Budzetlije su tumor ove drzave
-
almir90
#526 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ma ne treba dirati ove koji nemaju neke visoke plate. Problem školstva jesu niske plate, a ipak vrlo važan sektor, u kojem se nažalost zapošljavaju oni koji nemaju ni dijalekt pravilan (valjda ćete shvaiti o čemu pričam), pa čak i pismenosti, i veoma lošim sposobnostima podučavanja. Ali, tu i jest problem što imaju relativno niske plate, i oni sa kvalitetnim obrazovanjem ne žele tako život provesti. Imam školskog koji je završio fakultet i predaje u srednjoj za 300 KM, to je ipak sramota za nekoga ko je VSS, i to završio učenjem i zalaganjem.
Problem nam predstavljaju nakrcani radnici na nekakve izmišljene pozicije po svim javnim institucijama. Pa, evo imamo ih ovdje na forumu po čitav dan ujutro od 08:00 to pođe da švrlja po forumu, i još te to neko plaća. Što je žalosno sve su te plate daleko preko milje.
Kratko i jasno, sve to treba otpustiti. Sve što nema nekakve konkretne pozicije i konkretnog rada nabiti nogom u guzicu. Prije nego što neko pođe o ekonomiji i potrošnji, odmah ću da se izjasnim. Otpuštanjem onih koji su samo šteta za cjelokupno društvo sa svojim parazitiranjem, otpuštati sve dok ne budžet ne dovede u pozitivnu poziciju.
To nam daje mogućnost:
- Smanjenje akciza na naftu, cigare i alkohol, što automatski dovodi do pojeftinjenja. Ako treba privatne firme i natjerati ukoliko se protive, sve je moguće.
- Pojeftinjenje električne energije i komunalnih usluga.
- Onda se dolazi do preuređivanja funkcionisanja realnog sektora, i pruža se mogućnost stvaranja novih olakšica kod poslovanja.
Sve to na kraju dovodi da će mnogi imati više para u džepu da ih potroše negdje, neki više, neki manje, ali bi bilo, i lagano bi se situacija popravljala.
Što znači da treba žrtvovati 10 000 parazita koji ništa ne rade, a to naplaćuju, da bi minimalno 100 000 na "drugoj strani" imalo koristi.
Problem nam predstavljaju nakrcani radnici na nekakve izmišljene pozicije po svim javnim institucijama. Pa, evo imamo ih ovdje na forumu po čitav dan ujutro od 08:00 to pođe da švrlja po forumu, i još te to neko plaća. Što je žalosno sve su te plate daleko preko milje.
Kratko i jasno, sve to treba otpustiti. Sve što nema nekakve konkretne pozicije i konkretnog rada nabiti nogom u guzicu. Prije nego što neko pođe o ekonomiji i potrošnji, odmah ću da se izjasnim. Otpuštanjem onih koji su samo šteta za cjelokupno društvo sa svojim parazitiranjem, otpuštati sve dok ne budžet ne dovede u pozitivnu poziciju.
To nam daje mogućnost:
- Smanjenje akciza na naftu, cigare i alkohol, što automatski dovodi do pojeftinjenja. Ako treba privatne firme i natjerati ukoliko se protive, sve je moguće.
- Pojeftinjenje električne energije i komunalnih usluga.
- Onda se dolazi do preuređivanja funkcionisanja realnog sektora, i pruža se mogućnost stvaranja novih olakšica kod poslovanja.
Sve to na kraju dovodi da će mnogi imati više para u džepu da ih potroše negdje, neki više, neki manje, ali bi bilo, i lagano bi se situacija popravljala.
Što znači da treba žrtvovati 10 000 parazita koji ništa ne rade, a to naplaćuju, da bi minimalno 100 000 na "drugoj strani" imalo koristi.
