Ubistvo Blaža Kraljevića

Post Reply
Prolaznick

#526 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Fudo387 wrote:
Prolaznick wrote:Da je u Hrvatskom Domovinskom Ratu sudjelovalo oko 25.000 Bošnjaka, to je poznata istina.
Također je poznato da je na prvim crtama bojišnice, u borbi protiv velikosrpskog agresora,
poginulo oko 1100 Bošnjaka. Ovo su savim poznati i provjereni podatci.

Ono što mnoge od nas iritira, jest opća neinformiranost i nedopustivo neznanje, većine forumskih nadobudnika.
O prostakluku i sirovosti brojnih "komentatora", da i ne govorimo.
Ovo je samo jedna od mnogobrojnih forumskih tema, u kojima je ispoljeno svo sivilo bosansko-hercegovačke zbilje.
Ima li nam spasa ? Hoće li se ovo ikad promjeniti ili ćemo ostati zadnja rupa na međunarodnoj svirali i likovi iz viceva o glupim Balkancima ?! :sad:
Ono sto mene sjebe je saznanje da je 1100 Bosnja zijanilo pod komandom tudjmana.
Jarane to je skoro pa jedna brigada Armije BiH.
za faking franju tudjmana...istog supka koji je do temelja srusio Gornji Vakuf.

Ako doista misliš da se bilo ko borio za Tuđmana ili Izetbegovića, a ne da bi pružio otpor velikosrpskom agresoru,
bilo u Hrvatskoj, bilo u BiH, onda si ti bio "sjeban" i prije nego što je rat uopće počeo - bilo u Bih, bilo u RH ili drugdje.
Jesi li bio kod doktora ? Šta kaže on ? :(

Događanja iz Gornjeg Vakufa su svakako tužna i nerado ih se sjećamo, ali ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je "Oluja" spasila Bihać,
od stradanja koje je moglo biti mnogo veće od onoga koje se dogodilo u Srebrenici.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gene ... 34661.aspx

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bihacu ... /150805100

http://www.radiosarajevo.ba/mobile/novost/196768

..
Last edited by Prolaznick on 10/08/2015 16:16, edited 1 time in total.
zenit dozic

#527 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by zenit dozic »

volta dzontra wrote:
Hafis wrote:Pa zašto se onda nisu zvali BiHOS (BiH Obrambene snage) već HOS (Hrvatske Obrambene Snage)...ionako je postotak Hrvata u hercegovačkom HOS-u bio minoran...nekih 20-30%. A u onom čuvenom mostarskom ogranku još niži.
Da se ne zavaravamo: bili su opasni po civile, to jest ono nešto Srba što je ostalo...a ne dao bog kad bi uhvatili kakvog JNA penzionera...pa da mu je 90 ljeta bilo u guzici...
Kao vojni faktor, nisu baš mogli puno pomoći tadašnjoj Alijinoj viziji Bosne....
Ja se sjecam jednog koji je onako poglup i prijeratna propalica bio nisko u hijerarhiji HOSna pa ga je u talu od "oslobodjenih" srpskih vozila zapao pink fiat uno od neke dobrostojece gospodje. Urnebesno je bilo kad se parkira fiat uno u barbika bojama a iz njega izadje runjava baraba, traka oo glave, razrok, crna uniforma, bombe na prsluku, bez sjekutica.....urnebesno .... Meni je HOS bio vise trash fenomen nego vojni faktor...
U ovom ratu jedini treš fenomen je bio AVO koji da mu nije bilo AV-a bi popušio svugdje, a i onako su pušili gdje su stigli, ubjedljivo najlošija vojna formacija u proteklom ratu :zzzz:
Prolaznick

#528 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

zenit dozic wrote:
U ovom ratu jedini treš fenomen je bio AVO koji da mu nije bilo AV-a bi popušio svugdje, a i onako su pušili gdje su stigli, ubjedljivo najlošija vojna formacija u proteklom ratu :zzzz:

U svim vojskama je bilo "trasha", ali je bilo mnogo više junaka, heroja, vitezova, poštenih domoljuba...!
"Trasha" iliti smeća, najviše je bilo među pobjeguljama i internetskim "ratnicima" !
Prolaznick

#529 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

volta dzontra wrote: Ja se sjecam jednog koji je onako poglup i prijeratna propalica bio nisko u hijerarhiji HOSna pa ga je u talu od "oslobodjenih" srpskih vozila zapao pink fiat uno od neke dobrostojece gospodje. Urnebesno je bilo kad se parkira fiat uno u barbika bojama a iz njega izadje runjava baraba, traka oo glave, razrok, crna uniforma, bombe na prsluku, bez sjekutica.....urnebesno .... Meni je HOS bio vise trash fenomen nego vojni faktor...

