Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MarlboroGold

#526 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by MarlboroGold »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 09:26
MarlboroGold wrote: 21/08/2024 09:24 Sad je već kasno. Da su na vrijeme radili na tome moglo se to dovesti u neki red.
Mozda. Nego, vise pitam ima li igdje u Evropi primjer.
Nema jer vjerovatno nisu mislili da bi to dugoročno mogao biti veliki problem.
I ne bi to bila neka višenacionalna IZ, već prvenstveno Francuska IZ kao neka vrsta centrale koja nadgleda sve u konačnici.
Haris.ba

#527 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Haris.ba »

MarlboroGold wrote: 21/08/2024 09:29 Muftija je bio inteligentan čovjek bez sumnje sa izuzetnim oratorskim sposobnostima, ali isto tako ni oko njega nije bilo sve čisto.
A sta to znaci nije bilo cisto?

De nam ime nekoga u IZ oko cijeg imena je sve cisto.
MarlboroGold wrote: 21/08/2024 09:32
MarlboroGold wrote: 21/08/2024 09:24 Sad je već kasno. Da su na vrijeme radili na tome moglo se to dovesti u neki red.
I ne bi to bila neka višenacionalna IZ, već prvenstveno Francuska IZ kao neka vrsta centrale koja nadgleda sve u konačnici.
Znam ja kako Francuzi gledaju na naciju. Nego, de gdje postoje muslimani koji ne gledaju i imaju visenacionalnu zajednicu.
dr_Evil

#528 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

MarlboroGold wrote: 21/08/2024 09:29
dr_Evil wrote: 21/08/2024 08:57
MarlboroGold wrote: 21/08/2024 08:51 Kakva god da je IZ, a mnoge od kritika koje su im upućene su apsolutno osnovane i argumentovane, ipak drži stvari pod kontrolom i ne dozvoljava tek tako "prljanje" islama u BiH od strane nekih grupacija koje finansiraju islamske zajednice drugih zemalja poput Saudijske Arabije itd. Čak je i preko Zukorlića pokušana neka vrsta infiltracije (veza i sa Vučićem, ali i sa bliskim istokom), ali nije uspjelo.

Da Francuska ima ovakvu IZ ili da su je uspostavili na vrijeme riješili bi 90% problema koje imaju u tom segmentu.

Isto tako, zekat treba da ide putem IZ. I ovo mnogi osporavaju, ali ipak griješe.
Veze Zukorlica sa Vucicem nisu nista slabije od veza Izetbegovica sa Vucicem(sjetimo se ako nista revizije). Nismo htjeli Muftiju, dobili smo sta smo dobili..

Dobra je to kampanja bila protiv Zukorlica, istu smo kampanju mogli vidjeti kad je Trojka preuzela vlast.. ista kuhinja.
Ma nema Izetbegović veze sa Vučićem. Samo je nesposoban i šupljator, a revizija je bila podvala da pokupi političke poene. Međutim, taj potez mu se na kraju vratio kao bumerang. Koliko ga kritikuju, kao i njegovu ženu, trebali su oboje napustiti politiku prije par godina. S tim što je još uvijek aktivan u politici SDA još više drži u mulju, a u mulju su i bez njega. Nije ni Trojka ništa bolja.

Muftija je bio inteligentan čovjek bez sumnje sa izuzetnim oratorskim sposobnostima, ali isto tako ni oko njega nije bilo sve čisto.
A dobro ja sam od one neke druge garde koja smatra da je Aliju dovela SANU. Sad je to filozofija koja nije za ove teme, ali djelomicno i jeste jer se i IZBiH popunjava od Mladomuslimanskog kadra.

Daleko da je bilo cisto oko Zukorlica, mafijaski sanzdacki klanovi su to. Ali primjecujes li da su SDA dzamijski omladinci krenuli njegovim stopama, sve bradica, utegnutno, dzamija i onda kick box, tekwando, da izgledaju kao kakva oragnizovana mafija? Kad malo zagrebes hop, dodjes do one Avdine interpolove sa kim se kafe piju.
Vjecita_zavrzlama

#529 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 09:32
MarlboroGold wrote: 21/08/2024 09:29 Muftija je bio inteligentan čovjek bez sumnje sa izuzetnim oratorskim sposobnostima, ali isto tako ni oko njega nije bilo sve čisto.

