Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Hakiz

#526 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Hakiz »

HadiRa wrote:
Almond wrote:Ako ikada u životu budeš u takvoj situaciji da u sebi imaš ljubav a nemaš kome je podariti a niti ti iko daruje ljubav a potrebna ti je, možda češ tek tada shvatiti dublji smisao tog ajeta i odgovor na pitanje ove teme. Dotle,svaki odgovor koji u svom srcu pronađeš i budeš sa njim pomirena,ispravan je.
like :)
ovo bi mogao da bude kljucni odgovor.

:thumbup:
A to znači da bog, Allah ima ego. Jedini razlog da trebamo nekoga da nas voli ili da trebamo da nekoga volimo je ego.

A bog valjda nema ego? ili ima?

U suštini, ne postoji nikakav razlog zašto smo stvoreni. Sve zbog čega nas je bog stvorio, kako je svemoguć, može napraviti i bez nas.

Nema niakvog razloga za naše postojanje.

Osim, kao što rekoh, ega, da bogu treba potvrda veličine, da mu je potrebno ga neko obožava. A kako je svemoguć, mogao je učiniti da ga obožava bilo ko/šta drugo. Ima meleke, na prijmjer, neka ga oni obožavaju, Ima životinje, neka ga one obožavaju, ima cijeli svemir da ga obožava.

Dakle, ne trebamo mu ni da bi ga obožavali.

Ako nas je stvorio da ga obožavamo, onda bog ima probelm sa samopoštovanjem i sa osjećajem nesigurnosti u sebe. Zbog čega bi mu, inače, trebalo da bude obožavan?

A da obrnemo stvari. Nije nas bog stvorio da ga obožavamo, i ne trebamo mu za to. Mi imamo potrebu da ga obožavamo, nama to treba.

Naravno, da bi vidjeli da li je to tačno, da li bi bog prema nama bio isti i da ga ne obožavamo, trebali bi ga prestati obožavati. A to se neće desiti.

Tako da će i to pitanje, kao i mnoga druga koja se tiču čovjeka i njegovog odnosa sa bogom, ostati neodgovorena.

A to sve dovodi do jednog zaključka.
lajkujMe

#527 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by lajkujMe »

Nedavno mi je jedan arap rekao citiram:
Allah nas je stvorio da ga obozavamo, da mu se molimo, da ga volimo i da mu posvetimo citav nas zivot.

Zbog te recenice sam definitivno odlucio da ne pripadam ni jednoj religiji druge su me odbile zbog slicnih stvari.

Naime meni ne prolazi ta recenica nikako, nije mi jasno da jedno svemoguce bice koje je eto stvorilo univerzum trilijarde galaksija s jos vise zvjezda i planeta napravilo jednu sicusnu malu rasu bica na jednom malom planetu da bi ga obozavali i molili mu se.
Neko rece svrha toga je da kad dodje kraj svijeta da svi znaju njihovo mjesto u zivotu poslije smrti?
Pa bog ako je stvorio sve i savrsen je, nije znao da napravi savrseno bice da uopste nema potrebe za time?

Bjez ba ta recenica nema smisla i to znate ne mogu da vjerujem da jedno takvo uzviseno bice koje je stvorilo sve zeli da mu se klanja 5 puta dnevno i da se radi 1000 malih beznacajnih rituala s kojima se nista ne postize i da kad ta individua umre ce ga nagraditi s vjecnim zivotom u raju/dzennetu s raznim nagradama?

Zbog takvih stvari takvih uskogrudnih i egocentricnih cinjenica u svim religijama ja ne mogu da vjerujem u boga bar ne takvog kako ga propovjedaju u svetim knjigama koje su po meni ljudsko djelo kazem to jer su te knjige od ljudske ruke napisane, u nekim dijelovima su odlicne u nekim lose.
Smrcak15

#528 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

lajkujMe wrote:Nedavno mi je jedan arap rekao citiram:
Allah nas je stvorio da ga obozavamo, da mu se molimo, da ga volimo i da mu posvetimo citav nas zivot.

Zbog te recenice sam definitivno odlucio da ne pripadam ni jednoj religiji druge su me odbile zbog slicnih stvari.

Naime meni ne prolazi ta recenica nikako, nije mi jasno da jedno svemoguce bice koje je eto stvorilo univerzum trilijarde galaksija s jos vise zvjezda i planeta napravilo jednu sicusnu malu rasu bica na jednom malom planetu da bi ga obozavali i molili mu se.
Neko rece svrha toga je da kad dodje kraj svijeta da svi znaju njihovo mjesto u zivotu poslije smrti?
Pa bog ako je stvorio sve i savrsen je, nije znao da napravi savrseno bice da uopste nema potrebe za time?

