Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kox

#526 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

madner wrote:
kox wrote:
madner wrote:Kao prvo, to je do OHRa i njihovih intervencija. Bruka raje je morala odplatiti posteno osvojene stanove zbog Petrica.

Kao drugo, imas obrnuti problem pa svaki projekt za infrastrukturu stopa zbog vlasnickog prava. Zaobilaznica je trebala biti gotova prije 10 godina, no...

Da ne spominjem gradnju elektrana, cim se nadje neki NVO koji voli cvijece nista od investicije.
Šta da ti kažem, radni logori i otimačina imovine su danas nepravedno potcijenjeni.
Ostao bez teksta nakon prvog argumenta.
Vecina demokratskog svijeta ima mehanizme za nasilno oduzimanje imovine uz pravednu odstetu dok su zemlje u razvoju isto radili bez pravedne ostete.

Ne znam o kakvim radnim logorima pricas i odkud oni u ovoj prici.
Mislio sam da se šališ, pa sam se i ja malo našalio. Neću više Tita mi.
Ne štopaju infrastrukturni projekti zbog vlasničkog prava ili NVO nego zbog sporosti kompletnog procesa, od pronalaženja vlasnika, odredjivanja naknada, eventualnih sudskih procesa itd. Vlasnička prava se u normalnim zemljama poštuju kao i ekološki standardi (najčešće) pa ih to ne spriječava da grade infrastrukturne objekte.
O oduzimanju imovine sam pisao u par prethodnih postova, bezveze je da se ponavljam.
madner

#527 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

To pak nije tacno, naveo sam i primjer. Mogu navest i primjer hidroelektrana koje su zastopale zbog NVOa mada su ispostovani svi ekoloski standardi.

Razlog tome je da nije postojao zakon, kao sto postoji u razvijenim zemljama o oduzimanju zemljista. Moc oduzimanja imovine je jedna od odlika suverenosti drzave, samo je pitanje kako je regulisana odsteta (koja je opcionalna).

Dakle za put od javnog interesa se vlasnicka prava ne postuju, mada se plati odsteta.
madner

#528 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

https://en.wikipedia.org/wiki/Berman_v._Parker

Ljudima oduzeta robna kuca i dodjeljena licenca za vecu drugim ljudima. Sve po zakonu.
kox

#529 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

madner wrote:To pak nije tacno, naveo sam i primjer. Mogu navest i primjer hidroelektrana koje su zastopale zbog NVOa mada su ispostovani svi ekoloski standardi.

Razlog tome je da nije postojao zakon, kao sto postoji u razvijenim zemljama o oduzimanju zemljista. Moc oduzimanja imovine je jedna od odlika suverenosti drzave, samo je pitanje kako je regulisana odsteta (koja je opcionalna).

Dakle za put od javnog interesa se vlasnicka prava ne postuju, mada se plati odsteta.
Ja i ne sporim da se zemljište oduzima i u razvijenim zemljama kada za to postoji potreba ali se to plati ili na neki drugi način pravično nadoknadi.
Takodje, i u razvijenim zemljama postoje NVO-i pa se grade hidrocentrale.
Nije mi jasno šta tačno želiš da pokažeš svojim argumentima, da je normalno i prihvatljivo oduzimati privatnu imovinu bez naknade kako je to radjeno u procesu nacionalizacije nakon 2sr ili nešto drugo ?
skupljac_zeljeza

#530 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Jedan od ciljeva komunizma je pretvaranje privatne svojine u društvenu. U našoj verziji komunizma imali smo pretvaranje društvene imovine (vakufa i zadužbina) u privatnu svojinu.
NIN

#531 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by NIN »

Arteta wrote:
NIN wrote:Najljepsi bajrami su bili u Titino vrijeme, najljepsa ljetovanja takodjer, da ne spominjem prve majeve i nove godine! Jedini koji se danas kofrce su oni sa sela koji su uvijek bili orjentirani ka etnicitetu i religiji, sto je i razumljivo - nikad nisu naucili zivjeti u kolektivu, u carsiji, niti ce! Al eto, sad je vase vrijeme i opletite, a ja odoh, sto dalje od vas i zelim vam sto skoriji rat!
Putuj Igumane i ne brini za Manastir, s takvim razmisljanjem neces nikome nedostajati.
Iguman i donekle ali manastir ide malim slovetom, jel'. Nego, sto dalje od tih pomodarskih pojmova na osejbujnom Balkanu, to bolje. Vise volim zutog Sveda il' mahmurnog Rusa od 'strucnjaka' s Balkana koji misli da je pametniji od profe s Max Plancka :)

I da, nekakvim me Bosnjakom prozvase, ono, preko noci, i muslimanom, tobejarabi, a dzamije iznutra ne vidjeh ni na slici, hahahaha... apropo manastira, jebo te on :)

Al' neka, zelim vam sto bujnije brade i sto manje pameti i da se izivite sto je moguce vise i kvalitetnije! :)

Ja ja, zaboravih, popalite i sto vise knjiga jer tako raste srce junacko! :)

Uzdravlje!
Leons

#532 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Prozvali su te i Jugoslavenom.
stranacc

#533 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by stranacc »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
To je valjda nesto najjasnije, o cem ne treba biti diskusije.

