"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gojeni H

#526 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Gojeni H »

Woody wrote:
Druže @Gojeni H:
misljenja sam da kljucnu ulogu u prelasku u ekstremizam jednog dijela hrvatske politicke javnosti igra atentat Punise Racica na Stjepana Radica i ostale hrvatske polticare 1928. god.
Da li to znači da su Srbi imali puno pravo na ekstremizam 1918 -e nakon šuckorskih pohoda 1914-e, ili malo friškije, da li su trebali gumicom obrisati kompletnu Hercegovinu i D. Zagoru od Hrvata i usput otvoriti konc-logor u Velesu zbog atentata na Aleksandra?

IAKO, i jedno i drugo djelo za polazište imaju stvarni istorijski događaj sa OGROMNOM subjektivnom nadgradnjom autora, što i priličin jednom književnom djelu.
Druze @woody, nedefinisani liku
Valjda STE raspravljali o potencijalnim uzrocima pokolja pocinjenih od strane tzv. divljih ustasa, odnosno korijenima mrznje koja opravdava ubistva djece i zena?

Ili SMO pogresno shvatili, ili ucesce nekoga ko nije srbenda u diskusiji, znaci automatsko opravdavanje zlocina?

Andricevo (ne)djelo se mozda i moze nazvati knjizevnoscu, a veze sa stvarnoscu nema, ili bi nam VI mogli predociti JEDAN historijski zapis nabadanja srpske nejaci na kolac, ili jos bolje ... barem jedan dokaz kada su Bosnjaci Srbima uradili ono sto su Srbi Bosnjacima u selu Sahovici. Makar jedan slucaj iz vremena kada su Bosnjaci bili jaki k'o zemlja ... Ili da se na srpskom izrazim: "Kada su NAMA poturicama bile ruke krvave do ramena."

Mi nismo isti i nikada necemo biti isti.

Draskovicevo (ne)djelo pametnom insanu nije vrijedno spominjanja jer ne predstavlja ni knjizevnost, ni historiju, a previse je zla proizvelo i na ovom forumu da bi bilo shvaceno kao zajebancija.
Ili mozda mislite da cuvamo ikone i kandilo na tavanu, a da nam se hodze krste i pamte svoje "porijeklo", ... ?
Martinez_

#527 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

Gojeni H wrote: Mi nismo isti i nikada necemo biti isti.

Evo, ako ne grešim - verovatno prvo generalizovanje i isticanje jedne nacije iznad druge kao bolje, moralnije, ispravnije....na ovoj temi. I shodno naslovu očekivalo bi se da to bude Srbin koji piše o Hrvatima, kad li ono..
Last edited by Martinez_ on 16/10/2014 21:00, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#528 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by julisiz es grant »

Halile, zašto uplićeš priču o Bošnjacima ovdje? Ko je počeo o tome?
Da li je knjiga Nož za mene umjetničko djelo, sudiću kad i ako je pročitam. Film po njoj sam gledao, i odvratan je. Sasvim neprikladan epitaf za karijere jednog Žarka Lauševića (čiji su stavovi DALEKO od Draškovićevih i od poruke "Noža") i Dragana Markovića (kojeg će nedugo nakon tog snimanja nasmrt pretući srpski skinheadsi, smatrajući ga za Ciganina).
Btw: Kupujem knjigu Vojislava Lubarde "Gordo posrtanje". Ko ima da proda neka se javi ovdje, pp mi se ne može poslati. Na nju mi je davno skrenuo pažnju kolega @radosni, ali ne znam gdje da je nađem, manj da idem u Srbiju.
Martinez_

#529 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Martinez_ »

Izvinjavam se Gojenom, zaboravio sam na Stargate Punka i ekipu. Čuj, da nije Jugoslavije, ne bi bilo ni Prebilovaca :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#530 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Domaci izdajnik »

Gojeni H wrote:Mi nismo isti i nikada necemo biti isti.
Image

Hodža zaklinje na vjernost Muslimane u srpskoj vojsci za vrijeme WW1
I da, šta je ono Musa Ćazim Ćatić pisao, da onaj sa pinkare?