Bjez ba ta recenica nema smisla i to znate ne mogu da vjerujem da jedno takvo uzviseno bice koje je stvorilo sve zeli da mu se klanja 5 puta dnevno i da se radi 1000 malih beznacajnih rituala s kojima se nista ne postize i da kad ta individua umre ce ga nagraditi s vjecnim zivotom u raju/dzennetu s raznim nagradama?

Zbog takvih stvari takvih uskogrudnih i egocentricnih cinjenica u svim religijama ja ne mogu da vjerujem u boga bar ne takvog kako ga propovjedaju u svetim knjigama koje su po meni ljudsko djelo kazem to jer su te knjige od ljudske ruke napisane, u nekim dijelovima su odlicne u nekim lose.
Ono sto kur'an tvrdi jeste da na je stvorio da bi nam dao svoju milost a da bi je dao mora nas izloziti testu a izmedju ostalog test je i molitva Bogu pored ostalih stvari. I ne Bog nas niije stvorio da mu se molimo nego da mu ibadet cinimo, to su sve radnje sa kojima je on zadovoljan, kao naprimjer sex sa svojom zenom , pa cak i da stavis zeni zalogaj hrane u usta, da sklonis sa puta smece je ibadet tako da nije korektno reci stvorio nas samo da se molimo sto nije tacno.ali naravno i molitva spada u ibadet, jer sa molitvom ukrotis svoju oholost plus na taj nacin iskazes zahvalnost za sve sto ti je dao itd
RNG_25

#529 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Kao i većina tema, ova je svaštarna, pa su tako i moji odgovori do sada na ovoj temi također bili na sve i svašta. Zanimljivo je da su mnogi bili toliko blizu pravog odgovora, ali sve je nekako ostalo nedorečeno.

Pa da se "dorekne".

///

Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo? Pojam "obožavanje" razumjeti ne samo kao vršenje strogih vjerskih dužnosti, jer Allah/Bog kaže da i ptice slave Allaha raširenih krila (tj. dok lete) [24:41], odnosno, slave ga dok rade svoje "svakodnevne radnje", među kojima spadaju i lov i drugo. Razumno je pretpostaviti stoga, a kako i sam ajet 24:41 kaže ("Njega slavi ko je na nebesima i Zemlji"), da i "svakodnevni život" (u koji ne spada samo vršenje zvaničnih vjerskih obaveza) čovjeka može biti slavljenje Boga i td.

///

A sad konkretno i kratko. Uz jednu pretpostavku - Allah/Bog je dobar. Kao Apsolut, Bog je nužno savršen, a to savršenstvo uvjetuje i odsustvo zla te "prisustvo" apsolutnog i čistog dobra, jer apsolutno dobro može postojati samo uz potpuno odsustvo zla (problem zla je druga priča).

Ako je Bog dobar, onda je nužno da nešto postoji u relaciji prema Bogu. U samoj prirodi Dobrog (tj. Boga) jeste da hoće (hoće, što nije isto kao i reći da "želi") da se iskaže, tj. hoće da nešto dadne od sebe, da nešto projicira, da nešto manifestira. Ne može biti neko dobar, a da taj neko tu dobrotu ne pokazuje. Kako nazvati nekoga dobrim, ko dobrotu ne manifestuje? Kako smatrati i držati nekoga za dobrog, ako ne čini dobro, pa makar ne činio ni zlo? Da bi Bog bio dobar, slijedi, on *mora* tu dobrotu na neki način pokazati, on *mora* da nešto stvori i prema stvorenom da dobrotu pokaže. Također, sam akt stvaranja ispada da je akt činjenja dobra, kako neki kažu (ali ja neću se u ovo udubljivati).

To je odgovor na pitanje "zašto smo stvoreni da obožavamo?". Prvo, dakle, razumjeti višesmislenost pojma "obožavati". Drugo, razumjeti da je Bog dobar. Treće, razumjeti da neko može i biti dobar *samo* ako tu dobrotu (bar povremeno) manifestuje. A u slučaju Boga, vječnog, oduvjek i zauvjek, to znači da manifestuje svijet, tj. svekoliku egzistenciju svega (mimo Sebe, jasno). Jer, bez manifestacije, tj. stvaranja svijeta, nema ni manifestacije dobra, a bez manifestacije dobra nema ni dobrog Boga. A bez dobrog Boga, nema ni savršenog Boga, tj. nema Boga kao takvog.

