Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
asurbanipal

#526 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by asurbanipal »

piupiu

#527 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Šta je sevdah?

Dijelovi intervjua rađenih povodom izložbe "Sevdah, umjetnost slobode" Damira Imamovića montirani su u jedan kraći video kao doprinos pokušaju da se odgovori na pitanje "Šta je to 'sevdah'?. Mnogi pokušaji definiranja bave se svođenjem na osjećaj ("sevdah" kao ljubav i/ili kao melanholija), ali se pojavljuju i neki inovativniji pristupi, kao što je, na primjer, definiranja sevdaha kao psihološke kategorije, i sevdalinke kao žala za Orijentom i anti-kolonijalnog i anti-kapitalističkog žanra.

A, ovo predavanje više nego vrijedi pogledati ...

A, i ovo ... (zapravo - posebno ovo!)

statixx

#528 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by statixx »

piupiu wrote:Šta je sevdah?ali se pojavljuju i neki inovativniji pristupi, kao što je, na primjer, definiranja sevdaha kao psihološke kategorije, i sevdalinke kao žala za Orijentom i anti-kolonijalnog i anti-kapitalističkog žanra.
Ne mogu sad da se sjetim o kojem stivu se radi, ali sevdalinka je gradska pjesma, duhovni izraz ondasnjeg urbanog stanovnistva, koja u mnogo cemu je simbol otpora arabizaciji. Uzmi samo koliko su neke sevdalinke erotski nabijene, asikovanje itd...
piupiu

#529 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

statixx wrote:
piupiu wrote:Šta je sevdah?ali se pojavljuju i neki inovativniji pristupi, kao što je, na primjer, definiranja sevdaha kao psihološke kategorije, i sevdalinke kao žala za Orijentom i anti-kolonijalnog i anti-kapitalističkog žanra.
Ne mogu sad da se sjetim o kojem stivu se radi, ali sevdalinka je gradska pjesma, duhovni izraz ondasnjeg urbanog stanovnistva, koja u mnogo cemu je simbol otpora arabizaciji. Uzmi samo koliko su neke sevdalinke erotski nabijene, asikovanje itd...
Si, si ... ali kako je to Damir divno iznalizirao sa filozofskog, etnomuzikološkog i kulturološkog stanovišta, stvarno vrijedi pogledati. Kad smo kod tog ašikovanja ... neki dan pročitah da su ašik-penžeri dio naše arhitekture od 16.og vijeka ... pravo mi to zanimljivo bi. :)
piupiu

#530 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Nina Simone ...

Animacija intervjua sa legendarnom pjevačicom i aktivistkinjom za ljudska prava originalno snimljenog i emitovanog u Italiji 1968. ...

piupiu

#531 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

asurbanipal wrote:
Volim i lajkujem (fali nam lajk dugme :D).
petunija

#532 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Like= :thumbup:
piupiu

#533 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Dalmatinski sevdah: Ne pitaj me razlog mojoj tuzi

Klapsko pjevanje je tradicionalna hrvatska vokalna glazba podrijetlom s juga Hrvatske (Dalmacija), najviše iz primorskih i otočkih krajeva. Izvodi se i u urbanim, ali i ruralnim sredinama od sredine 19.og stoljeća. U prosincu 2012. god. UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.[1]

Pjeva se višeglasno, bez pratnje instrumenata. Izvorno se pjeva "na uho", što znači da nema voditelja. Pjesmu povede najviši glas, a zatim se uključuju i ostali pjevači, pjevajući istovremeno s vodećim glasom. Bitno je naglasiti "najviši glas", jer su se prijatelji udružili, formirali klapu zato što su prijatelji, što su se povezali u društvo kao skladne naravi, a ne zato što su tražili ljude po njihovim glasovnim sposobnostima.

Izvodi je skupina pjevača kojih je obično od 5 do 8, veličine jedne klape (družine), skupa prijateljâ. Najčešća forma višeglasja klapskih pjesama je troglasje i četveroglasje, tijesni harmonijski slog koji gotovo mahom završava u tercnom položaju, akordu po kojem su klapski završeci prepoznatljivi.

Na oblikovanje dalmatinske klapske pjesme utjecalo je liturgijsko i paraliturgijsko pjevanje zapadnog obreda (gregorijanski koral, glagoljaško pjevanje, crkveno pučko pjevanje), organizirana glazbena djelatnost urbanih i urbano-ruralnih sredina na području Dalmacije, talijanska, odnosno zapadno-europska melodika, melodika napjeva iz šire unutrašnjosti među kojima i tzv. starogradske pjesme i dr. Repertoar suvremenih dalmatinskih klapa u počecima se odlikovao uglavnom ljubavnom tematikom, a od utemeljenja Omiškog festivala pokrio je gotovo sve vidove suvremenog života žitelja Dalmacije.
Challenger__

#534 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

piupiu wrote:Dalmatinski sevdah...
Pa kad smo već kod klapa, izbor:

Može i ovako:

petunija

#536 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

piupiu wrote:Samo da vam kažem da razmišljam o rebrandingu teme u HMOKMUS. :oops: :D

I gdje je nestao Kliz? :?
Taman htjedoh priupitati da nije u Beču i sprema se za Novogodišnji koncert, kad voila :D
John Cleese

