Filmovi (i knjige) Avde Huseinovića

Post Reply
forel

#526 Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

Prije sat vremena sam pogledao istoimeni film i vec sat vremena nisam u stanju da progovorim od uzasa, mozak pokusava da blokira pristup uzasnim mislima koje taj film ostavio na mene.Zlocin, krvav do glave, ubistva na najgore moguce nacine, cini mi se kao da se zeludac u meni okrece i prevrce.Pokrecem sa ciljem da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.Mnogi od nas barem moje generacije a i mnogi koji nismo vicni Visegradu, bas i nismo svijesni bola i zlocina u Visegradu.Svo ovo vrijeme razmisljam o jednoj stvari : Kakav um, moze ciniti onakve zlocine?Zasigurno ima nekih koji su prezivljeli golgotu Visegrada i podijelili lekciju nama mladjima da se takvo sto vise nikom nikad ne ponovi.

Svim zrtvama i palim borcima rahmet, a porodicama sabur i snagu da prenose svoje price da se ne zaboravi.

Bis'millahir-rah'manir-rahim!

El-hamdu-lillāhi Rabbil - 'ālemīn,
Errahmānir-rahīm,
Māliki jev-middīn.
Ijjāke na'budu ve ijjāke nesteīn.
Ihdi-nessirātal mustekīm,
sirātallezīne en'amte 'alejhim,
gajril-magūbi'alejhim ve leddāllīn. (Amin!)

PS: Iskreno molim diskutante, da se suzdrze od rijeci mrznje, i da se u ovoj temi pise sa postovanjem prema zrtvama ali i herojima Visegrada Hvala.
agnostic_front

#527 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by agnostic_front »

Da li je postavljen film negdje?

Odgledao sam sve filmove Avde Huseinovića, i želim da se zahvalim tom čovjeku na svemu što radi.
forel

#528 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

agnostic_front wrote:Da li je postavljen film negdje?

Odgledao sam sve filmove Avde Huseinovića, i želim da se zahvalim tom čovjeku na svemu što radi.
Jos nije ali bude sigurno vec prozujalo po netu, djeci mladjoj od 15 g definitivno nije preporucljivo gledanje...maloprije je bio na TVSA
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#529 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Truba »

baš sam neki dan bio u višegradu :(
forel

#530 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

Brat mi je poodavno bio tamo i kad se vratio, rekao je da je to grad duhova.Pogotovo u jesen kad se namrgodi, to je grad mraka i tuge.Da su cinjeni zlocini cuo sam ko i svi mi, ali da su na ovakav nacin cinjeni, brutalnost je uzas.Kazu da su popisivaci iz drugih gradova kad je bio popis bili smjesteni u ''Vilinoj vlasi'' zlogasnom hotelu.
titinho

#531 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by titinho »

Ovakvi filmovi se trebaju gledati 2 puta godisnje, preoprucujem i dokumentarac smrt jugoslavije

Da narod ne zaboravi sta ce mu se opet desiti ako dodje do rata

Jedino sjecanjem na uzas rata mozemo sebi pomoci da nam se vise nikada ne dogodi ovakva tragedija
It_is_a_Leclerc

#532 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by It_is_a_Leclerc »

Medicinska struka kaže da su ljudi koji su spremni jednog, a kamoli 70 živih ljudi spaliti i smijati se dok ljudi, pod intenzitet boli 8-9, umiru i najgroznijim mukama i patnjama, duboko poremećeni, bez bilo kakve nade da će jednog dana biti socijalno uklopivi i da se takvih ljudi treba kloniti.
Međutim, mi imamo problem što to nije počinio jedan čovjek, niti dva, niti tri. To je počinio ogroman broj Višegrađana. Ako nisu palili, onda su odobravali, pomagali, ćutali, rušili spomenike, napadali povratnike... To je jedan nevjerovatan broj ljudi koji apsolutno ne vide ništa stravično u svom činu i to je ono što je meni frapantno...