Također, svi ostali atributi/odrednice Boga (famoznih 99 imena) također stoje u ovakvoj nužnoj relaciji, npr.

- El-Melik المَلِك : Vladar, Suvereni <- jer ne može biti vladara bez onoga nad čime bi vladao;
- El-Batin الباطن: Skriveni, Unutarnji <- jer mora biti nečega od čega bi bio skriven;
- El-Madžid الماجد: Slavni <- jer mora biti nešto u odnosu prema čemu bi bio smatran slavnim;
- El-Kavijj القوي: Moćni <- jer moć ne znači ništa sama po sebi ako nema nečega što će to posvjedočiti;
- El-Vedud الودود: Onaj koji voli <- jer mora biti nečega što će On voljeti.

I td.

///

Neko bi mogao prigovoriti na to što Bog "mora" nešto da učini. Prigovor je na mjestu, a odgovor na njega je sljedeći: prije Božije volje ide Božija priroda; Božija volja ne može poništiti niti izmijeniti Božiju prirodu, jer onda ne bismo mogli reći da uopšte postoji Božija priroda; a ako ne postoji Božija priroda, onda ne možemo tvrditi da je Bog niti dobar, vladar, moćni, milostivi, onaj koji voli i drugo. Dakle, priroda je ta koja uvjetuje granice i veličinu/magnitudu volje, pa tako i u slučaju Boga.

Ima još potencijalnih prigovora, ali radije neka ih neko iznese, ako hoće.

///

U skladu sa tradicijom, haotično napisano, ali kako sam se na ovu temu vratio mjesecima i godinama nakon svojih prijašnjih upisa, opet ću se vratiti, možda, da "rafiniram" napisano.
Ludzak

#530 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Zašto više neće biti poslanika?
Zašto su poslanici postojali u trenutku razvoja vjere?
Ne mogu da vjerujem da i nakon holjade hiljada godina nije bar još jedan poslanik bio. Zbog čega?
ortodont

#531 Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ortodont »

Ludzak wrote:Zašto više neće biti poslanika?
Ne mogu da vjerujem da i nakon holjade hiljada godina nije bar još jedan poslanik bio. Zbog čega?
Poslanika i Vjerovjesnika je bilo oko 124000.
Kur'an je posljednja objava, a Poslanik s.a.w.s je poslan svim ljudima, milost svjetovima. Mnogo Poslanika prije toga je bilo poslano odredjenim narodima, kao sto su Musa a.s ili Isa a.s npr. poslani djeci Izraela.
Ludzak

#532 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

ortodont wrote:
Ludzak wrote:Zašto više neće biti poslanika?
Poslanika i Vjerovjesnika je bilo oko 124000.
Kur'an je posljednja objava, a Poslanik s.a.w.s je poslan svim ljudima, milost svjetovima. Mnogo Poslanika prije toga je bilo poslano odredjenim narodima, kao sto su Musa a.s ili Isa a.s npr. poslani djeci Izraela.
Ahha znači dok je vjera bila u razvoju tada je postojalo čak 124000 poslanika? :-)
Sada kad su uspjeli izmanipulisati čovječanstvo sa vjerama, tada poslanici nisu potrebni ?
Arminovski

#533 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Arminovski »

HadiRa wrote:
sadie_forever wrote:

Ne znam,moguce ali ne na nacin da znas 100% e to je Bog i da kasnije to upises i da to drugi citiraju kao Boziju rijec:)

pa znas sadie, obzirom da mimo nas samih ni ne postoji nista drugo, osim kao projekcija naseg uma, tad je sasvim jasno i dokazivo da nam se Gospodar obraca, licno.

namaz nam je prvi i nabolji dokaz da zapravo postoji razgovor izmedju mene i mog Gospodara, zar ne :)
Ja se bojim da bi namaz mogao da bude i nacin da govorimo sami sa sobom, tj da ubijedimo sebe vise u istinu onoga sto govorimo.
(drugim rijecima "cognitive ease")
aurora313

#534 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:Ono sto kur'an tvrdi jeste da na je stvorio da bi nam dao svoju milost a da bi je dao mora nas izloziti testu a izmedju ostalog test je i molitva Bogu pored ostalih stvari...
DakleM, Bog stvori sve oko nas pa i nas. Pitanje je zašto smo mu baš mi trebali? Nije valjda da je stvarao mora, zemlju i zvijezde samo kako bismo mu se ljudi redovno molili za samilost i razumijevanje, a on uživao u tome?

