hrvatska-more

Post Reply
MedenoSrce

#526 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

Alfons Kauders wrote: pa dere koktele i ostale zajebancije.
kakvi kokteli ba ja pricam o smokvama, rastu na grani odes i uberes - za to vrijeme prije polaska iz Sa te iste smokve 4KM

a da ne pricam da je cjenovna politika trgovina takva da dignu cijene u jeku sezone za 20-30%
miki.ba

#527 Re: hrvatska-more

Post by miki.ba »

Alfons Kauders wrote:
miki.ba wrote:Ne znam da li je moguce trošiti 10€, mislim budimo realni. :roll:
Koliko ljudi ima nekogo kod koga mogu otici besplatno u vikendicu, opet, budimo malo realni.
Ok, cifra je ako neko ima smjestaj - dakle smatram da ce prosjecna BeHa porodica na moru trositi 10tak eura po osobi dnevno. To je oko 250 kuna, vise no dovoljno ako se kuha kod kuce, a vecina to radi... Ponekad moze pizza ili nesto, ali vecina nece trositi stotine kuna u restoranima svaki dan.

Bez smjestaja samo dodas 10-15 eura po glavi za apartman i to je to - ovo opisuje barem 90% naseg svijeta koji dole ljetuje (ili se ja druzim s mrtvim kokuzima) :D
E ne znam, meni treba bar 400 KN samo dok sam na plaži, što za ležaljke, što dok me djeca oderu na onim štandovima, sladoledi, hladni napitci, pa dok koju pivu zvocnem, pa šta prizalogajimo.
Onda navecer sve jovo nanovo, a rucamo kod kuce što bi se reklo, znaci nismo svratili u restoran.
Alfons Kauders

#528 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

MedenoSrce wrote:
Alfons Kauders wrote: pa dere koktele i ostale zajebancije.
kakvi kokteli ba ja pricam o smokvama, rastu na grani odes i uberes - za to vrijeme prije polaska iz Sa te iste smokve 4KM

a da ne pricam da je cjenovna politika trgovina takva da dignu cijene u jeku sezone za 20-30%
Deranja na vocu i povrcu je vazda bilo, a ove godine ce tek biti cirkus. Zaboravio sam cijene ali je otislo u kurac, jer je haman teze uvoziti iz Hercegovine. Znam da sam u maju placao haman 8km za paprike. :D

Ove godine se najvise isplati svercati povrce, zapravo dopusteno je prenijeti do 5kg. :D
madner

#529 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:20 KM dnevno, 150 KM za godisnji.

Nije lose, nije lose :D

Ako imas tu semu, imam ja jednu heftu slobodno sad nekad i spreman sam dati i circa 250 :D
Ne govorimo o omladini... Ja sam s 20tak godina znao potrositi vise od sto maraka dnevno, a imao smjestaj... Od podne do jutra odvaljen, a kuhanje mi nije padalo na pamet...

Samo sto sad ne mogu toliko popit :D
Pa u tih 58 eura dnevno ulazi i smjestaj. Inace ispade da se All inclusive ne isplati za Hrvatsku :D
Alfons Kauders

#530 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

miki.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:
miki.ba wrote:Ne znam da li je moguce trošiti 10€, mislim budimo realni. :roll:
Koliko ljudi ima nekogo kod koga mogu otici besplatno u vikendicu, opet, budimo malo realni.
Ok, cifra je ako neko ima smjestaj - dakle smatram da ce prosjecna BeHa porodica na moru trositi 10tak eura po osobi dnevno. To je oko 250 kuna, vise no dovoljno ako se kuha kod kuce, a vecina to radi... Ponekad moze pizza ili nesto, ali vecina nece trositi stotine kuna u restoranima svaki dan.