Znam ja kako Francuzi gledaju na naciju. Nego, de gdje postoje muslimani koji ne gledaju i imaju visenacionalnu zajednicu.
Prevelike su razlike , ovdje hodza nas ne voli kad mu dodju arapi somalci u dzemat, indirektno je rekao ” mi se ne mozemo sloziti razlicite su to previse kulture, tesko suradjivati ’, shvatili smo sta je htio porucit :oo
dr_Evil

#530 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/08/2024 09:51

Prevelike su razlike , ovdje hodza nas ne voli kad mu dodju arapi somalci u dzemat, indirektno je rekao ” mi se ne mozemo sloziti razlicite su to previse kulture, tesko suradjivati ’, shvatili smo sta je htio porucit :oo
A dobro uspijevali smo stotinama godina sa sejhu-l-islam
Vjecita_zavrzlama

#531 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

dr_Evil wrote: 21/08/2024 10:08
Vjecita_zavrzlama wrote: 21/08/2024 09:51

A dobro uspijevali smo stotinama godina sa sejhu-l-islam
To nije bila vjerska suradnja vec vlast, i nisu toliko dodira imali npr bosnjaci s turcima a kamoli arapima.Pa mi kao muhadziri u Turskoj do jucer nismo htjeli da se mjesamo vec se nasa sela drzala zajedno, imali svojw hodze, sad kako asimilacija ucinila svoje tek sad nije vise bitno
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#532 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by PreWiBa »

Čovjek agnostik, ateista, a više priča o islamu i posjećuje džamije no prosječni vehabija :lol:
Vjecita_zavrzlama

#533 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

sehohari wrote: 21/08/2024 10:34 Čovjek agnostik, ateista, a više priča o islamu i posjećuje džamije no prosječni vehabija :lol:
Nisam uvijek bio agnostik
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#534 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

obraćenje je uvijek moguće
i traženje svog puta
dr_Evil

#535 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 21/08/2024 10:34 Čovjek agnostik, ateista, a više priča o islamu i posjećuje džamije no prosječni vehabija :lol:
Odem i ja, u obje dzamije efendije znaju da sam ateista pa me mrko gledaju, a dusa im kahvenisat sa mnom kasnije da me "sjetuju".

Za mene je to folklor, tradicija, i dio naseg identiteta. Mada pricamo o par puta godisnje. Sto bi rekli, dva puta preskocis dzumu pa si se ispisao. :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#536 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 21/08/2024 10:38
Odem i ja, u obje dzamije efendije znaju da sam ateista pa me mrko gledaju, a dusa im kahvenisat sa mnom kasnije da me "sjetuju".

Za mene je to folklor, tradicija, i dio naseg identiteta. Mada pricamo o par puta godisnje. Sto bi rekli, dva puta preskocis dzumu pa si se ispisao. :D
Ne mislim na tebe u tom smislu, pogledaj profil našeg zavrzlame pa ćeš vidjeti na šta aludiram.
canvra888

#537 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

dr_Evil wrote: 21/08/2024 08:15
iClass wrote: 21/08/2024 02:10
darius_maximus wrote: 20/08/2024 09:15 1. Ako smo u Islamu izjednačili svinjsko meso s rukovanjem sa ženom, onda smo negdje opasno zeznuli stvar
2. Čini se da bi se IZ trebala malo sabrati i dati jasan odgovor, jer ljudska tumačenja su podložna greškama, pogotovo kada je dvosmislen odgovor
3. Meni lično je "problem" što se o ovome vodi razgovor u 21. stoljeću, da ti budem potpuno iskren. Dok se "vani" vode rasprave o npr. umjetnoj inteligenciji i moralnim i etičkim implikacijama, mi naglabamo o temama kao što su rukovanje sa ženom i odlazak na rođendan ako te brat zovne
4. Kad kažem "problem" želim reći da mi je to žalosno i ja i ovog njenog rođaka uglavnom žalim
5. Ovo su savršene teme za rasprave o tome zašto Islamu nije mjesto na Zapadu i nemam pojma zašto je to potrebno. Umjesto da se što više asimiliraš u to društvo (da se razumijemo, ovo pitanje nije na nivou svinjetine u Islamu i niko o tome neće ni raspravljati), kao da se što više pokušava ići uz dlaku ljudima: https://www.thepublica.com/norway-musli ... imilation/
I svinjsko meso i rukovanje sa drugim spolom je legitimno islamsko pitanje koje se provlači kroz sve mezhebe i knjige islama. To što je na našim prostorima jedno preživjelo komunizam a drugo nije ne znači da je nešto manje vrijedno.