Last edited by almir90 on 24/08/2015 23:52, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#527 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ono bi prosvjetnom radniku dalo 650 KM plate? Bravo legendo. Pa bolje mu da bude konobar. Jos treba da se skoluje za to, a konobar je mogao da bude sa 18 godina. Ha ja. Hebo ba skolu. Ko je vidio hajra od nje. I onda dodjes doktoru i kazes hajde predaji u srednjoj medicinskoj za 650 KM
ili inzinjeru elektrotehnike da radi u elektrotehnickoj. A opet se vracamo na to da je prosjecna plata veca jer je dosta raje prijavljeno na minimalac a zaradjuje daleko vise. Dakle, hajmo prvo rijesiti to pa da vidimo kolika je stvarno prosjecna plata.
- Leons
#528 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pa neka prosvjetni radnik ima platu koliku mu trziste odredi iliti onoliku kolika je cijena njegovog rada.mirza_15 wrote:Ono bi prosvjetnom radniku dalo 650 KM plate? Bravo legendo. Pa bolje mu da bude konobar. Jos treba da se skoluje za to, a konobar je mogao da bude sa 18 godina. Ha ja. Hebo ba skolu. Ko je vidio hajra od nje. I onda dodjes doktoru i kazes hajde predaji u srednjoj medicinskoj za 650 KMili inzinjeru elektrotehnike da radi u elektrotehnickoj. A opet se vracamo na to da je prosjecna plata veca jer je dosta raje prijavljeno na minimalac a zaradjuje daleko vise. Dakle, hajmo prvo rijesiti to pa da vidimo kolika je stvarno prosjecna plata.
-
mirza_15
#529 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Bravo! Slazem se! Dakle, nemoj ga uopste stavljati na budzet. Nego na trziste pa da vidimo koliko vrijedi. Imamo jedno tri mogucnosti.
1. Vrijedice previse pa nece vise svi moci da se skoluju jer nece moci placati
2. Vrijedice premalo pa ce biti na niskim granama, odnosno tamo nece raditi najbolji kadrovi koji ce stvarati strucnjake potrebne upravo realnom sektoru vec onaj ko nije mogao nista drugo da radi
3. Najvjerovatnije za svakog po nesto, tj.diferencirana ponuda, pa ce bogati dobiti bolje obrazovanje i bolje pozicije nakon skolovanja.
Ali i ovo je postenije nego dobiti varijantu 2 samo na budzetu. I umjesto da ti obrazovanje, kao u svakoj normalnoj drzavi bude stub drustva ti od njega napravis sprdacinu. Umjesto da ti najbolji ljudi obucavaju i odgajaju djecu ti to prepustis nekome ko nema sta drugo da radi. I za 20 godina dobijes drustvo neobrazovanih i neodgojenih debila koji bas nista ne znaju. Bolje onda pusti sve to na trziste.
2. Vrijedice premalo pa ce biti na niskim granama, odnosno tamo nece raditi najbolji kadrovi koji ce stvarati strucnjake potrebne upravo realnom sektoru vec onaj ko nije mogao nista drugo da radi
3. Najvjerovatnije za svakog po nesto, tj.diferencirana ponuda, pa ce bogati dobiti bolje obrazovanje i bolje pozicije nakon skolovanja.
Ali i ovo je postenije nego dobiti varijantu 2 samo na budzetu. I umjesto da ti obrazovanje, kao u svakoj normalnoj drzavi bude stub drustva ti od njega napravis sprdacinu. Umjesto da ti najbolji ljudi obucavaju i odgajaju djecu ti to prepustis nekome ko nema sta drugo da radi. I za 20 godina dobijes drustvo neobrazovanih i neodgojenih debila koji bas nista ne znaju. Bolje onda pusti sve to na trziste.
- Leons
#530 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
1. Sto se nece moci svi skolovati?mirza_15 wrote:Bravo! Slazem se! Dakle, nemoj ga uopste stavljati na budzet. Nego na trziste pa da vidimo koliko vrijedi. Imamo jedno tri mogucnosti.
.
2. Sta je premalo i kako znas da nece biti "previse"?
3. Pa normalno i logicno
-
mirza_15
#531 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
A samo neko ko ne razumije ulogu obrazovanja za jedno drustvo i drzavu moze da pise ko ovaj lik gore. On ocigledno skolu smatra marginalnom u zivotu. On konta lopata, cigla, moleraj.... Cuj skola, obrazovanje i to. Bjezi ba. Mozda bi to trebalo i ukinuti. Nego odmah kakav zanat, par mjeseci da sta naucis raditi i posao. Stas ba ti tamo citati neke lektire, uciti neke jednacine i nejednacine, geografiju, istoriju. Kome ba to treba.
