Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Lopov-eliminator

#526 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

m_l wrote:...samo je citirao sta je Pascal rekao. :mrgreen:
Ovaj citat doticni je vec postavljao na drugoj temi i to nimalo slucajno. Prije ovog, pogledaj iznad, postavio je citat u kojem ateisti ispadaju frustrirane izgubljene licnosti. Takvo nesto nikad nije postavio za religiju, a on inace samo postavlja one citate s kojima se slaze. Ovaj isti lik ateizam je nazivao bolescu, a sebe smatra nepogrjesivim. Sve to iz citata doticni je vec izgovarao na drugoj temi skoro istim rijecima.

Vidim da ga branis, jel se to i ti slazes sa njegovim citatima? Opet cu reci, ovo njegovo vise nije religija, nego ekstremisticka ideologija.
Bujrum majstore

#527 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

sigh wrote:Religija po mom misljenju nije potrebna covjecantsvu, cak mislim da ce nestati totalno u nekoj dalekoj buducnosti ali razlog sto smo je ikako imali i imamo danas, mogao bi lezati u nizu faktora, kao npr.religioznost bi mogla biti nus produkt intelegencije koja zeli sebi objasniti svijet. Koliko znam vecina drevnih drustava su sebi objasnjavali svijet kroz neko vise bice jer nisu imali bolje objasnjenje. Danas su te rupe manje vise popunjene. Sad tu imaju rupe tipa sta je bilo prije Big Bang-a ili iskustvo bliske smrti ! Pored toga treba ubaciti indoktrinaciju, kako od porodice tako i kroz drustvo. Ja sam od 7-me godine radikalno uveden u vjeru, nakon sto sam malo porastao prestao sam prakticirati vjeru jer nisam vidio razloga za to ali ipak sam mislio da postoji neko vise bice. Kad se samo sjetim kakav je to bio mentalni poduhvat da sebi priznam da ne postoji to neko bice. Isprva sam nakratko osjecao kao neku prazninu ali nakon tog pocetnog momenta osjetio sam veliko olaksanje i radost. U retrospektivi, mnogo mojih misljenja i vjerovanja su poticala iz ignorancije. Problem je lezao u tome da je ta ignorancija uticala i na ostale sfere zivota pored vjere. Stavove i razmisljanje opcenito sam radikalno promjenio. Ta indoktrinacija se ne smije potcijeniti. Bukvalno te uci da odbacis svoje prirodno kriticko razmisljanje. Danas se osjecam boljom osobom i ponosnim sto sam odbacio to. Ja sam na sebi tu promjenu dozivio na jedan smijesan nacin. Doslovice sam gledao isti video sa dawkinsom koji sam prethodno pogledao kao vjernik. Kad se samo sjetim mog misljenja o njemu kao vjernik. Bukvalno sam mislio da je arogantan, kreten, neznalica, cak sam se i primao na one gluposti "logickih argumenata" koje su mu servirali vjernici. Medjutim kao ateista sve je to imalo smisla i bilo je normala. Razlika je i bila i u slusanju vjernika, medjutim njih nisam smatrao previse arogantnim i kretenima, vec sam imao neki osjecas sazaljenja. :)
:thumbup:
NIN

#528 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Edouard wrote:" Ne priječi razum da se vjeruje u Boga, već oholost i tvrdoća srca." Blaise Pascal
...a pazi ovo:

Small minds are concerned with the extraordinary, great minds with the ordinary.

Blaise Pascal

:lol:

..al znam da neces skontat, nema sanse... :lol:
sigh

#529 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

m_l wrote:
sigh wrote:Ja sam od 7-me godine radikalno uveden u vjeru
Kako?

