Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emko1234

#526 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:45 za polovan audi a4 iz koje ono emko godine 09?
vlazni snovi.
za te pare rs4 se moze kupiti
Audi je 2010 godište, u 11 mjesecu sišao s trake. Meni dosao pred novu 2011 godinu.
Better Man wrote:
emko1234 wrote:
Better Man wrote:Emko, to što si ti iskrcao 100 milja KM za audi 4 je tvoja stvar, ali ću ti kazati da je to čisto bacanje para i da si mogao uzeti puno bolje auto za te novce kao što su BMW ili Mercedes ako ćemo o toj višoj, odnosno luksuznoj klasi, a ne Audia koji ne vrijedi te novce. O drugim markama koje su jeftinije i koje nude jednako ili više od Audia za manje novca ne bih da pričam. Govoriš vrijednosti polovnog Citroena ili nekog drugog auta, ali nisi rekao koliko danas vrijedi tvoj Audi plaćen 100 milja KM i koliko si izgubio u odnosu na početnu cijenu? Sigurno mu je vrijednost pala za 70 milja KM.
45 procjenjen ako te već zanima. izgubio malo više od 50% za 4 godine.
s druge strane citroen c5 3.0hdi iz iste godine ili malo stariji sa sličnom kilometražom košta oko 20-21k km.
Jbg, al citroen je sigurno bolja opcija i kao nov i kao polovan :D
Ali zato je i u startu plaćen jeftinije i zato ima nižu cijenu kao polovan. I kad se sve sabere dođemo na isto, a to je da su i audi i Citroen izgubili skoro identičan procenat vrijednosti od cijene kad su bili novi.
Ne dođe na isto, jer prema XMu 3.0hdi je bio 53k km. Prema katalogu je bio 75k km. Ako je sad 20k km, znači da je izgubio 70%, što je daleko više.
em11r

#527 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

Ima u autoshop Maja evo upravo mi na piku odgovorise.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#528 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Ja jos nikada nisam cuo nekoga da je rekao da je na necemu izgubio 5%,10% ili 75%.
Uvijek cujem,popusio sam 5k KM,10k KM ili 50k KM.
:D
Ned071

#529 Re: Citroen C5 All About

Post by Ned071 »

ebo vas i audi i citroen c5. kupis DS5 i uzivas :mrgreen:
emko1234

#530 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

Milojice@
Za 20k km mozeš kupiti B7, B8 da valja teško možes naći ispod 27-28k km. Možeš ti kupiti i a8 za te pare, ja ti govorim o sličnim autima.
Drugo, jedina stvar zbog koje sam se ja pokajao na svom autu je što ga nisam uzeo u Njemačkoj godinu starog i uštedio 25 000k km. Sve ostalo bi i sad uzeo.
A što se tiče procjene, procjenjen je u ASI i abd kad budem i ako budem išao kod njih staro za novo u idućih mjesec-dva dana, toliko će mi biti odbijeno od cijene novog auta.
Neće se moje auto sigurno prodavat preko pika i marketa.
mali_milojica

#531 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

emko1234 wrote:Milojice@
Za 20k km mozeš kupiti B7, B8 da valja teško možes naći ispod 27-28k km. Možeš ti kupiti i a8 za te pare, ja ti govorim o sličnim autima.
Drugo, jedina stvar zbog koje sam se ja pokajao na svom autu je što ga nisam uzeo u Njemačkoj godinu starog i uštedio 25 000k km. Sve ostalo bi i sad uzeo.
A što se tiče procjene, procjenjen je u ASI i abd kad budem i ako budem išao kod njih staro za novo u idućih mjesec-dva dana, toliko će mi biti odbijeno od cijene novog auta.
Mogu i ja sada reci kao i ti. Neces dobrog C5 naci ispod 20k,bilo kakvog,a dobrog 3.0 HDI tesko ispod 27-28 i koja je razlika izmedzu tvoje imoje tvrdnje. Istina je da na jbn PIK-u imas B8 vec od 20k KM i C5 od 15-16k KM i to je to.
Ja vjerujem da je on procjenjen 45k KM u ASA-i,ali onda na novo auto tesko mozes izganjati neki popust,odnosno opalit ce ti full cijenu koja i pripada (osim ako nije neka stela) i dosao si na isto.
emko1234

