Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- pozegina
#526 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Zašto je u bhs jezicima standardiziran hercegovački izgovor, gdje valjda zbog onog krša ili nečeg drugog sve ima jači prizvuk i veću razliku, neka neko drugi objasni i zašto je to najispravnije...
Ali, u mom maternjem jeziku, onog kojeg govorim od kad sam progovorio, u izgovoru ima samo jedno ć/č, neko između mehkog i tvrdog... Što bi to bilo pogrešno? Svi znamo kako se standardi prave i koliko su relativni....
Ne vidim razloga zašto da to mijenjam, naravno u poslu pratiš standarde, ali osuđivati nekoga da je papak ili nedaj Bože seljak, jer kaže "š" slično kao ja, ili neki moj komšija, ili pomenuto slovo izgovara između... je, u najmanju ruku papanski...
Kod djevojaka je to čak šššštaviššše, baš simpatično... Sjećam se jedne iz Halilbašića, crnka...
Ali, u mom maternjem jeziku, onog kojeg govorim od kad sam progovorio, u izgovoru ima samo jedno ć/č, neko između mehkog i tvrdog... Što bi to bilo pogrešno? Svi znamo kako se standardi prave i koliko su relativni....
Ne vidim razloga zašto da to mijenjam, naravno u poslu pratiš standarde, ali osuđivati nekoga da je papak ili nedaj Bože seljak, jer kaže "š" slično kao ja, ili neki moj komšija, ili pomenuto slovo izgovara između... je, u najmanju ruku papanski...
Kod djevojaka je to čak šššštaviššše, baš simpatično... Sjećam se jedne iz Halilbašića, crnka...
- Muhamed Đakmić
#527 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Ako smo se već dotakli pravopisa i to vezujemo za papanluk, onda da kažem da se piše ne daj Bože. I ne želim da glumim nekakvog pismenog gospodina, niti ću imati bolje ili lošije mišljenje o tebi radi gramatikepozegina wrote:Zašto je u bhs jezicima standardiziran hercegovački izgovor, gdje valjda zbog onog krša ili nečeg drugog sve ima jači prizvuk i veću razliku, neka neko drugi objasni i zašto je to najispravnije...
- pozegina
#528 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Muhamed Đakmić wrote:Ako smo se već dotakli pravopisa i to vezujemo za papanluk, onda da kažem da se piše ne daj Bože. I ne želim da glumim nekakvog pismenog gospodina, niti ću imati bolje ili lošije mišljenje o tebi radi gramatikepozegina wrote:Zašto je u bhs jezicima standardiziran hercegovački izgovor, gdje valjda zbog onog krša ili nečeg drugog sve ima jači prizvuk i veću razliku, neka neko drugi objasni i zašto je to najispravnije...
Tačno. Pardon.
- adda_sa
#529 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Ramzess Veliki wrote:Ne generaliziram nego sam direktan i stojim iza rečenog. Kada se neko i u šali krevelji ne djeluje najbistrije.sherbett wrote:generalizacija je loša i ograničavajuća stvarMuhamed Đakmić wrote:
Nisu zar kod vas u Hondurasu papci prihvaćeniji?![]()
Primjera radi, nama se zbog tog šanerskog govora ljudi oko nas smiju, ne nismo im simpatični, nego nas tako doživljavaju kako žele - kao glupe Bosance.
Ja iz tog razloga nikada ne govorim tako - nisam šaner niti šibicar, niti se ikome dodvoravam da im budem simpatični glupi bosanac. Često su me pitali tamo negdje u komšiluku - "Pa mislili smo da ti nisi sarajlija, jer ne govoriš - š'a ba, đe's ba š'a ima ... "
- "Ne ... " - rekoh uvijek - "...ja jesam sarajlija i većina sarajlija ne govori tako. To su stereotipi."
ista pitanja sam i ja dobila, 100x.. sto ne govoris ba, sto ne govoris djes, stas ba itd itd
a u sarajevu me pitaju odakle sam, i sto zanosim?! kada pricam...
-
dert
#530 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
....Kad prdi na roditeljskom sastanku 
-
Jokericious
#531 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Kad je pametnija od mene.
Sreca pa je tesko takvu naci.
Sreca pa je tesko takvu naci.
-
GaRGa
#532 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
pakica_ wrote:nemojte suditi na prvuJOINT_1921 wrote:To su mi ubjedljivo najvece seljanke, to kad cujem odmah bi dzonom u glavu najradije...
kao sto rekoh, ja se sprdam s tim, pa vjerovatno ima dosta nas koji to govorimo da bismo docarale neki ĆarŚija efekat(al' me jako jako strah da mi to ne predje u naviku
)
nacin na koji se osoba sali puno o njoj govori... jer u svakoj sali ima malo istine
- Korisnicko ime
#533 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Znam da idemo u off topic, ali moram reci da nemate pojma koliko je meni drago da nas ima koji ovako razmisljamo...adda_sa wrote:Ramzess Veliki wrote: Ne generaliziram nego sam direktan i stojim iza rečenog. Kada se neko i u šali krevelji ne djeluje najbistrije.
