ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post Reply
jijamezin

#526 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:
jijamezin wrote:
Bodkin wrote:pustice ih ameri niz vodu ako se turci previse budu kurcili. a i ovo mi je smijesno.eto kao ameri nisu znali..
Nece jer Amerika treba Tursku a ne obrnuto. Turska sutra moze da se okrene kini i cao djaci. Ima od Turske do Kine sve Turkofonske zemlje a i Rusija je tu. Turci mogu da rade sta hoce; jer im je takva kljucna pozicija u svijetu. To su vrata evrope defacto.
hahahhaha amerika treba tursku,a ne turska ameriku,,jel ti ovde pricas viceve,,,,,kakva bolan turska ja mislim da ni turci ne znaju da su tolika sila jel bi im ti mogao javiti kolika su turci sila...da se razumijemo turska je vojna sila za male balkanske zemlje,ali opet im ne moze mnogo naskoditi jel i ne granici sa nama,mislim ne moze nas napasti...ali turska je za velike sile macij kasalj kad kazem velike sile mislim na ameriku,rusiju,veliku britaniju,kinu,i td..
Stratford se nece sloziti sa tobom. Mislim da je stanford ipak malo realniji analizator od tebe, srbina iz sumske. :D
Njega ovdje na zapadu uvuijek u vijstima i dnevnicima pitaju za misljenje kada se radi o geopolitickim pitanjima:

Eto ti sta direktor Stratforda kaze o Turskoj vojnoj sili. Da je u evropi vodeca vojna sila zajedno sa Velikom Britanijom od svih NATO zemalja. Eto poslusaj ove izjave; napisana je i knjiga cak "the next 100 years" po kojoj Stratford vidi Tursku kao jednu od 4 velikih sila na svijetu.

Za tvoju informaciju. Turska ima:

250 f16 orbenih aviona sa israelskom modernizacijom
53 rf-4 sa Israelskom moernizacijom
250 NF5 i Northrop

Sto znaci ukupno 550 modrnih aviona. Italija ima samo 200 modernih lovaca, eurofightera, koja cak i nisu modernizovana. Znaci u evropi su Velika Britanija i Turska sto se tice zracnih snaga poprilicno dominantne. To nekazem ja vec stanford. A evo ti ovdje lista Turskih aviona:

http://www.hvkk.tsk.tr/EN/EnvanterdekiUcaklar.aspx?ID=7
Last edited by jijamezin on 27/10/2013 21:09, edited 3 times in total.
sandokann

#527 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sandokann »

luka0 wrote: pricas gluposti turska je jos uvijek ispod prosjeka standarda eu,,,eu nije samo rumunija,bugarska i grcka uostalom i grci imaju vece plate od turaka,,turska bi usla u eu sutra ali nece da je prihvate,,to znaju i turci i zato su se okrenuli sami sebi.
Da bi se podmirio prosjek grckih gradjana, koji jesu iznad turskih, grcka vlada vec niz godina unazad povlaci basnoslovne kredite od MMf-a, EU-a i ostalih dobrovoljnih davaoca. To rade i mnoge druge clanice EU-a. Naravno, isto za sobom povlaci i krojenje kape iz MMF-a, EU-a... smanjenje broja zaposlenih u javnom sekteru, rezanje budzeta...

Dok danasnja Turska nema duznickih obaveza prema MMF-u, EU i ostalim "dobrovoljnim davaocima".

Toliko, pa ti skontaj!
luka0

#528 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

jijamezin wrote:Hrvati pate od nekog komplexa i ubise se dokazivanjem da oni nisu bivsa provincija Turske; da oni nisu balkan da oni pripadaju evropejskoj civilizaciji i svi sretni sto su usli u EU. I za par godina ce im se desiti isto kao i sa Grckom. Prvo ce ih izmusti Njemacka i preuzeti sve firme (jer Hrvatska nije konkurentna ni u ludilu sa EU) i onda ce je staviti na aparate. Uz to ce im se mladi kvalitetni ljud iiseliti na zapad jer je plata za nekoliko faktora veca a obrazovanje za nekoliko faktora kvalitetnije.
nisam hrvat,,ali mi stvarno smijesno kad cujem da imaju hrvati komplex od nekih turaka a hrvati vec u eu,dok turci cekaju smrznuti napolju uostalom kao i srbi i bosnjaci....i uostalom sta se to desilo sa grcima pa prosjecan grk i sad ima vecu platu od prosjecnog hrvata :mrgreen: ,ja mislim da bi volili propasti kao grcka
Havatar