#532 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

mali_milojica wrote:
Mogu i ja sada reci kao i ti. Neces dobrog C5 naci ispod 20k,bilo kakvog,a dobrog 3.0 HDI tesko ispod 27-28 i koja je razlika izmedzu tvoje imoje tvrdnje. Istina je da na jbn PIK-u imas B8 vec od 20k KM i C5 od 15-16k KM i to je to.
Ja vjerujem da je on procjenjen 45k KM u ASA-i,ali onda na novo auto tesko mozes izganjati neki popust,odnosno opalit ce ti full cijenu koja i pripada,osim ako nije neka stela i dosao si na isto.
pa jbg ja ti spominjem pik ko najvecu prodavnicu i katalog polovnih auta kod nas. Mjerodavnost je upitna isto ko i sve ostalo. Ali činjenice su tu. Ja sam našao jedan jedini 3.0hdi za 17-18k km. A najjeftiniji 3.0tdi koji sam nasao je 31k km bez pdva. Znači izađe oko 35-36 sa svim, a još je gol ko pištolj.
mali_milojica

#533 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

I C5 3.0 HDI je bez PDV :wink:
emko1234

#534 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

mali_milojica wrote:I C5 3.0 HDI je bez PDV :wink:
opet je jeftinij 15k km.
mali_milojica

#535 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

emko1234 wrote:
mali_milojica wrote:I C5 3.0 HDI je bez PDV :wink:
opet je jeftinij 15k km.
Opet je manja razlika nego kad su bili novi.
Mozemo ovako do sutra :D
citroen xm

#536 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

emko1234 wrote:
Ne dođe na isto, jer prema XMu 3.0hdi je bio 53k km. Prema katalogu je bio 75k km. Ako je sad 20k km, znači da je izgubio 70%, što je daleko više.
Nije prema XM-u već prema citroen.ba stranici koju bi usput mogao posjetiti ako se već baviš istraživanjem. I ta cijena nije od danas već dugo vremena. To je ujedno najskuplji C5 iz cjenovnika.

Dakle, za godinu dana u Njemačkoj tvoje auto izgubi 25% vrijednosti. Da li mi to pričamo o Audiju koji sjajno čuva cijenu?

I na kraju:

Evo ga C5 1.6 HDI u nekom nižem paketu opreme sa 208000 km, 2010., za 16700 KM.

http://www.pik.ba/artikal/14337203/citr ... 2-982-384/

Evo ga A4 2.0 TDI sa 200000 km na satu, sa ne baš slabom opremom, 2007., za 14000 KM.

http://www.pik.ba/artikal/6486103/audi-a4/

Dakle 3 godine noviji C5, ali Audi u kao nov značajno skuplji i opremljeniji.

Na kraju imamo epilog da se taj A4 nudi uz doplatu za C5, a vlasnik C5 traži 5000 KM doplate.
Toliko o čuvanju vrijednosti Audija i toliko o tome da bi svi koji voze Francuze da imaju para vozili Njemce.
mali_milojica

#537 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Jos ga covjek ispisa,nisam ti ja dobrotvorna ustanova ili zlatna ribica :lol:
A Audi ima 25k pregleda i jos ga niko nije kupio :D
Ne mozes vise ni Bosnju zajebat :evil:
ado-šampion

#538 Re: Citroen C5 All About

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote: Hoces da kazes da neko ko je istresao 20k KM za C5 nije imao 20k KM za Audi A4?

Znaci neko je glupan sto narucuje hidro ovjes da se po najgorim cestama evrope hoce da vozi kao da ih i nema,a neko drugi nije glupan koji je naruci Quatrro pogon u zemlji u kojoj je 90% auta sa prednjom vucom i niko nema problema sa tim
Za prvo, moze ali 3-5 godina stariji Audi. 5 godina star A4 je oko 26-27 ako ista valja. S dobrom opremom i malo jacim motorom je 30. C5 se moze uzeti vec za 17 1.6 HDI 5 godina star, dok za 20 mozes uzeti 2.0 HDI 160 konja s hidraulikom. Sve cijene s AS Kramar, da sad ne lupamo cijene s PIKa od razlicitih salona. Da dodamČ kojim garantovano nije vracana kilometraza i koji su u najmanje dobrom stanju.
Za usporedbu neki dan sam gledao A4 B6 1.9 TDI 2003. godiste s nekih 150 k na satu (realnih), na mobile.de, u prosjeku kosta oko 15 milja, a to je treca generacija od danas aktuelnog modela, koji je takodje pred penzijom.