- Leons
#532 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Mislis na mene?
-
mirza_15
#533 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Treca opcija je najvjerovatnija. Stvoricemo elite gdje ce dijete gradjevinara moci opet da bude samo gradjevinar jer nece moci da ide u bolje skole.Leons wrote:
1. Sto se nece moci svi skolovati?
3. Pa normalno i logicno
1. Kostace godina recimo 5.000, a gradjevinac ce da ima petero djece.
2. Zbog malih plata kvalitetni kadrovi nece raditi u skolstvu.
Ovo su druge dvije iskljucive varijante. Opet kazem, treca je najvjerovatnija.
-
mirza_15
#534 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ne na tebe. Na ovog bosanca.Leons wrote:Mislis na mene?
- Leons
#535 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
1. Znas zasto godina kosta toliko? Zato sto nema konkurencije. IUS i Burch istu dogovornu cijenu nude. Kada bi realni sektor obrazovao ostala bi populacija potrosaca koji ne mogu platiti tu cijenu i normalno da bi se pojavio neko sa nizom i zaradio na hiljadama studenata/ucenika.mirza_15 wrote:Treca opcija je najvjerovatnija. Stvoricemo elite gdje ce dijete gradjevinara moci opet da bude samo gradjevinar jer nece moci da ide u bolje skole.Leons wrote:
1. Sto se nece moci svi skolovati?
3. Pa normalno i logicno
1. Kostace godina recimo 5.000, a gradjevinac ce da ima petero djece.
2. Zbog malih plata kvalitetni kadrovi nece raditi u skolstvu.
Ovo su druge dvije iskljucive varijante. Opet kazem, treca je najvjerovatnija.
2. Cijena rada je rezultat potraznje za istim tj. rezultat potraznje bosanaca za obrazovanjem.
3. Ova opcija vec sada postoji ovdje i bilo gdje na svijetu gdje ne vlada rigidni komunizam.
-
mirza_15
#536 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ja mislim da je besplatno skolstvo za sve, barem do nivoa fakulteta, a nadarenima i na fakultetu, super stvar jer daje sansu svima da uspiju. Medjutim, ako ces ljude u obrazovanju tjerati na prosijacki stap, onda bolje i skolstvo baci na trziste, jer ce izaci na bolje nego da kompletno skolstvo gurnes u provaliju, a time i buducnost drustva i drzave.
- Leons
#537 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pa dobro nije bas tako crno bijelo sve. Ne bi obrazovanje potpuno prepustili trzistu jer bi bili prvi koji su to uradili al ne ni drzavi potpuno jer je to prevazidjeno.mirza_15 wrote:Ja mislim da je besplatno skolstvo za sve, barem do nivoa fakulteta, a nadarenima i na fakultetu, super stvar jer daje sansu svima da uspiju. Medjutim, ako ces ljude u obrazovanju tjerati na prosijacki stap, onda bolje i skolstvo baci na trziste, jer ce izaci na bolje nego da kompletno skolstvo gurnes u provaliju, a time i buducnost drustva i drzave.
Najbolji je Svedski model po mom misljenju. Ovo sad nedavno kada su reforme pravili.
-
mirza_15
#538 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nisam ti ja to bas upratio. Ne bavim se skolstvom niti mi je po bilo cemu blisko osim sto sam prosao kroz njega od osnovne do fakulteta. Samo me povukla prica oko prosvjetnih radnika kao parazita, dok mi zdrav razum nalaze da je kvalitetno skolstvo jedan od stubova drustva. Ne kazem da nase jeste kvalitetno i da ne treba reforme, ali reforme na bolje. Ovaj gore bi doveo profesore na nivo konobara i to je njemu to. Ako mozes u kratkim crtama napisi kakav je taj svedski model. Ako zahtjeva neku duzu elaboraciju onda se nemoj zamarati. 
- cyprus
#539 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
I smatraš da je to uredu?Leons wrote:3. Ova opcija vec sada postoji ovdje i bilo gdje na svijetu gdje ne vlada rigidni komunizam.
