e pa vidis, obzirom da smo svi mi, na neki nacin, razliciti tako je i nasa sociokultura razlicita. Tesko je naci neku univerzalnu normalnost i mozda je bolje da ne postoji.Great Cornholio wrote:Rekoh, treba nam neki univerzalni model normalnosti, koji će biti isti za sva društva, jer svi mi ljudi funkcionišemo na istim osnovnim principima i zbog toga normalnost ne bi trebalo relativizirati.alchak.ba wrote:
Model normalnosti ti određuje društvo u kojem zivimo. Kod nas nije bas najnormalnije da djevojka zivi s momkom, dok je to u Hrvatskoj, recimo, najnormalnija pojava. Niti je kod nas normalno da kao muskarac imas decka, a u Holandiji ili Austriji ti je to svakodnevnica.....
Meni lično nije normalno da djevojka živi s momkom ( normalno je kad sklope brak), ili da momak ima momka, i bez obzira što društvo na te pojave gleda kao na nešto normalno te pojave za mene nisu normalne.
Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- alchak.ba
#526 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
-
Great Cornholio
#527 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Vjeruj mi, bolje bi bilo da postoji saglasnost u tome šta je dobro, šta je loše, šta je normalno, šta je nenormalno, šta se smije, šta se ne smije, šta je poželjno, šta je nepoželjno, šta se mora, šta se ne mora, jer onda bi više živjeli i manje vremena provodili u, u većini slučajeva neefikasnim, raspravama, svađama, manipulacijama itd., jer normalno bi moglo biti individualno pitanje jedino kad bi čovjek živo sam, na nekakvom drvetu u šumi, a pošto samo rijetki žive takvim životom, pošto većina živi u društvu sa drugim ljudima, neophodni su nam standarni normalnog.alchak.ba wrote:e pa vidis, obzirom da smo svi mi, na neki nacin, razliciti tako je i nasa sociokultura razlicita. Tesko je naci neku univerzalnu normalnost i mozda je bolje da ne postoji.Great Cornholio wrote:Rekoh, treba nam neki univerzalni model normalnosti, koji će biti isti za sva društva, jer svi mi ljudi funkcionišemo na istim osnovnim principima i zbog toga normalnost ne bi trebalo relativizirati.alchak.ba wrote:
Model normalnosti ti određuje društvo u kojem zivimo. Kod nas nije bas najnormalnije da djevojka zivi s momkom, dok je to u Hrvatskoj, recimo, najnormalnija pojava. Niti je kod nas normalno da kao muskarac imas decka, a u Holandiji ili Austriji ti je to svakodnevnica.....
Meni lično nije normalno da djevojka živi s momkom ( normalno je kad sklope brak), ili da momak ima momka, i bez obzira što društvo na te pojave gleda kao na nešto normalno te pojave za mene nisu normalne.
- alchak.ba
#528 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
ond abi ti bilo puno ilegale, jer niko ne voli previse nekih odredbi.... mi smo kao ljudi svi razliciti i imamo svoje vrline i mane. Kao sto sam ranije rekao, drustvo u kojem zivimo nam određuje dozu normalnosti.
-
Great Cornholio
#529 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Da, društvo u kojem živimo postavlja standarde normalnosti, pa ako društvo nije normalno nećemo biti ni mi, bunićemo se protiv društva, i to većina nas i radi, i to je normalno, nenormalno je govoriti da je nešto normalno a nije.alchak.ba wrote:ond abi ti bilo puno ilegale, jer niko ne voli previse nekih odredbi.... mi smo kao ljudi svi razliciti i imamo svoje vrline i mane. Kao sto sam ranije rekao, drustvo u kojem zivimo nam određuje dozu normalnosti.
- eluna
#530 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
ne vidim zaista razlog za "standarde normalnog", standardi "dobrog i lošeg" su ok
jer za nekoga je normalno i da ubija i suluje, dok za nekoga nije - ali ovo bih stavila u područje "dobro i loše"
a to da li neko smatra normalnim da djevojka živi sa momkom - e to mi je nebitno dokle god od mene ne traže da počnem živjeti po tom šablonu
gledajući sa tog stanovišta, obzirom da u bosni velika većina smatra da se djevojke ne trebaju pokrivati niti maramom niti hidžabom, mi bi sad trebali zabraniti da djevojke takve hodaju; kao što je zabranjeno u saudiji da djevojke hodaju bez toga ..... mislim - šta koga briga kakva ću da hodam okolo, ako se možemo kao ljudi s poštovanjem odnositi jedni prema drugima!?
jer za nekoga je normalno i da ubija i suluje, dok za nekoga nije - ali ovo bih stavila u područje "dobro i loše"
a to da li neko smatra normalnim da djevojka živi sa momkom - e to mi je nebitno dokle god od mene ne traže da počnem živjeti po tom šablonu
gledajući sa tog stanovišta, obzirom da u bosni velika većina smatra da se djevojke ne trebaju pokrivati niti maramom niti hidžabom, mi bi sad trebali zabraniti da djevojke takve hodaju; kao što je zabranjeno u saudiji da djevojke hodaju bez toga ..... mislim - šta koga briga kakva ću da hodam okolo, ako se možemo kao ljudi s poštovanjem odnositi jedni prema drugima!?