A što se tiče zapada, zar je moguće da u zemljama gdje djeca mijenjaju polove, gdje bradati bilder samo kaže da je žensko i počne da se takmiči sa ženama, može biti problem osoba koja se neće rukovati sa drugom spolom a i to nije iz nepoštovanja. Mislim da je borba da se rukujem sa kim ja želim baš nešto je što je u duhu 21. vijeka na zapadu.

Nadam se da je taj učenik iz Norveške sudio i dobro otresao ovu vješticu za fizičko i seksualno nasilje, jer je silom pokušala da ga uhvati.

Što se tiče rođe, vjerujem da i on tebe žali. Pogotovo ako se ti koliko toliko izjašnjavaš muslimanom. Vjeruj mi da te više žali :-)
Znalo se kakavo postovanje se iskazuje starijima, a kakvo zensko prema muskarcu bez obzira na godine, ali ovakvi nedostatci fizickog kontakta kao sto je rukovanje ne pripada nasem podneblju.
Nema veze sa podnevljem, nego sa propisom. Isto ovako su slične persone nikab pokušavali osporiti kao propis sa tezom da "ne pripada našem podnevlju" dok nisu isplivale brojne fotke žena u zaru i feredži u BiH početkom 20. stoljeća.
Bradati bilder koji kaze da je zensko jeste problem, ali ne pruziti ruku uciteljici ili direktorici skole je direktno za izbacaj.
Tako je kralju, ti bi primoravao fizički kontakt uslovnim izbacivanjem. Evropejski nema šta.
Zasto se ateisti pale na islamskim temama. Prvo valjda sto 95% nas na ovom forumu ima muslimanski background, i sto nas to okruzuje.
I dijasporce okružuje Islam?
canvra888

#538 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

broj dva wrote: 21/08/2024 07:36
canvra888 wrote: 21/08/2024 03:32
Dilibus wrote: 20/08/2024 09:02
Fascinantno mi je koliko se ateisti upale na Islamskim temama. Meni recimo nikad nije palo na pamet da se prepirem sa krscanima po forumima i njihovim ucenjima, ili jehovinim svjedocima. Pa cak ni sa ateistima. Postujem njihov izbor.
Ovo je i meni fascinantno.

Još posebno jedan forumaš kojeg ne zaobiđe nijedna islamska tema, aktivniji od svih teista na teističkim temama. Naravno u pljuvanju i degradiranju religija.

Ovo nije islamska tema, tema je islamska zajednica. Bitna razlika.
Nit je ovo jedina tema o kojoj pričam, a i koji je prefiks zajednice o kojoj pričamo?
dr_Evil

#539 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

canvra888 wrote: 21/08/2024 13:39

Nema veze sa podnevljem, nego sa propisom. Isto ovako su slične persone nikab pokušavali osporiti kao propis sa tezom da "ne pripada našem podnevlju" dok nisu isplivale brojne fotke žena u zaru i feredži u BiH početkom 20. stoljeća.
Naravno da ima veze sa podnebljem, sve je kako zamotas taj "propis". Ti kao vjernik mozes posmatrati da je to neko pravilo od vise sile, ja kao ateist to posmatram kao nacin kontrole koje je neko uspostavio nad sebi slabijim u tom trenutku.

Tako je kralju, ti bi primoravao fizički kontakt uslovnim izbacivanjem. Evropejski nema šta.

Naravno. Manjak postovanja, noga u guzicu iz skole i idi meti cestu.

Mozemo postavit i slicnu situaciji, sta da neka djevojcica u zemljama gdje se praktikuje ovaj ortodoksni islam zeli da joj direktor cestita i dodjeli diplomu sa rukovanjem. Ali najlakse na mrski zapad.

Direktorica ima puno pravo da zahtijeva da se prema njoj ponasa kao prema bilo kojem drugom muskom profesoru. Kako on, tako i ostali ucenici bez obzira na religiju.