I ja se sjećam mnogih, ali sličnih tebi !
Zanimljivo je da nijedan nije bio branitelj. Svi su bili u "podrum brigadama" ili u "minhenskim postrojbama" ! :(
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#530 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by emillio estevez »

Prolaznick wrote:
volta dzontra wrote: Ja se sjecam jednog koji je onako poglup i prijeratna propalica bio nisko u hijerarhiji HOSna pa ga je u talu od "oslobodjenih" srpskih vozila zapao pink fiat uno od neke dobrostojece gospodje. Urnebesno je bilo kad se parkira fiat uno u barbika bojama a iz njega izadje runjava baraba, traka oo glave, razrok, crna uniforma, bombe na prsluku, bez sjekutica.....urnebesno .... Meni je HOS bio vise trash fenomen nego vojni faktor...

Zanimljivo je da nijedan nije bio branitelj. Svi su bili u "podrum brigadama" ili u "minhenskim postrojbama" ! :(

HOS ov vojnik je za mene pocetkom 92 bio pojam.
Bio stariji ili mladji znao je zasto je odabrao HOS oznaku.
Dio koji je bio sa menom je stvarno bio prehrabar ludo prehrabar drugi dio valjda kao i ja smatrao rat brzoprolaznom stavkom.

Skidam im kapu.
Prolaznick

#531 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

palermo wrote: Da, svako glorifikovanje HOS-a od strane Bošnjaka je jednostavno glupo. Zaista.

Dio koji ipak nedostaje u ovoj priči sa hrvatske (mislim forumske) strane je da je većina pripadnika HOS-a samo obukla uniforme HVO-a i nastavila istim stilom "ratovati". Bez ikakvih problema. Osim što više nisu bili Srbi neprijatelji nego Bošnjaci ilitiga balije.

Ovo ja samo radi faktografije

Kad se na stvari gleda podrumškom ili pobjeguljskom dioptrijom, onda one doista mogu tako izgledati... :P

Ovo je radi istine, a ne samo zbog "forumske faktografije" !
Prolaznick

#532 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

emillio estevez wrote:
Prolaznick wrote:

Dio koji je bio sa menom je stvarno bio prehrabar ludo prehrabar drugi dio valjda kao i ja smatrao rat brzoprolaznom stavkom.

Skidam im kapu.

Image
palermo

#533 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by palermo »

Prolaznick wrote:
palermo wrote: Da, svako glorifikovanje HOS-a od strane Bošnjaka je jednostavno glupo. Zaista.

Dio koji ipak nedostaje u ovoj priči sa hrvatske (mislim forumske) strane je da je većina pripadnika HOS-a samo obukla uniforme HVO-a i nastavila istim stilom "ratovati". Bez ikakvih problema. Osim što više nisu bili Srbi neprijatelji nego Bošnjaci ilitiga balije.

Ovo ja samo radi faktografije

Kad se na stvari gleda podrumškom ili pobjeguljskom dioptrijom, onda one doista mogu tako izgledati... :P

Ovo je radi istine, a ne samo zbog "forumske faktografije" !
To meni upućeno.....

haj biži, jadan ne bio
General War

#534 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by General War »

da se prisjetimo i ovoga

HRVATSKA AGRESIJA NA BIH

Mesic: "Hrvatska je izvrsila agresiju na BiH"
Predsjednik R Hrvatske Stjepan Mesic je 1998. godine u Haagu dao izjavu u kojoj potvrdjuje da je Republika Hrvatska izvrsila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. ....

HVO I DIJELOVI HRVATSKE VOJSKE SU IZVRSILI AGRESIJU NA BIH

General Martin Spegelj, prvi ministar odbrane u osamostaljenoj Hrvatskoj, koji se smatra osnivacem Hrvatske vojske i dugogodisnji suradnik hrvatskog predsjednika Stipe Mesica, u ekskluzivnom razgovoru za "SLOBODNU BOSNU" kaze:

"U bosanskohercegovackom ratu navijao sam za Armiju BiH:
HVO i dijelovi Hrvatske vojske su izvrsili agresiju na BiH !"