Bez smjestaja samo dodas 10-15 eura po glavi za apartman i to je to - ovo opisuje barem 90% naseg svijeta koji dole ljetuje (ili se ja druzim s mrtvim kokuzima) :D
E ne znam, meni treba bar 400 KN samo dok sam na plaži, što za ležaljke, što dok me djeca oderu na onim štandovima, sladoledi, hladni napitci, pa dok koju pivu zvocnem, pa šta prizalogajimo.
Onda navecer sve jovo nanovo, a rucamo kod kuce što bi se reklo, znaci nismo svratili u restoran.
Jbg, ti ces potrositi jer mozes priustiti, isto kao i ja - ali velika vecina ljudi ne moze. Na tebe koji potrosis 400kn na plazi dodje barem 10 ljudi koji ne potrose ni 40kn. :D Kafa, kisela, piva i kapak... :D Senvici od kuce, lezaljke nula bodova.

A sto se tice cijena u restoranima vs. kucne varijante... U zadnje vrijeme mi se cini da se vise isplati jesti vani i platiti malo vise nego se zajebavati po kuci. Vecina ugostitelja zadnjih nekoliko godina nije pretjerano dizala cijene hrane, dok su npr. cijene svjezeg povrca otisle u kurac. Doduse, zavisi sta ko kuha... Piletina je npr. jeftina, ali kad sebi napravim neku gotivnu pastu, verdura varijantu - jebiga izadje me haman isto kao da sam jeo vani... Doduse, i tad treba znati gdje ne kolju cijenama, treba se malo raspitati, ali moze se naci i jeftine klope. Prije pet-sest godina bila je susta suprotnost.
Alhemicarkaa

#531 Re: hrvatska-more

Post by Alhemicarkaa »

MedenoSrce wrote:kako god hr je preskupa za ono sto nudi

hotelski smjestaj PP bez prevoza kosta oko 1000,00KM dok AI u Tr kosta isto toliko sa prevozom
zato sam ja sebi kupila sator pa kad god mi prahne Hr ne razmisljam o smjestaju.
Gdje je AI u Turskoj 1000 KM? Čita li iko one dodatke šta je uključeno u cijenu, aerodromske takse i to? Pored toga, 1000 KM su malo lošiji hoteli, oni sa 5 zvjezdica i sa uslugom ultra mega ekstra blabal AI nema ispod 2000 KM.

I gdje vi nalazite te Bosance koji imaju stanove i vikendice na Makarskoj rivijeri, kojima se uvalite? Ja nikad ne sretoh nijednog.

Ja idem u Hrvatsku i to baš na Makarsku rivijeru i to iz više razloga:

1. Blizu mi je, a pošto imam malu bebu ne isplati mi se ići na sjever Hr
2. Samo na Makarskoj rivijeri možeš naći apartman bukvalno na plaži (opet zbog bebe)
3. Makarska rivijera ima najviše hladovine (i zbog bebe a i zbog mene vala)
4. U Hr u sklopu partmana imam kuhinju, što mi je bitno za bebu.
5. U Hr nisu temeperature previsoke, a u Tr ne mogu putovati van sezone jer mi suprug radi u prosvjeti, tako da samo juli i august dolaze u obzir, i sa bebom se ne bih usudila u tom periodu u Tr.
6. Hr je jeftinija od Tr (za dvije osobe u Tr potrebno je oko 5000 KM).

Meni je Hrvatska super, nikad nisam imala nikakvih problema na granici, niti sa domaćinima. Naprotiv. Nikad nisam nosila hranu, a s obzirom da nemam vikendicu, niti znam te koji imaju :sad: i ne mogu ponjeti manje od 100 eura po danu (još kad se ubroje pare za nedaj Bože).

Dok nisam imala djete, suprug i ja smo putovali i na sjever Hr, ljetovali smo i u Sloveniji, i kad je trebala viza i kad nije i nikad nikakvih problema nismo imali, samo lupe pečat, sve u redu i sretan put. Ne ide Hr na Mars, samo ulazi u EU, i nije nam prvi put da prelazimo granicu EU. Ne znam otkud tolika hampa. Ja nikad ni na jednoj granici nisam imala problema, a putovalo se baš.
Alfons Kauders

#532 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote:20 KM dnevno, 150 KM za godisnji.

