iClass wrote: ↑21/08/2024 02:10
darius_maximus wrote: ↑20/08/2024 09:15
1. Ako smo u Islamu izjednačili svinjsko meso s rukovanjem sa ženom, onda smo negdje opasno zeznuli stvar
2. Čini se da bi se IZ trebala malo sabrati i dati jasan odgovor, jer ljudska tumačenja su podložna greškama, pogotovo kada je dvosmislen odgovor
3. Meni lično je "problem" što se o ovome vodi razgovor u 21. stoljeću, da ti budem potpuno iskren. Dok se "vani" vode rasprave o npr. umjetnoj inteligenciji i moralnim i etičkim implikacijama, mi naglabamo o temama kao što su rukovanje sa ženom i odlazak na rođendan ako te brat zovne
4. Kad kažem "problem" želim reći da mi je to žalosno i ja i ovog njenog rođaka uglavnom žalim
5. Ovo su savršene teme za rasprave o tome zašto Islamu nije mjesto na Zapadu i nemam pojma zašto je to potrebno. Umjesto da se što više asimiliraš u to društvo (da se razumijemo, ovo pitanje nije na nivou svinjetine u Islamu i niko o tome neće ni raspravljati), kao da se što više pokušava ići uz dlaku ljudima:
https://www.thepublica.com/norway-musli ... imilation/
I svinjsko meso i rukovanje sa drugim spolom je legitimno islamsko pitanje koje se provlači kroz sve mezhebe i knjige islama. To što je na našim prostorima jedno preživjelo komunizam a drugo nije ne znači da je nešto manje vrijedno.
A što se tiče zapada, zar je moguće da u zemljama gdje djeca mijenjaju polove, gdje bradati bilder samo kaže da je žensko i počne da se takmiči sa ženama, može biti problem osoba koja se neće rukovati sa drugom spolom a i to nije iz nepoštovanja. Mislim da je borba da se rukujem sa kim ja želim baš nešto je što je u duhu 21. vijeka na zapadu.
Nadam se da je taj učenik iz Norveške sudio i dobro otresao ovu vješticu za fizičko i seksualno nasilje, jer je silom pokušala da ga uhvati.
Što se tiče rođe, vjerujem da i on tebe žali. Pogotovo ako se ti koliko toliko izjašnjavaš muslimanom. Vjeruj mi da te više žali
Nema ništa gore od polovičnih istina.
Iako je istina za taj TQ dio na Zapadu, tako je također istina da prosječan čovjek to niti voli niti podržava i da su npr. onog plivača već izbacili iz ženskih takmičenja, a izbacili su i one boksere već iz većine takmičenja, jer svakog čuda tri dana dosta.
Kako prosječan čovjek doživljava TQ kao ekstremno liberalan i pokazuje otpor prema tome, tako isto doživljava nerukovanje ili izbjegavanje dječijih rođendana kao ekstremno konzervativno i zaostalo.
Naravno da ti uvijek možeš reći da ti imaš pravo na to, ali isto tako će društvo imati pravo da ima svoje mišljenje.
I mislim da se na to na kraju svodi sve, teorija vs. praksa.
Kada katolička crkva u katoličkoj Evropi nije uspjela da se izbori protiv razvoda, seksa prije braka, kondoma, pobačaja, itd. nego se morala liberalizovati, mislim da sličan scenario čeka i IZ.
Ne postoji ni teoretska šansa da će prosječni vjernik u BiH npr. prestati piti alkohol.
Možeš vaziti o tome do sutra, ali to je dio DNK na ovim prostorima i to će se uglavnom šutke prihvatati.
Ista stvar je i s onim teferičima na otvaranjima džamija.
Ili sa sedminama i četeresnicama za koje će naravno svi rado uzeti pare, iako nisu po Islamu.
I uvijek će se svijet dijeliti na "prave" vjernike i na te ljude će društvo uglavnom gledati kao na sektaše (isto je i kod Hrišćana i Jevreja) i na "obične" vjernike (koje bi ti nazvao komunističkim) i to je tako, džaba ti sva priča.