Izvor, isto.Latest Gezici poll:
AKP: 39.2%
CHP: 26.4%
MHP: 16.2%
HDP: 14.1%
Republika Turska
- Challenger__
#526 Re: Republika Turska
- Cornholio_
#527 Re: Republika Turska
Crni Erdo, gubis konce...

- Challenger__
#528 Re: Republika Turska
- Molotovljevi kokteli po turskoj policiji
VIDEO
-
RepublikanskaGarda
#529 Re: Republika Turska
Znači da bi novi izbori bili bacanje para, ankete su skoro identične rezultatu koji su navedene stranke ostvarile na zadnjim izborima, po meni najizglednija je koalicija AKP-MHP, čisto sumnjam da bi Erdogan koalirao sa kemalistima ili kurdimaChallenger__ wrote:Izvor, isto.Latest Gezici poll:
AKP: 39.2%
CHP: 26.4%
MHP: 16.2%
HDP: 14.1%
- vivaldi
#530 Re: Republika Turska
danas negdje procitah da je kurdska omladina puno radikalnija od starijih generacija i da ne prezaju od rata.Challenger__ wrote:- Molotovljevi kokteli po turskoj policijiVIDEO
bice tu sranja u buducnosti, imaju ogroman natalitet.
- Challenger__
#531 Re: Republika Turska
Već sad imaju s*anje, što se vidi iz priloženog.
Postovao sam samo dio jada od danas. Ovo nisam, npr.

LINK
Postovao sam samo dio jada od danas. Ovo nisam, npr.

- Kikibombona
#532 Re: Republika Turska
Hmmm, ne ide Erdi najbolje...
Turski narod ne zeli rat i nesigurnost. Sukob sa Kurdima mogu nekako opravdati, napumpati nacionalizam i sukob sa PKK predstaviti kao nuznost. Kako ce oprvadati sukob sa ISILom koji ce se neminovno desiti ako krenu sa uspostavom 'buffer zone'? Kako ce reagovati narod ako se ISILovci krenu raznosti po turskim gradovima?
Turski narod ne zeli rat i nesigurnost. Sukob sa Kurdima mogu nekako opravdati, napumpati nacionalizam i sukob sa PKK predstaviti kao nuznost. Kako ce oprvadati sukob sa ISILom koji ce se neminovno desiti ako krenu sa uspostavom 'buffer zone'? Kako ce reagovati narod ako se ISILovci krenu raznosti po turskim gradovima?
- vivaldi
#533 Re: Republika Turska
ma jeste sranje, ali ako nastave ovim tempom kurdi ce za 10-15 godina nagurat na 30% turske populacije, a to bi dovelo do velikih politickih potresa cijele zemljeChallenger__ wrote:Već sad imaju s*anje, što se vidi iz priloženog.
- Challenger__
#534 Re: Republika Turska
Jasno je to meni odavno, ali je zapanjujuće na koji način - pa hajmo ih nazvati atlantistčki krugovi - decenijama podhranjuju sulude ambicije Ankare koju, možeš misliti, vide kao "treću silu planete" u nekoj srednjeročnoj perspektivi. Takav tekst je po ne znam koji put osvanuo neposredno pred ovu eskalaciju.vivaldi wrote:ma jeste sranje, ali ako nastave ovim tempom kurdi ce za 10-15 godina nagurat na 30% turske populacije, a to bi dovelo do velikih politickih potresa cijele zemlje