-
Smajic.smajo
#531 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti. Znaci zdrava, izgradjena jel. Normalna nikako ne znaci obicna, one obicne su dosadne.
- alchak.ba
#532 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Ko se, gdje i kako buni? Bunimo se samo sa istomisljenicima dok sa neistomisljenicima imamo konflikte.Great Cornholio wrote:Da, društvo u kojem živimo postavlja standarde normalnosti, pa ako društvo nije normalno nećemo biti ni mi, bunićemo se protiv društva, i to većina nas i radi, i to je normalno, nenormalno je govoriti da je nešto normalno a nije.alchak.ba wrote:ond abi ti bilo puno ilegale, jer niko ne voli previse nekih odredbi.... mi smo kao ljudi svi razliciti i imamo svoje vrline i mane. Kao sto sam ranije rekao, drustvo u kojem zivimo nam određuje dozu normalnosti.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#533 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
eeeeee haj' nađi jednu bez ovogSmajic.smajo wrote:Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti.
-
Smajic.smajo
#534 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Pa nema, zato se i ja pitam gdjemleetavi wrote:eeeeee haj' nađi jednu bez ovogSmajic.smajo wrote:Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti.![]()
-
Great Cornholio
#535 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Čovjek se može prilagoditi životu u bilo kojem društvu, ali neće svako prilagođavanje dovesti do razvoja pozitivnih ljudskih osobina, i problem sa svim dosadašnjim društvima je u tome što se prvo kreiralo društvo pa se onda čovjek pokušavao prilagoditi društvu, a trebalo bi biti obrnuto, trebalo bi prvo dobro proučiti čovjeka pa onda kreirati društveni sistem u kome će čovjek moći razviti pozitivne ljudske osobine, o kome se neće razboliti, postati defanzivan, pesimističan, škrt, pohlepan itd.
- alchak.ba
#536 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
jeste, ali usljed drustvenih promjena raseljavanja, doseljavanja, ratova, tehnickih napredaka itd dolazi i do promjene samih bica.Great Cornholio wrote:Čovjek se može prilagoditi životu u bilo kojem društvu, ali neće svako prilagođavanje dovesti do razvoja pozitivnih ljudskih osobina, i problem sa svim dosadašnjim društvima je u tome što se prvo kreiralo društvo pa se onda čovjek pokušavao prilagoditi društvu, a trebalo bi biti obrnuto, trebalo bi prvo dobro proučiti čovjeka pa onda kreirati društveni sistem u kome će čovjek moći razviti pozitivne ljudske osobine, o kome se neće razboliti, postati defanzivan, pesimističan, škrt, pohlepan itd.
Primjer su ti paganski arapi koji su zivjeli kako su zivjeli do dolaska Islama. Nakon prihvatanja Islama njihove norme bivaju drugacije.
-
Great Cornholio
#537 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Šizofrenija je bolest, a bolest nije normalna. Zdravo je normalno, a što se tiče dosade, ne mora značiti da je neka "obična" žena nenormalna, može biti da je nenormalan muškarac kojem je pored "obične" žene dosadno.Smajic.smajo wrote:Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti. Znaci zdrava, izgradjena jel. Normalna nikako ne znaci obicna, one obicne su dosadne.
-
Smajic.smajo
#538 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Jebiga sve si izvrno. Normalno ne znaci obicno, sto opet ne znaci da je obicna nenormalna. Pogresno si ti to shvatio.Great Cornholio wrote:Šizofrenija je bolest, a bolest nije normalna. Zdravo je normalno, a što se tiče dosade, ne mora značiti da je neka "obična" žena nenormalna, može biti da je nenormalan muškarac kojem je pored "obične" žene dosadno.Smajic.smajo wrote:Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti. Znaci zdrava, izgradjena jel. Normalna nikako ne znaci obicna, one obicne su dosadne.
- eluna
#539 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Great Cornholio wrote:Šizofrenija je bolest, a bolest nije normalna. Zdravo je normalno, a što se tiče dosade, ne mora značiti da je neka "obična" žena nenormalna, može biti da je nenormalan muškarac kojem je pored "obične" žene dosadno.Smajic.smajo wrote:Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti. Znaci zdrava, izgradjena jel. Normalna nikako ne znaci obicna, one obicne su dosadne.
-
Great Cornholio
#540 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
"Osnova", s kojom se rađamo, i kod arapa koje spominješ i kod starih grka i kod nas koji danas živimo u različitim državama, pod različitim uslovima, sa različitim usvojenim moralnim principima važećim za određenu društvenu zajednicu, je ista. Ne mijenja se urođena ljudska priroda, mijenjaju se samo uslovi u kojima se ta priroda ispoljava i oblikuje, pa je iluzija da je današnji čovjek nešto puno napredniji ili nazadniji od ljudi koji su živjeli prije npr. 2000 godina, napredovala je tehnika, tehnologija, medicina itd.alchak.ba wrote: jeste, ali usljed drustvenih promjena raseljavanja, doseljavanja, ratova, tehnickih napredaka itd dolazi i do promjene samih bica.
