji đikana.
hrasno38 wrote:
Slazem se 100% sa tobom i iskreno da ti kazem i zaboli me masite s cim god hocete ali muslimani BiH ne mogu pobjeci od turskog gena ni pomocu filmskih trikova. Samo par primjera.....
Jel znaš ti u kojem su odnosu "mati" i "djeca" i naslijeđuju li djeca svoju mati?
Ovo nam govori to da su Bošnjaci kulturološki potomci Turaka iz osmanskog perioda. Ovo, iako danas najprimjetnija, sigurno nije jedina komponenta u bošnjačkoj kulturi i tradiciji. Ovdje nema ama baš nikakvog govora o genetici, radi se samo o zlonamjernoj interpretaciji đikana.
Pa eto, slažem se sa tobom -jel to bilo tako teško zaključiti?