PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#526 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bloo »

avaks wrote:Oportuitetni troškovi :lol:
Jesu vala nezahvalne, a cijene kod nas paprene ali koliko para toliko i muzike... Ja u prosjeku na konfiguraciji promijenim 2 do 3 grafičke jer ne kupujem high end tako da nisu dugog vijeka.
ak more pokrenut bioshock ne baca se :mrgreen:
avaks

#527 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Mojne da te Čmoljina žena čuje :lol:
Ostaće čoek' bez nove grafičke :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#528 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

Qler wrote:Chmoljo, hos' kupiti Logitech Wave wireless tastaturu :) 50KM :) ako neces ti, prijeti banovima dok neko ne kupi :)
:lol:

ne treba, hvala. sa žicom ili bez isto mi je, svakako sam za stolom. jedini pravi setting za gejming. kad se zavalim onda ko da gledam film, a ne učestvujem aktivno... :D
ferratilis

#529 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Ima li neko iskustva sa mišem Razer Abyssus Essential Ambidextrous 2014? Hvala unaprijed.
Bosnian Dragon1

#530 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

Arslan_11 wrote:
Benq wrote:
Hehehe super :D

Raja , ako kome sta bude trebalo za racunar , slobodno kontaktirajte ovog momka , kupio sam kod njega bruku stvari i nikad ni najmanji problem , a jeftinije komponente necete naci ni na piku to garantujem.
Hvala drug :thumbup:

@chomljo upgrade jedino ako ces ici na gtx GTX 980. :D
de nam link , imas li pik arslan?
Benq
Moderator

#531 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

Bosnian Dragon1 wrote: de nam link , imas li pik arslan?
Imas u PP.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#532 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Jimmy McNulty »

Image
Image
Image

Valja li ovo šta, što sam naručio? Planirao sam još uzeti napojnu i 8gb RAM i spojiti sve u kućište koje već imam pa prije nego i definitivno kupim da vidim vaša mišljenja.
winkiewinkie

#533 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by winkiewinkie »

Ako ces igrati igre bolje da si uzeo slabiji Intelov procesor (G3258) i jaču grafičku ( R9 270/280). Kupi kvalitetnu napojnu (preporucam EVGA 500W Bronze) i kazem , ako ces igrati bolja kombinacija je bio G3258 i R9 270/X/280

edit: i da ti FX čipovi su mrtvi i nemaju nikakav upgrade path
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#534 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Jimmy McNulty »

Ma nije toliko za igre (mada se naravno planira poigrat nesto) koliko za svakodnevnu upotrebu...a kakvo smece imam trenutno ovo je svemirski brod.
BAN___KAI

#535 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Hey ljudi, kontam kupiti racunar preko rata pa bih se htio malo raspitati.

Kontao sam kupiti neki I5, do 500km, i to spojiti sa mojom Gtx 650 ti 1GB OC grafom, sad je problem što sam malo gledao preko youtuba i likovi cak ne mogu maxati Witcher 3 i novi Assassins Creed, igraju sve na Low ili medium.

Ja koristim 10 godina star Dual Core 2.0 mhz i mogu igrati Witcher 3 50% na mediumu, ako necu moci maxati sve nove igre s tim I5 onda mi se uopšte ne isplati kupovati novi racunar.

Zar je to tako loš procesor za novije igre ?
Benq
Moderator

#536 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

BAN___KAI wrote:Hey ljudi, kontam kupiti racunar preko rata pa bih se htio malo raspitati.

Kontao sam kupiti neki I5, do 500km, i to spojiti sa mojom Gtx 650 ti 1GB OC grafom, sad je problem što sam malo gledao preko youtuba i likovi cak ne mogu maxati Witcher 3 i novi Assassins Creed, igraju sve na Low ili medium.

Ja koristim 10 godina star Dual Core 2.0 mhz i mogu igrati Witcher 3 50% na mediumu, ako necu moci maxati sve nove igre s tim I5 onda mi se uopšte ne isplati kupovati novi racunar.

Novije igre se ne oslanjaju toliko na CPU koliko na GPU , tako da ti mozes kupiti i i7 zadnje generacije ali ako ti je graficka slaba opet nista nisi postigao. Zato idi na to da prodas tu svoju grafu i kupis neku sa 2GB DDR5 256bit DX11 , takva graficka u kombinaciji sa i5 procesorom je odlicna i sasvim dovoljno za pristojan gaming na High/Ultra.

