Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#526 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
mene nerviraju dijasporci
i
ljubomoran sam na njih
i ne želim slušati šta imaju reći
i
ljubomoran sam na njih
i ne želim slušati šta imaju reći
-
todd_smith
#527 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ovo meni upuceno?
-
zlajapravaraja
#528 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Koji si ti lik jbttodd_smith wrote:Ovo meni upuceno?
Ono bas - napacen
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#529 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ma, većina preko programa pomoći Bosni. I ništa ne bi bio problem da nije tako jadno nipodaštavajući odnos prema svemu i svakome ko je u BIH. Ništa ne valja, ali se grabe karte da se dođe. Onda kad se dođe, sve je skuuuuupoooooooo, ode se kod frizera, zubara, u kineskoj odjeći malo sa visine kaže pihhhh, kod nas nije vako i opet isto..Sad će ljeto, sad će dijasporatodd_smith wrote:Razloga ima par. Vecina se ponasa kao da su "pametniji" jer su se izvukli iz zemlje, a to sto se to desilo preko veza/rodbine tokom rata nije vazna. Ali nejse.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#530 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
KatarinaKosaca wrote:Ma, većina preko programa pomoći Bosni. I ništa ne bi bio problem da nije tako jadno nipodaštavajući odnos prema svemu i svakome ko je u BIH. Ništa ne valja, ali se grabe karte da se dođe. Onda kad se dođe, sve je skuuuuupoooooooo, ode se kod frizera, zubara, u kineskoj odjeći malo sa visine kaže pihhhh, kod nas nije vako i opet isto..Sad će ljeto, sad će dijasporatodd_smith wrote:Razloga ima par. Vecina se ponasa kao da su "pametniji" jer su se izvukli iz zemlje, a to sto se to desilo preko veza/rodbine tokom rata nije vazna. Ali nejse.
Ko ide u Bosnu da kupuje robu za godinu dana? Sta mozes kuputi da ce ti toliko potrajati i da bi ustedio? Ja ipak mislim da je rijec o samim ekstremima - u danasnje vrijeme. Mozda poneko kupi neki keks ili nesto na sta je naviko nekad davno i to je to. Kao prvo u Njemackoj je jeftinije skoro sve nego u Bosni. U Danskoj koja je uzasno skupa, meso jeftinije nego u Bosni. Ako neko kupi neku keramiku ili lampu za ukrasa pa sta? Iskren da budem kad sam u Fisu kod Viteza vidio cijene namjestaja i kakv je namjestan - zao mi je bilo ljudi koji ono ruglo kupuju. Za iste pare kakvu kuhinju ovdje mozes da kupis, jednostavno da padnes na dupe i da gledas. Bosna je pocetkom 2000 godina bila jeftinija ali danas je skuplja nego brojne druge zemlje, a kako u Bosni ljudi prezivljavaju - niti zelim da znam, jer nepriprodne su cijene za taj standard. Kakvi firzeri, skoro svaka bih zena u DK koja zna da sisa i ima skolu uvijek kod kuce sisa domacu rulju na crno za cijenu istu kao u BiH. Opravka zubi u BiH? Jok idu u Poljsku, Estoniu ili Cesku isimuliraju kao da su bili na odnoru tamo vamo, pa im odvje osiguranje vrati 80% cijene. Ovdje osiguranja za auta nece da isplate sume ako je rijec o Bosni. Prosla su vremena kad si mogao otici u Bosnu i za 50KM piti, jesti i *ebati te jos da ti ostane kusura. A auto slupas namjerno ili dobijes jos pare da ti ga ukradu, a vamo od osigurnaja kasiras vise nego sto vrijedi, pa onda ovdje kupe jos mocnije. Recimo provod u Bosni mjesec dana +10000KM na racunu - placena povratna karta od osiguranja.
