Ooo pa ovo treba proslaviti.
Ne mogu da vjerujem da je Savez napokon uradio nesto konkretno za poboljsanje Premijer Lige.
Mislim da je ta razlika medju klubovima zadnjih sezona postajala sve ocitija. Neki klubovi jednostavno egzistiraju na rubu propasti i ne mogu osnovne stvari obezbjediti a odigravanje lige. (Mladost je prvo igrala u Bijeljini, a sada u Ugljeviku. Radnik je zadnje kolo jeseni pak igrao u Obarskoj

, a sad ce u Ugljeviku. Slavija je 5 utakmica igrala u Foci
zbog obnavljanja terena u Lukavici

. Zvijezda ubacuje 41ogodisnjaka u ekipu jer nemaju dovoljno igraca. U Zvorniku je stadion za vrijeme onih poplava izgledao ko bazen.) Pet-sest ekipa u ligi uopste nema internet stranicu, hej, u 2015oj!. Potpisuju se amaterski ugovori na pola godine. Ne postoje uopste uvjeti za snimanje kamerom. Samo ovo zadnje bi bio ogroman napredak. Znaci da televizija umjesto na 8 ide na 6 stadiona vikendom, i to po zakonu vjerovatnoce na stadione sa boljim uslovima.
Neki od ovih klubova danas postoje samo kao poligoni za prvoligaski fudbal propalih ili nekvalitetnih igraca. Ovo skracenje, zajedno sa vec postojecim pravilom o domacim i mladim igracima, ce sigurno koncentrisati kvalitet u manje klubova.
Dalje, danas generalni sponzor daje odredjenu svotu novca svakom premijerligasu. Ista ta svota podjeljena na manje klubova naravno znaci vise novca za te klubove. Da ne govorimo da bi ce ta svota vjerovatno povecala. A to dovodi do zadnje stavke, a to je broj gledalaca na stadionima.
Ne moze niko ubjedjivati u suprotno: smanjenje lige ce povecati prosjecan broj gledalaca na stadionima. Ako ti dolazi Sarajevo ili Zeljeznicar 2 puta, a ne jednom u godini - to je vise gledalaca. Zrinjski, SB, Borac, Velez, Sloboda, Celik - donose vise gledalaca na stadion. Ili nebitno, ko god da je u vrhu donosice vise gledalaca nego ekipa sa dna tabele. To je jednostavno tako.
Sta to znaci? Naravno opet vise novaca za klubove, i vjerovatno veca gledanost i na tv, veci interes sponzora itd.
Plus to sto ce se ovako stvoriti mogucnost da se poostre kriteriji za igranje u ligi. Nece vise biti 7-8 malih klubova koji ni u teoriji ne bi mogli priustiti takve stvari.
Super stvar i veliki dan za Premijer ligu. Ja sam ....ekstatican!!!