IZRODIMA

Na svetinje svoje, na čast praotaca,
Izlili ste otrov svoje mržnje crne.
I paklenom svi se predali demonu,
Da sa prave staze - na krivu vas svrne.

Potomci ste kobni Brankovića Vuka,
Narodna vas kletva do vječnosti prati,
U knjigu će žizni vaše kobno ime
Zabilježit' crnim domovina mati.

Rodoljublja čuvstvo zamire u vama,
Za svoj narod dragi srca vam se mare,
Jer s osmjehom podlim motrite, gdje dušman
Blatnjom rukom svojom svetinje vam tare.

(1900)

Pjesmu je posvetio onima koji negiraju svoje porijeklo i izmišljaju istoriju Bošnjačkoga naroda.

Dosta sa off-om :-x
Tomi110

#531 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

Lajavikrelac wrote:
Stargate Punk wrote: I prestanite pričati gluposti. Rata nebi bilo da nije bilo Srba. Juga se mogla fino raspasti kao što se raspala Čehoslovačka i svi smo mogli biti fini, kulturni i civilizirani ali ne pojaviše se razni Draškovići, Babići i Mrtići u Hrvatskoj a Karadžići, Krajišnici i Plavšičke u Bosni i Hercegovini i sad su Ustaše krive za zločin nad nedužnim četnicima generala Draže kod Lijevča Polja i to nakon što su ovi nevinašci poklali sve što se moglo poklati u Višegradu, Foči i drugim gradovima istočne Bosne.

Neki od vas mi se stvarno počinjete gaditi.

Ponovit ću još jednom da nije bilo WWI nikad ne bi bili u istoj državi i vjerojatno vama nikad nebi palo na pamet da prvite granicu Virovitica, Karlovac, Karlobag a samim tim ni svih ovih zločina uključujuči Prebilovac.
Za ovo prvo ti neću davati komentar nije tema, a tu teoriju krivice idi prosipaj po Poskoku ili nekom drugom sličnom forumu...toliko.
Ovo za WW1 ću ti reći sljedeće: Ta prva Juga i zajednička država je bila ideja Hrvata i Slovenaca, koji da ih ne bi pocijepale Italija i Mađarska ko Mocart kajdanku uletili u zagrljaj Srbiji kao pobjednici u istom ratu. Našli su istomišljenike u vidu onoga debila Pašića i regenta Aleksandra kojem je zinulo dupe za "Velikom Srbijom" ne do te linije po Šekiju nego do Karavanki, bez da se narod i većina pitala.
Ovdje se priča o masakru i pogromu u hercegovačkom kršu, u kojem je narod većinom bio neuk i nepismen, živio bijedno i preživljavao na sve načine. Baš je eto onaj golja iz Ljubinja ili Lištice razmišljao o politici i kralju, nisu imali gaće i nužnik čestito ,a kamo li da prate preko čega politička dešavanja i prilike u skupštini....Govorimo o fenomenu ljudske izopačenosti i zvjerstava u krajevima u kojima su najpismeniji i najučeniji ljudi bili, htjeli mi to ili ne, pop, fratar i hodža.

Svaka ti riječ stoji i dodaj na sve ovo gore rečeno velikohrvatski vs velikosrpski nacionalizam i eto ti recepta za pokolje....
Dobar post lajavikrelac
Domaci izdajnik

#532 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Zahvaljujem :) uvijek na usluzi argumentima :thumbup:
julisiz es grant

#533 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Lajavikrelac wrote:Zahvaljujem :) uvijek na usluzi argumentima :thumbup:
Samo si usro stvar sa onim postom sa nekog ekstremnog srpskog sajta sa slikama žrtava kojima ne piše na čelu ni ime ni nacija, ni gdje ni od koga su ubijene, ali su one svakoj prikačili pridjev "srpski".
Domaci izdajnik