Kada je KOS snimio film o meni, Tudjman je predlozio da se predam sudskim organima JNA

Tudjman i Milosevic nisu racunali na stvaranje Armije BiH

Dijelovi Hrvatske vojske su sudjelovali u ratu u Bosni kada se Armija BiH nasla u najtezoj situaciji

Bio sam u telefonskom kontaktu sa generalom Dudakovicem i razmjenjivali smo informacije o situaciji u Petom korpusu

"Bljesak" i "Oluja" su fingirane operacije ciji je cilj bio zaokruzivanje cistih nacionalnih drzava.

Nova hrvatska vlast podrzava suverenost BiH.
trocadero

#535 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

emillio estevez wrote:

Ознаку на којој је писало ЗА ДОМ СПРЕМНИ!!!
Уз то још попалили и срушили све православне храмове од Метковића до Бијелог Поља,минирали спомен костурницу пребиловачких убијених цивила...највећим дијелом српске куће попалили и попљачкали...

Није ми јасно ко и на основу чега је Блажу дао чин , негдје прочитах генерал-мајора?
Fudo387

#536 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Fudo387 »

trocadero wrote:
emillio estevez wrote:

Уз то још попалили и срушили све православне храмове од Метковића до Бијелог Поља,минирали спомен костурницу пребиловачких убијених цивила...највећим дијелом српске куће попалили и попљачкали...

Није ми јасно ко и на основу чега је Блажу дао чин , негдје прочитах генерал-мајора?
Budimo objektivni, oni su za vojsku kojoj si ti pripadao hare krisna pokret.
palermo

#537 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by palermo »

hizo ramidovic wrote:
GeeTnT wrote:
..Naletelic, Prkacin...ista vanago
aj ne prosipaj se, zivota ti...
Ante Prkaćin i HOS bosanskohercegovački se nisu sreli u životu. Ako se i jesu sreli onda je to na sramotu Prkaćina.

Onako metaforički rečeno, HOS je odgojio i pokazao kako se to radi,svim onim mladim (i nešto starijim ) momcima, koji su već sredinom 93 ( a negdje bogami ranije) u uniformi HVO-a upadali u stanove Bošnjaka, vodili ih u logore (u boljem slučaju) ili na smetljišta, silovali,otimali,protjerivali.

Braniti HOS je naprosto bogohulno, braneći HOS, brani se zločin.
Last edited by palermo on 10/08/2015 22:55, edited 1 time in total.
emillio estevez

#538 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

trocadero wrote:
emillio estevez wrote:

Lazes za crkve.
Oznaka Za dom spremni je inat prema srpskoj agresiji .
Cin general je dat zbog inata i Kraljeviceve volje te priznavanjem Bosnjaka kao cvijeca.

Nego zasto je Hos morao nastati i raditi sto je radio ?
Last edited by emillio estevez on 10/08/2015 22:51, edited 1 time in total.
Hafis

#539 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Hafis »

"Itakoto"]

Slazem se oko HOSa. Ali ne mogu ni price od Hafisa & Co kako su vecinom Bosnjaci u HOS maltretirali gradjane srpske nacionalnosti a HVO se je casno pridrzavao zenevske konvencije. Kako vam ne dosadi lagati sami sebe, moj Hafise?
Jedno dublje pitanje: Iz kojeg razloga se nakupio onoliki postotak Bošnjaka u HOS-u?...pazi u Hrvatskim obrambenim snagama..pored tolikih TO-a i MUP-ova... a bogami kasnije i ABiH.
Aktivni sam sudionik rata i vrlo dobro znam kako je sve to izgledalo..barem ovdje, pošto je priča o ovim prostorima.
Nije moje da imenujem ljude, niti imam tu namjeru, ali tvrdim da je broj Bošnjaka u lokalnom HOS-u nadilazio 3/4 sastava...što vojničkog, što časničkog...i da im je specijalnost bila maltretiranje civila..pretežito preostalih Srba. Čak ih je i ''zločinački'' HVO morao sklanjati od tortura.....
E sad, ako netko ima određene, meni sasvim nejasne i smiješne zamisli o toj jedinici, kao o nekoj fanatičnoj viteškoj patriJotskoj cjelovitojedinstvenoj vojsci iz razloga što su u njoj činili većinu jedni, a vojska se zvala po drugima....to je stvarno smiješno
...o tome dosta, da ne ulazim u raspravu s ovom balavurdijom i njihovim poznavanjem tih događaja..razumiju se u to koliko i ja u strabizam tasmanijskih mrava.