Kosarkaska Reprezentacija SFRJ se takmicila od 1947 do 1991 godine( 44 godine), a Srbija tek nesto vise od 20 godina.
Skoro pa duplo.
Dude, like seriously?

Poredis organizaciju, infrastrukturu, ljudstvo 1947 i 1992?
Ma da
Yugoslavija je bila sjebana ratom 45 , njemacka je doduse imala kosarkasku reprezentaciju spremni. Francuska nije ratovala. Koji je tebi kurac.
Yugoslavija je actually bila u boljoj situaciji nego srbija. Bolje pocetne pozicije. U srbiji je bilo rata u ostatku evrope nije....
Cjenio sam tvoje stavove al na ovoj temi si osho helac. Nebitno , ne tangira te to naravno , just saying
piupiu

#534 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:
Samo sto je problem kada se u radnoj akciji nadje budala od narednika koji uglavnom gleda koliko ce kome sta narediti i koliko ce krivina uhvatiti te koju ce ucesnicu akcije zbariti da je opali. I jos se nadje neka budala koji upre ko hajvan, a neko drugi primjerice ne moze tim tempom i tom kolicinom raditi - eh tom se jadi navali neki desetar na kosti "Vidi kako moze ovaj, a ti ne mozes".

Jeste da se Jugoslavija izgradila na tome - pruge, ceste i fabrike ali palo je tu puno necijih suza. Cak i previse.
Kao i u JNA, i u svim ostalim segmentima društva i dan danas, Balkan je pun autoritarnih, sadističkih likova. Kao kad se žene poradjaju u najvećim zamislivim bolovima, naše sestre im drže pridike tokom porodjaja tipa 'šta se dereš, nisi se derala kad si se *ebala', itd, što je nešto nezamislivo u drugim društvima i za šta se dobija otkaz. Ne sumnjam da se dešavalo.
Drinski

#535 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Leons wrote:Prozvali su te i Jugoslavenom.
ma najcesce - budalom.
Dozer

#536 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Leons wrote:Prozvali su te i Jugoslavenom.
Logicno. Drzava se zvala Jugoslavija, a Jugosloven je bio naziv tadasnje nacije.
Ali, ni tada niko ne rece da nisi istovremeno i Srbin, Hrvat, Bosanac, katolik, musliman, pravoslavac....
Mah... Zamaram se bez veze...ovo je ono sto smo pricali i pojasnjavali vec X puta...i dzaba...
Last edited by Dozer on 12/08/2015 08:41, edited 1 time in total.
Gojeni H

#537 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok. :D
Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.
Ovo je pojednostavljivanje jednostavno receno, bolno. Ko je prosjecan covjek? Zivotinja s dusom koja ne misli?
Covjek je mogao na sastanku radnickog savjeta reci pogresne rijeci i da zavrsi na Golom Otoku ... ili cemo opet da se lazemo?
Ima negdje na netu clanak o Zidovkinji iz Beograda, dramskoj umjetnici cini mi se, ispricala snaja vic ... i zavrsila na Golom Otoku.
Hocemo li o o kasnim 80-im kada je sve popustilo, te kontraverzama koje su izazvale "Dan Republike" od Pusenja, ili "Fasista nemoj biti ti" od Plavog Orkestra"?
Novoj generaciji je nezamislivo da se takvo nesto nekada, ne tako davno, desavalo na ovim prostorima, ali su decki u koznim mantilima odbijali bubrege za izrecene rijeci duboko u 80-im.
Gojeni H