Pitam se, ima li ikakve bolje postavke oko božije potrebe našeg postojanja? Pa ljudi mu samo zadaju glavobolju gdje treba sa vremena na vrijeme da šalje kojekakve objave, da nas budno prati čitav život uključujući i njegov gnjev kod pubertetskog onanisanja, i sve to kako bi kada umremo bio nekakav sudija da li da nas nagradi ili grozno kazni.

Zar tako treba da se vodi i zaokružava ciklus našeg života?

Blago onome kome je ovo logično i ispravno kao objašnjenje oko svrhe ljudskog postojanja i nekakvim vrijednostima 'božanske milosti.'
Smrcak15

#535 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:Ono sto kur'an tvrdi jeste da na je stvorio da bi nam dao svoju milost a da bi je dao mora nas izloziti testu a izmedju ostalog test je i molitva Bogu pored ostalih stvari...
DakleM, Bog stvori sve oko nas pa i nas. Pitanje je zašto smo mu baš mi trebali? Nije valjda da je stvarao mora, zemlju i zvijezde samo kako bismo mu se ljudi redovno molili za samilost i razumijevanje, a on uživao u tome?

Pitam se, ima li ikakve bolje postavke oko božije potrebe našeg postojanja? Pa ljudi mu samo zadaju glavobolju gdje treba sa vremena na vrijeme da šalje kojekakve objave, da nas budno prati čitav život uključujući i njegov gnjev kod pubertetskog onanisanja, i sve to kako bi kada umremo bio nekakav sudija da li da nas nagradi ili grozno kazni.

Zar tako treba da se vodi i zaokružava ciklus našeg života?

Blago onome kome je ovo logično i ispravno kao objašnjenje oko svrhe ljudskog postojanja i nekakvim vrijednostima 'božanske milosti.'
Pitanje je zašto smo mu baš mi trebali?
nismo trebali, niti cemo ikad trebati, to shvati vise jednom.

a to sto nas je stvorio, stvorio nas je iz svog ceifa, da zadobijemo njegovu milost pa da nam je On dadne.

Nije valjda da je stvarao mora, zemlju i zvijezde samo kako bismo mu se ljudi redovno molili za samilost i razumijevanje, a on uživao u tome?
sve sto stvara, stvara sa mudroscu i svrhom.
aurora313

#536 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313: Pitanje je zašto smo mu baš mi trebali?
nismo trebali, niti cemo ikad trebati, to shvati vise jednom. a to sto nas je stvorio, stvorio nas je iz svog ceifa, da zadobijemo njegovu milost pa da nam je On dadne.
aurora313: Nije valjda da je stvarao mora, zemlju i zvijezde samo kako bismo mu se ljudi redovno molili za samilost i razumijevanje, a on uživao u tome?
sve sto stvara, stvara sa mudroscu i svrhom.
Image
arzuhal

#537 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by arzuhal »

Kada se ta rečenica (za koju ja osobno nisam siguran da bih je nekome tek tako izgovorio i na takav način) postavi tako sama i gleda s uobičajenog ljudskog aspekta, dakle iz onog ljudskog-odveć-ljudskog ugla (koji jedino barata sa svojim egom i pati se s njim, ne zna ni kud bi ni šta bi), onda zaista zvuči odbojno i negativno: možemo imati predstavu boga kao nekog nesigurnog ultramega-egomanijaka koji sve stvara i odmah zahtijeva da mu se robuje, da ga se veliča.

To je zato što mi gledamo iz svog ugla, kroz svoju ljudsku bit, kroz sam ego kojim mi raspolažemo pa sve samjeravamo s njim - mi i svoju ljubav spram drugih ljudi samjeravamo kroz svoj ego i prekidamo tu ljubav kada nam ego nije zadovoljan njome, mi često živimo u lažnim ljubavima (s obzirom na to da ljubav zahtijeva žrtvu, a ego pravi granicu dozvoljene žrtve), nećemo biti pravedni zbog svog ega, zanegirat ćemo istinu zbog svog ega, itd.

Za vjernika, Bog je istinski Stvoritelj, ali svega. On nije samo Pravedan, Dobar, Lijep (imenom, atributom), On je sama Pravda, Dobrota, Ljepota, Milost, Mir, a o tome mi samo naziremo kroz Njegova lijepa imena. E sad ubaci, nakon ovog što napisah, onu rečenicu što ti je izreče taj Arap, pa ćeš vidjeti da itekako ima smisla i nije bolesno robovati, voljeti i predati se, tokom cijelog života do smrti, Pravdi, Milosti, Dobroti, Ljepoti...

