Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
pozegina

#526 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by pozegina »

Zašto je u bhs jezicima standardiziran hercegovački izgovor, gdje valjda zbog onog krša ili nečeg drugog sve ima jači prizvuk i veću razliku, neka neko drugi objasni i zašto je to najispravnije...

Ali, u mom maternjem jeziku, onog kojeg govorim od kad sam progovorio, u izgovoru ima samo jedno ć/č, neko između mehkog i tvrdog... Što bi to bilo pogrešno? Svi znamo kako se standardi prave i koliko su relativni....

Ne vidim razloga zašto da to mijenjam, naravno u poslu pratiš standarde, ali osuđivati nekoga da je papak ili nedaj Bože seljak, jer kaže "š" slično kao ja, ili neki moj komšija, ili pomenuto slovo izgovara između... je, u najmanju ruku papanski...

Kod djevojaka je to čak šššštaviššše, baš simpatično... Sjećam se jedne iz Halilbašića, crnka...
Muhamed Đakmić

#527 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Muhamed Đakmić »

pozegina wrote:Zašto je u bhs jezicima standardiziran hercegovački izgovor, gdje valjda zbog onog krša ili nečeg drugog sve ima jači prizvuk i veću razliku, neka neko drugi objasni i zašto je to najispravnije...

Ali, u mom maternjem jeziku, onog kojeg govorim od kad sam progovorio, u izgovoru ima samo jedno ć/č, neko između mehkog i tvrdog... Što bi to bilo pogrešno? Svi znamo kako se standardi prave i koliko su relativni....

Ne vidim razloga zašto da to mijenjam, naravno u poslu pratiš standarde, ali osuđivati nekoga da je papak ili nedaj Bože seljak, jer kaže "š" slično kao ja, ili neki moj komšija, ili pomenuto slovo izgovara između... je, u najmanju ruku papanski...

Kod djevojaka je to čak šššštaviššše, baš simpatično... Sjećam se jedne iz Halilbašića, crnka...
Ako smo se već dotakli pravopisa i to vezujemo za papanluk, onda da kažem da se piše ne daj Bože. I ne želim da glumim nekakvog pismenog gospodina, niti ću imati bolje ili lošije mišljenje o tebi radi gramatike :D
pozegina

#528 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by pozegina »

Muhamed Đakmić wrote:
pozegina wrote:Zašto je u bhs jezicima standardiziran hercegovački izgovor, gdje valjda zbog onog krša ili nečeg drugog sve ima jači prizvuk i veću razliku, neka neko drugi objasni i zašto je to najispravnije...

Ako smo se već dotakli pravopisa i to vezujemo za papanluk, onda da kažem da se piše ne daj Bože. I ne želim da glumim nekakvog pismenog gospodina, niti ću imati bolje ili lošije mišljenje o tebi radi gramatike :D

Tačno. Pardon.
adda_sa

#529 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by adda_sa »

Ramzess Veliki wrote:
sherbett wrote:
Muhamed Đakmić wrote:

Nisu zar kod vas u Hondurasu papci prihvaćeniji? :D :D
generalizacija je loša i ograničavajuća stvar :oops:
Ne generaliziram nego sam direktan i stojim iza rečenog. Kada se neko i u šali krevelji ne djeluje najbistrije.
Primjera radi, nama se zbog tog šanerskog govora ljudi oko nas smiju, ne nismo im simpatični, nego nas tako doživljavaju kako žele - kao glupe Bosance.
Ja iz tog razloga nikada ne govorim tako - nisam šaner niti šibicar, niti se ikome dodvoravam da im budem simpatični glupi bosanac. Često su me pitali tamo negdje u komšiluku - "Pa mislili smo da ti nisi sarajlija, jer ne govoriš - š'a ba, đe's ba š'a ima ... "
- "Ne ... " - rekoh uvijek - "...ja jesam sarajlija i većina sarajlija ne govori tako. To su stereotipi."
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ista pitanja sam i ja dobila, 100x.. sto ne govoris ba, sto ne govoris djes, stas ba itd itd
a u sarajevu me pitaju odakle sam, i sto zanosim?! kada pricam...
dert

#530 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by dert »

....Kad prdi na roditeljskom sastanku :mrgreen:
Jokericious

#531 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Jokericious »

Kad je pametnija od mene.
Sreca pa je tesko takvu naci. :izet:
GaRGa

#532 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by GaRGa »

pakica_ wrote:
JOINT_1921 wrote:To su mi ubjedljivo najvece seljanke, to kad cujem odmah bi dzonom u glavu najradije...
nemojte suditi na prvu :P
kao sto rekoh, ja se sprdam s tim, pa vjerovatno ima dosta nas koji to govorimo da bismo docarale neki ĆarŚija efekat :lol: (al' me jako jako strah da mi to ne predje u naviku :lol: )

nacin na koji se osoba sali puno o njoj govori... jer u svakoj sali ima malo istine ;)
Korisnicko ime

