Jednom bas sa njim isli do Mostara, koji je to cirkus bio
Al taj njegov je imao neku primitivnu varijantu obrtomjera, nesto sa zutim lampicama koje su se postepeno palile kako obrtaji napreduju, ne znam jel se ko sjeca toga ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
prepuštam ovim mladim nek odgovore--od sad samo citamstakasa wrote:Sjecate li se Fiata 124
Rahmetli stari ga imomuha_sa wrote:prepuštam ovim mladim nek odgovore--od sad samo citamstakasa wrote:Sjecate li se Fiata 124![]()
šta imam ja odgovarat kad se sjecam i ferdinanda--haman
Po objasnjenu zasto je 125pz bio hibrid Fiata 1300/1500 i Fiata 125 koje sam nasao na vise mjetsa je tehnicka zastarjelost pogona FSO da preuzme komplet tehlologiju talijanskog F-125Ommadawn wrote:Medjutim, proizvodnja ovakvog automobila ne bi lako nasla kupce u istocnoj Evropi sa primanjima obicnih ljudi pa se napravilo Solomonsko rijesenje - pojednostavljena karoserija 125-ice i mehanika i podvozje Fiata 1300/1500 koji je izasao iz proizvodnje u Italiji. Tako nastaje sklapanje Polskog Fiata 125P 1967 godine.
To je bio facelift Wartburg.citroen xm wrote:Pa bio je onaj sa motorom iz Golfa 1.3, ali sam čuo od mnogih da je taj bio tuga od auta. Kočnice katastrofa....
U Mostaru dva bilaOmmadawn wrote:Uh kako se necu sjecati 124-ke covjece - bilo je nekoliko Speciala u Banja Luci. Prvo kao klinac nisam kontao kakav je to Fiat a lici na Ladu pa mi kasnije tata objasnio (ali tek kad sam ga dooobro ubio pitanjima a on jos bolje bio raspolozen da mi odgovori). Lijep automobil, na njemu se Lada napravila - samo sto su joj Rusi napravili izmjene koje bi bile podlozne za ruske puteve i klimu. Primjerice aluminijske dobose, jaci ovjes, malo veci federi tako da je auto vise dignut od tla.
To rjesenje sa dvotaktnim motorom nije bilo bas toliko avantgardno. Dvotaktnu tehnologiju je razvijena prije II sv,. rata u fabrici u Zvikauu koju je osnivao A. Horch, osnivac Horcha, a kasnije Audia. Audia je preuzeo DKW koji je zajedno sa Horchom nacionio Auto Union AG. DKW Auto Union je razvio dvotaktni motor. Kako je fabrika u Zvukauu potpala pod Sovjetku okupacionu zonu Sovjetke vlasti su nastavile proizvodnju DKW-a pod nazivom IFA sa dvotaktnim motorom koji su preuzeti u modelima Trabant i Warthburg. Tako prakticno Trabant i Audi dijele iste korijene i dvotaktni motor je razvio Audi tj Auto Union, a ne IFA.dabarizmabra wrote: Wartburg je bio ponos auto-industrije u Istocnoj Njemackoj, bio je dosta avangardno auto sa onim dvotaknim rjesenjima, ali kao i svi proizvodi istocnog bloka, prilicno lahotna i kvarljiva roba.
Sto ti je razlika izmedu socijalizma i kapitalizma... Rusi sto su zatekli 45-e to su i zadrzali do kraja. A ovi promjenili do neprepoznatljivostigoran16v wrote:To rjesenje sa dvotaktnim motorom nije bilo bas toliko avantgardno. Dvotaktnu tehnologiju je razvijena prije II sv,. rata u fabrici u Zvikauu koju je osnivao A. Horch, osnivac Horcha, a kasnije Audia. Audia je preuzeo DKW koji je zajedno sa Horchom nacionio Auto Union AG. DKW Auto Union je razvio dvotaktni motor. Kako je fabrika u Zvukauu potpala pod Sovjetku okupacionu zonu Sovjetke vlasti su nastavile proizvodnju DKW-a pod nazivom IFA sa dvotaktnim motorom koji su preuzeti u modelima Trabant i Warthburg. Tako prakticno Trabant i Audi dijele iste korijene.dabarizmabra wrote: Wartburg je bio ponos auto-industrije u Istocnoj Njemackoj, bio je dosta avangardno auto sa onim dvotaknim rjesenjima, ali kao i svi proizvodi istocnog bloka, prilicno lahotna i kvarljiva roba.
