Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#526 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:Abdullah Munasil kaže: „Lijepo ponašanje potrebnije nam je nego mnogo znanja."
Naravno, sve je do kućnog odgoja.
nemampojma0

#527 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Abdullah Turugbedi sjedio je jednom sa svojim muridima, kad javiše da se Husein ibn Mensur Halladž vraća iz Kašmira. Abdullah reče svojim muridima: „Dolazi mladić divnih osobina, pa izađite pred njeg.“ Muridi poslušaše i vidješe Huseina odjevenog u crno, a u rukama je nosio dva psića. Uđe kod šejha, pa ga šejh dočeka i ustupi mu svoje mjesto. Husein sjede za trpezu i stavi pse pored sebe. Jeo je i pritom hranio pse. Muridima se to ne svidje. Pošto Husein ode, rekoše šejhu: „O šejhu, šta je ovo?Doveo je pse za trepezu, a ti si nas poslao da dočekamo takvog čovjeka!“ Šejh na to kaza: „Da, njegovi psi su njemu poslušni. Idu za njim i čine kako im kaže. Međutim, u svakom od nas čuči pas, a mi slijedimo tog psa i činimo kako nam on kaže. Velika je razlika između onog ko slijedi psa i onog koga pas slijedi. Ove njegove pse može se vidjeti, a vaši psi sakriveni su duboko u vama. Vaše druženje s psom hiljadu puta gore je od njegovog."
kerima1

#528 Re: Sufizam

Post by kerima1 »

Kroksica wrote:
nemampojma0 wrote:Jos malo iz Sirazijevog Djulistana:
"Kad neko od griješnih robova, pritješnjen nevoljom, u pokajanju podigne ruke u nadi da će mu Allah Veliki i Uzvišeni udovoljiti molbi,a Uzviseni Gospodar ne pogleda na njega, pa se rob ponovo molbom obrati, a on mu opet ne udovolji, a rob i po treći puta ponizno i kroz plač zamoli, Allah Uzvišeni naredi: 'O meleki Moji, Ja sam se postidio svoga roba, jer on nema drugog gospodara osim Mene. Ja sam mu oprostio grijehe, udovoljio sam njegovoj molbi, otklonio sam njegovu nevolju , jer me stid mnogih dova i gorkog plača Moga roba.
Pogledaj plemenitosti i milosti Allahove:
Grijehe počinio rob, a stidi se On!"
Tobe jarabbi, dje ce se Bog stidjeti? Jeste li vi ljudi normalni?
Bogu su pripisane sve ljudske osobine pai ta!! bas tobe jaRabbi ili estagfirullah.. :-)
nemampojma0

#529 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Evo sta Imam Gazali kaze o uobrazenim i kako ih klasificira,zapravo ovo je samo dio kategorija o kojima govori.

Postoji grupa koja se specijalizirala u pravnim i drugim razumu dostupnim znanostima. Oni ih temeljito izučavaju i isključivo su njima preokupirani, ali, s druge strane, zapostavljaju upošilavanje ostalih organa, njihovo čuvanje od g rijeha i potrebu apsolutne pokornosti. Zaneseni svojim znanjem uobražavaju da su kod Allaha na visokom položaju i da su postigli toliki kvantum znanja da takve kao što su oni, Allah neće kazniti, štaviše, misle da će On primiti njihovo zagovorništvo za obi čan svijet ne pitajući ih za njihove grijehe i propuste. Oni su uistinu u velikoj zabludi! Da pogledaju okom prozrenja, spoznali bi da postoje dvije vrste znanja: stečeno znanje i otkriveno znanje, a to je znanje, o uzvišenom Allahu i Njegovim atributima. Zato je nužno stečeno znanje dopuniti obuhvatnom mudrošću, odnosno, praktičnim raspoznavanjem dozvoljenog i zabranjenog, te spoznajom naravi ljudske duše, i ona koja vodi ka dobru. Ovi sliče liječniku koji liječi druge, a sam je bolestan. U stanju je da se izliječi, ali to ne čini. Da li će djelovati lijek ako se samo objasni način njegovoga djelovanja? Nikako! Lijek koristi samo onome ko ga uzima kada ga snađe kakva bolest. Oni zanemaruju riječi Uzvišenog Allaha: «Uspjeće samo onaj ko je (dušu) očistio, a bice izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi» (EšŠems, 910). Nije rečeno da će se spasiti onaj ko, zna kako se duša čisti i o tome poučava druge. Zaboravljaju i riječi Resulullaha s.a.v.s.: «Ko proširi svoje znanje, a time ne uveća i upćenost, ono m u pospješuje samo udaljenost od Allaha!» Zatim hadis: «Na Kijametskom danu će najteže biti kažnjen učenjak koga Allah nije okoristio tim znanjem.» Postoje i druge predaje koje govore u tom smislu, što nam pokazuje da su ovi, neka nas Allah učuva njihovog a hala, (stanja) krajnje uobraženi. Kod njih, u stvari, dominira ljubav prema ovom svijetu, narcisoidnost i težnja ka postizanju ovosvjetskog blagostanja.

