Bosanski jezik

Post Reply
Downunda

#526 Re: Bosanski jezik

Post by Downunda »

Hedg wrote:Kvaziprofesore, reci mi onda koji to još profesor predaje jezički predmet kao što je, recimo, Pravopis i književni predmet kao što je, recimo, Interkulturalno izučavanje južnoslavenske književnosti?

Za srednju to važi da se može i književnost i jezik predavati odjednom, ali ne na fakultetima.
Ponavljam još jednom; radim u srednjoj školi a ne na fakultetu (molim te da pogledaš moj prethodni komentar)

Nisi ti nikakav profeosor već si uljez!

Dalje... Uopće, općina se koristi, a ne uopšte i opština. Prelistaj malo Pravopis, živ bio!
Općina se koristi i to niko nije osporio, ali ja sam govorio o tome koji se izraz više koristi u narodu.
Možda bi anketa u Sarajevu nabolje pokazala koji se izraz koristi, opština ili općina.
Prema tome ponesi taj Pravopis, pa idi od čovjeka do čovjeka pa im reci da su čitav život pogrešno koristili izraze.
Molim te da navedeš konkretan dokaz u kojem jasno stoji da je OPŠTINA i UOPŠTE nepravilno, pogrešno ili neispravno !
Ako nemaš; onda nas poštedi ovakvih komentara.
Manix

#527 Re: Bosanski jezik

Post by Manix »

karioke wrote:
Havatar wrote:Moliše me kolašinski prviši:
"Nami mevlud daj bosanski napiši!
Što j' u Kur'an na sve iman imamo
Bošnjački nam gradi mevlud molimo!"

Mevlud Hafiza Saliha Gaševića iz 1879.

Sto se tice prica da su jezici kojima se prica u Bosni ,Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj gori ustvari jedan jezik i da bi trebalo da ima jedno ime ja se slazem sa tim i to jedno ime treba da bude Bosanski jezik i to iz vise razloga . Prvo sto to i jeste bosanski jezik a drugo sto je Bosna po ustavu zemlja Bosnjaka , Srba , Hrvata i ostalih dok su Hrvatska odnosno Srbija zemlje hrvatskog odnosno srpskog naroda i logicno je dase zove po zemlji koja je drzava sva tri naroda. Osim toga pristajanje da se prizna istina i da i Hrvatska i Srbija pristanu da jedinstveno ime za jezik bude bosanski bi bio dokaz da su se Srbija i Hrvatska odrekli prretenzija na teritoriju Bosne i da su odustali od njene podjele.
Prvo, država se zove Bosna i Hercegovina, a jezici se dobijaju po imenu naroda, a ne države.
Drugo, pitajte bilo kog slavistu u bilo kome univerzitetu u Evropi i svijetu i reći će Vam da je to
isti jezik
.
Zašto je moralo da se da ovoliko novih imena umjesto predratnog
srspkohrvatskog
--politika.[/quote

Pa ako je isti jezik zasto se zvao srpskohrvatski ??? Da li su Hrvati i Srbi jedan te isti narod ??? Sam sebe pobijas u tri rijeci . I jos nesto . Srskohrvatski jezik je najgoropdnija i najodvratnija poluslozenica ili imme kojim se krsti jedan jezik. To je toliko glupo , toliko bolseno i toliko ludjacki da to moze na um pasti samo sizofrenim fastima iz redova hr i srposkog korpusa koji nikad nisu priznavali Bosanjake - Bosance - Crnogorce kao narod , koji nisu priznavali BiH i CG kao drzavu i nisu naravno priznavali bosanski jezik koji je najstariji i koji su susjedi i komsije u stvari ukrali . Eto zato se moralo izbaciti to odurno i perverzno ime srpskohrvatski jezik. To nigdje nema na svijetu da jedan jezik nosi u svom imenu dva naroda , dvije rijeci. Nigdje ama bas nigdje . Austrijskonjemacki jezik . Ili svicarskofrancuski jezik. Ili svicarskotalijanski . Sta nece pasti na um neprijateljima Bosne Boze dragi .
Tukelje

#528 Re: Bosanski jezik

Post by Tukelje »

Manix wrote:
karioke wrote:
Havatar wrote:Moliše me kolašinski prviši:
"Nami mevlud daj bosanski napiši!
Što j' u Kur'an na sve iman imamo
Bošnjački nam gradi mevlud molimo!"

Mevlud Hafiza Saliha Gaševića iz 1879.