Ja sam pronasla svoj stil zivota - islam. :srce:
Ostao na duzi period bez roditelja i upao medju duboko religiozne ljude s kojima sam upoznao vjeru. Prvi put cuo za to sve ali pretpostavljam da vjernici i bivsi vjernici otprilike znaju kako je to islo, znaci od odlaska u dzamiju do vjerskih kurseva vikendima. Mislim nije to bilo neko tragicno iskustvo ali ako me pitate koje je to ostalo najupecatljivije sjecanje kod mene vezano za vjeru iz tog perioda, odmah bih vam rekao "opis zivota u dzehenemu" koji sam dobio od ucitelja u skoli. Od nacina ishrane u dzehenemu do nosnje :D Sad mi je to malo komicno ali opet sjecam se svakog detalja. Vjernici se sigurno nece sloziti s tim ali ja mislim da je to pogresan pristup djeci u obrazovanju ali eto :)
Bujrum majstore

#530 Re: Zašto je potrebna religija?

Taj naziv je fenomenalan, vjeronauka...cuj vjeronauka?
Ima vjera, ok...Al kakva nauka?
Valjda da se sta nauci o vjeri al je naziv prefrigan, morate se sloziti.
NIN

#531 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Bujrum majstore wrote:Taj naziv je fenomenalan, vjeronauka...cuj vjeronauka?
Ne kaze se vjeronauka nego vjeronauk - nauka je jedno, a nauk je nesto sasvim drugo, ogromna razlika! :)
Bujrum majstore

#532 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:
Bujrum majstore wrote:Taj naziv je fenomenalan, vjeronauka...cuj vjeronauka?
Ne kaze se vjeronauka nego vjeronauk - nauka je jedno, a nauk je nesto sasvim drugo, ogromna razlika! :)
Gdje se kaze a gdje se ne kaze?
http://www.vjeroucitelji.ba/kongres/kongres/vjeronauka
NIN

#533 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Bujrum majstore wrote:Gdje se kaze a gdje se ne kaze?
To je samo dokaz da su ti ljudi i ta organizacija zapravo nepismeni! :) Sta si ocekivao od ovakve organizacije, da imaju clanove akademseke zajednice, nobelovce!? :lol: Svako govedo danas moze napraviti net stranicu, kao i organizaciju... :wink:
Bujrum majstore

#534 Re: Zašto je potrebna religija?

NIN wrote:
To je samo dokaz da su ti ljudi i ta organizacija zapravo nepismeni! :) Sta si ocekivao od ovakve organizacije, da imaju clanove akademseke zajednice, nobelovce!? :lol: Svako govedo danas moze napraviti net stranicu, kao i organizaciju... :wink:
Nisi procitao uvod na linku, mozda su nepismeni al su i prefrigani. :)
NIN

#535 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Bujrum majstore wrote:
NIN wrote:
Nisi procitao uvod na linku, mozda su nepismeni al su i prefrigani. :)
Mogu i ja govorit da je mlijeko crno al dzaba, jebat ga. :D

Ovaj uvod nije prefrigan nego glup, idiotski, u fazonu 'bitno je bit bosnjak, a jebes ostalo'...

Sve sto ova svita veli ide njima na ustrb, klasicna goveda, da ne kazem krmad, ne bi bilo politicki korektno! :D
Bujrum majstore

#536 Re: Zašto je potrebna religija?

Hocu reci, na udzbenicima u skolama pise "Vjeronauka".
belfy

#537 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

posto su ovi bucket challenge-i aktivni, izgleda da bi ja tebe NIN-e trebao kandidovati za jedan beer-bucket-challenge. samo, ne da se posipamo. :-D samo, kontam, dugo bi mi mozda snimak trajao. tesko ide bas za par minuta da se "iskoristi" kanta pive. :-D sad se samo pitam kome lovu uputiti sa takvim izazovima...
vatrogasac

#538 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

Bujrum majstore wrote:Hocu reci, na udzbenicima u skolama pise "Vjeronauka".