Nije lose, nije lose :D

Ako imas tu semu, imam ja jednu heftu slobodno sad nekad i spreman sam dati i circa 250 :D
Ne govorimo o omladini... Ja sam s 20tak godina znao potrositi vise od sto maraka dnevno, a imao smjestaj... Od podne do jutra odvaljen, a kuhanje mi nije padalo na pamet...

Samo sto sad ne mogu toliko popit :D
Pa u tih 58 eura dnevno ulazi i smjestaj. Inace ispade da se All inclusive ne isplati za Hrvatsku :D
Ulazi, naravno... Ali opet smo jebeno ispod prosjeka. :D Rusi su zakon, preko 100 eura bacaju redovno. Englezi su iznad, a Svabe su cini mi se bas oko prosjeka, Cesi i Poljaci nesto ispod, mi i Hrvati jos nize. :D

A all inclusiva ima sve vise, pravo jeftinih. Nema toliko oko Makarske, tamo nikad nije ni bilo nesto puno hotela, ali ko hoce juznije moze naci fakat postenih ponuda od Peljesca do Cavtata
MedenoSrce

#533 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

Alhemicarkaa wrote:

hotelski smjestaj PP bez prevoza kosta oko 1000,00KM dok AI u Tr kosta isto toliko sa prevozom
zato sam ja sebi kupila sator pa kad god mi prahne Hr ne razmisljam o smjestaju.
Gdje je AI u Turskoj 1000 KM? Čita li iko one dodatke šta je uključeno u cijenu, aerodromske takse i to? Pored toga, 1000 KM su malo lošiji hoteli, oni sa 5 zvjezdica i sa uslugom ultra mega ekstra blabal AI nema ispod 2000 KM.

http://www.fibula.ba/default.aspx evo cim otvoris na prvoj stranici a uporedjivala sam Hr 3* i 4* u Tr
madner

#534 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Pa onda je prica malo drugacija, prosjecni Bosnjo za ljetovanje potrosi circa 1000-1500 KM u Hrvatskoj. Za porodicu to izadje na 25 eurica po glavi.

Gdje ima, fakat mi treba jedna hefta :D
Alfons Kauders

#535 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

MedenoSrce wrote:
Alhemicarkaa wrote:

http://www.fibula.ba/default.aspx evo cim otvoris na prvoj stranici a uporedjivala sam Hr 3* i 4* u Tr
Tuska ima super aranzmana, pogotovo ko voli all inclusive varijante bez glavobolje, da se bas odmori. Ko voli malo aktivniji odmor, da promijeni plazu ili grad, Hrvatska nije los izbor.

Najvazniji faktor je svakako geografija. Ja cu radije otici u Hrvatsku 2-3 puta godisnje nego jednom u Tursku. Jednostavno mi to vise godi. Da su Turska ili Albanija na 7-8 sat voznje, u Hrvatskoj bi uzalud trazio po plazi Bosance (a vjerovatno i Hrvate, Cehe, Poljake itd)
Alfons Kauders

#536 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Pa onda je prica malo drugacija, prosjecni Bosnjo za ljetovanje potrosi circa 1000-1500 KM u Hrvatskoj. Za porodicu to izadje na 25 eurica po glavi.

Gdje ima, fakat mi treba jedna hefta :D
Pa izadje 25 eurica po glavi kad se racuna smjestaj - a inace ne izadje... Npr. kad ne pijem, ja dole ne mogu potrositi 25 eura po danu, jednostavno ne mogu. Rucam, popijem par pica u kafani, kupim dorucak... I to je 100 i kusur kuna, 25 eura je 190 kuna.
madner

#537 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Pa ne izadje ni Njemce :D

On da ode na koji izlet i ne plati skupo zimmer, bio bi minus :D
Jay Gatsby

#538 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Meni je Hrvatska vazda bila najbolja za kupanja (kad idem zbog toga). Španija, Turska, Tunis, Jordan, Grčka, Italija... bilo mi je tamo isto super, ali mi hrvatsko more jednostavno najviše odgovara.

