Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sema911s

#526 Re: Automobilizam - All about

Post by sema911s »

bitango za se prvo ne aktiviraju zadnji,.20-30% ukupne snage ide na njih ostalo na prednje,.
citro

#527 Re: Automobilizam - All about

Post by citro »

Sema911 nam je prosuo toliko netacnih informacija da ja ne namjeravam dalje diskutovati na ovu temu. Otislo bi u beskrajna nadmudrivanja.
Uglavnom, stavljaj ti gume gdje god hoces a ja cu svoje gdje ja hocu, a pametuj nekom drugom o proklizavanjima, meni nemoj jer imam itekakvih iskustava sa tim.
relax11

#528 Re: Automobilizam - All about

Post by relax11 »

Nikad mi nece biti jasno zasto ostavljate nazad ljetne gume, zar je tesko dati jos 200km i miran budes 5 godina i imas zimske gume, sigurniji ste i vi i drugi ljudi u saobracaju.

Imam i terenca i auto i naravno idu sve cetiri zimske i na jedno i na drugo, a ne da eksperimentisem sa dvije ljetne dvije zimske :-) :)

Kad smo kod opreme mene za prsluk nisu nikada peglali, a to nikada nisam ni imao :zzzz: , takode imam plin a nemam onu naljepnicu ni aparat za gasenje pozara tu su me samo jednom peglali, i evo od tada ima dvije godine nikada da se nakanim nalijepiti :-), al sve do jednom dok ne naletim na nekog koji ce me :izet:
nedims

#529 Re: Automobilizam - All about

Post by nedims »

Da li se moze dobiti pojasnjenje i savjet od iskusnijih vozaca po pitanju kako se treba voziti u zimskim uslovima sa ljetnim gumama ... pri tome mislim na, iskljucivo, voznju po suhom kolovozu. Ja, u pravilu, ne vozim zimi...ali, ako ce i ova zima biti kao prosla...onda bi to iskoristio. E, sada...pojma nemam o tome kako se moje ljetne gume ponasaju na hladnom kolovozu... i na sta bi trebao da posebno obratim paznju kod voznje u tim uslovima.
citro

#530 Re: Automobilizam - All about

Post by citro »

nedims wrote:Da li se moze dobiti pojasnjenje i savjet od iskusnijih vozaca po pitanju kako se treba voziti u zimskim uslovima sa ljetnim gumama ... pri tome mislim na, iskljucivo, voznju po suhom kolovozu. Ja, u pravilu, ne vozim zimi...ali, ako ce i ova zima biti kao prosla...onda bi to iskoristio. E, sada...pojma nemam o tome kako se moje ljetne gume ponasaju na hladnom kolovozu... i na sta bi trebao da posebno obratim paznju kod voznje u tim uslovima.
Ne bih ti to savjetovao, ali moram priznati da sam u Njemackoj vidio da dosta ljudi ipak tako prezimljava, bez obzira sto mi imamo neke predrasude o njima kao o ljudima od krajnjeg reda. Money talks, of course. Naravno, ulice se kod njih malo bolje ciste i upotrebljavaju se tekuca sredstva za sprecavanje zamrzavanja.
Vodi racuna da iako je suha cesta, ljetnja guma znatno slabije prijanja od zimske. Dakle u svakom slucaju smanji dozivljaje. Ako ima vlage na cesti a temperatura je niska, cuvaj se poledice jer si tu donji.
Sta ja znam, prije rata nisam imao zimske gume nikada a penjao sam se po snijegu i na Trebevic, Jahorinu i Bjelasnicu. Danas su drugi standardi, druga su vozila oko tebe sa zimskom opremom i oni ce zakociti a ti ne !!!
Bolje ipak nabavi neke zimske gume, pa makar i najjeftinije.
nedims