#534 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Hmm...pazi, neke od slika su bile na ovoj temi čak misliom ona sa dječijim tjelima u jami. A citirao sam odlomke iz knjige, to sad koji je sajt bio nije mi bilo bitno, jerbo ovi pokolji su tema i na naučnim i na ultranacionalističkim sajtovima.
Ova knjiga je u pitanju:
Image

Autor knjige je novinarka i dopisnik RAI.
Tomi110

#535 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Tomi110 »

Lajavikrelac wrote:Zahvaljujem :) uvijek na usluzi argumentima :thumbup:
Neukim i gladnim ljudima je najlakše manipulirati,glad na vrata ljubav kroz prozor, pa tako je i ovaj zadnji rat počeo,sve bilo krasno,cvjetalo bratstvo i jedinstvo,umro Tile,zapad zatvorio slavinu,a kod nas počeli bujati "prosvjetitelji" kao Miloševič,Tuđman,Izetbegović podsječajuči nas na naša povijesna prava (ma zaboli me na moje povjesno pravo, daj ti meni para da ja jedem)...i eto ti sranja....
Domaci izdajnik

#536 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Otprilike tako....Zanimljivi su su i događaji u okolini BL 1941-42 i pokolj u Drakuliću, Šargovcu, Rakovcu i Motikama koji su počinile ustaše predvođene Fra Sotonom. U tim mjestima su Srbi i Hrvati živjeli jedni pored drugih, pa čak su i kuće u pojedinim naseljima bile izmješane, i to nije smetalo da ih ustaše pobiju na kućnom pragu i djecu u školi a da su te iste komšije sve to gledali, neki čak i znali šta će se desiti, ali su okrenuli glavu i sve prećutno odobrili....Znači stradali su malte ne od svojih komšija, od ljudi sa kojima su zajedno radili u rudniku, tako da ta priča o nekom srpskom tlačenju i ugnjetavanju Hrvata i šta ti ja znam je obična glupost i laž! Fra Sotona je po riječima svjedoka bio miran, kulturan i ugledan svećenik, koji je predavao vjeronauk prije rata, da bi se ubrzo pretvorio u najcrnjeg psihopatu.
julisiz es grant

#537 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Lajavikrelac wrote:Hmm...pazi, neke od slika su bile na ovoj temi čak misliom ona sa dječijim tjelima u jami. A citirao sam odlomke iz knjige, to sad koji je sajt bio nije mi bilo bitno, jerbo ovi pokolji su tema i na naučnim i na ultranacionalističkim sajtovima.
Ova knjiga je u pitanju:
Image

Autor knjige je novinarka i dopisnik RAI.
Ja sam uvijek oprezan kad se ispred žrtava (a i dželata) u opisu fotografije stavlja nacionalni pridjev, jer nisam jednom bio svjedok da ispod iste fotografije u različitim knjigama stoji i različit tekst. Npr. zadnja čini mi se fotografija iz onog tvog posta (sa leševima u jami) je tu navedena da potiče iz dvorišta nekog ustaše iz Like ili Korduna, a uglavu ista fotografija objavljena je u Skokinoj knjizi ( http://znaci.net/00003/559.htm, str. 113 PDF dokumenta, a 116 po originalnoj paginaciji) i ispod nje piše da je slikana u Nevesinju. Vidiš na šta mislim?
Domaci izdajnik

#538 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Kontam, kontam...slike se pojave u više publikacija sa različitim porijeklom izvora. Moguće je da je to dopisano na sajtu dok je neko citirao odlomke, pa dodavao slike naknadno, jer nisam knjigu direktno navodio.
julisiz es grant