Znate, tokom genocida u Ruandi su počinjena strašna zvjerstva. Ljudi su plaćali svojim ubicama da ih ubiju metkom, a ne mačetom. Međutim, Hutui, počinioci genocida, danas su duboko posramljeni svojim zločinom, čak i oni koji nisu, ćutke preuzimaju titulu kolektivne krivnje i žive s njom, napušteni, zaboravljeni, iseljeni daleko od svojih žrtava. Hutuima ne pada na pamet da podignu glavu, a kamoli da dovode u pitanje genocid.

Mi, nažalost, imamo iste te koji su palili žive ljude kao načelnike, komandire policije, direktore škola za one koji su slučajno preživjeli. To nije garant mira, već garant novog rata.
Zokipfc

#533 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Zokipfc »

Ovo pokazati na video bimu u sred Visegrada.
forel

#534 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

It_is_a_Leclerc wrote:Medicinska struka kaže da su ljudi koji su spremni jednog, a kamoli 70 živih ljudi spaliti i smijati se dok ljudi, pod intenzitet boli 8-9, umiru i najgroznijim mukama i patnjama, duboko poremećeni, bez bilo kakve nade da će jednog dana biti socijalno uklopivi i da se takvih ljudi treba kloniti.
Međutim, mi imamo problem što to nije počinio jedan čovjek, niti dva, niti tri. To je počinio ogroman broj Višegrađana. Ako nisu palili, onda su odobravali, pomagali, ćutali, rušili spomenike, napadali povratnike... To je jedan nevjerovatan broj ljudi koji apsolutno ne vide ništa stravično u svom činu i to je ono što je meni frapantno...

Znate, tokom genocida u Ruandi su počinjena strašna zvjerstva. Ljudi su plaćali svojim ubicama da ih ubiju metkom, a ne mačetom. Međutim, Hutui, počinioci genocida, danas su duboko posramljeni svojim zločinom, čak i oni koji nisu, ćutke preuzimaju titulu kolektivne krivnje i žive s njom, napušteni, zaboravljeni, iseljeni daleko od svojih žrtava. Hutuima ne pada na pamet da podignu glavu, a kamoli da dovode u pitanje genocid.

Mi, nažalost, imamo iste te koji su palili žive ljude kao načelnike, komandire policije, direktore škola za one koji su slučajno preživjeli. To nije garant mira, već garant novog rata.

Upravo to je izvan svake pameti, kako ljudi ne dozive katarzu, sta je u umu tih ljudi.Gledao sam i sudjenje najgorem od njih Milanu Lukicu, i poslije toliko godina on negira, mase glavom, ceri se, nije mi jasno kakav moras imati um pobit ljude na najmonsturoznije nacine i zivljeti sa tim ko da se nista nije desilo.I to nisu pojedinci pa da mozes reci taj i taj je pobio toliko ljudi i bio je poremecen i .Za sprovest nesto ovolikih razmjera trebalo je dosta ljudi, pocinjem od cinjenice da je svaki covjek spreman ubit u samodbrani, nehoticno, u afektu ali da neko tek tako zapali 70 ljudi i mirno spava i jos na koncu negira ono sto je uradio...

Njemacki SS odredi koji su vrsili ubijanje jevreja su doslovno dovodili agresivne poremecenike koji su vrsili ubijanje, jer niko drugi nije htio to radit.Razvoj ''plinske komore'' je izvrsen zato jer je veliki broj vojnika skrenulo sa pameti nakon dvije ili tri egzekucije.Kad poredis stanje uma nasih domacih bolesnika i njemaca shvatis da su njemci ma koliko krvolocni bili ipak imali neku dozu psiho granice.Kod nas izgleda je normalno pobiti nekoliko stotina ljudi i mirno spavati i jos k tome svemu ga velicaju kao svetca..
It_is_a_Leclerc

#535 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by It_is_a_Leclerc »

Milan Lukić je sišao s uma, ako je ikad i bio na njemu. Mislim da u knjizi Nasera Orića ima detalj u kome on spominje da je Lukić svojim urlanjem, jaukanjem u snu znao probuditi cijeli sprat, nakon čega su ga nosili na injekcije jer nije mogao stati na noge u tom stanju.