Kad vec pominjemo DKW Auto Union kao pretecu savremenog Audia, interesnantjo je napimenuti da je poslije II sv. rata u Zapadnoj okupacijoj zoni nastavljena proizvodnja DKW-a (identickog IFA-i na istocnoj strani) sa dvotaktnim motorima, te da je jedno vijeme 100% vlasnik DKW-a bio Daimler Benz, da bi VW od Daimler Benza otkupio prvo 50% a zatim i ostatak dionica i preimenovao brend u staro ime Audi. Takodjer je interesantno da je Mercedes VW prodao udio u Auto Unionu skupa sa fabrikom u Ingolstadtu i novorazvijenim 4-taktnim 4-cilindarkim motorom kasnije koristenim u modelu Audo Union F102, koji je bio preteca Audia F103, odnosno Audia 60 koji je opet bio preteca Audia 80 sto prakkticno znaci da je Mercedes razvio prvi 4 colindricki, 4-taktni Audijev motor.
Istini za volju Mercedes je Volkswagenu sukcesivno prodao Auto Union tek u periodu 1964 - 1966. godina dok je Audo Union jos uvijek neperspektivan brend sa zastarjelom tehnologijom tako da je dobrih 20 god. bio bare - bare sa istocnom varijantom.stakasa wrote:Sto ti je razlika izmedu socijalizma i kapitalizma... Rusi sto su zatekli 45-e to su i zadrzali do kraja. A ovi promjenili do neprepoznatljivostigoran16v wrote:To rjesenje sa dvotaktnim motorom nije bilo bas toliko avantgardno. Dvotaktnu tehnologiju je razvijena prije II sv,. rata u fabrici u Zvikauu koju je osnivao A. Horch, osnivac Horcha, a kasnije Audia. Audia je preuzeo DKW koji je zajedno sa Horchom nacionio Auto Union AG. DKW Auto Union je razvio dvotaktni motor. Kako je fabrika u Zvukauu potpala pod Sovjetku okupacionu zonu Sovjetke vlasti su nastavile proizvodnju DKW-a pod nazivom IFA sa dvotaktnim motorom koji su preuzeti u modelima Trabant i Warthburg. Tako prakticno Trabant i Audi dijele iste korijene.dabarizmabra wrote: Wartburg je bio ponos auto-industrije u Istocnoj Njemackoj, bio je dosta avangardno auto sa onim dvotaknim rjesenjima, ali kao i svi proizvodi istocnog bloka, prilicno lahotna i kvarljiva roba.
Kad vec pominjemo DKW Auto Union kao pretecu savremenog Audia, interesnantjo je napimenuti da je poslije II sv. rata u Zapadnoj okupacijoj zoni nastavljena proizvodnja DKW-a (identickog IFA-i na istocnoj strani) sa dvotaktnim motorima, te da je jedno vijeme 100% vlasnik DKW-a bio Daimler Benz, da bi VW od Daimler Benza otkupio prvo 50% a zatim i ostatak dionica i preimenovao brend u staro ime Audi. Takodjer je interesantno da je Mercedes VW prodao udio u Auto Unionu skupa sa fabrikom u Ingolstadtu i novorazvijenim 4-taktnim 4-cilindarkim motorom kasnije koristenim u modelu Audo Union F102, koji je bio preteca Audia F103, odnosno Audia 60 koji je opet bio preteca Audia 80 sto prakkticno znaci da je Mercedes razvio prvi 4 colindricki, 4-taktni Audijev motor.
