Novi zakon - premija auto osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#526 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by skafiskafsnjak »

Sodom1 wrote:Malo sam citao ovih par stranica unazad i ostalo mi nejasno. Da li mogu imati 2 ili vise auta registrovanih sa bonusom ili samo jedno a ostala ce obracunati po punoj tarifi?
Pa ako si prije ovog zakona imao 3 auta...i dalje imas 50% na svako. Ako si imao jedno prije zakona, onda sad svako sljedece moras 100%.

ps: naravno, svako sljedece 100% pod uslovom da neces da prodas ono prvo
Bakir1

#527 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

ja sam imao srecom 5 komada na sebi od 2012 pa na ovamo, sada imam 4 na svome imenu i sva 4 sa bonusom zahvaljujuci tim autima sto su bili na meni ;-)
drndalo

#528 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by drndalo »

Burzuju nijedan !
Bakir1

#529 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

Sve se nema a 3 auta, od 5000 KM skupa, se vozaju :mrgreen:
spree

#530 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by spree »

dobar osjecaj wrote:
spree wrote:Gdje najjeftinije registrovati auto kod nas? Pretpostavljam da je sve u blizu, ali ako ima negdje povoljnije sto da ne.
Zadnji put kad sam registrovala auto kod meni nebitne poznanice kod koje godinama registrujem auto, rekla sam joj da cu otkazati osiguranje kod nje ako mi ne ponudi neki popust. Vidno razocarana mi je dala popust od nekih 40 maraka (koliko se sjecam). Pitas u kuci u kojoj registrujes mozes li ostvariti neki popust ako si duze vremena njihov klijent.
nisam bas duze vrijeme klijent, niti znam ljude, ali svakako cu pokusati :). dobra ideja, hvala lijepo :thumbup:
ado_7

#531 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ado_7 »

U slucaju ako se prodaje auto koje je registrovano, da li se moze prodati kao i prije sto je bilo, bez promjene police na novog vlasnika, ili se mora ponistiti tvoja polica osiguranja, a da novi vlasnik izvadi novu, i kako to uopste regulisati. Da li ja i dalje imam svoj bonus, ako sam prodao auto bez promjene police osiguranja na novog vlasnika.
Danguba

#532 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Danguba »

ado_7 wrote:U slucaju ako se prodaje auto koje je registrovano, da li se moze prodati kao i prije sto je bilo, bez promjene police na novog vlasnika, ili se mora ponistiti tvoja polica osiguranja, a da novi vlasnik izvadi novu, i kako to uopste regulisati. Da li ja i dalje imam svoj bonus, ako sam prodao auto bez promjene police osiguranja na novog vlasnika.
Kako znam, uz auto mozes i polisu dati koja ce mu vaziti do isteka(ako ne ide u drugi entitet). Isto tako mozes polisu povuci i traziti preko osiguranja povrat novca(kazu da to dugo traje).
dgL_

#533 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by dgL_ »

ado_7 wrote:U slucaju ako se prodaje auto koje je registrovano, da li se moze prodati kao i prije sto je bilo, bez promjene police na novog vlasnika, ili se mora ponistiti tvoja polica osiguranja, a da novi vlasnik izvadi novu, i kako to uopste regulisati. Da li ja i dalje imam svoj bonus, ako sam prodao auto bez promjene police osiguranja na novog vlasnika.
Brate prodas auto ostaje tvoja polica do isteka reg. Poslije on registruje kako mu se cefne... Ti imss kopiju odjave sa kojom dokazujes da nemas auto i imas pravo ostvariti bonus na drugo auto kojr kupis...
ado_7

#534 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ado_7 »

To najvise pitam zbog sad ovog malusa na registraciju. Npr ti prodas auto, i sa autom ide tvoja polica osiguranja ( sa tvojim imenom). Taj covjek napravi udes u kojem je on kriv, naplati sa police osiguranja (sa tvojim imenom) stetu....ti dodjes da registrujes auto, sta se desi?...kako to osiguranje posmatra?