#529 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Havatar »

luka0 wrote:
jijamezin wrote:Hrvati pate od nekog komplexa i ubise se dokazivanjem da oni nisu bivsa provincija Turske; da oni nisu balkan da oni pripadaju evropejskoj civilizaciji i svi sretni sto su usli u EU. I za par godina ce im se desiti isto kao i sa Grckom. Prvo ce ih izmusti Njemacka i preuzeti sve firme (jer Hrvatska nije konkurentna ni u ludilu sa EU) i onda ce je staviti na aparate. Uz to ce im se mladi kvalitetni ljud iiseliti na zapad jer je plata za nekoliko faktora veca a obrazovanje za nekoliko faktora kvalitetnije.
nisam hrvat,,ali mi stvarno smijesno kad cujem da imaju hrvati komplex od nekih turaka a hrvati vec u eu,dok turci cekaju smrznuti napolju uostalom kao i srbi i bosnjaci....i uostalom sta se to desilo sa grcima pa prosjecan grk i sad ima vecu platu od prosjecnog hrvata :mrgreen: ,ja mislim da bi volili propasti kao grcka
Hrvati bi se raspali da nisu usli u EU a Turska ima tu moc da joj EU ne treba
luka0

#530 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

sandokann wrote:
luka0 wrote: pricas gluposti turska je jos uvijek ispod prosjeka standarda eu,,,eu nije samo rumunija,bugarska i grcka uostalom i grci imaju vece plate od turaka,,turska bi usla u eu sutra ali nece da je prihvate,,to znaju i turci i zato su se okrenuli sami sebi.
Da bi se podmirio prosjek grckih gradjana, koji jesu iznad turskih, grcka vlada vec niz godina unazad povlaci basnoslovne kredite od MMf-a, EU-a i ostalih dobrovoljnih davaoca. To rade i mnoge druge clanice EU-a. Naravno, isto za sobom povlaci i krojenje kape iz MMF-a, EU-a... smanjenje broja zaposlenih u javnom sekteru, rezanje budzeta...

Dok danasnja Turska nema duznickih obaveza prema MMF-u, EU i ostalim "dobrovoljnim davaocima".

Toliko, pa ti skontaj!
znam ja to sve ali ja ti kazem da grci kao narod imaju vece plate od turaka i da bolje zive od turaka,,a kako to kad su propali,,pa zato stto su u eu,,i briga hrvate kad propadnu nece napredovati ali nece ni umirati od gladi,,pogurat ce ih neko kao i grke,,pa grci imaju i sad platu preko 1000 e a turska i hrvatska 700
luka0

#531 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

Havatar,,a hoces li javiti turcima da im eu ne treba,,da se ljudi ne bore vise da udju,,a znas sto eu nece da pripmi turke,,jel imaju 70 miliona stanovnika a ne zive ni upola dobro kao sto ovde turkofili pretstavljaju,sutra kad bi turska usla u eu nagrnili bi milioni turaka da traze posao u eu..
animals

#532 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by animals »

Nista gore kad se pojedini Bosnjaci brinu za Tursku, a za njihovu BIH ih zaboli..koje licemjejrje..
Havatar

#533 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Havatar »

luka0 wrote:Havatar,,a hoces li javiti turcima da im eu ne treba,,da se ljudi ne bore vise da udju,,a znas sto eu nece da pripmi turke,,jel imaju 70 miliona stanovnika a ne zive ni upola dobro kao sto ovde turkofili pretstavljaju,sutra kad bi turska usla u eu nagrnili bi milioni turaka da traze posao u eu..
Turci se vracaju u Tursku i to u sve vecem broju , neki otvaraju male i srednje firme a oni obrazovani dolaze da rade za najace Turske firme.
animals

#534 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by animals »

Havatar wrote:
luka0 wrote:Havatar,,a hoces li javiti turcima da im eu ne treba,,da se ljudi ne bore vise da udju,,a znas sto eu nece da pripmi turke,,jel imaju 70 miliona stanovnika a ne zive ni upola dobro kao sto ovde turkofili pretstavljaju,sutra kad bi turska usla u eu nagrnili bi milioni turaka da traze posao u eu..
Turci se vracaju u Tursku i to u sve vecem broju , neki otvaraju male i srednje firme a oni obrazovani dolaze da rade za najace Turske firme.
Da, ali neobrazovani ima daleko vise od obrazovani..
luka0