Nevezano za to šta će iko reći na ovo što velim (možda navesti zla i nesreće na dunjaluku ili ahiretske kazne, nebitno), to tako stoji s poimanjem Boga kod vjernika i njihovim odnosom i shvatanjem tog "robovanja" Njemu.

A nema valjda čovjeka normalna a da mu duša ne ište i ne traži Ljubav, Milost, pravdu, Ljepotu, Mir? Eto, vjernik tako dolazi do toga, kroz svoju okrenutost i robovanje Bogu koji je sve to, koji je stjecište svih najdubljih želja i stremljenja krajnjih...
POTR

#538 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by POTR »

Ako uzmemo da bog zna sve što je bilo i sve što će biti, tada on zna svaki naš slobodan izbor koji ćemo napraviti. Bez obzira što smo ga mi svojom slobodnom voljom napravili, i on nije imao uticaja na naš izbor, on zna kako će sve to završiti. I za pojedine naravno završi u džehenemu.

E sad, ako bog zna da će serija nečijih odluka, dovesti do vječne patnje te osobe, zašto je uopšte stvarati (tu osobu). Stvoriš nekoga za koga znaš da će biti na vječnim mukama. Gdje je ovdje pravednost i milost. Te osobe je bolje i ne stvarati, ako ništa milostivije je.

Drugim riječima, slobodan izbor koji se često naglašava je nebitan. Bog zna prije stvaranja zna šta će biti sa svakom dušom, prema tome zar nije pravednije i milosnije prilikom stvaranja preskočiti ove što će se napatiti
Smrcak15

#539 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

POTR wrote:Ako uzmemo da bog zna sve što je bilo i sve što će biti, tada on zna svaki naš slobodan izbor koji ćemo napraviti. Bez obzira što smo ga mi svojom slobodnom voljom napravili, i on nije imao uticaja na naš izbor, on zna kako će sve to završiti. I za pojedine naravno završi u džehenemu.

E sad, ako bog zna da će serija nečijih odluka, dovesti do vječne patnje te osobe, zašto je uopšte stvarati (tu osobu). Stvoriš nekoga za koga znaš da će biti na vječnim mukama. Gdje je ovdje pravednost i milost. Te osobe je bolje i ne stvarati, ako ništa milostivije je.

Drugim riječima, slobodan izbor koji se često naglašava je nebitan. Bog zna prije stvaranja zna šta će biti sa svakom dušom, prema tome zar nije pravednije i milosnije prilikom stvaranja preskočiti ove što će se napatiti

Pa ti si sam prije svog stvaranja na zemlji, dok si bio dusa pristao i usao ugovor sa bogom, da ako budes poslat na zemlju da budes podlozan iskusenju pa da zasluzis njegovu milost i dobijes vjecni zivot, a ako padnes na tom testu da budes kaznjen, izabrao si da budes stvoren i sad si tu. Nesjecas se nista prije rodjenja jer ti je to sklonjeno sa pamcenja radi testsa na ovom svijetu.

kako ovo znam, pa iz Kur'ana zakljucio.
POTR

#540 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by POTR »

Smrcak15 wrote:
POTR wrote:Ako uzmemo da bog zna sve što je bilo i sve što će biti, tada on zna svaki naš slobodan izbor koji ćemo napraviti. Bez obzira što smo ga mi svojom slobodnom voljom napravili, i on nije imao uticaja na naš izbor, on zna kako će sve to završiti. I za pojedine naravno završi u džehenemu.

Pa ti si sam prije svog stvaranja na zemlji, dok si bio dusa pristao i usao ugovor sa bogom, da ako budes poslat na zemlju da budes podlozan iskusenju pa da zasluzis njegovu milost i dobijes vjecni zivot, a ako padnes na tom testu da budes kaznjen, izabrao si da budes stvoren i sad si tu. Nesjecas se nista prije rodjenja jer ti je to sklonjeno sa pamcenja radi testsa na ovom svijetu.

kako ovo znam, pa iz Kur'ana zakljucio.

Moje odluke su ovdje nebitne. Ja sam eto donio odluku kakvu jesam. U testu sam za kojeg ne znam da postoji, sa svješću koju mi je bog dao i koja mi dopušta da zaključim da nema testa. Bolje da sam novčić onda bacao, ali eto takva pravila testa.

