Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Razbijači aktivni na temi, mašala. Upravo je suprotno onome što tvrdite. Srbima ako je dobro neka sjede i glade muda Dodiku ali ovaj protest je samo dokaz da su ljudi u Tuzli samosvjesni i da žele promjene na bolje. Po vama, radi mira u kući, treba nijemo i dalje sjediti i biti posmatrač a Dodik provodi svoje neovisno od protesta u Tuzli. Po meni između onih specijalaca u Tuzli i vas nema razlike jer ste u funkciji jednog te istog režima. Ja imam običaj da kažem da Sirija za razliku od BiH ima sreću u tome što ima samo jedan režim dok BiH ima desetke režima - državni, entitetski, kantonalni. Valja to sve srušiti.
Evo recimo da srušiš ove sadašnje šta ćeš onda? Opet će doći neki drugi koji opet neće moći ništa promjeniti jer sistem je takav da se ne može ništa promjeniti nabolje.
Šta je u stvari tvoja teorija? Da narod ne valja? Jer i političari su iz tog naroda potekli a narod ih i bira svake 4 godine. Ako je sistem ok onda je problem u narodu. Je li to tvoj stav? Je li naš narod genetski inferioran u odnosu na recimo Njemce ili Engleze ili Francuze? Ako je to tvoj stav, onda, osim što taj stav smrdi na fašizam, vrlo ga je lako pobiti činjenicama. Naši ljudi u normalnim sistemima postižu odlične rezultate i u sportu i u biznisu i u svemu ostalom. To je dokaz da nama ništa ne fali genetski. Nije problem narod već nakaradni sistem koji je bukvalno ludačka košulja ove države.
Ali taj sistem je jedini mogući u ovom trenutku. Ovdje postoje dvije dijametralno suprotne vizije uređenja zemlje. Mi ne želimo da njima damo ono što traže (podjelu zemlje) a oni ne žele nama da daju ono što mi želimo (normalnu državu bez blokada). U takvoj situaciji nema druge nego čekati da neko popusti. A popustit će onaj koji prvi ne mogne izdržati u ovakvoj blokiranoj zemlji. Nešto poput one igre «ko prvi trepne izgubio».
Evo sad da budu vanredni izbori, i pobjedi koalicija NS i DF (eto potpuno novi). Oni opet moraju u vlast sa nekim iz RS-a jer vijeće ministara se ne može formirati bez saglasnosti onoga ko ima većinu u RS-u. To će opet biti ili SNSD ili SDS i oni će ponovo blokirati zemlju na svaki mogući način jer žele da Bošnjacima dojadi ovakva zemlja i da sami zatraže podjelu. Šta u toj situaciji mogu uraditi NS i DF? Realno ništa. Ne mogu krenuti u neku veliku reformu jer za tu reformu ti trebaju zakoni a to će anamo oni blokirati. Ne mogu smanjiti budžetsku potrošnju jer bi to dovelo do socijalne katastrofe. Ne mogu formirati politike samostalno jer za sve moraju pitati SNSD a ovima nije cilj da išta funkcioniše. Isto je i na Federalnom nivou gdje će morati sa nekim HDZ-om ili sa nekim lopovima poput Lijanovića danas. Čak i zemlje koje nisu opustošene ratom i koje nemaju ovolike blokade imaju probleme. A kamoli mi koji smo praktično inat država.
Naše je društvo bolesno i iscrpljeno. Godinama smo bili na infuziji (Visoki predstavnik) a sada je i to presušilo. Ljudi su demoralisani i nemotivisani. Nema poleta ni perspektive da se krene u oporavak. A i kada bi bilo anamo oni bi ubili i tu želju i htjenje. Ovdje je stvar jasna. Ili će bolesno tkivo otpasti ili će pacijent umrijeti.
Nema zaista druge nego čekati da neko popusti. E sad, ti ako želiš možeš agitirati da to budemo mi ali to baš i nema smisla. Vrijeme radi za pro Bosanski orjentisane građane. Samo ako se možemo dovoljno strpiti jer mora biti teško i moramo se patiti. Ali ako budemo dovoljno strpljivi neprijatelj će kad tad morati popustiti jer njih je sve manje u BiH.
A ovi današnji protesti su posebno besmisleni. Te firme su morale propasti i ti ljudi će morati naći drugi posao. Niko im u tome ne može pomoći osim njih samih.