#539 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Lajavikrelac wrote:Otprilike tako....Zanimljivi su su i događaji u okolini BL 1941-42 i pokolj u Drakuliću, Šargovcu, Rakovcu i Motikama koji su počinile ustaše predvođene Fra Sotonom. U tim mjestima su Srbi i Hrvati živjeli jedni pored drugih, pa čak su i kuće u pojedinim naseljima bile izmješane, i to nije smetalo da ih ustaše pobiju na kućnom pragu i djecu u školi a da su te iste komšije sve to gledali, neki čak i znali šta će se desiti, ali su okrenuli glavu i sve prećutno odobrili....Znači stradali su malte ne od svojih komšija, od ljudi sa kojima su zajedno radili u rudniku, tako da ta priča o nekom srpskom tlačenju i ugnjetavanju Hrvata i šta ti ja znam je obična glupost i laž! Fra Sotona je po riječima svjedoka bio miran, kulturan i ugledan svećenik, koji je predavao vjeronauk prije rata, da bi se ubrzo pretvorio u najcrnjeg psihopatu.
Mislim da nećemo pomoći temi unošenjem emocija. Kakav je neko bio i u šta se pretvorio, priča o tome više priliči ovima što pišu o duhanu i ubistvu oca Maksa Luburića. I Jezdimir Dangić je bio literarna duša (sasvim neobično za žandarmerijskog oficira, zar ne), vidio sam njegove priče objavljivane u "Politici" prije rata (usporedbe radi, tu je i Branko Ćopić istih tih godina objavio svoju prvu priču), pa kakve to veze ima sa onim što je radio za vrijeme rata i kako je završio? Nikakve.
Domaci izdajnik

#540 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Znam i to, samo sam naveo šta sam davno pročitao o Filipoviću-Majstoroviću kako su ga doživljavali ljudi od prije rata. E sad koliko je to istina nećemo nikada saznati, možda je bio mentalno poremećen ili šizofreničar pa je to krio....ko zna...
julisiz es grant

#541 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Lajavikrelac wrote:Kontam, kontam...slike se pojave u više publikacija sa različitim porijeklom izvora. Moguće je da je to dopisano na sajtu dok je neko citirao odlomke, pa dodavao slike naknadno, jer nisam knjigu direktno navodio.
Znaš šta je interesantno? Rijetke su, ali zaista rijetke, fotografije Bošnjaka žrtava četničkih pokolja iz WW2, ali ispod većine tih fotografija meni poznatih navedena su imena žrtava (imaš takvih slika u Čekićevom zborniku dokumenata o genocidu nad Bošnjacima, i ona je na znaci.net). S druge strane, imaš mnogo fotografija gdje četnici "kolju" žrtve, ali uvijek slikane bez samog čina klanja, tako da je teško oteti se utisku da se radi o poziranju (ako ne i čistoj montaži), a i na njima je lokalitet uvijek različito naveden u raznim publikacijama. Jedina vjerovatno autentična iz serije takvih fotografija je scena gdje četnici izgleda vade srce mladiću (jer mu se vidi velika rupa na grudima koju prave nožem), snimljena u nekoliko konsekutivnih slika. U legendi najčešće piše da je snimljena negdje u Srbiji.
Domaci izdajnik

#542 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Imaš dosta slika koje su poslijeratne rekonstrukcije zločina, ne samo četnika nego i ustaša i Njemaca.
julisiz es grant

#543 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Lajavikrelac wrote:Imaš dosta slika koje su poslijeratne rekonstrukcije zločina, ne samo četnika nego i ustaša i Njemaca.
Da, ali problem je što su te slike u komunističkoj istoriografiji i publicistici tretirane kao autentične i to se oteže do dan-danas i koristi od ekstrema na svim stranama kao neki krucijalni dokaz o zločinima "onih drugih". Mislim da je ovo možda jedina tema na ovom podforumu gdje se mirno i razložno govori o vrlo teškim stvarima (s povremenim upadima neizbježnih padobranaca) pa se ne bunim kad se u njoj pokuša pričati o drugim, indirektno vezanim, momentima koji se u nekom argumentovanom razgovoru lako mogu demistifikovati (kao npr. montaže "ratnih" fotografija).
Domaci izdajnik