#535 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

jijamezin,,,,sve je to lijepo sto turska ima,ali to joj ne vrijedi nista u sukobu sa francuskom,velikom britanojom, izraelom,pakistanom,indijom,kinom,,,,,,rusiju i ameriku necu ni spominati,,jel trenutno sa zabranom pravljenja nuklearnog oruzja,i ogranicenja postojeceg nuklearnog oruzja,ameriku i rusiju vjerovatno nikad niko nece ni stici,,,
luka0

#536 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

Havatar wrote:
a koliko ih se istovremeno sele iz turske,svaki turcnin ode u tursku i ozeni se uvijek zenu povede sa sobom,nesto slabo ostaju :D ,u tursku se mozda vracaju doktori,magistri,inzinjeri,a automehanicari i moleri sigurno ne,,a ko je tu vecina doktori ili moleri :-D
sandokann

#537 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sandokann »

luka0 wrote:
sandokann wrote:

Toliko, pa ti skontaj!
znam ja to sve ali ja ti kazem da grci kao narod imaju vece plate od turaka i da bolje zive od turaka,,a kako to kad su propali,,pa zato stto su u eu,,i briga hrvate kad propadnu nece napredovati ali nece ni umirati od gladi,,pogurat ce ih neko kao i grke,,pa grci imaju i sad platu preko 1000 e a turska i hrvatska 700
Znas, a pitas!?

Grcke plate danas su financirane iz kreditnih linija i kao takve su NEREALNE, jer nisu odraz grcke privrede. Kada neko pozajmi pare za financiranje budzeta jednoj drzavi, Grckoj, Spaniji, Portugalu, Kipru... onda postavlja i uslove; npr: smanjenje plata u javnom sektoru, smanjenje broja zaposlenih u drzavnim institucijama...

Slika Turske je potpuno drugacija; turske plate financira turska privreda i nemaju zaduzenja koja bi im postavljale uslove.
jijamezin

#538 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:
Havatar wrote:
a koliko ih se istovremeno sele iz turske,svaki turcnin ode u tursku i ozeni se uvijek zenu povede sa sobom,nesto slabo ostaju :D ,u tursku se mozda vracaju doktori,magistri,inzinjeri,a automehanicari i moleri sigurno ne,,a ko je tu vecina doktori ili moleri :-D
I ti Turci dobivaju ovdje po 8 djece i z 50 godina ces imati 10 miliona Turaka u Njemackoj. :D
Salu na stranu ali lupetas zestoko. Njemacka nema minimalnu platu kao sto neko rece. Niko se vise ne seli u Njemacku osim budale.
luka0

#539 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

:D
animals wrote:Nista gore kad se pojedini Bosnjaci brinu za Tursku, a za njihovu BIH ih zaboli..koje licemjejrje..
a najkomicnije je kad jijamezin pocne zazati srbe pa kaze ,sta ce srbija ima 7 niliona stanovnika a turska 70...i covjek se uzivi u raspravu dok mu neko nakon 2 sata ne kaze,,pa stani sinko bosna nije turska niti su bosnjaci turci,kakva ti je logika zezati srbe sto turaka ima 7 puta vise kad srba od bosnjaka ima 5 puta vise,,,i on i dalje ne shvata to,,i covjek mora mu uzvratiti istom mjerom i napisati .RUSIJA. a ne zelim to glupo mi,jel ja nisam rus,,
jijamezin

#540 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:jijamezin,,,,sve je to lijepo sto turska ima,ali to joj ne vrijedi nista u sukobu sa francuskom,velikom britanojom, izraelom,pakistanom,indijom,kinom,,,,,,rusiju i ameriku necu ni spominati,,jel trenutno sa zabranom pravljenja nuklearnog oruzja,i ogranicenja postojeceg nuklearnog oruzja,ameriku i rusiju vjerovatno nikad niko nece ni stici,,,
A sta siti kao neki relevantan faktor.Stratfor; Americki institut za globalne vojne usporedbe i geopoliticka pitanja je POJAM u svijetu a ti nisi niko. Kako to neshvatas? Ako Stratford kaze da je Turska vojnojaca od Francuske i Njemacke onda je to vjerovatno tako. Turska ima duplo vise borbenih aviona od Italija. Po Stratfordu je Turska zajedno sa VB dominantna od svih NATO zemalja u evropi. Ja neznam o cemu ti pises?