- KatarinaKosaca
#531 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Jel vi "tamo gore" imate problem sa dijoptrijom ili jezikom? Uvijek se stavlja u post nešto što nije napisano. Gdje sam napisala da se kupuje ikakva roba?Zviz wrote:Ko ide u Bosnu da kupuje robu za godinu dana? Sta mozes kuputi da ce ti toliko potrajati i da bi ustedio? Ja ipak mislim da je rijec o samim ekstremima - u danasnje vrijeme. Mozda poneko kupi neki keks ili nesto na sta je naviko nekad davno i to je to. Kao prvo u Njemackoj je jeftinije skoro sve nego u Bosni. U Danskoj koja je uzasno skupa, meso jeftinije nego u Bosni. Ako neko kupi neku keramiku ili lampu za ukrasa pa sta? Iskren da budem kad sam u Fisu kod Viteza vidio cijene namjestaja i kakv je namjestan - zao mi je bilo ljudi koji ono ruglo kupuju. Za iste pare kakvu kuhinju ovdje mozes da kupis, jednostavno da padnes na dupe i da gledas. Bosna je pocetkom 2000 godina bila jeftinija ali danas je skuplja nego brojne druge zemlje, a kako u Bosni ljudi prezivljavaju - niti zelim da znam, jer nepriprodne su cijene za taj standard. Kakvi firzeri, skoro svaka bih zena u DK koja zna da sisa i ima skolu uvijek kod kuce sisa domacu rulju na crno za cijenu istu kao u BiH. Opravka zubi u BiH? Jok idu u Poljsku, Estoniu ili Cesku isimuliraju kao da su bili na odnoru tamo vamo, pa im odvje osiguranje vrati 80% cijene. Ovdje osiguranja za auta nece da isplate sume ako je rijec o Bosni. Prosla su vremena kad si mogao otici u Bosnu i za 50KM piti, jesti i *ebati te jos da ti ostane kusura. A auto slupas namjerno ili dobijes jos pare da ti ga ukradu, a vamo od osigurnaja kasiras vise nego sto vrijedi, pa onda ovdje kupe jos mocnije. Recimo provod u Bosni mjesec dana +10000KM na racunu - placena povratna karta od osiguranja.
I potvrđuješ moju tvrdnju iz posta. Ničim izazvan, najmanje upitan počeneš o cijenama osiguranja, financijskim konstrukcijama itd. Nikoga, bolan, ne zanima ničiji džep.
- Zviz
#532 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Da u Bosni nikoga ne zanima niciji dzepKatarinaKosaca wrote:Jel vi "tamo gore" imate problem sa dijoptrijom ili jezikom? Uvijek se stavlja u post nešto što nije napisano. Gdje sam napisala da se kupuje ikakva roba?Zviz wrote:Ko ide u Bosnu da kupuje robu za godinu dana? Sta mozes kuputi da ce ti toliko potrajati i da bi ustedio? Ja ipak mislim da je rijec o samim ekstremima - u danasnje vrijeme. Mozda poneko kupi neki keks ili nesto na sta je naviko nekad davno i to je to. Kao prvo u Njemackoj je jeftinije skoro sve nego u Bosni. U Danskoj koja je uzasno skupa, meso jeftinije nego u Bosni. Ako neko kupi neku keramiku ili lampu za ukrasa pa sta? Iskren da budem kad sam u Fisu kod Viteza vidio cijene namjestaja i kakv je namjestan - zao mi je bilo ljudi koji ono ruglo kupuju. Za iste pare kakvu kuhinju ovdje mozes da kupis, jednostavno da padnes na dupe i da gledas. Bosna je pocetkom 2000 godina bila jeftinija ali danas je skuplja nego brojne druge zemlje, a kako u Bosni ljudi prezivljavaju - niti zelim da znam, jer nepriprodne su cijene za taj standard. Kakvi firzeri, skoro svaka bih zena u DK koja zna da sisa i ima skolu uvijek kod kuce sisa domacu rulju na crno za cijenu istu kao u BiH. Opravka zubi u BiH? Jok idu u Poljsku, Estoniu ili Cesku isimuliraju kao da su bili na odnoru tamo vamo, pa im odvje osiguranje vrati 80% cijene. Ovdje osiguranja za auta nece da isplate sume ako je rijec o Bosni. Prosla su vremena kad si mogao otici u Bosnu i za 50KM piti, jesti i *ebati te jos da ti ostane kusura. A auto slupas namjerno ili dobijes jos pare da ti ga ukradu, a vamo od osigurnaja kasiras vise nego sto vrijedi, pa onda ovdje kupe jos mocnije. Recimo provod u Bosni mjesec dana +10000KM na racunu - placena povratna karta od osiguranja.![]()
Ode se zubaru i frizeru i to ovi boljestojeći, ostali se dovoljno iskokuzaju za kartu i to je to. Ćavapi skuuuupiiiii, sok skuuuuup..
I potvrđuješ moju tvrdnju iz posta. Ničim izazvan, najmanje upitan počeneš o cijenama osiguranja, financijskim konstrukcijama itd. Nikoga, bolan, ne zanima ničiji džep.
- KatarinaKosaca
#533 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
E, ba tema nije "cijene u BIh u odnosu na Dansku", nego "Kakvo je misljenje ljudi iz BIH prema dijapori".
I svakim svojim postom potpunim off-om koji ima za cilj valjda nešto uzdići se iznad BIH i ljudi koji žive u njoj samo još više doprinosiš tom i takvom mišljenju.