Mnogo puta od mnogih, pa i od mene, mozemo cuti nesto protiv parade,tipa masi guzicom u svoja 4 zida, isto mozemo reci i za nepostivanje.
canvra888 wrote: 21/08/2024 13:39]

Da
MarlboroGold

#540 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by MarlboroGold »

Je li to hoćeš da kažeš da u tolikoj IZ niko nije čist? Vjerovatnoća da je tako je izuzetno mala.

Već sam ti odgovorio da nema višenacionalne. Jednonacionalna je rješenje za sve muslimane u Francuskoj. Ne postoji bolje rješenje od toga, ali da bi se došlo do toga sve strane moraju iskazati spremnost i da dobro oznoje guzice u pregovorima. Na najnižim nivoima nek Alžirci rade svoje, Marokanci svoje itd., ali svi bi trebali odgovarati vrhovnoj jednonacionalnoj instituciji koja bi vršila monitoring nad njima.
canvra888

#541 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

dr_Evil wrote: 21/08/2024 13:50

Naravno da ima veze sa podnebljem, sve je kako zamotas taj "propis". Ti kao vjernik mozes posmatrati da je to neko pravilo od vise sile, ja kao ateist to posmatram kao nacin kontrole koje je neko uspostavio nad sebi slabijim u tom trenutku.
Da ponovim još jednom, to što neki propis nije naveliko raširen u nekom području, ne čini ga ništa manjim propisom, bez obzira jesi li teist ili ateist. I jedno i drugo je dio Islama, i to je fakt. Bez obzira sa kojeg stanovišta gledao.

Mozemo postavit i slicnu situaciji, sta da neka djevojcica u zemljama gdje se praktikuje ovaj ortodoksni islam zeli da joj direktor cestita i dodjeli diplomu sa rukovanjem. Ali najlakse na mrski zapad.

Direktorica ima puno pravo da zahtijeva da se prema njoj ponasa kao prema bilo kojem drugom muskom profesoru. Kako on, tako i ostali ucenici bez obzira na religiju.

Mnogo puta od mnogih, pa i od mene, mozemo cuti nesto protiv parade,tipa masi guzicom u svoja 4 zida, isto mozemo reci i za nepostivanje.
Fizički kontakt nije jedini način iskazivanja poštovanja, a s druge strane, nijedna evropska država te ne primorava na fizički kontakt kao način iskazivanja poštovanja. Nijedna.

Ova tvoja propozicija o izbacivanju iz škole zbog nerukovanja je krajnje radikalna, čak i u poređenju sa desnicama koje su u usponu po Evropi.

Da
A kako to, kad su to sredine gdje je muslimanska populacija u jednocifrenim procentima udjela ukupne populacije? Kako te u takvim sredinama može okruživati? U takvim sredinama će te prije okruživati islamofobija, nego sam Islam. Da ne misliš na to, pa zbog toga se uzročno-posljedično to preljeva i na forum ovdje?

Ili da ipak ne okružuje u samoj glavi pojedinca (iz nekog neartikulisanog razloga), a ne u sredini?
dr_Evil

#542 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

canvra888 wrote: 21/08/2024 14:43

Da ponovim još jednom, to što neki propis nije naveliko raširen u nekom području, ne čini ga ništa manjim propisom, bez obzira jesi li teist ili ateist. I jedno i drugo je dio Islama, i to je fakt. Bez obzira sa kojeg stanovišta gledao.
Do jucer nije zena smjela voziti do Visokog, u Saudiji nikako, evo sad izgleda moze, sve je stvar tumacenja.

Ali, moj post nije bio u tom smjeru nego da je to jednostavno odraz kulture onog koji je pisao ta pravila, s gledista ateista. Nacin drzanja nekoga u podredjenom polozaju.

Fizički kontakt nije jedini način iskazivanja poštovanja, a s druge strane, nijedna evropska država te ne primorava na fizički kontakt kao način iskazivanja poštovanja. Nijedna.

Ova tvoja propozicija o izbacivanju iz škole zbog nerukovanja je krajnje radikalna, čak i u poređenju sa desnicama koje su u usponu po Evropi.
Radikalna ili ne, prema svima se moras odnositi s jednakim postovanjem i isto traziti zauzvrat. Ako se ne rukujes s muskarcima, onda nemoj ni sa zenama postujem.