Drugu skupinu čine on i koji formalno sprovode svoje znanje u praksu i koji su po vanjskim manifestacijama napustili griješenje, ali u svopm srcima su nemarni. Nisu iz tih svojih srca odstranili pokuđene osobine kao što su oholost, samoljublje, zavist, težnja za položajem i visokim funkcijama, pakost prema saradnicima i težnja za postizanjem popularnosti u raznim krajevima i kod pobožnih ljudi. Povod za ovakvo pogrešno rezonovanje leži u zanemarivanju riječi Resulullaha s.a.v.s.: «Samoljublje je mali širk»; zatim: «Zavist guta d obročinstva kao što vatra guta drva» , ili: «Ljubav prema imetku i ugledu pospješuje rast licemjerstva u srcu kao što voda pospješuje rast biljaka.» Zanemaruju i druge hadise koji govore u tom smislu, kao i riječi Uzvišenoga Allaha: «Samo će onaj koji Alla hu srca čista dode spašen biti.» (EšŠu'ara, 89). Zanemarili su svoja srca i pozabavili se svojom vanjštinom. Onaj ko ne obrati pažnju na svoje srce pokornost mu nije valjana. On sliči bolesniku kod koga se pojavio svrbež, pa kad mu je liječnik preporučio da to premazuje i da uzima lijekove, on se ograniči na mazanje zapostavljajući uzimanje lijeka. Tako postiže da tragovi spolja nestanu, ali nije iščezlo ono što je unutar tijela. Korijen vanjske manifestacije je u njegovoj nutrini i svrbež će trajati tolik o dugo koliko njegovi uzroci budu u čovjeku. Tek kada se odstrani taj unutarnji nedostatak, onda će i spolja nastupiti potpunoozdravljenje. Isti je slučaj i sa grijesima; dokle god su u srcu skriveni, njihov trag će se javljati na vanjskim organima.
nasa

#530 Re: Sufizam

Post by nasa »

ova ili ona skupina, ovakva ili onakva... jesu ljudi, da je drugacije ili da su svi isti ne bi bili ljudi...znaci mozes samo prepoznati necije ili vlastito stanje, a to samo je ogromno, to je citav zivot i vjera....
Nema tu bolesnika, to su obicni ljudi, problem je kad prepoznaju, a ne poduzimaju nista i to svjesno svjesno i namjerno. tako da kad razmislis nije ni bolest prava rijec jer da su bolesni ne bi nosili odgovornost...to je zlo u nama,svi smo sposobni da ga napravimo
Samo sto mi sebi dajemo puno ovlasti kojih stvarno nemamo, kad Bog opisuje razlicita stanja vjernika, on se obraca covjeku,njegovom razumu i srcu, potpunoj intimi i nutrini svakog covjeka, otkriva ono cega ni sam nije bio svjestan...kad covjek to cini, on moze da savjetuje ako je namjerna iskrena i da se nada da cini dobro...sve ostalo je nagadjanje i duboko zalazi u ono sto stvarno ne znamo...