I svakim svojim postom potpunim off-om koji ima za cilj valjda nešto uzdići se iznad BIH i ljudi koji žive u njoj samo još više doprinosiš tom i takvom mišljenju.
- insomnia78
#534 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Go, Sneki, go
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
- KatarinaKosaca
#535 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Goneinsomnia78 wrote:Go, Sneki, go
s' moje sokoćalo
- MyTao
#536 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Zivim u Dijaspori... Al' mi strasno nerviraju, posebno mnogi na ovoj temi... isto tako mnogi ljudi u BiH.
Ljudi se dijele po ljepoti njihovog karaktera a ne gdje trenutno borave i zive... Ova tema je dokaz da su mnogi ljudi u Dijaspori kompleksasi... A isto tako i mnogi oni koji zive u Bosni.
Ljudi se dijele po ljepoti njihovog karaktera a ne gdje trenutno borave i zive... Ova tema je dokaz da su mnogi ljudi u Dijaspori kompleksasi... A isto tako i mnogi oni koji zive u Bosni.
-
todd_smith
#537 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Evo vidis ovo je upravo razlog i suzetak toga zasto ljudi iz BiH ne gotive vas iz dijaspore.Zviz wrote:Da u Bosni nikoga ne zanima niciji dzepKatarinaKosaca wrote:Jel vi "tamo gore" imate problem sa dijoptrijom ili jezikom? Uvijek se stavlja u post nešto što nije napisano. Gdje sam napisala da se kupuje ikakva roba?Zviz wrote:Ko ide u Bosnu da kupuje robu za godinu dana? Sta mozes kuputi da ce ti toliko potrajati i da bi ustedio? Ja ipak mislim da je rijec o samim ekstremima - u danasnje vrijeme. Mozda poneko kupi neki keks ili nesto na sta je naviko nekad davno i to je to. Kao prvo u Njemackoj je jeftinije skoro sve nego u Bosni. U Danskoj koja je uzasno skupa, meso jeftinije nego u Bosni. Ako neko kupi neku keramiku ili lampu za ukrasa pa sta? Iskren da budem kad sam u Fisu kod Viteza vidio cijene namjestaja i kakv je namjestan - zao mi je bilo ljudi koji ono ruglo kupuju. Za iste pare kakvu kuhinju ovdje mozes da kupis, jednostavno da padnes na dupe i da gledas. Bosna je pocetkom 2000 godina bila jeftinija ali danas je skuplja nego brojne druge zemlje, a kako u Bosni ljudi prezivljavaju - niti zelim da znam, jer nepriprodne su cijene za taj standard. Kakvi firzeri, skoro svaka bih zena u DK koja zna da sisa i ima skolu uvijek kod kuce sisa domacu rulju na crno za cijenu istu kao u BiH. Opravka zubi u BiH? Jok idu u Poljsku, Estoniu ili Cesku isimuliraju kao da su bili na odnoru tamo vamo, pa im odvje osiguranje vrati 80% cijene. Ovdje osiguranja za auta nece da isplate sume ako je rijec o Bosni. Prosla su vremena kad si mogao otici u Bosnu i za 50KM piti, jesti i *ebati te jos da ti ostane kusura. A auto slupas namjerno ili dobijes jos pare da ti ga ukradu, a vamo od osigurnaja kasiras vise nego sto vrijedi, pa onda ovdje kupe jos mocnije. Recimo provod u Bosni mjesec dana +10000KM na racunu - placena povratna karta od osiguranja.![]()
Ode se zubaru i frizeru i to ovi boljestojeći, ostali se dovoljno iskokuzaju za kartu i to je to. Ćavapi skuuuupiiiii, sok skuuuuup..
I potvrđuješ moju tvrdnju iz posta. Ničim izazvan, najmanje upitan počeneš o cijenama osiguranja, financijskim konstrukcijama itd. Nikoga, bolan, ne zanima ničiji džep.![]()
mah bjezi ba samo me nasijavas bezveze
Kakva je to drzava gdje sok kosta 3/4 cijene kao u Danskoj a primanja u Bosni su 1/15 onih u Danskoj. Onaj ko ide u Bosnu zbog cevapa je lud skoz na skorz ako da ih sam nezna napraviti.
Dobro sve ti je skupo (mada to nije svrha teme) drzi se Danske/Kanade/Njemacke/Svedske gdje god da si, uzivaj, zivi svoj zivot, pravi sam sebi cevape i sta te zalibo BiH i cijene u istoj. I svako svom i zdravo. Ali ne, ne moze to tek tako kod dijaspore.
ajd ba dijasporce, mani me sezlajapravaraja wrote:Koji si ti lik jbttodd_smith wrote:Ovo meni upuceno?![]()
![]()
Ono bas - napacen
- KatarinaKosaca
#538 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Još da dobijem taj recept za ćevape da se obogatim, please. 