Ako je nekome nesto sekusalno u tome onda taj ima problema sam sa sobom. Jedino sta postizes nerukovanjem u sredinama gdje je to pravilo je da nekome zelis pokazati da nije jednak s tobom i da ga posmatras s visine.

Isto tako ne bih u drzavu pustio niti jednu gospodju sa zapada koja bi odbila da stavi maramu prilikom ulaska u neku drzavu gdje je propisano da se nosi.. tuzi me

Da
A kako to, kad su to sredine gdje je muslimanska populacija u jednocifrenim procentima udjela ukupne populacije? Kako te u takvim sredinama može okruživati? U takvim sredinama će te prije okruživati islamofobija, nego sam Islam. Da ne misliš na to, pa zbog toga se uzročno-posljedično to preljeva i na forum ovdje?

Ili da ipak ne okružuje u samoj glavi pojedinca (iz nekog neartikulisanog razloga), a ne u sredini?
Bosnjacka dijaspora vuce korijen iz sredine koja je pretezno muslimanska, sa njima su odrasli i to su obicaji koje najbolje poznaju. Vani se okruzuju sa svojim sunarodnjacima i sa njima imaju najvise komunikacije, prate BH medije, komuniciraju s ljudima iz domovine, i seru po ovom forumu. Oni su glavom u BIH, a fizicki tamo. Glupo je uopste pricati o tome.
iClass

#543 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

broj dva wrote: 21/08/2024 07:32 Stga taj veliki musliman radi u norveskoj sa svojim svjetonazorom ? Nisu skandinavci dosli kod njega u drzavu i zahtjevali svinjetinu na tanjiru nego je on otisao u skandinaviju koja prednjaci po jednakosti medju spolovima i tamo se naso kurcit ? Ociglendo nije za norveske, ja bi ga sutno tamo negjde gdje se mentalno uklapa.
Apsolutno se on uklapa u Norvešku, dokle god drugima ne nameće svoje svetonazore. Norveška kao slobodna zemlja daje ljudima pravo da se ne rukuju ako oni žele. Recimo Norveška s druge strane ne dozvoljava ponašanje direktorice, koja silom uzima učenikovu ruku. To je fizički napad. Zamisli da je neki muškarac silom uzeo ruku tinejdžerice.

Kada krene da tuče, silom nameće i sl. eh onda ga trebaju malo pročešljati Norveške vlasti ali on ima pravo da ne rukuje žensku ruku. Šta je problem? Nije kulturan? Je li to protiv zakona? Nije.

Trebam onda i ja tražiti izručenje stranaca koji starim ljudima ne ustaju u tramvaju i oni nisu kulturni a ovim domaćim zvati policiju.
iClass

#544 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

dr_Evil wrote: 21/08/2024 14:55 Radikalna ili ne, prema svima se moras odnositi s jednakim postovanjem i isto traziti zauzvrat. Ako se ne rukujes s muskarcima, onda nemoj ni sa zenama postujem.

Ako je nekome nesto sekusalno u tome onda taj ima problema sam sa sobom. Jedino sta postizes nerukovanjem u sredinama gdje je to pravilo je da nekome zelis pokazati da nije jednak s tobom i da ga posmatras s visine.
U ovome leži sav problem jer sam ovo čitao i na stranim redditima. Odakle ti ideja da se muškarac ne rukuje sa ženom jer je smatra manje vrijednom? Pa i žena se ne smije rukovati sa muškarcem je li onda i ona njega smatra manje vrijednim?

Ne rukuje se sa ženom jer u islamu što se tiče suprotnog pola imaš samo svoju ženu i porodicu ostalo ti je sve strankinje i zabranjeno. Što ne znači da taj momak ne treba da poštuje tu direktoricu na druge načine, da joj pomogne, pozdravi fino itd.