#531 Re: Automobilizam - All about

Post by nedims »

citro wrote:
nedims wrote:Da li se moze dobiti pojasnjenje i savjet od iskusnijih vozaca po pitanju kako se treba voziti u zimskim uslovima sa ljetnim gumama ... pri tome mislim na, iskljucivo, voznju po suhom kolovozu. Ja, u pravilu, ne vozim zimi...ali, ako ce i ova zima biti kao prosla...onda bi to iskoristio. E, sada...pojma nemam o tome kako se moje ljetne gume ponasaju na hladnom kolovozu... i na sta bi trebao da posebno obratim paznju kod voznje u tim uslovima.
Ne bih ti to savjetovao, ali moram priznati da sam u Njemackoj vidio da dosta ljudi ipak tako prezimljava, bez obzira sto mi imamo neke predrasude o njima kao o ljudima od krajnjeg reda. Money talks, of course. Naravno, ulice se kod njih malo bolje ciste i upotrebljavaju se tekuca sredstva za sprecavanje zamrzavanja.
Vodi racuna da iako je suha cesta, ljetnja guma znatno slabije prijanja od zimske. Dakle u svakom slucaju smanji dozivljaje. Ako ima vlage na cesti a temperatura je niska, cuvaj se poledice jer si tu donji.
Sta ja znam, prije rata nisam imao zimske gume nikada a penjao sam se po snijegu i na Trebevic, Jahorinu i Bjelasnicu. Danas su drugi standardi, druga su vozila oko tebe sa zimskom opremom i oni ce zakociti a ti ne !!!
Bolje ipak nabavi neke zimske gume, pa makar i najjeftinije.
Nije rijec o ustedi...rijec je da ja ne zelim voziti auto u zimskim uvjetima. Ali, ako zima bude kao prosle godine...koristio bi auto po suhom asfaltu. Problem je sto ne znam kako se ljetne gume ponasaju na hladnom asfaltu...kako neko gore napisa...tvdje su od zimskih. Pa me zanima taj detalj...
sparky

#532 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

Zbog sastava namjenjenog voznji po ugrijanom asvaltu ljetne gume su skoro neupotrebljive kad je temperatura ispod +7 stepeni. Njihova i onako tvrdja struktura postaje ko kamen. Dakle, vile te nosaju na svakom kocenju, problemi sa startovima i slicno.
Zbog istog razloga, samo u kontru, nije preporucljivo voziti zimske gume kada su temperature visoke. Guma je meksa i brze se trosi, duzi zaustavni put, problemi sa startovima i slicno.
U svakom slucaju, bolje je voziti ljeti na zimskim nego obrnuto.
sparky

#533 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

relax11 wrote:
Kad smo kod opreme mene za prsluk nisu nikada peglali, a to nikada nisam ni imao :zzzz: , takode imam plin a nemam onu naljepnicu ni aparat za gasenje pozara tu su me samo jednom peglali, i evo od tada ima dvije godine nikada da se nakanim nalijepiti :-), al sve do jednom dok ne naletim na nekog koji ce me :izet:
Po meni je prsluk pravo vazna stavka, pogotovo na nasim uskim i mracnim autostradama.
Aparat za gasenje me je jednom spasio i od tad ga imam u svakom autu, a nijedno nema plin. Nije skup, a mozda cu nekom pomoci, ako meni vec ne zatreba.
nedims

#534 Re: Automobilizam - All about

Post by nedims »

sparky wrote:Zbog sastava namjenjenog voznji po ugrijanom asvaltu ljetne gume su skoro neupotrebljive kad je temperatura ispod +7 stepeni. Njihova i onako tvrdja struktura postaje ko kamen. Dakle, vile te nosaju na svakom kocenju, problemi sa startovima i slicno.
Zbog istog razloga, samo u kontru, nije preporucljivo voziti zimske gume kada su temperature visoke. Guma je meksa i brze se trosi, duzi zaustavni put, problemi sa startovima i slicno.
U svakom slucaju, bolje je voziti ljeti na zimskim nego obrnuto.
Shvatio sam...hvala kolega @sparky.
citro