Bog je opet znao, na početku stvaranja duša, da će dio duša vječno patiti. Iz njegove pozicije zašto ih on stvara ako će patiti. Ako je znao da ću ja prihvatiti test, i pasti na njemu, zar nije milostivije ne stvoriti me nikako.
Smrcak15

#541 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

POTR wrote: Moje odluke su ovdje nebitne. Ja sam eto donio odluku kakvu jesam. U testu sam za kojeg ne znam da postoji, sa svješću koju mi je bog dao i koja mi dopušta da zaključim da nema testa. Bolje da sam novčić onda bacao, ali eto takva pravila testa.

Bog je opet znao, na početku stvaranja duša, da će dio duša vječno patiti. Iz njegove pozicije zašto ih on stvara ako će patiti. Ako je znao da ću ja prihvatiti test, i pasti na njemu, zar nije milostivije ne stvoriti me nikako.
neznam sta je milostivije, nestvoriti te ili podariti ti zivot, gdje mozes uzivati vjecno.

Evo sad da ti Bog se javi i kaze ti, dajem ti sansu, ako hoces da budes testiran nastavi zivjeti pa ako prodjes test imas sansu da imas vjecni zivot u uzivanju u raju, a ako neces ucinit cu odmah da umres i vise neces znati za sebe, nece te biti. Sta bi ti prihvatio u ovoj situaciji?
POTR

#542 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by POTR »

Smrcak15 wrote:
POTR wrote: Moje odluke su ovdje nebitne. Ja sam eto donio odluku kakvu jesam. U testu sam za kojeg ne znam da postoji, sa svješću koju mi je bog dao i koja mi dopušta da zaključim da nema testa. Bolje da sam novčić onda bacao, ali eto takva pravila testa.

neznam sta je milostivije, nestvoriti te ili podariti ti zivot, gdje mozes uzivati vjecno.

Evo sad da ti Bog se javi i kaze ti, dajem ti sansu, ako hoces da budes testiran nastavi zivjeti pa ako prodjes test imas sansu da imas vjecni zivot u uzivanju u raju, a ako neces ucinit cu odmah da umres i vise neces znati za sebe, nece te biti. Sta bi ti prihvatio u ovoj situaciji?
Zašto ne bi bila treća opcija?
Meni je najmilostivije da bog ne muči nijednu dušu koju je stvorio. Šta je uopšte cilj vječne patnje?

Po tebi, svi smo ustvari kockari :)
Smrcak15

#543 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

POTR wrote:
Smrcak15 wrote:

Zašto ne bi bila treća opcija?
Meni je najmilostivije da bog ne muči nijednu dušu koju je stvorio. Šta je uopšte cilj vječne patnje?

Po tebi, svi smo ustvari kockari :)
znaci treca opcija da se stvorio i direktno u Raj, ali Bozija roba je skupa, za to se treba boriti a ne da s eoalhko dobija to, Raj nije nikakva hotel promaha, gdje se ulazi i izlazi kad se hoce.
POTR

#544 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by POTR »

Znači tebi je ok što će ko zna koliko duša na vječnim patnjama biti, sve da bi postojao test koji bi tebi omogućio da imaš vječni užitak. I znači sasvim ti je ok što je bog prije nego što je stvorio te duše, znao da će one na vječnu vatru.

Ja imam izbor i imam test, ali bog zna da ću pasti. Tehnički, nemam nikakvu šansu. To i jeste apsurd slobodnog izbora.Priliokm samog izbora ja imam slobodu, ali cilj se zna i kamo me moji izbori vode. Ja ne želim da posmatram iz svoje persepktive, već iz perspektive onoga koji me stavio u takvu poziciju u kojoj se nalazim.
fatamorgana

#545 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:

Kada se ta rečenica (za koju ja osobno nisam siguran da bih je nekome tek tako izgovorio i na takav način) postavi tako sama i gleda s uobičajenog ljudskog aspekta, dakle iz onog ljudskog-odveć-ljudskog ugla (koji jedino barata sa svojim egom i pati se s njim, ne zna ni kud bi ni šta bi), onda zaista zvuči odbojno i negativno: možemo imati predstavu boga kao nekog nesigurnog ultramega-egomanijaka koji sve stvara i odmah zahtijeva da mu se robuje, da ga se veliča.