A cuj volimo mi to, i ja ponekad, i to je ljudski
nemampojma0

#531 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Ma sve je ljudski Naso i nagadjati i pametovati i grijesiti,ali i odgovarati,zar ne?
Ja sam vjerovatno pogrijesio ne stavivsi navodnike u prethodnom postu,jer sam citirao sta kaze Imam Gazali k.s.,a ne ja.Tako da bi mozda oponiranje takvom autoritetu bilo pomalo neukusno,a mozda i ne.
nasa

#532 Re: Sufizam

Post by nasa »

pa sumnjam da je Gazali pisao nekim odredjenim ljudima vec onako opcenito opisivao razlicita stanja u kojim se covjek moze naci dok mi se ucinilo da ti taj citat koristis ciljano na odredjene forumase, a moze biti da te nisam shvatila
nemampojma0

#533 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

nasa wrote:pa sumnjam da je Gazali pisao nekim odredjenim ljudima vec onako opcenito opisivao razlicita stanja u kojim se covjek moze naci dok mi se ucinilo da ti taj citat koristis ciljano na odredjene forumase, a moze biti da te nisam shvatila
Njavjerovatnije je da me nisi shvatila :wink:
nemampojma0

#534 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Jos malo ljepote iz Djulistana:
"O mudri, šta je to jezik u ustima?
To je ključ vrata riznice mudraca.
Kad su vrata zaključana, kako iko može znati
Je li iza njih draguljar ili staretinar?!
I ako šutnja, po sudu mudraca, znači uljudnost,
Kad je potrebno, potrudi se da govoriš.
Dvije stvari su nerazumne: šutjeti
Kada treba govoriti, govoriti kada treba šutjeti!"
HadiRa

#535 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

@ nemampojma, mozes li mi, molim te, nesta opsirnije objasniti slijedece, tj. sta je poruka i gdje je razlika ?

" Onoga ko se suprotstavi Poslaniku, a poznat mu je Pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem – a užasno je on boravište!

A On ga neće baciti u džehennem zbog suprotstavljanja vjernicima u nečemu a da to nije nešto što je obavezno”.

hvala unaprijed :)
basicm

#536 Re: Sufizam

Post by basicm »

Kroksica wrote: Tobe jarabbi, dje ce se Bog stidjeti? Jeste li vi ljudi normalni?
Ne braneci Sirazija i njegovu upotrebu rijeci, ipak preporucujem da procitas 26. Ajet sure al baqara.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kroksica

#537 Re: Sufizam

Post by Kroksica »

Uistinu! Allah se ne stidi da navede primjer (kao); što je komarac, te ono što je iznad njega. Pa što se tiče onih koji vjeruju, ta znaju da je to Istina od Gospodara njihovog; a što se tiče onih koji ne vjeruju pa govore: "Šta želi Allah ovim primjerom?" -zavodi njime mnoge i upućuje njime mnoge. A ne zavodi njime, izuzev grješnike,

Jah, samo sto ovo govori Allah swt, a ono Sirazi. Neka neznatna razlika.... :zid:
basicm

#538 Re: Sufizam

Post by basicm »

To sam i rekao, da Sirazijevu upotrebu rijeci ne branim.

Kroksica

#539 Re: Sufizam

Post by Kroksica »

Ne kontam zasto mi preporuci da procitam 2:26. :?
basicm

#540 Re: Sufizam

Post by basicm »

Pa stid kod Allaha, navodi se pojam stida.

Towelie

#541 Re: Sufizam

Post by Towelie »

basicm wrote:Pa stid kod Allaha, navodi se pojam stida.

Treba znati da se stid kod Allaha razlikuje od stida kod ljudi, ili bilo kog stvorenja. To isto vazi za bilo koju drugu osobinu kojom je On Sebe opisao.

Stoga se razlikuje kada se Allah stidi i kada se Sirazi stidi. Ili Kroksica. :D
Kroksica

#542 Re: Sufizam

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
basicm wrote:Pa stid kod Allaha, navodi se pojam stida.

Treba znati da se stid kod Allaha razlikuje od stida kod ljudi, ili bilo kog stvorenja. To isto vazi za bilo koju drugu osobinu kojom je On Sebe opisao.