#544 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Tačno. Ali slike žrtava na licu mjesta se teško mogu rekonstruisati, zato su vjerodostojnije, kojem god narodu pripadaju svjedoče i opominju...samo što mi na ovim prostorima lako zaboravljamo :(
visokijablan

#545 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by visokijablan »

Lajavikrelac wrote:Tačno. Ali slike žrtava na licu mjesta se teško mogu rekonstruisati, zato su vjerodostojnije, kojem god narodu pripadaju svjedoče i opominju...samo što mi na ovim prostorima lako zaboravljamo :(
Mnoge slike su krivotvorine i nemaju veze sa točno određenim zločinom.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#546 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Woody »

Ma, photoshop je u ta doba čuda činio:

Image

Image

Image
otac_makarije

#547 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

vezano za fotografije, rijetke su i fotografije zločina nad srbima u Hercegovini iako su ti zločini po zvjerstvima možda i najgori u tom ratu, ali ih ima.
Meni lično te fotografije ne mogu ni približno da dočaraju, koliko god da jezivo izgledaju, svu dramu koju je taj narod preživio pošto sam lično i iz literature upoznat sa mnogim primjerima nevjerovatnih i danas teško shvatljivih ljudskih drama i patnji.

Od ovih fotografija iznakaženih ljudskih tijela mi je strašnija recimo ova fotografija djevojaka iz Prebilovaca.

Image

Fotografija je napravljena 1939, a od svih djevojaka na fotografiji preživjelo je 5 (pet).
Gojeni H

#548 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Gojeni H »

otac_makarije wrote:vezano za fotografije, rijetke su i fotografije zločina nad srbima u Hercegovini iako su ti zločini po zvjerstvima možda i najgori u tom ratu, ali ih ima.
Meni lično te fotografije ne mogu ni približno da dočaraju, koliko god da jezivo izgledaju, svu dramu koju je taj narod preživio pošto sam lično i iz literature upoznat sa mnogim primjerima nevjerovatnih i danas teško shvatljivih ljudskih drama i patnji.

Od ovih fotografija iznakaženih ljudskih tijela mi je strašnija recimo ova fotografija djevojaka iz Prebilovaca.

Image

Fotografija je napravljena 1939, a od svih djevojaka na fotografiji preživjelo je 5 (pet).
Zahvaljujem na konacnom povratku na temu.
otac_makarije

#549 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

Čitalac wrote:
otac_makarije wrote: Kada se već povela priča o ekonomskom životu hercegovaca ima jedan detalj koji se jasno vidi u dokumentarnom filmu "Evo naše dece". U jednom momentu kamera prelazi preko ličnih stvari stradalnika iz jama. Izneđu ostalih stvari jasno su uočljive kovanice - američki dolari. Šta je tu zanimljivo - pa upravo zbog teškog života su hercegovci generacijama išli preko bare i tamo rmbačili po rudnicima i ostalim "kancelarijskim poslovima" da bi zaradili novac da kupe njive na kojima će saditi taj jebeni duhan. I poslije mi neko krene pričati o tekom životu u kraljevini eeej
Tačno tako. Uprkos želji predstavnika takozvane "nove istorije" da kraljevinu predstave kao nekakav raj na zemlji, ni novi školski udžbenici ne mogu da sakriju neke činjenice. Evo šta udžbenik iz istorije za treći razred gimnazije (Zavod za udžbenike, Beograd, 2010.) kaže na tu temu:
Kraljevina Jugoslavija spadala je u najsiromašnije zemlje u Evropi. Zemlja je obrađivana plugom, a u mnogim krajevima i drvenom ralicom. U Jugoslaviji su poljoprivredne mašine bile skuplje za oko tri puta nego u srednjoj i zapadnoj Evropi...Seljaštvo je bilo prezaduženo porezima i uzimanjem novca na zajam od malih banaka, trgovaca i zelenaša...Ishrana je bila slaba i zasnivala se na velikoj količini žitarica uz malo mesa, sira i luka...Oko 70 odsto svih kuća imalo je samo jednu sobu za boravak. U jednoj sobi spavalo je pet ili više osoba. Procenjuje se da oko 50 odsto kuća nije imalo nikakav nužnik. U najzaostalijim područjima u istoj prostoriji pored ljudi noćila je i stoka. Loša ishrana, bedne stambene prilike, nehigijenski uslovi i često tradicionalne navike za posledicu su imale raširenost raznih bolesti. Godine 1937. Jugoslavija je imala najvišu stopu smrtnosti od plućnih bolesti u Evropi. Od 15 miliona stanovnika sredinom tridesetih godina, od tuberkuloze je bolovalo između 400 i 500 hiljada ljudi, od malarije 600 hiljada ljudi, a od sifilisa oko 100 hiljada ljudi...Procenat apsolutno nepismenih iznosio je 45 odsto (među ženama se kretao i do 86 procenata)...