#535 Re: Automobilizam - All about

Post by citro »

[quote="nedims"
Nije rijec o ustedi...rijec je da ja ne zelim voziti auto u zimskim uvjetima. Ali, ako zima bude kao prosle godine...koristio bi auto po suhom asfaltu. Problem je sto ne znam kako se ljetne gume ponasaju na hladnom asfaltu...kako neko gore napisa...tvdje su od zimskih. Pa me zanima taj detalj...[/quote]

Onda u osnovi nemas problema, samo digni kriterije sigurnosti za 20 do 30%, u smislu ranijeg kocenja, manje brzine u krivinama i opcenito manje brzine. Specijalno kada tek kreces sa hladnim autom. Nije to nikakva nemoguca misija, kao sto rekoh mnogi to rade i vani.
sparky

#536 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

https://www.youtube.com/watch?v=sdjyztA0KOI

nekoliko savjeta pred zimu naseg proslavljenog vozackog asa.
Suad Hota
citro

#537 Re: Automobilizam - All about

Post by citro »

sparky wrote:https://www.youtube.com/watch?v=sdjyztA0KOI

nekoliko savjeta pred zimu naseg proslavljenog vozackog asa.
Suad Hota
Pravilno, niti sta dodati niti oduzeti.
Sodom1

#538 Re: Automobilizam - All about

Post by Sodom1 »

Dobro je objasnio no cini mi se da nije nista rekao za tecnost protiv mrznjenja za sajbu.
To je to
goran16v

#539 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Mislim da ga je malo nasiljio sa zamjenom aku svake 3 god, ako nije neka skupa marka i da guma starija od 3 god nije dobra. a vjerujem da je "ziroskopsko dejstvo" kocionog ulja lapsus! :-D
goran16v

#540 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Sodom1 wrote:Dobro je objasnio no cini mi se da nije nista rekao za tecnost protiv mrznjenja za sajbu.
To je to
Nije spomenuo ni filter kabine radi magljenja iznutra.
530i

#541 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Dobar je Hota :thumbup:
goran16v

#542 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Ma ok je on, al ovo sa akumulatorima i gumama svake 3 god je bas siljenje na kvadrat...
nedims

#543 Re: Automobilizam - All about

Post by nedims »

citro wrote:[quote="nedims"
Nije rijec o ustedi...rijec je da ja ne zelim voziti auto u zimskim uvjetima. Ali, ako zima bude kao prosle godine...koristio bi auto po suhom asfaltu. Problem je sto ne znam kako se ljetne gume ponasaju na hladnom asfaltu...kako neko gore napisa...tvdje su od zimskih. Pa me zanima taj detalj...
Onda u osnovi nemas problema, samo digni kriterije sigurnosti za 20 do 30%, u smislu ranijeg kocenja, manje brzine u krivinama i opcenito manje brzine. Specijalno kada tek kreces sa hladnim autom. Nije to nikakva nemoguca misija, kao sto rekoh mnogi to rade i vani.[/quote]

Hvala kolega @citro
530i

#544 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

goran16v wrote:Ma ok je on, al ovo sa akumulatorima i gumama svake 3 god je bas siljenje na kvadrat...
Mogao je reći da postoji uređaj koji spojiš na akumulator i u postotku izbaci koliko je aku. dobar, čini mi se da to imaju u BIHAMK-u.
Za gume, opet, neko ih potroši za sezonu ili dvije, zavisi koliko kilometara ko pravi.

