a ti biH se SUNJIHA objasnjavaozoom66 wrote:jok bolan, dajemo primjere neispravnog korishtenja pismolaprdala...sulesavic wrote:Začatavaju, začatavaju!!! I to sve viđen svijet, aristokracija!:D.D
gramatika bosanskog jezika - za sve koji zele znati vise
- Jara
Postoji...BosankaNNneko wrote:Da li neko zna kako je izvedena rijec bosanac od naziva Bosna? Postoli li neka druga rijec da je proizasla na isti nacin?
Dok recimo izraz bosnjak je dosao od naziva Bosna, kao sto je desnjak od rijeci desno.
bosna - bosanac
Nema tu pravila kao u matematici...mozda je nepostojano "a" u pitanju, radi lakseg izgovora...mogla je nastati i druga riječ...
Pravilni su oni nazivi koje mještani koriste ...a ima li u njima logike ili ne, nije bitno...npr. stanovnik Bihaća je Bišćanin ( a ne Bihaćanin), Sarajeva je Sarajlija ( a ne Sarajevac ili Sarajevčanin)...tako je i sa Bosnom i Bosancem...
-
Vingo
Ma ovo ko katilferman - tako je i ne pitaj zasto je tako...Sto onda nije uvazduh???InfraRedRidinghood wrote:Jebaga noj, mene niko ovdje ne slušaVingo wrote:Konsultovala sam Klajna sinoc - fakat je u stvari...
![]()
A uzrak???![]()
![]()
Ako je uvis, onda je i uzrak
Ima li negdje da pise to je tako jeeer.....???
-
Vingo
Lingvisticka je forenzika, bezbeli, dosla do drukcijih saznanja....u medjuvremenu....Saraswati wrote:Prema Pravopisu srpskohrvatskog jezika, školsko izdanje, Matica srpska/Matica hrvatska, 1986.InfraRedRidinghood wrote:Naravno da sam sigurnaA, u zemlju je, bezbeli
takva rijec ne postoji
(mislim na uzrak
)
Don't shoot the messinger, pls![]()
-
Yamahalac
ma znam toblack wrote:sisaYamahalac wrote:nesto me interesuje, onako doslo kroz pricu
koja je jednina rijeci grudi?
vec reko da nema neka druga rijec izvedena od grudi, posto neki dan kad cuh recenicu "boli me grud" rekoh wtf
-
Vingo
Malo osjetim tezinu u kostima kad ovo citam....InfraRedRidinghood wrote:Dobro, Vingo. Ti si šeficaVingo wrote:Lingvisticka je forenzika, bezbeli, dosla do drukcijih saznanja....u medjuvremenu....Saraswati wrote: Prema Pravopisu srpskohrvatskog jezika, školsko izdanje, Matica srpska/Matica hrvatska, 1986.takva rijec ne postoji
(mislim na uzrak
)
Don't shoot the messinger, pls![]()
(umedjuvremenu)
sefica
- lady midnight
a je li ipak moguce da se pishe " u_zrak" ali "uvis"... zato shto je ZRAK ipak samostalna imenica, pa je imenicom u akuzativu naznacheno da se radi o pravcu kretanja, te da je cijela sintagma ovdje priloshka odredba za mjesto...dok "vis" kao rijech sama po sebi ne znachi nishta (ako izuzmemo neshto poput orkanskih visova, ali mislim da se na to ne misli), a "uvis" je vec prilog
sorry ako se vrtimo u krug, ali mene ovo zaista zanima... nisam neshto detaljno pratila (post)ratnu kodificikaciju gramatikA, jer sam chuvala zhivce, tako da najvjerovatnije govorim jezikom koji u toj nekoj zvanichnoj formi vishe i ne postoji, ali bih ipak voljela da znam da li pishem bash totalno pogreshno i ako je tako, onda po kojem standardu grijeshim
sorry ako se vrtimo u krug, ali mene ovo zaista zanima... nisam neshto detaljno pratila (post)ratnu kodificikaciju gramatikA, jer sam chuvala zhivce, tako da najvjerovatnije govorim jezikom koji u toj nekoj zvanichnoj formi vishe i ne postoji, ali bih ipak voljela da znam da li pishem bash totalno pogreshno i ako je tako, onda po kojem standardu grijeshim
-
Saraswati
Pa mislim da smo se slozili da je tako - u zrak. Jel' tako, Infra? Tako je.lady midnight wrote:a je li ipak moguce da se pishe " u_zrak" ali "uvis"... zato shto je ZRAK ipak samostalna imenica, pa je imenicom u akuzativu naznacheno da se radi o pravcu kretanja, te da je cijela sintagma ovdje priloshka odredba za mjesto...dok "vis" kao rijech sama po sebi ne znachi nishta (ako izuzmemo neshto poput orkanskih visova, ali mislim da se na to ne misli), a "uvis" je vec prilog![]()
![]()
![]()
-
Lisac
a da li je moguce da je uzrak ipak senahidova varijanta pravopisa obzirom da i na naprednoj pretrazi trazheni pojam poluchi 88 textova od kojih je 86 iz dnevnog avaza
ukoliko se isto napravi sa u zrak dobije se 433 pogotka i to uglavnom iz DANA, SB, Reportera, Nezavisnih, START-a, Oslobodjenja itd.
btw. nijelosha trazhilica za shtampe
no kad smo kod trazhilica meni je ipak google nekako referentniji
uzrak - 1.360 dok za u zrak - 177.000
ukoliko se isto napravi sa u zrak dobije se 433 pogotka i to uglavnom iz DANA, SB, Reportera, Nezavisnih, START-a, Oslobodjenja itd.
btw. nijelosha trazhilica za shtampe
no kad smo kod trazhilica meni je ipak google nekako referentniji
uzrak - 1.360 dok za u zrak - 177.000
-
walkabout
"Uzrak" i "U zrak" - rijetka zvjerka, reklo bi se.
Cini mi se da ste oboje u pravu.
InfraRedRidinghood kada kaze i pise uzrak sigurno misli na prilog za nacin, te je zato u pravu.
Zoom66 kada kaze u zrak sigurno misli na prilog za mjesto, te je stoga u pravu.
Jesam li u pravu? Ili ukrivu?
Uzdravlje!
Ili u zdravlje?
Cini mi se da ste oboje u pravu.
InfraRedRidinghood kada kaze i pise uzrak sigurno misli na prilog za nacin, te je zato u pravu.
Zoom66 kada kaze u zrak sigurno misli na prilog za mjesto, te je stoga u pravu.
Jesam li u pravu? Ili ukrivu?
Uzdravlje!
Ili u zdravlje?
-
Yamahalac
kakva je ovo rijec? nikad cuo, to nesto ala nasa izvedenica od accessories ?Gospodar luksuza. Kao i svi veliki dizajnerski brendovi i Versace ima kolekcije koje su namijenjene nekom "svakodnevnom" oblačenju. Ipak, ono po čemu je Versace poznatiji jeste raskoš. Sve velike filmske zvijezde imaju Versace nakit, haljine i asesoare.