Sto se tice prica da su jezici kojima se prica u Bosni ,Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj gori ustvari jedan jezik i da bi trebalo da ima jedno ime ja se slazem sa tim i to jedno ime treba da bude Bosanski jezik i to iz vise razloga . Prvo sto to i jeste bosanski jezik a drugo sto je Bosna po ustavu zemlja Bosnjaka , Srba , Hrvata i ostalih dok su Hrvatska odnosno Srbija zemlje hrvatskog odnosno srpskog naroda i logicno je dase zove po zemlji koja je drzava sva tri naroda. Osim toga pristajanje da se prizna istina i da i Hrvatska i Srbija pristanu da jedinstveno ime za jezik bude bosanski bi bio dokaz da su se Srbija i Hrvatska odrekli prretenzija na teritoriju Bosne i da su odustali od njene podjele.
Prvo, država se zove Bosna i Hercegovina, a jezici se dobijaju po imenu naroda, a ne države.
Drugo, pitajte bilo kog slavistu u bilo kome univerzitetu u Evropi i svijetu i reći će Vam da je to
isti jezik
.
Zašto je moralo da se da ovoliko novih imena umjesto predratnog
srspkohrvatskog
--politika.[/quote

Pa ako je isti jezik zasto se zvao srpskohrvatski ??? Da li su Hrvati i Srbi jedan te isti narod ??? Sam sebe pobijas u tri rijeci . I jos nesto . Srskohrvatski jezik je najgoropdnija i najodvratnija poluslozenica ili imme kojim se krsti jedan jezik. To je toliko glupo , toliko bolseno i toliko ludjacki da to moze na um pasti samo sizofrenim fastima iz redova hr i srposkog korpusa koji nikad nisu priznavali Bosanjake - Bosance - Crnogorce kao narod , koji nisu priznavali BiH i CG kao drzavu i nisu naravno priznavali bosanski jezik koji je najstariji i koji su susjedi i komsije u stvari ukrali . Eto zato se moralo izbaciti to odurno i perverzno ime srpskohrvatski jezik. To nigdje nema na svijetu da jedan jezik nosi u svom imenu dva naroda , dvije rijeci. Nigdje ama bas nigdje . Austrijskonjemacki jezik . Ili svicarskofrancuski jezik. Ili svicarskotalijanski . Sta nece pasti na um neprijateljima Bosne Boze dragi .
Slažem se.
Jasno kao dan. Bivša SFRJ je bila država naroda i narodnosti; 6 naroda i više narodnosti, a jezik se zvao po samo dva naroda. Ili je svaki od 6 naroda trebao imati pravo da zove jezik kako on želi, ili se jezik trebao zvati jugoslovenski, kako bi obuhvatio sve narode.
Šta je sa Bošnjacima i Crnogorcima - nigdje njhovog imena nije bilo u najnakaradnijem nazivu jezika, srpsko-hrvatskom. Toliko o demokratiji, a da ne otvaramo temu kako je odlučeno da se jezik zove SH ili HS. To je tek priča za sebe.
Tukelje

#529 Re: Bosanski jezik

Post by Tukelje »

Downunda wrote:
Hedg wrote:Kvaziprofesore, reci mi onda koji to još profesor predaje jezički predmet kao što je, recimo, Pravopis i književni predmet kao što je, recimo, Interkulturalno izučavanje južnoslavenske književnosti?

Za srednju to važi da se može i književnost i jezik predavati odjednom, ali ne na fakultetima.
Ponavljam još jednom; radim u srednjoj školi a ne na fakultetu (molim te da pogledaš moj prethodni komentar)

Nisi ti nikakav profeosor već si uljez!

Dalje... Uopće, općina se koristi, a ne uopšte i opština. Prelistaj malo Pravopis, živ bio!
Općina se koristi i to niko nije osporio, ali ja sam govorio o tome koji se izraz više koristi u narodu.
Možda bi anketa u Sarajevu nabolje pokazala koji se izraz koristi, opština ili općina.
Prema tome ponesi taj Pravopis, pa idi od čovjeka do čovjeka pa im reci da su čitav život pogrešno koristili izraze.
Molim te da navedeš konkretan dokaz u kojem jasno stoji da je OPŠTINA i UOPŠTE nepravilno, pogrešno ili neispravno !
Ako nemaš; onda nas poštedi ovakvih komentara.
:thumbup:
Na silu se (barem po Sarajevu,a i znam od prijatelja iz drugih gradova) pokušavaju nametnuti izrazi općina, uopće i sl.
Neka svako govori kako hoće, ali nemoguće da toliko ljudi griješi, a ovi drugi samo znaju reći da je to navodno pogrešno, a samo su čuli da je pogrešno, i još ne znaju objasniti zbog čega je tako.
Nešto kao inkvizicija u srednjem vijeku - mi kažemo da ne valja i to je tako !
Nema ništa na silu ;)
Hedg

#530 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Koristite li vi Pravopis? Šta vam je? Najgori su mi ovi koji drugima vole soliti pamet i pričati kako se treba govoriti ili pisati, a nemaju veze sa normom i to lupaju jer njima tako odgovara, a daleko od toga da su nekad prelistali Pravopis i vidjeli kako je to normirano, a kako nije.