p.s. Hafise, ne ocekujem odgovor jer ti i ja nikad necemo biti istog misljenja. Ali se na lazi jednostavno mora reagovati jer ih ponavljate vec 2 decenije. Nakon rata ste bili ponosni na sve silne zlocine u Hercegovini ali kako onaj Den 'aag poce suditi "'erojima" odjednom poce ta neka nova prica o zlim muslimanima.
Ja se u privatnom životu a niti ovdje niti jednom nisam osjetio ponosan zbog nekih loših stvari koje su uradjene.
Reći ću u ti samo nešto...kako se to zakuhavalo, narastalo kao tijesto...i s kojom se to obostranom strašću sukobilo...ja sam mislio nitko neće preživjeti....u onom kaosu, kada sve zbrojimo u Hercegovini je možda nastradalo 5% od ukupnog broja svih civilnih žrtava u onoj ludnici u cijeloj državi.....hoću reći: dobro je sve završilo (uz dužno poštovanje prema svim nevino nastradalim) kako je moglo biti
emillio estevez

#540 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Tko je odbio zajednicku Vojnu komandu probosanskih vojski u ljeto 92?

Kad je aBih odbila Hvo ,nasla je saveznika u Kraljevicu ?
Pa sto brate kada je Hos i onako sluzbeno priznavao zapovijedni lanac aBih ?

Posto je kolega gore objavio post gdje se navodi da se Bosnjaci trebaju prijavljivati u aBih ili Hos , zbog buduceg ratovati protiv Hvo a.

To su sve postavke ali jbg , nije sve bijelo kako pise .
palermo

#541 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by palermo »

"Hafis"]

Jedno dublje pitanje: Iz kojeg razloga se nakupio onoliki postotak Bošnjaka u HOS-u?...pazi u Hrvatskim obrambenim snagama..pored tolikih TO-a i MUP-ova... a bogami kasnije i ABiH.

Dio Bošnjaka je otišao u HOS zbog osjećaja patriotizma i zbog toga što mu je bila privlačnija misao o cjelovitoj Bosni i Hercegovini nego o HVO-ovskoj ideji Herceg-Bosne. A da ne idemo daleko u istoriju, ti znaš, baš kao i ja, da je u onom vremenu bezvlašća, HOS bio jedna od prvih organiazovanih jedinica. To je i vrijeme kada se, potpisom Hadžiosmanovića, Mostar i Hercegovina predaju u ruke HVO-u (bez da je postojala organizovana vojna sila koja bi okupljala Bošnjake . Formiranjem bataljona, pa onda brigade Armije Bosne i Hercegovine većina tih Bošnjaka se priključila ABiH. A Hrvati su od samih početaka imali mogućnost priključenja HVO-u. I to su i korstili

Jedan manji dio Bošnjaka je , naravno, otišao u HOS zbog mogućnosti pljačke, iživljavanja nad nemoćnim, loših ljudi ima svugdje bez obzira na naciju, i oni traže mjesto gdje nekažnjeno mogu biti onakvi kakvi zapravo i jesu.
Reći ću u ti samo nešto...kako se to zakuhavalo, narastalo kao tijesto...i s kojom se to obostranom strašću sukobilo...ja sam mislio nitko neće preživjeti....u onom kaosu, kada sve zbrojimo u Hercegovini je možda nastradalo 5% od ukupnog broja svih civilnih žrtava u onoj ludnici u cijeloj državi.....hoću reći: dobro je sve završilo (uz dužno poštovanje prema svim nevino nastradalim) kako je moglo biti
Ne možeš ovo reći, Mostar je bio jedno od najvećih stratišta Bošnjaka. To znamo i ja i ti.
Hafis

#542 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Hafis »

palermo wrote:
"Hafis"]

