Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#526 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

stakasa wrote:
prog321 wrote:Zene nisu shvatile da su im muskarci uvalili pricu u jednakosti jer su zeljeli da ih upregnu u radno robovlasnistvo.
Prodali im imidz uspjesne zene koja ustaje rano, radi prekovremeno i drzi familiju na okupu. Ne objasnjavajuci da takav ritam mora negdje popustiti.
:-D
Ponavljam da mi ih je zao, upale su u zamku uspjesnosti i ravnopravnosti ali se nisu oslobodile majcinskih instinkta i onda je normalno da se lome i pucaju. Muskarci jesu supci sto ne pomazu po kuci
Zene rade protiv svoje prirode.
Muskarci ne :-D
hadzinicasa

#527 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

stakasa wrote:
prog321 wrote:Zene nisu shvatile da su im muskarci uvalili pricu u jednakosti jer su zeljeli da ih upregnu u radno robovlasnistvo.
Prodali im imidz uspjesne zene koja ustaje rano, radi prekovremeno i drzi familiju na okupu. Ne objasnjavajuci da takav ritam mora negdje popustiti.
Ponavljam da mi ih je zao, upale su u zamku uspjesnosti i ravnopravnosti ali se nisu oslobodile majcinskih instinkta i onda je normalno da se lome i pucaju. Muskarci jesu supci sto ne pomazu po kuci
"pomazu po kuci"

a ziv bio, gdje oni zive? u hotelu? pa dodju malo da pomognu u kuci onome ko zivi tu?
hadzinicasa

#528 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

madner wrote:Plus, radi profilizacije unutar grupacije dolazi do ektremnih stavova i tako to ide.

Sljedeci korak je teroristicka organizacija, ala RAF :D
treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi! :)
jel' tako? tako je.
Last edited by hadzinicasa on 22/11/2016 09:57, edited 1 time in total.
wewa

#529 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

stakasa wrote:
dok god razgovaramo o pomaganju u bilo cemu a ne ravnopravnoj i ravnomjernoj podjeli zasnovanoj na dogovoru, nema tu srece.

a nema ni svrhe polemisati o generalizacijama i pojedinacnim primjerima. niti su sve zene i muskarci isti, niti ijedna zena ili muskarac mogu predstavljati cijeli rod.

ono cemu feminizam istinski tezi ne ugrozava nikog: muskarci mogu samo imati koristi od suzivota sa zenama koje su zadovoljne svojim i stanjem u drustvu. nicija muskost nece biti ugrozena ako zene budu slobodno birale poslove i dobijale adekvatnu placu za to. nicije ljudsko pravo nece biti ugrozeno ako se stane na kraj nasilju u porodici. uzajamnom potporom i uvazavanjem mozemo graditi sretnije drustvo za zajednicko nam potomstvo.
madner

#530 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

hadzinicasa wrote:
madner wrote:Plus, radi profilizacije unutar grupacije dolazi do ektremnih stavova i tako to ide.

Sljedeci korak je teroristicka organizacija, ala RAF :D
treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi! :)
jel' tako? tako je.
Naravno, nema vojske bez hijarhije.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#531 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

wewa wrote: dok god razgovaramo o pomaganju u bilo cemu a ne ravnopravnoj i ravnomjernoj podjeli zasnovanoj na dogovoru, nema tu srece.

a nema ni svrhe polemisati o generalizacijama i pojedinacnim primjerima. niti su sve zene i muskarci isti, niti ijedna zena ili muskarac mogu predstavljati cijeli rod.

ono cemu feminizam istinski tezi ne ugrozava nikog: muskarci mogu samo imati koristi od suzivota sa zenama koje su zadovoljne svojim i stanjem u drustvu. nicija muskost nece biti ugrozena ako zene budu slobodno birale poslove i dobijale adekvatnu placu za to. nicije ljudsko pravo nece biti ugrozeno ako se stane na kraj nasilju u porodici. uzajamnom potporom i uvazavanjem mozemo graditi sretnije drustvo za zajednicko nam potomstvo.
mene evo, živo interesuje jesu li, i u kojoj branši, žene kod nas potplaćenije od muškaraca?

ono poslova što sam radio i dolazio u dodir, nisam vidio razlikovanje po tom osnovu. od najnižih pozicija, do onih rukovodećih.
wewa

#532 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Chmoljo wrote:
wewa wrote: dok god razgovaramo o pomaganju u bilo cemu a ne ravnopravnoj i ravnomjernoj podjeli zasnovanoj na dogovoru, nema tu srece.

mene evo, živo interesuje jesu li, i u kojoj branši, žene kod nas potplaćenije od muškaraca?