Možeš ti koristiti kako hoćeš, opština ili općina, ali ovo drugo je normirano i to nisam izmislio ja već ljudi koji se tim bave. U jeziku postoje zakoni isto kao u saobraćaju. Vaš problem ako se tih zakona ne želite pridržavati. :wink:

Ako ćeš ići tom svojom seljačkom politikom, onda odnesi svoj neki naučni rad lektoru u kojem si pisao opština i te slične riječi koje se ne upotrebljavaju, pa ćemo vidjeti da li će te ispraviti i koliko ćeš grešaka u tom radu imati.

U jeziku se manite tih mišljenja kao u politici i toga da vi znate kako znate, da se vi u to razumijete i da to treba ovako, a ne onako. Sve piše u knjigama, protiv toga ne možete. Ili se pridržavajte pravila ili to ne radite, ali ćete u protivnom dobiti lizalo za zaustavljanje i eventualnu kritiku onih koji Pravopis ipak listaju. :wink:
aurora313

#531 Re: Bosanski jezik

Post by aurora313 »

chupacabra wrote: Pogrijesio si onda forum. Trebas uputiti apel na Poskok ili banjalukaforum, i javi nam kakve su reakcije. I jos nesto. Pukni sebi jedan samar lijevo pa desno, cisto onako da provjeris jesi li u u snu ili javi. Jaraniko, ovo je zemlja gdje jedan laktaski krkan drzi apsolutnu politicku moc i daje sebi za pravo da komentarise o stvarima o kojima nema ni tri ciste (lingvistika), a ti bi preko bosanskog nesto ujedinio. Oni se slomise da izbrisu sve sa prefiksom Bosanski, a ti bi sad da im kazes da prihvate bosanski za naziv jezika koji jeste historijska cinjenica, ali hajde ti to objasni sta ja znam Ostoji iz Bratunca ili Mati iz Gruda. Muji ne moras objasnjavati, on ce svakako zaokruziti bosanski na popisnici.
Dobro, to su tvoji pogledi, stavovi, i naravno, drskost.

Nego procitaj ovo sa Bosno Poharana pa daj da malo proeglenisemo, sta kome izgleda pravo a sta ne:

http://bosnopoharana.wordpress.com/2013 ... urakovcem/

I nikada nemoj drugom reci da bilo ko—ukljucujuci tu i Dodika—nema pravo da komentarise domace istorijsko-lingvisticko-nacionalne diskusije i pisanije, obzirom da jezik, a posebno nasu istoriju, nije niko dovoljno pribiljezio, sacuvao, i zatim danas dokumentovano i svima nama iznio kao cinjenice.

Zato se kod nas sve i kroji kako to neko zeli ili kako nekome treba.
Yug

#532 Re: Bosanski jezik

Post by Yug »

http://www.znamo.ba/povelja-bana-kulina ... zabegovic/

Povelja bana Kulina napisana je starom ćirilicom, a pismo bosančica nije postojalo – tvrdi Hamza Hamzabegović
Povelja bana Kulina napisana je starom ćirilicom, a pismo bosančica nije postojalo – tvrdi Hamza Hamzabegović
in AKTUELNO, IZ MINUTE U MINUTU, KNJIŽEVNOST sep 6, 2013 @ 13:42 2 Komentara