Stoga se razlikuje kada se Allah stidi i kada se Sirazi stidi. Ili Kroksica. :D
Poenta je u tome sto se Allah swt NE stidi, kako to i u ajetu govori, medjutim Sirazi tvrdi suprotno i to da se Gospodar stidi svojih stvorenja, subhanAllah!
Towelie

#543 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Nasao sam razlicite prevode, i uglavnom se tako prevodi ili je to jedno od znacenja od 2:26

Sahih International
Indeed, Allah is not timid to present an example - that of a mosquito or what is smaller than it. And those who have believed know that it is the truth from their Lord. But as for those who disbelieve, they say, "What did Allah intend by this as an example?" He misleads many thereby and guides many thereby. And He misleads not except the defiantly disobedient,

Muhsin Khan
Verily, Allah is not ashamed to set forth a parable even of a mosquito or so much more when it is bigger (or less when it is smaller) than it. And as for those who believe, they know that it is the Truth from their Lord, but as for those who disbelieve, they say: "What did Allah intend by this parable?" By it He misleads many, and many He guides thereby. And He misleads thereby only those who are Al-Fasiqun (the rebellious, disobedient to Allah).

Yusuf Ali
Allah disdains not to use the similitude of things, lowest as well as highest. Those who believe know that it is truth from their Lord; but those who reject Faith say: "What means Allah by this similitude?" By it He causes many to stray, and many He leads into the right path; but He causes not to stray, except those who forsake (the path),-

M.Mlivo
Uistinu! Allah se ne stidi da navede primjer (kao); što je komarac, te ono što je iznad njega. Pa što se tiče onih koji vjeruju, ta znaju da je to Istina od Gospodara njihovog; a što se tiče onih koji ne vjeruju pa govore: "Šta želi Allah ovim primjerom?" -zavodi njime mnoge i upućuje njime mnoge. A ne zavodi njime, izuzev grješnike,

Ovo nikako ne znaci da se Allah swt stidi svojih stvorenja, i tu se slazem s tobom.
Chagalj

#544 Re: Sufizam

Post by Chagalj »

Towelie wrote:Nasao sam razlicite prevode, i uglavnom se tako prevodi ili je to jedno od znacenja od 2:26

Sahih International
Indeed, Allah is not timid to present an example - that of a mosquito or what is smaller than it. And those who have believed know that it is the truth from their Lord. But as for those who disbelieve, they say, "What did Allah intend by this as an example?" He misleads many thereby and guides many thereby. And He misleads not except the defiantly disobedient,

Muhsin Khan
Verily, Allah is not ashamed to set forth a parable even of a mosquito or so much more when it is bigger (or less when it is smaller) than it. And as for those who believe, they know that it is the Truth from their Lord, but as for those who disbelieve, they say: "What did Allah intend by this parable?" By it He misleads many, and many He guides thereby. And He misleads thereby only those who are Al-Fasiqun (the rebellious, disobedient to Allah).

Yusuf Ali
Allah disdains not to use the similitude of things, lowest as well as highest. Those who believe know that it is truth from their Lord; but those who reject Faith say: "What means Allah by this similitude?" By it He causes many to stray, and many He leads into the right path; but He causes not to stray, except those who forsake (the path),-

M.Mlivo

Ovo nikako ne znaci da se Allah swt stidi svojih stvorenja, i tu se slazem s tobom.

I rekao je Allahov Poslanik, s.a.w.s: "Zaista je vaš Gospodar, tebareke ve te 'ala, "stidljiv" i plemenit. Stidi se Svoga roba kada podigne svoje ruke prema Njemu da mu ih vrati prazne." (Edu Davud, Ibn Madže, šejh Albani je rekao da je hadis hasen).
Kroksica

#545 Re: Sufizam

Post by Kroksica »

Jao ljudi dragi, zabrinjavate me...
Darko12

#546 Re: Sufizam

Post by Darko12 »

Kroksica wrote:Jao ljudi dragi, zabrinjavate me...
Kroksice, Allah Uzviseni se stidi svojih robova kako je to navedeno u prethodnom hadisu i moj dobronamjeran savjet ti je da ne branis nesto tako grcevito ako nisi 100 % sigurna. Takodjer nema niko ljubomorniji od Allaha, kako se navodi u hadisima. Na Google-u ima dosta objasnjenja, pa potrazi. Et pozz.
nemampojma0

#547 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

HadiRa wrote:@ nemampojma, mozes li mi, molim te, nesta opsirnije objasniti slijedece, tj. sta je poruka i gdje je razlika ?