Primjer, ona Stratforova budaletina Friedman.
- Kikibombona
#535 Re: Republika Turska
Erdogan je izjavio da ce ovim tempom Kurdi biti vecina 2038. Mislim da malo pretjeruje, ali opet...vivaldi wrote:ma jeste sranje, ali ako nastave ovim tempom kurdi ce za 10-15 godina nagurat na 30% turske populacije, a to bi dovelo do velikih politickih potresa cijele zemljeChallenger__ wrote:Već sad imaju s*anje, što se vidi iz priloženog.
Kurdi su u fazi nacionalnog budjenja. Tacno je da su nove generacije radikalnije...
S druge strane, PKK je potpuno promijenio strategiju. Vise se NE ZALAZU za nezavisan turski Kurdistan. Natalitet im ide u prilog i znaju da ce poklopiti veci teritorij u buducnosti... Odluku da vise nisu za nezavisnost su drugacije elaborirali, ali...
- Challenger__
#536 Re: Republika Turska
p.s.
Ova kriza u koju sve dublje zapada Turska je posljedica i te imaginarne, virtuelne veličine, koja je sistematski podhranjivana sa strane, bez ikakvog stvarnog utemeljenja, iz sasvim prizemnih, geopolitičkih razloga.
Ova kriza u koju sve dublje zapada Turska je posljedica i te imaginarne, virtuelne veličine, koja je sistematski podhranjivana sa strane, bez ikakvog stvarnog utemeljenja, iz sasvim prizemnih, geopolitičkih razloga.
- vivaldi
#537 Re: Republika Turska
ma jebes stratfor, ima hrpa tih mislioca po usa.Challenger__ wrote:Primjer, ona Stratforova budaletina Friedman.
puno mi je relevantniji onaj gosisnji izvjestaj nacionalne sluzbe sigurnosti pred senatom, doduse to je bilo pocetkom godine. turska je istaknuta ko bitan regionalni partner. doduse dosta se promjenilo od toga, i turska ce sigurno biti dugo vazan partner, samo je pitanje sa ovim ili nekim drugim kapetanom
- Challenger__
#538 Re: Republika Turska
Jasno. U skladu sa maksimom onog britanskog kralja koji je cinično izjavio "da ih je Bog stvorio da ratuju za naše interese". "Partneri". LOL.
Bitno zapažanje. Ova dešavanja mi mirišu na pripremu smjene na kormlu.amo je pitanje sa ovim ili nekim drugim kapetanom
- vivaldi
#539 Re: Republika Turska
ne znam sad tacno koje godine, al evo ilustracije:Kikibombona wrote:Erdogan je izjavio da ce ovim tempom Kurdi biti vecina 2038. Mislim da malo pretjeruje, ali opet...
prema podacima turskog zavoda regije sa najvecim i najmanjim natalitetom

a pogledaj sad gdje se nalaze ove najbolje i najgore regije i kako su glasali na proslim izborima (ps. zuta erdogan, ljubicasta kurdska partija)

- vivaldi
#540 Re: Republika Turska
ja sam bio u to uvjeren prosle ili pretprosle godine kada je usa ambasador u turskoj najavio velike desavanja i pad imperije ili tako nesto, pa se poslije izvinjavao.Challenger__ wrote:Bitno zapažanje. Ova dešavanja mi mirišu na pripremu smjene na kormlu.
to mi @jastuk nije nikad zaboravio.
bio sam uvjeren da je onaj sto zivi u americi, sada ljuti brkin protivnik, a bivsi jaran, vec prosao obuku za novog lidera, al sam se zajebo.
erdo je, bar zasad, dobio bitku
- Challenger__
#541 Re: Republika Turska
Fethullah Gülen.vivaldi wrote:
ja sam bio u to uvjeren prosle ili pretprosle godine kada je usa ambasador u turskoj najavio velike desavanja i pad imperije ili tako nesto, pa se poslije izvinjavao.
to mi @jastuk nije nikad zaboravio.![]()
bio sam uvjeren da je onaj sto zivi u americi, sada ljuti brkin protivnik, a bivsi jaran, vec prosao obuku za novog lidera, al sam se zajebo.
erdo je, bar zasad, dobio bitku
Ma jok. On se nikada ne bi prihvatio javne funkcije. On je vječni igrač iz sjene. Siva eminencija. On je talasao a koga su (Ameri) spremili za zamjenu, možemo samo nagađati.
BTW, ma koliko zvučalo heretički, slažem se sa onima koji tvrde da bi došao samo gori i neodgovorniji čovjek od Erdogana.
- vivaldi
#542 Re: Republika Turska
ma nemam pojma ni ko ce ni hoce li biti zamjene, ali je tikva pukla definitivno. turska naravno mora gledati svoj interes, al opet sa amerima se nikad nije pametno zajebavat. haj ga znaj
- Kikibombona
#543 Re: Republika Turska
Vivaldi
Da. Brojke Kurdima malo kvare Turci kojih je na istoku drzave sve manje. Uskoro ce biti statisticka greska. Zapad zemlje usisava istok i centar.
Zanimljivo je da Turci najlosiji natalitet imaju tamo gdje su Kemalisti uzeli najvise glasova.
Da. Brojke Kurdima malo kvare Turci kojih je na istoku drzave sve manje. Uskoro ce biti statisticka greska. Zapad zemlje usisava istok i centar.
Zanimljivo je da Turci najlosiji natalitet imaju tamo gdje su Kemalisti uzeli najvise glasova.
- Challenger__
#544 Re: Republika Turska
Jugozapad i zapad. Mahom (porijeklom) Grci. Još jedan turski apsurd.
- vivaldi
#545 Re: Republika Turska
ne znam ko kvari, al od od 10 regija sa najboljim natalitetom u 9 je pobjedila kurdska partija, a u isto vrijeme tih regija na istoku nema na spisku regija na najvisim mortalietom jer evidnento imaju vrlo mlado stanovnistvo tako da rastu po dva osnova. ako sad cine 17-18% stanovnistva, i laike je jasno da ce ovim tempom skoro uduplat za 20 ak godina
- Kikibombona
#546 Re: Republika Turska
17-18% je prilicno realna procjena. Posto se ne zna tacno, spekulise se da ih ima izmedju 15 i 25%...vivaldi wrote:ne znam ko kvari, al od od 10 regija sa najboljim natalitetom u 9 je pobjedila kurdska partija, a u isto vrijeme tih regija na istoku nema na spisku regija na najvisim mortalietom jer evidnento imaju vrlo mlado stanovnistvo tako da rastu po dva osnova. ako sad cine 17-18% stanovnistva, i laike je jasno da ce ovim tempom skoro uduplat za 20 ak godina
- Challenger__
#547 Re: Republika Turska
Kiki. Puca se noćas u Erbilu.