Ti vjerovatno koristis DDR2 ram memoriju , tako da ces vjerovatno morat i novu plocu uzeti a s tim ide i DDR3 memorija i td...
Cossack

#537 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Cossack »

BAN___KAI wrote:Hey ljudi, kontam kupiti racunar preko rata pa bih se htio malo raspitati.

prodaj komplet računar i uzmi novi. nadogradnja na toj ploči se ne isplati.
BAN___KAI

#538 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:

Novije igre se ne oslanjaju toliko na CPU koliko na GPU , tako da ti mozes kupiti i i7 zadnje generacije ali ako ti je graficka slaba opet nista nisi postigao. Zato idi na to da prodas tu svoju grafu i kupis neku sa 2GB DDR5 256bit DX11 , takva graficka u kombinaciji sa i5 procesorom je odlicna i sasvim dovoljno za pristojan gaming na High/Ultra.

Ti vjerovatno koristis DDR2 ram memoriju , tako da ces vjerovatno morat i novu plocu uzeti a s tim ide i DDR3 memorija i td...
Pa zar mi je grafa toliko slaba da necu moci igrati novije igre na high ?
Vidiš ja sam kupio ovu grafu+napojnu prošle godine, tako da želim kupiti sve novo osim toga, u istoj prodavnici gdje sam kupio grafu i napojnu, zbog garancije.

Znaci mogao bih potrošiti max 500km na procesor, i možda 8gb rama, ukljucujuci maticnu koja podržava I5, mislim da je ona oko 130km, mislim da bi me to koštalo oko 800km. Još bi samo kupio HDD, a dvd mi ne treba :-D

Može li neko otici na Plus Computers i izabrati dobru kombinaciju procesora i ploce ? Ne razumijem se u one silne brojeve i modele ploca i procesora. http://www.plus.ba/

Platio sam ovu grafu+ napojnu 500km, tako da vjerujem da bi dodatnih 800km bilo dovoljno za dobar gaming pc.
Arslan_11

#539 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Vidiš ja sam kupio ovu grafu+napojnu prošle godine, tako da želim kupiti sve novo osim toga, u istoj prodavnici gdje sam kupio grafu i napojnu, zbog garancije.

Znaci mogao bih potrošiti max 500km na procesor, i možda 8gb rama, ukljucujuci maticnu koja podržava I5, mislim da je ona oko 130km, mislim da bi me to koštalo oko 800km. Još bi samo kupio HDD, a dvd mi ne treba :-D

Može li neko otici na Plus Computers i izabrati dobru kombinaciju procesora i ploce ? Ne razumijem se u one silne brojeve i modele ploca i procesora. http://www.plus.ba/

Platio sam ovu grafu+ napojnu 500km, tako da vjerujem da bi dodatnih 800km bilo dovoljno za dobar gaming pc.
kakvu si to napojnu uzeo pa te je izaslo 500km?

Zasto ne istrazujes malo i poredis cijene. Plus-ova garancija ne vrijedi nista vise od garancija u drugim radnjama! Ali ces zato znacajno novca ustediti.

edit: greska vidim tek da si napisao 500km samo za procesor.

Image

isti proc drugacija ploce i kingstonov ram u plus.ba kosta 915km.
Last edited by Arslan_11 on 11/08/2015 13:16, edited 1 time in total.
Benq
Moderator

#540 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Pa zar mi je grafa toliko slaba da necu moci igrati novije igre na high ?

Najjeftinija kombinacija ploce i procesora u winwin-u.

i5 4460 (socket 1150) - 417KM http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 93133.html

Maticna Asus H81M-K - 83KM http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 85731.html

A evo u plusu :

Maticna (socket 1155) - 115KM http://www.plus.ba/proizvod/mb_gigabyte ... i_lpt_uatx

Procesor i5 3470 (soc.1155) - 445KM - http://www.plus.ba/proizvod/intel_core_ ... x_sck.1155

Ili kombinacija sa soc.1150 u Plusu:

Maticna (socket 1150) - 109KM - http://www.plus.ba/proizvod/mb_gigabyte_ga-h81m-ds2_2.0

Procesor (soc.1150) - 488KM - http://www.plus.ba/proizvod/intel_core_ ... x_sck.1150

Sa tom grafom mozes pokusati da igras sve na high , ali bice guravo... zato bolje kupiti nesto malo bolje kad vec obnavljas komp.