#533 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Korisnicko ime »

adda_sa wrote:
Ramzess Veliki wrote: Ne generaliziram nego sam direktan i stojim iza rečenog. Kada se neko i u šali krevelji ne djeluje najbistrije.
Primjera radi, nama se zbog tog šanerskog govora ljudi oko nas smiju, ne nismo im simpatični, nego nas tako doživljavaju kako žele - kao glupe Bosance.
Ja iz tog razloga nikada ne govorim tako - nisam šaner niti šibicar, niti se ikome dodvoravam da im budem simpatični glupi bosanac. Često su me pitali tamo negdje u komšiluku - "Pa mislili smo da ti nisi sarajlija, jer ne govoriš - š'a ba, đe's ba š'a ima ... "
- "Ne ... " - rekoh uvijek - "...ja jesam sarajlija i većina sarajlija ne govori tako. To su stereotipi."
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ista pitanja sam i ja dobila, 100x.. sto ne govoris ba, sto ne govoris djes, stas ba itd itd
a u sarajevu me pitaju odakle sam, i sto zanosim?! kada pricam...
Znam da idemo u off topic, ali moram reci da nemate pojma koliko je meni drago da nas ima koji ovako razmisljamo... :thumbup: :bih:

Da, jesam Sarajlija, ali nisam nepismen i neobrazovan da bih govorio onako kako neki van BiH zamisljaju da Sarajlije/Bosanci govore. Samim tim, naravno da me odbijaju zene koje tako govore. Pogotovo one koje misle da time pokazuju da su iz srca ĆarŚije i time, kao, vise vrijede od drugih...
fantom slobode

#534 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by fantom slobode »

a da ne pricamo o govoru postrojenih varalica sa Bahnhofa...cista petica! (fakultetska)
fantom slobode

#535 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by fantom slobode »

sherbett wrote:jel to ono kako priča ona Hana iz Red carpeta?
to ti je puno galame, vriske i patoloske lazi istovremeno.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#536 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by ladyblue18 »

FGR, prebrojavanje krvnih zrnaca, busanje u prsa ko je ko, kapak. :sax:
Muhamed Đakmić

#537 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Muhamed Đakmić »

ladyblue18 wrote:FGR, prebrojavanje krvnih zrnaca, busanje u prsa ko je ko, kapak. :sax:
Šanerko, tišu, samo si ljubomorna na nas što fino pričamo :D
Mayhem

#538 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Mayhem »

Ja stvarno ne znam gdje vi srecete ljude koji bas tako govore... bilo muske bilo zenske... :? osim usput sto se moze cuti... :?
Efedrin

#539 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Efedrin »

ziku mu tena, ofirnih, haha, s pijace, vidi mu jakne, ne skida je, vidi kako hoda HAHAHAHHA, odbija me ko odbojnik
Ramzess Veliki

#540 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Ramzess Veliki »

Mayhem wrote:Ja stvarno ne znam gdje vi srecete ljude koji bas tako govore... bilo muske bilo zenske... :? osim usput sto se moze cuti... :?
??? Pa ... u trezoru banke, tamo ih čuvamo da ih ne pokradu. :lol:

Čak ni poslovođe sa kojima radim ne govore šanerski, naučili su da čist govor vole investitori, a i gazda cijeni kad je poslovođa elokventan jer zastupa firmu.
Svi moji prijatelji i poznanici govore čisto i razgovijetno. Istina sa šanerima ni ne govorim ... š'a će mi oni u mojoj blizini ??? :lol: :lol: :lol:
Mayhem

#541 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Mayhem »

Kao pravo nacionalno blago :lol:

Krivo sam se izrazila, ali ste toliko zakukali, da mi nije bilo jasno nista :D
Goldenhand

#542 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Goldenhand »

Milloni wrote:Ja sam na pogresnoj temi alii da sam musko mene bi odbio stav koji ima moja drugarica maa on uvijek treba sve platiti musko je nece mu nista biti...
A takve se skontaju nakon trećeg izlaza.Onda ih izradim jednom,lafo zaboravim novčanik :mrgreen: Nakon toga ide prekid logično :lol:
fatamorgana

#543 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by fatamorgana »

kiki-miki wrote:Jeste li završili spisak?

Odbija li nekoga kad mu se kaže Ne?
Ma šta odbija, mene to bukvalno udaljava, :lol:
fatamorgana

#544 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by fatamorgana »

kiki-miki wrote:Lahko se predaješ izgleda :lol: :lol: :lol: :lol:
Na prvu, :lol:
dezurni_ucenik

#545 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by dezurni_ucenik »

Kad stavi sliku na fejs sa klipacom sarajkom u ruci.Sestro draga moze li se nesto zenstvenije staviti na profilku. :D
Jokericious

#546 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by Jokericious »

Kad pusi.
animals

#547 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by animals »

CVIKERASH wrote:Kad stavi sliku na fejs sa klipacom sarajkom u ruci.Sestro draga moze li se nesto zenstvenije staviti na profilku. :D
Moze ozujska,malo zenstvenija je :D
dezurni_ucenik

#548 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by dezurni_ucenik »

animals wrote:
CVIKERASH wrote:Kad stavi sliku na fejs sa klipacom sarajkom u ruci.Sestro draga moze li se nesto zenstvenije staviti na profilku. :D
Moze ozujska,malo zenstvenija je :D

Ja sam ipak za Staropramen. :-D
fantom slobode

#549 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by fantom slobode »

Jokericious wrote:Kad pusi.
Image
kloniran

#550 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)

Post by kloniran »

kiki-miki wrote:Jeste li završili spisak?

Odbija li nekoga kad mu se kaže Ne?
Zavisi jel kaze samo NE, ili NE sa suzavcem ili elektrosokerom :roll:
Post Reply