Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zatamnjena stakla

#526 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Zatamnjena stakla »

Lažeš?
Hajvan

#527 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

Sorel wrote:Lažeš?
zašto bih?!
Znaš ono- uzrujan si, sve/svi ti smeta/ju, namrgođen si... i onda naletiš na lolu i on te namara- raskuje te ko paletu... eh, i onda si neko vrijeme miran, pribran, ma relaksiran i opušten...
astala_vistala

#528 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by astala_vistala »

Sorel wrote:Znači niko petaka nema za posudit? E tačno ste bijeda.
idi sabahom istovaraj voce na heci bice i cvancika :)
TheMule

#529 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by TheMule »

iTo wrote:luksuz na ulici al kod kuce bijeda...
vozaju se motor-i cayen-i i hummer-i a zivi se u podrumskoj prostoriji ;)
Svi u velikim kreditima
iTo

#530 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by iTo »

TheMule wrote:
iTo wrote:luksuz na ulici al kod kuce bijeda...
vozaju se motor-i cayen-i i hummer-i a zivi se u podrumskoj prostoriji ;)
Svi u velikim kreditima
bitno je samo sta drugi misle, pogotovu ako misle da si pun ko brod ;)

a sve zbog zena vecinom :D
sarajlija80

#531 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by sarajlija80 »

od profiterstvai ratnih donacija nogronim djelom.Dalje sve sto se obogatilo i sto je dobrostajece iz svih gradova bih sljeglo je u Sarajevo.
siimee

#532 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by siimee »

mirzet87sa wrote:
nowyouseeme wrote: Šetam po njemu svaki dan i nešto ne viđam preveliki luksuz. Auta koja su malo napucanija uglavnom stranih tablica... Ostali vjerovatno izvukli kasicu prasicu, i to su oni za koje se ne zna otkud im, ali se itekako da naslutiti :-)
Uostalom, nije mi ni jasno šta se tačno posmatra kao luksuz?
Pa ocito onda da se ne razumijes u auta.. Jedan sls amg kosta 600-700k km, kod nas u sarajevu ih imas 2-3. Jedan maserati kosta 200-300k, kod nas ih imas par. Par rs5/6 s8/5 r8 a7 audija, par range rovera, onda sl55 amg, e55 amg, cls najnoviji, c63 amg, porsheova ima milion.. bezveze da ne nabrajam sad, u sarajevu imas preko 30auta koji kostaju preko 200.000km i nesto cisto sumnjam da ih voza jedan te isti lik.
I samo da napomenem, ovi sls amg su limited edition, rijetka su auta. Vecinom ih vozaju sheici iz emirata i naravno, nasa gospoda :D
Edit:
I ja sam se cesto pito, odakle.. haj skuckat nekih 50-70milja za auto i moze se.. ali brate, vozat auto od pola miliona :oops:
Nemaju 2-3 SLS AMG-a već jedan jedini crveni, od drugovog starog auto :D
Ti ostali su stranci :D
Umalo popisivac

#533 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Umalo popisivac »

Pa mislim da bas i nema pretjeranog luksuza. Odjeca se bar danas moze kupiti za kikiriki u radnji (ono 100 maraka da se sredis od glave do pete). Mobiteli isto tako, neko stedi za taj mobitel i hrani se mjesec dana pastetom i mlijekom (a imas ih i na pretplatu, na crno, polovnih), nego opet potrosi u guzicu. Ima svakako i onih prdonja, al opcenito ljudi nemaju para. Mislim da skoro pa i nema obitelji u BiH a da nema nekog uzeg clana a da nema posla ili radi za sicu.

ovdje se ljudi vole pokazivati za nesto sto nisu. Kad god sam u banci bude neki tip ono skockan, fino odjelo, smartphone itd a ja cujem kako mu bankar govori kako ima 20 - 30 maraka na racunu.
Umalo popisivac

#534 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

didžej wrote:sarajevo je drzava za sebe, mislim da je bogatije od rs i ostatka bih zajedno.
Ne bih se bas slozio. Ako cemo po standardu on je po nekim pokazateljima veci u zapadanoj Hercegovini. Siroki recimo.
alanx

#535 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by alanx »

Image
azdralovic

#536 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by azdralovic »

Umalo popisivac wrote:Pa mislim da bas i nema pretjeranog luksuza. Odjeca se bar danas moze kupiti za kikiriki u radnji (ono 100 maraka da se sredis od glave do pete). Mobiteli isto tako, neko stedi za taj mobitel i hrani se mjesec dana pastetom i mlijekom (a imas ih i na pretplatu, na crno, polovnih), nego opet potrosi u guzicu. Ima svakako i onih prdonja, al opcenito ljudi nemaju para. Mislim da skoro pa i nema obitelji u BiH a da nema nekog uzeg clana a da nema posla ili radi za sicu.

ovdje se ljudi vole pokazivati za nesto sto nisu. Kad god sam u banci bude neki tip ono skockan, fino odjelo, smartphone itd a ja cujem kako mu bankar govori kako ima 20 - 30 maraka na racunu.
pa ako je u odijelu i sa smartphoneom ne znaci da je milioner ... i taj sluzbenik u banci hoda u odijelu i sa sluzbenim smartphoneom a primaju do 1000 maraka plate...
Umalo popisivac

#537 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Pa znam, to i govorim. U Sarajevu se uglavnom radi o prividu luksuza, a vecina kokuzi.
Leons

#538 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Leons »

Ovo je klasicni sindrom svih postkomunistickih drzava. Nakon decenija lazne jednakosti i prinudne solidarnosti gdje smo svi "isti" ljudi zele da se isticu od ostalih prije svega kroz materijalizam. Da znate samo kakvi se autici voze moldavskim ulicama.