Poenta je, A4 najbolje drzi cijenu u toj klasi i to je cinjenica. A svakako je glupo porediti, skoro pa kruske i jabuke. Ko odvoji 20 milja za auto gledace polovan C5, ko odvoji 30 milja gledace C5 al u qrcu, svako ce gledati A4 ili BMW 3 ili C klasu. Isto tako za novo, ko ima 40 milja max gleda C5, ko ima 70 gleda C5 - al u qrcu.

Za drugo, jbg, kome sta treba. Po meni je tvoje labavije nego Emkino. Budalastina je uzeti A4 s 250 konja bez quattro pogona. Prednji pogon i 250 konja je kombinacija da ne moze biti gora. :-)
S druge strane, po meni stoji da ako je obicni C5 isto dobro amortizovan, a ako smo konacno zakljucili da je hidraulika qrac od ovce za dinamiku, kome onda treba hidraulika. Evo na ovoj temi imas covjeka koji je imao dva C5 i s hidro. i bez i tvrdi da nema toliko razlike. Realno, Reno Clio 2003. godiste nudi sasvim pristojan nivo udobnosti ovjesa na sarajevskim cestama, u krajnjoj liniji. Udobnost nije samo koliko auto udobno prelazi preko rupa, udobnost je i izolacija, sjedala, ergonomija itd. Onome ko vozi brzo udobnost je i kad se auto ne naginje u krivinama ko parobrod.
Dakle, za dinamicnu voznju auta od 250 konja koje serijski dolazi s prednim pogonom realno quattro je opcija pod moranje. Za penzionersku voznju C5 (a u tom autu ne vidim nikakvu drukciju iskreno) hidraulika nije pod moranje.
mali_milojica

#539 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Pogresno si shvatio moje pitanje.
Zasto ce ti 250 KS (Audi svakako sa tim motorima i dolazi samo sa Quatrro pogonom) kad te i onaj 2.0 od 140 vozi sasvim normalno po bosanskim putevima. Zasto? Zato sto hoce tako,iako mu realno nije potreban.
Pa iz istog razloga ljudi doplacuju Hidro ovjes. Zato sto zele da ga imaju.
I sad je on veci glupan od ovog gore :roll: :-)
Za 20,40,100 hiljada svako uzima sebi sta zeli. Ja da imam 100k za auto opet ne bih gledao BMW,Audi ili Merc bilo koje klase koji se moze kupiti ili da imam 500k opet ne bih kupio gore navedene automobile.
ado-šampion

#540 Re: Citroen C5 All About

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote:Pogresno si shvatio moje pitanje.
Zasto ce ti 250 KS (Audi svakako sa tim motorima i dolazi samo sa Quatrro pogonom) kad te i onaj 2.0 od 140 vozi sasvim normalno po bosanskim putevima. Zasto? Zato sto hoce tako,iako mu realno nije potreban.
Pa iz istog razloga ljudi doplacuju Hidro ovjes. Zato sto zele da ga imaju.
I sad je on veci glupan od ovog gore :roll: :-)
Za 20,40,100 hiljada svako uzima sebi sta zeli. Ja da imam 100k opet ne bih gledao BMW,Audi ili Merc.
U tom tezim da se slozim s tobom. Ja realno ni za sta ne bih nekom rekao da je glupo, jer svako ima svoju racunicu i osim racunice i svoj cejf.

100 k je drugo, jer se za 100 k vec moze uzeti svasta novo, za 70 k bas i ne moze. :-) Ja sam lupio svakako cifre. Sto se tice toga "da imam", jbg da su babi muda ne bi trazila od dede. Jedno je "da imam" a drugo je "kad imam". Kad imas cifru i kad je potrosis onda mozes reci sta bi prije. Ne samo ti, nego i ja i ti. :-)
_mufljuz_

#541 Re: Citroen C5 All About

Post by _mufljuz_ »

vidi unutrasnjosti a bosnjo da 100 000 za Audi sa kvatro pogoonom uz nadoplatu par hiljada :lol:

Image

jebote borbeni avion za ovo :mrgreen:
condy

#542 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

Ma niko ne voli BMW,Merc ili Audi :D

Gledam na klix-u test novog Merca C klase testirani košta nevjerovatnih 90kKM. Automobil je savršenstvo, preljep, futuristički izgled prema konceptu nove S klase, i onaj ko ga moze priuštiti predstavljat ćemu pravu uživanciju i doživljaj svaki put kad u njega sjedne. Jednom se živi, i svako drugo vozilo tipa Citroen C5 može se lupiti za duplo manje novca, ali za njega je taj Merc svemirski brod, i glupo ih je porediti. Sve ima svoju cijenu. Sve što je jeftinije nije slučajno jeftinije i obratno.
condy