Po cemu se vojna sile jedne zemlje odredjuje? Zar nije po :

1) Broju modernih lovaca
2) Kvalitetu modernih lovaca (dali su modernizovani ili ne i gdje su piloti skolovani)
3) komunikacijskim sredstvima i popratnom infrastrukturom (Dali ima drzava vojne satalite, nosace aviona komunikacijski sustav itd)

Turska je daleeeko jaca vojna sila od Italija a kamoli Israela. Israel izdvaja za vojsku duplo manje od Turske. 25 miljardi godisnje to je samo za fakor dva manje od Rusije. Turci se pripremaju da dabave nuklearni arsenal; toga se i evropa brine:

http://www.hurriyetdailynews.com/turkis ... sCatID=398
luka0

#541 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

I ti Turci dobivaju ovdje po 8 djece i z 50 godina ces imati 10 miliona Turaka u Njemackoj. :D
Salu na stranu ali lupetas zestoko. Njemacka nema minimalnu platu kao sto neko rece. Niko se vise ne seli u Njemacku osim budale.

njemacka minimalna plata je mnogo vece od turske prosjecne,,a za 50 godina osmani ce postati hansi,,,
posto nijemci nisu glupo
oni su toleratni do neke mjere,,
Sequoia

#542 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Sequoia »

luka0 wrote:jijamezin,,,,sve je to lijepo sto turska ima,ali to joj ne vrijedi nista u sukobu sa francuskom,velikom britanojom, izraelom,pakistanom,indijom,kinom,,,,,,rusiju i ameriku necu ni spominati,,jel trenutno sa zabranom pravljenja nuklearnog oruzja,i ogranicenja postojeceg nuklearnog oruzja,ameriku i rusiju vjerovatno nikad niko nece ni stici,,,
Pretjero si s tim nuklearnim oruzjem . Ono je imalo smisla kada ga je amerika imala sama . Danas sluzi za zastrasivanje. mogli su rusi baciti na afganistan i pobijediti za minutu . Ovako su izgubili i rat i tehniku i hiljade vojnika . Oni koji su prezivjeli zive u paklu trauma . Ne ide to tako . Te bombe nisu igracke i ako jedna padne to je treci svjetski rat a cetvrti bi se vodio lukom i strijelom . Tvoje pisanje je navijacko i sve se svodi na to da bosnjaci ne smiju traziti puno jer ce im zapad poslati cestitku kao i afganistanu . :lol: :lol:
jijamezin

#543 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:I ti Turci dobivaju ovdje po 8 djece i z 50 godina ces imati 10 miliona Turaka u Njemackoj. :D

njemacka minimalna plata je mnogo vece od turske prosjecne,,a za 50 godina osmani ce postati hansi,,,
posto nijemci nisu glupo
oni su toleratni do neke mjere,,
Njemacka nema minimalnu platu budalo. Tamo riljas za 400 eura ako treba. Koja provala!!! Turci se ne integriraju lako a kamoli asimiliraju. 4. generacija Turaka su veci nacionalisti od prve i bolje govore Turski nego Njemacki. Znam ih na faxu ovi sto su samnom studirali; ja se rodio u sarajevu a oni ovdje a pricaju sa akcentom i kuci gledaju Turski tv. Samo mastaj ti srbine.
theTruePath

#544 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by theTruePath »

Cybernetic wrote:Sve kontam nemoguce, ali ono stvarno ispade da je jijamezin veci Turcin od thetruepath-a.
:-)
luka0

#545 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

jijamezin,,,ali ti si toliki navijac turske da ne shvatas poentu svega toga,,ako je taj amrricki institut rekao da je turska jaca od francuske,tto je.. jel nije racuno nuklearno naoruzanje,,turska je jaca ako ima vise tenjkova,aviona,broj vojnika,,,ali francuska je nuklearna sila i u stanju je gadjati svaki grad turske i ko bi najebo u nemogucem sukobu,,,tuurskaa,,,shvati primjerice rusija iako ne volim spominjati rusiju.ali rusija ima 10 hiljada nuklearnih glava,ima rakete sa najvecim dometom na svijetu,i plus raketu sa najvise bojevih glava,mislim da se zove buvala...i ona je u stanu gadjati i pogoditi svaki dio na kugli zemaljskoj,,i njoj ne treba brojnost vojnika,tenjkovi i te za velike sile ipak ne bitne stvari,bar ne mnogo.....i sta su uradile amerika i rusija,,potpsali su sporazum o nesirenju nuklearnog naoruzanja i pritom su natjerali cijeli svijet da potpise da zemlje koje nemaju nuklearno naoruzanje,sad ga ne smiju ni praviti,jel krse odredbu un,,a pritom te dvije zemlje mogu unistiti cijeli svijet,,nepravda,ali et..
luka0

#546 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

theTruePath wrote:
Cybernetic wrote:Sve kontam nemoguce, ali ono stvarno ispade da je jijamezin veci Turcin od thetruepath-a.
:-)
thetruepath-a. javi se brate pokazi da to nije istina :D
jijamezin