To je zato što mi gledamo iz svog ugla, kroz svoju ljudsku bit, kroz sam ego kojim mi raspolažemo pa sve samjeravamo s njim - mi i svoju ljubav spram drugih ljudi samjeravamo kroz svoj ego i prekidamo tu ljubav kada nam ego nije zadovoljan njome, mi često živimo u lažnim ljubavima (s obzirom na to da ljubav zahtijeva žrtvu, a ego pravi granicu dozvoljene žrtve), nećemo biti pravedni zbog svog ega, zanegirat ćemo istinu zbog svog ega, itd.

Za vjernika, Bog je istinski Stvoritelj, ali svega. On nije samo Pravedan, Dobar, Lijep (imenom, atributom), On je sama Pravda, Dobrota, Ljepota, Milost, Mir, a o tome mi samo naziremo kroz Njegova lijepa imena. E sad ubaci, nakon ovog što napisah, onu rečenicu što ti je izreče taj Arap, pa ćeš vidjeti da itekako ima smisla i nije bolesno robovati, voljeti i predati se, tokom cijelog života do smrti, Pravdi, Milosti, Dobroti, Ljepoti...

Nevezano za to šta će iko reći na ovo što velim (možda navesti zla i nesreće na dunjaluku ili ahiretske kazne, nebitno), to tako stoji s poimanjem Boga kod vjernika i njihovim odnosom i shvatanjem tog "robovanja" Njemu.

A nema valjda čovjeka normalna a da mu duša ne ište i ne traži Ljubav, Milost, pravdu, Ljepotu, Mir? Eto, vjernik tako dolazi do toga, kroz svoju okrenutost i robovanje Bogu koji je sve to, koji je stjecište svih najdubljih želja i stremljenja krajnjih...
Ovo je lijepo sročeno no primijetiću da je to ipak samo so called "whishfull thinking", da su bogd'o vjernici obdareni navedenim osobinama, "Ljubav, Pravda, Ljepota, Mir" .... spomenuti Ego tlači vrlo uspješno kako vjernike tako i ne - vjernike, tebe, mene, nas i njih ....

Kažeš onda da vjernik stiže do gore navedenih vrlina kroz svoju okrenutost i robovanje Bogu? Eh ....
Vjerovatno od forumskih još niko ne stiže no ne isključujem "a priori" takvu sretnu mogućnost, ako primijetiš da neko stigne ili bar dobaci blizu dojavi radosnu vijest!
arzuhal

#546 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote: Kažeš onda da vjernik stiže do gore navedenih vrlina kroz svoju okrenutost i robovanje Bogu? Eh ....
Vjerovatno od forumskih još niko ne stiže no ne isključujem "a priori" takvu sretnu mogućnost, ako primijetiš da neko stigne ili bar dobaci blizu dojavi radosnu vijest!
Unutar kur'anske antropologije čovjek je, između ostalog, opisan kao slabo biće čija je jedna od bitnih osobina to da je ovisan, ovisnost ga određuje (ne samo njega nego svih bića, ali jedino kod njega se, što rek'o Heidegger, radi o tom pitanju), ali je i usmjeren da se trudi i on će, sigurno, svoj trud vidjeti, ma koliki da je, manji i od zrna gorušice.

Također, čovjek je i biće kojeg i malo preteknutog dobra, bilo u materijalnom smislu, bilo u duhovnom, može izbaciti iz sedla, može ga osionim i uznositim učiniti. Pare, znanje, moć, pozicija, zdravlje...čak i duhovni napredak može čovjek srušiti, ego ima za sve načine, na sve odgovor. Svijest o Stvoritelju je put slabljenja tog ega...Ne priča, to može svako, svako se može pokazivati ovakvim ili onakvim, nego stvarna svijest prožeta iskrenošću, istinoljubivošću i potiranjem ega...
Smrcak15

#547 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

POTR wrote:Znači tebi je ok što će ko zna koliko duša na vječnim patnjama biti, sve da bi postojao test koji bi tebi omogućio da imaš vječni užitak. I znači sasvim ti je ok što je bog prije nego što je stvorio te duše, znao da će one na vječnu vatru.

Ja imam izbor i imam test, ali bog zna da ću pasti. Tehnički, nemam nikakvu šansu. To i jeste apsurd slobodnog izbora.Priliokm samog izbora ja imam slobodu, ali cilj se zna i kamo me moji izbori vode. Ja ne želim da posmatram iz svoje persepktive, već iz perspektive onoga koji me stavio u takvu poziciju u kojoj se nalazim.
znao da će one na vječnu vatru.
nemora znaciti da oni koji udju u Dzehennem vjecno ostati u patnji, prvo onome kome se presudi vjecna kazna, moze Bog da dadne da covjek se pati u onolikoj mjeri koliko je grijesio i prouzrokovao zla na zemlji pa da umre i nezna za sebe vise ali da vjecno ostane mrtav u dzehennemu. On je fakticki u vjecnoj kazni ali sa ogranicenom patnjom, kazna je vjecna jer ako umre i ode u nistavilo on je fakticki kaznjen vjecno jer nemoze okusit uzivanje vise u zivotu u Raju.