P.S. Birao sam ploce koje imaju sata3 portove , jer ces vjerovatno nekad htjeti da kupis SSD..
BAN___KAI

#541 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Arslan_11 wrote:

kakvu si to napojnu uzeo pa te je izaslo 500km?

Zasto ne istrazujes malo i poredis cijene. Plus-ova garancija ne vrijedi nista vise od garancija u drugim radnjama! Ali ces zato znacajno novca ustediti.

I5 8gb rama i plocu, a sve novo, za 500KM ne mozes kupiti.
Platio sam graficku 300km, a napojnu 200km, Seasonic napojna, nisam siguran za model, možda bronze.

Što se tice garancije, ako odem u npr Imtek i kupim sve osim grafe+napojne, oni mi nece dati garanciju, jer nisi svi dijelovi njihovi, zato želim kupiti u Plus computers jer sam tamo kupio te dijelove ( grafa+ napojna)

Nisi me dobro skontao, želim dati maximalno 800/900 km za I5, maticnu, ram.
Benq
Moderator

#542 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Što se tice garancije, ako odem u npr Imtek i kupim sve osim grafe+napojne, oni mi nece dati garanciju, jer nisi svi dijelovi njihovi, zato želim kupiti u Plus computers jer sam tamo kupio te dijelove ( grafa+ napojna)
Hahaha ko ti je to rekao zivota ti ? Prodavac je DUZAN da ti da garanciju na komponente , nema nikakve veze sto si ostale komponente kupio u Plusu ili negdje drugo.

Svaki prodavac ce ti dati garanciju za komponente koje kupis , i racunar kad sastavljas u jednoj radnji , dobijes specifikaciju komponenti koje su ugradjene i za svaku komponentu posebno pise kolika je garancija.
Arslan_11

#543 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Ispravio sam. Ma vrijedit ce ti garancija. U pkusu imas garanciju za njihove dijelove a u npr.imtecu za dijelove koje si kod njih kupio.
Razmisli o slabijem i5 procesoru slabijoj ploci i 8gb rama. Sto ti ostane do 800 900km prodaj svoju graficku i uzmi bolju grafu.
Raigor Stonehoof

#544 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raigor Stonehoof »

zbog kursa dolara trenutno je uzasno vrijeme za kupovinu komponenti. covjek bi ocekivao da padaju cijene,a iste grafulje su sad skuplje po 100-150 KM nego prije pola godine. pricekaj malo.
Qler

#545 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

Godinama sam radio u tim IT prodavnicama, i tada jos sam shvatio da nikada ne postoji dobro vrijeme za kupovinu komponenti. Uvijek je nesto, i sve sto kupis za mjesec je staro... tako da kad odlucis da kupis nesto, skontas koliko imas para i kupis najbolje u tom trenutku sta mozes... i pomiris se da sutra si vec donji par stoja :)
Raigor Stonehoof

#546 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raigor Stonehoof »

Qler wrote:Godinama sam radio u tim IT prodavnicama, i tada jos sam shvatio da nikada ne postoji dobro vrijeme za kupovinu komponenti. Uvijek je nesto, i sve sto kupis za mjesec je staro... tako da kad odlucis da kupis nesto, skontas koliko imas para i kupis najbolje u tom trenutku sta mozes... i pomiris se da sutra si vec donji par stoja :)
ma upravu si sto se toga tice, uvijek mozes cekati sljedece i bolje za manje para, ali ovo je bas osjetna razlika. znam neke ljude koji rade u tim radnjama i mogu dobiti po nabavnim cijenama + pdv naravno. prije pola godine sam gledao R9 280 sa 3GB rama, izasla bi me 400 KM. Neki dan izleti nenadano nekih para, kontam prodam ovu svoju trenutnu grafu, dodam jos nesto sitno, i R9 je dosad nesto pao, i kupicu. Kad kurac, nabavna sad 500 KM. za istu jebenu karticu koja je sad pola godine starija.

Stvar uvelike jebu uvoznici, nece on prodat tu karticu po cijeni po kojoj ju je uvezo, pa sljedecu koju uveze po vecim cijenama da i prodaje po vecim. Nego ce prepravit cijenu zalihe i prodat po aktuelnim cijenama,

ovo se naravno odnosi na slucajeve kad cijene rastu, a nikako kad padaju :roll:
BAN___KAI

#547 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Arslan_11 wrote:Ispravio sam. Ma vrijedit ce ti garancija. U pkusu imas garanciju za njihove dijelove a u npr.imtecu za dijelove koje si kod njih kupio.
Razmisli o slabijem i5 procesoru slabijoj ploci i 8gb rama. Sto ti ostane do 800 900km prodaj svoju graficku i uzmi bolju grafu.
Nekad davno, kad sam kupio svoj prvi PC rekao sam prodavacu da mi ugradi i moj stari HDD, sa novim komponentama, i lik mi zbog tog nije htio dati garanciju, pa sam morao kod njega kupiti i novi HDD.