#538 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

NIN wrote:
Arteta wrote:
NIN wrote:Najljepsi bajrami su bili u Titino vrijeme, najljepsa ljetovanja takodjer, da ne spominjem prve majeve i nove godine! Jedini koji se danas kofrce su oni sa sela koji su uvijek bili orjentirani ka etnicitetu i religiji, sto je i razumljivo - nikad nisu naucili zivjeti u kolektivu, u carsiji, niti ce! Al eto, sad je vase vrijeme i opletite, a ja odoh, sto dalje od vas i zelim vam sto skoriji rat!
Putuj Igumane i ne brini za Manastir, s takvim razmisljanjem neces nikome nedostajati.
Iguman i donekle ali manastir ide malim slovetom, jel'. Nego, sto dalje od tih pomodarskih pojmova na osejbujnom Balkanu, to bolje. Vise volim zutog Sveda il' mahmurnog Rusa od 'strucnjaka' s Balkana koji misli da je pametniji od profe s Max Plancka :)

I da, nekakvim me Bosnjakom prozvase, ono, preko noci, i muslimanom, tobejarabi, a dzamije iznutra ne vidjeh ni na slici, hahahaha... apropo manastira, jebo te on :)

Al' neka, zelim vam sto bujnije brade i sto manje pameti i da se izivite sto je moguce vise i kvalitetnije! :)

Uzdravlje!
Ali zasto ti kao neko ko zeli da nekome ukaze na nepravilnosti i izbrisanost moralnih granica u danasnjem (ne)drustvu, stavljas ljude sa sela u negativan kontekst?
Da li treba da te podsjetim da su neki od najvecih bosanskih pisaca, slikara i akademika, djeca sa sela?
Ako je tako dobro bilo u SFRJ kako se taj seoski dio "odmetnuo"?
Ako su se davali SVIMA stanovi za dzaba, otkud su ljudi ostali na selima?
Otkud onolike garsonjere i barake u svakom vecem gradu u BiH? Ko se tu odhranio?

I na kraju, primitivcima ce uvijek smetati osoba sa sela, Sandzaka, Kosova, ili Gusinja. Primitivci vole elitizam jer pate od raznoraznih kompleksa i makar i imaginarni elitizam koji ih uzdize iznad nas ostalih, obicnih smrtnika, pomaze u savladavanju te opake drustvene bolesti.
Zelim brzo ozdravljenje.
DiplomataSaSela

#539 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by DiplomataSaSela »

Ozbiljne civilizacije traju malo duze od 45 godina...
piupiu

#540 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok. :D
Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.
Ovo je pojednostavljivanje jednostavno receno, bolno. Ko je prosjecan covjek? Zivotinja s dusom koja ne misli?
Covjek je mogao na sastanku radnickog savjeta reci pogresne rijeci i da zavrsi na Golom Otoku ... ili cemo opet da se lazemo?
Ima negdje na netu clanak o Zidovkinji iz Beograda, dramskoj umjetnici cini mi se, ispricala snaja vic ... i zavrsila na Golom Otoku.
Hocemo li o o kasnim 80-im kada je sve popustilo, te kontraverzama koje su izazvale "Dan Republike" od Pusenja, ili "Fasista nemoj biti ti" od Plavog Orkestra"?
Novoj generaciji je nezamislivo da se takvo nesto nekada, ne tako davno, desavalo na ovim prostorima, ali su decki u koznim mantilima odbijali bubrege za izrecene rijeci duboko u 80-im.
Ne znam zašto se vrtimo u krug s ovim argumentom. Kad danas pitaš ljude šta im nedostaje iz vremena Jugoslavije, jedna od prve tri stvari koje će reći je 'moglo se spavati na ulici', ne kao izolovan argument, nego kao nešto što navede 90% ljudi koje to pitaš. To znači samo i isključivo da su se ljudi osjećali sigurni na ulici. To ne mijenja činjenice o političkom sistemu ili političkoj represiji, ali je jednostavno činjenica i možemo mi sada ukrug još pedeset puta sa kontra-pitanjem - a, šta ćemo s političkom represijom?
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#541 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Zviz »

Image
Ommadawn

#542 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Gojeni H wrote:
Ali zasto ti kao neko ko zeli da nekome ukaze na nepravilnosti i izbrisanost moralnih granica u danasnjem (ne)drustvu, stavljas ljude sa sela u negativan kontekst?
Da li treba da te podsjetim da su neki od najvecih bosanskih pisaca, slikara i akademika, djeca sa sela?
Otkud onolike garsonjere i barake u svakom vecem gradu u BiH? Ko se tu odhranio?

I na kraju, primitivcima ce uvijek smetati osoba sa sela, Sandzaka, Kosova, ili Gusinja. Primitivci vole elitizam jer pate od raznoraznih kompleksa i makar i imaginarni elitizam koji ih uzdize iznad nas ostalih, obicnih smrtnika, pomaze u savladavanju te opake drustvene bolesti.
Zelim brzo ozdravljenje.
Na ovoj temi se potpuno s tobom slažem, moram to reći.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#543 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Zviz »

Gojeni H wrote:

Zelim brzo ozdravljenje.