Primjer su ti paganski arapi koji su zivjeli kako su zivjeli do dolaska Islama. Nakon prihvatanja Islama njihove norme bivaju drugacije.
-
Great Cornholio
#541 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Kako bi ti definisao obično?Smajic.smajo wrote:Jebiga sve si izvrno. Normalno ne znaci obicno, sto opet ne znaci da je obicna nenormalna. Pogresno si ti to shvatio.Great Cornholio wrote:Šizofrenija je bolest, a bolest nije normalna. Zdravo je normalno, a što se tiče dosade, ne mora značiti da je neka "obična" žena nenormalna, može biti da je nenormalan muškarac kojem je pored "obične" žene dosadno.Smajic.smajo wrote:Normalna bi bila ona koja nema recimo shizofreniju ili npr. neki pormecaj licnosti. Znaci zdrava, izgradjena jel. Normalna nikako ne znaci obicna, one obicne su dosadne.
-
Smajic.smajo
#542 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Za mene bi obicna cura bila ona koja se ponasa po nekim opceprihvacenim norrmama ponasanja. Dakle cura iz mase. Ponasa se kao vecina cura, i ta obicnost nije vezana za normalnost. Znaci odijelio sam normalan od obican 
I imas li ti curu cornholio?
-
Great Cornholio
#543 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Pa dobro, znači obično je ono što je najuobičajenije, nešto čega ima najviše, nije loša "radna" definicija običnog. i dobro je što si odijelio normalno od običnog, jer ne znači da je nešto normalno ako to većina smatra normalnim, npr. sad većina stavlja plastičnu stolariju a normalnija je drvenaSmajic.smajo wrote:Za mene bi obicna cura bila ona koja se ponasa po nekim opceprihvacenim norrmama ponasanja. Dakle cura iz mase. Ponasa se kao vecina cura, i ta obicnost nije vezana za normalnost. Znaci odijelio sam normalan od obican
Nemam, kad ispunim sebi zadate standarde normalnosti potražiću neku koju smatram normalnom.
- Ramzess Veliki
#544 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Ima li kakva nenormalna? Ove što su normalne nisu više u modi. Fale tu pirsing, tatoo, irokeza ... 
- eluna
#545 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
i boja kose od tjemena crvena, na vrhovima zelenaRamzess Veliki wrote:Ima li kakva nenormalna? Ove što su normalne nisu više u modi. Fale tu pirsing, tatoo, irokeza ...
- Ramzess Veliki
#546 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
E, to!eluna wrote:i boja kose od tjemena crvena, na vrhovima zelenaRamzess Veliki wrote:Ima li kakva nenormalna? Ove što su normalne nisu više u modi. Fale tu pirsing, tatoo, irokeza ...
I da ima račvast jezik.
... ajoj i mene, pa svaka ima račvast jezik ...
- eluna
#547 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
nisi valjda probao BAŠ svakuRamzess Veliki wrote:E, to!eluna wrote:i boja kose od tjemena crvena, na vrhovima zelenaRamzess Veliki wrote:Ima li kakva nenormalna? Ove što su normalne nisu više u modi. Fale tu pirsing, tatoo, irokeza ...![]()
I da ima račvast jezik.![]()
- Ramzess Veliki
#548 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Nisam, ali sam se naslušao ...eluna wrote:nisi valjda probao BAŠ svakuRamzess Veliki wrote:E, to!![]()
- eluna
#549 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
pa ko ti je kriv kad se družiš sa zmijama umjesto sa normalnim svijetom ...... eno, ne temi o motorima te nema ko ni plateRamzess Veliki wrote:Nisam, ali sam se naslušao ...eluna wrote:nisi valjda probao BAŠ svakuRamzess Veliki wrote:E, to!![]()
... ajoj i mene, pa svaka ima račvast jezik ...![]()
![]()
- alchak.ba
#550 Re: Gdje naci normalnu djevojku za vezu
Pa o tome pricam. U SA je normalno imati cetri zene, kod nas nije. Nemoguce je postaviti univerzalne za nesto sto je normalno i sto nije.Great Cornholio wrote:"Osnova", s kojom se rađamo, i kod arapa koje spominješ i kod starih grka i kod nas koji danas živimo u različitim državama, pod različitim uslovima, sa različitim usvojenim moralnim principima važećim za određenu društvenu zajednicu, je ista. Ne mijenja se urođena ljudska priroda, mijenjaju se samo uslovi u kojima se ta priroda ispoljava i oblikuje, pa je iluzija da je današnji čovjek nešto puno napredniji ili nazadniji od ljudi koji su živjeli prije npr. 2000 godina, napredovala je tehnika, tehnologija, medicina itd.alchak.ba wrote: jeste, ali usljed drustvenih promjena raseljavanja, doseljavanja, ratova, tehnickih napredaka itd dolazi i do promjene samih bica.