Ja sam da se vrati stari naziv. Nauka o vjeri. :wink: Pametni rješavaju poslove naivnih. O Bože. :mrgreen:

Image

Image
belfy

#539 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

s tim da bi nauka o vjeri sadrzavala najcesce ono sto nin o tome pise, a nerijetko i nasa. historijski kontekst, uticaj na drustvo, uticaj na legislativu... da li ti u predmetu sa takvim imenom vidis igdje ajet ili hadis i zasto?
NIN

#540 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

belfy wrote:posto su ovi bucket challenge-i aktivni, izgleda da bi ja tebe NIN-e trebao kandidovati za jedan beer-bucket-challenge. samo, ne da se posipamo. :-D samo, kontam, dugo bi mi mozda snimak trajao. tesko ide bas za par minuta da se "iskoristi" kanta pive. :-D sad se samo pitam kome lovu uputiti sa takvim izazovima...
more, gajba tebi, gajba meni pa udri! dok budemo udarali po pivi moremo razmjenit i koju misao. :D
vatrogasac

#541 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:s tim da bi nauka o vjeri sadrzavala najcesce ono sto nin o tome pise, a nerijetko i nasa. historijski kontekst, uticaj na drustvo, uticaj na legislativu... da li ti u predmetu sa takvim imenom vidis igdje ajet ili hadis i zasto?
Ima još živih koji su učili ovaj predmet onda pa ih lijepo pitaš i vidjet ćeš da se suštinski ne razlikuje od današnjih NPP-a. Možda u tehnikama i metodama, ali to je svojstveno i ostalim predmetima.

http://www.rijaset.ba/vjeronauka/index. ... itstart=10
oridjidji

#542 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

Kada bi izuzeli iz religije ono sto ateisti negiraju , drustvenu odgovornost koju pojedine religije nalazu i moralnost koju savjetuju bili bi dovoljnim argumentom zasto su one potrebne ljudima.

Mnogo bi se o tome moglo pisati.

Koliko vidim svi rado zaborave na etiku i estetiku, pa i ovdje na forumu, tako da se vrlo lako sve ono sto vrijedi poprilicno izokrene.

Zasto se svaka tema o religiji uopste mora pretvoriti u raspravu teisti protiv ateista i obratno?
Bujrum majstore

#543 Re: Zašto je potrebna religija?

oridjidji wrote: Zasto se svaka tema o religiji uopste mora pretvoriti u raspravu teisti protiv ateista i obratno?
A kako bi trebalo, pricati koji je hadis jaci od kojeg, koje jevandjele bolje roka od nekog drugog?
Mislim...
NIN

#544 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

oridjidji wrote:Koliko vidim svi rado zaborave na etiku i estetiku, pa i ovdje na forumu, tako da se vrlo lako sve ono sto vrijedi poprilicno izokrene.
Daj ba, ko da zivis na Islandu! Ovdje imas skroz malo ljudi koji uopste razumiju sta estetika i etika zapravo znaci! Pricas o jednom podneblju gdje grupa ljudi zapisava teritoriju dzamijom, crkvom, gdje je bitno biti bosnjakom, imati fina kola na ustrb svoje djece, gazit pjesake po pjesackom, bacat smece na svakom koraku, puhat za vrat u redu za licnu, ... daj ba!

:bih:
sigh

#545 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

oridjidji wrote:Kada bi izuzeli iz religije ono sto ateisti negiraju , drustvenu odgovornost koju pojedine religije nalazu i moralnost koju savjetuju bili bi dovoljnim argumentom zasto su one potrebne ljudima.

Mnogo bi se o tome moglo pisati.

Koliko vidim svi rado zaborave na etiku i estetiku, pa i ovdje na forumu, tako da se vrlo lako sve ono sto vrijedi poprilicno izokrene.