- Zviz
#539 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
U Bosni nevelja kad dodje ta "dijaspora" a jednako nevelja i kad nedodje! Kad dodje jooj, kad nedodje vidi ih... A u Bosni svaka druga bi se udala za papire, a svaki drugi bi zbrisao sad da moze. Ja veselog kola 
-
todd_smith
#540 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Eto ti u Bosni pa znas.Zviz wrote:U Bosni nevelja kad dodje ta "dijaspora" a jednako nevelja i kad nedodje! Kad dodje jooj, kad nedodje vidi ih... A u Bosni svaka druga bi se udala za papire, a svaki drugi bi zbrisao sad da moze. Ja veselog kola
Niko nije rekao da ne valja kada dodje dijaspora, nego pristup i stav iste KADA dodje.
Ovo za "u Bosni svaka druga bi se udala za papire" je suzetak vaseg mentaliteta i misljenja o ljudima u BiH, i stvarno nema smisla dalje sta pisati, sve je receno u toj jednoj recenici.
- uglavnomja
#541 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Zviz wrote:U Bosni nevelja kad dodje ta "dijaspora" a jednako nevelja i kad nedodje! Kad dodje jooj, kad nedodje vidi ih... A u Bosni svaka druga bi se udala za papire, a svaki drugi bi zbrisao sad da moze. Ja veselog kola
a bosnu najvise hvali bivsa dijaspora
kao sto sam i ja parametar prosjecnog dijasporca nakon par godina vani
- Zviz
#542 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
todd_smith wrote:Eto ti u Bosni pa znas.Zviz wrote:U Bosni nevelja kad dodje ta "dijaspora" a jednako nevelja i kad nedodje! Kad dodje jooj, kad nedodje vidi ih... A u Bosni svaka druga bi se udala za papire, a svaki drugi bi zbrisao sad da moze. Ja veselog kola![]()
Niko nije rekao da ne valja kada dodje dijaspora, nego pristup i stav iste KADA dodje.
Ovo za "u Bosni svaka druga bi se udala za papire" je suzetak vaseg mentaliteta i misljenja o ljudima u BiH, i stvarno nema smisla dalje sta pisati, sve je receno u toj jednoj recenici.
Ja imam u porodici clana koji se nanovo ozenio sa djevojkom kojoj moze dva puta da bude otac - a sve fina ono ovo bla bla bla bla bla bla , meni licno nije nista negativno sto be se svaka druga udala za papire, samo je izgleda razlika u tome reci to na glas ili znati a pravit se da kao nije tako. Za neke ljude je to velika razlika i onda cjepaju to tako kao vraijanta dva odnosno pravit se kao da nije tako je kulturnija nego biti brez dlake na jeziku. Ja u porodici imam nekoliko slucajeva koju su ozenili neku ili se neka udala za nekog, imam obe varijante...
Tri bloka od mene zivi jedan iz Hercegovine, 4 puta dovodio zenu sebi iz Bosne. Ova zadnja imala nekontrolisano debelo crijevo [mislim] jer su mu konstantno gorile mirisne svijece u stanu.
- uglavnomja
#543 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
e, tode smitutodd_smith wrote:Eto ti u Bosni pa znas.Zviz wrote:U Bosni nevelja kad dodje ta "dijaspora" a jednako nevelja i kad nedodje! Kad dodje jooj, kad nedodje vidi ih... A u Bosni svaka druga bi se udala za papire, a svaki drugi bi zbrisao sad da moze. Ja veselog kola![]()
nakon mog odlaska vani pocela je poplava mailova, poziva ... imal kakav-kakva za mene odozgo
- uglavnomja
#544 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
vala ga nekad i ti iz debelog crijeva izvalisZviz wrote:todd_smith wrote:Eto ti u Bosni pa znas.Zviz wrote:U Bosni nevelja kad dodje ta "dijaspora" a jednako nevelja i kad nedodje! Kad dodje jooj, kad nedodje vidi ih... A u Bosni svaka druga bi se udala za papire, a svaki drugi bi zbrisao sad da moze. Ja veselog kola![]()
Ja imam u porodici clana koji se nanovo ozenio sa djevojkom kojoj moze dva puta da bude otac - a sve fina ono ovo bla bla bla bla bla bla , meni licno nije nista negativno sto be se svaka druga udala za papire, samo je izgleda razlika u tome reci to na glas ili znati a pravit se da kao nije tako. Za neke ljude je to velika razlika i onda cjepaju to tako kao vraijanta dva odnosno pravit se kao da nije tako je kulturnija nego biti brez dlake na jeziku. Ja u porodici imam nekoliko slucajeva koju su ozenili neku ili se neka udala za nekog, imam obe varijante...