ono poslova što sam radio i dolazio u dodir, nisam vidio razlikovanje po tom osnovu. od najnižih pozicija, do onih rukovodećih.
ja, licno, ne poznajem takve primjere ali citam o njima.

svjedok(inja :D ) sam, medjutim, perfidnijim nacinima diskriminacije: zene rjedje bivaju unaprijedjene, bez obzira na dob i porodicni status, bivaju premjestene na nize placene pozicije u toku trudnoce, komplikacija u trudnoci, porodiljskog odsustva ili po povratu s odsustva, ako i uspiju zadrzati posao.

ja radim u javnom sektoru, a bila sam svjedokom razgovora najvise rangiranih o tome da se zene vise nece primati u trenu kad je jedna od kolegica ostala trudna - igrom slucaja, vise je djece rodjeno kod kolega nego kolegica u medjuvremenu...
o tretmanu pokrivenih zena da ne pricamo.

cak i u sektoru obrazovanja, muskarci su ti koji prije dobiju posao na neodredjeno vrijeme, iako u broju zaposlenih dominiraju zene.

edit: evo i koji link na temu
http://www.zenicablog.com/u-bih-najveca ... ca-i-zena/
http://ec.europa.eu/justice/gender-equa ... gpg_hr.pdf
Last edited by wewa on 22/11/2016 10:36, edited 1 time in total.
bezVolana

#533 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bezVolana »

hadzinicasa wrote:
stakasa wrote:
"pomazu po kuci"

a ziv bio, gdje oni zive? u hotelu? pa dodju malo da pomognu u kuci onome ko zivi tu?
:thumbup:

eto meni ih zao. upale u zamku uspjesnosti i ravnopravnosti. a zaboravile da su one ipak primarno zene majke kraljice.
cuj upale u zamku uspjesnosti i ravnopravnosti.
cuj pomazu po kuci. pa i ti tu zivis majka mu stara, skupa ste u necemu. ti volis kuhati ona voli peglati, rasporedite se. ona mrzi brisati pod ti mrzis prati sudje, rasporedite se.
vidis da se raspada od umora pokrij je dekom i spremi veceru. ona tebi isto.

zajednica. a ne evo ja ti pomog'o po kuci, zasluzujem medalju jer sam upalio usisivac.
stakasa

#534 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

hadzinicasa wrote:
stakasa wrote:
"pomazu po kuci"

Zaboravimo na trenutak politicku korektnost i formu, to samo stvara reakciju i gubi se fokus. Vidjeti pod Trump. Eto recimo da odraduju svoj dio obaveza. Supci su sto ih ne odraduju
Gojeni H

#535 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

vješalica wrote:
Gojeni H wrote:
aratet wrote:
Muskarci ce uvijek biti zbog biologije generalno uspjesniji od zena, ali ce zene imati jednaku sansu da postanu uspjesne kao sto je imaju muskarci.
U BiH je sve vise i vise cura medju najuspjesnijim studentima, neki fakulteti su postali zenski gdje su cure 80% i cak 90% studenata, to je jer imaju vecu volju za ucenjem. Ali vec kod trazenja posla imaju vecu barijeru od muskaraca.
Mozes li molim te postaviti par takvih fakulteta? - Hvala.
koja glupost...muskarci ne moraju biti zbog svoje biologije uvijek uspjesniji od zena
mozda u mijesanju maltera ili tezih zanatakih poslova
kod trazenja posla muskarci uapoatavljaju barijere za posao gdje oni odlucuju
naravno ovdje kod nas je to rasprostranjeno
ta ce ona nek se fOta kuhnje djece stale i krave nek mete i ostalo....mentalitet orangutana
:?:
Chmoljo

#536 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

wewa wrote:ja, licno, ne poznajem takve primjere ali citam o njima.

svjedok(inja :D ) sam, medjutim, perfidnijim nacinima diskriminacije: zene rjedje bivaju unaprijedjene, bez obzira na dob i porodicni status, bivaju premjestene na nize placene pozicije u toku trudnoce, komplikacija u trudnoci, porodiljskog odsustva ili po povratu s odsustva, ako i uspiju zadrzati posao.

ja radim u javnom sektoru, a bila sam svjedokom razgovora najvise rangiranih o tome da se zene vise nece primati u trenu kad je jedna od kolegica ostala trudna - igrom slucaja, vise je djece rodjeno kod kolega nego kolegica u medjuvremenu...

cak i u sektoru obrazovanja, muskarci su ti koji prije dobiju posao na neodredjeno vrijeme, iako u broju zaposlenih dominiraju zene.

pročitah samo ovaj članak, i iskreno, glupa mi je ova računica ko u globalnom prosjeku više zarađuje, jer na to može uticati brdo drugih faktora koji nisu polna neravnopravnost. valjda razlika u plati postoji onda kada se radi na istoj poziciji i sa istim obimom odgovornosti, a primaju se različiti iznosi.

ovo drugo, zasad ne iščitah.