Otkucava sat onom tvom favoritu.#BREAKING - pro #KDP security forces shooting at various locations in #Erbil as attempts to intimidate other parliamentarians continue.
- Challenger__
#548 Re: Republika Turska
#BREAKING - #KDP accused of stealing $251 million by 'tapping' the KRG-Ceyhan pipeline.
_______
Koji su to kriminalci, malo je reći.
- vivaldi
#549 Re: Republika Turska
stranka je osvojila reko 6 miliona glasova, jos kad na to dodas buljuk maloljentika, apstinente i mozda neke koji su glaslai za neke druge...ima ih 15% minimum.Kikibombona wrote:17-18% je prilicno realna procjena. Posto se ne zna tacno, spekulise se da ih ima izmedju 15 i 25%...vivaldi wrote:ne znam ko kvari, al od od 10 regija sa najboljim natalitetom u 9 je pobjedila kurdska partija, a u isto vrijeme tih regija na istoku nema na spisku regija na najvisim mortalietom jer evidnento imaju vrlo mlado stanovnistvo tako da rastu po dva osnova. ako sad cine 17-18% stanovnistva, i laike je jasno da ce ovim tempom skoro uduplat za 20 ak godina
ne treba ti magicna kugla da neke stvari predvidis. ako se sukob rasplamsa to samo radja novu zlu krv i mrznju, a kako im bude rastao broj problem ce biti sve veci. veliki izazov za ankrau u svakom slucaju, a ocigledno s njima nit mogu naci zajenicki jezik nit ih mogu protjerat negdje.
a opet i ovi gerilski ratovi niskog intenziteta su pravi ekonomski tumori.
najmudrije bi bilo sada napraviti neki deal, dat im neku autonomiju i "ogradit ih" jer ce apetiti biti sve veci s godinama, al opet to je vrlo tezak potez za ankaru jer se ne bi smatrao mudrscu vec slaboscu.
zajebano kako god okrenes
- Kikibombona
#550 Re: Republika Turska
De bolan Celi...Challenger__ wrote:Kiki. Puca se noćas u Erbilu.
Otkucava sat onom tvom favoritu.#BREAKING - pro #KDP security forces shooting at various locations in #Erbil as attempts to intimidate other parliamentarians continue.
Amerikanci i Britanci pozvali na sastanak 16 kurdskih partija kako bi ih uvjerili da Barzani treba ostati predsjednik i u narednom mandatu. Dakle, Amerikanci i Britanci se zalazu za 'preskakanje' jednog izbornog ciklusa pod izgovorom da je rizicno odrzati izbore u toku rata. Barzani bi zadrzao sve ovlasti koje ima sada. Mesud zajedno sa Amerikancima i Britancima poziva na jedinstvo u ovim teskim trenucima. Amerikanci kazu da se trebaju drzati zajedno u ime 1 200 stradalih Pesmergi.