Ja licno mislim da si ti bar 80% u krivu, a evo i zasto...Zviz wrote:Ljudi ja cu vama iznjeti par cinjenica na stol a vi vidite kako cete se dogovoriti, da li sam 99% ili 100% upravu...
Slovenci i dan danas sanjaju o toj nekoj Svicraskoj 2 ili Skandinaviji 2 standardu, a u zdanjih nekoliko godina i ako su od svih ex.YU naroda bili i skolovaniji i otmeniji i bogatiji i sta vec, su propali, a po najvise su politicki propali, mozda politicki najnestabilnija drzava od svih sa tih prostora tj. trenutno. Kad su unisli u EU bili su najjaca drzava iz "istocnog" bloga, a danas po brojnim pitanjima spadaju medju najslabije.
Kod njih se najbolje da vidjeti da sistem u SFRJ je napravio od ljudih - ljude koji su jednostavno naucili, da se moze zajebavati i dobro zivjeti - to je u SFRJ izgleda moguce bili i dostupno siroj masi, a to danas nije ni blizu tako. Ljudi su naucili da nepotizam i prevara drzave je izlas i normalno itd. a sad se upitatjet kako je moguce postici standard jedne Svicarske ili neke od Skandinavskih drzava ako bar nemate mentalitet i politiku kao te drzave? Zbog mentaliteta ti prostori nece nikada biti nista bolje nego sto je Slovenija bila u periodi 2000 do 2006 godine to je vrhunac bio uspjeha sa tih prostora. Sve dok svrc-komrez radi u ljudima nema tu nista. Jednostavno SFRJ mentalitet je stvorjio kokosinjac, a isti se prenosi sa koljena na koljeno. Jedini koji su se odvikli tog kokosinjac mentaliteta su oni koji 20 ili vise godina zive van tih prostora te njihova djeca itd. ostali ste i dan danas u kokosinjac mentalitetu sano sto SFRJ nema.
Slovenci su u Jugi vise gravitirali Austriji nego Jugi. Medjutim, Juga im je omogucila da se razviju prilicno vise od ostatka zemlje, sto su mogli upravo zahvaljujuci sistemu koji nije bio kao onaj u Austriji. Npr. Gorenje je i danas brand koji se moze naci sirom i regiona i EU, a to je nesto sto je nastalo u - Jugi. Cijela Juga je gradila to Gorenje, ne samo Slovenci, kao sto je cijela Juga gradila i sve ostale tadasnje gigante poput Energoinvesta, Unioninvesta, Sipada, Simpa, ZGP-a, Koncara, Lesnine, Feroelektra, UNIS-a, PRETIS-a, itd. itd.itd. Jeste, svi ti giganti su imali svoje lokacije i centrale, ali ako se malo bolje pogleda, vidjece se da su svi oni i te kako planski bili rasporedjeni, sve u zavisnosti od lokacije raspolozivih resursa, ali i ciljanog trzista. I dok je Tito bio ziv, svi oni su imali stalni rast. Njihova stagnacija i pad pocinju s dolaskom ovih danasnjih majmuna (uz izvinjenje pravim casnim majmunima). Danas, vecina tih stvarnih giganata je ili na koljenima, ili su potpuno nestali. Samo jedan podatak - Energoinvest je '90 imao ugovorenih poslova u vrijednosti od 6 milijardi USD za narednih 10 godina. To je bio iznos pola ino duga Juge u tom momentu. A gdje su svi ostali...
Da, Slovenci jesu bili na neki nacin ex-teritorijalni u odnosu na Jugu, ali je totalno pogresno misljenje da Slovenci i danas teze Svici. Ne, oni, koji su bili prvi za to da se otcijepe od Juge, danas najvise placu za Jugom.