Dio Bošnjaka je otišao u HOS zbog osjećaja patriotizma i zbog toga što mu je bila privlačnija misao o cjelovitoj Bosni i Hercegovini nego o HVO-ovskoj ideji Herceg-Bosne. A da ne idemo daleko u istoriju, ti znaš, baš kao i ja, da je u onom vremenu bezvlašća, HOS bio jedna od prvih organiazovanih jedinica. To je i vrijeme kada se, potpisom Hadžiosmanovića, Mostar i Hercegovina predaju u ruke HVO-u (bez da je postojala organizovana vojna sila koja bi okupljala Bošnjake . Formiranjem bataljona, pa onda brigade Armije Bosne i Hercegovine većina tih Bošnjaka se priključila ABiH. A Hrvati su od samih početaka imali mogućnost priključenja HVO-u. I to su i korstili

Jedan manji dio Bošnjaka je , naravno, otišao u HOS zbog mogućnosti pljačke, iživljavanja nad nemoćnim, loših ljudi ima svugdje bez obzira na naciju, i oni traže mjesto gdje nekažnjeno mogu biti onakvi kakvi zapravo i jesu.
Ne možeš ovo reći, Mostar je bio jedno od najvećih stratišta Bošnjaka. To znamo i ja i ti.
Nije baš tako
Uostalom, mrsko mi je stvarno guglati, znam da postoji i taj popis ukupno nastradalih u Mostaru do 1995. i ako bi smo stvarno brojali nastradale po nacijama, sve je to tu negdje.....gore dole. Kakvo bolan stratište....porediš Mostar i one silne jame po Bosni.
Otkud dijaspora onda ovolika...ne možeš u banku ući u ove ljetne dane od gužve
palermo

#543 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by palermo »

Hafis wrote: Nije baš tako
Uostalom, mrsko mi je stvarno guglati, znam da postoji i taj popis ukupno nastradalih u Mostaru do 1995. i ako bi smo stvarno brojali nastradale po nacijama, sve je to tu negdje.....gore dole. Kakvo bolan stratište....porediš Mostar i one silne jame po Bosni.
Otkud dijaspora onda ovolika...ne možeš u banku ući u ove ljetne dane od gužve
nemoj guglati druže, nema smisla. Ne poredim jame po Bosni sa Mostarom, ali Mostar je grad u kojem je devastiran,uništen ekonomski, intektualni bošnjački potencijal, najvrijedniji ljudi bošnjačke nacionalnosti su raseljeni diljem Evrope i Amerike, još dvadeset godina će trebati da se bošnjačka populacija Mostara oporavi. Pojam stratište može imati višedimenzionalno značenje.

I da, stvarno otkud tolika dijaspora.....
trocadero

#544 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

emillio estevez wrote:
trocadero wrote:
emillio estevez wrote:

Lazes za crkve.
Oznaka Za dom spremni je inat prema srpskoj agresiji .
Cin general je dat zbog inata i Kraljeviceve volje te priznavanjem Bosnjaka kao cvijeca.

Nego zasto je Hos morao nastati i raditi sto je radio ?
"Све из ината, све из ината" :lol: а гдје је пркос?
Wolf Angel

#545 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Wolf Angel »

.
Last edited by Wolf Angel on 20/08/2015 13:31, edited 1 time in total.
Prolaznick

#546 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Ne postoji tema na ovim forumima, koju "pojedinci" - prije ili poslije - nisu pretvorili u mokrište i gnojište !
Istina o događanjima iz minuloga rata, brojnim forumskim "pojedincima" je potpuno nebitna, pa je izbjegavaju po svaku cijenu,
u svakom trenutku i na sve načine !

Uzalud vam trud svirači !
Razlike u stavovima onih koji su se borili za slobodnu BiH i onih koji se zalažu "za kralja i otadžbinu" su ogromne i sasvim su prepoznatljve.
LAŽ OSTAJE LAŽ... I KAD JE STOTINU PUTA PONOVLJENA !
Last edited by Prolaznick on 11/08/2015 09:45, edited 1 time in total.
Paul F.