Hvala na savjetima, trebat cu prvo napraviti debitnu karticu, pa da mogu uzimati na rate.

Nadam se da necu morati uzimati novu napojnu, sada imam seasonic bronze 520W.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#548 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

BAN___KAI wrote:
Arslan_11 wrote:Ispravio sam. Ma vrijedit ce ti garancija. U pkusu imas garanciju za njihove dijelove a u npr.imtecu za dijelove koje si kod njih kupio.
Nekad davno, kad sam kupio svoj prvi PC rekao sam prodavacu da mi ugradi i moj stari HDD, sa novim komponentama, i lik mi zbog tog nije htio dati garanciju, pa sam morao kod njega kupiti i novi HDD.

Hvala na savjetima, trebat cu prvo napraviti debitnu karticu, pa da mogu uzimati na rate.

:?

pa zar nisi mogao kupiti komponente i ti sam sklopiti, ili naći nekog havera koji bi ti to uradio. pa mora ti dati garanciju na pojedinačne dijelove ako već taj delegat ima neki problem sa tim...

eto recimo Qler se napokon stisne i kupi novu grafiku :D otkud prodavač zna u šta će i koliko staro staviti?

gdje si kupovao ako nije tajna, da znam da nikad ne odem :)

@Qler, druže samo zajebancija, nadam se da ti ne smeta
Benq
Moderator

#549 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Hvala na savjetima, trebat cu prvo napraviti debitnu karticu, pa da mogu uzimati na rate.
Ako si nezaposlen , dzaba ti debitna kartica jer neces moci uzimati nista na rate , ja imam debitnu karticu ali sluzi samo kao SIM kartica u mobitelu :D , koliko uplatis toliko mozes i potrosit...
BAN___KAI

#550 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Chmoljo wrote:
BAN___KAI wrote:

:?

pa zar nisi mogao kupiti komponente i ti sam sklopiti, ili naći nekog havera koji bi ti to uradio. pa mora ti dati garanciju na pojedinačne dijelove ako već taj delegat ima neki problem sa tim...

eto recimo Qler se napokon stisne i kupi novu grafiku :D otkud prodavač zna u šta će i koliko staro staviti?

gdje si kupovao ako nije tajna, da znam da nikad ne odem :)

@Qler, druže samo zajebancija, nadam se da ti ne smeta

Ne sjecam se naziva firme, bila je to radnju u stometarci na malti, preko puta obdaništa, možda Alfa computers, pravo jeftino bilo pa propalo.
NIsam se htio peglati da sam ugradjujem, ionako ne znam ugraditi maticnu plocu ni procesor, sve drugo znam. Uglavnom ta firma više ne postoji koliko ja znam :-D

Benq: Evo danas sam dobio prvu platu, ugovor na jednu godinu, kontao sam placati racunar na rate preko debitne jer ne mogu uzeti onu kupovnu bbi karticu, svi traže ček od 3 posljednje plate, ja tek poceo raditi. Trebam se dosta raspitati u vezi tih kreditnih/debitnih kartica, ovako nemam pojma xD

Sad sam pogledao sve najnovije igre, Witcher 3 svi igraju na LOW opcijama, i Assassins Creed Unity sa konfiguracijom koju ja želim kupiti, zašto bih potrošio +800km da bih igrao Witcher 3 na low opcijama kad ga vec mogu igrati na Lowu sa 8 godina starim Dual Corom :-)

Svidja mi se što se može maxati Gta V, stvarno igra mocno izgleda, i fps je +60 na maxu, sa tom konf...

Btw jedina igre koje nikako nisam mogao igrati su Assassins Creed Unity, Watchdogs, i Batman Arkham Knight, Dragon Age inquisition, Far Cry 3 sam mogao igrati na Low opcijama, naravno cuo sam da svako ima problema sa Ubisoft igrama, loša optimizacija. A skoro sve te igre su više CPU zahtjevne.
Post Reply