Zasto se svaka tema o religiji uopste mora pretvoriti u raspravu teisti protiv ateista i obratno?
Ma nije to bas tacno. Ima toliko toga iz cega ljudi mogu crpiti i crpe moral. Samo nismo svjesni tog procesa. Negdje sam pokupio da krscanski konzervativci ne vjeruju u globalno zagrijavanje te da su skepticni prema tome pa takodjer imaju problem sa malom djecom. Muslimani generalno koliko primjecujem uopste i ne zauzimaju neki znacajan stav o tome. Nekako kao da su okupirani nekim drugim pitanjima oko svojih prava na slobodu religije te radikalce u svojim redovima. Ovo je samo jedan mali dio problema. Po mom poimanju to sto si naveo da vrijedi, mozda je vrijedilo nekad davno, medjutim mi kao ljudi smo napredovali i ljudi cesto pripisuju napredak razumnih ideja religiji. Pouke iz religije nisu potrebne vise ljudima, ima boljih :wink:
belfy

#546 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

NIN wrote:
belfy wrote:posto su ovi bucket challenge-i aktivni, izgleda da bi ja tebe NIN-e trebao kandidovati za jedan beer-bucket-challenge. samo, ne da se posipamo. :-D samo, kontam, dugo bi mi mozda snimak trajao. tesko ide bas za par minuta da se "iskoristi" kanta pive. :-D sad se samo pitam kome lovu uputiti sa takvim izazovima...
more, gajba tebi, gajba meni pa udri! dok budemo udarali po pivi moremo razmjenit i koju misao. :D
kako je krenulo nece me cuditi ako se ovo i ostvari. samo...nemoj mi pauze izmedju gajbi. :-D
vatrogasac

#547 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

NIN wrote:Pricas o jednom podneblju gdje grupa ljudi zapisava teritoriju dzamijom, crkvom, gdje je bitno biti bosnjakom, imati fina kola na ustrb svoje djece, gazit pjesake po pjesackom, bacat smece na svakom koraku, puhat za vrat u redu za licnu, ... daj ba!
Pa ovim se bavi i religija i karakteriše kao negativne pojave. Možda religija nije na pravi način iskorištena.
belfy

#548 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:Pricas o jednom podneblju gdje grupa ljudi zapisava teritoriju dzamijom, crkvom, gdje je bitno biti bosnjakom, imati fina kola na ustrb svoje djece, gazit pjesake po pjesackom, bacat smece na svakom koraku, puhat za vrat u redu za licnu, ... daj ba!
Pa ovim se bavi i religija i karakteriše kao negativne pojave. Možda religija nije na pravi način iskorištena.
znaci sada ide ona o visini gradjevina, jel? pa ko ih gradi takve i time koristi religiju na pogresan nacin?
oridjidji

#549 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by oridjidji »

Bujrum majstore wrote:
oridjidji wrote: Zasto se svaka tema o religiji uopste mora pretvoriti u raspravu teisti protiv ateista i obratno?
A kako bi trebalo, pricati koji je hadis jaci od kojeg, koje jevandjele bolje roka od nekog drugog?
Mislim...
To je suplja prica i nikoga nece prodrmati, kao ni njegova uvjerenja. Nase istine postanu stvari koje sami prihvacamo, a ne na sta nas drugi sile.
vatrogasac

#550 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote:
Ma nije to bas tacno. Ima toliko toga iz cega ljudi mogu crpiti i crpe moral. Samo nismo svjesni tog procesa. Negdje sam pokupio da krscanski konzervativci ne vjeruju u globalno zagrijavanje te da su skepticni prema tome pa takodjer imaju problem sa malom djecom. Muslimani generalno koliko primjecujem uopste i ne zauzimaju neki znacajan stav o tome. Nekako kao da su okupirani nekim drugim pitanjima oko svojih prava na slobodu religije te radikalce u svojim redovima. Ovo je samo jedan mali dio problema. Po mom poimanju to sto si naveo da vrijedi, mozda je vrijedilo nekad davno, medjutim mi kao ljudi smo napredovali i ljudi cesto pripisuju napredak razumnih ideja religiji. Pouke iz religije nisu potrebne vise ljudima, ima boljih :wink:
Prve riječi Objave su da se uči u ime Boga. Nauka koja bi se tako razvijala, da li bi nas dovela do globalnog zagrijavanja, nestanka životinjskih vrsta, zagađenja svega i svačega itd...itd...? Ako bi ono što je Bog stvorio bilo ispred profita jer ima i haram i halal zarada.
Locked