#547 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Paul F. »

GeeTnT wrote: ..Naletelic, Prkacin...ista vanago
Ma ja. Saveznik i neprijatelj, isti qrac.
Cybernetic

#548 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:16, edited 1 time in total.
emillio estevez

#549 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Cybernetic wrote:Rat sam proveo na brcanskom podrucju gdje HOS stize iz Hrvatske u ljeto 1992 cega se vrlo dobro sjecam. Komanda im je bila u bosnjackom selu Gornji Rahic, ali se nisu dugo zadrzali. Njihov komandant Alija (prezimena se ne sjecam) je ubijen u komandi 108. brigade na Okrajcima gdje je nekada bilo JP Sumarija, na samom ulazu u Gornji Rahic. Navodno ga je upucao komandant 108. brigade Ramiz Pljakic zato sto se HOS nije htio staviti pod njegovu komandu. No tko zna o cemu se stvarno radilo. Uglavnom su svi uvidjeli da su hosovci obicni klosari koji su se isticali u maltretiranju srpskih zarobljenika. Pamtim njihovo poziranje u crnim uniformama, velikog slova U na beretkama i vozikanje u crnim dzipovima. Obicni klosari iz redova lumpenproletarijata koji su se stavili su sluzbu fasizma, mada ogroman broj njih ni sam nije znao za sto se borio. Steta sto ima samo ovaj klip o HOS-u u Capljini. Njemacki kanal ZDF je negdje na internetu imao citavu reportazu koja je snimana u kolovozu 1992. Pred njemackim kamerama dizu desnu ruku i urlaju 'Heil Hitler' i 'Sieg Heil', a na uniformama pored ustaskog obiljezja i nacisticki. Toliko o vasim hrabrim borcima protiv agresora.

Bilo je takvih po Splitu .
Crne uniforme i sl....
Sto opet ne umanjuje njihov doprinos na terenu.
Najvece kavagdzije su ulazile u HOS te su bili pozeri ili najcesce ratnici.
Njihov problem je bio ustastvo . De da cujem kako je drugoj strani bilo kad su znali da ih ceka HOSac sa druge strane.
Sto opet kako kaze kolega je prkos.
Itakoto

#550 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Itakoto »

Hafis wrote:
"Itakoto"]

Slazem se oko HOSa. Ali ne mogu ni price od Hafisa & Co kako su vecinom Bosnjaci u HOS maltretirali gradjane srpske nacionalnosti a HVO se je casno pridrzavao zenevske konvencije. Kako vam ne dosadi lagati sami sebe, moj Hafise?
Aktivni sam sudionik rata i vrlo dobro znam kako je sve to izgledalo..barem ovdje, pošto je priča o ovim prostorima.
Nije moje da imenujem ljude, niti imam tu namjeru, ali tvrdim da je broj Bošnjaka u lokalnom HOS-u nadilazio 3/4 sastava...što vojničkog, što časničkog...i da im je specijalnost bila maltretiranje civila..pretežito preostalih Srba. Čak ih je i ''zločinački'' HVO morao sklanjati od tortura.....
E sad, ako netko ima određene, meni sasvim nejasne i smiješne zamisli o toj jedinici, kao o nekoj fanatičnoj viteškoj patriJotskoj cjelovitojedinstvenoj vojsci iz razloga što su u njoj činili većinu jedni, a vojska se zvala po drugima....to je stvarno smiješno
...o tome dosta, da ne ulazim u raspravu s ovom balavurdijom i njihovim poznavanjem tih događaja..razumiju se u to koliko i ja u strabizam tasmanijskih mrava.

p.s. Hafise, ne ocekujem odgovor jer ti i ja nikad necemo biti istog misljenja. Ali se na lazi jednostavno mora reagovati jer ih ponavljate vec 2 decenije. Nakon rata ste bili ponosni na sve silne zlocine u Hercegovini ali kako onaj Den 'aag poce suditi "'erojima" odjednom poce ta neka nova prica o zlim muslimanima.
Ja se u privatnom životu a niti ovdje niti jednom nisam osjetio ponosan zbog nekih loših stvari koje su uradjene.
Sjecam se svega, ne trebas mi objasnjavati. To mozes pricati nekome iz Sirokog, Splita, Rudog i Cajnica a bogami i dalje ako hoces. Znam(o) odlicno kako je izgledalo "spasavanje" Srba Mostara i okoline od strane HVOa. I moj otac je bio jedan od njih krajem '92 dok su ga "spasavali" iz C2. Klasicni pristup zastite HVOa i 'erceg Bosne: "torturom protiv torture HOSa".
Post Reply