Ta floskula o "smatra manje vrijednom" je podvala islamofoba sa zapada. Smiješno je što se uvijek provlači da se muškarac na rukuje sa ženom a nikada da u islamu ne smije ni žena sa muškarcem. Valjda ovo drugo zvuči manje strašnije pa ne može proći toliko dobro kada se priča o deportacijama.
iClass

#545 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

MarlboroGold wrote: 21/08/2024 08:51 Kakva god da je IZ, a mnoge od kritika koje su im upućene su apsolutno osnovane i argumentovane, ipak drži stvari pod kontrolom i ne dozvoljava tek tako "prljanje" islama u BiH od strane nekih grupacija koje finansiraju islamske zajednice drugih zemalja poput Saudijske Arabije itd.
Okej, ajmo krenuti od ove teze sa kojom se ja slažem. Mada se ne slažem da Saudija ili druge zemlje finansiraju druge zajednice. Možda pojedinci iz tih država ali ne država. Te Zaljevske zemlje imaju dobar odnos sa IZ jer ogromne donacije su dale te države IZ pa nisu ulazili u praktikovanje islama.

Ali vratimo se temi. Slao sam linkove, IZ po pitanju rukovanja žene kaže da nije uredu i da treba izbjegavati. Eventualno ako ti bude pružena ruka da i ti pružiš radi kulture. Po pitanju veza, IZ je poprilično jasna da bilo kakva dodirivanja, ašikovanja i sl. je haram.

Ali ove gore teze smetaju ljudima u BiH, dakle smeta šta kaže i Islamska zajednica i Bosanska ulema. Ko koga zeza onda ovdje? Dakle, pojedinci ovdje ganjaju svoj islam pa će napasti bilo koga bio to neki bradonja ili neki hanefija iz IZ. Slično je bilo sa odlaskom na plaže, gdje je se ismijavao Kuduzović a IZ ima isti stav. U tome leži problem, jer se vidi zlonamjernost ljudi koji to kriju pod borbom za "naš islam".
Vjecita_zavrzlama

#546 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

iClass wrote: 21/08/2024 18:20
MarlboroGold wrote: 21/08/2024 08:51 Kakva god da je IZ, a mnoge od kritika koje su im upućene su apsolutno osnovane i argumentovane, ipak drži stvari pod kontrolom i ne dozvoljava tek tako "prljanje" islama u BiH od strane nekih grupacija koje finansiraju islamske zajednice drugih zemalja poput Saudijske Arabije itd.
Okej, ajmo krenuti od ove teze sa kojom se ja slažem. Mada se ne slažem da Saudija ili druge zemlje finansiraju druge zajednice. Možda pojedinci iz tih država ali ne država. Te Zaljevske zemlje imaju dobar odnos sa IZ jer ogromne donacije su dale te države IZ pa nisu ulazili u praktikovanje islama.

Ali vratimo se temi. Slao sam linkove, IZ po pitanju rukovanja žene kaže da nije uredu i da treba izbjegavati. Eventualno ako ti bude pružena ruka da i ti pružiš radi kulture. Po pitanju veza, IZ je poprilično jasna da bilo kakva dodirivanja, ašikovanja i sl. je haram.

Ali ove gore teze smetaju ljudima u BiH, dakle smeta šta kaže i Islamska zajednica i Bosanska ulema. Ko koga zeza onda ovdje? Dakle, pojedinci ovdje ganjaju svoj islam pa će napasti bilo koga bio to neki bradonja ili neki hanefija iz IZ. Slično je bilo sa odlaskom na plaže, gdje je se ismijavao Kuduzović a IZ ima isti stav. U tome leži problem, jer se vidi zlonamjernost ljudi koji to kriju pod borbom za "naš islam".
Realno to totalno nije u kulturi Bosne i Bosnjaka, nesto sumnjam da se reis nije rukovao s predstsvanicama raznim koje su mu pruzale ruku.Zapravo nije ih trebao ni primit a znamo da jest

Totalno clash of cultures se desava izmedju bosnjaka i islama, nas islam mora da prati nas narod i nacin zivota inace ce s vremenom islam ovdje biti dozivljavan kao strano tijelo.

Image
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 21/08/2024 19:57, edited 1 time in total.
canvra888

#547 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

dr_Evil wrote: 21/08/2024 14:55

Do jucer nije zena smjela voziti do Visokog, u Saudiji nikako, evo sad izgleda moze, sve je stvar tumacenja.

Ali, moj post nije bio u tom smjeru nego da je to jednostavno odraz kulture onog koji je pisao ta pravila, s gledista ateista. Nacin drzanja nekoga u podredjenom polozaju.
Ja jedno, ti treće, opet.