Eto kako izgledaju ovi prostori pred početak tog velikog klanja 1941. godine.
mislim da se nismo baš razumjeli
Ja sam samo želio da suprotstavim stav ovima koji navode da su Hrvati u kraljevini živjeli loše. To bi valjda impliciralo da su Srbi samo zato što su Srbi živjeli super. Koliko su lako ti Srbi dolazili do imetka svjedoče i ove kovanice od jednog dolara koje su nosili do kraja života po džepovima da ih podsjećaju na američke rudnike. Zato što su tako "lako" došli do nih su te kovanice i završile s njima na dnu jama.
Uprkos svemu, činjenica je da su Prebilovci bili za hercegovačke prilike vrlo bogato selo. Negdje sam naletio na podatak koliki su plijen ustaše odnijele nakon pokolja, u pitanju je bio zvaničan ustaški izvještaj. Ovo pišem zbog ovih koji još uvijek misle da su bile u pitanju "divlje ustaše" (ko li smisli ovaj termin) U pitanju su bile neke nevjerovatne količine stoke i poljoprivrednih proizvoda.
Prebilovci su, što je takođe odudaralo od ove sumorne statisitke u kraljevini koju navodiš imali veliki dio pismenog stanovništva. Imali su i školu u selu, u neposrednoj blizini je i pravoslavni manastir Žitomislići kao centar pismenosti i jedna od najstarijih škola u BiH.
Čitalac

#550 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Čitalac »

otac_makarije wrote: mislim da se nismo baš razumjeli
Ja sam samo želio da suprotstavim stav ovima koji navode da su Hrvati u kraljevini živjeli loše. To bi valjda impliciralo da su Srbi samo zato što su Srbi živjeli super. Koliko su lako ti Srbi dolazili do imetka svjedoče i ove kovanice od jednog dolara koje su nosili do kraja života po džepovima da ih podsjećaju na američke rudnike. Zato što su tako "lako" došli do nih su te kovanice i završile s njima na dnu jama.
Uprkos svemu, činjenica je da su Prebilovci bili za hercegovačke prilike vrlo bogato selo. Negdje sam naletio na podatak koliki su plijen ustaše odnijele nakon pokolja, u pitanju je bio zvaničan ustaški izvještaj. Ovo pišem zbog ovih koji još uvijek misle da su bile u pitanju "divlje ustaše" (ko li smisli ovaj termin) U pitanju su bile neke nevjerovatne količine stoke i poljoprivrednih proizvoda.
Prebilovci su, što je takođe odudaralo od ove sumorne statisitke u kraljevini koju navodiš imali veliki dio pismenog stanovništva. Imali su i školu u selu, u neposrednoj blizini je i pravoslavni manastir Žitomislići kao centar pismenosti i jedna od najstarijih škola u BiH.
Ma, razumeli smo se. Ove podatke sam postavio samo kao pokazatelj da je u kraljevini ogromna većina stanovništva živela loše, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Post Reply