Hamza Hamzabegović, autor knjige “Podjela eona i drugi radovi iz povijesti”, izjavio je prilikom gostovanja na Alfi TV: “Povelja bana Kulina napisana je starom ćirilicom, a pismo bosančica nije postojalo”
Piše: Mustafa Smajlović
Na gostovanju u Jutarnjem programu Alfa TV od 5.9.2013. Hamzabegović je izjavio da je Povelja bosanskog bana Kulina iz 1189. g napisana takozvanom starom ćirilicom, te da nije postojala bosančica
Takvom svojom ponovljenom izjavom povijesni analitičar Hamza Hamzabegović ozbiljno se mimoilazi u shvatanju mnogih bh. znanstvenika. Zvanično se tvrdi da je ta Povelja, koja važi kao dokumentirani rodni list banovine Bosne, napisana pismom bosančica.
Autoru ovog priloga Hamzabegović je ponovio i pojasnio svoj stav: “Nastanak nekog pisma je epohalna stvar koja je imala svoje vrijema i svoj prostor, svoje ljude i potrebne finansijske potpore, a svakako i volju relevantnih političkih moćnika. Taj proces ostavlja i svoje neizbrisive tragove. Takozvana stara ćirilica zasigurno je nastala u Bugarskoj pred kraj 9. stoljeća u Preslavskoj književno školi i proizašla je iz Ćirilove glagoljice. Pismo stare ćirilice je sastavio episkop Konstantin od Preslava, odnosno njegov tim. U svakom slučaju je episkop Konstantin od Preslava najvjerovatnije 894. g objavio zbirku molitvi napisanu starom ćirilicom.
To zasad važi kao prvo djelo koje je napisanom tim novim pismom, odnosno za nas starom ćirilicom. Ovo pismo se proširilo kod Bugara, kod Južnih i kod Istočnih Slavena. U teškim i neprekidnim agresijama monoteizama na narodnu vjeru kod balkanskih Slavena, kao i kroz žilav otpor tim vjerskopolitičkim jednoumljima, nije bilo ni mogućnosti ni vremena niti nekog naučnog refugijuma gdje bi se mogao odviti takav kompleksan epohalni proces, koji zbilja iziskuje mnogo toga. Zasad ništa ne ukazuje na to da je bilo ikakvog pokušaja da se stvori bilo kakvo pismo na prostorima Južnih Slavena od bilo koje slavenske vlasti. Uostalom, mi skoro sva pisma, koja su kroz povijest nastala u Europi, možemo izbrojati na prste jedne ruke”.
Na pitanje autora priloga, koji su ljudi živjeli u banivini Bosna, Hamzabegović je krako odgovorio: “Logično, Bosanke i Bosanci su živjeli u svojoj kvazidržavi, banovini Bosni”.
Za očekivati je da će izjava ovog povijesnog anatlitičara, autora nekoliko publikacija među kojima je posebnu pažnju čitateljstva privukla knjiga “Podjela eona i drugi radovi iz povijesti”, izazvati brojne reakcije, pa i negiranja.
daxon

#533 Re: Bosanski jezik

Post by daxon »

Hedg wrote:Možeš ti koristiti kako hoćeš, opština ili općina, ali ovo drugo je normirano i to nisam izmislio ja već ljudi koji se tim bave.
Izvini, molim te, možeš li mi pojasniti sljedeće: u kojem od tri zvanična jezika, koji se po ustavu ravnopravno govore na cijeloj teritoriji države BiH (bosanski, srpski, hrvatski), dakle, u kojem od ova tri jezika je (kako sam kažeš) "normirano ovo drugo", tj. "općina"?
Hvala.
Revoltage

#534 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

daxon wrote:
Hedg wrote:Možeš ti koristiti kako hoćeš, opština ili općina, ali ovo drugo je normirano i to nisam izmislio ja već ljudi koji se tim bave.
Izvini, molim te, možeš li mi pojasniti sljedeće: u kojem od tri zvanična jezika, koji se po ustavu ravnopravno govore na cijeloj teritoriji države BiH (bosanski, srpski, hrvatski), dakle, u kojem od ova tri jezika je (kako sam kažeš) "normirano ovo drugo", tj. "općina"?
Hvala.
HRV.
Hedg

#535 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

U bosanskom i hrvatskom jeziku. Za srpski jezik je opština i uopšte.
Revoltage

#536 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

Hedg wrote:U bosanskom i hrvatskom jeziku. Za srpski jezik je opština i uopšte.
U bosanskom jeziku to nije normirano. Ne pametuj. Kod nas ni interpunkcija nije normirana.
Hedg

#537 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Reče mi neko ko, sigurno, nema Pravopis kući i ko nema nikakve veze sa predavanjima iz Pravopisa i sličnih predmeta. Imaš pozdrav, neupućeni i neobrazovani.
daxon

#538 Re: Bosanski jezik

Post by daxon »

Hedg wrote:U bosanskom i hrvatskom jeziku. Za srpski jezik je opština i uopšte.
Dakle, u BiH je normirano i opština, jednako kao što je to i općina, zar ne?
Hedg

#539 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Pa predstavlja isto, ali valja koristiti samo jedno, a to je općina. To piše u priručniku Senahida Halilovića, ako već nekoga interesira. Koga zanima navedeno, mogu slikati pa ovdje postaviti.
Revoltage

#540 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

Hedg wrote:Reče mi neko ko, sigurno, nema Pravopis kući i ko nema nikakve veze sa predavanjima iz Pravopisa i sličnih predmeta. Imaš pozdrav, neupućeni i neobrazovani.

