Zviz wrote:Gojeni H wrote:
Ali zasto ti kao neko ko zeli da nekome ukaze na nepravilnosti i izbrisanost moralnih granica u danasnjem (ne)drustvu, stavljas ljude sa sela u negativan kontekst?
Da li treba da te podsjetim da su neki od najvecih bosanskih pisaca, slikara i akademika, djeca sa sela?
Ako je tako dobro bilo u SFRJ kako se taj seoski dio "odmetnuo"?
Ako su se davali SVIMA stanovi za dzaba, otkud su ljudi ostali na selima?
Otkud onolike garsonjere i barake u svakom vecem gradu u BiH? Ko se tu odhranio?
I na kraju, primitivcima ce uvijek smetati osoba sa sela, Sandzaka, Kosova, ili Gusinja. Primitivci vole elitizam jer pate od raznoraznih kompleksa i makar i imaginarni elitizam koji ih uzdize iznad nas ostalih, obicnih smrtnika, pomaze u savladavanju te opake drustvene bolesti.
Zelim brzo ozdravljenje.
Nisu ljudi sa sela ili grada problem vec pojedinci, kojih je znatno vise nego 1%, nisu nikada zaradili pare vec znate i sami kako su brojni dosli do para. I onda zeljaom za dokazivanjem i sl. se odnose i ponasaju jako bijedno. Imam u rodu, ko malo daljem, jako dobar primjer. Nebi bas naznacio da su sa sela, ali periferija jednog manjeg gradica. Otac se obogatio prvenstveno tokom rata i u fazi poslje. Ali posto njegov sin taj novac je samo tek tako imao pri ruci za bilo sta pozeli, je postao blago receno zesci seljak i kriminalac. Od kurcenja da moze zapaliti 200KM do oruzanih okrsaja i sl. Zao mi je sto su u neku ruku moji, a ne neciji nekog mog neprijatelja, jer bi mi tako lakse bilo. I opet naglasavam. Ponasanje negovog sina nije jedini primjer.
Pa, djesi forumska legendo. Strasno mi imponira to sto si mi se obratio. Hvala.
Zvize, poenta je bila nesto drugo. Piupiu je malo pisala o tome, ali sam ja na kontra strani argumenta.
Ovakve teme me pocinju zamarati i dugo se na njima nisam pojavljivao.
Ali, tesko mi je reagovati kada se diktatorski rezim, koji je porodio zlocinacku JNA, navodi kao model drzave i zivljenja.
Nije to prica o pojedinim stvarima koje su daleko bolje bile rjesavane u SFRJ nego sto su to danas. O takvim stvarima se i treba govoriti.
Sudstvo je mozda bilo pod strasnim uticajem ideologije, ali je radilo. Da vidim starog kriminalca koji bi zavrsio dilersku karijeru bez 15 godina zatvora! - Samo jedan primjer.
Ovo drustvo, i mi koji smo zapamtili Broza, smo zapeli u proslosti uporedjivanjem, te 90-im jadikovanjem, do te mjere da se drustvo ne moze prenuti iz tog sna. A ovu smo bolest na zalost prenijeli i na nasu djecu, koja nisu bila ni rodjena a trune o dobroti "Tite i titine milicije".
A to uporedjivanje sa SFRJ je relativno prijatan san nekima, ali kosmar na kraju.