Bez obzira šta ti ili ja mislio, ono o čemu se pisalo - nerukovanje sa nemahremima je propis, bez obzira kojeg gledišta ti bio. Propis kao i svaki drugi.

Radikalna ili ne, prema svima se moras odnositi s jednakim postovanjem i isto traziti zauzvrat. Ako se ne rukujes s muskarcima, onda nemoj ni sa zenama postujem.

Isto tako ne bih u drzavu pustio niti jednu gospodju sa zapada koja bi odbila da stavi maramu prilikom ulaska u neku drzavu gdje je propisano da se nosi.. tuzi me
Ponovno, fizički dodir nije jedini eksplicitni izraz poštovanja, ne znam zašto ti pokušavaš da ga predstaviš tako. Niti je nerukovanje izraz nepoštovanja.

Pokušavaš svesti nerukovanje kao prekršajno djelo, a to, da ponovim još jednom, ni u jednoj evropskoj zemlji nije slučaj.

Da

Bosnjacka dijaspora vuce korijen iz sredine koja je pretezno muslimanska, sa njima su odrasli i to su obicaji koje najbolje poznaju. Vani se okruzuju sa svojim sunarodnjacima i sa njima imaju najvise komunikacije, prate BH medije, komuniciraju s ljudima iz domovine, i seru po ovom forumu. Oni su glavom u BIH, a fizicki tamo. Glupo je uopste pricati o tome.
Dakle kako i rekoh, do glave je, nije do sredine.
toska

#548 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by toska »

Pretpostavaka je da učesnici diskusije poznaju (sekularni) bonton.
S obzirom da ga niko ne navodi za svaki slučaj evo sad:

Žena prva pruža ruku muškarcu, naravno, samo ako želi.

ovo se može fino vidjeti na tv vijestima npr. iz EU prilikom službenih sastanaka.
ima tu još masa stvari o ponašanju u muško-ženskim formalnim odnosima.
Možda za sad dodati još i: Muškarac uvijek prvi pozdravlja ženu., ne rukovanjem već riječima, osmjehom, naklonom i sl.

Šta je veći grijeh, odbiti ruku žene koja se tako pokušala upoznati ili pozdraviti ili ostvariti to rukovanje pored zabrane tjelesnog kontakta?
Odbijanje bi jedno imalo smisla ako bi se pokušaj rukovanja mogao shvatiti kao namjerna provokacija.

crno-bijelo razmišljanje, ne samo u islamu, nikoga nije usrećilo.
darius_maximus

#549 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by darius_maximus »

darius_maximus wrote: 20/08/2024 09:15 1. Ako smo u Islamu izjednačili svinjsko meso s rukovanjem sa ženom, onda smo negdje opasno zeznuli stvar
2. Čini se da bi se IZ trebala malo sabrati i dati jasan odgovor, jer ljudska tumačenja su podložna greškama, pogotovo kada je dvosmislen odgovor
3. Meni lično je "problem" što se o ovome vodi razgovor u 21. stoljeću, da ti budem potpuno iskren. Dok se "vani" vode rasprave o npr. umjetnoj inteligenciji i moralnim i etičkim implikacijama, mi naglabamo o temama kao što su rukovanje sa ženom i odlazak na rođendan ako te brat zovne
4. Kad kažem "problem" želim reći da mi je to žalosno i ja i ovog njenog rođaka uglavnom žalim
5. Ovo su savršene teme za rasprave o tome zašto Islamu nije mjesto na Zapadu i nemam pojma zašto je to potrebno. Umjesto da se što više asimiliraš u to društvo (da se razumijemo, ovo pitanje nije na nivou svinjetine u Islamu i niko o tome neće ni raspravljati), kao da se što više pokušava ići uz dlaku ljudima: https://www.thepublica.com/norway-musli ... imilation/
I svinjsko meso i rukovanje sa drugim spolom je legitimno islamsko pitanje koje se provlači kroz sve mezhebe i knjige islama. To što je na našim prostorima jedno preživjelo komunizam a drugo nije ne znači da je nešto manje vrijedno.

A što se tiče zapada, zar je moguće da u zemljama gdje djeca mijenjaju polove, gdje bradati bilder samo kaže da je žensko i počne da se takmiči sa ženama, može biti problem osoba koja se neće rukovati sa drugom spolom a i to nije iz nepoštovanja. Mislim da je borba da se rukujem sa kim ja želim baš nešto je što je u duhu 21. vijeka na zapadu.