#543 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

_mufljuz_ wrote:vidi unutrasnjosti a bosnjo da 100 000 za Audi sa kvatro pogoonom uz nadoplatu par hiljada :lol:

Image

Nekima je ćeif imati što više stakla u auto :D a nekima je vala ćeif kad te motor sa toliko obrtnog momenta prikuje u sjedište ;-) il si muško il si žensko :D
mali_milojica

#544 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

ado-šampion wrote: U tom tezim da se slozim s tobom. Ja realno ni za sta ne bih nekom rekao da je glupo, jer svako ima svoju racunicu i osim racunice i svoj cejf.

100 k je drugo, jer se za 100 k vec moze uzeti svasta novo, za 70 k bas i ne moze. :-) Ja sam lupio svakako cifre. Sto se tice toga "da imam", jbg da su babi muda ne bi trazila od dede. Jedno je "da imam" a drugo je "kad imam". Kad imas cifru i kad je potrosis onda mozes reci sta bi prije. Ne samo ti, nego i ja i ti. :-)
Tu sam ja okrenuo pricu samo na drugu stranu. Ako je nekome glupo da neko doplati Hidro ovjes,nekome predstavlja cejf,kao sto je nekome cejf da vozi 3.0 TDI,Quatrro,da se igra sa MMI sistemom itd.
Slozio bih se sa CitroenomXM.
Kupiti Citroena C5 bez hidraulike nije to to. C6 svakako dolazi u seriji sa njim. U nekim autima tipa C1,C2,C3 ili C4 razumijem sto ga nema. Ali Citroenova limuzina mora biti sa hidraulikom. Drugi par opanak imaju li ljudi da to sebi priuste.
npr isto mislim da BMW nije BMW ako nije 6-ak unutra,Mecka nije Mecka ako nije automatic :D
ime123

#545 Re: Citroen C5 All About

Post by ime123 »

_mufljuz_ wrote:vidi unutrasnjosti a bosnjo da 100 000 za Audi sa kvatro pogoonom uz nadoplatu par hiljada :lol:
Opet ti po bosnji, muce te teski kompleksi. I da nas neko prosvjetli od vas, da neko objasni zasto je bosnjo bitan faktor uspjeha njemackih premium marki, i zasto vam je to glavni argument ????
I kad vec spominjes unutrasnjost, ne budi lud, zna se da Audi ima "class leading interior quality" sto bi rekli iz Top Gear magazina. :izet:
_mufljuz_

#546 Re: Citroen C5 All About

Post by _mufljuz_ »

condy wrote:

Image

Nekima je ćeif imati što više stakla u auto :D a nekima je vala ćeif kad te motor sa toliko obrtnog momenta prikuje u sjedište ;-) il si muško il si žensko :D
nekima je cejf da ga sisaju ko ovcu pa mu prodaju audi pod ferrari i mercedes cijenu :lol:
condy

#547 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

mali_milojica wrote:
ado-šampion wrote: U tom tezim da se slozim s tobom. Ja realno ni za sta ne bih nekom rekao da je glupo, jer svako ima svoju racunicu i osim racunice i svoj cejf.

Tu sam ja okrenuo pricu samo na drugu stranu. Ako je nekome glupo da neko doplati Hidro ovjes,nekome predstavlja cejf,kao sto je nekome cejf da vozi 3.0 TDI,Quatrro,da se igra sa MMI sistemom itd.
Slozio bih se sa CitroenomXM.
Kupiti Citroena C5 bez hidraulike nije to to. C6 svakako dolazi u seriji sa njim. U nekim autima tipa C1,C2,C3 ili C4 razumijem sto ga nema. Ali Citroenova limuzina mora biti sa hidraulikom. Drugi par opanak imaju li ljudi da to sebi priuste.
Kad kupujes auto itekako gledas koji je motor. Međutim kad kupujes auto, baš će neko razbijat glavu jel mu hidro ovjes ili mu je klasični :)
To nikad nije bilo presudno, barem većini. To je više Citroenova poslovna politika, a ne izbor kupaca.
citro

#548 Re: Citroen C5 All About

Post by citro »

ado-šampion wrote:
mali_milojica wrote: Hoces da kazes da neko ko je istresao 20k KM za C5 nije imao 20k KM za Audi A4?