Mislis Mazda?dabarizmabra wrote:...Avangardno u smislu da su se odlučili na proizvodnju velikog broja serijskih automobila sa tim motorom. Wartburg i Trabant su jedina dva proizvodjača, koji su se bazirali na dvotakataše.
Zna li neko, jesu li ti motori bili više ili manje trajni kao četverotakni, koje su im bile tehničke karakteristike.
Da nemaju kočenje motorom, to mi je poznato i da su ludjački mastili svjećice, čuo sam od druga koji je imao Warta poslije rata.
Kazu da su Trabanti znali imati problema sa paljenjem, koje su znali naštimati jedino majstori za motorne pile, jer je sličan princip, a stariji modeli nisu imali kazaljku za gorivo, već se razina goriva mjerila na šipku, kao ulje
I Vankelov motor je bio avangarda u svoje vrijeme, samo je Honda nesto pokušavala, mada nije loša ideja.
Iskreno, čudi me da naša Zastava nije pokušavala neke svoje konstruktorske egzibicije u ovom segmentu, ako ništa, tih '70-ih i '80-ih smo imali dosta školovanih mašinskih stručnjaka i metalsku industriju, kao malo ko u regionu.
Zavod CZ u Kragujevcu, uspio je usavršiti i legendarni AK 47 Kalaš, pameću domaćih ljudi, a i ostalo oružje su radili sasvim pristojno, tako da me čudi da se bivša Juga nije okušala sa samostalnom konstrukcijom auta...
Malo je to ozbiljniji posao od modifikacije kalasnjikova. Probo sam na prethodnim stranicama docarat kako se to radi ali mi neko odgovori da sam preozbiljandabarizmabra wrote:...Avangardno u smislu da su se odlučili na proizvodnju velikog broja serijskih automobila sa tim motorom. Wartburg i Trabant su jedina dva proizvodjača, koji su se bazirali na dvotakataše.
Zna li neko, jesu li ti motori bili više ili manje trajni kao četverotakni, koje su im bile tehničke karakteristike.
Da nemaju kočenje motorom, to mi je poznato i da su ludjački mastili svjećice, čuo sam od druga koji je imao Warta poslije rata.
Kazu da su Trabanti znali imati problema sa paljenjem, koje su znali naštimati jedino majstori za motorne pile, jer je sličan princip, a stariji modeli nisu imali kazaljku za gorivo, već se razina goriva mjerila na šipku, kao ulje
I Vankelov motor je bio avangarda u svoje vrijeme, samo je Honda nesto pokušavala, mada nije loša ideja.
Iskreno, čudi me da naša Zastava nije pokušavala neke svoje konstruktorske egzibicije u ovom segmentu, ako ništa, tih '70-ih i '80-ih smo imali dosta školovanih mašinskih stručnjaka i metalsku industriju, kao malo ko u regionu.
Zavod CZ u Kragujevcu, uspio je usavršiti i legendarni AK 47 Kalaš, pameću domaćih ljudi, a i ostalo oružje su radili sasvim pristojno, tako da me čudi da se bivša Juga nije okušala sa samostalnom konstrukcijom auta...
Nema tu nikakve avantgarde niti odluke, jednostavno su preuzeli Auto Union fabriku sa prednoratnom dvotaknom tehnologijom i nastavili proizvoditi automobile bazirane u cijelosti ili djelomicno na DKW dvotaknoj tehnologiji jednako kao sto je Auto Union proizvodio identicne automobile na drugoj strani. Da su kojim slucajem zatekli 4-taktnu tehnologiju nju bi preuzeli, a ne bi ganjali 2-takta, jednako kao sto su Sovjeti "naletili" na Opelovu fabriku u Ruselhajmu, komplet je demontirali i reselili u Rusiju gdje su nastavili proizvoditi Moskvic 400 koji je bio vjerna kopija Opela Kadetta K38.dabarizmabra wrote:...Avangardno u smislu da su se odlučili na proizvodnju velikog broja serijskih automobila sa tim motorom. Wartburg i Trabant su jedina dva proizvodjača, koji su se bazirali na dvotakataše.