#547 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

luka0 wrote:jijamezin,,,ali ti si toliki navijac turske da ne shvatas poentu svega toga,,ako je taj amrricki institut rekao da je turska jaca od francuske,tto je.. jel nije racuno nuklearno naoruzanje,,turska je jaca ako ima vise tenjkova,aviona,broj vojnika,,,ali francuska je nuklearna sila i u stanju je gadjati svaki grad turske i ko bi najebo u nemogucem sukobu,,,tuurskaa,,,shvati primjerice rusija iako ne volim spominjati rusiju.ali rusija ima 10 hiljada nuklearnih glava,ima rakete sa najvecim dometom na svijetu,i plus raketu sa najvise bojevih glava,mislim da se zove buvala...i ona je u stanu gadjati i pogoditi svaki dio na kugli zemaljskoj,,i njoj ne treba brojnost vojnika,tenjkovi i te za velike sile ipak ne bitne stvari,bar ne mnogo.....i sta su uradile amerika i rusija,,potpsali su sporazum o nesirenju nuklearnog naoruzanja i pritom su natjerali cijeli svijet da potpise da zemlje koje nemaju nuklearno naoruzanje,sad ga ne smiju ni praviti,jel krse odredbu un,,a pritom te dvije zemlje mogu unistiti cijeli svijet,,nepravda,ali et..
To je totalitarno gledanje na rat i to je prevazidjeno. Tipicno za nepismenu malu djecicu. Mislis da velike sile ulaze u rat uopste? A kamoli da ulaze u rat zveckajuci nuklearnim oruzijem? Ne! velike sil jednostavno kroz svoje naoruzanje zapisavaju teritorij. I to je to.

Turska je jako velika vojna sila i zato moze Erdogan otici na Kosovo i reci :"Ovo je Turska" primjera radi. Ili moze doci u Sarakevo i reci:"Opet cemo osnovati Osmansko carstvo." Nemoze ga niko od velikih sila u evropi staviti u nezgodnu poziciju ili klepiti po prstima jer bi to za svaku zemlju u evropi bio prevelik zalogaj.

Francuska je vojna sila i zato brani svoje interese u Africi i nema nikoga od drugih vojnih sila koja ce poceti zveckati nuklearkama. Jesili ti zdrav?
Bodkin

#548 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Bodkin »

mrAdil wrote:
jijamezin wrote:Njemacka je protiv ulaska Turske u EU. EU funkcionise na principu da sto si veca drzava imas vise uticaja u EU parlamentu. Posto se ocekuje da ce Njemacka do 2030. spasti na 75 miliona stanovnika a Turska se povecati na 93 miliona Njemacka se boji da bi time izgubila svoju vodecu ulogu. Uz to naravno Njemacka ima malu Tursku u svojim granicama.

Nizozemska i ove male zemlje se nebune toliko protiv ulaska Turske.
A ko je osim Njemaca i vidio srecu od EU-a?
Sta ce Turskoj EU? Da uskladi zakone, ekonomiju, privredu... po EU zakonima???

Daj, ba, imaju ljudi uspon i ako im je ikada EU trebala to je danas proslost,
zato svi bjeze od eu :-) :-)
Bodkin

#549 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Bodkin »

jos niste svrsili cim i dalje pisete hvalospjeve :D
luka0

#550 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by luka0 »

Sequoia wrote:
Pretjero si s tim nuklearnim oruzjem . Ono je imalo smisla kada ga je amerika imala sama . Danas sluzi za zastrasivanje. mogli su rusi baciti na afganistan i pobijediti za minutu . Ovako su izgubili i rat i tehniku i hiljade vojnika . Oni koji su prezivjeli zive u paklu trauma . Ne ide to tako . Te bombe nisu igracke i ako jedna padne to je treci svjetski rat a cetvrti bi se vodio lukom i strijelom . Tvoje pisanje je navijacko i sve se svodi na to da bosnjaci ne smiju traziti puno jer ce im zapad poslati cestitku kao i afganistanu . :lol: :lol:
pojma nemas,,nikad ga amerika nije ni imala sama nuklearno oruzje,i prije svega sluzi da te ne prijatelj ne smije napasti,,a ne da porazis male nacije popit libije ili avganistana....,znaci francusku turska ne smije napasti ako napadne ,najebat ce,ali francusku moze napasti rusija ili amrika,i opet nece proci nekaznjeno ali mogi je napasti i poraziti.
Post Reply