O cijenama je smiješno pričati. Pružiš se koliko hoćeš za odmor kakav ti treba i to je to.
Alhemicarkaa

#539 Re: hrvatska-more

Post by Alhemicarkaa »

MedenoSrce wrote:
Alhemicarkaa wrote:

Pa dođe na isto, kad se doda aerodromska taksa, dođe kao i prevoz za Hr. Odi na relax i pogledaj ponudu za AI u Tučepima, pomnoži sa 6 noći, dodaj prevoz i to je to. S tim da 3 zvjezdice u Hr nije isto što i tri zvjezdice u Tr. Tamo su hoteli sa 3 zvjezdice očajni, a sa četri su za nijansu bolji, bar s onim što sam ja imala iskustva.
Alfons Kauders

#540 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Pa ne izadje ni Njemce :D

Dodatni fol je sto Hrvatska vise nema pretjerano prostora za dizanje cijena u maloprodaji... Iz prostog razloga sto ni Dalmatinci to vise ne mogu priustiti. Ljudi u usluznom sektoru rijetko zarade vise od 4500-5000 kuna, javni sektor sa VSS je tu negdje, oko 5000... Radnici u maloprodaji, u marketima - nerijetko imaju ispod 3000, sto je krs mrtvi s njihovim cijenama.

Zato ocekujem da ce CG i Turska dizati cijene narednih nekoliko godina, Hrvatska tesko, jako tesko.
miki.ba

#541 Re: hrvatska-more

Post by miki.ba »

U HR ce sad poceti padati cijena hrane.
sumirprimus

#542 Re: hrvatska-more

Post by sumirprimus »

hebo more ak neš popravljat liniju!
shvatiš to kao rekorde koji se moraju obarati/popravljati...
MedenoSrce

#543 Re: hrvatska-more

Post by MedenoSrce »

Alhemicarkaa wrote:
Pa dođe na isto, kad se doda aerodromska taksa, dođe kao i prevoz za Hr. Odi na relax i pogledaj ponudu za AI u Tučepima, pomnoži sa 6 noći, dodaj prevoz i to je to. S tim da 3 zvjezdice u Hr nije isto što i tri zvjezdice u Tr. Tamo su hoteli sa 3 zvjezdice očajni, a sa četri su za nijansu bolji, bar s onim što sam ja imala iskustva.

Kako dođe na isto AI i PP?
Bas zato sto nije isto sam i poredila HR 3* sa Tr 4*.

http://46.108.32.195/SfCmsB2CAdm/b2cDoc ... ucepi3.pdf

znaci 6 noci bez prevoza je 834KM

http://www.hotelneptundalmatien.com/hr/o-hotelu.aspx - ukljuceno u cijenu je setnja parkom i igraliste za djecu

ili

http://www.fibula.ba/ANTALYA-Hoteli/CLU ... talji.aspx sa prevozom 8 nocenja 1285,00KM

Usluga uključuje: All inclusive- švedski sto za doručak, kasni doručak, fast food u snack restoranu, ručak, popodnevni kolači, čaj, kafa, večera, kasna užina; sva domaća alkoholna i bezalkoholna pića, A’la carte restoran sa rezervacijom unaprijed- jednom u toku boravka.
Sadržaji: Glavni restoran, A’la Carte restoran sa turskom kuhinjom, snack bar pored bazena, looby bar, bar na plaži, Turksih Café i Nargile salon.
Plaža: Hotel je smješten na stijeni, do plaže imaju 152 stepenice; plaža je stjenovita i nalazi se na platformi; suncobrani i ležaljke se ne naplaćuju.
Sport i zabava: Otvoreni bazen sa dijelom za djecu, tobogani, fitness centar, tursko kupatilo, sauna, teniski teren, mini fudbal, odbojka, stoni tenis se ne naplaćuje.
Jay Gatsby