PS: Koliko znam kada se izvlaci izvjestaj sa stranice stete.ba, upisuje se i polica osiguranja.
corsa

#535 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by corsa »

Tebi ide malus.
Danguba

#536 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Danguba »

ado_7 wrote:To najvise pitam zbog sad ovog malusa na registraciju. Npr ti prodas auto, i sa autom ide tvoja polica osiguranja ( sa tvojim imenom). Taj covjek napravi udes u kojem je on kriv, naplati sa police osiguranja (sa tvojim imenom) stetu....ti dodjes da registrujes auto, sta se desi?...kako to osiguranje posmatra?

PS: Koliko znam kada se izvlaci izvjestaj sa stranice stete.ba, upisuje se i polica osiguranja.
Malo mi poglupo uopste razgovarati o ovakvim nakaradnim stvarima.

Auto se prodaje i NIGDJE ne ide i polisa sa autom. Kljuceve mozes dobiti ali polisu nikako.
dgL_

#537 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by dgL_ »

ado_7 wrote:To najvise pitam zbog sad ovog malusa na registraciju. Npr ti prodas auto, i sa autom ide tvoja polica osiguranja ( sa tvojim imenom). Taj covjek napravi udes u kojem je on kriv, naplati sa police osiguranja (sa tvojim imenom) stetu....ti dodjes da registrujes auto, sta se desi?...kako to osiguranje posmatra?

Imas ugovor da si prodao auto tad i tad, nisi vlasnik stoga nisi mogao biti kriv za taj udes... Tebi ostaje tvoj popust... Tvoja polica formalno ostajr na tvoje ime, ali ti nemas veze sa njom...
Danguba

#538 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Danguba »

dgL_ wrote:

Imas ugovor da si prodao auto tad i tad, nisi vlasnik stoga nisi mogao biti kriv za taj udes... Tebi ostaje tvoj popust... Tvoja polica formalno ostajr na tvoje ime, ali ti nemas veze sa njom...
Nisi u pravu. Ne moram ja voziti ''svoje'' auto ali ako dodje do udesa, meni se skida sa polise.
Polisom je osigurano auto i putnici u njemu. U slucaju da je neko kao vozac skrivio udes, neko to mora platiti a ko ce ako ne osiguranje koje je osiguralo auto. To sto ti nisi vozio nema veze.

Samo ne dati polisu, time si sacuvao svoj bonus.
ado_7

#539 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ado_7 »

Danguba wrote:

Malo mi poglupo uopste razgovarati o ovakvim nakaradnim stvarima.

Auto se prodaje i NIGDJE ne ide i polisa sa autom. Kljuceve mozes dobiti ali polisu nikako.
Slazem se ja da je poglupo, ali mi nadji nekog ko je uopste razmisljao o ovakvim stvarima prije nego sto se poceo primjenjivati malus i bonus. I polica je uvijek isla uz auto.
dgL_

#540 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by dgL_ »

Danguba wrote:
dgL_ wrote:

Nisi u pravu. Ne moram ja voziti ''svoje'' auto ali ako dodje do udesa, meni se skida sa polise.
Polisom je osigurano auto i putnici u njemu. U slucaju da je neko kao vozac skrivio udes, neko to mora platiti a ko ce ako ne osiguranje koje je osiguralo auto. To sto ti nisi vozio nema veze.

Samo ne dati polisu, time si sacuvao svoj bonus.
Prodao registrovano auto do novembra... Pitam onoga za ovo bas kaze mi covjek nemas ti vise nista stim... Eto ako lazem ja laze i on ;)
Danguba

#541 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Danguba »

Sve ste zapetljali. :D
Ja sam u oktobru prodao auto svom prijatelju i poklonio mu polisu do kraja godine a u drugim slucajevima ne bih.

Malo sam se odvikao od tih losih navika. Ovdje, ja kupim auto i ne smijem izaci na cestu bez osiguranja(da li privatno ili u garazi). Zovem jedno od osiguranja i dam im podatke i od tog momenta to auto je osigurano...a kada prodam auto, istog momenta zovem osiguranje i otkazujem osiguranje. Sta ce kupac uraditi to me vise ne interesuje.