- Leons
#540 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pa nemam sta smatrati.Gdje god se privatni univerziteti mogu otvarati bit ce takvih koji nude obrazovanje za veliku lovu i onih koji to mogu placati.
- Leons
#541 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Sto se tice svedskog modela... Na srednjoskolskom nivou svi roditelji dobijaju vaucere s kojima mogu glasati ili ocjeniti skolu.
Javni univerziteti imaju jako velik stepen autonomije od drzave.
Eto nabrzaka nmg sad gledam one koke tamo.
Javni univerziteti imaju jako velik stepen autonomije od drzave.
Eto nabrzaka nmg sad gledam one koke tamo.
- duh_sa_sjekirom
#542 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Evo, čovjek sve objasnio
Zna činjenice, poznaje materiju, analitički razmišlja, barata pojmovima...

- PapakizSarajeva
#543 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Mirza druze, nemoj se ljutiti, ali moram te citirati i "podebljati" ...

Odoh se iz ovih stopa raniti u koljeno ... Sarafcigerom !!!mirza_15 wrote: .
..
..
.
- studiorum_tuzlaensis
#544 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Konobar u Kiborgu i Downtownu izađe mjesecno na hiljadarku, potvrdiće vam Vojo... Pa vi učite škole 
-
mirza_15
#545 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Sta ti tu nije jasno? Ko po tebi treba da radi na medicini, etf-u, gradjevinskom? Neko ko ne zna da objasni materiju koju predaje? Neko koga ce pitanje studenta zbuniti i nece imati odgovora na njega?PapakizSarajeva wrote:Mirza druze, nemoj se ljutiti, ali moram te citirati i "podebljati" ...
..
-
mirza_15
#546 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ja taman posao da mu napisem da konobar ne izlazi 450 KM. Nije ni prosjecna plata 830 KM jer nisu sva primanja prijavljena.studiorum_tuzlaensis wrote:Konobar u Kiborgu i Downtownu izađe mjesecno na hiljadarku, potvrdiće vam Vojo... Pa vi učite škole
Bosanac ja ti vec napisa. To sto ti predlazes je guranje skolstva na dno i tako nesto moze da predlozi samo neko ko nema pojma sta skolstvo znaci. Recimo monter u Telemach-u ima vecu platu od tih 650 KM. I ti poslije srednje skole potrebne za posao tehnicara odes na etf, patis se pet godina, zavrsis cijenjen i jedan od najtezih fakulteta i odes u skolu da radis za 650 KM? Hahahahahahaha. Joj logike. Logika, jarane ja se zeznuo sto sam zavrsio etf mogu li da radim kao tehnicar?. Doktor koji moze biti hirurg dodje da predaje u skoli
-
mirza_15
#547 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Da ne pricam da su u skolstvu svi, uglavnom vss. A dosli do toga da ih poredimo sa konobarom i da je to normalno
Ma rekoh vam ja. Ovaj bosanac konta: hebo ba skolu. Ko je vidio hajra od nje! Ono prica o nekim prosjecima. Slomi se jadan, a nikako da skonta sta skolstvo znaci za kedno drustvo. Jos da izadje sa ozbiljnim podacima kako je to zaista u Njemackoj nego lupa ofrlje. Nema pojma kako je to uredjeno u Njemackoj, kakav je odnos privatno-javno, kolike su plate zaista nego samo lupa o nekoj Njemackoj. Haj molim te nadji podatak kolika je plata jednog univerzitetskog profesora u Njemackoj?
Ma rekoh vam ja. Ovaj bosanac konta: hebo ba skolu. Ko je vidio hajra od nje! Ono prica o nekim prosjecima. Slomi se jadan, a nikako da skonta sta skolstvo znaci za kedno drustvo. Jos da izadje sa ozbiljnim podacima kako je to zaista u Njemackoj nego lupa ofrlje. Nema pojma kako je to uredjeno u Njemackoj, kakav je odnos privatno-javno, kolike su plate zaista nego samo lupa o nekoj Njemackoj. Haj molim te nadji podatak kolika je plata jednog univerzitetskog profesora u Njemackoj?