Nisu ljudi sa sela ili grada problem vec pojedinci, kojih je znatno vise nego 1%, nisu nikada zaradili pare vec znate i sami kako su brojni dosli do para. I onda zeljaom za dokazivanjem i sl. se odnose i ponasaju jako bijedno. Imam u rodu, ko malo daljem, jako dobar primjer. Nebi bas naznacio da su sa sela, ali periferija jednog manjeg gradica. Otac se obogatio prvenstveno tokom rata i u fazi poslje. Ali posto njegov sin taj novac je samo tek tako imao pri ruci za bilo sta pozeli, je postao blago receno zesci seljak i kriminalac. Od kurcenja da moze zapaliti 200KM do oruzanih okrsaja i sl. Zao mi je sto su u neku ruku moji, a ne neciji nekog mog neprijatelja, jer bi mi tako lakse bilo. I opet naglasavam. Ponasanje negovog sina nije jedini primjer.
Gojeni H

#544 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Zviz wrote:
Gojeni H wrote:

Zelim brzo ozdravljenje.

Nisu ljudi sa sela ili grada problem vec pojedinci, kojih je znatno vise nego 1%, nisu nikada zaradili pare vec znate i sami kako su brojni dosli do para. I onda zeljaom za dokazivanjem i sl. se odnose i ponasaju jako bijedno. Imam u rodu, ko malo daljem, jako dobar primjer. Nebi bas naznacio da su sa sela, ali periferija jednog manjeg gradica. Otac se obogatio prvenstveno tokom rata i u fazi poslje. Ali posto njegov sin taj novac je samo tek tako imao pri ruci za bilo sta pozeli, je postao blago receno zesci seljak i kriminalac. Od kurcenja da moze zapaliti 200KM do oruzanih okrsaja i sl. Zao mi je sto su u neku ruku moji, a ne neciji nekog mog neprijatelja, jer bi mi tako lakse bilo. I opet naglasavam. Ponasanje negovog sina nije jedini primjer.
Pa, djesi forumska legendo. Strasno mi imponira to sto si mi se obratio. Hvala.

Zvize, poenta je bila nesto drugo. Piupiu je malo pisala o tome, ali sam ja na kontra strani argumenta. :D
Ovakve teme me pocinju zamarati i dugo se na njima nisam pojavljivao.

Ali, tesko mi je reagovati kada se diktatorski rezim, koji je porodio zlocinacku JNA, navodi kao model drzave i zivljenja.
Nije to prica o pojedinim stvarima koje su daleko bolje bile rjesavane u SFRJ nego sto su to danas. O takvim stvarima se i treba govoriti.
Sudstvo je mozda bilo pod strasnim uticajem ideologije, ali je radilo. Da vidim starog kriminalca koji bi zavrsio dilersku karijeru bez 15 godina zatvora! - Samo jedan primjer.

Ovo drustvo, i mi koji smo zapamtili Broza, smo zapeli u proslosti uporedjivanjem, te 90-im jadikovanjem, do te mjere da se drustvo ne moze prenuti iz tog sna. A ovu smo bolest na zalost prenijeli i na nasu djecu, koja nisu bila ni rodjena a trune o dobroti "Tite i titine milicije".
A to uporedjivanje sa SFRJ je relativno prijatan san nekima, ali kosmar na kraju.
madner

#545 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

kox wrote:
madner wrote:To pak nije tacno, naveo sam i primjer. Mogu navest i primjer hidroelektrana koje su zastopale zbog NVOa mada su ispostovani svi ekoloski standardi.

Ja i ne sporim da se zemljište oduzima i u razvijenim zemljama kada za to postoji potreba ali se to plati ili na neki drugi način pravično nadoknadi.
Takodje, i u razvijenim zemljama postoje NVO-i pa se grade hidrocentrale.
Nije mi jasno šta tačno želiš da pokažeš svojim argumentima, da je normalno i prihvatljivo oduzimati privatnu imovinu bez naknade kako je to radjeno u procesu nacionalizacije nakon 2sr ili nešto drugo ?
Poenta je upravo to da oduzimanje nije sporno, niti neobicajno. Renault je ostao bez svoje firme bez da je dobio odstetu. :D
Do 1962 nije cak ni bilo sporno oduzimanje bez naknade, tada je UN usvojila rezoluciju koja je dodala kompenzaciju kao uslov.

Naravno da se grade, jer postoji i tamo nesto sto se zove visi javni interes.