Ali, s obzirom na sveukupnu situaciju i tehničku kulturu u državi, nema se čovjeku šta zamjeriti, naprotiv.
goran16v

#545 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

Uredjaj za mjerenje kapaciteta akumulatora ima Vesprom, tj imaju 2. Jedan je rucni koji se, bar meni u 2-3 slucaja, nije pokazao 100% pouzdan jer akumulator mora biti pun inace ce pokazati da je akumulator los iako je samo prazan, a kapacitet ok,drugi su dobili ove godine i navodno moze mjeriti kapacitet i kad je akumulator prazan.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#546 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:Ma ok je on, al ovo sa akumulatorima i gumama svake 3 god je bas siljenje na kvadrat...
Mislim da se covjek samo drzao nekih normi u ovom prilogu. Rijetko on bas privatno preporucuje ovako nesto. Mada je naglasio da se sa boljim akumulatorima moze i 5 godina voziti.
Za gume bih se sa njim u potpunosti slozio. Vidjao sam guma starih 2 god koje su samo za baciti. Da li od km ili nagiba tockova,ali su potrosene ispod zakonske granice.
Kod nas narod odrzava auto kao sto ide doktorima.
Samo kad zaboli.

P.S. I covjek dobro prica. Ima majstora ne znaju sastaviti dvije prosto prosirene recenice.
citro

#547 Re: Automobilizam - All about

Post by citro »

A sta je drugo i mogao izjaviti pred medijima i u javnosti. Normalno je da bude malo više na " Safe side ".
Trebao je reći nemojte vi gume mijenjati nikako dok dobro ne propadnu ? I čekajte da vas akumulator izda, da nemožete upaliti auto i zakasnite na posao zbog toga pa ga onda mijenjajte ?
Sada covjeka treba popljuvati zbog toga. Naša posla.
limenka2014

#548 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

bitanga_sa_otesa wrote:ako je ispravan korektor kocione sile prednji tockovi prvo koce jer na zadnje ide samo 25-30% kocione sile i na gl.kocionom prva komora od pedale su obicno prednji tockovi,osim ako nije unakrsni sistem kao na francuzima ....

E bitango ti bi mi mozda znao dati najbolji odgovor na ovo, skoro kad sam dosipao ulje primjetio sam da mi je pomjesao vodu i ulje, tj na slivniku i na cepu gdje se sipa ulje izbacilo mi je one bijele tragove, nasuo sam novo ulje i par dana vozio nije mi se pojavilo, danas gledam ulje normalno otvorim kad puf opet bijele naslage..sumnjam na dihtung glave, ali auto normalno vuce,pali ujutro iz prve nema nikakvog verglanja a i voda je uredna ne trosi previse. Voda je isto cista tu nije nista pomjesalo... E sad sta ti mislis sta bi moglo biti ?
goran16v

#549 Re: Automobilizam - All about

Post by goran16v »

mali_milojica wrote: Za gume bih se sa njim u potpunosti slozio. Vidjao sam guma starih 2 god koje su samo za baciti. Da li od km ili nagiba tockova,ali su potrosene ispod zakonske granice.
Covjek prica o starosti gume, ne potrosenosti, znaci bilo sare - ne bilo sare poslije 3 godine ne valjaju!
Ja na jednom autu imam gume evo vec 5. sezona, za predhodne sezone nisu presle ni 10k km, na njima job brkovi i i one bijele i zute crrte po profilu i sad kao ne valjaju?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#550 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

limenka2014 wrote:
E bitango ti bi mi mozda znao dati najbolji odgovor na ovo, skoro kad sam dosipao ulje primjetio sam da mi je pomjesao vodu i ulje, tj na slivniku i na cepu gdje se sipa ulje izbacilo mi je one bijele tragove, nasuo sam novo ulje i par dana vozio nije mi se pojavilo, danas gledam ulje normalno otvorim kad puf opet bijele naslage..sumnjam na dihtung glave, ali auto normalno vuce,pali ujutro iz prve nema nikakvog verglanja a i voda je uredna ne trosi previse. Voda je isto cista tu nije nista pomjesalo... E sad sta ti mislis sta bi moglo biti ?
jel taj auto ima lanas ili kais? mogle bi biti i kratke ture ,pa se auto ne stigne ugrijati i onda se javlja kondenz u ulju....
Post Reply