:D
ado_7

#542 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ado_7 »

A gdje je to ''ovdje''
gurabija78

#543 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by gurabija78 »

pri prodaji auta, možeš zadržati svoju policu osiguranja i nakon što dobiješ potvrdu o odjavi sa svoga imena (kopiju vlasničke knjižice) od svog osiguranja možeš tražiti povrat novca po polici za ostatak njenog trajanja. Novi kupac kupuje novu policu osiguranja na svoje ime sa trajanjem do kraja registracije automobila.
ado_7

#544 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by ado_7 »

Samo sto ces taj povrat od nasih osiguranja docekati....nekad, nekad
mobsterc

#545 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Idemo jedna zavrzlama... Kupio auto od X i zadrzao policu koja istice za koji dan, svoje auto prodao ocu, a on je zadrzao moju policu do prije mjesec recimo...
Sada ja registrujem auto, imao sam jedan sudar sa proslim autom, a i jedan sa novim. Koliko sam shvatio, meni malus ide na moju policu u iznosu od 15% a drugih 15% na vlasnika police X? Nisu mogli naplatiti malus sa moje police kada je otac produzavao registraciju za proslo auto (njemu)?
Za'valjujem. :run:
Bernardinac

#546 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bernardinac »

Vozačku imam od 89 godine. Profesionalni sam vozač godinama i samo u zadnjih 4 god. imam prijeđenih 250 000 KM.
Aktivni sam vozač cijelo vrijeme i teško je procijeniti koliko sam kilometara do sada odvezao. Preko 1 000 000 sigurno.
Do sada nikada nisam ima udes da sam ja skrivio. Udarali su u mene ali nikada nisam skrivio nesreću.

Hocu ovih dana kupiti ladu nivu staru 16 godina i u narednih mjeseci je registr., a samim time trebam platiti i polisu osiguranja.
Imao sam vlastiti auto prije 3 godine imao ga registriranog 2 godine. Na vlasito ime. Nemam pojma gdje je ta polisa i vrijedi li uopće kao dokaz da sam nekada imao "prvu registraciju", i da ne plaćam osiguranje full?
Bakir1

#547 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

kopija vlasnicke i kopija te police AO, ili ako nema kopija vlasnicke onda moze potvrda iz mup-a da to auto nije vise u tvom vlasnistvu.
to je dovoljno za bonus..
online_zarada

#548 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by online_zarada »

smrdim/dobra-vijest-za-vozace ... ila-u-bih/

Da li ovo išta znači nama koji prvu put registrujemo auto na svoje ime? Kontam da nas malo i oni obraduju ,vakat više :D :bih:
dgL_

#549 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by dgL_ »

online_zarada wrote:smrdim/dobra-vijest-za-vozace ... ila-u-bih/

Da li ovo išta znači nama koji prvu put registrujemo auto na svoje ime? Kontam da nas malo i oni obraduju ,vakat više :D :bih:
Procitah clanak i ne vidjeh nigdje nesto sto bi moglo i iz daleka upucivati na to...
hopi

#550 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by hopi »

trebala bi mi pomoć, oko ovoga stvarno sam slab, sljdeće situiacija da objasnim, šta je najbolje učiniti

2 osobe -recimo osoba A i B
3 vozila - 1,2 i 3

vozilo 1 registrovano trenutno na osobu A do novembra
vozilo 2 registrovano trenutno na osobu B do decembra
u oba slučaja je 50%popusta

kupljeno je vozilo 3, koje treba registrovati na osobu B
vozilo 2 treba prebaciti na osobu A
vozilo 1 treba prodati

i sada nastaje zbrka, jedna osoba treba imati 2 vozila na sebi dok se vozilo br 1 ne proda, pa se tu treba plaćati 100% osiguranja, kako šta iskombinirati ja sam se pogubio, ne mogu skontati šta uraditi, do kada važe koje registracije, prebacivanja polisa i sl, nisu ni oni iz osiguranja znali ništa pametno reći

napomena: vozilo 3 je na zoll tablama, još 5-6 dana
Post Reply