što se tiče porodiljskog, to je već, po meni mnogo širi problem od polne neravnopravnosti. tu nije pogođena samo žena, nego pored njene porodice, i cijelo društvo. i kao takvo bi to trebalo rješavati, a ne svoditi na priču o feminizmu.
wewa

#537 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Chmoljo wrote:

pročitah samo ovaj članak, i iskreno, glupa mi je ova računica ko u globalnom prosjeku više zarađuje, jer na to može uticati brdo drugih faktora koji nisu polna neravnopravnost. valjda razlika u plati postoji onda kada se radi na istoj poziciji i sa istim obimom odgovornosti, a primaju se različiti iznosi.

što se tiče porodiljskog, to je već, po meni mnogo širi problem od polne neravnopravnosti. tu nije pogođena samo žena, nego pored njene porodice, i cijelo društvo. i kao takvo bi to trebalo rješavati, a ne svoditi na priču o feminizmu.
ma clanak je bezveze, cisto kao ilustracija - kod nas se niko ne bavi takvom statistikom ( :dobro_je_dok_ne_puca: )

mada, nije nebitno ko u globalnom prosjeku vise zaradjuje, ako podjemo od toga da su muskarci i zene jednako vrijedna bica. niko ne bi trebao zaradjivati vise ili manje, samo zato sto je ili nije odredjenog roda. :utopija:

sto se tice bavljenja drustva temama koje prvenstveno pogadjaju zene - nemamo mi vremena cekati da se drustvo sjeti da su i zene ljudi. da nije bilo pionirki feminizma, jos bismo mi trebale izun da izadjemo iz kuce, da se skolujemo, da glasamo, da otvaramo racune, nasljedjujemo imovinu, progovaramo.

ako kazemo da se pravima studenata moraju prvi baviti studenti, onda zene imaju ista prava i obaveze - baviti se sobom i svojim statusom. da bi bilo lijepo da drustvo u cjelini ucestvuje u ovim borbama, bome bi. ali nije bas vjerovatno.
Chmoljo

#538 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

slomiše se od borbe :D i studenti i žene :D jedni za džumu, drugi za cuke. :D

hoću da ti kažem, da moju suprugu neko otjera sa posla jer je trudna, onda to i mene pogađa. lično, finansijski, kako god hoćeš. puno je širi bazen zainteresovanih za tu borbu. onda bi likovi poput, štajaznam, Semira Efendića, malo ozbiljnije shvatali tu problematiku.
wewa

#539 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Chmoljo wrote:slomiše se od borbe :D i studenti i žene :D jedni za džumu, drugi za cuke. :D

hoću da ti kažem, da moju suprugu neko otjera sa posla jer je trudna, onda to i mene pogađa. lično, finansijski, kako god hoćeš. puno je širi bazen zainteresovanih za tu borbu. onda bi likovi poput, štajaznam, Semira Efendića, malo ozbiljnije shvatali tu problematiku.
karikiras, znam, ali nije mjesto. shvatice te sovinisti ozbiljno... :)

najgori su najglasniji.

vecina je upravo takva kao i ti - ceka da bude licno pogodjena pa da se zainteresuje. nemoj cekati, citaj i educiraj sve oko sebe. odgajaj djecu drugacije. budi promjena koju zelis vidjeti u svijetu :)

p.s. nije sramota zvati svoju borbu feministickom. ni za muskarca. velik je broj ljudi koji su stekli pogresan dojam o feminizmu, cesta je to pojava medju povrsnim gledaocima i citaocima. pa hajde da im objasnimo o cemu se tu, zapravo, radi.
madner

#540 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

http://freakonomics.com/podcast/the-tru ... o-podcast/
And I know that there are many who have done many experiments on the fact that women don’t necessarily like competition as much as men do — they value temporal flexibility, men value income growth — that there are various differences. But in terms of bargaining and competition it doesn’t look like it’s showing up that much at the very beginning.
DUBNER: Let me ask you about one more contributory factor. The parent penalty, what’s often called the mommy tax. How significant is that as a contributory factor?
GOLDIN: Well, it seems as if it’s a very large factor. That anything that leads you to want to have more time is going to be a large factor.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#541 Re: Danasnji "feminizam"