Eh sad ako se i dalje pitas zasto nas je stvorio ako je znao da ce mnogi zaglaviti u Dzehennem, to je nemoguce odgovoriti za sad , to pitanje mozes njemu postaviti kad stanes ispred njega na sudnjem danu ako ti uopste bude padalo na pamet, kad dova svih poslanika bude "Boze spasi" od teskog stanja na sudnjem danu.
aurora313

#548 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote: Kažeš onda da vjernik stiže do gore navedenih vrlina kroz svoju okrenutost i robovanje Bogu? Eh ....
Unutar kur'anske antropologije čovjek je, između ostalog, opisan kao slabo biće čija je jedna od bitnih osobina to da je ovisan, ovisnost ga određuje (ne samo njega nego svih bića, ali jedino kod njega se, što rek'o Heidegger, radi o tom pitanju), ali je i usmjeren da se trudi i on će, sigurno, svoj trud vidjeti, ma koliki da je, manji i od zrna gorušice.

Također, čovjek je i biće kojeg i malo preteknutog dobra, bilo u materijalnom smislu, bilo u duhovnom, može izbaciti iz sedla, može ga osionim i uznositim učiniti. Pare, znanje, moć, pozicija, zdravlje...čak i duhovni napredak može čovjek srušiti, ego ima za sve načine, na sve odgovor. Svijest o Stvoritelju je put slabljenja tog ega...Ne priča, to može svako, svako se može pokazivati ovakvim ili onakvim, nego stvarna svijest prožeta iskrenošću, istinoljubivošću i potiranjem ega...
Svi znamo onu bajku o djevojčici koja se izgubila u šumi i nađe se u praznoj kući u kojoj se uspostavi da žive tri medvjeda; mama, tata i beba (‘Zlatokosa i tri medvjeda’). Priča je relativno kratka ali sam negdje davno našao cijelu filozofsku diskusiju oko njenog narativa. I to dugu do besvijesti. A priča je jednostavna i shvatljiva.

U vezi ovoga, valja imati u vidu da tvorci religija nisu imali nikakve filozofske namjere za zajednicu u doba kada su krojili Stari Zavjet, ili kada je Muhamed pisao/diktirao ideje za Kuran. Sve što se tada radilo je imalo sasvim praktičnu svrhu i cilj: dovedi narod u poslušnost po sistemu mrkva/štap jer tada civilnih zakona nije bilo. Bilo je svega ali ne reda i poretka.

Ljepota evolucije i jeste u tome da nas pravi drugačijim od drugih živih bića. Osobni kvaliteti pa i nedostatak istih čine nas specijalnim. Povezano sa našim svjesnim akcijama i iskustvima, osnovni su dio opstanka vrste. Zato i jesmo što jesmo, i zato valjda ateisti ne vide razlog da se služi nečemu ili nekome imaginarnom umjesto samom sebi i zajednici.

A služenje imaginarnom je baza za opasno manipulacije sa jedinkom kao i društvom.

Ukratko, skoro da nema materijala koji se ne bi mogli filozofski diskutovati zavisno od pravca ili škole kojoj filozof pripada, te o tome razglabati ad infinitum. Filozofija je samo jedan od pravaca vezanih za religiju, a iskreno, nikakvu filozofiju ne vidim u ovdašnjim religijama.
RNG_25

#549 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

aurora313 wrote:Filozofija je samo jedan od pravaca vezanih za religiju
Ovo može reći samo neko ko baš ništa o filozofiji ne zna. Doduše, kako je riječ o ateisti to je možda reduntantno i spominjati...
aurora313

#550 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

RNG_25 wrote:
aurora313 wrote:Filozofija je samo jedan od pravaca vezanih za religiju
Ovo može reći samo neko ko baš ništa o filozofiji ne zna. Doduše, kako je riječ o ateisti to je možda reduntantno i spominjati...
Kada si u pravu, u pravu si. Trebalo je da bude formulisano drugačije, ali poslije, •ebanja nema kajanja...
Post Reply