- PapakizSarajeva
#548 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Kad me vec vuces za jezik reci cu ti. Nije mi jasno o kojim ti to NAJBOLJIM KADROVIMA zaposlenim u skolstvu govoris ??? Sve su to uglavnom rodjaci, tek zavrseni studenti ili nestrucni strucnjaci koji su se okusali u realnom sektoru (ovdje mislim o medicinarima, inzinjerima, ekonomistima. Za biologe, matematicare, filozofe, ... i ne treba neko iskustvo, to i mogu odmah raditi poslije fakulteta). Zato nam i izlaze ovakvi "kadrovi" sto ih ovi tvoji NAJBOLJI skoluju, a uz to i za to sto im od obrazovanja, daju u skolama primaju plate, prevoz, topli obrok i regres. Doduse, s vremena na vrijeme trknu do Turske, Malte, Hrvatske, ... o trosku skole na "strucno usavrsavanje" ... Sestra mi radi u skolstvu, svastika takodjer. Sreca obje su na predmetima koji su "drustveni", jer im objema ne bih dao ni nacrtanu ovcu da cuvaju. Da ti pocnem poimenice nabrajati te tvoje NAJBOLJE kadrove iz elektrotehnicke, masinske, gradjevinske skole, ... i njihove profesionalne kvalitete (mislim inzinjerske), ne bih da ofiram ljude. Mada su zasluzili da ih se javno proziva, po pitanju rodjackih, stranackih veza i vezica koje su potegnuli da se uhljebe ....mirza_15 wrote:Sta ti tu nije jasno? Ko po tebi treba da radi na medicini, etf-u, gradjevinskom? Neko ko ne zna da objasni materiju koju predaje? Neko koga ce pitanje studenta zbuniti i nece imati odgovora na njega?PapakizSarajeva wrote:Mirza druze, nemoj se ljutiti, ali moram te citirati i "podebljati" ...
..
- duh_sa_sjekirom
#549 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Bosanac batman wrote:ma jok ti eto znašduh_sa_sjekirom wrote:Evo, čovjek sve objasnio![]()
pokaži ovakav poredak prosječnih plata po sektorima za ijednu državu na zapadu sa zdravom ekonomijom, gdje su javna uprava i obrazovanje po prosječnim platama IZNAD opšteg prosjeka i iznad realnog sektora, kako je to nakaradno za FBH, a prikazano na gornjoj tabeli
to niđe nema
a ti mlati dalje praznu slamu
Nije dovoljno znati samo čitati podatke, treba ih i razumjeti.
Ovake tabele upravo i služe za to da "veseli bosanci" zapjene i da im se skrene pažnja sa suštine problema...
-
mirza_15
#550 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Papak
Pa ti ne znas ni citati. Gdje sam ja napisao da trenutno rade najbolji kadrovi? Ne rade upravo zato sto moze vec sada, jedan inzinjer dobiti platu 1800-2000 KM umjesto one u skolstvu. Tamo ode samo onaj ko se nije snasao za nesto bolje jer je inzinjerski posao bas na svakom poslu bolje placen od skolstva (govorim o elektrotehnici). Nacin zaposljavanja je drugi problem i nema veze sa pricom o platama. Dakle, prvo nauci citati.
Drugo, koji su to moji? Ti imas svoje, pa meni odmah pripisao neke moje? Niti sam clan, niti simpatizer bilo koje politicke partije.
Pa ti ne znas ni citati. Gdje sam ja napisao da trenutno rade najbolji kadrovi? Ne rade upravo zato sto moze vec sada, jedan inzinjer dobiti platu 1800-2000 KM umjesto one u skolstvu. Tamo ode samo onaj ko se nije snasao za nesto bolje jer je inzinjerski posao bas na svakom poslu bolje placen od skolstva (govorim o elektrotehnici). Nacin zaposljavanja je drugi problem i nema veze sa pricom o platama. Dakle, prvo nauci citati.
Drugo, koji su to moji? Ti imas svoje, pa meni odmah pripisao neke moje? Niti sam clan, niti simpatizer bilo koje politicke partije.