Vidi se da pojma nemas. Pozdrav.
Revoltage

#541 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

Hedg wrote:Pa predstavlja isto, ali valja koristiti samo jedno, a to je općina. To piše u priručniku Senahida Halilovića, ako već nekoga interesira. Koga zanima navedeno, mogu slikati pa ovdje postaviti.
Dakle nije normirano nicim, nego tvojim baljezganjem. Ne pravi se pametan, kad nisi.
Hedg

#542 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Što si naporan? Uzmi, bolan, priručnik i vidi kako je dozvoljeno, a kako nije. Ako ti je teško ''svariti'', onda se mani palamuđenja i ne davi nas svojim glupostima. Najdraži mi su takvi poput tebe, puna vam usta palamuđenja o gramatici, pravopisu i književnosti, a ustvari ste truba da veće nema. Posveti se nečem drugom, ovo ti ne ide nikako.
Revoltage

#543 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

Hedg wrote:Što si naporan? Uzmi, bolan, priručnik i vidi kako je dozvoljeno, a kako nije. Ako ti je teško ''svariti'', onda se mani palamuđenja i ne davi nas svojim glupostima. Najdraži mi su takvi poput tebe, puna vam usta palamuđenja o gramatici, pravopisu i književnosti, a ustvari ste truba da veće nema. Posveti se nečem drugom, ovo ti ne ide nikako.
Jel zadata norma ili je samo norma koja je u upotrebi?

Da vidim koliko pojma imas.
daxon

#544 Re: Bosanski jezik

Post by daxon »

Hedg wrote:Pa predstavlja isto, ali valja koristiti samo jedno, a to je općina. To piše u priručniku Senahida Halilovića,
Dobro, vjerujem da tako piše u tom priručniku, ali i dalje to ne znači da je korištenje riječi opština pogrešno?
Revoltage

#545 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

daxon wrote:
Hedg wrote:Pa predstavlja isto, ali valja koristiti samo jedno, a to je općina. To piše u priručniku Senahida Halilovića,
Dobro, vjerujem da tako piše u tom priručniku, ali i dalje to ne znači da je korištenje riječi opština pogrešno?
Vidis da vuce na jednu stranu i pametuje. To je on sebi normirao u glavi, pa misli da je ispravno. Koristi se i jedno i drugo sve dok ne dodje do reforme pravopisa, a ista nece doci zadugo, jer smo nesposobni. Ovaj Hedge misli da je Boga ufatio za kurac, a ja diplomirao ovaj jezik.
Last edited by Revoltage on 06/09/2013 16:52, edited 1 time in total.
Hedg

#546 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

daxon wrote:
Naravno da je pogrešno, to nije samo reda radi napisano već je primjer šta se koristi a šta ne u čitavoj jezičkoj kulturi. Lektori bi to smatrali nenormiranim i neadekvatnim u hrvatskom i bosanskom jeziku, tako da je, kako ti kažeš, pogrešno.
Last edited by Hedg on 06/09/2013 16:58, edited 1 time in total.
Revoltage

#547 Re: Bosanski jezik

Post by Revoltage »

Hedg wrote:
daxon wrote:
Naravno da je pogrešno, to nije samo reda radi napisano već je primjer šta se koristi a šta ne u čitavoj jezičkoj kulturi. Lektori bi to smatrali nenormiranim i neadekvatnim u hrvatskom i bosanskom jeziku, tako da je, kako ti kažeš, pogrešno.

Ovog neobrazovanog sam stavio na listu gnjavatora, čisto da mu prenesete ako bude pitao.
Sto volim ove u prvom semestru. :lol: Pojma ti nemas djecace. Veze nemas. :thumbup: Naucio se pisati i misli da zna nesto. :D
Hedg

#548 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Poserem ti se na znanje, neobrazovani. Nije jel već je l' i nije ufatio već uhvatio.
daxon

#549 Re: Bosanski jezik

Post by daxon »

Pogrešno bi bilo da ta riječ nije normirana ni u jednom od tri zvanična jezika koji se ravnopravno govore na cijeloj teritoriji BiH, međutim, pošto je i riječ "opština" normirana u jednom od tri zvanična jezika koji se ravnopravno govore u BiH, samim tim nije ništa manje pogrešna od riječi "općina". Bar ne u državi BiH, zar ne?
Hedg

#550 Re: Bosanski jezik

Post by Hedg »

Pa selektiraš jedan jezik za koji se odlučiš i po tome pišeš svoja djela i slično. Ne možeš mixati norme i sva tri jezika koristiti u, recimo, naučnom djelu. :-)
Post Reply