Nadam se da je taj učenik iz Norveške sudio i dobro otresao ovu vješticu za fizičko i seksualno nasilje, jer je silom pokušala da ga uhvati.

Što se tiče rođe, vjerujem da i on tebe žali. Pogotovo ako se ti koliko toliko izjašnjavaš muslimanom. Vjeruj mi da te više žali :-)
Nema ništa gore od polovičnih istina.

Iako je istina za taj TQ dio na Zapadu, tako je također istina da prosječan čovjek to niti voli niti podržava i da su npr. onog plivača već izbacili iz ženskih takmičenja, a izbacili su i one boksere već iz većine takmičenja, jer svakog čuda tri dana dosta.
Kako prosječan čovjek doživljava TQ kao ekstremno liberalan i pokazuje otpor prema tome, tako isto doživljava nerukovanje ili izbjegavanje dječijih rođendana kao ekstremno konzervativno i zaostalo.
Naravno da ti uvijek možeš reći da ti imaš pravo na to, ali isto tako će društvo imati pravo da ima svoje mišljenje.

I mislim da se na to na kraju svodi sve, teorija vs. praksa.
Kada katolička crkva u katoličkoj Evropi nije uspjela da se izbori protiv razvoda, seksa prije braka, kondoma, pobačaja, itd. nego se morala liberalizovati, mislim da sličan scenario čeka i IZ.

Ne postoji ni teoretska šansa da će prosječni vjernik u BiH npr. prestati piti alkohol.
Možeš vaziti o tome do sutra, ali to je dio DNK na ovim prostorima i to će se uglavnom šutke prihvatati.
Ista stvar je i s onim teferičima na otvaranjima džamija.
Ili sa sedminama i četeresnicama za koje će naravno svi rado uzeti pare, iako nisu po Islamu.

I uvijek će se svijet dijeliti na "prave" vjernike i na te ljude će društvo uglavnom gledati kao na sektaše (isto je i kod Hrišćana i Jevreja) i na "obične" vjernike (koje bi ti nazvao komunističkim) i to je tako, džaba ti sva priča.
Vjecita_zavrzlama

#550 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

darius_maximus wrote: 21/08/2024 23:21

Nema ništa gore od polovičnih istina.

Iako je istina za taj TQ dio na Zapadu, tako je također istina da prosječan čovjek to niti voli niti podržava i da su npr. onog plivača već izbacili iz ženskih takmičenja, a izbacili su i one boksere već iz većine takmičenja, jer svakog čuda tri dana dosta.
Kako prosječan čovjek doživljava TQ kao ekstremno liberalan i pokazuje otpor prema tome, tako isto doživljava nerukovanje ili izbjegavanje dječijih rođendana kao ekstremno konzervativno i zaostalo.
Naravno da ti uvijek možeš reći da ti imaš pravo na to, ali isto tako će društvo imati pravo da ima svoje mišljenje.

I mislim da se na to na kraju svodi sve, teorija vs. praksa.
Kada katolička crkva u katoličkoj Evropi nije uspjela da se izbori protiv razvoda, seksa prije braka, kondoma, pobačaja, itd. nego se morala liberalizovati, mislim da sličan scenario čeka i IZ.

Ne postoji ni teoretska šansa da će prosječni vjernik u BiH npr. prestati piti alkohol.
Možeš vaziti o tome do sutra, ali to je dio DNK na ovim prostorima i to će se uglavnom šutke prihvatati.
Ista stvar je i s onim teferičima na otvaranjima džamija.
Ili sa sedminama i četeresnicama za koje će naravno svi rado uzeti pare, iako nisu po Islamu.

I uvijek će se svijet dijeliti na "prave" vjernike i na te ljude će društvo uglavnom gledati kao na sektaše (isto je i kod Hrišćana i Jevreja) i na "obične" vjernike (koje bi ti nazvao komunističkim) i to je tako, džaba ti sva priča.
Ili zamisli islamski stav o dejting ili asik kulturi? Ne smijes imat djevojku , momka vec na islamski nacin prvo brak pa upoznavanje

Nema sanse da to zazivi , mislim da cak i one u medresi to ne postuju vec imaju veze ”obicne”
Post Reply