Post by _BataZiv_0809 »

Ako su zene manje placenje, sto onda poslodavci uopste zaposljavaju muskarce? Ako im isti posao, na isti nacin, a za manje para, moze obavljati zena?
wewa

#542 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

_BataZiv_0809 wrote:Ako su zene manje placenje, sto onda poslodavci uopste zaposljavaju muskarce? Ako im isti posao, na isti nacin, a za manje para, moze obavljati zena?
zato sto patrijarhat, dominantni obrazac, kaze da je muskarcevo mjesto na poslu, a zenino kod kuce. as simple as that.
Mohamad Sissoko

#543 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mohamad Sissoko »

Star video al poprilicno aktuelan. :-D

agnostic_front

#544 Re: Danasnji "feminizam"

Post by agnostic_front »

Prvi komentar ispod videa
Notice how, despite disagreeing, none of them are shouting over each other or calling each other racist or sexist? LEARN FROM THIS
Rekao bih da i ja naginjem ovome što Sowell priča (generalno ili u US, jer za sve postoji statistika i studija), ali fakat ne znam kakvo je stanje kod nas po ovom pitanju.
Chmoljo

#545 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

wewa wrote:karikiras, znam, ali nije mjesto. shvatice te sovinisti ozbiljno... :)

najgori su najglasniji.

vecina je upravo takva kao i ti - ceka da bude licno pogodjena pa da se zainteresuje. nemoj cekati, citaj i educiraj sve oko sebe. odgajaj djecu drugacije. budi promjena koju zelis vidjeti u svijetu :)

p.s. nije sramota zvati svoju borbu feministickom. ni za muskarca. velik je broj ljudi koji su stekli pogresan dojam o feminizmu, cesta je to pojava medju povrsnim gledaocima i citaocima. pa hajde da im objasnimo o cemu se tu, zapravo, radi.
dovoljno što se borim za spas planete, još da i žene spašavam.

pf.
gilla

#546 Re: Danasnji "feminizam"

Post by gilla »

Chmoljo wrote:

Gomila gluposti na linkovima. Urađeno dovoljno međunarodnih istraživanja da u prosjeku muškarci više zarađuju ali i rade daleko više sati u prosjeku. ( u Japanu je normalna pojava da muškarci rade i po 15h a žene 6 ili 8 )Da ne govorim da sve što nas okružuje su podigli muškarci i da nećeš vidjeti ženu da popravlja cestu, ili zida kuću. Od najtežih do najodgovornijih poslova. ( uzimajući u obzir odgovornost i kompleksnost).
Niko ne spori da je trebalo dati prava ženama koja nisu imale za dosta stvari ali na kraju feminizam se odavno obio o glavu ženama i nije čudo što su se pojavili mgtow i sl. pokreti.
Chmoljo

#547 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Image

:lol:
Chmoljo

#548 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

gilla wrote:
Gomila gluposti na linkovima. Urađeno dovoljno međunarodnih istraživanja da u prosjeku muškarci više zarađuju ali i rade daleko više sati u prosjeku. ( u Japanu je normalna pojava da muškarci rade i po 15h a žene 6 ili 8 )Da ne govorim da sve što nas okružuje su podigli muškarci i da nećeš vidjeti ženu da popravlja cestu, ili zida kuću. Od najtežih do najodgovornijih poslova. ( uzimajući u obzir odgovornost i kompleksnost).
Niko ne spori da je trebalo dati prava ženama koja nisu imale za dosta stvari ali na kraju feminizam se odavno obio o glavu ženama i nije čudo što su se pojavili mgtow i sl. pokreti.
ne bih ja išao u krajnost... stvar je toga da nijedan pokret ne bi trebao postati svrha sam sebi. jednakost šansi, bez obzira na vjeru, pol, naciju, seksualnost...

kako će ih ko iskoristiti, to već nije problem društva nego pojedinca.
AleksoMKD

#549 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

_BataZiv_0809 wrote:Ako su zene manje placenje, sto onda poslodavci uopste zaposljavaju muskarce? Ako im isti posao, na isti nacin, a za manje para, moze obavljati zena?
:thumbup:

Nego, koji je procenat teskih i smrtnih povreda na poslu muskarci - zene?

Ako se ne varam preko 90% smrtnih slucajeva otpada na muskarce.
stakasa

#550 Re: Danasnji "feminizam"

Post by stakasa »

wewa wrote:
zato sto patrijarhat, dominantni obrazac, kaze da je muskarcevo mjesto na poslu, a zenino kod kuce. as simple as that.
Voli i patrijarh pare, ne boj se
Post Reply