#544 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Alfons Kauders wrote:

Dodatni fol je sto Hrvatska vise nema pretjerano prostora za dizanje cijena u maloprodaji... Iz prostog razloga sto ni Dalmatinci to vise ne mogu priustiti. Ljudi u usluznom sektoru rijetko zarade vise od 4500-5000 kuna, javni sektor sa VSS je tu negdje, oko 5000... Radnici u maloprodaji, u marketima - nerijetko imaju ispod 3000, sto je krs mrtvi s njihovim cijenama.

Zato ocekujem da ce CG i Turska dizati cijene narednih nekoliko godina, Hrvatska tesko, jako tesko.
Previše vi to ovdje analizirate :mrgreen:
Alfons Kauders

#545 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Jay Gatsby wrote:
Alfons Kauders wrote:

Previše vi to ovdje analizirate :mrgreen:
Neka malo :D Valja planirat unaprijed, kontam 2 apartmana uzet. :D
Warashii

#546 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

@MedenoSrce sve to X2
Dakle 1285 x 2 + 160 x2
Dakle oko nekih 2700KM za dvije osobe 8 dana, sto i nije toliko lose ali je opet mnogo kad neko nema toliko :) .
madner

#547 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Plus izgubis dva dana godisnjeg na prevoz :evil:

Znaci AI rvcaki sa 3 zvjezdice sto znaci jedi i pij je oko 1800 sa prevozom.
Alfons Kauders

#548 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:@MedenoSrce sve to X2
Dakle 1285 x 2 + 160 x2
Dakle oko nekih 2700KM za dvije osobe 8 dana, sto i nije toliko lose ali je opet mnogo kad neko nema toliko :) .
Da, a baska sto se takse racunaju po putniku... Znaci cetveroclana porodica ce platiti 640KM samo na takse... Autom do mora haman isto para, bilo da ide dvoje ili cetvero (osim ako se ide na trajekt a i to su male pare).
Jay Gatsby

#549 Re: hrvatska-more

Post by Jay Gatsby »

Alfons Kauders wrote:
Neka malo :D Valja planirat unaprijed, kontam 2 apartmana uzet. :D
To je već nešto drugo :mrgreen:
Alhemicarkaa

#550 Re: hrvatska-more

Post by Alhemicarkaa »

Pa mogu i ja naći skupljih hotela u Turskoj.

Evo ponuda za hr:

http://www.relaxtours.com/page.php?id=131

Hotel Neptun, AI. Cijena za 8 noći 1360, ako ideš 06.07 imaš popust od 15%, pa dođe 1156 KM.
Za dvije osobe to je: 2729, odnosno 2312 KM sa popustom

Na ovaj aranžman u Turskoj moraš dodati aerodromsku taksu od cca 150 KM.

Znači za dvije osobe je 2890 KM: http://www.fibula.ba/ANTALYA-Hoteli/CLU ... riceAnchor pogledaj total price. I to je polazak 30. 06., 06. 07. je sigurno skuplje

Znači Hr po ovome ispadne jeftinija, i to za ovu cijenu od 06. 07. (kad je za Tursku sigurno skuplje, ali neda mi se da ukucavam) i za 500 KM.

Da se razumijemo, nisam tu da ubjeđujem da je Hr bolja, jeftinija, meni Turska ne odgovara najviše zbog toga što bih morala ići u najtoplijem periodu, a i cifra bi mi došla daleko veća, jer imam malu bebu i morala bih uzeti uslugu ultra AI gdje imam hranu 24h, jer ne mogu kuhati. Takvu sam ponudu našla i za nas troje bi nas došlo oko 5000 KM (bilo je i daleko skupljih ponuda, ali i jeftinijih, ovo je neka sredina), a za daleko manje para mogu proći u Hrvatskoj. Ko ima para i mogućnosti, super je u Turskoj.
Post Reply