Međutim, Lukić je bio samo taj koji je izvršio čin paljenja. Gdje su deseci onih koji su na druge zvjerske načine proganjali i likvidirali Bošnjake, gdje su oni koji su sa balkona zvali Lukiće i njima slične da "prijave Turke", gdje su oni koji su silovali djecu...

Da sam Srbin iz Višegrada (a hvala Bogu dragom, pa nisam), teško bih se nosio sa činjenicom da moje dijete ili ja u tramvaju sjedimo kraj nekog ko je silovao 12-ogodišnju djevojčicu. To su takvi mentalni sklopovi da je to šokantno.

Nažalost, postegenocidno srpsko društvo u BiH jedna je autistična kolonija ljudi koji žive u vakumu vlastitih zločina, zločina počinjenih u njihovo ime, i koji ne mogu pronaći minimum, ali minimum empatije za ljude koje su ubijali. Hutui su u Ruandi ubili daleko više, ali je većina na kraju priznala zločin genocida.

Ovo što mi imamo svijet nije zapamtio. Niti će.
RaversintheUK

#536 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by RaversintheUK »

Drago mi je da konacno ljudi znaju o ovome, ja sam godinama znao a nikome drugom nije bila briga

Evo ti dobar sajt, procitaj:

genocideinvisegrad.wordpress.com

Inace je jedan od zlocinca osloboden prije nekoliko godina, zvani MITAR VASILJEVIC.

Visegrad jeste i po meni 3 najlosije proslo u ratu nakon Srebrenica i Prijedor
RaversintheUK

#537 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by RaversintheUK »

Najezim se kada razmisljam kako se osjeca da covjek gori ziv.... Sta su zrtve mislili prije nego sto su spaljeni? Ne znam sta bih ja uradio u toj situaciji, vjerovatno nekako ubio se
Last edited by RaversintheUK on 16/04/2014 01:55, edited 1 time in total.
Šveđanin

#538 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Šveđanin »

Prestrašno.

Jel ima negdje na internetu da se pogleda film?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
RaversintheUK

#539 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by RaversintheUK »

Takodje su cetnicke snage izbrisili rijec "genocid" sa spomenika u mezarju Straziste.
forel

#540 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

Šveđanin wrote:Prestrašno.

Jel ima negdje na internetu da se pogleda film?

Bice za par dana tek je bila promocija a danas je bio na TV, za par dana vjerovatno ce biti na netu.
SmokingMan

#541 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by SmokingMan »

Sramota je da se ovaj dokumentarac neće prikazivati na BHT1 I FTV,bit će u Četvrtak,ako se ne varam na Alfi 21:00 i TV Vogošća,ali nije mi poznat termin.
Last edited by SmokingMan on 16/04/2014 02:05, edited 2 times in total.
Šveđanin

#542 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Šveđanin »

Ajde javite ljudi, moram ovo pogledati.

Hvala unaprijed.

RaversintheUK

#543 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by RaversintheUK »

Treba svakih 6 mjeseca prikazat Srebrenicu, egzekucija onih 6 Bosnjaka od strane "Skorpijona", snimke ITN-a Omarske, Trnopolje, Keraterm i Manjaca i Na Drini Krvavi Visegrad.
racionalista

#544 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by racionalista »

Prikazan je samo jedan dio onoga šta se događalo u Višegradu. Ovi zločini će se pamtiti do kijametskog dana.
RaversintheUK

#545 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by RaversintheUK »

Zeljko Lelek je dobio 16 godina za rezanje glave jedne bebe na mostu Mehmeda Pase
_mufljuz_

#546 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by _mufljuz_ »

ali ipak je u BIH najpopularnije gledati PINK i Zvezde Granda.... nije to vise moderno rat genocid i ostalo.... je l'....