#537 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

petunija wrote:
piupiu wrote:I gdje je nestao Kliz? :?
Taman htjedoh priupitati da nije u Beču i sprema se za Novogodišnji koncert, kad voila :D

Nisam... ali kao da jesam - upravo slusam Radecki mars s komsilukom (htjeli, ne htjeli...) :D :lol:

Banksy

#538 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

MaHmurluk, sarma, francuska salata, torta, itd. :mrgreen:

(Ja na ovoj temi samo o hrani. :( :mrgreen: )
John Cleese

#539 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Banksy wrote:MaHmurluk, sarma, francuska salata, torta, itd. :mrgreen:

:lol: Ne nuzno tim redom i ne nuzno bez ponavljanja :D

P.S.
Prije nego li neko upita - pitu napravit' znam, al' razvit' jufku... :| :D :lol:
piupiu

#541 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Jedete, slušate muziku i dernečite bez mene, a? :D
piupiu

#542 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Challenger__ wrote:
Pa kad smo već kod klapa, izbor:

Aaaa, omiljena klapa ... :thumbup:

Ovi mi modernizatori koji unose pop u klapsko pjevanje manje leže. :oops:
piupiu

#543 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
petunija wrote:
piupiu wrote:I gdje je nestao Kliz? :?

Nisam... ali kao da jesam - upravo slusam Radecki mars s komsilukom (htjeli, ne htjeli...) :D :lol:
Je l' komšiluk bio oduševljen? :oops: :D :lol:

'Dje si ti, mi se ovdje brinemo? :twisted: :kiss:
Banksy

#544 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

John Cleese wrote:

:lol: Ne nuzno tim redom i ne nuzno bez ponavljanja :D

P.S.
Prije nego li neko upita - pitu napravit' znam, al' razvit' jufku... :| :D :lol:
Apsolutno. :D

:lol:
¤ jelena ¤

#545 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

:helou:
ImageImage

Čiko se zove Tom Noll i svašta nešto zanimljivo slika, uglavnom portrete rock, blues muzičara. Mene je kupio portretima Gary Moora, Zappe i Lennona, koji su mu odlični. :)
piupiu

#546 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Zdravo, jeloooooo ... :kiss:

Image
piupiu

#547 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Kako sam ovo pročitala, krenem tražiti bilo što o bosanskohercegovačkoj kulturi ishrane ... nisam još ništa zanimljivo našla, ali, biće, biće ... Google sve vidi ... :D :lol:
Banksy

#548 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

piupiu wrote:

Kako sam ovo pročitala, krenem tražiti bilo što o bosanskohercegovačkoj kulturi ishrane ... nisam još ništa zanimljivo našla, ali, biće, biće ... Google sve vidi ... :D :lol:
Sjećam se da je prije par godina neko izdao neku ''bosansku'' kuharicu, ali ne sjećam se tačno ko je to bio i je li bila čemu, a pogotovo je li bilo riječi o kulturi ishrane, o običajima, navikama, podnebljima, različitostima naših tradicionalnih kuhinja. Čekaju mene ... :D
To je vrlo zahtjevan posao, jer bh kuhinja je i bosanska i posavsko-slavonska i turska i njemačka i hercegovačka i primorska kuhinja i svaka od njih ima svoje specifičnosti koje bi valjalo obraditi u toj knjizi i svakoj od njih posvetiti dio ... Veliki posao.
piupiu

#549 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Banksy wrote: Sjećam se da je prije par godina neko izdao neku ''bosansku'' kuharicu, ali ne sjećam se tačno ko je to bio i je li bila čemu, a pogotovo je li bilo riječi o kulturi ishrane, o običajima, navikama, podnebljima, različitostima naših tradicionalnih kuhinja. Čekaju mene ... :D
To je vrlo zahtjevan posao, jer bh kuhinja je i bosanska i posavsko-slavonska i turska i njemačka i hercegovačka i primorska kuhinja i svaka od njih ima svoje specifičnosti koje bi valjalo obraditi u toj knjizi i svakoj od njih posvetiti dio ... Veliki posao.
Slabi smo, bome, lijeni, pa se onda bunimo kad nam drugi sve napisu i prisvoje :perverzna: :D + motivacioni smajli ... :jedekolac:.

Šta bi bile neke specifične odlike beJha kulture ishrane? Dominacija janjeta? Somuni? Peka i sać? Pite? Kalje? Mi jedemo jako malo voća, ali puno slatka od voća, čini mi se ... U jednoj sam knjizi čitala kako je neki turski trgovac u Stambolu, nekad u nekom tamo vijeku, ugostio nekog trgovca iz Bosne, pa se zgražava kako ti 'divlji Bosanci' samo 'prde' jer se 'kod njih od kupusa živi'. :lol:
Banksy

#550 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

:lol:

Pa i te prehrambene navike ovise o podneblju ... Vjerovatno bi se moralo raščlaniti sve teritorije, i geografiju i demografiju, i svaku posebno tretirati, sve uz opise tradicije, navođenje utjecaja, nabrajanje prehrambenih navika, i jela i pića, itd, prevelik je to posao, a slabo isplativ. :D
Bosna je i bestilj i pita i baklava i janjetina, i buhtla i štrudla i šufnudla i šnenokla, i grah i podvarak i sarma i kobasica, i pršut i pečenica i stelja i čvarak, pa ti vidi kako bi ... :mrgreen:
Post Reply