" Onoga ko se suprotstavi Poslaniku, a poznat mu je Pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem – a užasno je on boravište!

A On ga neće baciti u džehennem zbog suprotstavljanja vjernicima u nečemu a da to nije nešto što je obavezno”.

hvala unaprijed :)
Hadira,opet mi postavljas pitanja..
Prvo,ne znam sta ti je ovdje nejasno,a drugo sto ti je ovo toliko vazno?
Ima jedna predaja gdje sin majci,nakon nekoliko godina izucavanja razlicitih knjiga,kaze kako je nasao 70 dokaza o postojanju Boga,a majka mu kaze sine ti si imao 70 sumnji,pa si za svaku trazio dokaz,a meni je bio dovoljan jedan dokaz,a sin upita koji je to.Majka mu odgovori da je to sura Ihlas.

Hadira,moje shvatanje prvog pasusa koji si navela,znaci moje licno,a nikako pouzdano misljenje,je da se radi o otvorenom suprotstavljanju Poslanikovim a.s. naredbama,a Poslanik je Zakonodavac.(I danas ko se suprotstavi parlamentu tj njegovim odlukama,a u modernim drustvima parlament je zakonodavno tijelo tj zakonodavac,biva kaznjen).Dakle,situacije gdje ljudi dolaze s konkretnim pitanjem Poslaniku a.s. i po dobijenom odgovoru i pored toga sto im je pojasnjeno,odbijaju da postupe kako im je receno,odnosno ne postupaju kao vjernici(kaze se "podje putem koji nije put vjernika"),dakle ne ucini ono sto bi vjernik ucinio,a vjernik bi poslusao Poslanika a.s.
A drugi pasus govori o suprotstavljanju dzematu,vecini.Znaci covjek moze imati "izdvojeno misljenje" po nekim pitanjima,koja nisu kategorija naredbi ili zabrana odnosno iz kojih ne izvire jasna i stoga obaveza za vjernika.
Hadira, nemoj znanje trazit po forumima.Selam.
nemampojma0

#548 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Evo jedna izreka Hasana Basrija k.s.:
"Ne budi kao onaj koji skuplja znanje učenih i mudrost mudrih, a prema Istini se odnosi kao jedan od glupih."
nemampojma0

#549 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

I jos od Hasana Basrija:
"Kazano je da će glasnik, kada bude Sudnji dan, povikati: 'Neka sada ustane onaj za koga je Uzvišeni Allah preuzeo obavezu da će ga nagraditi od Sebe! I tada će ustati samo onaj koji je pritekao u pomoć bratu svome kada mu je ona bila potrebna, ili koji je bratu svome oprostio učinjenu nepravdu, ili koji je bratu svome poklonio neku od blagodati kojima ga je Allah džellešanuhu, darovao."

"Prenosi se da je Uzvišeni Allah rekao Ademu, alejhi-s-selam: "O Ademe, u četvero je sadržano sve što se odnosi na tebe i tvoje potomstvo. Jedno od toga je za Mene, jedno je za tebe, jedno je između Mene i tebe, a jedno između tebe i svijeta. Moje je: da samo Meni robuješ i da Mi ne smatraš nikog ravnim. Tvoje je: da radiš, a Ja ću te kako budeš radio nagraditi onog Dana kada ti Moja nagrada bude najpotrebnija. Između Mene i tebe je: ti dovu upućuj, a moje je da je uslišam. A između tebe i ostalog svijeta je: prijateljuj i druži se s ljudima s onim radi čega želiš da se oni druže s tobom."

"Tražite znanje - da biste razumjeli vjeru."

"Bavite se medicinom - da biste upoznali tijelo."

"Upoznajte gramatičke znanosti - da bi vaš govor bio pravilan."
kerima1

#550 Re: Sufizam

Post by kerima1 »

nemampojma0 wrote:Evo jedna izreka Hasana Basrija k.s.:
"Ne budi kao onaj koji skuplja znanje učenih i mudrost mudrih, a prema Istini se odnosi kao jedan od glupih."
Hoce reci dzaba ti uciti a ne razumiti ili razmisljati.znao je Hasan velik je to mudrac bio. :)
Locked