Pogledajte samo one uzgajivace kamila sto su naftu otkrili.

Nisam procitao uvodni post pa ne znam na sta je forumas mislio kad je rekao luksuz, ali kod zaposlene radne snage godisnji dohodak je u prosjeku 7-8 hiljada KM tako da ne znam sta je tu cudno ako neko kupi sebi odijelo i smartphone.
Umalo popisivac

#539 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Stvar je u tome sto ovdje neki ocito cijene luksuz po par krpica na covjeku i mobitelu koji se moze kupiti za par sto maraka ( a i manje).
azdralovic

#540 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by azdralovic »

Leons wrote:Ovo je klasicni sindrom svih postkomunistickih drzava. Nakon decenija lazne jednakosti i prinudne solidarnosti gdje smo svi "isti" ljudi zele da se isticu od ostalih prije svega kroz materijalizam. Da znate samo kakvi se autici voze moldavskim ulicama.

Pogledajte samo one uzgajivace kamila sto su naftu otkrili.

Nisam procitao uvodni post pa ne znam na sta je forumas mislio kad je rekao luksuz, ali kod zaposlene radne snage godisnji dohodak je u prosjeku 7-8 hiljada KM tako da ne znam sta je tu cudno ako neko kupi sebi odijelo i smartphone.
tim vise ako mu recimo posao zahtijeva to isto... na to sam mislio par postova ranije
Umalo popisivac

#541 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Recimo Vapiano u Alti, gledam tamo ljude sto jedu i ugl. se radi o strancima. Nasi obicno kafenisu po sat dva uz onu obicnu malu. to ti je pokazatelj standarda.
Leons

#542 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Leons »

Umalo popisivac wrote:Stvar je u tome sto ovdje neki ocito cijene luksuz po par krpica na covjeku i mobitelu koji se moze kupiti za par sto maraka ( a i manje).
Upravo to je dokaz da smo siromasni. Mozes misliti frajera u Etiopiji kad izvadi svoju Nokia 3310.
Umalo popisivac

#543 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

pa naravno. jasta vec smo bijeda. podaci ne lazu, najsiromasnije zemlja Europe i s najvisom stopom nezaposlenih. Ovo ostalo je najcesce samo privid.
Šveđanin

#544 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Šveđanin »

Zar nije Moldavija najsiromasnija zemlja evrope?

Skickat från min iPhone via Tapatalk
Rizvan

#545 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Rizvan »

Šveđanin wrote:Zar nije Moldavija najsiromasnija zemlja evrope?

Iza nas su još i Makedonija, Kosovo, Albanija i Gruzija. U prosjeku imamo veće plate od Srba, Romuna i Bugara, s tim što oni nemaju ovoliku nezaposlenost, tako da nam je na kraju standard otprilike isti.
lasta2

#546 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by lasta2 »

Hrassno wrote:Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.
mi lažemo da nam je loše da nam daju što više a ovamo živimo ko švicarske kurve. ključ našeg uspjeha je laž i u ovom zemlji sve je laž.
Umalo popisivac

#547 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Ne znam. Tu smo negdje. Istrazivanje je mislim obuhvatilo samo zemlje EU i potencijalne kandidate. A jebeni smo s kim se usporedjujemo.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bih- ... /130621030
Umalo popisivac

#548 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rizvan wrote:

Iza nas su još i Makedonija, Kosovo, Albanija i Gruzija. U prosjeku imamo veće plate od Srba, Romuna i Bugara, s tim što oni nemaju ovoliku nezaposlenost, tako da nam je na kraju standard otprilike isti.
jos jedan od onih koji se zavarava. Po kupovnoj moci cak je i Albanija ispred BiH, a tako i ostali. Tako da nam standard nije isti, vec losiji.
Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Evropi, pokazalo je posljednje istraživanje evropske statističke službe Eurostat. Istraživanje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.
Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 evropskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto evropskog prosjeka, odnosno 72 posto ispod evropskog prosjeka, što ovu zemlju čini najsiromašnijom u Evropi i državom s najnižim životnim standardom.
Od zemalja regiona, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 posto od evropskog prosjeka ili 70 posto ispod evropskog prosjeka.

Poslije Albanije slijede Srbija i Makedonija čiji BDP iznosi 35 posto evropskog prosjeka.

Od zemalja regiona, najbogatije zemlje su Hrvatska i Crna Gora u kojima BDP iznosi 61 posto, odnosno 42 posto evropskog prosjeka.
Rizvan

#549 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Rizvan »

Umalo popisivac wrote:
Rizvan wrote:

jos jedan od onih koji se zavarava.
Da, inače Eurostat istraživanja su sveto slovo na papiru. :lol: Pa šta i ako smo najsiromašniji u Evropi (iako nismo, jer ima i siromašnijih od nas), opet u prosjeku živimo bolje nego većina ljudi na ovoj planeti.

Barem nismo prezaduženi kao Hrvatska. :skoljka:
Stoner

#550 Re: Odg: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Stoner »

Rizvan wrote:
Da, inače Eurostat istraživanja su sveto slovo na papiru. :lol: Pa šta i ako smo najsiromašniji u Evropi (iako nismo, jer ima i siromašnijih od nas), opet u prosjeku živimo bolje nego većina ljudi na ovoj planeti.

Barem nismo prezaduženi kao Hrvatska. :skoljka:
Nije samo Eurostat došao do istih rezultata.
Ne treba nam biti utjeha to što živimo bolje od nekih afričkih plemena kada smo najgori na evropskom kontinentu.

I nema veze što nismo prezaduženi. Bili bi, da možemo vraćati i da imamo kreditni skor.

Hrvatska ima daleko bolju ekonomiju od BiH, jedan pokazatelj ništa ne znači.
Post Reply