Primjera radi, nama se zbog tog šanerskog govora ljudi oko nas smiju, ne nismo im simpatični, nego nas tako doživljavaju kako žele - kao glupe Bosance.
Ja iz tog razloga nikada ne govorim tako - nisam šaner niti šibicar, niti se ikome dodvoravam da im budem simpatični glupi bosanac. Često su me pitali tamo negdje u komšiluku - "Pa mislili smo da ti nisi sarajlija, jer ne govoriš - š'a ba, đe's ba š'a ima ... "
- "Ne ... " - rekoh uvijek - "...ja jesam sarajlija i većina sarajlija ne govori tako. To su stereotipi."![]()
![]()
![]()
ista pitanja sam i ja dobila, 100x.. sto ne govoris ba, sto ne govoris djes, stas ba itd itd
a u sarajevu me pitaju odakle sam, i sto zanosim?! kada pricam...
Da, jesam Sarajlija, ali nisam nepismen i neobrazovan da bih govorio onako kako neki van BiH zamisljaju da Sarajlije/Bosanci govore. Samim tim, naravno da me odbijaju zene koje tako govore. Pogotovo one koje misle da time pokazuju da su iz srca ĆarŚije i time, kao, vise vrijede od drugih...
- fantom slobode
#534 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
a da ne pricamo o govoru postrojenih varalica sa Bahnhofa...cista petica! (fakultetska)
- fantom slobode
#535 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
to ti je puno galame, vriske i patoloske lazi istovremeno.sherbett wrote:jel to ono kako priča ona Hana iz Red carpeta?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#536 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
FGR, prebrojavanje krvnih zrnaca, busanje u prsa ko je ko, kapak. 
- Muhamed Đakmić
#537 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Šanerko, tišu, samo si ljubomorna na nas što fino pričamoladyblue18 wrote:FGR, prebrojavanje krvnih zrnaca, busanje u prsa ko je ko, kapak.
- Mayhem
#538 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Ja stvarno ne znam gdje vi srecete ljude koji bas tako govore... bilo muske bilo zenske...
osim usput sto se moze cuti... 
- Efedrin
#539 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
ziku mu tena, ofirnih, haha, s pijace, vidi mu jakne, ne skida je, vidi kako hoda HAHAHAHHA, odbija me ko odbojnik
- Ramzess Veliki
#540 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
??? Pa ... u trezoru banke, tamo ih čuvamo da ih ne pokradu.Mayhem wrote:Ja stvarno ne znam gdje vi srecete ljude koji bas tako govore... bilo muske bilo zenske...osim usput sto se moze cuti...
Čak ni poslovođe sa kojima radim ne govore šanerski, naučili su da čist govor vole investitori, a i gazda cijeni kad je poslovođa elokventan jer zastupa firmu.
Svi moji prijatelji i poznanici govore čisto i razgovijetno. Istina sa šanerima ni ne govorim ... š'a će mi oni u mojoj blizini ???
- Mayhem
#541 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Kao pravo nacionalno blago
Krivo sam se izrazila, ali ste toliko zakukali, da mi nije bilo jasno nista
Krivo sam se izrazila, ali ste toliko zakukali, da mi nije bilo jasno nista
- Goldenhand
#542 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
A takve se skontaju nakon trećeg izlaza.Onda ih izradim jednom,lafo zaboravim novčanikMilloni wrote:Ja sam na pogresnoj temi alii da sam musko mene bi odbio stav koji ima moja drugarica maa on uvijek treba sve platiti musko je nece mu nista biti...
- fatamorgana
#543 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Ma šta odbija, mene to bukvalno udaljava,kiki-miki wrote:Jeste li završili spisak?
Odbija li nekoga kad mu se kaže Ne?
- fatamorgana
#544 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Na prvu,kiki-miki wrote:Lahko se predaješ izgleda![]()
![]()
![]()
-
dezurni_ucenik
#545 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Kad stavi sliku na fejs sa klipacom sarajkom u ruci.Sestro draga moze li se nesto zenstvenije staviti na profilku. 
-
Jokericious
- animals
#547 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Moze ozujska,malo zenstvenija jeCVIKERASH wrote:Kad stavi sliku na fejs sa klipacom sarajkom u ruci.Sestro draga moze li se nesto zenstvenije staviti na profilku.
-
dezurni_ucenik
#548 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
animals wrote:Moze ozujska,malo zenstvenija jeCVIKERASH wrote:Kad stavi sliku na fejs sa klipacom sarajkom u ruci.Sestro draga moze li se nesto zenstvenije staviti na profilku.
Ja sam ipak za Staropramen.
- fantom slobode
#549 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Jokericious wrote:Kad pusi.

- kloniran
#550 Re: Šta vas najviše odbija? (za gospodu)
Zavisi jel kaze samo NE, ili NE sa suzavcem ili elektrosokeromkiki-miki wrote:Jeste li završili spisak?
Odbija li nekoga kad mu se kaže Ne?