Da je tebi prihvatljivo nije, da je bilo normalno sirom svijeta u tim godinama jeste.
Arteta

#546 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

NIN wrote:
Arteta wrote:

Uzdravlje!
I ja tebi zelim sve najbolje!
Posto se na temi javljas kao ljubitelj propalog rezima nadam se da ces ostati dosljedan u idejama pa kada budes otisao odavde da ces otici u neku zemlju koja tezi slicnim ciljevima, a ne medju mrske demokratlije i kapitaliste.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#547 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

stranacc wrote: Ma da
Yugoslavija je bila sjebana ratom 45 , njemacka je doduse imala kosarkasku reprezentaciju spremni. Francuska nije ratovala. Koji je tebi kurac.
Yugoslavija je actually bila u boljoj situaciji nego srbija. Bolje pocetne pozicije. U srbiji je bilo rata u ostatku evrope nije....
Cjenio sam tvoje stavove al na ovoj temi si osho helac. Nebitno , ne tangira te to naravno , just saying
Nisam ni spominjao Francusku i Njemacku kao primjer. Znas nije bas svako isto nahebao u Drugom Svjetskom ratu :wink:

U Srbiji do 99' nije bilo rata, u smislu direktne ugrozenosti, nego je ista izvršila agresiju na drugu državu.

1992 su imali izgradjenu infrastrukturu, skolovan kadar, medaljama nagradjene mlade sportase, kao sto su Mladi Cileanci koji su za dvije reprezentacije poharali Mundijal '98.

Prvo mjesto u kosarci sa generacijom Vlade Divca (Hrvati bili treci), 94' cini mi se.

Sasvim dovoljno argumenata za odlicnu pocetnu poziciju koju im je Jugoslavija ostavila u amanet.
Arteta

#548 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
stranacc wrote: Ma da
Nisam ni spominjao Francusku i Njemacku kao primjer. Znas nije bas svako isto nahebao u Drugom Svjetskom ratu :wink:

U Srbiji do 99' nije bilo rata, u smislu direktne ugrozenosti, nego je ista izvršila agresiju na drugu državu.

1992 su imali izgradjenu infrastrukturu, skolovan kadar, medaljama nagradjene mlade sportase, kao sto su Mladi Cileanci koji su za dvije reprezentacije poharali Mundijal '98.

Prvo mjesto u kosarci sa generacijom Vlade Divca (Hrvati bili treci), 94' cini mi se.

Sasvim dovoljno argumenata za odlicnu pocetnu poziciju koju im je Jugoslavija ostavila u amanet.
Ostale drzave nisu imale dobre pocetne pozicije?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#549 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
Ostale drzave nisu imale dobre pocetne pozicije?
Na koje drzave mislis?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#550 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote:
Pa, djesi forumska legendo. Strasno mi imponira to sto si mi se obratio. Hvala.

Zvize, poenta je bila nesto drugo. Piupiu je malo pisala o tome, ali sam ja na kontra strani argumenta. :D
Ovakve teme me pocinju zamarati i dugo se na njima nisam pojavljivao.

Ali, tesko mi je reagovati kada se diktatorski rezim, koji je porodio zlocinacku JNA, navodi kao model drzave i zivljenja.
Nije to prica o pojedinim stvarima koje su daleko bolje bile rjesavane u SFRJ nego sto su to danas. O takvim stvarima se i treba govoriti.
Sudstvo je mozda bilo pod strasnim uticajem ideologije, ali je radilo. Da vidim starog kriminalca koji bi zavrsio dilersku karijeru bez 15 godina zatvora! - Samo jedan primjer.

Ovo drustvo, i mi koji smo zapamtili Broza, smo zapeli u proslosti uporedjivanjem, te 90-im jadikovanjem, do te mjere da se drustvo ne moze prenuti iz tog sna. A ovu smo bolest na zalost prenijeli i na nasu djecu, koja nisu bila ni rodjena a trune o dobroti "Tite i titine milicije".
A to uporedjivanje sa SFRJ je relativno prijatan san nekima, ali kosmar na kraju.
Poenta i jest, da je to uz sve falinke kojih je evidentno bilo, i dalje zadnja ozbiljna drzava na ovim prostorima.

Ne konkretno ti, ali vecina ljudi koji zive vani i narocito oni koji su skolovani u stranom sistemu, navode te zamjerke Jugoslaviji, kao iz udzbenika.

Potpuno ces pogresnu sliku steci kada Jugoslaviju posmatras kroz prizmu Svedske, Luksemburga ili Danske. Drugi ljudi, druga kultura, drugo istorijsko naslijedje.

Mi nismo imali bolje od "diktature i jednopartijske drzave". Nazalost. To je sva sustina.
Post Reply