Nije dovoljno imati dobre inzinjere. Imali su Rusi najbolje inzinjere, slali ljude u svemir, pa nista nisu napravili. Goran ti je opisao da su se sva auta prodavala, sto bi onda izmisljo nesto novo. To je sistemska greskadabarizmabra wrote:...u sustini, jeste, slozeno je to, pa i VW i Audi, ulazu milijarde u razvoj nekog modela.
Medjutim, s obzirom za kakve-takve kapacitete za masinsku i auto industriju (TAS, Zastava, IDA, Cimos, FAP, FAMOS, TAM, IMV, pa auto-dijelovi Trepča, Tešanj, Saturnus, Sava) cudi me da nije bilo pokusaja da se konstruise jedno auto, pa neka bude licencni motor od Opela, nije problem, danas vecina firmi auto-industrije koristi korporacijska rjesenja pa idu isti motori i u Opela i u Shevrolet, u Pezo i Citroen, Reno i Daciju, o VW grupaciji da i ne govorim.
Mislim da bi bivša Juga bila u stanju ponuditi neki proizvod, sad ne bi to bilo remek-djelo kvalitete, ali sigurno barem kao Lada, Moskvic, Skoda itd.
Nije pitanje da li je ex YU auto industrija mogla konstruisati 100% doomaci auto, vjerovatno jeste, nego je pitanje da li je bilo svrhe to raditi i za koga bi taj model bio namjenjen. Za razliku od stranih modela koji su se proizvodile po licenci u YU fabrikama (TAS, IMV, IDA, CIMOS) koji nisu bili dostupni svakome, glavni adut Zastave kao domaceg proizvodjaca je bio taj sto su vozila bila pristipacna prosjecnom gradjaninu, a razlog tome je upravo nije bilo nikakvog ulaganja u razvoj tih modela. Da se kojim slucajem Zastava odlucila da razvije upotpunosti novi automobil cijena razvoja bi se itekako odrazila na cijenu automobila. Osim sto ne bi bio vise pristupacan prosjecnom gradjaninu taj automobil ne bi bio konkurentan automobilima koji su se proizvodili po licenci sto bi u konacnici znacio drastican pad proizvodnje i prodaje i propast fabrike. Ko bi pored npr. Opela Kadett E, Renaulta 19 ili VW Golfa 2 proizvedenih u YU kupio Zastavu koja kosta malo manje od njih, odnosno 2 x vise od Skale 55 ili Yuga 55? Najbolji primjer je Florida kao vrhunac domace industrije, iako nije bila 100% domaci proizvod vec debelo na osnovi Fiata Tipa sa Giugarovim dizajnom, koja je bila znatno jeftinija od licencirane zapadne konkurencije ali ipak dovoljno skupa da se ne prodaje jednako dobro kao Yuge i Skale. Da je bila malo skuplja ja ne znam ko bi je pogledao pored navedenih modela.dabarizmabra wrote:...u sustini, jeste, slozeno je to, pa i VW i Audi, ulazu milijarde u razvoj nekog modela.
Medjutim, s obzirom za kakve-takve kapacitete za masinsku i auto industriju (TAS, Zastava, IDA, Cimos, FAP, FAMOS, TAM, IMV, pa auto-dijelovi Trepča, Tešanj, Saturnus, Sava) cudi me da nije bilo pokusaja da se konstruise jedno auto, pa neka bude licencni motor od Opela, nije problem, danas vecina firmi auto-industrije koristi korporacijska rjesenja pa idu isti motori i u Opela i u Shevrolet, u Pezo i Citroen, Reno i Daciju, o VW grupaciji da i ne govorim.
Mislim da bi bivša Juga bila u stanju ponuditi neki proizvod, sad ne bi to bilo remek-djelo kvalitete, ali sigurno barem kao Lada, Moskvic, Skoda itd.