a dje su bajramski koncerti ceca meca sase matica itd itd?

a bajramski koktejl - oleš partiji?

ih ima toga jos

dok red za skakanje u Drinu ne dodje na vase roditelje, vas, vase dijete....
Ljiljanko

#547 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Ljiljanko »

Eto vam yu-nostalgicari ko su vam braca.
karanana

#548 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by karanana »

avdu vec godinama hvalim i cestitam mu na njegovim djelima. svaka mu cast!
jedino je malo pakash sto nikako nece da me stavi kao frenda na facebooku a vec sam mu poslao 4-5 puta request. ali nebitno za ovu temu.

bio u visegradu jednom. mislim, bio sam svugdje u tzv republici srpskoj. i u banjaluci i u doboju i u trebinju, naravno okolini sarajeva......ali nigdje nisam imao onakav osjecaj kao tamo. kao prvo mrtav grad, grad utvara. kao drugo stvarno se osjeca zlocin i osjeca se zlocinski mentalitet, izvinut ce te me ako koga uvrijedim ili ako generaliziram i trpam citavu populaciju u jedan kos, ali to nigdje drugo nisam osjetio, ali u visegradu sam nekako osjetio da su svi nekako ucesnici i saucesnici zlocina.
forel

#549 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

Ljiljanko wrote:Eto vam yu-nostalgicari ko su vam braca.

Ja sam na pocetku pokretanja ove teme zamolio da se kanite tih gluposti te yugo - nostalgicari te ovako te onako.Jedan narod generalizovat ne mozes, zlocinac ima svoje ime i prezime.Upravo takvi kao ti sa extremnim razmisljanjima i bolesnim nakanam su cinili strahote u ratu.Mnogi od te ''brace'' jugonostalgicara su se borili za ovu zemlju neki od njih su bili cak prvi koji su pruzili otpor bolesnicima u okolini Sarajeva.Generaliziranje je isto kao da kazes da su svi muslimani teroristi, prema tome radi zrtava ne bi bilo lose prije nego pocnes da pises o necemu dobro razmislis sta pises i svoje tvrde stavove ostavis za rasprave sa svojim istomisljenicima na drugoj i trecoj strani.Ako nisi u stanju da kazes nesto normalno i nesto sto se odnosi na sam Visegrad zamolio bih te da se sklonis od ove teme.Hvala!
forel

#550 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by forel »

karanana wrote:avdu vec godinama hvalim i cestitam mu na njegovim djelima. svaka mu cast!
jedino je malo pakash sto nikako nece da me stavi kao frenda na facebooku a vec sam mu poslao 4-5 puta request. ali nebitno za ovu temu.

bio u visegradu jednom. mislim, bio sam svugdje u tzv republici srpskoj. i u banjaluci i u doboju i u trebinju, naravno okolini sarajeva......ali nigdje nisam imao onakav osjecaj kao tamo. kao prvo mrtav grad, grad utvara. kao drugo stvarno se osjeca zlocin i osjeca se zlocinski mentalitet, izvinut ce te me ako koga uvrijedim ili ako generaliziram i trpam citavu populaciju u jedan kos, ali to nigdje drugo nisam osjetio, ali u visegradu sam nekako osjetio da su svi nekako ucesnici i saucesnici zlocina.
Isti osjecaj je imao moj brat, doslovno kaze da je to grad duhova, preko mosta neko prodje ili ne prodje, taj grad jos od II sv.rata je bio takav i pogroma stanovnistva od strane cetnika Draze.U filmu se spominje i dio tih zlocina cetnika u II sv ratu, i zaostavstina tih cetnika da su mnogi ''preobukli'' uniforme i dobili partizanske penzije.Grad je mrtav, rijetki mladi ljudi koji se mogu naci u tom gradu hitro pretrce preko mosta bez puno zaostavljanja.Visegrad je grad sutnje i zle kobi, na zalost to je grad mrtvih.
Post Reply