Znaci neko je glupan sto narucuje hidro ovjes da se po najgorim cestama evrope hoce da vozi kao da ih i nema,a neko drugi nije glupan koji je naruci Quatrro pogon u zemlji u kojoj je 90% auta sa prednjom vucom i niko nema problema sa tim
Za prvo, moze ali 3-5 godina stariji Audi. 5 godina star A4 je oko 26-27 ako ista valja. S dobrom opremom i malo jacim motorom je 30. C5 se moze uzeti vec za 17 1.6 HDI 5 godina star, dok za 20 mozes uzeti 2.0 HDI 160 konja s hidraulikom. Sve cijene s AS Kramar, da sad ne lupamo cijene s PIKa od razlicitih salona. Da dodamČ kojim garantovano nije vracana kilometraza i koji su u najmanje dobrom stanju.
Za usporedbu neki dan sam gledao A4 B6 1.9 TDI 2003. godiste s nekih 150 k na satu (realnih), na mobile.de, u prosjeku kosta oko 15 milja, a to je treca generacija od danas aktuelnog modela, koji je takodje pred penzijom.

Poenta je, A4 najbolje drzi cijenu u toj klasi i to je cinjenica. A svakako je glupo porediti, skoro pa kruske i jabuke. Ko odvoji 20 milja za auto gledace polovan C5, ko odvoji 30 milja gledace C5 al u qrcu, svako ce gledati A4 ili BMW 3 ili C klasu. Isto tako za novo, ko ima 40 milja max gleda C5, ko ima 70 gleda C5 - al u qrcu.

Za drugo, jbg, kome sta treba. Po meni je tvoje labavije nego Emkino. Budalastina je uzeti A4 s 250 konja bez quattro pogona. Prednji pogon i 250 konja je kombinacija da ne moze biti gora. :-)
S druge strane, po meni stoji da ako je obicni C5 isto dobro amortizovan, a ako smo konacno zakljucili da je hidraulika qrac od ovce za dinamiku, kome onda treba hidraulika. Evo na ovoj temi imas covjeka koji je imao dva C5 i s hidro. i bez i tvrdi da nema toliko razlike. Realno, Reno Clio 2003. godiste nudi sasvim pristojan nivo udobnosti ovjesa na sarajevskim cestama, u krajnjoj liniji. Udobnost nije samo koliko auto udobno prelazi preko rupa, udobnost je i izolacija, sjedala, ergonomija itd. Onome ko vozi brzo udobnost je i kad se auto ne naginje u krivinama ko parobrod.
Dakle, za dinamicnu voznju auta od 250 konja koje serijski dolazi s prednim pogonom realno quattro je opcija pod moranje. Za penzionersku voznju C5 (a u tom autu ne vidim nikakvu drukciju iskreno) hidraulika nije pod moranje.
Prvo boldirano - možeš ali sa par stotina tisuća km

Drugo boldirano - nismo svi isti. Ja npr nikada ne bih kupio auto ako ne mogu još jedno takvo. Dakle, nema potrebe da te uvjeravam da sam mogao ili mogu kupiti Audi pa to ipak ne radim.

Treće boldirano - nikako nisi u pravu. Šta reći za Megane RS od 265 KS i prednjim pogonom. Je li i to katastrofalna kombinacija ?

Zadnje boldirao - ne hvalim se, i nije mi čak ni čast, ali šta se ja prijatelju naderah tih strašnih audija i ostalih po cesti sa hidrauliziranim C5 nemaš pojma.

Zaključak: Vrlo malo ili skoro nikako, je ljudi shvatilo poentu hidro ogibljenja koje se zove Hydroactive 3 +.
Ono i jeste namijenjeno dinamičnim a ne penzionerskim vožnjama jer se u momentu prilagođava situaciji na cesti. To radi savršeno, ko nije probao tjerati takav auto do granica ne zna o čemu priča.

I hajmo više završiti sa tim sranjima, neka Audija na cesti ja ih volim vidjeti. Ima li ko kakvih pametnijih pitanja od ovih prepucavanja ?
condy

#549 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

Ljudi vrijeme je za kafu, hebala vas više auto, imate li vi kuću, žene djecu :D
mali_milojica

#550 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Koliko kostaju lafete,da li se moraju mjenjati u kompletu ili moze se izbijati selen ili samo kugla zamjeniti,uporne spone,krajnice na C5 :D
Kako je to rijeseno. Cijena diskova plocica. Veliki servis i nije toliko vazan,to je sve slicna cijena kao i na ostalim autima.
Post Reply