Tri bloka od mene zivi jedan iz Hercegovine, 4 puta dovodio zenu sebi iz Bosne. Ova zadnja imala nekontrolisano debelo crijevo [mislim] jer su mu konstantno gorile mirisne svijece u stanu.
- Zviz
#545 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ma vjerujte vi u sta god zelite, ja znam dance koji inace dovode zene iz Tajlanda pa su tako poceli sebi dovoditi i iz Bosne. Poznam jedan slucaj a cuo sam za vise, ali drzim se sto sam vlastitim ocima vidio. Poznam momka zivi u Danskoj neke 4 godine, ozenio se za papire - sam tako kaze. Poznam licno 8 porodica gdje je zena iz Bosne dovedena. Imam u porodici dva slucaja! Poznam ekrsterma koji se 4 puta zenio svaki put sebi doveo neku - sve nesto po pola godien, godinu trajalo i hajd kuci. Vi mislite sta vam je god zelja ali cinjenica je da udaje i zenidbe za papire i dalje su atraktivne. A to sto kazem da bi svaka druga ili svaki dugi nije nikakga pogreska.
Last edited by Zviz on 03/06/2013 19:47, edited 1 time in total.
-
todd_smith
#546 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Da, zaboravio sam napisati u prvom postu. Jos nesto sto me nervira kod dijaspore je to da su to sve silne patriote, Bosna ovo Bosna ono ali mrsko im je nauciti vlastiti jezik i pravopis.
- Zviz
#547 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Ja nisam nikakv patriota - nemam razloga da budem, mada je istina da je vecina npr. u Danskoj 170% bosanac a u Bosni je 170% danac. Ja sam ja pa bilo gdje bio - niti sam slan niti sladak - gledam svoja posla - imam svoje misljene na sve - i netreba mi niciji svajet.todd_smith wrote:Da, zaboravio sam napisati u prvom postu. Jos nesto sto me nervira kod dijaspore je to da su to sve silne patriote, Bosna ovo Bosna ono ali mrsko im je nauciti vlastiti jezik i pravopis.
- MyTao
#548 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Kako mogu postaviti onaj smajli koji povraca... treba mi ako budem odgovarao na Zviz-ove komentare. Nije ni cudo da ljudi u Bosni dijasporu vide kao skup seljacina koji su zivota u planinama zamjenili onim u gradu...
Last edited by MyTao on 03/06/2013 19:56, edited 1 time in total.
-
todd_smith
#549 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Nisam uopste na tebe mislio, da jesam citirao bih te. Defanzivniji si u ovoj temi nego Sarajevo 94te. A to "u Danskoj 170% bosanac a u Bosni je 170% danac." ti sve kaze, pa i nije cudo zasto vas vidimo ovako kako vas vidimo u BiH.
-
Zoya
#550 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?
Cekaj ba, stani. Kad zivis u drzavi gdje se svako bori za svoju kulturu i jezik i kad vidis kakvih ljudi imas u komsiluku, pocnes svoje vise cjeniti i shvatis koliko si ponosan na ono odakle dolazis. Svi su postali svjesni onoga sto jesu, zasto bi neko od dijaspore prihvatio i postao ono sto nece i ne moze biti? Ljudi su iz razlicitih djelova BIH i nisu svi zavrsili za lektora, nekome je dovoljno da zna procitati i napisati nesto. Ide mi prica o pravopisu na zivac, kad se nemate za sta uhvatiti onda udarite po pravopisu. Neki dan na smijesnim slikama postavljena slika poljoprivrednika koji je otvorio shtand i djeli ljudima dzabe voce i povrce koje je sam uzgojio, to je zavrsilo na smijesnim slikama zato jer je napisao neku rijec sastavljenu a ne odvojenu i ljudi se odvaljuju od smjeha zaboravljajuci na dobro djelo koje on cini. Mislim dajte vise ohanite sa tim glupostima, dijaspora i pomoc od nje je vrlo vazna za ekonomiju BIH ma kakvo misljenje neko od vas imao o (hajmo nas nazvati) "primitivcima".todd_smith wrote:Da, zaboravio sam napisati u prvom postu. Jos nesto sto me nervira kod dijaspore je to da su to sve silne patriote, Bosna ovo Bosna ono ali mrsko im je nauciti vlastiti jezik i pravopis.